Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#26 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Naslovnica »

Black swan wrote: 03/11/2021 10:39 koga briga koliko neka zemlja ima stanovnika
bitna je kupovna moć

luksemburg
Dobro, ako ti kažeš da broj stanovnika nije bitan, onda OK.
:thumbup:
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#27 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by RagibUzoriti »

Ma B nas K.

Koji cemo K u Londonu.

Ha ja...
konami666

#28 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by konami666 »

drndalo wrote: 03/11/2021 10:31
konami666 wrote: 03/11/2021 09:59

Ako ćemo pričati o vizama možemo reci i da nema interesovanja sa strane BH diplomatije da se ukinu vize. Ne samo za UK nego i za bilo koju drugu zemlju. Bilo je dosta price u prošlosti kako će raditi na tome da se ili ukinu vize ili smanje cijene ali niko iz MVP BiH nije radio na tome.
Isto tako letovi su redovni za zemlje bliskog istoka a za svaku od navedenih je potrebna viza za BH državljane. Isto tako nema letova za dosta europskih glavnih gradova. Dakle nije samo do viza nego i do mentaliteta.
Dalje, poslovnim ljudima bi super došao let u London, nije to samo za vas sto bi gledali fudbal i potrošili 50 funti.
Na ovom elektronskom vaktu, za vecinu tih bliskoistocnih zemalja za koje nam trebaju vize te iste vize se mogu traziti on-line/na ulaznom aerodromu kao najcesce fomalnost... Da li si vadio UK vizu od nas ? Radi je UK Ambasada ili u Poljskoj ili u Budimpesti, pa moras platiti 2x DHL za svoj pasos tamo/amo, plus to traje do 14 dana... Uvijek je bila skupa, a sa DHLom su je usrali do bola & beyond... Plus su tamo cijene u funtama za nas prosjek basnoslovne... Elem, kad sve saberes i oduzmes, nemanje direktne linije je tek 4-ta stvar po redu...

Mozda nam sad ukinu vize kad im treba kamiondzija...
Nisam vadio UK vizu, imam eu pasos. Problem je sto je bih zemlja visokog rizika i zato traže vize i sve te procedure. Imaju stavke koje se moraju ispuniti da bi zemlja bila na listi sigurnih zemalja. Kada se na to doda da bih ne radi ništa kako na diplomatskom tako i na sigurnosnom nivou onda nije iznenađujuće da su vize potrebne
Naslovnica

#29 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Naslovnica »

Ko treba u London, taj će i otići u London, bez direktnog leta sa SJJ.
Isto važi i za USA destinacije. Ili Kinu, Australiju...
Avioprevoznici održavaju linije koje su im profitabilne, i to je to.
Vitezanin

#30 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Vitezanin »

- Vize
- Relativno mala dijaspora BiH (ne beznačajna, ali poredeći s drugim državama nema puno naših ljudi tamo)
- Slabe ekonomske i poličke veze što ujedno znači slaba umreženost i mobilnost između ekonomija
- London i dalje nije top turistička destinacija za naše građane.

I nemojte nas porediti s drugim državama (Kako Moldavija ima letove, a mi ne?) jer nije mjerilo zbog raznih razloga. A i ako već poredite, njihov aerodrom je imao skoro 3 mil. putnika prije korone, Sarajevo 1 mil. A siromašniji su od nas i manji.
Romanija

#31 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Romanija »

Ovdje je dijaspora Srbije, Hrvatske i BiH skoro pa jednaka po brojnosti. Takodjer gradjani Srbije ne stoje finansijski nista bolje od onih u BiH. Moje iskustvo je da Bosanci (i Hercegovci) generalno nisu bas nekakvi putnici i turisti jos iz doba socijalizma, osim ako to nije dvije sedmice u Bristu ili Brelima, i jako malo ce njih izabrati puta ne nekoliko dana u London. Ja sam prije rata znao mozda 6-7 ljudi iz Sarajeva, ukljucujuci sebe, da su bili u Londonu tako da mi to nije cudno. A da se patimo doci do Sarajeva, patimo se.
Romanija

#32 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Romanija »

...
mistek

#33 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by mistek »

Pa sarajevski aerodrom je još u razvojnoj fazi, praktično. I realno, stanje je puno bolje nego prije samo 10-ak godina, a da ne idemo dalje, pa i s aspekta destinacija. Kad tome dodaš Tuzlu, koje prije 10 godina nije ni bilo, ili BL, onda je to sve bolje i bolje.

Sve je stvar potražnje. Iz razloga koje su naveli drugi, a prije svega vize, nema potražnje za Londonom, a logično i u kontra smjeru to nije značajno. Kad bi ukinuli vize, teoretski, ne bi mogli osvojiti, logično. I nije problem cijena vize, nego to da li će se dobiti :D Dodatni razlog je i činjenica da nema nacionalne avio kompanije.

Eh sad, računajući činjenicu da je zračni promet iz BiH najslabiji haman u čitavoj Evropi, nije to baš tragično kao što izgleda po naslovu teme. Sarajevo danas ima solidne veze sa zapadnom Evropom: Koln, Stuttgart, Beč, Frankfurt, Zurich, Skandinavija, a na istok prema Istanbulu i arapskom svijetu. Plus, sad je tu Wizzair koji se može samo razvijati jer je potražnja strašna sa Bazelom, Parizom, Briselom, Eindhovenom, Trevisom, masom gradova u Njemačkoj, Švedskoj :) To je ono što se traži. Iz BL imaš let za Bergamo-Milano, iz Tuzle najavljen za glavni aerodrom u Milanu i sl. Primjera radi, iz Bratislave nije uopšte neka sreća s letovima, naravno uzrokovano činjenicom da je Beč odmah pored, ali je tako kako je. Istina, Ryanair i Wizzair lete za London, ali su destinacije baš tanke. Recimo, tamo bi neko mogao pokrenuti temu da su jedini u Evropi koji ne lete za Istanbul :D

I kad bi se gledala potražnja, mislim da bi hladno našli par linija koje su potrebnije od Londona. Recimo Skopje, direktna veza sa Španijom ili Ženevom čak, ko dosta značajnim čvorom ili Rim :)
jeza u ledja

#34 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by jeza u ledja »

A mi jadni iz Amerike, znate li koliko nama treba presjedanja do Sarajeva? :(

:D

Al ne fakat nikom izgleda nije palo napamet da se direktnim letom za London ne bi samo koristili ljudi kojima je krajnja destinacija UK. :-)

Heathrow, De Gaulle, Frankfurt i Schipol, to su glavni cvorovi na Zapadu Evrope koliko znam. Je li postoji direktan let iz SA i za jednu od ovih destinacija?

Velika je razlika imati direktan let za Frankfurt u odnosu na Minhen.

Usput, neko spominje cijene i troskove, pa karta za SJJ je skupa. Generalno je za manje aerodrome skuplje, ali mescini za SA imaju ekstra visoke tarife.

I ne slazem se uopste sa tom teorijom o potraznji i ponudi jer previse je faktora koji na ovo uticu da bi se govorilo samo o trzisnim kretanjima. IMT ekonomija nije zasnovana na tome. :zoka:
jeza u ledja

#35 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by jeza u ledja »

mistek wrote: 04/11/2021 23:46 Pa sarajevski aerodrom je još u razvojnoj fazi, praktično. I realno, stanje je puno bolje nego prije samo 10-ak godina, a da ne idemo dalje, pa i s aspekta destinacija. Kad tome dodaš Tuzlu, koje prije 10 godina nije ni bilo, ili BL, onda je to sve bolje i bolje.
Iz mog iskustva tek je mozda nijansu bolje.
Malo mi je sega da spominjes destinacije tipa Treviso ili Eindhoven. :-)
Poenta je povezati se sa glavnim cvorovima, a ne krajnjim destinacijama iz kojih onda moras autom/vozom/busom traziti dalji prijevoz.
I ovo ne govorim samo u vezi prekookeanskih letova, a i ne samo u vezi odlaska u te velike gradove. I ako hocu h neki manji grad u EU, radije bih da imam opciju presjedanja u Frankfurtu, Amsterdamu, nego da iz Stuttgarta ili Eindhovena vozim.
tr_ba

#36 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by tr_ba »

Mrsko mi sve citat, neznam, mozda je neko vec napisao,ali nema ni London liniju sa Sarajevom, koga boli qrac
mistek

#37 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by mistek »

Pa imaš Istanbul i Frankfurt ko značajna čvorišta eto sada. Nema baš puno destinacija na dunjaluku u koje možeš otići preko Londona, a da ne možeš preko ova dva. Plus, dodaj ove aerodrome gdje imaš niskobudžetne frekventnije koji vode do destinacija koje nama i više trebaju čak, poput Beča recimo.

U krajnjoj liniji, ako pričamo o Londonu ko čvorištu, onda nemaš mogućnost iz dosta evropskih zemalja ići tamo, jer se ide na Luton. Ne znam, ali recimo Crna Gora, Kosovo, Moldavija, Gruzija, baltičke zemlje, Slovačka, niko ne ide na Heathrow.
swanfilter

#38 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by swanfilter »

Luton je za niskobudzetnu buraniju. Od drzava do avio prevoznika. Mozda se tako sa Monarhijom povezemo ...
jeza u ledja

#39 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by jeza u ledja »

mistek wrote: 05/11/2021 00:42 Pa imaš Istanbul i Frankfurt ko značajna čvorišta eto sada. Nema baš puno destinacija na dunjaluku u koje možeš otići preko Londona, a da ne možeš preko ova dva. Plus, dodaj ove aerodrome gdje imaš niskobudžetne frekventnije koji vode do destinacija koje nama i više trebaju čak, poput Beča recimo.

U krajnjoj liniji, ako pričamo o Londonu ko čvorištu, onda nemaš mogućnost iz dosta evropskih zemalja ići tamo, jer se ide na Luton. Ne znam, ali recimo Crna Gora, Kosovo, Moldavija, Gruzija, baltičke zemlje, Slovačka, niko ne ide na Heathrow.
Istanbul ok, ali to nije zapadna Evropa. To je transportni hub koji povezuje BI i Aziju s Evropom.

Za Frankfurt koliko ja znam nikad nije bilo letova iz Sarajeva. Mozda se nesto skoro promjenilo.

Za Luton aerodrom nikad nisam cuo. Drugi veliki aerodrom u Londonu se zove drukcije mescini. Ne daju mi se traziti ove ostale zemlje, ali vjerujem ti. Tesko da Podgorica, Pristina ili Kisinjev imaju bolje konekcije.

Kazem, Heathrow, De Gaulle, Frankfurt i Schipol. Da mozem samo jedan od tih aerodroma imat link bilo bi super.

Za sada najbolja konekcija je Cirih (ili Bec, te Minhen). Mescini da je od njih Cirih najveci aerodrom.

Istanbul naravno ima milion konekcija i za Ameriku ali malo mi glupo ici par sati na istok da bi isao na Zapad.

Naravno da ne govorim o ne postojanju preokokeanskih letova, al dobro to je vec naucna fantastika.
GandalfSivi

#40 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by GandalfSivi »

drndalo wrote: 03/11/2021 06:43 Ovdje si posebno u pravu, a sto se primjera koji si naveo tice, POTPUNO SI FULIO loptu!!!

Pogledati pod “Ethiorean Airlines”, i niihovu flotu, te destinacije u svijetu (gdje su uspjesno naoravili najbolji Africki hub i ubiru plodove tog rada, naspram “nasih” Fly Bosnia-e/BH Airlines-a/Air Bosna-e...
Realno uzeti najjaci africki hub za primjer, greska zesca…
mistek

#41 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by mistek »

jeza u ledja wrote: 05/11/2021 03:31
Istanbul ok, ali to nije zapadna Evropa. To je transportni hub koji povezuje BI i Aziju s Evropom.

Za Frankfurt koliko ja znam nikad nije bilo letova iz Sarajeva. Mozda se nesto skoro promjenilo.

Za Luton aerodrom nikad nisam cuo. Drugi veliki aerodrom u Londonu se zove drukcije mescini. Ne daju mi se traziti ove ostale zemlje, ali vjerujem ti. Tesko da Podgorica, Pristina ili Kisinjev imaju bolje konekcije.

Kazem, Heathrow, De Gaulle, Frankfurt i Schipol. Da mozem samo jedan od tih aerodroma imat link bilo bi super.

Za sada najbolja konekcija je Cirih (ili Bec, te Minhen). Mescini da je od njih Cirih najveci aerodrom.

Istanbul naravno ima milion konekcija i za Ameriku ali malo mi glupo ici par sati na istok da bi isao na Zapad.

Naravno da ne govorim o ne postojanju preokokeanskih letova, al dobro to je vec naucna fantastika.
Slažem se manje-više sa svim :D Na London-Luton lete ove niskobudžetne, pa je to veza uglavnom ovih zemalja iz istočne Evrope s Londonom. To je ono što je u par posljednjih godina bilo ili makar u pokušajima i iz Sarajeva/Tuzle. Iz Istanbula se može otići praktično bilo gdje, mada i meni jeste nelogično to letiti na istok, pa na zapad. Međutim, masu ljudi koje znam i koji dolaze iz SAD u Sarajevo, koji su to do sada radili preko Minhena, Ciriha, Beča, svi sada idu na Istanbul.

A zar nemamo link sa Frankfurtom? Leti Lufthansa Sarajevo-Frankfurt jednom dnevno. To bi trebala biti najjača veza, pa plus Istanbul, Cirih, Beč. :D
jeza u ledja

#42 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by jeza u ledja »

Evo sad gledam, bogam leti direkt za Frankfurt, u pravu si. :thumbup: To je vec nesto.

Mogao bi se zakleti da prije tog leta nije bilo, da je bio ili sezonski, ili za manji frankfurtski aerodrom, ali mozda se varam.

A da, mnogi iz Amerike lete preko Istanbula za Sarajevo, no kazem ti gubis bezveze nekoliko sati jer je dalje.

Preko Frankfurta je vec bolje. Cirih, Minhen i Bec su druge opcije.
drndalo

#43 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by drndalo »

U pravu si FRA je nakon korone uveden, a MUC smanjen/ukinut...

Prije ga nije bilo.

IST je malo nelogicna devijacija, ali kada imaju bolje cijene uz kvalitetniju uslugu, onda dosta ljudi mijenja naviku...
Dope_Man

#44 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Dope_Man »

mistek wrote: 04/11/2021 23:46 direktna veza sa Španijom
Eh sad.. za ovo ne bih zalio marke. Da bar neku ljetnu od par mjeseci uvedu bilo bi odlicno.
broj dva

#45 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by broj dva »

London selendra, kome treba fish&chips i krezubi alkoholičari sa volanom na pogrešnoj strani.
Mi ćemo u Beč na filharmoniju, u Milano na operu, u Rim na modnu reviju i u Minhen na bauštelu.
Edin H.

#46 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Edin H. »

Pa bilo je, pa ukinu.
Onaj British Airwaysa je bio najbolji, dovoljno prostora između sjedišta.
Edin H.

#47 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Edin H. »

jeza u ledja wrote: 05/11/2021 17:41 Evo sad gledam, bogam leti direkt za Frankfurt, u pravu si. :thumbup: To je vec nesto.

Mogao bi se zakleti da prije tog leta nije bilo, da je bio ili sezonski, ili za manji frankfurtski aerodrom, ali mozda se varam.

A da, mnogi iz Amerike lete preko Istanbula za Sarajevo, no kazem ti gubis bezveze nekoliko sati jer je dalje.

Preko Frankfurta je vec bolje. Cirih, Minhen i Bec su druge opcije.
Taj let Lufthanse je uveden umjesto onog do MinKena, koji je za nas bio bolji.
moonca

#48 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by moonca »

Dok je Bosna imala svoju avio komp. bio je let do Heathrow, ali za Ameriku ili za Sarajevo . polijetalo se s Gatwicka. voznja autobusom .sat vremena. bila je losha linija...

Lufthansa. ima najkrache letenje ..naj usluga... :thumbup:
Preko Turske. 23 sata.. uzas..
Edin H.

#49 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by Edin H. »

Letiš iz Engleske za Frankfurt svi nose FFP2 maske bez pogovora kako i piše na Lufthansinom website-u,

U Frankfurtu uđe dijaspora iz Amerike, svi neke krpetine nose.
A tek kakvih likova bude.
Šta je ono ‘nako? :skoljka:
moonca

#50 Re: Bosna - jedina država u Evropi bez direktne avio linije za London ?!!

Post by moonca »

Na letovima iz Amerike. ne traze specificne...niti je pisalo koja. ali se ista, tj 2 u pakovanju.. morala kupiti na aerodromu za $15.. :-) pljacka...
.. kakvi su likovi ?
Post Reply