Bosna i Hercegovina moja domovina - da ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Volim Bosnu i Hercegovinu

Da
42
91%
Ne
4
9%

Total votes: 46

kicky

Post by kicky »

ONE AND ONLY: BI AJ EJČ
verbal

Post by verbal »

DiplomataSaSela wrote:
verbal wrote:JA bih rekao da neki mjesaju finte, jer domovina ne mora biti identicna sa otadzbinom i zavicajem. Barem ne meni. Domovina je tamo gdje mi je dom, a moj dom je 2000 km od BL i BiH. I kao sto vec jednom rekoh, ja se ovdje ne osjecam KAO kod kuce, nego kod kuce. Dakle, jasno je k'o dan da mi BiH nije domovina, iako mi jeste otadzbina u kojoj se nalazi moj zavicaj.

Uostalom, obratite paznju da ljudi koji dodju na odmor u BiH, nakon nekoliko sedmica zele KUCI.
Bio je skoro intervju Vlade Pravdica,mislim u Startu,pa ako nadjes procitaj...i ne kaki svega ti
Znaci, ako covjek kaze sto misli i osjeca, a ti se sa tim ne slazes, onda taj covjek sere. Super ti je to.

Osim toga, uopste nisi napisao zasto ja "kakim". Niti si napisao sta to V.P. izjavljuje u Startu. Valjda je bio red da to izneses u kratkim crtama, kada se vec pozivas na njega kao da u njegovim rijecima lezi sva istina svijeta. I valjda bih ja trebao bolje od Vlade znati sta mislim i osjecam. A sasvim sam siguran da ni moje tumacenje rijeci domovina nije pogresno.

domovina - mjesto gdje ti se nalazi dom
zavicaj - rodno mjesto
otadzbina - zemlja predaka

A ti citiraj i repliciraj ako se sa necim od ovoga ne slazes. Samo se mani napadanja, a da uopste ni ne navedes sa cim se to ne slazes.

Zato, ponavljam ti jos jednom, domovina je tamo gdje ti je dom, a moj dom i zivot su ovdje. Uopste nisam usamljen slucaj i zato sam i naveo onaj primjer sa nasim ljudima koji nakon nekoliko sedmica provedenih u BiH zele KUCI. Meni nakon dvije-tri sedmice pocne drmati nostalgija za Danskom, KOpenhagenom, ljudima, ulicama i svemu ostalom sto ostavim ovdje na tih nekoliko sedmica. Obicno zadnjih dana ne mogu docekati kada cemo nazad - KUCI. A kada sletim i izadjem iz aerodromske zgrade osjecam se kao i ti kada se vratis kuci nakon nekoliko sedmica provedenih van domovine.

Uostalom, postoji jedna stara izreka:
"Domovina je mjesto gdje se covjek najljepse osjeca!"

U mom slucaju to zasigurno nije BiH..
Last edited by verbal on 08/01/2005 18:26, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

Hoce li

:oops:
verbal

Post by verbal »

Glupi ste obojica, a i fulili ste temu. VAljda zaslijepljeni mrznjom, sta li?

Nego meni nesto drugo upade u oko.
NAime naslov teme je:
"BiH, moja domovina, da ili ne",

dok pitanje ili tacnije tekst na poll-u glasi:
"Volim BiH" i onda slijede opcije da ili ne

Zato bih upitao autora teme: kakve veze ima ovo jedno s drugim?
focak

Post by focak »

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki

A kto je ta šta je ta da prostiš

Gdje li je ta

Odakle je

Kuda je

Ta

Bosna

Rekti

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade,

Bosna da prostiš jedna zemlja imade

I posna i bosa da prostiš

I hladna i gladna

I k tomu još

Da prostiš

Prkosna

Od

Sna

Mehmedalija Mak Dizdar.

Bosna je moja domovina i nema druge .... :D
rajvosa

#31 Re: Bosna i Hercegovina moja domovina - da ili ne?

Post by rajvosa »

Kotromanic wrote:Pozdrav svima,
Vidio sam na forumu, sto se ono kaze hiljadu ljudi, hiljadu cudi, neko je za BiH neko je protiv BiH.

Da li je moguce napraviti minimum konsenzusa izmedju stranaka koje su bile za BiH tokom S-H agresije?

Osjecate li BiH svojom domovinom? Gdje je nestao nas ponos i patriotizam? Zar smo se predali...
Hvala za pozdrav,
BiH licno dozivljavam kao svoju zemlju i domovinu ...Ponos i patriotizam mi je isti kao sto je bio 1992 godine.
Ko voli svoju zemlju voli je uvjek..
Vjerujte mi Bosna i Hercegovina je prelijepa zamlja sa odlicnim geografskim polozajem..Treba je samo urediti, izgraditii osloboditi je zlih seljacina...
Pozdrav
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

verbal wrote:
DiplomataSaSela wrote:
verbal wrote:JA bih rekao da neki mjesaju finte, jer domovina ne mora biti identicna sa otadzbinom i zavicajem. Barem ne meni. Domovina je tamo gdje mi je dom, a moj dom je 2000 km od BL i BiH. I kao sto vec jednom rekoh, ja se ovdje ne osjecam KAO kod kuce, nego kod kuce. Dakle, jasno je k'o dan da mi BiH nije domovina, iako mi jeste otadzbina u kojoj se nalazi moj zavicaj.

Uostalom, obratite paznju da ljudi koji dodju na odmor u BiH, nakon nekoliko sedmica zele KUCI.
Bio je skoro intervju Vlade Pravdica,mislim u Startu,pa ako nadjes procitaj...i ne kaki svega ti
Znaci, ako covjek kaze sto misli i osjeca, a ti se sa tim ne slazes, onda taj covjek sere. Super ti je to.

Osim toga, uopste nisi napisao zasto ja "kakim". Niti si napisao sta to V.P. izjavljuje u Startu. Valjda je bio red da to izneses u kratkim crtama, kada se vec pozivas na njega kao da u njegovim rijecima lezi sva istina svijeta. I valjda bih ja trebao bolje od Vlade znati sta mislim i osjecam. A sasvim sam siguran da ni moje tumacenje rijeci domovina nije pogresno.

zavicaj - rodno mjesto

A ti citiraj i repliciraj ako se sa necim od ovoga ne slazes. Samo se mani napadanja, a da uopste ni ne navedes sa cim se to ne slazes.

Zato, ponavljam ti jos jednom, domovina je tamo gdje ti je dom, a moj dom i zivot su ovdje. Uopste nisam usamljen slucaj i zato sam i naveo onaj primjer sa nasim ljudima koji nakon nekoliko sedmica provedenih u BiH zele KUCI. Meni nakon dvije-tri sedmice pocne drmati nostalgija za Danskom, KOpenhagenom, ljudima, ulicama i svemu ostalom sto ostavim ovdje na tih nekoliko sedmica. Obicno zadnjih dana ne mogu docekati kada cemo nazad - KUCI. A kada sletim i izadjem iz aerodromske zgrade osjecam se kao i ti kada se vratis kuci nakon nekoliko sedmica provedenih van domovine.

To je tvoje licno misljenje i ne pada mi na pamet da te ubjedjujem u suprotno.Intervju potrazi,nije los, pa vidi i druga misljenja,lako je nac.
I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem.Mozda ima jos po koji seljacic(ne mislim na tebe) kome je zabremedet sto ima vrucu vodu i WC u kuci a ne u avliji pa mu drago sto ide "kuci",jos naucio poneku rijec...a i ja vala kakim ponekad...jebiga...
Vozdra
verbal

Post by verbal »

DiplomataSaSela wrote: I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem. Mozda ima jos po koji seljacic(ne mislim na tebe) ...
Ako govoris meni i o meni, pa onda kazes: "Mozda ima jos po koji...", nema veze sta, onda se to moze odnositi samo na mene. Ti da nisi mislio na mene, napisao bi: "Mozda ima po koji...", bez onog JOS.

E, sada mene interesuje, zasto lazes i zasto mi se uvlacis u guzove kada je jasno sta si zelio da kazes?

Osim toga, nemoj bolan ne bio, sebe uzimati kao mjerilo, jer postoji vise stvari koje ti nisi cuo i vidio, nego onih koje jesi.
Tornjak

Post by Tornjak »

Evo jedna prelijepa pjesma o Bosni sto je kako sam ja razumijo jedna cura napisala u dijaspori.

------------------------------------

BOSNA AND HERZEGOVINA - MY MOTHERLAND

Motherland, I love you.

Dreamers search for you a lit torch that leads them to your towns, wealthy streets, and yards full of flowers. They call you with their song.

I try to put my dreams aside, and send them to the universe just like an orphan, but the wheel of history creeks.

Oh, my patient, sad, motherland? The gift you give us in never perfect. The toy you made for your children is fragile. You can't feed all of our hungry hopes but is that a reason to leave you?

Your smile covered with pain, is joy to my eyes. Your breast gave us life. That's why your eyes are always open. For centuries you have built, but still your free, blue sky isn't made.

I give all of my love to you. Oh, motherland, I saw your mild, gentle face, and then loved your sad klix.

The poets nit a thread of golden fantasy for you, painters gave new immortality to your face, the sea gave it's pearls to rap you, to cover you, to make you even more precious. I sit alone. I wonder where hidden boundaries of knowledge lie. Somewhere between man and animal, who's heart can't speak.

No! A man couldn't do that! Is man to blame for destroying a country? Is he to blame for the death of dawn, for the eclipse of the sun?

They killed your youth, devastated your cities, bridges and mosques. You are now left without a heart, but not without your soul.

Only your name stands as the symbol of your existence. Pride and spite are still there. You and I shall make a temple of your suffering, motherland. We'll make it in the memory, and the hatred of our enemies, who will envy the glitter of our luck.

Goodness will proudly stand next to us. We'll take the humble way, where we shall meet hope. You are the land of pride, anger, selfishness, cruelness, and at the same time, enduring, strong, merciful, full of beautiful colors, where all the people live full of happy dreams.

What else to say to you, motherland, but these beautiful Kulenovic's rimes:"

This is my inch of land
This is where my mother gave
Birth to me,
And the first primrose glittered
From sheter
And the first skylark
Appeared in the sky,
This is where I found out about
The world,
And fell in lov with it , and It's blossom and twitter... ."
Vodenjak

Post by Vodenjak »

DiplomataSaSela wrote:
verbal wrote:
DiplomataSaSela wrote: Bio je skoro intervju Vlade Pravdica,mislim u Startu,pa ako nadjes procitaj...i ne kaki svega ti

zavicaj - rodno mjesto

To je tvoje licno misljenje i ne pada mi na pamet da te ubjedjujem u suprotno.Intervju potrazi,nije los, pa vidi i druga misljenja,lako je nac.
I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem.Mozda ima jos po koji seljacic(ne mislim na tebe) kome je zabremedet sto ima vrucu vodu i WC u kuci a ne u avliji pa mu drago sto ide "kuci",jos naucio poneku rijec...a i ja vala kakim ponekad...jebiga...
Vozdra
Ti si Diplomato neki jako korektan tip...
Mislim to ozbiljno!
Desi se i ne tako rijetko da se ti i ja u nekim stvarima "ponosamo", ali moram ti reci da je milina s tobom raspravljati jer nikad nisam primjetio da imas neke zadnje i zle namjere. Naprosto imas jedan zavidan nivo parlamentarnosti i razumijevanja za tudje stavove koji je neophodan u bilo kojoj diskusiji... A posebno ovdje na forumu gdje ih ima podosta koji vrlo brzo zapjene i okrenu cijelu pricu na temu izdaje i naroda i drzave i vjere...
Zasto ovo pominjem?
Prvo, odavno sam zelio da ti napomenem takav moj stav, a drugo, ovim odgovorom na Verbalov osvrt na pojam domovine si pokazao koliko si u stanju da prihvatis tudja razmisljanja cak i onda kad se s njima ne slazes.
Licno mislim da u Verbalovim rijecima ima puno istine i da je on covjek koji je jednostavno uspio da prelomi u sebi ono sto je mozda najveca boljka gotovo svakog naseg covjeka a to je da ne zna je li "na cardaku ili na zemlji" Verbalove postove sam pratio malo vise u zadnje vrijeme i moram priznati da se vrlo cesto s njim slazem jer mislim da imamo priblizno isti pogled iz ove proklete dijaspore na dogadjaje u, ipak, nasoj zemlji! Taj pogled ne moze ni u kom slucaju da bude identican pogledu ljudi koji su cijelo vrijeme dole i to je, znam da TI to kuzis, potpuno normalno.
Ako me ko nervira, nerviraju me oni koji su kao i Verbal i ja daleko od kuce, a ponasaju se kao da im je vise stalo do te zemlje nego bilo kome koji je dole. Ne svojom kritikom postojeceg stanja u Bosni, koliko svojim isticanjem toga kako oni sebi ne dozvoljavaju da prihvate i djelic onoga s cim se susrecu u zemljama koje su im trenutni domacini.
A vjerujem, posto poznajem jako puno takvih "bukaca", da Bosna i Hercegovina moze imati i ima vise koristi od ljudi koji otvorenih ociju gaze kroz zivot, koji pragmaticno koriste sve ono sto nauce u zemljama gdje trenutno borave i ne zatvaraju oci pred svojom svakodnevnicom, nego od tih galamdzija koje se vrlo cesto ponasaju kao zadnje uvlakuse svojim trenutnim domacinima. :-?
Sve u svemu, iako ne poznam Verbala, vjerujem da je on covjek koji se ipak snasao u Danskoj i da ce, ako i kad jednog dana u BiH dodju ljudi koji ce ZNATI uspostaviti pravilne odnose sa dijasporom, imati ta zemlja vise koristi od njega nego od bilo kojeg od gore pomenutih "cuvara svog identiteta"...
Oduzio sam ali ne zamjeri...
Jos jednom, milina mi je s tobom raspravljati cak i kad smo na potpuno "suprotnim stranama"..
Valjda i zato sto znam, osjecam da se u principu ne razilazimo ni "sekundice" kad su osnovne stvari u pitanju... :)

Ziv mi bio!
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Moja domovina je Bosna i Hercegovina!

Nikad nisam bio duze od dvije sedmice van BiH, ovdje sam bio u ratu i borio sam se za nju. I, danas sam spreman boriti se i dati sve od sebe za moju domovinu.

Neka nam zivi i napreduje nasa jedina Bosna i Hercegovina!
DiplomataSaSela

verbal wrote:
DiplomataSaSela wrote: I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem. Mozda ima jos po koji seljacic(ne mislim na tebe) ...
Ako govoris meni i o meni, pa onda kazes: "Mozda ima jos po koji...", nema veze sta, onda se to moze odnositi samo na mene. Ti da nisi mislio na mene, napisao bi: "Mozda ima po koji...", bez onog JOS.

E, sada mene interesuje, zasto lazes i zasto mi se uvlacis u guzove kada je jasno sta si zelio da kazes?

Osim toga, nemoj bolan ne bio, sebe uzimati kao mjerilo, jer postoji vise stvari koje ti nisi cuo i vidio, nego onih koje jesi.
Pored dobrih komentara koje pises cesto napises i poneku glupost.Ovo da ti se uvlacim u guzove ne mogu da skontam je li gluplje ili smijesnije...ti odluci.Glupost sa kapitulacijom da i ne pominjem.Da postoji vise stvari koje nisam vidio ni cuo nego sto jesam takodje vrlo"mudro"receno.
Hvala ti i na ovome sto si me naucio pravopisu(doduse nisam mislio na tebe,ali nema veze).Ako me jos mozes poduciti jednoj stvari...koliko domovina mozemo imati jednu ili vise...posto eto ti najbolje znas definiciju domovine
I odakle ti da ja sebe uzimam za mjerilo prije ce biti da uzimas ti sebe
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:...I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem. Mozda ima jos po koji seljacic (ne mislim na tebe) kome je zabremedet sto ima vrucu vodu i WC u kuci a ne u avliji pa mu drago sto ide "kuci", jos naucio poneku rijec... a i ja vala kakim ponekad... jebiga...
Vozdra
Grijesis Diplomato, debelo grijesis. Covjek se vraca kuci tamo gdje je ostavio zenu, dijete/djecu, tamo gdje je ostavio posao i gdje ga ocekuju poslije zavrsenog godisnjeg odmora na radnom mjestu..., tamo gdje se nekoliko godina borio kao lav da iz nicega stvori zivot.

Veliki dio "dijaspore" je od sve imovine kad je napustao BiH imao u dzepu samo legitimaciju Medjunarodnog Crvenog kriza... i sa tim je poceo zivot u novoj zemlji koja ih je prihvatila.

Ovo o WC-u i avlijama ti je bas bez veze.
margareta

Post by margareta »

Poceo si sa 'draga Margareta' pa ti uzvracam sa dragi Violetnjack

ja sam imala tu privilegiju upoznati nase branioce u bliskim susretima a ti cetnike. u sastavu branioca bilo je dobrovoljaca svih konfesija. sjecam se imena i 'djela' od istih. uglavnom su isli u akcije spasavanja malo i veleprodajnih objekata , kao i 'sumnjivih' stanova i kuca sa kamionima spasavajuci sve sto se dalo 'spasiti'.svakako su 'patriotski' odradjivali i sve institucije gdje se nalazio novac ili dr. vrijednosti.
sumnjam da su imali vremena 'obilaziti' prve linije frona sprijeceni 'obavezama' unutar grada. sjecam se predsjednika 'merhameta' edaha becirbegovica kada sam dosla legalnim putem traziti pomoc za prognanike i izbjeglice. rekao je da nemaju ama bas nista. moje dijete tada beba umjesto mlijeka pio je 'papicu' sa razmucenom vodom i brasnom mjesecima. nisam imala nigdje ni ugrijati vodu prvih mjeseci.svako jutro flasica sa vodom i brasnom zamijenili su dani bez vode, brasna, secera, soli a da ne govorim o hljebu ili dr.'luxuzu'. pored mene su boravili drugi koji su zivjeli kao ja ali rijetki. najvise su uzivale porodice navedenih branitelja , ne skrivajuci izobilje svih namirnica kao da je 'zlatno' a ne ratno vrijeme. moja su djeca bila stravicno mal-tretirana radi 'cetnickih tj. ustaskih' imena. znaci pored hronicnog gladovanja i neprekidne opasnosti za zivot od ludaka sa okolnih brda, zivoti su nam bili ugrozeni i iznutra od 'branioca' i 'patriota' koji su opustosili grad do golih zidina a da cetnik nije ni s' brda ni s' dola uspio prici robama svih vrijednosti - 'od igle do lokomotive'. svakodnevno su stradali mladi vojnici na ratistima i neduzni civili u opkoljenome gradu.
reci cu ti da se meni uvijek 'slepao' branioc sa ponudom da cu imati sve sto pozelim samo da budem njegova 'ljubav'. takvi su me svakodnevo opsjedali ali nikada mi nije palo na pamet da sa lopovima imam bilo kakvoga posla a posebno intimiziranja. sve sam sama sa djecom casno i veoma tesko prebrodila i docekala 'mir' za koji sam znala kakav ce biti.
ps. moja djeca i ja dok nam je 'glava' porodice bio u vojsci svakodnevno smo gledali pored nas ranjene ili mrtve . oboje Markale bili smo tu. poginulo je dosta nasih prijatelja i poznanika od kojih je meni bila najteza smrt Igora Pavlovica. svi koji su bili clanovi merhameta ili u blizini te humanitarne institucije znali su da se meso bacalo kao i ostale kvarljive sirovine i preradjevine , tj. namirnice svih vrsta. SDA-ovci su zivjeli u izobilju. nudili su mi clanstvo ali nikada nisam mogla pristati na taj amoralni cin. bilo je mnogih nemuslimana u toj stranci koji do danas uzivaju ostavstine tada 'zasluzenih' privilegija. otvoreni su novi malo i veleprodajni objekti u kojima se prodavala u ratu pokradena roba. humanitarne donacije su zavrsavale tokom rata u djepovima SDA -ovaca
koji su tim novcima bukvalno okupirali zemlju kupivsi glasacko tijelo koje danas ima dominantnu ulogu u nasoj domovini. mene su pokusavali vrbovati u tu stranku ne samo u ratu nego i poslije nudeci mi posao 'po zelji'. ostala sam dosljedna svome moralnom principu i nisam cak propustala takve prilike obogatiti u mome stilu kritikama, ironijom , sarkazmom i sl. po cemu sam bila i ostala izuzetna i prepoznatljiva. kao sto mogu vidjeti na forumu se posvecuje prevelika pozornost za nekoga ko 'nije nista'. cak je i ovdje 'utrosen' trud za i bome povelika hajka na mene i samo glupaku nije jasno zasto je to tako. veoma sam mnogo bitnih momenata eskivirala u ovome komentaru kako bih izbjegla tacnu detekciju mojega identiteta ne iz straha nego radi drugih razloga.
dakle 'violetnjack' znam ja veoma dobro sve 'relevantne' rusilacke 'snage' od strane sve tri destruktivne kriminogene vladajuce stranke. iz prve ruke.
DiplomataSaSela

Fair Life wrote:
DiplomataSaSela wrote:...I od tolike dijaspore jos nisam nikog sreo da kad napusta BiH kaze da ide "kuci. To prvi put od tebe cujem. Mozda ima jos po koji seljacic (ne mislim na tebe) kome je zabremedet sto ima vrucu vodu i WC u kuci a ne u avliji pa mu drago sto ide "kuci", jos naucio poneku rijec... a i ja vala kakim ponekad... jebiga...
Vozdra
Grijesis Diplomato, debelo grijesis. Covjek se vraca kuci tamo gdje je ostavio zenu, dijete/djecu, tamo gdje je ostavio posao i gdje ga ocekuju poslije zavrsenog godisnjeg odmora na radnom mjestu..., tamo gdje se nekoliko godina borio kao lav da iz nicega stvori zivot.

Veliki dio "dijaspore" je od sve imovine kad je napustao BiH imao u dzepu samo legitimaciju Medjunarodnog Crvenog kriza... i sa tim je poceo zivot u novoj zemlji koja ih je prihvatila.

Ovo o WC-u i avlijama ti je bas bez veze.
Fair,ti mislis tako ja ovako i Boze moj.A gastarbajterskog, ili po novom, dijasporskog "staza"imam podosta,nesto sam sto kazes i stvorio, ali sam "kuci" uvijek iso u SA.I ne mislim da sam grijesio.
Za WC i avlije je mozda bezze ali sam susreto i takvih,al njihova stvar...
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Da te voilm dusa zna draga moja BIH-a...

ovu sam pjesmu slusao u ratu svaki dan....

al' izgleda da meni nije bila upucena na zalost...
St.Germain

Post by St.Germain »

Avangardan10 wrote:Da te voilm dusa zna draga moja BIH-a...

ZASTO :?:
margareta

Post by margareta »

St.Germain wrote:

Kada sam mu ja rekla da nije Srbin on se naduvao na mene.Eto vidis Avangardni da sam ja rezotkrila da si ti Bosnjak.
:(
Fair Life

Post by Fair Life »

DiplomataSaSela wrote:Fair,ti mislis tako ja ovako i Boze moj.A gastarbajterskog, ili po novom, dijasporskog "staza"imam podosta,nesto sam sto kazes i stvorio, ali sam "kuci" uvijek iso u SA.I ne mislim da sam grijesio.
Za WC i avlije je mozda bezze ali sam susreto i takvih,al njihova stvar...
"Gastarbeiter" je nesto sasvim drugo. Oni su odlazili (napustali BiH) iz potrebe da se zaradi. Oni su odlazili sa BiH pasosem i tako se vracali. Oni su uvijek bili ne suvise daleko od BiH i porodicu su ostavljali u BiH. To je bilo vrijeme mira.

One koji su kroz rat BiH napustali iz potrebe spasavanja glave i one koji si ti susretao na svom gastarbeiterskom radu ne mozes tretirati istim arsinom. Gastarbeiteri su ostavljali kuce u BiH, dok danasnji iseljenici su napustali zgarista svojih kuca. Gastarbeiteri su odlazili zato sto su zeljeli, danasnja dijaspora zato sto je morala, najvecim dijelom).

Iseljenici u prekomorske iseljenicke zemlje (Canada, USA, Australija) ni u kom slucaju nisu isto sto i oni u Svicarskoj, Francuskoj...
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

St.Germain wrote:

dobro pitanje...

al odgovor ne znam na zalost...
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

margareta wrote:
St.Germain wrote:

Kada sam mu ja rekla da nije Srbin on se naduvao na mene.Eto vidis Avangardni da sam ja rezotkrila da si ti Bosnjak.
:(
ma nije vazno sta sam vazno je da volim bosnu...
Post Reply