slažem se.-LIBERO- wrote:Apsolutno me ne interesuju te price o "zemljama maticama",ja jednu zemlju i domovinu imam i to je jednostavno tako.
I prije Turaka i prije Austrije i prije Jugoslavije ,Bosne je bilo i bit ce je uvijek,i zato je Bosna,svim pravim patriotima,jedina matica i jedina "majka"
E sada,bio sam u Turskoj dosta puta,i vrlo je primjetno da obicni narod,jer naravno kao posjetilac jedne zemlje i nemas bas prilike da primjetis razmisljanje drzave i institucija drzave (logicno),i tamo nas taj "obicni" narod jako gotive. Sarajbosna,bosnia i slicno su stvari koji su mi vise puta bukvalno pomogli i otvorili mnoga vrata,od placanja motela do placanja hrane po ascinicama u pola cijene.
Ne osjecam ih kao maticu,niti imam neke prevelike istorijske emotivne veze sa njima,cak sta vise,ali da nas vecina obicne raje tamo gotivi to je jednostavno ISTINA.
I prvi put sam cak i isao sa nekim polosim ocekivanjima u Tursku,a sada vec osjecam simpatije prema tom NARODU,jer se jako prijeteljski odnose prema nama. Isto bih simpatije imao i prema bilo kojem drugom narodu i ljudima koji te dobro ,da ne kazem bas domacinski ,prime.
Tako da eto,generalizacija i svrstavanja u neka plemena i sekte kojima su neophodne matice,za mene je smijesno i stvar za neki 16 vijek.
ali to su simpatije što kažeš. ovi bi odmah u brak