Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

Dino79

#976 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dino79 »

bisao wrote:Prateći malo mišljenje javnosti u Republici Srpskoj stekao sam utisak da je odgovor na ovo pitanje podijeljen. Smatraju da bi ih Vučić prodao, kao svojevremeno Milošević.

Da ne bude nagađanja. Ja sam Srbin.

Šta vi mislite?
Pa praveći komparaciju mogao bih zaključiti ovako.

1 . Srbi žele nezavisnu RS više nego što Hrvati žele nezavisnu HZ HB ili Bošnjaci nezavisnu FBiH.

2. Srbi manje žele ujedinjenje Republike Srpske sa Republikom Srbijom nego što Hrvati žele ujedinjenje HZHB sa Hrvatskom .

3. Srbi manje žele nezavisnu RS nego što Bošnjaci žele nezavisnu BiH. (BiH je prilično zavisna od srpskih i hrvatskih glasova u domu naroda i parlemntarnoj skupati dnosno u ovakvom ustavnom uređenju gdje su sva tri naroda jednako konstitutivni na prostoru čitave BiH)

4. Babovi autonomaši više žele autonomiju nego Srbi i Hrvati nezavisnost.
horkesh

#977 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by horkesh »

bisao wrote:Meni je najsmješnije bilo 2012-ze u BBI centru ulazim u neki butik, govorim dobar dan, a pogleda kao da su Ratka Mladića vidjeli. :D .... To ti je svakodnevica... ali time se baviti je dangubljenje...
:?

O čemu ti, kakvo ti je to životno iskustvo :shock: Ja u životu u Sarajevu nisam nikome drugo ništa rekao osim "dobar dan", eventualno "kako ste, ima li umora".

Znači, čak ni u tim arapskim centrima, BBI-u i SCC-u. Da ne spominjem moj neboder, gdje mi je upravitelj zgrade Slobodan :-)
spreca

#978 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:Kad bih ti ja počeo o tim indiviualnim verbalnim deliktima... gdje bi nam kraj bio... a nek samo još dva forumaša krenu...svako je bar jedanput doživio neku vrstu diskriminacije. Meni je najsmješnije bilo 2012-ze u BBI centru ulazim u neki butik, govorim dobar dan, a pogleda kao da su Ratka Mladića vidjeli. :D .... To ti je svakodnevica... ali time se baviti je dangubljenje...

Sve ovo zapravo govori o nemogućstvu funkcionisanja nečega što je mimo želja tri naroda uradila međunarodna zajednica nakon rata... Oni su pošto poto željeli iz nekog razloga, njima znanog, spojiti Srbe, Bošnjake i Hrvate u jednu državu... Kažem ti, na svakom koraku imaš sličnih primjera, samo je poenta iz kog ugla se gleda ili da budemo potpuno precizni, je li mene neko ružno pogledao ili tebe, samo zbog toga što sam to što jesam... Ali, odavno sam oguglao na te ljudske predrasude, tako da...
:lol: :lol: .....iz nima znanog razloga?....pa sta si htio da imas drzavu samostalnu priznatu od svjetskih faktora a koja je na temeljima genocida i etnickog ciscenja klanja i silovanja...kazi im hvala sto zaustavise banjalucku traktorijadu ....ko zna odakle bi sad tipsko....ti u svakom postu potvrdis ono u sta sam ja 100% ubijedjen a to je da se nimalo ne razlikujes od onih koji velicaju lik i djelo mladica i karadzica....tevi klijestima treba cupati neku rijec koja je nalik na osudu onih koji to rade i ti to normalno izbjegavas jer se osjecas kao i oni.....stranci su samo zaustavili krvoprolice i zato im nisi zhvalan jer su vam sjebali san o srpskoj drzavi.....vi je tako i zamisljate i ti si dosao ovdje da je promoviras ali ona to nikada nije bila i nikad nece biti ....ako mislis da nisam u parvu bujrum
muha_sa

#979 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by muha_sa »

horkesh wrote:
bisao wrote:Meni je najsmješnije bilo 2012-ze u BBI centru ulazim u neki butik, govorim dobar dan, a pogleda kao da su Ratka Mladića vidjeli. :D .... To ti je svakodnevica... ali time se baviti je dangubljenje...

O čemu ti, kakvo ti je to životno iskustvo :shock: Ja u životu u Sarajevu nisam nikome drugo ništa rekao osim "dobar dan", eventualno "kako ste, ima li umora".

Znači, čak ni u tim arapskim centrima, BBI-u i SCC-u. Da ne spominjem moj neboder, gdje mi je upravitelj zgrade Slobodan :-)
bog me ubio ako je ikad u BBI nogom krocio
razuman_covjek

#980 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

muha_sa wrote:
horkesh wrote:

bog me ubio ako je ikad u BBI nogom krocio
Nemojte zezati covjeka. Bio je on itekako u BBI. Svi znamo da u Sarajevu te ruzno gledaju ako se samo pozdravis sa ‘Selam alejkum’ , znamo da moras reci ‘Selam alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu’. Desilo mi se par puta u Torte i to da sam samo kratko rekao ‘Selam alejkum’. Nisam se dobro proveo, pogled je bio kako je bisao napisao.

Dalje, necemo se praviti da FBIH i Sarajevo ne postaju sve vise i vise islamisticki. Na svakom koraku kampovi za obuku djece kao onaj Asker itd itd. Zasto to da krijemo?
hizo ramidovic

#981 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by hizo ramidovic »

Свака ти част, брате, нека си феслијама рекао истину у лице, њих то највише боли. И добро си прошао ако си добио само мрк поглед.
А није таква ситуација само у том тзв. бошњашком центру. Где год да дођеш исто је, негде чак и горе.
Сећам се једне прилике, некад прошле године, хтедох да купим неку београдску штампу на једном киоску у близини Башчаршије. Кад сам рекао шта желим, продавач који је имао браду до пола прса и кратке панталоне, залупио ми је прозорчић пред носом и одмах телефоном позвао неколико својих пријатеља, који су се за час створили ту и који су изгледали исто као и он. Чини ми се да је један од њих носио сакривену сабљу за појасом и слику лава на мајици испод које је писало "Пионирска долина", а други је имао маказе (није ми ни данас јасно зашто маказе). Један је имао некакав натпис на арапском на мајици и узвикивао нешто као "Алах Екбер". Углавном, једва сам извукао живу главу. Срећом, у том часу наишли су некакви странци па сам искористио ситуацију и изгубио се у маси.
bisao

#982 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Nema potrebe za ironijom i spinom.
Navedoh primjer, kako bih ukazao da nažalost u manjoj ili većoj mjeri diskriminacija postoji širom BiH. To ne znači da treba generalizovati. Niti da je sopstvena muka već od tuđe.

Kada bi ti pogledi oko pozdrava bili najveći problem, za društvo bi bilo nade.
razuman_covjek

#983 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

bisao wrote:Nema potrebe za ironijom i spinom.
Navedoh primjer, kako bih ukazao da nažalost u manjoj ili većoj mjeri diskriminacija postoji širom BiH. To ne znači da treba generalizovati. Niti da je sopstvena muka već od tuđe.

Ma naravno, slazemo se. Malo sale nije na odmet, sto bolje relaksiramo odnose i bez nekih konflikta to bolje. Mojoj rodici jednom kod Mrkonjic Grada nisu htjeli donjeti kafu u kaficu jer su culi sarajevski naglasak i rekli joj da ne sluze balije :-)
bisao

#984 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Dino79 wrote:
bisao wrote:Prateći malo mišljenje javnosti u Republici Srpskoj stekao sam utisak da je odgovor na ovo pitanje podijeljen. Smatraju da bi ih Vučić prodao, kao svojevremeno Milošević.

Šta vi mislite?

1 . Srbi žele nezavisnu RS više nego što Hrvati žele nezavisnu HZ HB ili Bošnjaci nezavisnu FBiH.
Veliko je pitanje što se Hrvata tiče, da li oni žele nezavisnu Herceg Bosnu ili treći entitet.
Point.

#985 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

bisao wrote:
Dino79 wrote:

Šta vi mislite?

Veliko je pitanje što se Hrvata tiče, da li oni žele nezavisnu Herceg Bosnu ili treći entitet.
Sudeći prema zadnjim potezima Ćirila oni žele fakat majorizaciju. Vrijeme je da se želje ispune.
hizo ramidovic

#986 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by hizo ramidovic »

bisao wrote: Nema potrebe za ironijom i spinom.
Само сам хтео да те похвалим за храброст кад на овом радикалном форуму имаш петље да им тако у лице кажеш истину. Одмах се види да си разборит човек пун толеранције и уважавања других и другачијих. Разумемо се :wink:
bisao wrote:Navedoh primjer, kako bih ukazao da nažalost u manjoj ili većoj mjeri diskriminacija postoji širom BiH. To ne znači da treba generalizovati. Niti da je sopstvena muka već od tuđe.

Уз напомену да ту дискриминацију треба посебно истицати кад се дешава у муслиманском делу тзв. беиха, као у примеру који си ти навео... :P
mO k3

#987 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by mO k3 »

Lahko je skontati ovdje ko laze :) , ali pratim dalje :mrgreen:
kmirsad

#988 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

razuman_covjek wrote:

Ma naravno, slazemo se. Malo sale nije na odmet, sto bolje relaksiramo odnose i bez nekih konflikta to bolje. Mojoj rodici jednom kod Mrkonjic Grada nisu htjeli donjeti kafu u kaficu jer su culi sarajevski naglasak i rekli joj da ne sluze balije :-)
Mene su ove godine u MRkonjič Gradu, na Balkani, dočekali kao kralja, isto tako u Šipovu, isto tako na izvorima Janja i Plive... utrkivali se ko će nas ljepže i ljubaznije uslužiti, dati bolji sto i boravak učiniti ljepšim... na kupalištu na Balkani, hiljade ljudi... niko ni moju suprugu, ni čerke nije mrko pogledao,,, naprotiv... a svi su znali ko smo i odakle smo...oprilazili, pozdravljali, pomjerali ležaljke...

Edit

Zaboravih... na Plivskim jezerima čak ispraznili jedan apartman jer su bili punu, a nismo imali rezervaciju, da li mi pribor i učitelja flaj fišinga, svjetskog prvaka, inaće Upravnika turističkog naselja... naplatili po cijenama za domače goste... sve pastrmke koje smo pojeli su bile svježe, potočne, a po jedan lipljen u tanjiru, gratis...
razuman_covjek

#989 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

kmirsad wrote:
razuman_covjek wrote:

Mene su ove godine u MRkonjič Gradu, na Balkani, dočekali kao kralja, isto tako u Šipovu, isto tako na izvorima Janja i Plive... utrkivali se ko će nas ljepže i ljubaznije uslužiti, dati bolji sto i boravak učiniti ljepšim... na kupalištu na Balkani, hiljade ljudi... niko ni moju suprugu, ni čerke nije mrko pogledao,,, naprotiv... a svi su znali ko smo i odakle smo...oprilazili, pozdravljali, pomjerali ležaljke...

Edit

Zaboravih... na Plivskim jezerima čak ispraznili jedan apartman jer su bili punu, a nismo imali rezervaciju, da li mi pribor i učitelja flaj fišinga, svjetskog prvaka, inaće Upravnika turističkog naselja... naplatili po cijenama za domače goste... sve pastrmke koje smo pojeli su bile svježe, potočne, a po jedan lipljen u tanjiru, gratis...
Ma naravno, svugdje ima dobrih i losih ljudi. Svi smo mi isti u biti i niko nije kriv za rat i sukobe. Zavadise nas. Bratstvo i jedinstvo nije umrlo. Drago mi je da bi ti i tvoja porodica bili super tretirani u slucaju nekog novog rata, pogotovo tamo gdje su Srbi vecina.
bisao

#990 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Point. wrote: Sudeći prema zadnjim potezima Ćirila oni žele fakat majorizaciju. Vrijeme je da se želje ispune.
Što kažu svakoj ljubavi dođe kraj. Tako i bošnjačkoj i hrvatskoj.
razuman_covjek

#991 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

bisao wrote:
Point. wrote: Sudeći prema zadnjim potezima Ćirila oni žele fakat majorizaciju. Vrijeme je da se želje ispune.
Što kažu svakoj ljubavi dođe kraj. Tako i bošnjačkoj i hrvatskoj.
Ma nikada nije ni bilo prave ljubavi, nego se Hrvati u ratu prepali da Bosnjaci ne izbiju na more. Nego, znam na sta ciljas ali realno govoreci mislim da nikada nece biti mrznja izmedju Bosnjaka i Hrvata veca od one izmedju Srba i Hrvata.

Hrvati su vam toliko zla nanjeli da je to cudo jedno. Stvarno se saosjecam sa Srbima u ovom slucaju. Od Jasenovca preko Oluje i sada koliko vas mrze to je cudo jedno. Morate biti malo mudriji pa prozreti namjere latina, mada priznajem da je to tesko jer su bas zafrkani i dvolicni. Ali da vas ovako lagano navuku to nisam ocekivao. Morate pametnije.
kmirsad

#992 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

O ratu više neču da pričam.
Mogu pričati samo miru, o širenju pozitivne vibre, o sadašnjosti i budučnosti bez ratova.
A ako opet bude rata, znam šta ću... obaveza mi je braniti domovinu ako bude napadnuta.
I neču sigurno počiniti ratni zločin.
bisao

#993 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Mi nikada sa Hrvatima u ljubavi nismo bili. Vi jeste. Zajedno ste zastave kačili.
Očigledno bila je to interesna ljubav.Naravno za posljedicu imala razlaz.
Ko je koga prevario, pokazaće vrijeme. Činjenica je da je danas u BiH veća netrpeljivost između Hrvata i Bošnjaka, nego Hrvata i Srba.

Nama je jedino bitan naš nacionalni interes, ništa više.

Prečesto se bošnjačke političke partije, plašeći vlastiti narod, bave tim floskulama, udruženih Srba i Hrvata protiv velikobošnjačkih interesa.... Što je zabluda. Srbi su ostali dosledni stavu da niko nema pravo u BiH da drugom narodu bira predstavnika u Predsjedništvu. To je neko osnovno načelo multinacionalne države. Iskreno drago mi je što između Srba i Hrvata u BiH danas postoje daleko bolji odnosi nego prije 20 i kusur, to ne znači da smo zaboravili ili da ćemo se pobratimiti.
kmirsad

#994 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

razuman_covjek wrote:
Ma naravno, svugdje ima dobrih i losih ljudi. Svi smo mi isti u biti i niko nije kriv za rat i sukobe. Zavadise nas. Bratstvo i jedinstvo nije umrlo. Drago mi je da bi ti i tvoja porodica bili super tretirani u slucaju nekog novog rata, pogotovo tamo gdje su Srbi vecina.
Ništa ti za mene i moju porodicu ne brini.Brini o sebi i svojoj porodici... na način koji smatraš najispravnijim.
kmirsad

#995 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

bisao wrote:Mi nikada sa Hrvatima u ljubavi nismo bili. Vi jeste. Zajedno ste zastave kačili.
Očigledno bila je to interesna ljubav.Naravno za posljedicu imala razlaz.
Ko je koga prevario, pokazaće vrijeme. Činjenica je da je danas u BiH veća netrpeljivost između Hrvata i Bošnjaka, nego Hrvata i Srba.

Nama je jedino bitan naš nacionalni interes, ništa više.

Prečesto se bošnjačke političke partije, plašeći vlastiti narod, bave tim floskulama, udruženih Srba i Hrvata protiv velikobošnjačkih interesa.... Što je zabluda. Srbi su ostali dosledni stavu da niko nema pravo u BiH da drugom narodu bira predstavnika u Predsjedništvu. To je neko osnovno načelo multinacionalne države. Iskreno drago mi je što između Srba i Hrvata u BiH danas postoje daleko bolji odnosi nego prije 20 i kusur, to ne znači da smo zaboravili ili da ćemo se pobratimiti.
Bolji odnosi... Velika vam ljubav. Smiješno... Koliko vas ima u Kninskoj Krajini. Sjebali ste svoj narod. Sjebat ćete ga opet...Dok vas grle, prave vam novu Staru Gradišku...
bisao

#996 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Nikakva ljubav.To nigdje nisam pomenuo. Samo kažem normalizacija odnosa u BiH.
Što se tiče Hrvatske to je apsolutno druga stvar. Izvršili su etničko čišćenje i to im se nikada neće oprostiti.
Koliko vidim, na meti njihovih političkih predstavnika veoma često je BiH i veoma rijetko RS.
kmirsad

#997 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

bisao wrote:Nikakva ljubav.To nigdje nisam pomenuo. Samo kažem normalizacija odnosa u BiH.
Što se tiče Hrvatske to je apsolutno druga stvar. Izvršili su etničko čišćenje i to im se nikada neće oprostiti.
Koliko vidim, na meti njihovih političkih predstavnika veoma često je BiH i veoma rijetko RS.
Nečete Hrvatskim ustašama nikad oprostiti... ali hočete Bosansko Hercegovačkim ustašama...Zaboravljate da je BIH bila sastavni dio NDH i Paveličeve vladavine... ali eto ... volite se na lopate... ko je ono plutao Neretvom kroz Čapljinu... Mislite li da će vam oprostiti što u RS-u gotovo da i nema hrvata..Ili su Dodik i Čović več potpisali kompenzaciju o poravnanju mečusobnih obaveza, otpisali međusobne kamate i sudske troškove...Al hajde... zmija zmiji oči ne kopa, genocidaš genocidašu kamu ne otima...
Last edited by kmirsad on 07/08/2018 11:19, edited 1 time in total.
razuman_covjek

#998 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

Ne vide Srbi da hrvatskom vladaju ustase i NDH a znamo da je njihov cilj granica na Drini. Ali kao i toliko puta u historiji glupost srpskih vodja ce Srbe golemo kostati. Pa majka mu stara zar je tesko skontati da taj sukob izmedju Bosnjaka i Hrvata uopste nije sustinski. Evo da sada malo Bosnjaci popuste i eto ne biraju Hrvatima tog clana predsjednistva eto Srba opet samih u BIH. Nije to nesto brate komplikovano za skontati.
razuman_covjek

#999 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

bisao wrote:Nikakva ljubav.To nigdje nisam pomenuo. Samo kažem normalizacija odnosa u BiH.
Ovim si sve rekao i Hrvati to znaju i nikada nece dozvoliti Srbima da ojacaju tako blizu hrvatske granice. Zapamti to. Mucnite glavnom vec jednom.
kmirsad

#1000 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

razuman_covjek wrote:Ne vide Srbi da hrvatskom vladaju ustase i NDH a znamo da je njihov cilj granica na Drini. Ali kao i toliko puta u historiji glupost srpskih vodja ce Srbe golemo kostati. Pa majka mu stara zar je tesko skontati da taj sukob izmedju Bosnjaka i Hrvata uopste nije sustinski. Evo da sada malo Bosnjaci popuste i eto ne biraju Hrvatima tog clana predsjednistva eto Srba opet samih u BIH. Nije to nesto brate komplikovano za skontati.
Nije. Zato me zbunjuje tvoja priča... znaš dobro da ta igra ne ide bez... klikera i lastiša...
Locked