Zatvorene biracke liste

Arc_Angel

#1 Zatvorene biracke liste

Post by Arc_Angel »

Razlog zasto pokrecem ovu temu jeste taj jer mislim da u svom ovom ludilu koje se desava na nasoj politickoj sceni, i sa ogromnim brojem tema koje vec postoje o skoro pa svim mogucim aspektima politickih tokova u BiH, treba nam ova tema o mogucnosti stavljanja u funkciju zatvorenih birackih lista.

Na zadnjem sastanku SNSD-SDP pricalo/dogovaralo se i o zatvorenim birackim listama.( da se razumijemo radilo se to i prije)

Ja bih zelio da cilj ove teme bude edukacija i informisanost, da svako ko nezna sta su zatvorene a sta otvorene biracke liste moze da dodje ovdje i da se educira i informise.

U principu ja licno mislim da je citava prica oko zatvorenih birackih lista ponovo pokrenuta iz razloga da se SDP-u nebi ponovio Zeljko Komsic

A ocigledno je da je SNSD strah da im se nedesi Nebojsa Radmanovi ili Nikola Spiric ili neko drugi.

Takodjer mislim kada se taj prijedlog izmjena i dopuna zakona nadje u parlamentrnoj proceduri da ce ga sve ili vecina stranaka podrzati bas iz razloga iz kojih to rade SDP i SNSD.

Pitanje je sljedece:

1. Sta mi kao gradjani ove drzave da radimo, jer je ocigledno da su na nasem politickom nebu "SVI ISTI" ?

2. Nakon sto prodjemo kroz temu, sazvacemo sve uglove gledista, i napravimo "sticky" temu gde ljudi mogu da vide sta su zatovorene biracke liste, sta dalje?

3. Pod uslovom da prezivimo korak broj 2, da li se organizujemo, zalimo, pisemo peticije ili sta....?

JASNO JE DA SU ZATVORENE BIRACKE LISTE OGROMAN KORAK NAZAD ZA DEMOKRATIJU. U NASOJ KOMPLIKOVANOJ ZEMLJI SA TOLIKO STRANAKA, INTERESA, VLADA, IDEJA ZATVORENIH BIRACKIH LISTA JE NESTO JAKO JAKO LOSE
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Zatvorene biracke liste

Post by PipiDugaDevetka »

Ne razumijem ni šta znači to IMATI ZATVORENE BIRAČKE LISTE.
Sa srećom i hairli da bude šta god da je.
Canton

#3 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Canton »

Arc_Angel wrote:Razlog zasto pokrecem ovu temu jeste taj jer mislim da u svom ovom ludilu koje se desava na nasoj politickoj sceni, i sa ogromnim brojem tema koje vec postoje o skoro pa svim mogucim aspektima politickih tokova u BiH, treba nam ova tema o mogucnosti stavljanja u funkciju zatvorenih birackih lista.

Na zadnjem sastanku SNSD-SDP pricalo/dogovaralo se i o zatvorenim birackim listama.( da se razumijemo radilo se to i prije)

Ja bih zelio da cilj ove teme bude edukacija i informisanost, da svako ko nezna sta su zatvorene a sta otvorene biracke liste moze da dodje ovdje i da se educira i informise.

U principu ja licno mislim da je citava prica oko zatvorenih birackih lista ponovo pokrenuta iz razloga da se SDP-u nebi ponovio Zeljko Komsic

A ocigledno je da je SNSD strah da im se nedesi Nebojsa Radmanovi ili Nikola Spiric ili neko drugi.

Takodjer mislim kada se taj prijedlog izmjena i dopuna zakona nadje u parlamentrnoj proceduri da ce ga sve ili vecina stranaka podrzati bas iz razloga iz kojih to rade SDP i SNSD.

Pitanje je sljedece:

1. Sta mi kao gradjani ove drzave da radimo, jer je ocigledno da su na nasem politickom nebu "SVI ISTI" ?

2. Nakon sto prodjemo kroz temu, sazvacemo sve uglove gledista, i napravimo "sticky" temu gde ljudi mogu da vide sta su zatovorene biracke liste, sta dalje?

3. Pod uslovom da prezivimo korak broj 2, da li se organizujemo, zalimo, pisemo peticije ili sta....?

JASNO JE DA SU ZATVORENE BIRACKE LISTE OGROMAN KORAK NAZAD ZA DEMOKRATIJU. U NASOJ KOMPLIKOVANOJ ZEMLJI SA TOLIKO STRANAKA, INTERESA, VLADA, IDEJA ZATVORENIH BIRACKIH LISTA JE NESTO JAKO JAKO LOSE

Sa prvim dijelom recenice se mogu sloziti. Drugi dio je vec problematican? Bas u zemlji sa ovoliko stranaka, vlada, ideja itd.. trebaju zatvorene liste. Sada kada ides na glasanje na opstim izborima dobijes bruku papira da masa ljudi ne zna ni kako glasati.

Zatvorene liste su jednostavno rjesenje i nisu smak svijeta. Meni se vise svidja dosadasnji model.
Bosnolog

#4 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Bosnolog »

Zatvorene liste su antidemokrtatski cin stranackog diktata na ustrb direktnog demokratskog izbora gradana kao glasaca u izabou kandidata.Glasaci daju glas stranci a ona postavlja poslusne i podobne,..Posredni izbori i imenovanja na bitnije funkcije i pozicije su takode protiv interesa gradana, jer ne mogu uticati na stranacke izbore i imenovanja. Primjera radi umjesto da gradani Sarajeva ili Mostara biraju direktno gradonacelnika i tako daju legitimitet ko ce im biti gradonacelnik, stranke ga odreduju i namecu u svojim medustranackim talovima,....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

PipiDugaDevetka wrote:Ne razumijem ni šta znači to IMATI ZATVORENE BIRAČKE LISTE.
Sa srećom i hairli da bude šta god da je.
vrlo je jednostavno Pipi....do sad smo imali tzv. otvorene liste gdje si kao birač imao više varijanti glasanja

1. zaokružiš samo stranku
2. zaokružiš stranku i preferencijalno pojedince sa te stranačke liste
3. zaokružiš samo pojedince unutar jedne stranačke liste

u sistemu otvorenih lista birači mogu glasanjem ili ne glasanjem za određene pojedince potpuno istumbati predloženi raspored na stranačkim listama, na taj način da neko sa liste na poziciji 10. preskoči nekog lika forsiranog od vođa na npr. poziciji 5....do sada je rekord da je mislim na nekim općinskim izborima neki lik sa pozicije 15 ušao u vijeće

U sistemu zatvorenih lista imaš samo ovu opciju:
1. zaokružiš samo stranku

stranačko vođstvo odredi listu i raspored na listi i shodno broju dobijenih glasova prema rednom broju kandidati ulaze u institucije za koje su birani...ovdje mislim da na listiću i nema imena kandidata već samo naziv stranke, tako da u većini slučajeva mi kao birači nećemo ni znati kome (kojim pojedincima) dajemo glas :(

ovo jeste jedan korak nazad u implementaciji demokratije kod nas
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Truba »

katatsrofa

odmah sam prestao slušati vijesti

ako se ovo implementira to će biti jedan od najgorih poteza...

onda će stranački čelnici biti diktatori koji će postavljati koga oće u parlamente i vijeća

ovako postave šupka a narod izabere nekog ko je 22. na listi

:x :x :x :x

KRAJ DEMOKRACIJE
VjecitiStudent

#7 Re: Zatvorene biracke liste

Post by VjecitiStudent »

Ima ovo i dobrih strana, mnoga supacka stranka ce izgubiti mnoge glasove, koje sad dobivaju zahvaljujuci rijetkim postenjacinama u svojim redovima.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Zatvorene biracke liste

Post by PipiDugaDevetka »

VjecitiStudent wrote:Ima ovo i dobrih strana, mnoga supacka stranka ce izgubiti mnoge glasove, koje sad dobivaju zahvaljujuci rijetkim postenjacinama u svojim redovima.
Ko zna za što je ovo dobro?
Ko zna zašto je ovo dobro?
@Mujica, Thnx!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9 Re: Zatvorene biracke liste

Post by -LIBERO- »

Ovo je, za mene licno, losa stvar. Korak nazad u demokratiji, barem sa moje tacke gledista.
Bodkin

#10 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Bodkin »

a kao do sada su ovi koje direktno biramo isli samo u korist glasaca, a nikako po naredjenju centrale stranke. pa jebo vas kao da smo skandinavska zemlja pa su ti neki ljudi bili svjetionik demokratije :-D
esad_plavi

#11 Re: Zatvorene biracke liste

Post by esad_plavi »

evo sam se nasekirao plaho, sta cu na narednim izborima ako ne mognem zaokruziti Rizzo Ruzu, Kiketa, Bulenda Biscevica :shock: :D
Comrad

#12 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Comrad »

Na papiru i u teoriji ovo nesto mijenja, ali kod nas u praksi apsolutno nista. U smislu na gore.
Premam mom misljenju, postoji vise dobrih stvari, nego losih.

- Ljudi ce lakse moci pratiti programe stranaka
- Mnoge stranke ce moci veoma lako izgubiti glas zbog pojedinca i sigurno ce im biti u cilju da imaju sposobne ljude na listama
- Nadam se manje visecih glava po banderama

Sta je lose? To sto ja necu moci zaokruziti nekog pojedinca, big deal. On ionako radi po uputama sa vrha, eto on sam moze nesto promjeniti. Dajte molim vas. :roll:
Leftist

#13 Re: Zatvorene biracke liste

Post by Leftist »

Ovo je jeb* lud zbunjenog'.

Naime, dok je SDA bila u vlasti oni su trazili zatvorene biracke liste a SDP se bunio i diz'o halabuku a sad' kad je SDP na poziciji oni traze zatvorene liste a SDA se protivi.

Jasno je da se radi o igrariji onih koji su na vlasti kako bi zadrzali svoje pozicije i kako im se ne bi desavali pobunjenici u vlastitim redovima.
illuminated

#14 Re: Zatvorene biracke liste

Post by illuminated »

Znate kako neko ko nema para i strasne veze moze doci u opcinsko vijece preko zatvorene liste?
Naravno nikako...

Mjesta ce se kupovati i bice to uzasna i bljutava borba za visoka mjesta...nevjerovatno je koliki se rat vodio za mjesta na otvorenim listama, ovako ne mogu ni da zamislim. Vec zamisljam razne kabadahije i kloceve s pivskim stomakom i glavom ko aparat za kokice koji ce da dodju i da pitaju:
"Zemo, kolko je pozicija nosioca liste...?"

Jasno je da vecina stranaka nema kvalitetnih ljudi, i da su to prije svega mafijaske organizacije, pune kretena koji bi samo na drzavne jasno. U sadasnjem sistemu, se desavalo da stave skolovanog covjeka na zadnje mjesto, i da on u kontaktu s gradjanima, angazmanom i znanjem izbori mjesto postenim radom. Ta ce pojava potpuno nestati...
al_akhisari

#15 Re: Zatvorene biracke liste

Post by al_akhisari »

...što se mene lično tiče, smatram da ovaj postupak definitivno unazađuje demokratičnost kompletnog izbornog procesa, te samim time i stepena demoktratije, kao takve (ma koliko ona bila u ovom trenutku); uvođenje zatvorenih listi, kao načina i mehanizma u okviru procesa glasanja, kao i većina drugih stvari svoju dobru i lošu stranu; uglavnom su se mogli čuti argumenti i za jednu i za drugu; ;ipak, ja ću kratko da prokomentarišem jedan; jedan od argumenata za uvođenje zatvorenih listi pominje i veliki broj stranka, komplikovani glasački listići,...ne bih se složio da je uvođenje zatvorenih lista najbolji način za određenu korekciju broja stranka; po meni, izmjene su priej svega trebale ići u pravcu podizanja cenzusa za ulazak u zakonodavne organe
P.Starck

#16 Re: Zatvorene biracke liste

Post by P.Starck »

Ja predlažem otvorene liste + opciju šaranja koju do sada nismo imali.
Da obrazložim, možeš glasati za čovjeka iz bilo koje stranke do broja potrebnog za tijelo u koje se bira.
Npr. općinsko vijeće, 33 vijećnika, imaš pravo glasati za "do33" čovjeka bez obzira iz koje partije dolaze.

Zatvorene liste!? Pa hajmo vratiti jednostranačje, kad već hoćemo da pojednostavimo. :?
illuminated

#17 Re: Zatvorene biracke liste

Post by illuminated »

Bodkin wrote:a kao do sada su ovi koje direktno biramo isli samo u korist glasaca, a nikako po naredjenju centrale stranke. pa jebo vas kao da smo skandinavska zemlja pa su ti neki ljudi bili svjetionik demokratije :-D
pa bio je lijep osjecaj kad vidis da su kandidati na prvih 5,10 mjesta:

- penzioner kojem bi to bio 6-ti mandat po redu i koji nema drugog posla osim da kao metilj visi na drzavnim jaslama
- sss vlasnik lokalne taksi kompanije siledzijsko-sitnoprevarantskog tipa koji stvari rjesava silom ili novcem...
- propali student bez radnog iskustva bilo gdje kojeg gura stari koji ga je stavio na listu...
- hodzin buraz (kratka ali mocna referenca :) )

i u takvoj konstelaciji ti zaokruzis nekoga na broju 29 za kojeg znas da je za ove gore svijet izmislio...
ovako, strah me kad takva goveda udju u vlast...

(osobe i njihova zanimanja su pretezno istinite ali malo modifikovane za potrebe ove emisije :) )
El_comadante

#18 Re: Zatvorene biracke liste

Post by El_comadante »

realno koliko su ljudi do sada glasali za ljude a ne za stranke. i prije su ljudi glasali za stranke ili odokativno a vrlo mali broj ljudi je zaista glasao za neke kvalitetne presdavnike
starii

#19 Re: Zatvorene biracke liste

Post by starii »

ne trebaju nama zatvorene bircake liste nego ovo sve treba zatvoriti i na goli otok da tuca kamen o muda
crusader

#20 Re: Zatvorene biracke liste

Post by crusader »

ma sve je to zbog gendera, kako velika vodja rece
tf2_spy

#21 Re: Zatvorene biracke liste

Post by tf2_spy »

i ove otvorene liste su samo iluzija demokratije i toga da narod nešto bira...
P.Starck

#22 Re: Zatvorene biracke liste

Post by P.Starck »

tf2_spy wrote:i ove otvorene liste su samo iluzija demokratije i toga da narod nešto bira...
hebaji ga makar znače neposredno biranje, bolje nego da dam glas stranci a da sutra bude da je to glas damiru hadzicu npr. ili halidu kenjcu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#23 Re: Zatvorene biracke liste

Post by JoseMujica »

Lud i ponosan wrote:
El_comadante wrote:realno koliko su ljudi do sada glasali za ljude a ne za stranke. i prije su ljudi glasali za stranke ili odokativno a vrlo mali broj ljudi je zaista glasao za neke kvalitetne presdavnike
Vrlo mali procenat ljudi je stavio X ispred stranke, a ne nekog od kandidata. ;)
fakat jel iko zna objektivno koliko je sistem otvorenih lista narod koristi...misim da li je iko radio na prebrojavanju na bilo kojim izborima pa da kaže da li je primjetio šta je tendencija glasača:

1. zaokruživanje stranaka

ili

2. zaokruživanje pojedinaca sa liste?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#24 Re: Zatvorene biracke liste

Post by -LIBERO- »

Jutros pricam sa jaranom koji godinama vec ucestvuje u procesu prebrojavanja listica. On kaze da je barem 80% listica ispunjeno na nacin da pored stranke gdje stave X, taj znak stave i pored minimum jos 1 ili 2, ali kaze da je neki odokativni prosjek 4-5 direktno oznacena, imena unutar liste.

Po tome ispade da je ogromna vecina glasaca koristila mogucost direktnog odabira imena unutar lista. Ali dobro, Dodik i Zlatko znaju bolje, a i imaju opasne savjetnike...sta mi znamo. Nebi me zacudilo da se pojave sa nekim podatkom, kako je 90% ljudi i do sada samo stavljalo X ispred imena stranaka :zzzz: :lol:
Last edited by -LIBERO- on 02/11/2012 10:55, edited 1 time in total.
kiky

#25 Re: Zatvorene biracke liste

Post by kiky »

zatvorene liste nisu ni bolje ni gore ...
činjenica je da su praksa u mnogim zemljama eu-a tako da ne izmišljamo toplu vodu ...
pogotovo kod nas, s obzirom na sveopštu političku diletanciju, to ništa ne mijenja stvar ...
a ako je dio kompromisa, zašto da ne ...
ja, lično bi volio otvorene liste ali mi ne smetaju ni zatvorene ...
Post Reply