Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post Reply
zlata

#501 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by zlata »

Mi Krajisnici bi najvolili da nam Austrija biiiiidne maticna.... :D

Kako bi rekla rahmetli tetka Fate: ``Sinko moj dragi. Najprije Allah....pa ondaK Svabo``. :D

A mogli bi mi to i preured`ti...pa nek bidne ``Allah, Svabo, pa Turcin``. :)

Sta`s! Takav nam grah pao. Sjedne strane Svabo....s`druge Turci.....a mi ko pravi jadnici....ni na nebu ni na zemlji.....
ljubav_aha

#502 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by ljubav_aha »

:lol: :thumbup:
BiH-x

#503 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BiH-x »

realna do boli wrote:I ne kontam, ti zelis ili ne zelis da ti Turska bude maticna drzava..
Ne zelim uopste. Samo mi je smijesno kako predstavljas Turke kao "napredniji" od Bosnjaka kada to uopste nije tako.

Inace, i mene nervira taj kompleks velicine u Bosnjaka. Ne svih naravno, ali ta "povezanost" sa "velikim bratom" je jako destruktivna. Samo kada pustimo Osmansku Carstvu, Austrougarsku i Jugoslaviju, i postavimo Bosnu na prvo mjesto cemo imati drzavu koja valja.
ljubav_aha

#504 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by ljubav_aha »

BiH-x :thumbup: :-D
Nacionalniid_BOSANCI

#505 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

AUSTRO-UGARSKA OKUPACIJA I STVARANJE KRALJEVINE SHS 1918.G.- HISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE -

Snimak: Bosanski muslimani i Austro-Ugarska okupacija

Iz knjige Sevke Kadrica - Bosnjastvo na vjetrometni
Atak na jezik je razumljiv ima li se u vidu cinjenica da se nacionalno uoblicavanje naroda u Evropi prvo desavalo u i oko jezika kao nacionalnog elementa i zastitnog znaka. Ukinuti jezik znacilo je upravo to ukinuti prepoznatljive elemente identiteta sto je trebalo biti jedan od koraka unistenja cijelog naroda. Ponovo se otvara pitanje Bosanaca muslimana ali i muslimana na cijelom prostoru Balkana. Za rijesenje tog pitanja aktuelizira se ideja iz Nacertanija Ilije Garasanina o dogovoru sa Turskom da ih primi, ili podsticanje njihovog radikalno vjerskog organizovanja kako bi se to iskoristilo kao prilika da se protjeraju sa svojih teritorija odnosno nad njima izvrsi genocid. Tako su Bosnjaci poslije perioda bogumilskog jeresa u krscanskom okruzenju ponovo postali jeres sad "islamski". U Krfskoj deklaraciji se govori o potrebi rijesenja pitanja muslimana onako "kako je rijeseno u Srbiji". Stojan Protic je tada jasno rekao: "Dat cemo im rok, od 24 ili 48 sati, i ako ne predju na pravoslavnu vjeru, pobit cemo ih, i problem je rijesen." Da bi 1924 godine doslo do masovnog pokolja Bosnjaka muslimana u Sahovicima geje je gnusno pobijeno oko 900 ljudi (Milovan Djilas je opisao taj pokolj u kom je ucestvovao i njegov otac). U Srbiji i Crnoj Gori je problem muslimana izmedju 1862. i 1878. godine rijesen tako sto su pobijeni, samo dio se uspio skloniti bjezeci u raznim pravcima: Turskoj, Sandzaku, Bosni, Bugarskoj.

Iz knjige Sevke Kadrica - Bosnjastvo na vjetrometni
http://www.camo.ch/au_okupacija_bosne.htm
Iz boldiranog texta se vidi kako su Turci u dogovoru sa Srbima nakon izgubljenog rata na Balkanu prodali Bosnjake muslimane u Sandzaku i Bosni i Hercegovini i predali ih Srbima za ubijanja/klanja i protjerivanja koja su nakon tog dogovora usljedila.
NightSkyWalker

#506 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by NightSkyWalker »

@Nacionalniid_BOSANCI

Ako cemo sa Turskom da se zavadimo, sta tek onda treba da kazemo EU koja nas je osudila na smrt '92 godine?!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#507 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Toto »

NightSkyWalker wrote:@Nacionalniid_BOSANCI

Ako cemo sa Turskom da se zavadimo, sta tek onda treba da kazemo EU koja nas je osudila na smrt '92 godine?!
Koliko god nemamo razloga da se zavadjamo nemamo razloga ni da se naivno bratimimo.
NightSkyWalker

#508 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by NightSkyWalker »

Toto wrote:

Koliko god nemamo razloga da se zavadjamo nemamo razloga ni da se naivno bratimimo.
Ne bratimo se "naivno". Mi smo vec zbratimljeni! :wink:
Toto

#509 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Toto »

NightSkyWalker wrote:
Toto wrote:

Ne bratimo se "naivno". Mi smo vec zbratimljeni! :wink:
Jel ovo satira ili patetika??
NightSkyWalker

#510 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by NightSkyWalker »

Toto wrote:
Ni jedno ni drugo, vec cinjenica. :wink:
Toto

#511 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Toto »

NightSkyWalker wrote:
Toto wrote:
Ni jedno ni drugo, vec cinjenica. :wink:
Bogme je ovo predizborna...
jedino ako se ti nisi negdje nafaco tih cinjenica
pa ne bi bilo lose da ih razgrnes
da ih i komsiluk vidi..
ratata

#512 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by ratata »

zlata wrote:Mi Krajisnici bi najvolili da nam Austrija biiiiidne maticna.... :D

Kako bi rekla rahmetli tetka Fate: ``Sinko moj dragi. Najprije Allah....pa ondaK Svabo``. :D

A mogli bi mi to i preured`ti...pa nek bidne ``Allah, Svabo, pa Turcin``. :)

Sta`s! Takav nam grah pao. Sjedne strane Svabo....s`druge Turci.....a mi ko pravi jadnici....ni na nebu ni na zemlji.....
:lol: :thumbup:
no_pasaran

#513 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by no_pasaran »

Nema Turska pametnija posla... Mi valjda kontamo kako političari kod nas rade na ublehu, svuda rade na ublehu...

S druge strane kako iskreno sumnjam da je glupost autora teme do ove mjere beskrajna, jedino što preostaje jeste politički aspekt negodovanja diplomatske aktivnosti RT:

1. Ko nije shvatio da je ta aktivnost na ruku BiH - glup je.

2. Ko je shvatio i gotivi BiH - odobrava i podržava.

2.a. Ko je shvatio i gotivi BiH al ima problem zbog političkog primata Harisa Silajdžića i njegovog monopola u ovom slučaju - prešućuje.

3. Ko je shvatio i ne gotivi BiH - laprda na sva usta gluposti a la "neootomanizam" ili stvari slične nazivu ove teme.

4. Ko daje replike slične prvoj replici na ovu temu - pogledaj pod 1.
nosara

#514 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by nosara »

BiH-x wrote:
realna do boli wrote:I ne kontam, ti zelis ili ne zelis da ti Turska bude maticna drzava..
Ne zelim uopste. Samo mi je smijesno kako predstavljas Turke kao "napredniji" od Bosnjaka kada to uopste nije tako.

Inace, i mene nervira taj kompleks velicine u Bosnjaka. Ne svih naravno, ali ta "povezanost" sa "velikim bratom" je jako destruktivna. Samo kada pustimo Osmansku Carstvu, Austrougarsku i Jugoslaviju, i postavimo Bosnu na prvo mjesto cemo imati drzavu koja valja.
Dobra...
Student Exchange

#515 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Student Exchange »

Da li Turska Slovencima moze bit maticna drzava?
Eno Gula u publici!
Bloger

#516 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Bloger »

Delegacija turske kompanije BOTAS prije nekoliko dana boravila je u posjeti BH GAS-u i kakako sam razabrao potpisat će ugovor o priključenju BiH plinovodu Nabucco u kome Turci imaju glavnu riječ. Zna li neko još neki detalj o ovom aranžmanu ? Je li to možda razlog što se Dodik protivi sve većem prisustvu Turske na Balkanu i u BiH?
psydelija

#517 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by psydelija »

Turska je matica svim narodima Balkana. :D
vivaldi

#518 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by vivaldi »

Bloger wrote:Delegacija turske kompanije BOTAS prije nekoliko dana boravila je u posjeti BH GAS-u i kakako sam razabrao potpisat će ugovor o priključenju BiH plinovodu Nabucco u kome Turci imaju glavnu riječ. Zna li neko još neki detalj o ovom aranžmanu ? Je li to možda razlog što se Dodik protivi sve većem prisustvu Turske na Balkanu i u BiH?
Mozda si mislio na juzni tok!? Nabucco je trasa utvrdjena Azerbejdzan-Iran- Turska- Bugarska - Rumunija - Madjarska - Austrija, ne prolazi nigdje ni blizu nas i sve zemlje su nosioci tog projekta, a glavni nosioci austrijski omv.
avicena

#519 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by avicena »

Ima tu nešto što se samo dešava i bez prevelikog truda same Turske. Pratio sam onaj srbijanski serijal o turbo folk muzici i zakukaše neki učesnici u emisiji kako i pored sve dosadašnje borbe protiv Turaka u Srbiji njihova omladina više ne zna igradi ni Čačak ni šumadinsko kolo ili srpsko oro, ali svi zato vrlo dobro uz turske note plešu trbušnjak. :mrgreen:

A tek što plaču uz Binbir gece. :mrgreen:

Neće Turska na Balkan više doći sa janičarima, ali će je biti svakako na više ili manje vidljiv način.
Ahmmed

#520 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Ahmmed »

Kad pročitam neka razmišljanja, dođe mi, djeco, da povučem sve što sam napisao do sada na ovoj temi :-) :-)
I da pokrenem peticiju za , uz privremeni teritorijalni diskontinuitet, prisajedinjenje Bosne Turskoj, kao prvi korak ka obnovi Osmanskoga carstva. :D
Vidim i telenovele postale ozbiljna referenca za razumijevanje jedne zemlje....estagfirullah :)

I samo mi nije jasno: zašto bi mi, u Bosni, bili nazadniji od Turaka, čak i da Bajram čestitamo drugačije od Turaka :-) :-)

Turci ga,dakako, identično čestitaju, uz poneku kitnjastu frazu, tipa:Ramazan bayramımız hepimize Mübarek olsun :)
Toto

#521 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Toto »

vivaldi wrote:
Bloger wrote:Delegacija turske kompanije BOTAS prije nekoliko dana boravila je u posjeti BH GAS-u i kakako sam razabrao potpisat će ugovor o priključenju BiH plinovodu Nabucco u kome Turci imaju glavnu riječ. Zna li neko još neki detalj o ovom aranžmanu ? Je li to možda razlog što se Dodik protivi sve većem prisustvu Turske na Balkanu i u BiH?
Mozda si mislio na juzni tok!? Nabucco je trasa utvrdjena Azerbejdzan-Iran- Turska- Bugarska - Rumunija - Madjarska - Austrija, ne prolazi nigdje ni blizu nas i sve zemlje su nosioci tog projekta, a glavni nosioci austrijski omv.
I nabucco ima nesto kao "Juzni tok" koji bi se iz Madjarske spustao u Hrvatsku a preko Brckog i u BiH pa opet ka Hrvatskoj.
Hrvatska ulazi u EU i zeli izvor plina koji nece ovisiti od Srbije i Rusije. Za tako nesto ima podrsku Njemacke i Austrije, a svakako i Turke i Irana koje su nakeceni na Nabucco. Polovine plina za Nabucco ce se vaditi u Iranu i preko Turske ici za EU. Industrijski bazeni Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara. Makarske, Dubrovnika te Crne gore su jako veliko trziste za svakog trgovca a ako se uzme da je BiH interesna sfera Turske, Irana, Austrje i Njemacke onda nije ni cudo da je nabuccov juzni tok ka BiH sasvim moguca i izgledna opcija.
Student Exchange

#522 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Uz ovakve pljackase i vezalje ni Turska ne moze pomoci.

[url]rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/60minuta100906.rm[/url]
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#523 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

Ahmmed wrote:Kad pročitam neka razmišljanja, dođe mi, djeco, da povučem sve što sam napisao do sada na ovoj temi :-) :-)
I da pokrenem peticiju za , uz privremeni teritorijalni diskontinuitet, prisajedinjenje Bosne Turskoj, kao prvi korak ka obnovi Osmanskoga carstva. :D
Vidim i telenovele postale ozbiljna referenca za razumijevanje jedne zemlje....estagfirullah :)

I samo mi nije jasno: zašto bi mi, u Bosni, bili nazadniji od Turaka, čak i da Bajram čestitamo drugačije od Turaka :-) :-)

Turci ga,dakako, identično čestitaju, uz poneku kitnjastu frazu, tipa:Ramazan bayramımız hepimize Mübarek olsun :)
:lol:

on još čita :D ja presto davno :D
Student Exchange

#524 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Toto wrote:
vivaldi wrote:
I nabucco ima nesto kao "Juzni tok" koji bi se iz Madjarske spustao u Hrvatsku a preko Brckog i u BiH pa opet ka Hrvatskoj.
Hrvatska ulazi u EU i zeli izvor plina koji nece ovisiti od Srbije i Rusije. Za tako nesto ima podrsku Njemacke i Austrije, a svakako i Turke i Irana koje su nakeceni na Nabucco. Polovine plina za Nabucco ce se vaditi u Iranu i preko Turske ici za EU. Industrijski bazeni Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara. Makarske, Dubrovnika te Crne gore su jako veliko trziste za svakog trgovca a ako se uzme da je BiH interesna sfera Turske, Irana, Austrje i Njemacke onda nije ni cudo da je nabuccov juzni tok ka BiH sasvim moguca i izgledna opcija.
Kako bi dosao do Madjarske, tj. kuda?
Zasto su Madjari usli/ulaze u Juzni tok onda?
Zasto Hrvatska, Slovenija....?
Sto Turska udje u Juzni tok?
Posto Njemacka i Austrija podrzavaju Hrvatsku sto se same ne prikljuce to bi bila ultra-prava stvar jer zavise od Ukrajine i Sjevernog toka?
Zasto bi Hrvatska gradila LNG terminal sa Katarom koji su visesruko skuplji i svasta nesta kad vec imaju opciju Nabucca?
Industrisji bazeni Makarske i Dubrovnika?

i na kraju..... kazes dolazi iz Irana?........................................

Sto kaze Pape Susic u nadrealistima "Sad kad imamo taktiku lako cemo do finala"

Ko ti je izvor informacija ili ti mozda sam ovo analiziras?
avicena

#525 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by avicena »

Ahmmed wrote: Vidim i telenovele postale ozbiljna referenca za razumijevanje jedne zemlje....estagfirullah :)
Nije to poruka telenovela Ahmmede nego da koliko god se neko trudio da omrazi tursko ono postane "pusto tursko" pa i kroz sapunice.
Post Reply