Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
-
Bodkin
#251 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
prvo, ima smao jako jako mali broj. drugo, zato sto je na balkanu ljudi ne znaju razliku izmedju vjere, nacije i etnije
- zlokruhovic
#252 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Pa da nema vere ne bi znali ko je Srbin a ko Hrvat jer u tom slučaju nema nacionalnih razlika , tj.ima ako idemo po Đurinim kućnim čarolijama kao princip nacionalnog određivanja: "Ako je pojeo onda je muško , a ako je pojela onda je žensko".Bodkin wrote:prvo, ima smao jako jako mali broj. drugo, zato sto je na balkanu ljudi ne znaju razliku izmedju vjere, nacije i etnije
Ako vera nije osnova razlike između naroda onda nešto mora biti drugo , a ja ne znam šta je todrugo kao osnovica nacije što nas razdvaja.
Jezik?? , nije.
Kultura?! , nije ni ona jer ona se menja i stalno uobliačva , mada ako postavimo da je religija ta koja je osnovica nacionbalne kulture onda kultura jeste ono što razdvaja Hrvate i Srbe.
Srbi i Hrvati ne postoje oduvek i da se onda religija kao nakalemila na već davno uspostavljene etnije , već ih je religija u mnogočemu odredila i bez nje ne mogu biti to što jesu danas.
- zlokruhovic
#253 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
To je stara lepa zajednička , ali ima jedna što je malo zaboravljena jer direktno pominje stare međusobne nazive pa su je komunisti sklonili iz opticaja , ali je još gora i savrešno govori o problematici:Seamus wrote: baš ti plitko i naivno razmisljas. "da komsiji crkne krava" nije neka bezvezna uzrecica nego duboko psiholoski utemeljena i dokazana tendencija om kojoj je frojd pisao u svojom uvodu u psihoanalizu. najvise se mrze bliski i srodni koje dijeli samo jedna mala razlika. talijani, irci, rumuni, ukrajinci... su dovoljno strani da ih se ne mora mrziti.
jos jedan dokaz - najvise se mrze suniti i šiiti. otiđi u saudijsku arabiju i vidićeš da su tamo stranci hrišćani pa čak i jevreji kudikamo više poštovani od šiita, koji su najdiskriminiraniji.
Oj Turčine za nevolju kume
a ti vlaše silom pobratime
To je ono kad ovdašnje narode "muka natera" da moraju sarađivati i raditi nešto zajedno , pa se bratime i kumuju sa figama i šipkovima u džepu , i čim se neko od njih prvi okrene sledi nož u leđa.
E to je prikaz Jugoslavije otprilike kako je funckionisala , bratimili se lažno i čak ubedili sebe i neke naivce da je to moguće , ali kad se nešto gurne pod tepih uvek izađe na najgori mogući način.
- Havatar
#254 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Samo pogledaj kakvo misljenje o ratu u Bosni imaju srpski ateisti i prema svim ostalim vaznim dogadjajima i licnostima u historiji i vidi kakav odnos imaju prema onima koji nisu Srbi pogotovo prema onima koji su pod srpskom "cizmom" i koliko ih smatraju nizim bicima i nekim ko ne moze da ima ista prava kao oni i i shvatices da je to glupost i to velika glupost koju si izrekao.zlokruhovic wrote:Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.
duznost civilizovanog covjeka nije da postuje tuđu vjeru vec da se odrekne vlastite.![]()
Upravo tako! , i tek kad bude bar preko 50% uverenih ateista na ovim prostorima koji su mućnuli glavom imaš šasne da se ovdašnji narodi pomire , a sve drugo je obično zamajavanje.
- zlokruhovic
#255 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Lepo si to napisao , a sad mi reci ko su srpski ateisti čisto da znam o čemu govoriš?!Havatar wrote:Samo pogledaj kakvo misljenje o ratu u Bosni imaju srpski ateisti i prema svim ostalim vaznim dogadjajima i licnostima u historiji i vidi kakav odnos imaju prema onima koji nisu Srbi pogotovo prema onima koji su pod srpskom "cizmom" i koliko ih smatraju nizim bicima i nekim ko ne moze da ima ista prava kao oni i i shvatices da je to glupost i to velika glupost koju si izrekao.zlokruhovic wrote:Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.
duznost civilizovanog covjeka nije da postuje tuđu vjeru vec da se odrekne vlastite.![]()
Upravo tako! , i tek kad bude bar preko 50% uverenih ateista na ovim prostorima koji su mućnuli glavom imaš šasne da se ovdašnji narodi pomire , a sve drugo je obično zamajavanje.
- Havatar
#256 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije" 
- AleksoMKD
#257 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Oncevski?sinuhe wrote: U Splitu je je neki kapetan broda bio cak jedan Makedonac.
Zar on nije bio admiral? Ili sam ja pobrkao.
- zlokruhovic
#258 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Izvini Zeko Peko al' mislim ti nisi sav čist ispod frizure , zato me zaobiđi.Havatar wrote:Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije"
- sinuhe
#259 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Da, cini mi se da je on.AleksoMKD wrote:Oncevski?sinuhe wrote: U Splitu je je neki kapetan broda bio cak jedan Makedonac.
Zar on nije bio admiral? Ili sam ja pobrkao.
-
Bodkin
#260 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
bolje ti je da udaras glavom u zid nego da sa avatarom diskutujesSeamus wrote:pa logicno je da ateisti mrze vjernike vise nego sto se vjernici mrze izmedju sebe. tu nema kompromisa. jer to su 2 pogleda na savijet. vjernike ipak dijeli samo pitanje toga koja je vjera u pravu ili koji bog postoji i mnogo su blizi jedni drugima.Havatar wrote:Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije"
religija jednostavno mora nestati u svakom obliku da bi covjek postao covjek dostojan sebe i svoje slobode.
- Havatar
#261 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Mrze sve vjernike a muslimane posebno i ponajvise - po njihovom priznanju . Tako da ne da nista ne bi promijenilo u mrznji nego bi jos to predstavljali kao legitimno gdje nema kompromisa prema "izmisljenoj naciji" .Seamus wrote:pa logicno je da ateisti mrze vjernike vise nego sto se vjernici mrze izmedju sebe. tu nema kompromisa. jer to su 2 pogleda na savijet. vjernike ipak dijeli samo pitanje toga koja je vjera u pravu ili koji bog postoji i mnogo su blizi jedni drugima.Havatar wrote:Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije"
religija jednostavno mora nestati u svakom obliku da bi covjek postao covjek dostojan sebe i svoje slobode.
- zlokruhovic
#262 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Nije tačno , ateisti nikog ne mrze već samo se ne slažu sa religijašima i njihovim nebulozama kao što se i vernici ne slažu sa svim drugim religijama osim svoje , ali je tačno da dobrim delom vernike smatraju glupim što i jeste u velikom procentu tačno.Seamus wrote:pa logicno je da ateisti mrze vjernike vise nego sto se vjernici mrze izmedju sebe. tu nema kompromisa. jer to su 2 pogleda na savijet. vjernike ipak dijeli samo pitanje toga koja je vjera u pravu ili koji bog postoji i mnogo su blizi jedni drugima.Havatar wrote:Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije"
A od glupana se uvek može nešto glupo očekivati tako što im zle verske vođe pune glave i onda čine gluposti , a te gluposti su mržnja,isključivost,ubijanje,tiranija,lopovluk,.....
Religija je kao bolest , pa zato nisu pacijenti krivi već uzrok bolesti i sam virus.
-
burger_pasa
#263 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Pa sve sto je na krivim i bolesnim temeljima se raspadne… da je to bila stabilna kuca poput njemacke, austrije, holandije itd… nebi se raspala.. dakle tu je svaka prica iluzija…
Nije bilo demokratije, jednopartijski sistem koji je iznjedrio korupciju i mito… lazi i prevare… gole otoke… drzava koja je pocivala na lazima… drzava u kojoj su ljudi ugnjetavani… uskracivala im se prava… prikriveno se velicao sovinizam i nacionalizam…
Ma sve je to bilo jedno golemo smece… i neka se raspala… smrdila je, zaudarala…
Nije bilo demokratije, jednopartijski sistem koji je iznjedrio korupciju i mito… lazi i prevare… gole otoke… drzava koja je pocivala na lazima… drzava u kojoj su ljudi ugnjetavani… uskracivala im se prava… prikriveno se velicao sovinizam i nacionalizam…
- Havatar
#264 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Napravljena na lesevima i tako i nestala.burger_pasa wrote:Pa sve sto je na krivim i bolesnim temeljima se raspadne… da je to bila stabilna kuca poput njemacke, austrije, holandije itd… nebi se raspala.. dakle tu je svaka prica iluzija…
- zambaklija
#265 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
da se odmah razumijemo,ja sam nevjernikzlokruhovic wrote:Nije tačno , ateisti nikog ne mrze već samo se ne slažu sa religijašima i njihovim nebulozama kao što se i vernici ne slažu sa svim drugim religijama osim svoje , ali je tačno da dobrim delom vernike smatraju glupim što i jeste u velikom procentu tačno.Seamus wrote:pa logicno je da ateisti mrze vjernike vise nego sto se vjernici mrze izmedju sebe. tu nema kompromisa. jer to su 2 pogleda na savijet. vjernike ipak dijeli samo pitanje toga koja je vjera u pravu ili koji bog postoji i mnogo su blizi jedni drugima.Havatar wrote:Idi na fb stranicu udruzenja Ateisti Srbije i zapocni pricu o muslimanima pa ces cuti kolicinu mrznje koja ne postoji ni na srpskim nacionalistickim sajtovima uz naravno negiranje genocida u Bosni , negiranje postojanja Bosnjaka i jos mnogih stvari "kojie ne bi postojale bez religije"
A od glupana se uvek može nešto glupo očekivati tako što im zle verske vođe pune glave i onda čine gluposti , a te gluposti su mržnja,isključivost,ubijanje,tiranija,lopovluk,.....
Religija je kao bolest , pa zato nisu pacijenti krivi već uzrok bolesti i sam virus.
- zlokruhovic
#266 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Kako ih nazvati?? , pa pichkama , eto kako!zambaklija wrote: da se odmah razumijemo,ja sam nevjerniknevjerujem u boga i religije smatram najvećim zlom na ovoj planeti ali to je druga priča,već hoću da pitam,kako je moguće religioznog čovjeka nazvati glupim ako je npr.visoko obrazovan,jebga nemože glup čojek završiti fakultet,neko će reći kod nas može sve,ali ja san u budžaku i vođer nemere to ko kod nas
poznajem ih nekolicinu ,pojedini imaju čak i doktorsko zvanje i tako,elem jesmo li mi nevirnici onder glupi????
jooojjj,koja konfuzija
![]()
Šalim se naravno.
Nisam rekao da su svi vernici glupi nego da je veliki procenat glupih kod vernika iliti bolje rečeno procenat glupih kod vernika je daleko veći nego procenat glupih kod ateista i slobodomislećih ljudi.
Nadam se da se slažeš sa ovim?!
Strah od smrti i verska ucenjenost od strane sredine nekad pametne i vrlo obrazovane ljude smšta u verski tor tj.sami sebe smeštaju.
-
Basvod
#267 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Tako nekako.Bodkin wrote:zlokruhovic wrote:Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.
opet naivno. Razlicotost u religiji je samo dodatni motiv. Ne mrze hrvati pravoslavce (mada ima glupana kojima su rusi srbi. Eto koliko je zaostao balkan), nego mrze srbe. Srbi isto tako ne mrze katolike jer bi u tom slucaju mrzili i italijane
Sent from my Lumia
Ovdasnji narodi se nisu zamrzili zbog vjere nego zbog mnogobrojnih neprijatnih iskustava iz proslosti i sadasnjosti.
Slabo ko danas zarezuje vjeru. 90ih je bila IN zbog dugogodisnje zabrane a danas... tanko... sutra jos tanje.
- zlokruhovic
#268 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Basvod wrote:
Tako nekako.
Ovdasnji narodi se nisu zamrzili zbog vjere nego zbog mnogobrojnih neprijatnih iskustava iz proslosti i sadasnjosti.
Slabo ko danas zarezuje vjeru. 90ih je bila IN zbog dugogodisnje zabrane a danas... tanko... sutra jos tanje.
Pa odakle im neprijatna iskustva iz prošlosti i koji su uzrozi i koreni tih neprijatnih uskustava?? , ili misliš da je to neka elemantarna nepogoda u pitanju tipa kiša,grad,poplava,zemljotres,...?!
- Gojeni H
#269 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Ateisti su imali apsolutnu vlast 45 godina. Nije pomoglo, je li?zlokruhovic wrote:Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.
Da li su mozda pomogli da sukobi budu veci i krvaviji?
- Grover
#270 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Nužan momenat revolucionarnog procesa. Komunističkog.Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
-
Basvod
#271 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Pa iz mnogobrojnih ratova naravno.zlokruhovic wrote:Basvod wrote:
Tako nekako.
Slabo ko danas zarezuje vjeru. 90ih je bila IN zbog dugogodisnje zabrane a danas... tanko... sutra jos tanje.![]()
Pa odakle im neprijatna iskustva iz prošlosti i koji su uzrozi i koreni tih neprijatnih uskustava?? , ili misliš da je to neka elemantarna nepogoda u pitanju tipa kiša,grad,poplava,zemljotres,...?!
Uzroci i korijeni... pa ima ih raznih, nismo mi jedini narodi koji su ratovali medjusobno. Samo smo... generalno primitivni pa teze oprastamo jedni drugima i tezimo osveti.
- Gojeni H
#272 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Ti si idiot i to je u velikom procentu tacno. Nemam nikakvog dokaza da jesi, ali mora da je tacno, cim ja mislim da je tako.zlokruhovic wrote: Nije tačno , ateisti nikog ne mrze već samo se ne slažu sa religijašima i njihovim nebulozama kao što se i vernici ne slažu sa svim drugim religijama osim svoje , ali je tačno da dobrim delom vernike smatraju glupim što i jeste u velikom procentu tačno.A od glupana se uvek može nešto glupo očekivati tako što im zle verske vođe pune glave i onda čine gluposti , a te gluposti su mržnja,isključivost,ubijanje,tiranija,lopovluk,.....
- zlokruhovic
#273 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Nisu ateisti imali apsolutnu vlast već komunjare , a njihov ateizam je prosto smešan jer umesto klanjanja bogu,kralju i verskim liderima klanjalo se Titu,prvoborcima,Kardelju,....Gojeni H wrote:Ateisti su imali apsolutnu vlast 45 godina. Nije pomoglo, je li?zlokruhovic wrote:Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.
Da li su mozda pomogli da sukobi budu veci i krvaviji?
Znači sjaši kurta da uzjaše murta , iliti bolje rečeno "isti milokliz".
- zlokruhovic
#274 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Gojeni H wrote:Ti si idiot i to je u velikom procentu tacno. Nemam nikakvog dokaza da jesi, ali mora da je tacno, cim ja mislim da je tako.zlokruhovic wrote: Nije tačno , ateisti nikog ne mrze već samo se ne slažu sa religijašima i njihovim nebulozama kao što se i vernici ne slažu sa svim drugim religijama osim svoje , ali je tačno da dobrim delom vernike smatraju glupim što i jeste u velikom procentu tačno.A od glupana se uvek može nešto glupo očekivati tako što im zle verske vođe pune glave i onda čine gluposti , a te gluposti su mržnja,isključivost,ubijanje,tiranija,lopovluk,.....
Uvređeni vernici se odmah pronašli.
Pa dokaza ima koliko te volja , ali pošto ti ne poznaješ ateiste već samo vernike onda nemaš uvid u materiju jer da imaš sigurno bi se uverio da je procenat glupih veći kod vernika nego kod ateista.
Prosto priroda je takva , a to će i mnogi vernici(koji nisu glupavi) potvrditi.
Evo ti nisi od tog velikog procenta glupih već si manjinski od pametnih , jel ti lakše sad ili ćeš braniti ove glupe i dalje??
- Havatar
#275 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
I ovakvi netolerantni ateisti koji mrze sve sto je razlicito od njih bi donijeli stanje u kome ne bi imalo mrznje