lesinar_banjaluka wrote:aj da ponovimo,da ne bude zabune! da li je srbija osudjena za AGRESIJU na BIH?dokazano je da je vojska bila na terotiriji... ( teorija o gradjnskom ratu je moje licno misljenje,ne ocekujem da ga prihvatis ). zasto onda BIH nije dobila ratnu ostetu od SRJ?
sto se tice tuzbe, sacekaj da jadovan kajadzic dobije presudu, a i novi dokazi su izasli da je tuzilac jasno vodio tuzbu u propast i da nisu koristeni svi potrebni materijali i da se radi na ponovnom otvaranju procesa zbog svih ovih nepravinosti...a pogotovo kada genejal jatko mladic zasjedne i kada proguce...e ces da vidis burazere, ce da vidis...samo polako, otimat cete se vi za bosansko drzavljanstvo...(tvoja teorija o gradjanskom ratu je upravo samo to i ti mozes vjerovati u koje god hoces teorije ali teorije nikada nisu mogle pobiti cinjenice sve dok ne koriste cinjenice kao argument za svoju teoriju ali ti ih nemas osim bjednog podcrtavanja jedne lose presude koja ce bas sa cinjenicama koje se dobivaju s vremenom da se na kraju ponisti)
lesinar_banjaluka wrote:
shvatam da su i bh srbi "ucestovali"u tuzbi ... ali koliko znam,tuzba je podignuta bez saglasnosati sva tri naroda! znaci,opet izlazimo pred medjunarodni sud,nejedinstveni! nemam nista protiv pojedinacnih tuzbi,to je pravo svakog coveka,ali mi nije jasno,kako se moglo izaci pred sud pravde,ako su srbi bili protiv ( a konstituvni smo narod po ustavu)
jesi li ikada vidio u zivotu da ce saucesnik da tuzi svoga brata u kriminalu? to jos nije vidjeno jer ce upravo tim postupkom on sebe staviti na optuzenicku klupu i nadam se da ti je sada jasnije zasto bh velikosrbi (namjerno koristim bh velikosrbi jer ja stvarno razlikujem srbe od velikosrba jer sam i sa nekim srbima ratovao u istom rovu upravo protiv ovih velikosrba pa ne zelim da bas njih uvrijedim neovisno u kojem oni broju bili, svojim stavom su se izjasnili kao pripadnici svoje zemlje i time zasluzili da ih ne svrstavam sa jednom bolesnom politikom) nisu "ucestvovali" u tuzbi...dalje, vracamo se na blokadu koju saucesnik radi da bi zastitio svoga brata u kriminalu i naskodio drzavi u kojoj je pocinio zlaocin i kriminal a poziva se na ustavnost drzave kojoj je skoro dosao glave...kako i sa kojim pravom se moze pozivati na ustav kada njemu treba a jope negirati taj ustav kada mu odgovara da unistava tu drzavu? mislim da ovdje ni etika ni pravna strana nisu usaglasene tako da svoje pravo na konstitutivnost velikosrpstvo nemoze da pokrene jer nije velikosrpstvo konstitutivno nego srpski narod tako da velikosrpstvo i nesmije da postavlja ovakva pitanja...
lesinar_banjaluka wrote:
to je upravo ono sto govori tomislav,nepostovanje misljenja manjine,preglasavanje ! i zasto svi teze da budu vecina,na odredjenom prostoru ...
vidim dobro se slazete vas dvojica po ptianju bosne, nije za cuditi obojca ste produkti bas iste politike sa razlicitih strana koja vas je i napravila da bas danas ovako pricate...demokratija je vazda bila odluke vecine i samo vase bolesne ideje o bosni kao hrvatskoj i srskoj vekovnostoljetnoj domovini pravi nepotrebne situacije za preglasavanjem jer upravo sa potenciranjem nekakvih manjina potencirate politike susjednih drzava projektovane na bosnu s jasnim izrazenim programom njene podjele ciji je ovaj argument ustvari samo orizije. niko u bosni netreba i nesmije da bude vecine kao narod, samo bosanski narod smije da bude vecina u svojoj zemlji, bosanski narod koji je kao i kroz historiju uvjek bio sacinjen od raznih vjera ali uvijek bo bas to BOSANSKI NAROD. kada se protjeraju velikonebulozni projekti i ideje iz bosne bosna ce opet doci na svoj bosanski narod i samo tada ce nastviti svoj normalan put. dokle god imamo tebe bh velikosrbna i tomu bh velikohrvata vi upravo sa svojim velikonebulozama kocite bosnu i dovodite je do nestajanja. zato se vas dvojica tako dobro razumijete u bosni, nisam bas siguran da bi se ovako razumijeli u hrvatskoj...
lesinar_banjaluka wrote:
zbog toga i kazem,da nisam protiv BIH,ali nisam ni za UKIDANJE RS ! jer je previse mrznje,prvenstveno sa bosnjacke strane(tako ja osecam),i mislim da bi ukidanjem prava i mehanizama zastite srpskog naroda..ovaj put ,srbi posteno najebali...demokratski..te taj izlet "krvavo platili" (metafora,milsim na finansijski i ekonomski) !!! tesko bi bilo biti srbin u BIH(a i sad nije lako),samo obratite paznju sta se radi hrvatima u FBIH i sve ce biti jasno!
nemoze ti biti za BiH a nebiti protiv ukidaaj otetog vilajeta jer sa opstankom otetog vilajeta nestaje bosna i njen suzivot kroz vijekove koji je bas ovaj cetnitet, krvavih 49 na svojoj teritoriji uspio da poremeti i nastoji da ostane na tome. kao sto vidis, krvavih 49 je nebosanskog karaktera i zbog toga mora da nestane da bi se vratio zivot Republici BiH. mrznju ste sami proizveli i jasno ti je da sa nestankom otetog vilajeta ce i te mrznje nestati pa bi svima ucicnili uslugu i smalnjili tenzije u BiH kada bi se samoukinuli pa bi i mrznje nestalo...vidis kako je sve jednostavno kada se rastavi na proste faktore, ali to je vec polticka matematika...napomenuh ti gore po pitanju tvog razumijevanja srba i mog shvatanja istog, i slazem se sa tobom da bi svi mehanizmi i prava bh velikosrba bili ukinuti kao i sto treba da bude i da se da sansa srbima da normalno stvaraju svoju buducnost u svojoj domovini Republici BiH. da, bh velikosrbi ce posteno nahebati ali to je put koji su sami izabrali i barem ga ponosno gazite a ne placite da ce vas neko preglasati i unistiti ekonomski...kako sijes tako i zanjes, a vidim da i znas tu narodnu pa ti je i jasan put kojim ces da prodjes...i da, potenciranje hrvata u blentiteteu je ociti dokaz onoga cekica i nakovnja koje ti ranije opisah, koristite jedan drugog za iste ciljeve pa me i necudi da se koristis situacijom koju su bas velikohrvatski nebulatori sami napravili bas iz razloga da bi mogli pokrenuti to pitanje...
lesinar_banjaluka wrote:
da je situacija drugacija,da je vise normalnih ljudi,hvala bogu da ne bih imao nista protiv -centralizovane-polucentralizovane drzave... prica o regijama isto je bezsmisla...jer sta je sada BIH nago 2 velike regije,napraviti po 3 regije u svakom entitetu nije nikakav problem...i eto..imas decentrilizovanu drzavu..medjutim...guranjem price o regijama,o kojoj se zalaze gospodin tihic(za kojeg smatram da je jedan od boljih politicara u drzavi) ,nije nista drugo,od neutralisanje srba kao naroda u odlucivanju...jer bi samo u jednoj regiji bili u vecini..pristanak na regije,automatski znaci i gubitak smisla postojanja entiteta,gubitkom entiteta gubis mehanizme zastita...sto dovodi,da o parama odlucuje neko drugu,tacnije,bosnjaci,jer imaju najvise stanovnika!
ja bih se o'mah zabrinuo za drzavu u kojoj ste vi i ti kao tak'i normalni, a Republika BiH niti ce biti centralizovana niti decentralizovna kako ti mislis negu prostojednostavno Republika sa svojim historijkim regijama, drzava gradjana JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA i tu se cijela prica o velikonebuloznim projektima zavrsava...
evo kako bi trebalo postaviti regionalizaciju (sto srbi kazu "ni po babi ni po stricevima")
regionalizacija bi izgledala ovako:
zapadna hercegovina
juzna hercegovina
jablanica
kapetanija
stara banovina
vrhbosna
zapadna hercegovina je krajina a naziv dobiva po covjeku koji je i napravio najvecom regijom u bosni koja je do danas to i ostala, Herceg Hrvoju Vukcicu. na taj nacin bi odali priznanje ovom vrlom bosancu koji je utkao svoje postojanje u postojanje i odrzanje bosne u njegovo doba.
juzna hercegovina je danasnja hercegovina koja svoje ime i regiju nastavlja do danas zahvaljujuci drugom bosanskom Hercegu, Herceg Stjepan Kosaci.
jablanica je podrinje u sjecanje na porodicu jablancic/pavlovic koja je izginula braneci bosnu od turske imperije i s time nestala kao bosanska vlastela sa prosotora kojima je pripadala kao vlastela, kao nosilac bosanske drzavnosti.
kapetanija je sjeveroistocna bosna, danasnja tuzlanska regija a ime dobiva po nasem Kapetan-Zmaju Huseinu Gradascevicu jer je on iz ove regije tako da mu sa ovim cinom odamo priznanje za pokusaj osamostaljenja drzave u prvoj polovini 19-og vijeka.
stara banovina je centralna bosna, regija iz koje je sve pocelo i to treba i naznaciti i priznati, jer da ne bi stare banovine ni nas danas nebi bilo.
vrhbosna...da. i na kraju vrhbosna u koju spadaju sve predratne opstine sarajevske. pet predratnih sarajevskih opstina cine glavni grad sarajevo: stari grad, centar, novo sarajevo, novi grad i ilidza. ovih pet opstina ucestvuju u skupstini vrhbosne pod jednim imenom, sarajevo. sarajevo, kao glavni grad ima svoju skupstinu opstina na kojoj se usaglasavaju stavovi za potrebe skupstine vrhbosne.
grbovi regija
netreba puno pametovati. zapadna hercegovina preuzma grb Herceg Hrvoja, juzna hercegovina grb Herceg Kosace, jablanica grb jablacica, kapetanija treba da postuje lik i djelo Zmaja HKG i na ovom principima dizajnira svoj grb, stara banovina uzima grb porodice kotromanica (lav na podlozi sa palvo-bijelim djagonalama) a za vrhbosnu pronaci nesto iz nase historije sto karakterise bas to podrucije. sarajevo kao glavni grad vec ima svoj grb i sa time nastavlja. znaci, jedino kapetanija i vrhbosna nemaju nesto "solidno" ali sa dosta historijskih cinjenica koje se mogu ugraditi u grbove ovih regija...
eto, ko god ima imalo patriotizma vidjet ce da na ovaj nacin se jaca bosanska drzavnost i postivanjem bosanske historije se to samo podvlaci...
za tihca, ma jasno je meni zasto je on za tebe jedan od boljih politicara

. pa smisao regija i jeste nestanak blentiteta jer su isti i nastali kao rezultat genocida a pogotovo prva srpska nazovihtjelabit'drzava, oteti vilajet. samo bh velikosrbi zahtijevaju zastitu jer znaju koje zlocine su pocinili i koriste zakon da se distanciraju od pravde, pa je i citava ova tvoja placikukajmajko prica da ce bosnjaci zato sto su mnogobrojni odlucivati o svemu...zaboravio si da kada bude gradjanska Republika ce odlucivati gradjani a ne bosnjaci, hrvati i srbi kao narodi pa ce gradjani da odlucuju o programima kao paketima a ne kao o narodnim programima, sto je samo blokada koja igra u korist velikonebuloznih projekata.
lesinar_banjaluka wrote:
ja bih pre promenio IME republike srpske,nego se odrekao neke autonomije...ako smeta ime..nikakv problem,ajmo se zvati REPUBLIKA SVEGA I SVACEGA !!! problem je sto se ja plasim unitarne BIH,kao sto ste se i vi plasili velike srbije ( nije stvar o mrznji,vec jednostavno o strahu od odmazde,iako ja nemam veze sa ratom,kriv sam jer sam srbin)
nema kompromisa sa otetim vilajetom, nastao je na 'ajduciji i kao takav mora da nestane. zbog svih gore navedenih mi je jasno sto se bojis unitarne Republike jer ce ta Republika da se pobrine da se sve velikonebuloze odstrane sa njene teritorije, a ti se ne bojis zato sto si srbin nego upravo zato sto si bh velikosrbin i ja to razumijem, ali tako pada grah i tako ce da bude, kao sto nisi kriv zato sto si srbin nego bh velikosrbin. nijedan srbin netreba da se boji Republike BiH jer ce da garantuje svima jednaka prava, svima onima koji hoce i zele i vide tu istu Republiku svojom domovinom...za sve one koji joj rade o glavi, ha..pa rade s time i o svojoj pa ce tako i da nestanu...
lesinar_banjaluka wrote:
*poenta,zasto ulaziti u te price,i trositi energiju,kad na kraju neko mora ispasti donji... idealnog resenja NEMA ! sto je najgore,niko to od nas i ne trazi,vec samo da usaglasimo zakone sa EU STANDARDIMA !a to se mzoe i bez diranja entiteta! evo..kad udjemo u EU i NATO PAKT,mozemo i ukidati entiete,tad ce mi biti svjedno !
ne, blentiteti se moraju ukinuti prije ulaska u evropu i napraviti regionalizacija drzave jer evropa nas i nece sa ovim sadasnjim stanjem jer to negira sve povelje o ljudskim pravima i slobodama i barem to je jasno da blentiteti moraju da nestanu da bi se uslo u evropu.
e moj lesinaru, znam ja da cete vi prefarbavati i pikasa samo da dokazete da ste na pravom putu, medjutim s time kocite sve ostale u Republici BiH, pa i u regiji zapadnog balakana...budite raja i spucajte si metak u glavu tako da vecina moze nastaviti dalje, a evo ja cu se pobrinuti da prava historija vase 'ajducije nikada nebude zaboravljena i da se buduce generacije uce na vasem primjeru..eto uci cete u historiju i dzacke knjige, to je vise nego sto ce svijet ikada saznati o mojoj malnekosti, znaci isplati se metkovati za raju...