Itekako vam je danas tesko zbog vas samih. Jbg u RS, nema Bosnjaka ni Hrvata u onome broju da vam mogu pokvariti da samostalno vladate RS kako zelite. Realno ekonomiju mozete voditi bolje od nas, u nekim stvarima cak imate i bolje ekonomske zakone od nas u FBiH, ali opet vam ide lose. Kako cete imati kad vodite neprogresivnu politiku kojom dominira jednoumlje. Entitet jednog lica i to Dodika.bisao wrote:
Naravno da nije dobra. I nigdje ja nisam rekao da smo Švedska, ali da se pretjeruje, naročito u toj komparaciji sa FBiH, pretjeruje i to na krupno.
Što se tiče toga da srpskom narodu nije dobro zbog Srba samih, apsolutno netačno. Srpskom narodu nije dobro jer je dio eksperimenta međunarodne zajednice.
Što se tiče Istočne Bosne, pa taj kraj je oduvijek bio šupak SFRJ. S izuzetkom Zvornika koji je važio za industrijski centar.
Znam mnoge koji su prije rata građane IB-a smatrali manje važnim, neškolovanim, zatucanim, itd. itd.... Govorim o vremenu prije rata.
Sve u svemu, u pet deka je to.
Ekonomska održivnost apsolutno nije ključan detalj u cijeloj priči kada govorimo o eventualnim intervencijama stranaca i podjeli BiH. Iz prostog razloga što su oni i 95-te eskperimentisali.
Naravno i u FBiH ima mjesta koji ne izgledaju perspektivno ni dobro, ali recimo usporedimo Varcar Vakuf i Donji Vakuf, razlika nedvojbeno velika, mjesto sa ulazom u grad zivotopisnije po prvom pogledu, isto tako ti je recimo i sa Rogaticom, Sokocem, Vlasenicom, Bratuncem, pa i Zvornikom manje zivotopisno izgledaju od Gorazda kojeg je VRS razvaljivala doslovno u ratu. Foca je ostala lijepa, pa i Visegrad, posebice zbog Andricgrada.
I mozemo tako redom. Bio sam i u Srbiji nisu i tamo mjesta juznije od Nisa dijelom eksperimenta medjunarodne zajednice? Vecina stala u 60-tim i 70-tim. Zar je tesko priznati da ovo rukovodstvo velikosrpsko Srba nije ni izbliza progresivno kao ono sto je nekad bilo komunisticko i da je ono Jugoslaviju i gradilo sagradilo upravo gradeci je na zajednickom iskustvu ostalih naroda.
Pa eto i Zvornik su sveli na grad koji nije vise cemu. Tankosava.
BiH se administrativno podijelila kako se podijelila , ali vazniji ekonomski centri i industrijski gradovi su opet ostali u FBiH i da nije toga ni FBiH nebi imala od cega da zivi, a ima za milion vise stanovnika od RS. Racunaj to.
Posto zivim prakticno pola kilometra od RS, tacnije od I. Sarajeva, a tamo sam skoro pa sedmicno jednom od kraja rata na ovamo, mogu ti reci granica postoji samo kad se necija pobjeda slavi ili slava, inace iz I. Sarajeva masu raje radi vamo jer situacija u RS nije bas tako ekonomski dobra ko u Kantonu Sarajevo kako ce i biti kada nemaju stanovnika ko najveca sarajevska opstina.