Zivot u BiH, ponos ili sramota...

The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

Panasonic wrote:
The Nightwatchman wrote:
bajadera82 wrote:i ako BiH spada u zemlje treceg svijeta onda se stvarno pitam sta zemlje kao Ruminija, Letonija, Litvanija, i Estonija rade u Evropskoj Uniji!!!
...
nase skolstvo: NULA! (podjele u nacionalne torove, na 5 kilometara u tri škole tri različita maternja jezika :-), tri razlicita plana i programa nastave)

nase sudstvo: NULA! (necu obrazlagati, imate dnevnu stampu, odnosno, prosetajte gradom pa cete vidjeti ko je na ulici, kakvi su to sve likovi oslobodjeni u sudskim procesima)

nasa vojska: NULA! (zar je ikad postojala? evo sad cujemo i dodikove izjave vezane za to pitanje :-) )

nasa policija: NULA! (koja policija? gdje je ta policija? gdje je hijerarhija u policiji? cija je policija? drzavna? entitetska? građanska? privatna?)

....
Nas odnos prema promjenama, pravdi, slobodi: NULA!

Svi znamo zasto postoje tri nastavna plana, losa policija, tri "maternja jezika". Jer MI to dozvoljavamo poslije svega... Jer ONI imaju previse vlasti poslije svega...
estonci, litvanci, rumuni, česi, belgijanci, njemci...

SVI oni imaju ili su imali neke svoje "lose policije", neke svoje "nastavne planove" i neke svoje probleme, SVI oni imaju vlast koja prirodno tezi tome da "previse vlada" pa to je definicija vlasti. jel ti mislis da se njemacka vlast ne bi ponasala kao nasa da za to ima mogucnost??

e sad ti meni reci, koji su to korektivni mehanizmi ucinili da se njemacka, francuska ili bilo cija vlast ne "pomami"?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

kijameta wrote:
jefferson wrote:
bajadera82 wrote:Ponos i sramota su ekstremen kategorije. Zivot u BiH ne bih strpala ni u jednu od te dvije kategorije. Standard zivota u BiH je sigurno 100 puta bolji od standarda zemljama treceg svijeta. tu se nema sta diskutovati. Naravno da BiH ima dosta politickih problema koji su vec navedeni. Ali ako obratimo paznju na stil zivota onda mnogi Bosanci bolje zive nego ljudi u zapadnoj Evropi. Po mom misljenju raja previse kuka, i ima viziju da se vani bolje zivi. I mene to svaki put cudi.. Sigurno 90% dijasporaca (koji su na zalost zesci primitivci) kvare istinitu sliku zapada kad se jednom u godini pojave sa silnim autima i lovom u Sarajevu. Dole izigravaju mangupe a na zapadu crkavaju od posla na bausteli, a nivo i standard su im ovdje nula.
A koje su to zemlje treceg svijeta? Nemoj zaboraviti da tu i mi spadamo!
BiH nije zemlja treceg svijeta,nijedna evropska zemlja ne spada u tu kategoriju.
Zemlje treceg svijeta koje sam posjetio u zadnje 3 godine su na primjer Ekvatorijalna gvineja,Etiopija,Somalija,Mozambik,Angola,Namibija,Zibambve,Kongo tu naprimjer djevojka od 16 godina kosta 2-3 dolara,pive ima svakih 100 kilometara,dijeca cijeli dan kopaju zemlju za 20 centi(30 pfeninga).Za svu tu bijedu su iskljucivi krivci nase gazde iz EU.
Ljudi u Bosni kao sto neko lijepo rece zive u rezervatu,premalo putuju,zbog viza i precjenjuju zivot na zapadu a potcjenjuju zivot u Bosni.Naravno da na zapadu vise zaradzuju ali vise i rade,manje imaju slobodnog vremena,mnogi jednostavni zivotni uzitci su im jako skupi a neke si ne mogu priustiti nikako.
Druga stvar je kreditna sposobnost,koja je najvazniji faktor,na zapadu su ljudi kreditno sposobni a u BiH nisu.Tako na zapadu pola kuca i 90 % auta koje ljudi koriste uopste ne pripadaju njima,nego bankama kojima ga moraju otplatiti u iducih 10-15-20 godina.Cime ljudi na zapadu zive u meni licno neprihvatljivom robskom odnosu.Na primjer,Englezi koji sa mnom rade dozivljavaju sokove i traume,prosto im se zivot topi pred mojim ocima u silnom strahu,hoce li im se ugovor produziti ili ne,jer od toga im zavisi egzistecija,da otplacuju silne kredite koje imaju.Dok meni qurac puca za ugovorima,ja da sad ostanem bez icega,opet do kraja zivota u Sarajevu imam za bureka i kafe.
Znaci dizanje kreditne sposobnosti BiH gradzana ce puno promijeniti na vanjskom izgledu u BiH,ljudi ce imati svi stanove i aute a u stvari ce biti triput bjedniji nego sto su sada.
Jos o zivotu u Bosni,vecina ljudi zive u Sarajevu,zapadnoj Hercegovini i Banja Luci a tu je standard podobar.
I za kraj ljepsega mjesta za trositi pare od Bosne nema-nigdje.Ruske zemlje su mozda bolje od nas po kvalitetu zivota ali ipak je ovdje,po meni bolje.
He, vidi se da ne živiš u Bosni! :-) U suštini se i slažem sa većinom napisanog, ali mi nikako ne ide u glavu da dijasporci smatraju da ljudi u Bosni i Hercegovini (barem oni koji imaju tu čast da rade) rade malo?! Znaš li ti prijatelju uopšte kakvo je stanje ovdje po pitanju radničkih prava? Prosječan radnik u BiH koji radi kod privatnika (a takvih je većina) nerijetko radi po 12 ili više radnih sati dnevno bez adekvatnog odmora i naknade. Ja lično radim po 12h a nekada i po 16h dnevno i trebam li uopšte reći da mi prekovremeni rad i rad noću nije plaćen? A ja nisam nikakav izuzetak, mnogo je ljudi ovdje u istoj situaciji! :-x
Tako vas molim da se ne prosipate s izjavama da se u Bosni malo radi i da je zbog toga teže dijasporcu jer tobože ima malo slobodnog vremena.

Vratite se ovamo pa da vidite raja i rahatluka od slobodnog vremena... :roll:
Orbini

Post by Orbini »

romeo
He, vidi se da ne živiš u Bosni! Roll U suštini se i slažem sa većinom napisanog, ali mi nikako ne ide u glavu da dijasporci smatraju da ljudi u Bosni i Hercegovini (barem oni koji imaju tu čast da rade) rade malo?! Znaš li ti prijatelju uopšte kakvo je stanje ovdje po pitanju radničkih prava? Prosječan radnik u BiH koji radi kod privatnika (a takvih je većina) nerijetko radi po 12 ili više radnih sati dnevno bez adekvatnog odmora i naknade. Ja lično radim po 12h a nekada i po 16h dnevno i trebam li uopšte reći da mi prekovremeni rad i rad noću nije plaćen? A ja nisam nikakav izuzetak, mnogo je ljudi ovdje u istoj situaciji! Mad
Tako vas molim da se ne prosipate s izjavama da se u Bosni malo radi i da je zbog toga teže dijasporcu jer tobože ima malo slobodnog vremena.

Vratite se ovamo pa da vidite raja i rahatluka od slobodnog vremena... Rolling eyes
Onda je razlika vjerovatno u mentalitetu. Svi mi crncimo bilo u dijaspori ili Bosni a u Bosni se bolje zivi. LJudi nekako stignu vise uzivati u zivotu i slobodnom vremenu u Bosni, za razliku od dijaspore koja na prste nabroji koliko puta u godini izadje, okrene rostilj, proteferici,...
Panasonic

Post by Panasonic »

...

SVI oni imaju ili su imali neke svoje "lose policije", neke svoje "nastavne planove" i neke svoje probleme, SVI oni imaju vlast koja prirodno tezi tome da "previse vlada" pa to je definicija vlasti. jel ti mislis da se njemacka vlast ne bi ponasala kao nasa da za to ima mogucnost??

e sad ti meni reci, koji su to korektivni mehanizmi ucinili da se njemacka, francuska ili bilo cija vlast ne "pomami"?
Ja kad govorim o vlasti mislim na one koji "upravljaju" ovom drzavom a NE smatraju je svojom. Sad znas o kome mislim. I da, kad bi Nijemci dali Turcima da vladaju, da budu konstitutivni, da imaju tursku policiju u Njemackoj, da imaju svoj nastavni plan, Turci bi to prihvatili, samo sto im Nijemci to nikad nece dozvoliti. E u tome je razlika izmedju Nijemaca i nas.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Orbini wrote:romeo
He, vidi se da ne živiš u Bosni! Roll U suštini se i slažem sa većinom napisanog, ali mi nikako ne ide u glavu da dijasporci smatraju da ljudi u Bosni i Hercegovini (barem oni koji imaju tu čast da rade) rade malo?! Znaš li ti prijatelju uopšte kakvo je stanje ovdje po pitanju radničkih prava? Prosječan radnik u BiH koji radi kod privatnika (a takvih je većina) nerijetko radi po 12 ili više radnih sati dnevno bez adekvatnog odmora i naknade. Ja lično radim po 12h a nekada i po 16h dnevno i trebam li uopšte reći da mi prekovremeni rad i rad noću nije plaćen? A ja nisam nikakav izuzetak, mnogo je ljudi ovdje u istoj situaciji! Mad

Vratite se ovamo pa da vidite raja i rahatluka od slobodnog vremena... Rolling eyes
Onda je razlika vjerovatno u mentalitetu. Svi mi crncimo bilo u dijaspori ili Bosni a u Bosni se bolje zivi. LJudi nekako stignu vise uzivati u zivotu i slobodnom vremenu u Bosni, za razliku od dijaspore koja na prste nabroji koliko puta u godini izadje, okrene rostilj, proteferici,...
No tesko je priznati sebi da tamo gdje si otisao, opet nije savrseno, ne vole raja reci da sve ima svoje prednosti i mane, gdje priznati da si se za..bao :)(ovo se ne odnosi na one sto bi i u Bosni jedva zavrsili u fabrici ili bi brali brezu za sampona, njima je odlicno ako su otisli - ne mogu da se nagledaju svih tih divnih stvari u novim drzavama).
Zato toliko komentara o divnom zivotu tamo negdje, a losem stanju kod nas, nikako da krenu da pricaju o hipotekama koje ih prate, porezima koje placaju, pismima koja stalno pristizu, kreditima za automobile, cijeni zdravstvenog osiguranja, provodu nakon posla, kafi na pauzi sa kolegama itd..itd...
bandolero

Post by bandolero »

bajadera82 wrote:Ponos i sramota su ekstremen kategorije. Zivot u BiH ne bih strpala ni u jednu od te dvije kategorije. Standard zivota u BiH je sigurno 100 puta bolji od standarda zemljama treceg svijeta. tu se nema sta diskutovati.
Naravno da BiH ima dosta politickih problema koji su vec navedeni. Ali ako obratimo paznju na stil zivota onda mnogi Bosanci bolje zive nego ljudi u zapadnoj Evropi. Po mom misljenju raja previse kuka, i ima viziju da se vani bolje zivi. I mene to svaki put cudi.. Sigurno 90% dijasporaca (koji su na zalost zesci primitivci) kvare istinitu sliku zapada kad se jednom u godini pojave sa silnim autima i lovom u Sarajevu. Dole izigravaju mangupe a na zapadu crkavaju od posla na bausteli, a nivo i standard su im ovdje nula.

ne kazem ja da su samo politicari krivi... ima i krivice ljudi koji zive u domovini.. svi su mentalno polutirani i ne zele svom susjedu dobro, cast izuzetcima, samo mislim da oni koji popunjuju kafice i klubove ne dolaze sami do novca, ili su dali roditelji ili je prljav posao u pitanju, rijedak je onaj koji zaradi posteno...
bandolero

#32 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...

Post by bandolero »

trlica wrote:
bandolero wrote:Ovo je veliko pitanje i molim sve one koji ce odgovarati da procitaju uvodnu rijec..

1. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini sramota za njene gradjane jer zivimo u uslovima koji su nepodnosljivi, u uslovima u kojima ne zive ni gradjani zemalja treceg svijeta,kaskamo za susjedima, kocimo u razvoju i slicno...?

2. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini ponos za njene gradjane jer pokazuju da mogu opstati u u slovima u kojim opstaju i zive...?
posljedice se vide golim okom a znas li uzrocnike.ne moj se samo dofacati politicara.

ne kazem ja da su samo politicari krivi... ima i krivice ljudi koji zive u domovini.. svi su mentalno polutirani i ne zele svom susjedu dobro, cast izuzetcima, samo mislim da oni koji popunjuju kafice i klubove ne dolaze sami do novca, ili su dali roditelji ili je prljav posao u pitanju, rijedak je onaj koji zaradi posteno...
bandolero

Post by bandolero »

bajadera82 wrote:i ako BiH spada u zemlje treceg svijeta onda se stvarno pitam sta zemlje kao Ruminija, Letonija, Litvanija, i Estonija rade u Evropskoj Uniji!!!

pa vjerovatno zauzimaju mjesto jedne HRvatske ili Bosne i Hercegovine, za koju svi tvrde da je "COOL"...
bandolero

#34 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...

Post by bandolero »

rashid wrote:
bandolero wrote:Ovo je veliko pitanje i molim sve one koji ce odgovarati da procitaju uvodnu rijec..

1. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini sramota za njene gradjane jer zivimo u uslovima koji su nepodnosljivi, u uslovima u kojima ne zive ni gradjani zemalja treceg svijeta,kaskamo za susjedima, kocimo u razvoju i slicno...?

2. Da li je zivot u Bosni i Hercegovini ponos za njene gradjane jer pokazuju da mogu opstati u u slovima u kojim opstaju i zive...?
Nijedno od toga ... nego je ČAST!

a sta je uzrok te casti??
bandolero

Post by bandolero »

to je tacno, ali sta kada ti nisi prijavljen kao "CRNAC KOJI CRNCI" i kada dodje penzija, sta ces dobivati, od cega ces zivjeti??

xon_sa

Post by xon_sa »

Sto se zadnjih dana javljaju ovi postidjeni :D

A vidi i dijaspore sto analizira. U Bosni niko nista ne radi, vidjeli oni kad su bili na godisnjem da su central i internet puni :D Ma samo oni crnce, a ovi domaci samo ispijaju kafe, sram da ih bude :lol:
newone

Post by newone »

Ma niko dijaspori ovdje, konkretno Amerika, ne zabranjuje da uziva u zivotu niti im manjka vremena za to. Ali kupile se velike i skupe kuce, pa svaki clan porodice iznad 16 godina vozi kola,....., i ne svakva kola, vec se puca na BMW, Mercedes, Volvo, Honda
Accord, a to su jako skupi automobili, mada imas ovdje i ponudu mnogo jeftinijih Americkih automobila. I nece nasa dijaspora da kupuje stanove po Americi koji su jeftiniji vec kuce i to u sto boljim naseljima sa sto boljim skolama, a stan se kupi u Bosni i otplacije. Pa onda i ti automobili, svake cetiri godine proda se stari, a kupi se novi,...., i naravno onda se rade i po dva posla i prekovremeno i vikendima se radi i gleda se na svaki dolar. Ma kakav dolar, ma svaki cent!
Ali ode omladina i u bar i u disco klub i u kino, stariji organizuju teferiche na izletistima ili BBQ u svojim bastama pored svojih velikih kuca.
Ma dajte ba budite realni, dijsapora gleda kako ce sto bolje unovciti svoj zivot u inostranstvi jer to zaista i moze. Gledam ja to vec deset godina ovdje.
U Bosni je zivot za najveci broj Bosanaca tezak i sumoran pa jos ako ne odu na onu kafu i cigaru u grad, pa sta onda uopste imaju od zivota. Bio sam tamo cijelo vrijeme rata i dvije godine nakon rata i znam dobro sta je Bosna.
pike

Post by pike »

The Nightwatchman wrote:
očigledno je da pričaš o stvarima o kojima pojma nemaš. mi kad dostignemo ove (boldirane) zemlje, mi cemo biti na konju.

sasvim je jasno da ova rasprava ide u krivom smjeru jer počiva na parcijalnim i sasvim nebitnim kriterijima tipa jel se pije kafa u strosmajerovoj ili se voze skupa auta. to je potpuno nebitno i ne moze ti pomoci u analizi stepena razvoja jedne zemlje.

doduse, pokazuje da postoji jaz izmedju siraomasnih i bogatih.

cetiri su osnovna stuba iz kojih se radja uspjesna drzava: skolstvo, sudstvo, vojska i policija, a na ova četiri stuba leže četiri grede: stepen korupcije, bruto nacionalni dohodak, natalitet i građanske slobode.

ovo je kostur jedne drzave.

analiziraj tu konstrukciju kod nas , uzevsi u obzir ove elemente, pa uporedi sa baltickim zemljama koje si nabrojala, i vidjet ces da grijesis.

nase skolstvo: NULA! (podjele u nacionalne torove, na 5 kilometara u tri škole tri različita maternja jezika :-), tri razlicita plana i programa nastave)

nase sudstvo: NULA! (necu obrazlagati, imate dnevnu stampu, odnosno, prosetajte gradom pa cete vidjeti ko je na ulici, kakvi su to sve likovi oslobodjeni u sudskim procesima)

nasa vojska: NULA! (zar je ikad postojala? evo sad cujemo i dodikove izjave vezane za to pitanje :-) )

nasa policija: NULA! (koja policija? gdje je ta policija? gdje je hijerarhija u policiji? cija je policija? drzavna? entitetska? građanska? privatna?)

samo pravilna politika (demokratija) i uspjesna tranzicija, i naravno- homogenost u gore 4 navedne stavke dovela je balticke zemlje u poziciju udaljenu svjetlosnim godinama daleko od nas. i te zemlje zasluzuju mjesto u uniji, zato jer nisu parazitskog karaktera, vec su samoodrzive kao cjeline.

iz svega sto sam napisao moze se skontati da nas nema ni na mapi, a sto se odgovora na pitanje postavljaca teme tiče, mogu samo reci da sam tuzan jer sam svjestan da ovdje nikada funkcionalna drzava nece ni postojati.

ne pravi se pita od govana.
U BiH postoje izbori na kojima ljudi glasaju za svoje intrese (to je demokratija zar ne) ocigledno je da su ovo intresi vecine BiH gradjana. Ako ovo nisu intresi vecine gradjana onda ne shvatam zasto niko nije na ulici :? Dosta je vise svaljivanja na politicare, pa nisu se sami postavili tu.

Ovim gore sto si ih nabrojo je doslo iz guzice u glavu, nama na zalost jos uvijek nije.
Atanasije_Svilar

#39 Re: Zivot u BiH, ponos ili sramota...

Post by Atanasije_Svilar »

????
Cemu tolika frustracija?
1.Da li si srecan?
2.A gde ti zivis?

Gledao sam neki glupi film mislim da Kingdom of Heaven, ima scena kao oni bolesnici nesto zalutaju i krenu kroz pustinju. Jedno vreme su nosili likove koji su iznemogi, pa su bili gladni , pa je kao bilo vurce... bla bla i sve najgore. I kada su provalili da nema smislia ostavljali su ih u pustinji.

Tako i ti. Budi car.
newone

Post by newone »

pike wrote:
The Nightwatchman wrote:
očigledno je da pričaš o stvarima o kojima pojma nemaš. mi kad dostignemo ove (boldirane) zemlje, mi cemo biti na konju.

sasvim je jasno da ova rasprava ide u krivom smjeru jer počiva na parcijalnim i sasvim nebitnim kriterijima tipa jel se pije kafa u strosmajerovoj ili se voze skupa auta. to je potpuno nebitno i ne moze ti pomoci u analizi stepena razvoja jedne zemlje.

doduse, pokazuje da postoji jaz izmedju siraomasnih i bogatih.

cetiri su osnovna stuba iz kojih se radja uspjesna drzava: skolstvo, sudstvo, vojska i policija, a na ova četiri stuba leže četiri grede: stepen korupcije, bruto nacionalni dohodak, natalitet i građanske slobode.

ovo je kostur jedne drzave.

analiziraj tu konstrukciju kod nas , uzevsi u obzir ove elemente, pa uporedi sa baltickim zemljama koje si nabrojala, i vidjet ces da grijesis.

samo pravilna politika (demokratija) i uspjesna tranzicija, i naravno- homogenost u gore 4 navedne stavke dovela je balticke zemlje u poziciju udaljenu svjetlosnim godinama daleko od nas. i te zemlje zasluzuju mjesto u uniji, zato jer nisu parazitskog karaktera, vec su samoodrzive kao cjeline.

iz svega sto sam napisao moze se skontati da nas nema ni na mapi, a sto se odgovora na pitanje postavljaca teme tiče, mogu samo reci da sam tuzan jer sam svjestan da ovdje nikada funkcionalna drzava nece ni postojati.

ne pravi se pita od govana.
U BiH postoje izbori na kojima ljudi glasaju za svoje intrese (to je demokratija zar ne) ocigledno je da su ovo intresi vecine BiH gradjana. Ako ovo nisu intresi vecine gradjana onda ne shvatam zasto niko nije na ulici :? Dosta je vise svaljivanja na politicare, pa nisu se sami postavili tu.

Ovim gore sto si ih nabrojo je doslo iz guzice u glavu, nama na zalost jos uvijek nije.
Upravo tako, svi na izbore i odaberite one koji ce nesto konacno promjeniti u Bosni i da to krene nabolje.
nisamja

#41 tacno tako

Post by nisamja »

bajadera82 wrote:Ponos i sramota su ekstremen kategorije. Zivot u BiH ne bih strpala ni u jednu od te dvije kategorije. Standard zivota u BiH je sigurno 100 puta bolji od standarda zemljama treceg svijeta. tu se nema sta diskutovati.
Naravno da BiH ima dosta politickih problema koji su vec navedeni. Ali ako obratimo paznju na stil zivota onda mnogi Bosanci bolje zive nego ljudi u zapadnoj Evropi. Po mom misljenju raja previse kuka, i ima viziju da se vani bolje zivi. I mene to svaki put cudi.. Sigurno 90% dijasporaca (koji su na zalost zesci primitivci) kvare istinitu sliku zapada kad se jednom u godini pojave sa silnim autima i lovom u Sarajevu. Dole izigravaju mangupe a na zapadu crkavaju od posla na bausteli, a nivo i standard su im ovdje nula.
U svemu ovome ima 100% samo istine! Nikako se ne moze porediti zivot u Bosni i nekoj zemlji treceg svijeta. (sto kaze bajadera nema se sta diskutovati o tome)
Takodje stil zivota ljudi u Bosni i onih na zapadu, ipak se u Bosni bolje zivi s tim da bi zivot bio savrsen kada bi svaki mladi covjek mogao da se snadje za posao a time i rijesi ne samo egzistencijalnu situaciju vec i porodicnu, tj. ako zeli da osnuje svoj dom.
Zivot na zapadu ima jedino prednost sto se moze uvijek naci posao ali ga ipak nikada ne bih zamijenila za kvalitet zivota u Bosni koji imamo. Bosanci vole da uzivaju u izlascima, dobrim jelima, lijepoj i skupoj garderobi, godisnjim odmorima ljeto-zima, ma apsolutno svemu sto nema nigdje na zapadu. Mozda ima na zapadu da ne pretjerujem ali kod nas se sve vecinom kesira a ne na dugorocne kredite. I da nezaboravim porodicu koja je jednom Bosancu na prvom mjestu, to jest bliskost sa roditeljima, bracom, sestrama i prijateljima.
To sve cini jednog Bosanca jednom cijelinom i bez jednog od ovih cinioca Bosanac nije pravi Bosanac.
Bosna je jedna od ljepsih zemalja svijeta i to tako stoji. Citala sam na forumima susjednih zemalja kako su najludje provode dozivili u Bosni a sve to zbog humora i duha Bosanca. Pa vi sad prosudite gdje je najbolje zivjeti i da li zivot u Bosni sramota ili PONOS. Ja sam za ovo drugo! Definitivno!

Zivjela Bosna Zivjeli Bosanci!
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

ima jedna jako bitna stvar. globalna ekonomija i nije zapravo ništa drugo nego podjela svijeta na klase... ko je čitao gerogea orwela i njegovu 1984 znat ce o cemu pricam.

medjutim, trenutna globalna politicka situacija je takva da je svijet podijeljen na tri primarne ekonomske cjeline- ameriku, evropu i aziju.

ako malo suzimo nivo razmatranja, vidjet cemo da svaka od ove tri cjeline ima "svoje trece zemlje"... u americi to su siromasne zemlje juzne amerike, u aziji nerazvijene zemlje poput kambodže i bangladeša, a u evropi, ja ne vidim ima li iko iza nas! ako ima, prosvijetlite me.

tako da sigurno vrijedi: mozda i nismo zemlja treceg svijeta, ali sigurno jesmo "zemlja trece evrope"...

zadnji smo u evropi po svemu.

i sta meni znaci ako i ne spadamo u zemlje treceg svijeta, kad smo zadnji u svemu u svom sirem okruzenju, bez komparativnih prednosti, bez izglednog plana za buducnost? ne mozemo se mjeriti ni sa jednom evropskom zemljom.

kako da se osjećam kao građanin?

vi ste davali razne odgovore- jedni se osjecaju časno, drugi se osjećaju ponosno, a treće je sramota. ali, je li iko od vas zna BROJKE? CIFRE? GDP? INFLACIJA? NATALITET?

uzmite "world almanac" od bilo koje godine, pa uporedite podatke bosne i hercegovine sa bilo kojom evropskom zemljom.

i sto je najgore- uporedite trend bilo kojeg kriterija za vise godina- OPADAJUĆI!

nisam neki pobornik statistike, ali analize ovog tipa jednostavno ne mogu bez nje.
bandolero

Post by bandolero »

[/quote]Ma niko dijaspori ovdje, konkretno Amerika, ne zabranjuje da uziva u zivotu niti im manjka vremena za to. Ali kupile se velike i skupe kuce, pa svaki clan porodice iznad 16 godina vozi kola,....., i ne svakva kola, vec se puca na BMW, Mercedes, Volvo, Honda
Accord, a to su jako skupi automobili, mada imas ovdje i ponudu mnogo jeftinijih Americkih automobila. I nece nasa dijaspora da kupuje stanove po Americi koji su jeftiniji vec kuce i to u sto boljim naseljima sa sto boljim skolama, a stan se kupi u Bosni i otplacije. Pa onda i ti automobili, svake cetiri godine proda se stari, a kupi se novi,...., i naravno onda se rade i po dva posla i prekovremeno i vikendima se radi i gleda se na svaki dolar. Ma kakav dolar, ma svaki cent!
Ali ode omladina i u bar i u disco klub i u kino, stariji organizuju teferiche na izletistima ili BBQ u svojim bastama pored svojih velikih kuca.
Ma dajte ba budite realni, dijsapora gleda kako ce sto bolje unovciti svoj zivot u inostranstvi jer to zaista i moze. Gledam ja to vec deset godina ovdje.
U Bosni je zivot za najveci broj Bosanaca tezak i sumoran pa jos ako ne odu na onu kafu i cigaru u grad, pa sta onda uopste imaju od zivota. Bio sam tamo cijelo vrijeme rata i dvije godine nakon rata i znam dobro sta je Bosna.[/quote]

Za ovo izreceno svaka cast! U potpunosti je tako, a onda se neko nadje pametovati ko nije vidio ni trunke rata i pucnjave, ko nije proivio ni je***ih 5 minuta u periodu od 1992 do 1995 godine u Sarajevu ili u Bih, na nekim mjestima gdje se ginulo.. Vazno je da je tim dijasporcima mnogo tesko kada pogledju slike sta se sve desavalo u NJIHOVOJ DOMOVINI, a danas se dodje sa novim automobilima i pametuje se nesto...
bajadera82

Post by bajadera82 »

Panasonic wrote:
...

Ja kad govorim o vlasti mislim na one koji "upravljaju" ovom drzavom a NE smatraju je svojom. Sad znas o kome mislim. I da, kad bi Nijemci dali Turcima da vladaju, da budu konstitutivni, da imaju tursku policiju u Njemackoj, da imaju svoj nastavni plan, Turci bi to prihvatili, samo sto im Nijemci to nikad nece dozvoliti. E u tome je razlika izmedju Nijemaca i nas.
Naravno da Turci nisu konstitutivan narod jer su ovdje manjina. Da ih je 30% to bi ipak bilo drugacije. Ali mislim da ce se Njemci potruditi da ih nikad ne bude toliko :)

I kakvi Njemci i da se pomame. Pomamio je njih Hitler za sva vremena. Naucili su oni dobro iz gresaka koje su napravili prije nego sto je Hico dostigao na vlast. Zato danas npr. i nemaju "direktnu demokratiju" i imaju "Grundgesetz" koji ne smije da se takne.. neki nauce iz svoje historije. Mozda Njemci i nebi naucili da nisu morali. Alo posto ih je citav svijet kaznio i stavio pod pritisak su morali. U BiH to nije tako. Agresori ni ti su kaznjeni ni ti iko vrsi pritisak nad njima. Ne, oni su jos nagradjeni za to sto su uradili, pa su fino dobili 49% teritorije. Al da ne ulazimo u te detalje.
Kako god, nije problem u tome da li Njemci ispijaju vise kafa ili Bosanci. Problem je na prvom mjestu politicki problem. Problem i nisu ta tri konstitutivna naroda vec ta glupava ideja da imamo dvije drzave u jednoj i svako vuce na svoju stranu. kako tu da se dostigne ista pametno? Prvo se mora dejton rusiti, treba se stvoriti jedna drzava koja ima jednu vladu, a ta vlada i sve njene partije trebaju da vode politiku ZA a ne protiv BiH. Policija, vojska, ekonomija. sve to onda dolazi samo od sebe.
bajadera82

Post by bajadera82 »

bandolero wrote:
Ma niko dijaspori ovdje, konkretno Amerika, ne zabranjuje da uziva u zivotu niti im manjka vremena za to. Ali kupile se velike i skupe kuce, pa svaki clan porodice iznad 16 godina vozi kola,....., i ne svakva kola, vec se puca na BMW, Mercedes, Volvo, Honda
U Bosni je zivot za najveci broj Bosanaca tezak i sumoran pa jos ako ne odu na onu kafu i cigaru u grad, pa sta onda uopste imaju od zivota. Bio sam tamo cijelo vrijeme rata i dvije godine nakon rata i znam dobro sta je Bosna.[/quote]

Za ovo izreceno svaka cast! U potpunosti je tako, a onda se neko nadje pametovati ko nije vidio ni trunke rata i pucnjave, ko nije proivio ni je***ih 5 minuta u periodu od 1992 do 1995 godine u Sarajevu ili u Bih, na nekim mjestima gdje se ginulo.. Vazno je da je tim dijasporcima mnogo tesko kada pogledju slike sta se sve desavalo u NJIHOVOJ DOMOVINI, a danas se dodje sa novim automobilima i pametuje se nesto...[/quote]

hehehe. pa rekla sam ja vec da su dijasporci na zalost zesci primitivci.. kurce se po Bosni a vamo nisu ni osnovnu skolu zavrsili.. al ok nisu svi takvi! i nemojte sve strpati u jedan kos :roll:
bandolero

Post by bandolero »

bajadera82 wrote:
bandolero wrote:
U Bosni je zivot za najveci broj Bosanaca tezak i sumoran pa jos ako ne odu na onu kafu i cigaru u grad, pa sta onda uopste imaju od zivota. Bio sam tamo cijelo vrijeme rata i dvije godine nakon rata i znam dobro sta je Bosna.

Za ovo izreceno svaka cast! U potpunosti je tako, a onda se neko nadje pametovati ko nije vidio ni trunke rata i pucnjave, ko nije proivio ni je***ih 5 minuta u periodu od 1992 do 1995 godine u Sarajevu ili u Bih, na nekim mjestima gdje se ginulo.. Vazno je da je tim dijasporcima mnogo tesko kada pogledju slike sta se sve desavalo u NJIHOVOJ DOMOVINI, a danas se dodje sa novim automobilima i pametuje se nesto...[/quote]

hehehe. pa rekla sam ja vec da su dijasporci na zalost zesci primitivci.. kurce se po Bosni a vamo nisu ni osnovnu skolu zavrsili.. al ok nisu svi takvi! i nemojte sve strpati u jedan kos :roll:[/quote]

uvijek treba reci, cast izuzecima... i treba da se podrazumjeva...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

BiH je nazalost ugusila korupcija. Totalno. I kada bi se taj veliki problem rijesio, sigurna sam da bi BiH ubrzo dostigla i Poljsku i Cesku, Madjarsku, Slovacku i sve ostale zemlje koje su usle u EU, a od kojih je nekad bila ispred.
Problem koji je rame uz rame sa korpucijom je apatija Bosanaca i Hercegevaca koja im ne dozvoljava da bilo sta pokusaju promijenit i izborit sa korumpiranom vlascu koja ih trenutno gusi. Ja fakat kontam narod jer sam u ratu, a i sedam godina poslije, bila dole. Ljudi su preumorni i s kime god da pricas taj neko nema snage za bilo kakve promjene. Ljudima preostaje samo da se bore za sebe onako kako najbolje umiju i znaju. :(
Sve dok mladje generacije ne dodju na vlast, u BiH nema promjena. Ovi starije je pregazilo vrijeme, preumorni su, zatupjeli... :roll:
bosan

Post by bosan »

Malo je ,malo ,razloga za ponos .

Ali do nas je ,nazalost.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

bosan wrote:Malo je ,malo ,razloga za ponos .

Ali do nas je ,nazalost.
gle, ljudi koji u ovakom drustvu nisu ispraljali ruke, imaju itekako razloga za ponos. A takvih je sigurno 50 % stanovnista BiH. Oni drugih 50% sto su okaljali ruke na racun vlastite srece, a tudje nesrece za mene nisu Bosanci, pa taman da su tri puta dole rodjeni. Njih nek je stid, a obican svijet koji prezivljava onako kako zna i umije ima itetako razloga biti ponosan. Uspio je ostati covjek, iako mu nije bilo lako. Kud ce ti veci razlog za ponos.
black

Post by black »

newone wrote:
aferim

i vecinom se na zivot u Bosni gleda kroz sarajevo u kojem je vise para u odnosu na ostatak drzave...
Post Reply