NABUCCO gasovod je najvjerovatnija opcija koja ide umjesto Ruskih politickko ucjenjivackog gasovoda kojeg su vec koristili zavrtanjem plina Evropi u sred zime zbog podrske Gruziji u ratu sa gruzisjkim secesionistima kao ruske kolonija,kako smo vec jenom imali priliku da iskusimo,
Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
- Bosnolog
#526 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Gorazdaci topdzije sa turskim dalekometnim haubicama su odavno prosirili autoputeve saradnje,nece nas Turci ostaviti na miru vec obrnuto oni ce da nas drze sve cvrsvce pout hobotnice koju politicki hrani Amerika da joj kraci budu jos jaci,Stpg spravom treba razumjeti Dodine tresogacne izjave o odbijanje da nas kontigent OSBiH sluzi NATO alijensi pod Turcima,......
.
NABUCCO gasovod je najvjerovatnija opcija koja ide umjesto Ruskih politickko ucjenjivackog gasovoda kojeg su vec koristili zavrtanjem plina Evropi u sred zime zbog podrske Gruziji u ratu sa gruzisjkim secesionistima kao ruske kolonija,kako smo vec jenom imali priliku da iskusimo,
.....
- Student Exchange
#527 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Prvo, ne igraj se Gorazdacima... Zbog "koordinirane" politike tvojih kopartijaca od preko 60000 ljudi (Gorazdaka i izbjeglica) koliko ih je bilo odmah poslije rata tamo ostalo je izmedju 20 i 25000 (u cijelom BPK)!! TO su posljedice pljackasko-ublehaske politike koji vidim i ti volis. Da li ti uopce znas koliko je 25000?!? To je 15 puta manje od Sarajeva. I dok su tvoji obecavali brze ceste, gradili turske dzamije, po satorima u Kopacima krali pare od povratnika, pljackali na svakom koraku ljudi se polahko iseljavali. Eto ti rezutat pa ti mantraj o Gorazdu koje je skoro potpuno demografski izgubljeno a niko nikad nije odgovaro!! Jos gore, vidim Dodo uskoro spaja Lukavicu s Palama preko Jahorine ovih dana, cujem da ce nastaviti dalje prema Ustipraci..... vidim nikog to ne brine, vazno je tupiti o Gorazdacima....Bosnolog wrote:Gorazdaci topdzije sa turskim dalekometnim haubicama su odavno prosirili autoputeve saradnje,nece nas Turci ostaviti na miru vec obrnuto oni ce da nas drze sve cvrsvce pout hobotnice koju politicki hrani Amerika da joj kraci budu jos jaci,Stpg spravom treba razumjeti Dodine tresogacne izjave o odbijanje da nas kontigent OSBiH sluzi NATO alijensi pod Turcima,.......
NABUCCO gasovod je najvjerovatnija opcija koja ide umjesto Ruskih politickko ucjenjivackog gasovoda kojeg su vec koristili zavrtanjem plina Evropi u sred zime zbog podrske Gruziji u ratu sa gruzisjkim secesionistima kao ruske kolonija,kako smo vec jenom imali priliku da iskusimo,.....
Drugo, haj nek je tako kako kazes za Nabucco. Procitaj sta sam napiso na prethodnoj strani o Nabuccu pa se malo zapitaj neke stvari. Nije tesko sve jasno ko dan. Jedno je sta bi ja volio a drugo sta se desava.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#528 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Student Exchange wrote: Kako bi dosao do Madjarske, tj. kuda?
Zasto su Madjari usli/ulaze u Juzni tok onda?
Zasto Hrvatska, Slovenija....?
Sto Turska udje u Juzni tok?
Posto Njemacka i Austrija podrzavaju Hrvatsku sto se same ne prikljuce to bi bila ultra-prava stvar jer zavise od Ukrajine i Sjevernog toka?
Zasto bi Hrvatska gradila LNG terminal sa Katarom koji su visesruko skuplji i svasta nesta kad vec imaju opciju Nabucca?
Industrijski bazeni Makarske i Dubrovnika?
i na kraju..... kazes dolazi iz Irana?........................................
Sto kaze Pape Susic u nadrealistima "Sad kad imamo taktiku lako cemo do finala"
Ko ti je izvor informacija ili ti mozda sam ovo analiziras?
imas jedno 3000 karata Nabucca na netu pa ako ti nesto nije jasno oko mape pitaj gogleta
Najvece nalazista plina na koje ce biti nakacen nabucco su u Iraku, Iranu, a tu su izavori u Azejrbedzanu, Turkmenistanu i Kazahstanu, koje izlaze na kaspijski bazen.. NA nabucco je mogu prikaciti i ostali izvori plina na Arabijskom poluostrvu koji su danas pod amrickom sapom.
Nabucco je prvenstveno koncipiran da sto vise zaobidje Rusiju, da bi se oslabio njen monopol na energente u Europi.
Svi ovi koje ti nabrajas su usli u oba projekta iz jako mnogo razloga a najvazniji su:
-niko industrijski mocan - kakva je EU - nece dozvoliti da im jedan dobavljac -sa ambicijama kakva ima rusija- drzi monopol nad strateskim sirovinama;
-jedan plinovod ne moza da podmiri sve potrebe EU;
-iskustvo sa ukrajinsko-ruskim sukobom oko plina je vratilo nabucco na stolove stratega i planera;
-ekonomska kriza koje je zahvatila svijet se najmanje odrzava na energetski sektor i investitori bjeze ka sigurnim izvorima prihoda -a enrgetika to svakako jeste..to je prilika za Nabucco i zato je vracen iz naftalina;
-Rusiju je pogodila ekonamski kriza i ona nece moci ni izbliza finansirati svoj dio ambicioznih projekata u plinskoj infrastrukturi, niti obezbjediti dovoljno plina za EU.. to je dovoljan motiv za konkurete da istrce na to trziste...
-jedan od najvecih otkrivenih nalazista plina na koji bi se nakacio Nabucco su u Iraku, i Iranu..Irak su poklopili americki energeticari i kapital, koji su jako zainteresirani za taj dio "kolaca". Turska je clanica NATO-a u kojoj americki investitori jako mnogo ulazu u energetski sektor. Glavna dionica NAbucca izvan EU ide kroz Tursku. Ovo ti je ujedno i odgovor na pitanje ko su mi izvori... ja sam u masinskoj industrji koja djelom proizvodi opremu i za energetski sektor. Dovoljan je jedan pogled na neke mape, geografske koordinate, tip opreme i obim posla koji se planira, da se skonta da se planira nesto jako, jako veliko....Svakako da to ne mora biti Nabucco ...moze biti i nesto "Ala Turco" ili neki "bagdadski lopov"
-rusija je nakacila Tursku na svoje plinovode jer im trebaju pare, a Turkoj rastucoj industriji treba jeftin energent.. u tom slucju je turska potrosac i nema profita od ruskog plina.... Nabucco je za tursku cist profit. Kako za tursku indistriju -koja ce graditi plinovode, tako i profiti od transporta plina...
-Svi energetski putevi sa istoka ka EU idu koridorima preko Grcke, Rumunije, Bugarske, Madjarske. Ovo je jedini razlog zato je EU (citaj njemacka) ove zemlje navrat na nos uvukla u EU. DA nije bilo rata Juga bi bila u EU i svi ovi energetski koridori bi isli preko nje.
Dionica Nabucca koja je prva planirana bi isla tim istim koridorom (Tu. Gr, Bu, Ru,MA, Au) prvenstveno iz ekonomskih razloga.... jer su te zemelje industrijski razvijenije kao potrosaci... Ove dionice imaju jednu veliku slabost, a to je da su jako blizu Rusiji i sa toga aspekta su ranjive. Druga dionica Nabucca je planirana da ide pravcem Turska, Grcka Albanija, (krak preko Jadrana za Italiju) Crna G. Hrvatska Italija, EU. Ova dionica ima stratesku vaznost, jer je najdalje od Rusije, ne ide preko Srbije i sesta flota bi je mogla uspjesno braniti iz Jadrana, samo sa zenskim djelom posade...
Ne treba zaboravit da je americki raketni stit protjeran iz Poljske i Ceske i da je Albanija najsigurnija destinacija, ako se ne mogne postavit u Rumuniji.
Ako se pogleda: ko gradi Albaniju (puteve, energetski sektor); ko je u Urosevcu (bondsteel); da su Crna gora i Hrvatskoj vec u NATO-u; onda je jasno da je taj koridor vec definisan i i sasvim je moguce da NABUCCO prodje prvo tom dionicom, pa tek onda kroz Bugarsku, Rumuniju i Madjarsku, kojima Nabucco i nije prijeko potreban - jer vec imaju ruske plinovode. Ulaskom Hrvatske u EU ova dionioca ce biti jako primamljiva za Hrvatsku, jer bi isla obalom Jadrana, a tranzitni prihodi zavise od kilometara.
iz istih razloga se planiraju zeljeznice od Capljine, do POdgorice i dalje pema Albaniji, Grackoj, Bagdadu ...Turci su ovih dana bili u Mostaru da pregovaraju oko mostarskog aerodroma, koji je vise vojni aerodrom a manje putnicki..
Plinovod Nabucco je velika prilika da Turskoj poraste cijena i izgledi za prijem u EU i ona ce sigurno igrati na tu kartu i pokusat to maksimalno iskoristiti. Crna Gora, Albanija, Hrvatska i BiH i te kako imaju interes za jadranski Nabucco i Turska u njima trazi partnere, pa je to jedan od razloga zasto se Turska ekonomski pozicionira na Balkan.
Svakako: ovo su moja forumska naglabanja
- ljubav_aha
#529 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Toto,ma tako je,pa znas da je Albnaska vojna AVIO kolekcija npr. napravljena od strane Rusa,ma cijeli svijet ce uvijek suradjivati s obzirom i bez obzira na sve,zar ne 
- Student Exchange
#530 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Jarane, kh kh, ne bih da te dezavuiram, ali vidi se da bas nisi "u toku". Bez zezanja slika ti je iskrivljena skroz.
Najveca budlastina u ovo m tvom postu je ono sto si napisao za Turkmenistan, Azerbeijdzan i Kazahstan. Prouci jos jednon nalazista i njihovu lokaciju i razmisli kako su bi oni dosli do Turske u smislu geostrateskih odnosa? Ili jos bolje, pogledaj kuda sada taj plin ide?
Znaci jedino ostaje Iran bez cijih nalazista taj Nabucco i ne moze da ide. Treci igrac Katar (Osim Rusije, Irana) je iskljucen zbog lokacije. Zato i raspravljali (sanjali) Mesic i Silajdzic o LNG terminaima. To je visestruko skuplje i samo kao nuzno zlo. Niko te pare nema u ovom trenutku jarane. Ovo ostalo geostrateski sto si napisao uglavnom ne mogu komentarisati, tj mogu ovo kako si ti nagadjo oko samog plinovoda ali pretpostavljam da je tacno.
Najveca budlastina u ovo m tvom postu je ono sto si napisao za Turkmenistan, Azerbeijdzan i Kazahstan. Prouci jos jednon nalazista i njihovu lokaciju i razmisli kako su bi oni dosli do Turske u smislu geostrateskih odnosa? Ili jos bolje, pogledaj kuda sada taj plin ide?
Znaci jedino ostaje Iran bez cijih nalazista taj Nabucco i ne moze da ide. Treci igrac Katar (Osim Rusije, Irana) je iskljucen zbog lokacije. Zato i raspravljali (sanjali) Mesic i Silajdzic o LNG terminaima. To je visestruko skuplje i samo kao nuzno zlo. Niko te pare nema u ovom trenutku jarane. Ovo ostalo geostrateski sto si napisao uglavnom ne mogu komentarisati, tj mogu ovo kako si ti nagadjo oko samog plinovoda ali pretpostavljam da je tacno.
-
theTruePath
#531 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
avicena wrote:Nije to poruka telenovela Ahmmede nego da koliko god se neko trudio da omrazi tursko ono postane "pusto tursko" pa i kroz sapunice.Ahmmed wrote: Vidim i telenovele postale ozbiljna referenca za razumijevanje jedne zemlje....estagfirullah
heheh vala bas,,,prepoznaju se ljudi u Onuru,Seherzadi,Burhanu a ne pablu,Mariji,Estefanu itd
- Toto
#532 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Sto ce Albaniji avioni pored Seste flote, grckaih podmornica i srpskih bespilotnih letjelice ne mogu ni preko Prokletija...ljubav_aha wrote:Toto,ma tako je,pa znas da je Albnaska vojna AVIO kolekcija npr. napravljena od strane Rusa,ma cijeli svijet ce uvijek suradjivati s obzirom i bez obzira na sve,zar ne
- ljubav_aha
#533 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Toto wrote:Sto ce Albaniji avioni pored Seste flote, grckaih podmornica i srpskih bespilotnih letjelice ne mogu ni preko Prokletija...ljubav_aha wrote:Toto,ma tako je,pa znas da je Albnaska vojna AVIO kolekcija npr. napravljena od strane Rusa,ma cijeli svijet ce uvijek suradjivati s obzirom i bez obzira na sve,zar ne
ma srbijanci sa danas trude na konstrukciji tih famzonih bespilotnih letjelica,ne popustaju sa projektima
nama kolega treba nam kafa za pricu o avijaciji
- Bosnolog
#534 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
O kakvim kopartijacima ti pricas ,???Student Exchange wrote:Prvo, ne igraj se Gorazdacima... Zbog "koordinirane" politike tvojih kopartijaca od preko 60000 ljudi (Gorazdaka i izbjeglica) koliko ih je bilo odmah poslije rata tamo ostalo je izmedju 20 i 25000 (u cijelom BPK)!! TO su posljedice pljackasko-ublehaske politike koji vidim i ti volis. Da li ti uopce znas koliko je 25000?!? To je 15 puta manje od Sarajeva. I dok su tvoji obecavali brze ceste, gradili turske dzamije, po satorima u Kopacima krali pare od povratnika, pljackali na svakom koraku ljudi se polahko iseljavali. Eto ti rezutat pa ti mantraj o Gorazdu koje je skoro potpuno demografski izgubljeno a niko nikad nije odgovaro!! Jos gore, vidim Dodo uskoro spaja Lukavicu s Palama preko Jahorine ovih dana, cujem da ce nastaviti dalje prema Ustipraci..... vidim nikog to ne brine, vazno je tupiti o Gorazdacima....Bosnolog wrote:Gorazdaci topdzije sa turskim dalekometnim haubicama su odavno prosirili autoputeve saradnje,nece nas Turci ostaviti na miru vec obrnuto oni ce da nas drze sve cvrsvce pout hobotnice koju politicki hrani Amerika da joj kraci budu jos jaci,Stpg spravom treba razumjeti Dodine tresogacne izjave o odbijanje da nas kontigent OSBiH sluzi NATO alijensi pod Turcima,.......
NABUCCO gasovod je najvjerovatnija opcija koja ide umjesto Ruskih politickko ucjenjivackog gasovoda kojeg su vec koristili zavrtanjem plina Evropi u sred zime zbog podrske Gruziji u ratu sa gruzisjkim secesionistima kao ruske kolonija,kako smo vec jenom imali priliku da iskusimo,.....
Drugo, haj nek je tako kako kazes za Nabucco. Procitaj sta sam napiso na prethodnoj strani o Nabuccu pa se malo zapitaj neke stvari. Nije tesko sve jasno ko dan. Jedno je sta bi ja volio a drugo sta se desava.
Ako si si se nasao ugrozenim preselis kod Dode ili Galijasevica u njegov stab,Dodi ce ti okaciti odlicje Nemanjica i napuniti dzepove za njegovu urbanisicku promociju prosirenja Lukavice i spajanaj sa Mjacicom Srbijom
Gorazde ce biti i ostati reginalni centar i bedem odbrane Drine toga si i ti svjestan samo zelis da spinujes i defetizmom olaksas sebi,......Ja ne pripadama onima o kojima mislis i zelis ovdje predstaviti vec samo podrzavam sve sto je u jacanju i odbrani BiH od velikosrpske ideologije o kojoj brines,.......Kada je u pitanju Gorazde i taj region Turska je svo vrijeme aktivno pomagala i pomaze postratnu obnovu i razvoj na svim poljima dok onoj kojeg promovises radi sve da oslabi i ojaca drzavu .Mozda je sasvim slucajnost da su Gorazdci bili na obuci u Turskoj i uvjezbavali na dalekometnoj artiljeriji,......Karadzicevci su rusili podrinje i bogomolje a sada se grade vece i ljepse,.....Ja se zalazem i zelim da Gorazde bude jedan od regionalnih centara za provratak Bosnajka u Podrinje,sa svojim univerzitetom,a putevi su krvotok privrede i protoka ljudi i razmjene dobara bez kojih nema napretka drustva niti regije......
- Student Exchange
#535 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Ono sto ja hocu je sigurno razlicito od onoga sto ti hoces. Ja hocu (i htio) je da Gorazde dobije tu cestu, da se ljudi doseljavaju, da potane centar.
Sta ti hoces ja ne znam, znam sta imamo danas od vas minderaskih patriota. Sta je ostalo bolje reci. Onda mi je i jasno sta ste u stvari htjeli. Ostalo je manje od 25000 ljudi u BPK, i zato pazi sta pricas o gradu gdje sam bio za vrijeme okruzenja, a kad pricas pricaj u svoje ime. Ostavi se ti Gorazdaka. Imo si vremena da se pobrines vise nego sto treba.
Sta ti hoces ja ne znam, znam sta imamo danas od vas minderaskih patriota. Sta je ostalo bolje reci. Onda mi je i jasno sta ste u stvari htjeli. Ostalo je manje od 25000 ljudi u BPK, i zato pazi sta pricas o gradu gdje sam bio za vrijeme okruzenja, a kad pricas pricaj u svoje ime. Ostavi se ti Gorazdaka. Imo si vremena da se pobrines vise nego sto treba.
- Toto
#536 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
ma slobodno ti jarane nemoj se nimalo ustrucavat...Student Exchange wrote:Jarane, kh kh, ne bih da te dezavuiram, ali vidi se da bas nisi "u toku". Bez zezanja slika ti je iskrivljena skroz.
ako imas kakav kontrargument i ako si potkovan geografijom kaspijskog bazena
samo da te posjetim ima i gogle earth...
ja i ne pricam o tekucem toku nego o planovima i opcijama
Nabuco nikako nije u toku vec moze zavrsit preko Rta dobre nade ako ti imadnes "argumenata" da ga toliko daleko zaceras...

na ovoj slici ti je fino nacrtano kuda sve plinovodi mogu da idu od turkmen*, azrbad* itd ...idu ispod kaspijskog jezera a mogu i kopnom

Ovdje je malko sira slika da se vidi odakle se sve moze kacit plin na Nabucco.
ne zanm ko su ti ovaj Silajdzic i Mesic
al ako ti treba za izborne prdimahovine samo ti ozezi
evo ti jedna skica NAbucca gdje su trase crtane zelenom bojam i pice po sred Federaciji
Jesu li je crtali u Teheranu ili na Briunima nejmam pojma

- Bosnolog
#537 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Pa eto mi onda zelimo isto,bas mi je drago da smo na istom cilju,Student Exchange wrote:Ono sto ja hocu je sigurno razlicito od onoga sto ti hoces. Ja hocu (i htio) je da Gorazde dobije tu cestu, da se ljudi doseljavaju, da potane centar.
Opet me etiketiras i poredis sa onima koje i sam prezirem,.....o SDA nesposobnjakovicima i korumpiranim krimosima kao i klonovima te stranke sam dovoljno nego pisao na drugm temama,.......
- Student Exchange
#538 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Dobro...
Prva ti je slika dobra.
Jedna opcija ide preko Tbilisija (?). Armenija. To je drzava pod ruskom vlascu prakticno. Fikcija.
Druga koja ide preko Gruzije zavrsava u jednoj luci Gruzije, u jednoj separatistickoj oblasti gruzije pod imenom ABHAZIJA (povezi sa ratom u Gruziji). Teoretski je moguca i trasa juzno od Abhazije (na drugoj slici) ali je potpuno nerealna, za tvoju informaciju.
Azerbejdzan je sam po sebi problematican (Alijev). Kazahstan i Turkmenistan imaju SPORAZUME koji datiraju od nedavno, medjudrzavne sa Rusijom. Sav plin ide preko njih po novim sporazumima. Tehnicki skoro neizvodivo ispod Kaspijskog (osim tog ne postoje dogovori o teritorijalnim vodama, time otvoreno za rusku kontrolu)
Zapravo, shvacam da si samo potvrdio ono sto sam ti prethdno napisao: Iran.
Prva ti je slika dobra.
Jedna opcija ide preko Tbilisija (?). Armenija. To je drzava pod ruskom vlascu prakticno. Fikcija.
Druga koja ide preko Gruzije zavrsava u jednoj luci Gruzije, u jednoj separatistickoj oblasti gruzije pod imenom ABHAZIJA (povezi sa ratom u Gruziji). Teoretski je moguca i trasa juzno od Abhazije (na drugoj slici) ali je potpuno nerealna, za tvoju informaciju.
Azerbejdzan je sam po sebi problematican (Alijev). Kazahstan i Turkmenistan imaju SPORAZUME koji datiraju od nedavno, medjudrzavne sa Rusijom. Sav plin ide preko njih po novim sporazumima. Tehnicki skoro neizvodivo ispod Kaspijskog (osim tog ne postoje dogovori o teritorijalnim vodama, time otvoreno za rusku kontrolu)
-
theTruePath
#539 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
sto se tice azerbedjana....turski su narod,sto ih veze s turskom a vjera siizam ih veze sa iranom
pa sad sta ce prevagnuti,nacija ili vjera?
-
stari grad Visegrad
#540 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Dodik zeli da bira i odredjuje prijatelje bosnjaka.
Dodik bi vise volio da je Bosnjcima prijatelj drzva Iran nego Turska.
http://www.youtube.com/watch?v=T2fWBLtTcAY
Zivio Iran!!!
On bi da nama odredjuje s kim da se druzimo, i da drzi svijecu.
Saudiska Arabija ima najvise nafte, to nam moze biti najkorisniji prijatelj.
a zasto ne Kuwayt?
Zivio Iran!!!
a zasto ne Kuwayt?
-
sarajevsko_pivo
#541 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Nadam se da ce Turci mnogo vise investirati u BiH...
-
Kenan-sa
#542 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Turska je po rjecima ministra vanjskih poslova jedne Francuske,Kusnera medju 4-5 najmocniji zemalja na svijetu! prema tome,svaki normalan covjek u ovoj drzavi treba biti ponosan sto jedna tako velika ekonomska sila dolazi na velika vrata i u BIH,Turska je najvaznija NATO clanica,dakle zemlja koja i BIH moze biti od velike pomoci,pa da nije tako ne bi Dodiku toliko sve to smetalo,jer je on svjestan moci danasnje Turske,i svjestan je da ona moze pogurati BIH naprijed u svakom smislu,to fasistima ne odgovara ,BIH moze biti ponosna sto za prijatelja ima tako mocnu zemlju kakva je Turska! samo da podju vise investirati u nasu privredu i bicemo jos vise ponosni na bratsku zemlju Tursku!
- Jazz_Junkie
#543 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Mozda bi ti i Dodik trebali shvatiti da Bosnjaci, Srbi i Hrvati jedni drugima trebaju biti najveci prijatelji. Takodjer predlazem da naucis pisati, jer nije Kuwayt nego valjda Kuvajt.stari grad Visegrad wrote:Dodik zeli da bira i odredjuje prijatelje bosnjaka.![]()
Zivio Iran!!!
a zasto ne Kuwayt?
-
Nuclear Winter
#544 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Zašto bi ikoga ovo brinulo?? Ionako će to započeti pred izbore,napraviti 500m,onda za 4 godine još 500 i sve takoStudent Exchange wrote:Prvo, ne igraj se Gorazdacima... Zbog "koordinirane" politike tvojih kopartijaca od preko 60000 ljudi (Gorazdaka i izbjeglica) koliko ih je bilo odmah poslije rata tamo ostalo je izmedju 20 i 25000 (u cijelom BPK)!! TO su posljedice pljackasko-ublehaske politike koji vidim i ti volis. Da li ti uopce znas koliko je 25000?!? To je 15 puta manje od Sarajeva. I dok su tvoji obecavali brze ceste, gradili turske dzamije, po satorima u Kopacima krali pare od povratnika, pljackali na svakom koraku ljudi se polahko iseljavali. Eto ti rezutat pa ti mantraj o Gorazdu koje je skoro potpuno demografski izgubljeno a niko nikad nije odgovaro!! Jos gore, vidim Dodo uskoro spaja Lukavicu s Palama preko Jahorine ovih dana, cujem da ce nastaviti dalje prema Ustipraci..... vidim nikog to ne brine, vazno je tupiti o Gorazdacima....Bosnolog wrote:Gorazdaci topdzije sa turskim dalekometnim haubicama su odavno prosirili autoputeve saradnje,nece nas Turci ostaviti na miru vec obrnuto oni ce da nas drze sve cvrsvce pout hobotnice koju politicki hrani Amerika da joj kraci budu jos jaci,Stpg spravom treba razumjeti Dodine tresogacne izjave o odbijanje da nas kontigent OSBiH sluzi NATO alijensi pod Turcima,.......
- Toto
#545 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
svaka od ovih slika je dobra... jer se samo radi od vise idejnih rjesenjaStudent Exchange wrote:Dobro...
Prva ti je slika dobra.
to sto se neka ne slaze sa tvojim vizjama ne cini ih nimalo losim
ja necu -kao ti- zboriti da ej ovo sto si napisao glupost jer u futuruzmu i geopolitikama stvari se mjenjaju za cas...
ti polazis od trenutne situacije... a evo Tadic je cucno za dva dana i samo zbog toga je moguce da Nabucco gotovo zaobidje Hrvatsku i da vecim dijelom prodje kroz Srbiju, Sandzak i BiH, a samo malko -preko Like -kroz Hrvatsku, ja bih tu varijantui vise vilio, jer bi za nas bilo mnogo vise nafaka nego u onoj "Jadranskoj" varijanti Nabucca
dosada istrazene rezerve plina u siroj zoni juznog kaspijskog bazena su komercijalne i ogromene pa je zbog toga i zamisljen Nabucco.... Tehnoloski ne postoje prepreke za bilo koju marsutu ...kupac ove robe ima i pare i moc da pripremi svako rjesenje koje njemu bude odgovaralo.....
Ako Rusije ne bude imla para da razvlaci plinovode po Rusiji ona ce pristat i na krace dionice do Turske, samo da bi dosla do para..rusiji ce u narednih 20 godina plin i nafta biti jedina roba sa kojima mogu u svijet...
Dodje li EU u energetsku krizu ona ce zazmiriti i pristati da Iran pumpa plin do Turske a dalje kao turski plain da ide u EU.
Turska je osvanula na balkanu: ne zbog BiH, ili da plasi Srbe -vec zbog svojih interesa prvenstveno ekonomaskih,.,,
- Student Exchange
#546 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Sto se tice Azerbejdzana....oni su turkofonski narod, a etnicki prakticki perzijski, ne turski narod, a ako hoces po mentalitetu gradskog stanovnistva sovjetski 100%. U nezvanicnoj zbilji dominira jak pro-turski stav (na povrsini) mada su opet nisu rijetki primjeri netrpeljivosti, ali njihova elita je 90% pro-sovjetska u to budi siguran, vecinom u Bakuu ("Bakinci") gdje im je sigurno preko polovice stanovnistva zbog ogromnog doseljavanja. Zajednicko i jednim i drugim je sto su anti-armenski. Zemlja je potpuno etnicki ociscena od armenskog stanovnistva (i obratno). I jos nesto, i kod njih, kao kod nas postoji jedna ogromna razlika izmedju ruralnog i urbanog stanovnistva, cak drasticno veca nego kod nas.theTruePath wrote:sto se tice azerbedjana....turski su narod,sto ih veze s turskom a vjera siizam ih veze sa iranom
- Student Exchange
#547 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Imas nekoliko pretpostavki koji vode tome da ce Rusi bit prisiljeni olabavit. Ali mozda ce to tako i bit ko zna. Samo jednostavno ne pije vode to sto pricas da bi bio motiv. Sad nemaju motiv nikakav osim ako ne budu PROMJENE za koje ti kazes da ce bit. Samo da ne bude ko za bombardovanje, danas ce sutra ce...cijeli rat. Da li ti znas (mozda znas) da je Turska vec sa jednom ili dvije noge u Juznom toku (Crno more)? Nagradno pitanje: zasto ako imaju Nabucco?Toto wrote:svaka od ovih slika je dobra... jer se samo radi od vise idejnih rjesenjaStudent Exchange wrote:Dobro...
Prva ti je slika dobra.
to sto se neka ne slaze sa tvojim vizjama ne cini ih nimalo losim
ja necu -kao ti- zboriti da ej ovo sto si napisao glupost jer u futuruzmu i geopolitikama stvari se mjenjaju za cas...
ti polazis od trenutne situacije... a evo Tadic je cucno za dva dana i samo zbog toga je moguce da Nabucco gotovo zaobidje Hrvatsku i da vecim dijelom prodje kroz Srbiju, Sandzak i BiH, a samo malko -preko Like -kroz Hrvatsku, ja bih tu varijantui vise vilio, jer bi za nas bilo mnogo vise nafaka nego u onoj "Jadranskoj" varijanti Nabucca
dosada istrazene rezerve plina u siroj zoni juznog kaspijskog bazena su komercijalne i ogromene pa je zbog toga i zamisljen Nabucco.... Tehnoloski ne postoje prepreke za bilo koju marsutu ...kupac ove robe ima i pare i moc da pripremi svako rjesenje koje njemu bude odgovaralo.....
Ako Rusije ne bude imla para da razvlaci plinovode po Rusiji ona ce pristat i na krace dionice do Turske, samo da bi dosla do para..rusiji ce u narednih 20 godina plin i nafta biti jedina roba sa kojima mogu u svijet...
Dodje li EU u energetsku krizu ona ce zazmiriti i pristati da Iran pumpa plin do Turske a dalje kao turski plain da ide u EU.
Turska je osvanula na balkanu: ne zbog BiH, ili da plasi Srbe -vec zbog svojih interesa prvenstveno ekonomaskih,.,,
Ili ovako da kazemo: Nabucco mora imat plin (nalazista kojih nema sad) i trasu (koju nema sad). Osim do Irana, MOZDA Azerbejdzana (koji sam nije dovoljan).
Mozda bi mogli Silajdzica angazovat da napravi kakav tap-off od talijanskog plinovoda iz Libije, ne znam da li moze tu sta da se uradi
- Toto
#548 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
tesko je ovdje razdvojiti ekonomski i strateski interes jer se radi o vrlo znacajnom energentu koji je u velikoj mjeri ukljucen u konkurentnost najvecih industrija na svijetu..najmanji poremecaj izaziva domino efekte..Student Exchange wrote: Imas nekoliko pretpostavki koji vode tome da ce Rusi bit prisiljeni olabavit. Ali mozda ce to tako i bit ko zna. Samo jednostavno ne pije vode to sto pricas da bi bio motiv. Sad nemaju motiv nikakav osim ako ne budu PROMJENE za koje ti kazes da ce bit. Samo da ne bude ko za bombardovanje, danas ce sutra ce...cijeli rat. Da li ti znas (mozda znas) da je Turska vec sa jednom ili dvije noge u Juznom toku (Crno more)? Nagradno pitanje: zasto ako imaju Nabucco?Promjer cijevi za Juzni tok (potencijalni) Nabucco bi bio isti jer bi ovako ili onako to zapravo bio plin iz Kaspija.To je kao kad bi pravio dvije paralelne autoceste na razdaljini od 10 km! Rusi VEC isporucuju plin preko Ukrajine i uskoro preko Sjevernog toka, samo je pitanje (ako je uopce pitanje) ko ce isporucivati na jugu. Konzum je sad nedostatan ali ionako prica ima smisla samo ako ekonomija krene.
Ili ovako da kazemo: Nabucco mora imat plin (nalazista kojih nema sad) i trasu (koju nema sad). Osim do Irana, MOZDA Azerbejdzana (koji sam nije dovoljan).
Mozda bi mogli Silajdzica angazovat da napravi kakav tap-off od talijanskog plinovoda iz Libije, ne znam da li moze tu sta da se uradi
u ovoj -relativno stabilnoj- politickoj situacijia na relaciji EU-Rusija dominanti su ekonomski interesi i prosta konkurencija nije zabranjena i niko nema sentimenta prema rusima ..... rusi su ekonomski vise osjetljiviji na krizne situacije od EU i ako dodju u situaciju da nemaju kapitala da diktiraju sopstvene interese kroz energente morat ce biti prinudjeni da prihvataju interse svojih kupaca i prikljuce svoje izvore i na neki buduci Nabucco..
Juzni tok koji bi trebao da ide kroz teritoriju Turske je turski plinovod a ne ruski. Rusija ne moze zabraniti Turskoj da ona naprvi dionicu nekog "NABUKA " od Irana i Iraka do Ankare a onog momenta kad Rusije zavrne pipe Turska sa jednim ventilom od Juznog toka napravi Nabucco.
Turska je sa obje noge u Juznom toku, koji je na papiroma -isto kao i NAbucco, jer njoj treba plin a rusima pare . Treba samo jedna petarda da se jedan pretvori u drugi, a samo dosta para da idu obadva. JT je vecinom na papiru kao i Nabucco, samo sto su izvori plina na ruskoj teritoriji koje je politicki stabilnija.
Nagradno pitanje isto moze biti: sto ce Rusima juzni tok kad imaju sjeverni. Vjerujem da se isti odgovor odnosi i na NABUCCO. Turska ima takvu geostratesku poziciju da joj je svjedno hoce li joj plin dolaziti iz Rusije ili iz Iraka, Irana, Sirije sa kojima granici. Njoj su svi dobro dosli - pogotovo ako plin ide za EU.
Sto se tice Silajdzica: mogu te povezat sa travarom Radom Marusicom, ona ima dosta trava protiv gasova i prdimahovina
- spreca
#549 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Student Exchange wrote:Dobro...
Prva ti je slika dobra.
ovaj grad koji uporno trpas u Armeniju ti je glavni grad GRUZIJE
-
theTruePath
#550 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Student Exchange wrote:Sto se tice Azerbejdzana....oni su turkofonski narod, a etnicki prakticki perzijski, ne turski narod, a ako hoces po mentalitetu gradskog stanovnistva sovjetski 100%. U nezvanicnoj zbilji dominira jak pro-turski stav (na povrsini) mada su opet nisu rijetki primjeri netrpeljivosti, ali njihova elita je 90% pro-sovjetska u to budi siguran, vecinom u Bakuu ("Bakinci") gdje im je sigurno preko polovice stanovnistva zbog ogromnog doseljavanja. Zajednicko i jednim i drugim je sto su anti-armenski. Zemlja je potpuno etnicki ociscena od armenskog stanovnistva (i obratno). I jos nesto, i kod njih, kao kod nas postoji jedna ogromna razlika izmedju ruralnog i urbanog stanovnistva, cak drasticno veca nego kod nas.theTruePath wrote:sto se tice azerbedjana....turski su narod,sto ih veze s turskom a vjera siizam ih veze sa iranom
znam ja sve to,sekularniji su 100 od nas,i ruralno i urbano...ali siitska im je vjera,i Iran ima sve veci uticaj i medju tom sve vecom religioznom populacijom Iran je uvijek bio favorit prije "neprjateljske sunnitske" Turske
Ima u Azerbedjanu i pomalo sunnita,oko 20% stanovnistva,mahom zive po brdimo oko gradova...i medju njima Turska ima ogroman uticaj,otvaraju im dzamije itd(kao i u bosni).
Mnoge turske islamske misionarske organizacije su pokusale prevoditi azere na sunnitsku vjeru