Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

kmirsad

#1101 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

kiligonzales wrote: Pa dobro ali posto oni tvrde da je to rezerviraTO samo njiHma onda to jest tako sto smo izabrali sebi izabrali smo i njima. :lol:
Baš me briga šta oni neki Bosnomrzitelji kažu...meni je važno da ne izađem iz okvira zakona... volim ja sve hrvate koji vole Bosnu i Hercegovinu... a glaso za meni najdražeg hrvata koji najviše voli BiH...nikad neču glasati za hrvata koji mrzi BiH i ne želi joj dobro...
kiligonzales

#1102 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

duh_sa_sjekirom wrote:
kiligonzales wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
:?
Ko to "mi"?
Bošnjaci?
Koji hrvatski delegat u DN je izabran glasovima Bošnjaka? Nisam upoznat, pa mi daj neki relevantan link ili egzaktan dokaz?
Pricam o Komsicu kao clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kojeg jesu Bosnjaci prvenstveno izglasali. Sad samo reci nismo mi to uradili. :D
Pojam "Član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda" i pojam "Predstavnik Hrvata" su dva različita pojma.
Ako to ne razlikuješ, ne vidim smisao dalje rasprave.
A glede Komšića i njegovog izbora, ja navedoh primjer Ivanića. Razmotri malo
I sta je s Ivanicem? Bosnjaci ga izabrali jel? :D
kiligonzales

#1103 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

kmirsad wrote:
kiligonzales wrote: Pa dobro ali posto oni tvrde da je to rezerviraTO samo njiHma onda to jest tako sto smo izabrali sebi izabrali smo i njima. :lol:
Baš me briga šta oni neki Bosnomrzitelji kažu...meni je važno da ne izađem iz okvira zakona... volim ja sve hrvate koji vole Bosnu i Hercegovinu... a glaso za meni najdražeg hrvata koji najviše voli BiH...nikad neču glasati za hrvata koji mrzi BiH i ne želi joj dobro...
Glaso i ja za brata oba puta iz jednakih razloga. Evo i sad razmisljam ako izadjem na izbore (ali ovo je tesko) da opet bacim x njemu.
kiligonzales

#1104 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

razuman_covjek wrote:
kiligonzales wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
:?
Ko to "mi"?
Bošnjaci?
Koji hrvatski delegat u DN je izabran glasovima Bošnjaka? Nisam upoznat, pa mi daj neki relevantan link ili egzaktan dokaz?
Pricam o Komsicu kao clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda kojeg jesu Bosnjaci prvenstveno izglasali. Sad samo reci nismo mi to uradili. :D
Pusti to, Komsic je izabran legalno i po zakonu. Neki ovdje na forumu se kunu u zakon i institucije tako da nemaju sta spominjati Komsica.
Slazem se s tobom, ali nacionalisti sve dijele sa 3, jbg pa smatraju da je to politicki nekorektno od nas. Nazalost promicu etnicke principe u politiku, pogledajmo samo famu ovu oko izbornog zakona. :D
kmirsad

#1105 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kmirsad »

kiligonzales wrote:
kmirsad wrote:
Glaso i ja za brata oba puta iz jednakih razloga. Evo i sad razmisljam ako izadjem na izbore (ali ovo je tesko) da opet bacim x njemu.
Meni je sada Falatar najdraži hrvat... iako volim i Željka kao brata...da mi s kad s njim zapiti...ali umoran je on... :)
duh_sa_sjekirom

#1106 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by duh_sa_sjekirom »

kiligonzales wrote: I sta je s Ivanicem? Bosnjaci ga izabrali jel? :D
Bošnjaci glasali za Ivanića. I donijeli mu presudnu prednost.
Kao što glasaju za Komšića.
Za nekog više, za nekog manje.
I razluči elementarne pojmove.
General War

#1107 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

duh_sa_sjekirom wrote:
Mozel kako da bosnjaci nikako ne glasaju, bil bilo uredu? :D
duh_sa_sjekirom

#1108 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by duh_sa_sjekirom »

General War wrote: Mozel kako da bosnjaci nikako ne glasaju, bil bilo uredu? :D
:thumbup:
Dobra opcija.
Ili na glasanje sa bijelim trakama, da se zna ko su i koji im listić ponuditi
kiligonzales

#1109 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

General War wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Mozel kako da bosnjaci nikako ne glasaju, bil bilo uredu? :D
Ma ljudi imaju oci u RS, ko ce trandzi dati glas prije nego Ivanicu realno.

Satro Bosnjaci je izabrali. Dodik koliko je puta slagao lici na lika o prici o seljaku, vuku i selu, evo vuka, nidje vuka, pa kad je vuk zaprave dosao, selo kontalo laze, pa istog vuk pojeo. :D
kiligonzales

#1110 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by kiligonzales »

kmirsad wrote:
kiligonzales wrote:
kmirsad wrote:Baš me briga šta oni neki Bosnomrzitelji kažu...meni je važno da ne izađem iz okvira zakona... volim ja sve hrvate koji vole Bosnu i Hercegovinu... a glaso za meni najdražeg hrvata koji najviše voli BiH...nikad neču glasati za hrvata koji mrzi BiH i ne želi joj dobro...
Meni je sada Falatar najdraži hrvat... iako volim i Željka kao brata...da mi s kad s njim zapiti...ali umoran je on... :)
:lol:
razuman_covjek

#1111 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by razuman_covjek »

Ne znam je li vec bilo ali i ako jeste red je da se opet stavi:

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

Dobrica
Haman2

#1112 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Haman2 »

Srbi zele i jedno i drugu. Prvo nezavisu Republiku a onda ujedinjenje.
bisao

#1113 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Point. wrote: A gdje piše da ja kao Bošnjak ne mogu glasati za Srbina ili Hrvata ako mi se više sviđaju od nekog Bošnjaka. To je moje legitimno i demokratsko pravo da glasam za koga ja hoću a ne da moram glasati za Bošnjaka jer pripadam tom narodu. Vrijeme apartheida je prošlo odavno.
Nigdje ne piše. Ali je suština bitnija. Prosto k'o pasulj. Bošnjaci biraju svog legitimnog predstavnika. Hrvati svog. Srbi svog. Uostalom FBIH je definisana kao zajednica Hrvata i Bošnjaka. Ne vidim prosto zdrav razum da Bošnjak bira člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ili Srbin...
bisao

#1114 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

spreca wrote: O kakvom industrijskom centru pricas...centar cega...zvornik je bio samo jedna opstina u Tuzlanskom Bazenu(tako se je to nekad zvalo,,uci)kao i Bijeljina.....pa Trebinje je bilo znacajniji ind centar od Zvornika ...
Još jedanput si dokazao koliko ne znaš o domovini.
Ne bih te edukovao.
Samo u jednom Biraču je radilo 15k ljudi... Tekstilna i metalna industrija. Vitinke i ostalo neću pominjati. Toliko o tom...
General War

#1115 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

bisao wrote:
Point. wrote: A gdje piše da ja kao Bošnjak ne mogu glasati za Srbina ili Hrvata ako mi se više sviđaju od nekog Bošnjaka. To je moje legitimno i demokratsko pravo da glasam za koga ja hoću a ne da moram glasati za Bošnjaka jer pripadam tom narodu. Vrijeme apartheida je prošlo odavno.
Nigdje ne piše. Ali je suština bitnija. Prosto k'o pasulj. Bošnjaci biraju svog legitimnog predstavnika. Hrvati svog. Srbi svog. Uostalom FBIH je definisana kao zajednica Hrvata i Bošnjaka. Ne vidim prosto zdrav razum da Bošnjak bira člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ili Srbin...
Kako ti definises "Bosnjaka" po imenu ili nekako drugacije?
Point.

#1116 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

bisao wrote:
Valjda se bira član predsjedništva iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Ponavljam, nigdje u zakonu ne piše da ja kao Bošnjak moram glasati za bošnjačkog člana. Ja dajem glas kome ja hoću, to je suština demokratije. Tu šatro zabrinutost za Hrvate prosipaj nekom drugom. Komšić je jednako Hrvat kao i Čović, ne vidim razloga za dramu.
bisao

#1117 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

General War wrote: Kako ti definises "Bosnjaka" po imenu ili nekako drugacije?
Jednako kao i on mene.
Valjda se bira član predsjedništva iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Ponavljam, nigdje u zakonu ne piše da ja kao Bošnjak moram glasati za bošnjačkog člana. Ja dajem glas kome ja hoću, to je suština demokratije. Tu šatro zabrinutost za Hrvate prosipaj nekom drugom. Komšić je jednako Hrvat kao i Čović, ne vidim razloga za dramu.
U tom dijelu smo se složili. Napokon. :D

Demokratija je farsa, ali demokratske procese moramo poštovati. Naročito ako je formalna. Poput naše.

To što ti daješ glas kome hoćeš je tvoje pravo, a pravo je ozakonjena nepravda. U konkretnom slučaju tvoj glas nije glas za opciju i lidera (nije optužba, već hipotetika, u slučaju da si glasao za Komšića), politički program i ideju, već glas koji za cilj ima tlačenje drugog naroda.

Nikakva šatro zabrinutost. Komšić je Hrvat i to nigdje nisam osporio. Osporavam to što je izabran sa 90%+ bošnjačkih glasova. A treba po nekoj dejtonskoj projekciji da zastupa hrvatski narod u BiH. Tu je ključ problema. Da je, kao što nije, Srba koliko i Hrvata, ne sumnjam da bi se neki potrudili po istom principu u BiH demokratski glasati, a da ne postoje entiteti. Što samo govori koliko je Republika Srpska važan detalj za opstanak srpskog naroda u Bih.
Seawolf

#1118 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Seawolf »

bisao wrote: ... Bošnjaci biraju svog legitimnog predstavnika. Hrvati svog. Srbi svog. Uostalom FBIH je definisana kao zajednica Hrvata i Bošnjaka. Ne vidim prosto zdrav razum da Bošnjak bira člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ili Srbin...
Šta taj "zdrav" razum kaže, za kojeg člana Predsjedništva treba da glasa Srpkinja, ili Srbin iz Federacije BiH?
bisao

#1119 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Srbi u FBiH ne treba da glasaju uopšte. Ionako im federalna vlast ništa pomogla nije.
Point.

#1120 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Point. »

bisao wrote:
Demokratija je farsa, ali demokratske procese moramo poštovati. Naročito ako je formalna. Poput naše.
Šta bi ti onda umjesto demokratije, ako je ona farsa?
bisao wrote: To što ti daješ glas kome hoćeš je tvoje pravo, a pravo je ozakonjena nepravda. U konkretnom slučaju tvoj glas nije glas za opciju i lidera (nije optužba, već hipotetika, u slučaju da si glasao za Komšića), politički program i ideju, već glas koji za cilj ima tlačenje drugog naroda.
A ti znači znaš zašto sam ja, hipotetički, dao glas Komšiću. Interesantno.
Ako je Željko, kao Hrvat, izabran legitimno u predsjedništvo, kako to može biti tlačenje sopstvenog naroda? Ili ipak, Željko nije dovoljno Hrvat?
bisao wrote: Nikakva šatro zabrinutost. Komšić je Hrvat i to nigdje nisam osporio. Osporavam to što je izabran sa 90%+ bošnjačkih glasova. A treba po nekoj dejtonskoj projekciji da zastupa hrvatski narod u BiH. Tu je ključ problema. Da je, kao što nije, Srba koliko i Hrvata, ne sumnjam da bi se neki potrudili po istom principu u BiH demokratski glasati, a da ne postoje entiteti. Što samo govori koliko je Republika Srpska važan detalj za opstanak srpskog naroda u Bih.
Opet ponavljam, Željka su izabrali građani BiH, ne postoji pravilo da ga samo Hrvati biraju, u tom slučaju to je diskriminacija. Demokratsko društvo sa slobodnim izborima ne poznaje diskriminaciju u bilo kom obliku.
spreca

#1121 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote: ... Bošnjaci biraju svog legitimnog predstavnika. Hrvati svog. Srbi svog. Uostalom FBIH je definisana kao zajednica Hrvata i Bošnjaka. Ne vidim prosto zdrav razum da Bošnjak bira člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda ili Srbin...
U ustavu nigdje ne stoji da postoje legitimni predstavnici naroda BHS...nego pise da se biraju clanovi iz reda BHS
spreca

#1122 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:
spreca wrote: O kakvom industrijskom centru pricas...centar cega...zvornik je bio samo jedna opstina u Tuzlanskom Bazenu(tako se je to nekad zvalo,,uci)kao i Bijeljina.....pa Trebinje je bilo znacajniji ind centar od Zvornika ...
Još jedanput si dokazao koliko ne znaš o domovini.
Ne bih te edukovao.
Samo u jednom Biraču je radilo 15k ljudi... Tekstilna i metalna industrija. Vitinke i ostalo neću pominjati. Toliko o tom...
Sta je birac?....tekstilna industrija ...mislis na Vezionicu koju je Jovo otvorio par godina pred rato.....dok si na ovom forumu je besplatna edukacija
The 51st State

#1123 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by The 51st State »

Cuj 15000, a firma jeste pojedinacno bila.medju najvecim izvoznicima u BiH.
istina je da je birac zila kucavica zvornicke regije bez te tvornice to bi bio mrtav grad.
bisao

#1124 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Znanje ima granica, dok neznanje ih nema.
bisao

#1125 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Point. wrote: A ti znači znaš zašto sam ja, hipotetički, dao glas Komšiću. Interesantno.
Ako je Željko, kao Hrvat, izabran legitimno u predsjedništvo, kako to može biti tlačenje sopstvenog naroda? Ili ipak, Željko nije dovoljno Hrvat?

Opet ponavljam, Željka su izabrali građani BiH, ne postoji pravilo da ga samo Hrvati biraju, u tom slučaju to je diskriminacija. Demokratsko društvo sa slobodnim izborima ne poznaje diskriminaciju u bilo kom obliku.
Izabrali su ga Bošnjaci. A on treba da predstavlja interese hrvatskog naroda u BiH. I naravno to ne čini, jer to nije u interesu onih koji ga izabraše. To je suština, da ne papagajišemo dalje.
Locked