fiza wrote:JOHNNYJUVE wrote:upoređivati kurde, katalonce itd , sa ovim ovdje...
zna se kako je nastao manji entiteet, NA OSNOVU GENOCIDA, to je dokazanno, s toga, upoređivati se ovima je smijesno.
Neki dan pričam sa jednom osobom, koja dolazi iz RS-a , kaze došao u sarajevo prvi put, iz Doboja... po pricama i onome na tv-u neko bi rekao da se koljemo na svakom koraku, da su ljudi ugrroženi ako dodju u drugi grad....
u biti, kada je dosao u Sarajevo, našao je dosta prijatelja, i kaze cudno je sto su svi muslimani... onda oni isli kod njega u Doboj, isto normala...
naravno, ima primitivaca koji su šljegli I tako tih stvari, u biti, sve je ovo VELIKA propaganda, a mi doovoljno glupi da nasjednemo na podvale tipa UGROŽENOSTI i tih srranje, a pušimo sto se tice razvoja i ekonomije, ja ne znam je li iko od stranaka izasao sa KONKRETNIM planom razvoja i napredka ekonomije...privrede, poljoprivrede, turizma??? blage veze oni nemaju nego siju mržnju među ljudima i pricaju o PRIPADNOSTI I IZDAJNICIMA... a uzimaju milijarde!
a mi glupi hvala Bogu pa pušimo te priče i nadam se da će uskoro doći na vlast političar kao KOMŠIĆ da se takkvim glupostima stane u kraj i da se očne živjeti normalno... naše veliko zlo su mediji i političari... veće zlo nam od njih ne treba,... o čemu god se priča sve ima politički predznak, svemu se doljeva ulje na vatru...
narod je sam sebe okarakterisao ugrozenima. ja sa 29.godina imam firmu u Njemackoj. Ovako ti je to bilo, upisala ja faks u Sa, normala, dosla do zadnje godine 2 godine gurala jedan ispit, jer liku nisam bila simpaticna. Dosla u Njemacku upisala isti fakultet, polozila razliku predmeta, i taj usrani ispit , tj za godinu sam 7 ispita ocistila. Imam diplomu u ruci , priznala je BiH ili ne. Dosla u BiH, ne priznaju diplomu, vratila se otvorila firmu! Zasto tako ne razmisljaju ostali? Ok zapelo mji je u BiH odo traziti hajra negdje drugo. nema posla u BiH odo traziti hajra u drugoj drzavi. Ja sam muslimanka, pokrivena sam, vecu tolerantnost sam pronasla ovdje nego u BiH! Dolje pokrivena djevojka zavrsi fakultet, htjeli priznati ili ne medju NJEN narod nece naci posla-a svi hvale hidzab! Narod kao narod doljke navikao je da mu se daje, zbog toga niko ni nece da radi, kada dobije posao ne izdrzi ni mjesec dana, ili se prijavi a moli Boga da nedobije posao.
ja ne znam da sam pomenuo fakultet i diplome...
ako cemo o tome, ja RADIM I STUDIRAM U ISTO vrijeme, zavrsna sam godina, super mi je na poslu, vidis evo nekad mogu i na net "uletiti"
nisam ni po "babi ni po majci" dosao , krenuo od DNA do mjesta gdje jesam... a pricao sam iskljcuivo o lopovluku ove vlasti i narodu koji je glup do bola, busamo se nekim "multi-kulti" a da je neko zavidan kao nas narod, da će nečiji trud ocrniti e to je teško naci.,.. mozemo se mi busati sa multi-kulti , ali politicari to sve koriste da nam pokazu kako mi to nismo , i kako se trebamo cuvati "onih tamo" ...
e sad , sto se tice ekonomije, diplooma i ostalog... sta ocekivati od politicara koji je karijeru sagradio iduci po selima i pricajuci kako treba za njega glasati jer je "NAS" I KAKO JE TU DA ZASTITI NAS .... :O on niti je vodio uspjesnu firmu, niti je osnovao firmu, niti je otvorio u zzivotu radno mjesto... i sta ocekivati onda ? prvo glup narod ne vidi u njemu potencijalnu bombu koja ce unistiti ekonomiju, drugo on svjesno ide na to da pod svaku cijenu ima vlastt i da mu se to u konacnoj racunici "ISPLATI".
Diploma svakog UNIVERZITETA se moze kupiti to je valjda svima jasno, neke kostaju vise neke manje, neke je teze dobiti neke lakse... zalosno je sto ovdje nema sistema koji ce nauciti mladog covjeka da postane prvo ČOVJEK pa onda , lupam, ekonomista, da zna komunicirati sa ljudima, da se zna izražavati, da zna prioritete kompanije.... kakav mi sistem imamo? ljudi rade u firmi imaju 800 maraka platu, gazda kupuje ML-a od 240 000 km, KEŠOM plaćenog, i onda da bi se "pokrio" smanji ljudima plate, naravno ,pod izgovorom slabog poslovanja... otpusti par ljudi i td. e to je NAŠ način poslovanja, i sa tim ML-om se vozika a ne uplacuje RADNICIMA ZDRAVSTVANO... da je sistem kako treba, drzava ti NEDA da kupis NIŠTA dok ne zavrsisobaveze prema DRŽAVI-RADNIKU, pa ti onda kupuj ako hoćeš avion...
sljedece sto se nadam da ce se ukinuti jesu ove malverzacije sa UGOVORIMA na mjesec, dva, tri... cisto izrabljivanje radne snage i TOTALNA kontrola i mobing... samo ti kaze AKO NEĆEŠ , SAD ĆE TI UGOVOR ISTEĆI--- mozes na godisnji al ovo ti je zadnji ugoovor... itd... nakon 2 godine ti jednostavno napravi pauzu od nekih par dana, da ti novi ugovor i opet ispočetka sljedeće dvije godine...jadno da ne moze biti jadnije...
najveći problem je sto nemamo KADROVE školovane i NEKORUMPIRANE...
čovječe najveće bogatstvo koje imamo, VODA, koje imamo u IZOBILJU, mi UVOZIMO IZ HRVATSKE I SRBIJE!
DA NE PRICAM O MESU Bog zna kakvog porijekla , hrani itd... a boli duša kad ideš autom prema zapadnoj bosni, regija bihac cazin kladusa, a livade netaknute stoje, pa onda šume, da se ova zemlja bavi uzgojem zdrave hrane , nista nam drugo ne bi trebalo!
zamisli kad nnjemcu ponudis mlijeko domaće, sa vrlo malo prerade... ili pšenicu, jaja i sta vec, jer oovdje jos ima tih nedirnutih proizvoda, koji nisu umjetni.. al ne, bolje je otici u veci grad i raditi za 400 maraka 12h 7 dana... a jos gore, politicari ne prestaju da se bave UVOZOM i talovima stvari koje ovdje PROPADAJU...
a sve je to opet ona standardna "nacionaln interes" al i to sve do jednom...
ja eto komsica vidim kao covjeka koji ce sve ovo VIDJETI i osjetiti... i da ce okrenuti ovo sve NAOPAKO... drzava ti da pomoc, podrsku, radi... nađe ti trziste i sve ostalo... dobro tebi dobro drzavi, a ko spomene nacionalni interes odmah ga za glavu skratiti...
i na kraju, nikad ja iz Bosne ne bih otisao, ni za poslom ni za diplomom, valja mom djetetu ostaviti nesto, malo je zalosno vidjeti ljude mojih godina (27) da ne pomicu prstom , studiraju ili su zavrsili a bez posla, studenti u svakoj zemlji su najjaca sila, pogledajte francusku, iako mi je super posao, prvi bi im se pridruzio... trazite veca prava, trazite reviziju radnih mjesta (jer dosta poslova obavljaju ljudi koji nemaju strucnu spremu) trazite nova radna mjesta... od sjedenja i biroa nema hljeba...
ps.edit::
tek sad vidjeh sta si napisala za komsica...
e pa taj ti je u ratu bio ovdje, i taj ti je u ratu izgubio MNOGO ... ao nista ima zlatni ljiljan kao svjedok tome
i on na POZIJI KOJU JE OBNAŠAO NIJE NIŠTA MOGAO UČINITI ZBOG "NACIONALNOG INTERESA"
svaka cast medresi ivjernicima i ja sam jedan od njim, ali sestro, zar nije bolje da imamo strucnjake u privredi, ekonomiji,industriji i td itd???? pa da bez razmiljanja sta cu djetetu ili sebi kupiti da jedem sutra jer imam 2 km kod sebe, odem u džamiju ili ko vec gdje ide u crkvu ili sinagogu?