Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

theTruePath wrote:
Nema drzava ali imaju dva naroda,kulturoloski i vjerski zajednickog dosta!!! u ostalom,i turska i bosna su 500 god bili ista drzava...to ne moze biti "nista" ;)
imaš i sa Srbima i Hrvatima kultorološki mnogo više :D sve osim religije. :D
bez_ideje

#27 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by bez_ideje »

TO je kao da pricas da sve zemlje koje su bile pod Osmanlijama "kulturoloski" treba da se vezu za danasnje turke i svi muslimani vjerski da se vezu za te iste turke!
Chmoljo

#28 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

BSn wrote:saraybosna-x.tr

Image
:lol: :lol: :lol:
theTruePath

#29 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:
Nema drzava ali imaju dva naroda,kulturoloski i vjerski zajednickog dosta!!! u ostalom,i turska i bosna su 500 god bili ista drzava...to ne moze biti "nista" ;)

Da,ali u negativnom smislu.Ko nam je kriv sto se vezemo mrznjom a ne kroz simpatije(kao s turcima) :D

ako poznajes bosnjacku kulturu onda ces vidjeti da osim jezika malo toga imas s hrvatima,malo vise sa srbima...a i to nam je mahom turska ostavstvina :lol: :-)
Been

#30 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Been »

Ponavljam : Šta je matična zemlja ?
theTruePath

#31 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

bez_ideje wrote:TO je kao da pricas da sve zemlje koje su bile pod Osmanlijama "kulturoloski" treba da se vezu za danasnje turke i svi muslimani vjerski da se vezu za te iste turke!

pa i vezu se,bosnjaci,albanci,cecenci,azeri itd se vezu za Tursku....a arapi imaju svoj centar,previse su "veliki" da bi gledali u Tursku
BSn

#32 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BSn »

theTruePath wrote:
Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:

Da,ali u negativnom smislu.Ko nam je kriv sto se vezemo mrznjom a ne kroz simpatije(kao s turcima) :D

ako poznajes bosnjacku kulturu onda ces vidjeti da osim jezika malo toga imas s hrvatima,malo vise sa srbima...a i to nam je mahom turska ostavstvina :lol: :-)

ma da, sa srbima i hrvatima bosnjake vezu sitnice tipe jezik, pismo, genetika, prostor zivljenja, neke kulturoloske specificnosti i sl.
za rzliku od toga, s "malim azijatima" veze ih lista zajednickih stvari...

khm...
bez_ideje

#33 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by bez_ideje »

Ocito ,sudeci po nekim forumasima,zemlja koja te je okupirala i prenijela jedan dio svoje kulture i obicaja.....i onda otisla.....i dosla neka druga.......i otisla....i dosla neka druga........
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Chmoljo

#34 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

theTruePath wrote:

šta bolan u negativnom smislu :-) :lol: pa kakve ti čovječe gluposti lupaš to je neprocjenjivo :-)

čija su janjičari kultura? čija su kultura porodice koje su prelazile na Islam a zadržale svoja kršćanska prezimena? čija su kultura fesovi? :roll: :roll: :roll:

i ono možda najbitnije (od ovih gore spoemnutih trivijalnosti), jezik... hoćeš mi sad pričati kako pričamo svi različitim jezicima (i pismima, hint: montenegro) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
BiH-x

#35 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BiH-x »

Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja" :wink:
Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo? :?
mO k3

#36 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:

tako je kako je,zasto ne? znaci ako ce nam pomoci odmah moramo prihvatit sve njihovo? onda nisu iskreni friends[/size] :D

bio u Bosni za odmor,bilo je okej,ne kako sam se nadao al eto,hvala Bogu i na onom :mrgreen: :mrgreen:
šta bolan iskreni? jel' ti stvarno misliš da Turska radi ovo zato što nas voli? :lol: :lol: :lol: ko onomad kad nas prodaše Austrijancima :oops: ili onomad u boju pod Banja Lukom kad samo zbog cojones jednog lokalnog moćnika nije Austrijanac ušao u Bosnu?

Vala bas !!!! :thumbup:
Chmoljo

#37 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

BiH-x wrote:
Chmoljo wrote:sve je to divno i krasno. samo bih volio da mi neko objasni fenomen odlaska naših ljudi na ZAPAD, umjesto na ISTOK, pored tolike svesrdne ljubaznosti i "frendovanja" :wink:
Pa valjda zato sto je standard zivota mnogo veci na zapadu. Ili mislis da je razlog nesto drugo? :?
recimo, uređenost zemlje, mentalitet, izvjesnost... nije sve u parama :wink:
theTruePath

#38 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:

šta bolan u negativnom smislu :-) :lol: pa kakve ti čovječe gluposti lupaš to je neprocjenjivo :-)

čija su janjičari kultura? čija su kultura porodice koje su prelazile na Islam a zadržale svoja kršćanska prezimena? čija su kultura fesovi? :roll: :roll: :roll:

i ono možda najbitnije (od ovih gore spoemnutih trivijalnosti), jezik... hoćeš mi sad pričati kako pričamo svi različitim jezicima (i pismima, hint: montenegro) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U negativnom smislu zato sto smo kroz istoriju imali lose odnose pa su se srbi-bosnjaci-hrvati uvijek gledali kao "neprijatelji",,,dok su se bosnjaci-turci gledali kao "braca"( rusi-srbi) .Dakle,nikako isti odnosi
theTruePath

#39 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Chmoljo wrote:
BiH-x wrote:

da da,arapi,kurdi,afganci itd su takodjer su po mentalitetu puno blizi jednoj Svedskoj nego jednoj saudiji,kuwaitu ili dubaiju

razmisli-istok je u losem ekonomskom i politickom stanju,sve i da zelimo nebi nas primili...u saudiji drzavljanstvo mozes dobiti jedino ako si zensko i udas se za saudijca,ako si muskarac i ta mogucnost otpada jer saudijku ne smijes ni pipnuti
Chmoljo

#40 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

theTruePath wrote:
U negativnom smislu zato sto smo kroz istoriju imali lose odnose pa su se srbi-bosnjaci-hrvati uvijek gledali kao "neprijatelji",,,dok su se bosnjaci-turci gledali kao "braca"( rusi-srbi) .Dakle,nikako isti odnosi
protiv koga je ratovao Graščević? protiv Draže Mihajlovića? i hvala braći na predivnom nadimku... balije... ma hvala im ko bratu. :-)
BSn

#41 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BSn »

theTruePath wrote:
Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:

ne mogu se porediti odnos rusi-srbijanci sa turci-bosnjaci. rusi, kol'ko znam, nikad nisu tlacili srbiju, nisu ih osvojili, ubili kralja, rezali teritoriju, postavljali vlastite vladare, slali na bjelosvjetske frontove za svoje interese, itd.
theTruePath

#42 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

Chmoljo wrote:
theTruePath wrote:
protiv koga je ratovao Graščević? protiv Draže Mihajlovića? i hvala braći na predivnom nadimku... balije... ma hvala im ko bratu. :-)

protiv reformi
Cyber-harambashica

#43 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Cyber-harambashica »

meni su braca bosanci, hrvati, makedonci i ostali...kakvi rusi bre...
BiH-x

#44 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BiH-x »

Chmoljo wrote:
BiH-x wrote:
Pa to se valjda podrazumijeva pod pojmom "standard zivota";)
theTruePath

#45 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by theTruePath »

ne mogu se porediti odnos rusi-srbijanci sa turci-bosnjaci. rusi, kol'ko znam, nikad nisu tlacili srbiju, nisu ih osvojili, ubili kralja, rezali teritoriju, postavljali vlastite vladare, slali na bjelosvjetske frontove za svoje interese, itd.

e pa vidis,moze....cak sto vise,rusija vise puta izdade srbiju nego turska bosnu,cak sto vise i srbijanci s tadicem na celu polako prihvacaju tursku :D
Chmoljo

#46 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Chmoljo »

theTruePath wrote: da da,arapi,kurdi,afganci itd su takodjer su po mentalitetu puno blizi jednoj Svedskoj nego jednoj saudiji,kuwaitu ili dubaiju

razmisli-istok je u losem ekonomskom i politickom stanju,sve i da zelimo nebi nas primili...u saudiji drzavljanstvo mozes dobiti jedino ako si zensko i udas se za saudijca,ako si muskarac i ta mogucnost otpada jer saudijku ne smijes ni pipnuti
a ti bi kao otišao tamo živjeti :mrgreen: :lol: joj što ne mogu na rende kora i Latićeve šuplje :-)
Shoba

#47 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

theTruePath wrote: Ne,mi smo krivi,,prije rata turci nisu imali pojma da bosnjaci postoje,a mi smo gajili neka "turska bratska sjecanja"...ataturkova Turska je cak pogrdno gledala na bosnjake
Opet ubacena laz. U Turskoj danas zivi dva miliona Bosnjaka, potomaka ljudi koji su protjerani austrijskim egzodusom ...bio u Turskoj...pricao sa ljudima...

(Pjesma "Ostajte ovde" koju je napisao Santic je posvecena Bosnjacima koji su sa Turskom vojskom odlazili u pravcu Istambula, nakon upada Austrougarske...)

Prestani sa podmetanjima!
probuseni $

#48 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by probuseni $ »

Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.
BSn

#49 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by BSn »

probuseni $ wrote:Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.

o cem' ti, znas li ti koliko je dugo islam u evropi?
probuseni $

#50 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by probuseni $ »

BSn wrote:
probuseni $ wrote:Izgleda da u sefovi u Saudijskoj Arabiji prokuzili da od bosanskog vehabizma nema nista, pa sad pokusavaju neki blazi , turski oblik islama uvrstiti u Evropi, a cjenu treba da plati Bosna svojom ovisnoscu o Turskoj.

o cem' ti, znas li ti koliko je dugo islam u evropi?
U kom obliku ? Islama ima u svim evropskim drzavama, ali ni jedna od njih nije islamska drzava. prva koja treba da bude je Bosna.
Post Reply