kamen spoticanja wrote:Jazz_Junkie wrote:
Pa zasto su te izbjeglice otisle bas u Svedsku, Austriju, Njemacku, Nizozemsku, Dansku itd., zasto ne u Tursku, Siriju, Jordan? Tebi je nekakav privatni Burch University mjera za skolstvo? Zbilja nisam znao da u BiH nije bilo univerziteta sve dok ti Abdullah Gül nije otvorio jedan. Cuj, kapacitet se udvostrucio...... smisljeno se iznose lazi u korist jos veceg nazadovanja zemlje. Ljudi u BiH moraju stvari preuzeti u svoje ruke, ali zajedno. Isti taj Burch University se tesko moze shvatiti kao ozbiljna obrazovna institucija. Ali, najzalosnije je ipak kako ti radije favoriziras ulogu sluge umjesto da stvari preuzmes u svoje ruke. Turska pomoc ce ti trebati onda kada ti istomisljenici na visocijim pozicijama budu dokrajcili BiH pa dobijes svoj dugo ocekivani Bosnjakistan, ali sumnjam da ce se to desiti.
a zasto su te izbjeglice uopste postale izbjeglice? jesi to kad zapitao? nisi naravno...to u beckoj skoli moderne forumske filozofije ne uce haman...
i o opet pricas o slugama...a zivis u becu...kao njihov drzavljaniin more bit'...licemjerno ope'

i opet vrtis ciklicno sluge,podanistvo,matica...a kao sekira te to

jadan si filozofe
i btw burch je sad institucija jaca o vecine nasih fakulteta koji se bave istom aktivnoscu...i ti to znas...i zato se jadan tako i sekiras...gore u becu

Ne odgovori ti meni na pitanje. Vjerojatno se osjecas licno prozvan. Tvoje "kontrapitanje" nema veze sa mojim pitanjem. Ja sam kao dijete dosao u Bec. Ovdje sam proveo vecinski dio svog zivota, znaci odrastao ovdje i sto je najbitnije, ovdje se afirmirao u covjeka. Sa Bosnom i Hercegovinom ja vise nema skoro nista (niti nesto posebno zelim s njom imati posla) osim sto su mi tamo korijeni, ali pratim desavanja u toj zemlji zbog interesa i citajuci tamosnji tisak i cak ove forume pokusavam ocuvati jezik mojih roditelja, jer osim sa njima i na ovom forumu se tim jezikom nikako ne sluzim. Kontas, ja nisam dosao u Austriju da studiram ili na sezonski rad nego sam ovdje proveo najveci dio zivota. Sto ti imas sa Turskom ili onaj truepath koji predstavlja jos veci paradoks (rodom iz BiH, zivi i grije guzove u Svedskoj, majka mu Turska?). Taj Burch University, usput, pripada pokretu Fethullah Gülen i nije slucajnost da pokusavaju sa svojim idejama zakoraciti na bh. tlo. Gülen je turski teolog sa bizarnim idejama. Naprimjer, zastupa nekakav turski nacionalizam pomijesan sa snaznim islamskim identitetom, tj. zeli islamizaciju turskog nacionalizma koji opet nije etnicki nego treba kao obuhvatiti sve islamizirane narode bivseg Osmanskog carstva, pa i Bosnjake. Doticni gospodin ne zivi vise u Turskoj nego u SAD. Zar njemu kao konzervativnom muslimanu nije bolje odgovoralo zivjeti u nekoj od arapskih zemalja? I on zna gdje guzovi mogu biti topli, te je otkrio bogatstvo slobode govore (koje bi u drzavi kojom bi on vladao naravno vazilo samo za njega i sljedbenike).
Cesto se moglo citati kako su Srbi i Hrvati krivi za neuspjeh nacionalne emancipacije Bosnjaka, negirali njihov identitet itd. Sve to nije toliko netocno, ali stvar postaje interesantna kada isti ljudi Tursku pocnu dozivljavati relevantnim faktorom za njihov identitet. Znaci, sami sebe negiraju i srpskim nacionalistima sami pruzaju opravdanje da ih zovu "turcima". Neki ovdje raspirivaju paranoju da su navodno okruzeni neprijateljima, izmisljaju razne gluposti koje bi trebale potkrijepiti njihove zelje za podjelom naroda, a kofol zele zajednicku i cjelovitu BiH. Nisam ja prvi koji o tome pise i mnogi su to vec bolje od mene izrazili, ljudi koji vrijeme trose na ozbiljnije publikacije kao sto su literatura i tisak. Kada netko pocne tvrditi da je Muji iz Travnika blizi Hakan iz Izmira nego Mijo iz Travnika, onda tu nesto zbilja nije u redi i posljedice mogu biti veoma opasne ako netko takve ljude uzme za ozbiljno, a takve ideje mogu uzeti maha kod polupismenog naroda koji cini neiscrpnu biracku bazu za bandite na vlasti u BiH.