imaš i sa Srbima i Hrvatima kultorološki mnogo višetheTruePath wrote:
Nema drzava ali imaju dva naroda,kulturoloski i vjerski zajednickog dosta!!! u ostalom,i turska i bosna su 500 god bili ista drzava...to ne moze biti "nista"
Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
- bez_ideje
#27 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
TO je kao da pricas da sve zemlje koje su bile pod Osmanlijama "kulturoloski" treba da se vezu za danasnje turke i svi muslimani vjerski da se vezu za te iste turke!
- Chmoljo
#28 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
BSn wrote:saraybosna-x.tr
-
theTruePath
#29 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Chmoljo wrote:imaš i sa Srbima i Hrvatima kultorološki mnogo višetheTruePath wrote:
Nema drzava ali imaju dva naroda,kulturoloski i vjerski zajednickog dosta!!! u ostalom,i turska i bosna su 500 god bili ista drzava...to ne moze biti "nista"sve osim religije.
Da,ali u negativnom smislu.Ko nam je kriv sto se vezemo mrznjom a ne kroz simpatije(kao s turcima)
ako poznajes bosnjacku kulturu onda ces vidjeti da osim jezika malo toga imas s hrvatima,malo vise sa srbima...a i to nam je mahom turska ostavstvina
- Been
#30 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Ponavljam : Šta je matična zemlja ?
-
theTruePath
#31 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
bez_ideje wrote:TO je kao da pricas da sve zemlje koje su bile pod Osmanlijama "kulturoloski" treba da se vezu za danasnje turke i svi muslimani vjerski da se vezu za te iste turke!
pa i vezu se,bosnjaci,albanci,cecenci,azeri itd se vezu za Tursku....a arapi imaju svoj centar,previse su "veliki" da bi gledali u Tursku
- BSn
#32 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
theTruePath wrote:Chmoljo wrote:imaš i sa Srbima i Hrvatima kultorološki mnogo višetheTruePath wrote:
Nema drzava ali imaju dva naroda,kulturoloski i vjerski zajednickog dosta!!! u ostalom,i turska i bosna su 500 god bili ista drzava...to ne moze biti "nista"sve osim religije.
Da,ali u negativnom smislu.Ko nam je kriv sto se vezemo mrznjom a ne kroz simpatije(kao s turcima)
ako poznajes bosnjacku kulturu onda ces vidjeti da osim jezika malo toga imas s hrvatima,malo vise sa srbima...a i to nam je mahom turska ostavstvina![]()
ma da, sa srbima i hrvatima bosnjake vezu sitnice tipe jezik, pismo, genetika, prostor zivljenja, neke kulturoloske specificnosti i sl.
za rzliku od toga, s "malim azijatima" veze ih lista zajednickih stvari...
khm...
- bez_ideje
#33 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Ocito ,sudeci po nekim forumasima,zemlja koja te je okupirala i prenijela jedan dio svoje kulture i obicaja.....i onda otisla.....i dosla neka druga.......i otisla....i dosla neka druga........

- Chmoljo
#34 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
šta bolan u negativnom smislutheTruePath wrote:
ako poznajes bosnjacku kulturu onda ces vidjeti da osim jezika malo toga imas s hrvatima,malo vise sa srbima...a i to nam je mahom turska ostavstvina![]()
čija su janjičari kultura? čija su kultura porodice koje su prelazile na Islam a zadržale svoja kršćanska prezimena? čija su kultura fesovi?
i ono možda najbitnije (od ovih gore spoemnutih trivijalnosti), jezik... hoćeš mi sad pričati kako pričamo svi različitim jezicima (i pismima, hint: montenegro)
- BiH-x
#35 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo?Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja"![]()
- mO k3
#36 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Chmoljo wrote:šta bolan iskreni? jel' ti stvarno misliš da Turska radi ovo zato što nas voli?theTruePath wrote:
tako je kako je,zasto ne? znaci ako ce nam pomoci odmah moramo prihvatit sve njihovo? onda nisu iskreni friends[/size]![]()
bio u Bosni za odmor,bilo je okej,ne kako sam se nadao al eto,hvala Bogu i na onom![]()
![]()
![]()
ko onomad kad nas prodaše Austrijancima
ili onomad u boju pod Banja Lukom kad samo zbog cojones jednog lokalnog moćnika nije Austrijanac ušao u Bosnu?
Vala bas !!!!
- Chmoljo
#37 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
recimo, uređenost zemlje, mentalitet, izvjesnost... nije sve u paramaBiH-x wrote:Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo?Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja"![]()
-
theTruePath
#38 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Chmoljo wrote:šta bolan u negativnom smislutheTruePath wrote:
![]()
pa kakve ti čovječe gluposti lupaš to je neprocjenjivo
![]()
čija su janjičari kultura? čija su kultura porodice koje su prelazile na Islam a zadržale svoja kršćanska prezimena? čija su kultura fesovi?![]()
![]()
![]()
i ono možda najbitnije (od ovih gore spoemnutih trivijalnosti), jezik... hoćeš mi sad pričati kako pričamo svi različitim jezicima (i pismima, hint: montenegro)![]()
![]()
U negativnom smislu zato sto smo kroz istoriju imali lose odnose pa su se srbi-bosnjaci-hrvati uvijek gledali kao "neprijatelji",,,dok su se bosnjaci-turci gledali kao "braca"( rusi-srbi) .Dakle,nikako isti odnosi
-
theTruePath
#39 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Chmoljo wrote:recimo, uređenost zemlje, mentalitet, izvjesnost... nije sve u paramaBiH-x wrote:Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo?Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja"![]()
da da,arapi,kurdi,afganci itd su takodjer su po mentalitetu puno blizi jednoj Svedskoj nego jednoj saudiji,kuwaitu ili dubaiju
razmisli-istok je u losem ekonomskom i politickom stanju,sve i da zelimo nebi nas primili...u saudiji drzavljanstvo mozes dobiti jedino ako si zensko i udas se za saudijca,ako si muskarac i ta mogucnost otpada jer saudijku ne smijes ni pipnuti
- Chmoljo
#40 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
protiv koga je ratovao Graščević? protiv Draže Mihajlovića? i hvala braći na predivnom nadimku... balije... ma hvala im ko bratu.theTruePath wrote:
U negativnom smislu zato sto smo kroz istoriju imali lose odnose pa su se srbi-bosnjaci-hrvati uvijek gledali kao "neprijatelji",,,dok su se bosnjaci-turci gledali kao "braca"( rusi-srbi) .Dakle,nikako isti odnosi
- BSn
#41 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
ne mogu se porediti odnos rusi-srbijanci sa turci-bosnjaci. rusi, kol'ko znam, nikad nisu tlacili srbiju, nisu ih osvojili, ubili kralja, rezali teritoriju, postavljali vlastite vladare, slali na bjelosvjetske frontove za svoje interese, itd.theTruePath wrote:Chmoljo wrote:šta bolan u negativnom smislutheTruePath wrote:
![]()
pa kakve ti čovječe gluposti lupaš to je neprocjenjivo
![]()
čija su janjičari kultura? čija su kultura porodice koje su prelazile na Islam a zadržale svoja kršćanska prezimena? čija su kultura fesovi?![]()
![]()
![]()
i ono možda najbitnije (od ovih gore spoemnutih trivijalnosti), jezik... hoćeš mi sad pričati kako pričamo svi različitim jezicima (i pismima, hint: montenegro)![]()
![]()
-
theTruePath
#42 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Chmoljo wrote:protiv koga je ratovao Graščević? protiv Draže Mihajlovića? i hvala braći na predivnom nadimku... balije... ma hvala im ko bratu.theTruePath wrote:
protiv reformi
- Cyber-harambashica
#43 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
meni su braca bosanci, hrvati, makedonci i ostali...kakvi rusi bre...
- BiH-x
#44 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Pa to se valjda podrazumijeva pod pojmom "standard zivota";)Chmoljo wrote:recimo, uređenost zemlje, mentalitet, izvjesnost... nije sve u paramaBiH-x wrote:Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo?Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja"![]()
-
theTruePath
#45 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
ne mogu se porediti odnos rusi-srbijanci sa turci-bosnjaci. rusi, kol'ko znam, nikad nisu tlacili srbiju, nisu ih osvojili, ubili kralja, rezali teritoriju, postavljali vlastite vladare, slali na bjelosvjetske frontove za svoje interese, itd.
e pa vidis,moze....cak sto vise,rusija vise puta izdade srbiju nego turska bosnu,cak sto vise i srbijanci s tadicem na celu polako prihvacaju tursku
- Chmoljo
#46 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
a ti bi kao otišao tamo živjetitheTruePath wrote: da da,arapi,kurdi,afganci itd su takodjer su po mentalitetu puno blizi jednoj Svedskoj nego jednoj saudiji,kuwaitu ili dubaiju
razmisli-istok je u losem ekonomskom i politickom stanju,sve i da zelimo nebi nas primili...u saudiji drzavljanstvo mozes dobiti jedino ako si zensko i udas se za saudijca,ako si muskarac i ta mogucnost otpada jer saudijku ne smijes ni pipnuti
-
Shoba
#47 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Opet ubacena laz. U Turskoj danas zivi dva miliona Bosnjaka, potomaka ljudi koji su protjerani austrijskim egzodusom ...bio u Turskoj...pricao sa ljudima...theTruePath wrote: Ne,mi smo krivi,,prije rata turci nisu imali pojma da bosnjaci postoje,a mi smo gajili neka "turska bratska sjecanja"...ataturkova Turska je cak pogrdno gledala na bosnjake
(Pjesma "Ostajte ovde" koju je napisao Santic je posvecena Bosnjacima koji su sa Turskom vojskom odlazili u pravcu Istambula, nakon upada Austrougarske...)
Prestani sa podmetanjima!
- probuseni $
#48 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.
- BSn
#49 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
probuseni $ wrote:Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.
o cem' ti, znas li ti koliko je dugo islam u evropi?
- probuseni $
#50 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
U kom obliku ? Islama ima u svim evropskim drzavama, ali ni jedna od njih nije islamska drzava. prva koja treba da bude je Bosna.BSn wrote:probuseni $ wrote:Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.
o cem' ti, znas li ti koliko je dugo islam u evropi?