Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post Reply
Agic Nurija

#76 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Agic Nurija »

"latentničetnik" bi ti bolje pristalo!
Ja sam ti naveo bosanski argument za bošnjake-muslimane, a ti meni navodiš srpskohrvatski samrtni strah-argument za Bosance - jugoslovenstvo!?
Kada se na terenu bude odrađivalo ono o čemu sada samo raspravljamo neformalno, imaćeš priliku da me i vidiš i čuješ, dotle, idi na stranicu neke džamahirije, mobiliši se, raznesi se negdje na nekom trgu i nedaj da ćafiri otruju svojom nevjerom tako fini svijet dalekog i srednjeg istoka, male azije, sjeverne afrike, a nas koji nismo kao ti, ostavi da radimo svoj posao - tebe sigurno nećemo dirati, takav ne trebaš nikome ko se bavi stvarnošću!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#77 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Toto »

Nemam naum da se plaho forumamo je li sabur na jabanu (strana) rijec ili je nasa. Meni je svejedno je li perzijska, arapska, turska, misirska dok mi je god svrstavaju u maternji jezik.
Meni je Aleksa iman (mjera, zakon, vjera) u maternjem jeziku i nema te sile koja ce mi za zivota istjera Santica iz maternjeg jezika.
Ako je Aleksa rijce sabur pritefterio u svoju pjesmu onda: sikter... :D

kome zafali rijeci bujrum:
http://www.aleksasantic.com/ imade i rijecnik

Aleksa Santic, Mostar 1902.

BIR HADŽI-BOBO
Atanasiji Šoli

Svi mi vele: bolan, dozovi se tobe!
K'o da nema tobe u Bir Hadži-Bobe,
Kao da sam neki dinsuz bez imana,
Te ne slušam, sankim, sure iz Korana!
A ja davno, biva, klanjao na Ćabi
I znam sve što kažu hodže i ćitabi!
Pa što će mi ludi nasijat uleme
Kad Bir Hadži-Bobo hasul je u sveme?!
Ili je to đunah što dunjaluk volim?
Što se za dunjaluk svom Alahu molim?
Što mi hućum dođe pa po heftu dana,
Sam u bašti slušam bumbule sa grana,
Kako haber daju s đula i behara
A ja merak vežem golem bez karara:
Uz nargilu pušim i rakiju pijem, -
Bumbulovom pjesmom džan i hudžud grijem?!
Pa da li je s toga na me haram pao,
Što ja volim ono što je Alah dao?
Il' me belćim zato susretate mrko,
Za ženskim iksanom što ja, beli, crko'?
Što su za me, butum, sve mahale čule,
Što curama bacam u mušèbak đule?
I što one meni selam čine same
Pa narančom žutom hitaju se na me,
A ja činim hvalu i dovu Alahu,
Što žensko čeljade stvori na dunjahu?
Što ja volim ono što je Alah dao?!
Neka žive mudri u svome haráru,
A ja ću i dalje 'vako u beharu
Slušati gdje bumbul pjesmom trese grane,
Kako haber daje na četiri strane,
I ko ima srca na ljubav ga zove,
Da ljubeći čini svom Alahu dove!
Ja ću tamo gdje mi primaju seláme,
Tamo, crne oči gdje gledaju na me
Tamo, gdje je Zejna, Najla i Emina, -
Što ih ljepših nema butum do Vidina!
Ja ću tamo, gdje mi džan i sevdah nude!
Pa nek hasum na me sva mahala bude!
A vi se k'o hodže vladajte u svemu
I hajdete tamo u mudru ulemu,
A ja neću vaših sabura ni tobe,
Jar đunâhâ nema u Bir Hadži-Bobe!
latentnicinik

#78 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

Agic Nurija wrote:"latentničetnik" bi ti bolje pristalo!
Ja sam ti naveo bosanski argument za bošnjake-muslimane, a ti meni navodiš srpskohrvatski samrtni strah-argument za Bosance - jugoslovenstvo!?
Kada se na terenu bude odrađivalo ono o čemu sada samo raspravljamo neformalno, imaćeš priliku da me i vidiš i čuješ, dotle, idi na stranicu neke džamahirije, mobiliši se, raznesi se negdje na nekom trgu i nedaj da ćafiri otruju svojom nevjerom tako fini svijet dalekog i srednjeg istoka, male azije, sjeverne afrike, a nas koji nismo kao ti, ostavi da radimo svoj posao - tebe sigurno nećemo dirati, takav ne trebaš nikome ko se bavi stvarnošću!
reklo bi se, zeznut neki igrač :D

Adminstracija, ako nije problem da nas poštedite prijetnji u raspravama, ima nas koji smo evoluirali (gluho bilo :D )

Hvala :-D
mekaba

#79 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mekaba »

Drzavu je 1000x lakse izgubiti nego dobiti, samo sto toga Bosnjaci nisu svjesni.Stjerani na 23% teritorije su divni pred uslovi za nestanak.Nikada BiH nije bila u goroj situaciji.Nikada Bosnjaci nisu bili pasivniji.Znaju svi Bosnjaci za sve planove istocnih i zapadnih susjeda ali ipak ne preduzimaju nista.Kad se svaki Bosnjak sastane sam sa sobom i priupita zasto smo bas mi odnosno oni koji su zivjeli i zive u ovom teskom vremenu predali BiH na tanjiru.Zasto i kako su je nasi predci cuvali i uspjeli sacuvati preko 1000 godina??????Zasto smo mi tako odvratno slabo zainteresovani za njen opstanak???? Zasto smo mi ti koji cemo joj bukvalno dohakati??Zasto samo palamudimo a ne radimo nista konkretno?????Pitanja ima jako mnogo a odgovor treba svako za sebe da pronadje.Kad ides u krevet s mislima o Bosni i kad se budis sa istim na pravom si putu.
Cesto se na forumima i medijima svaljuje kompletna krivica na politicare sto je samo donekle tacno.Fajl je u Bosnjacima kojima je licni interes ispred svega pa i zemlje koja mu je ostavljena u amanet.Kako objasniti da ljudi na vlasti imaju enormne plate+ privatne firme+razne mahinacije u oblasti privatizacije i prodaje bosanskih prirodnih resursa a bosnjaci jednostavno gledaju kao bekani.Kako objasniti da Bosnjaci svjesno kupuju proizvode onih koji nam direktno o glavi rade.Kako objasniti da se domaci proizvod namjerno izbjegava??Kako objasniti da Bosnjaci gotovo svi podrzavaju rad na crno.Kako objasniti da Bosnjak ukopava potpuno rahat svoga babu u Malmeu,Borasu,Køpenhagenu,St Luisu,Frankfurtu..............Ukopava babu hiljadama km. daleko od BiH kao da je to potpuno normalno.Kako se niko ili rijetki vracaju u BiH a upravo od njih ovisi opstanak iste.Neznamo cak ni koliko nas tacno ima u dijaspori :cry: Predpostavlja da je taj broj sasvim sigurno veci od pola miliona.Druga bi se prica vodila u BiH da su ovi ljudi danas kod svojih kuca.Nije im stalo do BiH ili misle da ce nam MZ sve odraditi.
Ma tema takva da se iz nje moze izvuci bar jos 10 pod tema.Zato sam pisao konfuzno nastojeci da se u manjem tekstu dotaknem nekoliko bolnih tacaka Bosnjaka i njihovih beskonacnih naivnosti da ne kazem gluposti.Nisam uspio naravno jer o tome se moze danima.
Bit ce bolje kad napravimo da nam bude bolje.Drukcije nikako.
Selam
Kopenhagen

#80 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Kopenhagen »

mekaba wrote:Drzavu je 1000x lakse izgubiti nego dobiti, samo sto toga Bosnjaci nisu svjesni.Stjerani na 23% teritorije su divni pred uslovi za nestanak.Nikada BiH nije bila u goroj situaciji.Nikada Bosnjaci nisu bili pasivniji.Znaju svi Bosnjaci za sve planove istocnih i zapadnih susjeda ali ipak ne preduzimaju nista.Kad se svaki Bosnjak sastane sam sa sobom i priupita zasto smo bas mi odnosno oni koji su zivjeli i zive u ovom teskom vremenu predali BiH na tanjiru.Zasto i kako su je nasi predci cuvali i uspjeli sacuvati preko 1000 godina??????Zasto smo mi tako odvratno slabo zainteresovani za njen opstanak???? Zasto smo mi ti koji cemo joj bukvalno dohakati??Zasto samo palamudimo a ne radimo nista konkretno?????Pitanja ima jako mnogo a odgovor treba svako za sebe da pronadje.Kad ides u krevet s mislima o Bosni i kad se budis sa istim na pravom si putu.
Cesto se na forumima i medijima svaljuje kompletna krivica na politicare sto je samo donekle tacno.Fajl je u Bosnjacima kojima je licni interes ispred svega pa i zemlje koja mu je ostavljena u amanet.Kako objasniti da ljudi na vlasti imaju enormne plate+ privatne firme+razne mahinacije u oblasti privatizacije i prodaje bosanskih prirodnih resursa a bosnjaci jednostavno gledaju kao bekani.Kako objasniti da Bosnjaci svjesno kupuju proizvode onih koji nam direktno o glavi rade.Kako objasniti da se domaci proizvod namjerno izbjegava??Kako objasniti da Bosnjaci gotovo svi podrzavaju rad na crno.Kako objasniti da Bosnjak ukopava potpuno rahat svoga babu u Malmeu,Borasu,Køpenhagenu,St Luisu,Frankfurtu..............Ukopava babu hiljadama km. daleko od BiH kao da je to potpuno normalno.Kako se niko ili rijetki vracaju u BiH a upravo od njih ovisi opstanak iste.Neznamo cak ni koliko nas tacno ima u dijaspori :cry: Predpostavlja da je taj broj sasvim sigurno veci od pola miliona.Druga bi se prica vodila u BiH da su ovi ljudi danas kod svojih kuca.Nije im stalo do BiH ili misle da ce nam MZ sve odraditi.
Ma tema takva da se iz nje moze izvuci bar jos 10 pod tema.Zato sam pisao konfuzno nastojeci da se u manjem tekstu dotaknem nekoliko bolnih tacaka Bosnjaka i njihovih beskonacnih naivnosti da ne kazem gluposti.Nisam uspio naravno jer o tome se moze danima.
Bit ce bolje kad napravimo da nam bude bolje.Drukcije nikako.
Selam
:thumbup: bravo za post
SnezanaM

#81 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by SnezanaM »

latentnicinik wrote:pa i nije to baš tako plitko razmišljanje, koliko ti misliš. Bar ja lično nemam mišljenje da jest, a nemam iluziju da će se svi složiti sa mnom.

Ja sam mišljenja da upravo Bošnjacima najviše odgovara čekanje. Ni Srbima, ni hrvatima, nit bosancima i hercegovcima, ama baš nikome ne odgovara čekanje više od Bošnjaka. Mi smo najbrojniji narod, i u budućnosti možemo biti samo brojniji. A to je plus koliko god neki ne željeli to prihvatiti kao činjenicu.

I zbog toga jesam za natalitetnu politiku, ali ne baš pasivnu ( da narodimo djece pa ih pustimo da nam ih odgajaju oni koji nas ne vole) već da ih odgajamo onako kako je ispravno, i kako samo mi želimo.

Da ne bude neke zabune, ja sam ponosni Bošnjak i, da bi me lakše razumjeli poslužit ću se uobičajenim riječnikom, islamist. I odgoj u tim dvjema tradicijama, kao i angažiranje u stilu tih tradicija, smatram jedinim ispravnim putem. I do koske sam beskompromisan kad je to u pitanju. Znam da me ovakvo razmišljanje isključuje kao saveznika i partnera kod mnogih, ali ne bih ga se odricao ni zbog toga, hvala.

Zbog toga što nijedna od te dvije tradicije nije bila nit popularna, nit se slobodno moglo živjeti u skladu sa tim tradicijama, a još manje javno djelovati u skladu sa njima, o Titovoj Jugoslaviji, mislim ama baš sve najgore. Taj osjećaj mi dodatno produbljuju oni koji žale za njom i koji su još ekstremniji u pokušajima da me/nas vrate u to mentalno i svako drugo stanje.

I kako stovani :D reis kaze ... :-)
latentnicinik

#82 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

vrlo štovani, i kaže se Reis, a ne reis.

Jedno je sigurno, garantovano nećemo kako bi volio patrijarh il SnezanaM. Šućur Allahu
Photoman

#83 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Photoman »

ljubav_aha wrote:
Nićifor wrote:
ljubav_aha wrote: danas kazu bosanjci sabur ,ne razumijem zasto ime j tesko reci strpljenje,eh tu je i kvaka problema
Zato što se vama diže kosa na glavi kad kažemo sabur :D
a kome vama :lol: joj ovo mi je biser,kad me ovako upitate :-)

sabur je arapska rijec,mi ne pricamo arapski jezik

nema nista smejsnije ubacivati rijeci iz stranog jezika u svoj jezik /ovdje ne pisem o proijeklu koristenj starnih riejci u ansme jeziku/ ;-)

Smeta li ti kahva?

Mene vise 'iritira' 'konstantna' 'adaptacija' zapadnjackih rijeci u 'educiranim' krugovima.
Chisum

#84 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Chisum »

latentnicinik wrote:vrlo štovani, i kaže se Reis, a ne reis.

Jedno je sigurno, garantovano nećemo kako bi volio patrijarh il SnezanaM. Šućur Allahu
Kad pomenu sucur...

Radije bih rekao - Sucur Slavisa!

Hrabri i veliki tenkista sa prvih linija....

... dok ti je reis ratovao po Zagrebu i Evropi, braneci bosnjacko pitanje uvrtanjem obrva i gutanjem rahatlokuma, te nam tako odasiljao energiju bez koje ne bismo mogli dalje.

Da ne bi reisa, te moralne podrske iz dubine trezora Narodne banke, ne znam kako bi smo izdrzali.
Last edited by Chisum on 24/12/2009 00:28, edited 1 time in total.
SnezanaM

#85 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by SnezanaM »

Pa sta se onda bunite, bas vam je fino :D :-)
latentnicinik

#86 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

SnezanaM wrote:

Ko se buni srećo ?
nikad_izvini

#87 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by nikad_izvini »

latentnicinik wrote:Bošnjačka pamet je, moj buraz, pod tolikim udarima zadnjih nekoliko desetaka godina, a nakon kraće pauze 90-ih kad su nam udarali na živote, u zadnjih 10-ak godina pod još žešćim udarima sa svih strana, da dobro jedan obični Bošnjo više zna ko mu glavu nosi.

Kada čitavu historiju oko sebe imaš države i narode koji čekaju svaki tvoj pogrešni korak i znak slabosti da ti se napiju krvi, i kad u toj situaciji u "vlastitom korpusu" imaš ljude koji su zamrzili sve ono što ih čini njima; kad imaš političare koji će za šaku žita prodati i sebe, i narod, i državu, ne možeš očekivati neke odlučne i promišljene poteze.

Ostaje ti samo da živiš, radiš i "rađaš" djecu. I nadaš se da će te buduće generacije, akoBogda odgajane kako treba, biti one koje donose promjene i u mentalitetu, i u aktivnostima. To je naša najveća šansa, nešto u čemu nas, ne znam kakva, loša politika "naših" političara ne može, akoBogda, spriječiti.

I to je ono što meni daje optimizam, i zbog čega se ne sekiram zbog trenutno loše situacije. Ako je moja generacija ta koja treba nagrbusiti na svim poljima da bi imali državu kako treba, i da bi ovaj narod opet bio ponosan, ma vala izdržat ćemo kako nam god bude akoBogda.
Chisum wrote:Pobuna... :-)

Kakva crna pubuna... pa ovaj narod ne da je izdresiran ko cirkuski pas, nego se jos hvali sto mu "njegovi" seru zavrat....

Vidim ovdje neke "ideologe", neke price kao - ako je ova generacija tu da ga ispushi za bolje sutra onda, cemo da izdrzimo, itd... i sve je to ok, i sam i sam kao i mnogi drugi sa istom mislju otisao u rat i nije mi bilo zao sekunde, ali... Kada vidim kojim putem ide ovaj jadni zaglupljeni narod, kada vidim koliko je postao "zadovoljan" a zivi ispod SVAKE moguce granice dostojanstva, svaka druga firma pred stecajem ili u stecaju, vecina fabrika proizvodi samo prazan prostor i maglu, dakle - NE RADI, besposlenost kao nikada, geto, jebeni Slovenci nam sve pokupovali, nista vise svoje nemamo, ali, naravno, na promjene ceka kao na nesto sto ce se samo desiti... pasti s neba... valjda vas tako uce oni tipa reisa i ekipe, sto vam viocu sabur, sabur, a s dvije ruke mazijaju 24 sata dnevno.... Samo, za ove "slikare naivce", takvi sto vas uce nisu saburali ni danas, a ni u ratu kada su se krili po podrumima i po Zagebu itd i zgrtali pare od humanitarne.

Sabur.... EEEEEj sabur, a hljeba nema da jede i jos se time hvali... Kao - sta nekome smeta sabur??? :lol:

E jebote... ne zna covjek bili se smijao ili bi se udarao tupim predmetom po glavi.

I onda, svaki novi izbori, manje-vise isti rezultat... Bakir i 40 hajduka-podrumasa i dalje tamo gdje jesu, otimaju iz ociju... oni cetnici i ustase - standardno - za cetnike i ustase... od njih se nicemu boljem nisam ni nadao... i tako u nedogled....

Tuga je sve ovo.
Pored odličnog komentara @chisuma, da dodam par rečenica.

Saburlija zaboravlja na par bitnih momenata koji će se destiti "narednoj generaciji" koja bi trebala da mijenja stvari. Za razliku od prošlosti danas vlada kapitalizam. Znači, što saburlije proćerdaju naša djeca neće moći vratiti jer kapitalizam to ne dozvoljava, odnosno, mi smo premala zemlja da bi se mogli nositi sa velikim a ti će te kupiti i porobiti na jedan perfidan način putem kredita i zaduženosti zemlje. Dijete koje treba nešto da mijenja neće imati hljeba da jede i vode da se napije, jer će se voda plaćati, naša voda koju umjesto da izvozimo i živimo kao begovi mi slušamo saburlije koje to prodaju i sve živo uništavaju. Pored čekanja, saburlija se oslanja na nadu i Boga. Sjediš, čekaš, štancaš djecu i moliš Boga da ti pomogne. I on ti pomogne tako što ti razvije državu, ekonomiju i moral u društvu kojeg više nema :D
Saburlija zaboravlja na činjenicu koja govori da bi imao državu kako treba moraš imati obrazovane ljude, resurse, pravosudnu i izvršnu vlast. Mi od navedenih stvari imamo cirka 450.000 nepismenih a možda i više od toga(prema nekim podacima u cijeloj BiH ima 750.000 nepismenih) i ko zna koliko polupismenih. Ti i takvi će te izgraditi, napraviti državu kako treba :-) Pa uzmimo na primjer židove, ljudi su od pustinje napravili plodno tlo dok smo mi(ovo govorim za Bošnjake koji su dobli više pomoći po glavi stanovništva od Švaba nakon 2 svj rata i pljačke koje su dokusurile ono što ni četnici ni ustaše nisu mogli da urade) od bogate zemlje napravili predzadnju zemlju u Europi. I neko očekuje i uzda se u naredne generacije da nešto naprave. E saburlija moj, dok je takvih, niđe nas na mapi a čini mi se da nismo ni zaslužili ništa bolje kad imamo takav narod koji se uzda u Boga, nadu i narednu generaciju da nešto napravi u ovako bogatoj zemlji sa relativno malo stanovništva što nam olakšava mogućnost da ih sve zaposlimo, obrazujemo i ako ništa najedemo. Doduše, hranimo ih-po narodnim kuhinjama. Čekati, jašta nego čekati. To je pravo rješenje :run:

Da citiram uvaženog forumaša
Chisum wrote: E jebote... ne zna covjek bili se smijao ili bi se udarao tupim predmetom po glavi.
SnezanaM

#88 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by SnezanaM »

latentnicinik wrote:
SnezanaM wrote:

Ko se buni srećo ?
Ah da... izvini, zaboravila sam da vam je A.I. obecao zlatne kasike, pa saburate... a vas reis vam se divi kako ste saburli, dok on i pojedini jedu zlatnim kasikama 8)
Ali eto, tebi je bitno da je to reis tvoj... nema veze sto bi mozda neka Snezana napravila koju fabriku i narod zaposlila :wink:
uzivajte i dalje... do ruku tvojih vodza su dosle tolike donacije, da ste BAREM mogli imati auto-put sa pet traka od Sarajeva do Bihaca, i da jos imate ispod auto puta provedene cijevi od grijanja, da led ne ostaje na putu ;-)
Ali, sejtanska su to posla... :D
mostarac

#89 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by mostarac »

najdrazi su mi ovi koji politiku svedu na natalitet :D
Majko draga i mila. Sabura, nastancaj 5 komada, ko ga sisa sto nemaju sta da jedu, sto se nece moci skolovati, sto je ovo ili ono. Zar je moguce da u 21. vijeku postoje jos ideolozi politike nataliteta i sto je najgore nisu usamljeni slucajevu.
Cuj moje je da nastancam broj djece iznad prosjeka i to ce kao rjesiti stanje. Aha al malo sutra. To ce samo stvoriti socijalne slucajeve i to je jedino izvjesno, a koliko je ideologija politike nataliteta glupa najbolje govori izrael koji je okruzen sa neuporedivo brojnijim arapima, a drzi ih u saci ko malu djecu. nekoliko miliona jevreja vlada cijelim svijetom i kreira svjetsku politiku. Nisam siguran da im je bitna politika nataliteta, ali im je sasvim sigurno bitno koliko love imaju u svojim dzepovima.
Bosnjacima je jedina pomoc novac i samo novcem mogu ostvariti svoje ciljeve. Da bi imali novac potrebno je da se skoluju, a kako ce neki socijalni slucaj skolovati 5 svoje djece. Nikako. Al eto neka nama nataliteta i ako vec nema sta onda stancajmo po jedno 7-8 komada da nas mogu u starosti izdrzavat.
Ta vrsta razmisljanja osim sto je primitivna iskreno receno mi se i gadi.

SLBS - Samo Lova Bosnjake Spasava. Nista vjera, nista natalitet, nista sabur. Samo lova.
SnezanaM

#90 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by SnezanaM »

mostarac wrote:najdrazi su mi ovi koji politiku svedu na natalitet :D
Majko draga i mila. Sabura, nastancaj 5 komada, ko ga sisa sto nemaju sta da jedu, sto se nece moci skolovati, sto je ovo ili ono. Zar je moguce da u 21. vijeku postoje jos ideolozi politike nataliteta i sto je najgore nisu usamljeni slucajevu.
Cuj moje je da nastancam broj djece iznad prosjeka i to ce kao rjesiti stanje. Aha al malo sutra. To ce samo stvoriti socijalne slucajeve i to je jedino izvjesno, a koliko je ideologija politike nataliteta glupa najbolje govori izrael koji je okruzen sa neuporedivo brojnijim arapima, a drzi ih u saci ko malu djecu. nekoliko miliona jevreja vlada cijelim svijetom i kreira svjetsku politiku. Nisam siguran da im je bitna politika nataliteta, ali im je sasvim sigurno bitno koliko love imaju u svojim dzepovima.
Bosnjacima je jedina pomoc novac i samo novcem mogu ostvariti svoje ciljeve. Da bi imali novac potrebno je da se skoluju, a kako ce neki socijalni slucaj skolovati 5 svoje djece. Nikako. Al eto neka nama nataliteta i ako vec nema sta onda stancajmo po jedno 7-8 komada da nas mogu u starosti izdrzavat.

SLBS - Samo Lova Bosnjake Spasava. Nista vjera, nista natalitet, nista sabur. Samo lova.
Pa cuj... ko ti je kriv sto nisi saburli... :D
Nisi cuo onu :oops: Toplo sunce nama sja, na izbore krece stranka sda
Djecu bi pravilo, a djece gladne na ulicama za ovako malu zemlju bas, bas previse :roll:
latentnicinik

#91 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

SnezanaM wrote:
Ah da... izvini, zaboravila sam da vam je A.I. obecao zlatne kasike, pa saburate... a vas reis vam se divi kako ste saburli, dok on i pojedini jedu zlatnim kasikama 8)
Ali eto, tebi je bitno da je to reis tvoj... nema veze sto bi mozda neka Snezana napravila koju fabriku i narod zaposlila :wink:
uzivajte i dalje... do ruku tvojih vodza su dosle tolike donacije, da ste BAREM mogli imati auto-put sa pet traka od Sarajeva do Bihaca, i da jos imate ispod auto puta provedene cijevi od grijanja, da led ne ostaje na putu ;-)
Ali, sejtanska su to posla... :D
dušica draga, vidi ti nje što se sekira za nas :-D
latentnicinik

#92 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by latentnicinik »

najdrazi su mi ovi koji politiku svedu na natalitet :D
Pa ti ako nisi u stanju zaraditi da obrzbijediš svojoj djeci normalan život, to je tvoj problem. Ja, hvala Allahu, svojim radom i pameću, svojoj mogu zaraditi i nemam namjeru voditi jedno dijete i ćuka sa sobom akoBogda..
klasična priča kad se natalitet spomene. Izrael bi držao u šaci nešto drugo ( ima dama, pa ne bi ) da mu nije Amerike i njene bezrezervne pomoći. A i da je više pameti kod Arapa. Sve u svemu, totalno različite situacije.

Više se u našem narodu iškoluje djece iz sirotinjskih familija nego iz guzonjskih. Sirotinja kad krene "u škole" zna da nema povratka. Il si bos il si hadžija. Guzonjini sinovi ispijaju kahve i čekaju diplome i poslove preko štele.

Tebi se možda gadi, Kosovarima sigurno ne. Njima je takva politika u vrlo kratkom vremenu apsolutnu manjinu pretvorila u 90-tnu većinu. To im je donijelo i novac, i lobi, i na kraju zicer polaganje za državu. Ja lično ne bih imao ništa protiv tako gadnog rezultata :D
ljubav_aha

#93 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

Nićifor wrote:
ljubav_aha wrote:
Nićifor wrote:Zato jer ti jezici nisu nužno dio njihove tradicije

sto,tacno,podrazumijevas pod "nuzno" :?:

a sto je sa njihovom vjerskom tradicijom,tacnije tradicijom katiloka u hrvatskoj :?:

npr, srbijanci se ne pozdravljaju svakodnevno na rsukom,iako im je rusija draga kao bosnjacima truska :-)

aha,naravno da dalmatinic pricaju itlaijanski,plus,granice sa italijom,a jel' to mi granicnimo sa turskom ili nekom od zemalja sa arapskim govornim podrucjem :?:
Seko, pa ne vrijeđaj sopstvenu inteligenciju postavljajući ovakva pitanja. Arapski i turski jezik su ovde bili službeni jezici 400 godina, a arapski je i dan danas jezik vjere islama. Zašto Srbi ne pričaju ruski iako su im dragi Rusi, možda zato što previše turskih riječi imaju, pa ruske nisu mogle stat u riječnik :D

aha,i samo ih priacaju danasnji bosnjaci :mrgreen: pitam se zasto :-)
ljubav_aha

#94 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

Photoman wrote:
ljubav_aha wrote:
nema nista smejsnije ubacivati rijeci iz stranog jezika u svoj jezik /ovdje ne pisem o proijeklu koristenj starnih riejci u ansme jeziku/ ;-)
Smeta li ti kahva?

Mene vise 'iritira' 'konstantna' 'adaptacija' zapadnjackih rijeci u 'educiranim' krugovima.

koristenje slova H je tema na edukacija i obrazovanje,nije novost,naravno

tebe iritira nepravilno i nepotrebno ubacivanje novih stranih rijeci,da bi raja zvucala educirano,mene takodjer,medjutim to nije problem o kojem pisem

danasnje koristenje sabur i slicnih rijeci je rezultat religiozne svijesti danas u BiH sa politickim notama, a ne iz razloga njegovanja iskljucivo kuluture svih naroda koji dijele iste korijene na isotj teritoriji

umjetnici sto divno prezentirali u svoijim djelima,ali danasnji bonjaci to rade iz prkosa ali bez nekog znacajnog cilja,zalsono
ljubav_aha

#95 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:Nemam naum da se plaho forumamo je li sabur na jabanu (strana) rijec ili je nasa. Meni je svejedno je li perzijska, arapska, turska, misirska dok mi je god svrstavaju u maternji jezik.
Meni je Aleksa iman (mjera, zakon, vjera) u maternjem jeziku i nema te sile koja ce mi za zivota istjera Santica iz maternjeg jezika.
Ako je Aleksa rijce sabur pritefterio u svoju pjesmu onda: sikter... :D

kome zafali rijeci bujrum:
http://www.aleksasantic.com/ imade i rijecnik

Aleksa Santic, Mostar 1902.

BIR HADŽI-BOBO
Atanasiji Šoli

Svi mi vele: bolan, dozovi se tobe!
K'o da nema tobe u Bir Hadži-Bobe,
Kao da sam neki dinsuz bez imana,
Te ne slušam, sankim, sure iz Korana!
A ja davno, biva, klanjao na Ćabi
I znam sve što kažu hodže i ćitabi!
Pa što će mi ludi nasijat uleme
Kad Bir Hadži-Bobo hasul je u sveme?!
Ili je to đunah što dunjaluk volim?
Što se za dunjaluk svom Alahu molim?
Što mi hućum dođe pa po heftu dana,
Sam u bašti slušam bumbule sa grana,
Kako haber daju s đula i behara
A ja merak vežem golem bez karara:
Uz nargilu pušim i rakiju pijem, -
Bumbulovom pjesmom džan i hudžud grijem?!
Što ja volim ono što je Alah dao?
Il' me belćim zato susretate mrko,
Za ženskim iksanom što ja, beli, crko'?
Što su za me, butum, sve mahale čule,
Što curama bacam u mušèbak đule?
I što one meni selam čine same
Pa narančom žutom hitaju se na me,
A ja činim hvalu i dovu Alahu,
Što žensko čeljade stvori na dunjahu?
Što ja volim ono što je Alah dao?!
Neka žive mudri u svome haráru,
A ja ću i dalje 'vako u beharu
Slušati gdje bumbul pjesmom trese grane,
Kako haber daje na četiri strane,
I ko ima srca na ljubav ga zove,
Da ljubeći čini svom Alahu dove!
Ja ću tamo gdje mi primaju seláme,
Tamo, crne oči gdje gledaju na me
Tamo, gdje je Zejna, Najla i Emina, -
Što ih ljepših nema butum do Vidina!
Ja ću tamo, gdje mi džan i sevdah nude!
Pa nek hasum na me sva mahala bude!
A vi se k'o hodže vladajte u svemu
I hajdete tamo u mudru ulemu,
A ja neću vaših sabura ni tobe,
Jar đunâhâ nema u Bir Hadži-Bobe!
da sebe ponovim ,izgleda da nisi shvatio moje prethodne postove :
ljubav_aha wrote:umjetnici sto divno prezentirali u svoijim djelima,ali danasnji bonjaci to rade iz prkosa ali bez nekog znacajnog cilja,zalsono
seln

#96 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by seln »

latentnicinik wrote:Pa bolje nam je nego u titov vakat, što jest, jest

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
seln

#97 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by seln »

Nićifor wrote:Pa zato što su nam nabacili kompleks da nismo dovoljno dobri sa našom tradicijom
Ovom tradicijom? Sto ne gumo ovih cetnickih provokatora koji se predstavljaju kao muslimani...

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#98 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Toto »

meni je poznata uoptreba terminologije vijekovima,ali danasnja uoptreba iste u jednom narodu koji je sebe poistovjetio na pogresan nacin,jer arapski jezik nije iskljucivo jezik islama,vec i drugih religija ,iako je napisan Kur'an na istom jeziku,a drugo,sto je desilo sa njegovnanjem drugih zajednickih osobina u zemlji koja nije dio arapskih zemalja ,trece koja je rijec koristena prije rijcei strpljenje i sabur,ne razumijem kakvo olaksanje se dozivljava upotrebom istih rijeci,kad mi nismo ni turci ni arapi
@ljubav-aha

Moze biti da je nisam shvatio tvoje prethodne postove, ali bi i ti trebala prihvatit mogucnost da moze biti: da ni ti nisi shvatila svoje prethodne postove. Mozda si i ti sebe poistovjetila na pogresan nacin pa s visoka -kao kakva vila nagorkinja - solis pamet jednom cijelom narodu, porucujuc mu da se narod poistovjetio na pogresan nacin. Evo da si to rekla meni ili nekom od polemicara sa foruma, jer se pojedinac moze poistovijeti na pogresan nacina, ufurat -ko sto si i sama- nego si se usudila da tako ocijenis cijeli narod. U nasim narodima se ima obicaj reci: kad ti trojica kazu da si pjan-ti se valjaj. Odnosno, kada neka grupa od nekoliko miliona "ljudskih insana" pocne praktikovat nesto -pa taman to bio i nacin kako ce prat rodjenu guzicu- onda mu to, ni isto toliko miliona drugih insana, nema sta nabijat na nos kao pogresan nacin. Negdje to nazivaju demokartijom.
De mi bar pokusaj objasniti na osnovu cega ti sebi uze to pravo.
Iskreno da ti kazem: veoma si neodmjereno izrekla par ocjena, na jednoj jako delikatnoj stvari kao sto je jezik i kultura i to cijelog naroda. To ti plaho zamjerim. I jos na kraju nam kazes da smo zalosni. Ne znam koliko kontas da se ovo -s pravom- moze shvatiti i kao uvreda.

Kod one ocjene koju ti sporim -a koju sam citirao s pocetka- si zaboravila jeko vaznu stvar: taj narod -kojem zamjeris- ne govori ni arapaskim, ni turskim ni perzijskim, ni latinskim ni grckim jezikom nego nekim svojim jezikom, pa mu samo iz tog razloga nemas, ni grama, pravo reci da se poistovjetio sa necim pogresnim. Je li hoces reci da je jezik kojim bosnjaci govore pogresan; ili si mislila reci da je religija koju taj narod praktikuje pogresna; ili je mozda cijeli narod pogresan?
JA sebi dajem za pravo da se opustim i da olako serendam o nacionalnim politikama ali kad je rijec o kulturi, tradiciji i posebno jeziku onda tu osjecam ogromnu potrebu za autocenzurom i odmjerenoscu u ocjenama. Pogotovo izbjegavam generalziranja.
Uz sve ove traznicije koje su zajahale sve balkanske narode desavaju nam se i jezicke traznicije i to svima. Tesko je i strucnom covjeku u pet grama ocjeniti ko je od balkanaca najdalje otisao u smisljanju novih "jezika". Ne vjerujem da su Bosnjaci puno zastranili od nekadasnjeg sh standarda.

Nisu ni Hrvati ni Srbi ni Turci ni Perzijanci ni Arapi pa ipak kazu: burek, cevap, bubreg, beonjaca roznjaca, jastuk jorgan, dusek, top, sarma, jufka,baklava, aleva paprika, djuvec, ajvar, terazije, karaburma, topcider, avala, ada, tasmajdan, cuprija, cukarica...... u Srbiji je svaka druga rijec bre a to je turska rijec...
Jogurt je turska rijec a skoro cijela Europa ga tako zove. Evo ti jedna rijec pa nam ti reci sta da radimo sa njom: alkohol. Hocemo li prestat koristit rijec alkohol jer nismo ni Prezijanci ni Arapi ni Maori ni Turci.
Alkohol je rijec perzijskog porijekla samo zato sto je Abū Bakr Muhammad ibn Zakariyā Rāzī, lijecnik, filozof, alhemicar, farmaceut, naucnik negdje oko 900 godine ove ere prvi napravio destilaciju vina i izdvojio nesto i to nesto nazvao Al-kuhl, sto na perzijskom znaci cijelo. Sto je njemu bilo da on destilat iz vina nazove "cijelo".- ne znam. Sa cime se on pogresno poistovijeto to bi nam ti moga odgonetnut. Ja samo znam da nisam u cijelo kad god se Blatine naduliskam i da ne pjevusim ni na prezijskom ni na arapskom ni na turskom.
Bosnolog

#99 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by Bosnolog »

Toto wrote:
meni je poznata uoptreba terminologije vijekovima,ali danasnja uoptreba iste u jednom narodu koji je sebe poistovjetio na pogresan nacin,jer arapski jezik nije iskljucivo jezik islama,vec i drugih religija ,iako je napisan Kur'an na istom jeziku,a drugo,sto je desilo sa njegovnanjem drugih zajednickih osobina u zemlji koja nije dio arapskih zemalja ,trece koja je rijec koristena prije rijcei strpljenje i sabur,ne razumijem kakvo olaksanje se dozivljava upotrebom istih rijeci,kad mi nismo ni turci ni arapi
@ljubav-aha

Moze biti da je nisam shvatio tvoje prethodne postove, ali bi i ti trebala prihvatit mogucnost da moze biti: da ni ti nisi shvatila svoje prethodne postove. Mozda si i ti sebe poistovjetila na pogresan nacin pa s visoka -kao kakva vila nagorkinja - solis pamet jednom cijelom narodu, porucujuc mu da se narod poistovjetio na pogresan nacin. Evo da si to rekla meni ili nekom od polemicara sa foruma, jer se pojedinac moze poistovijeti na pogresan nacina, ufurat -ko sto si i sama- nego si se usudila da tako ocijenis cijeli narod. U nasim narodima se ima obicaj reci: kad ti trojica kazu da si pjan-ti se valjaj. Odnosno, kada neka grupa od nekoliko miliona "ljudskih insana" pocne praktikovat nesto -pa taman to bio i nacin kako ce prat rodjenu guzicu- onda mu to, ni isto toliko miliona drugih insana, nema sta nabijat na nos kao pogresan nacin. Negdje to nazivaju demokartijom.
De mi bar pokusaj objasniti na osnovu cega ti sebi uze to pravo.
Iskreno da ti kazem: veoma si neodmjereno izrekla par ocjena, na jednoj jako delikatnoj stvari kao sto je jezik i kultura i to cijelog naroda. To ti plaho zamjerim. I jos na kraju nam kazes da smo zalosni. Ne znam koliko kontas da se ovo -s pravom- moze shvatiti i kao uvreda.

Kod one ocjene koju ti sporim -a koju sam citirao s pocetka- si zaboravila jeko vaznu stvar: taj narod -kojem zamjeris- ne govori ni arapaskim, ni turskim ni perzijskim, ni latinskim ni grckim jezikom nego nekim svojim jezikom, pa mu samo iz tog razloga nemas, ni grama, pravo reci da se poistovjetio sa necim pogresnim. Je li hoces reci da je jezik kojim bosnjaci govore pogresan; ili si mislila reci da je religija koju taj narod praktikuje pogresna; ili je mozda cijeli narod pogresan?
JA sebi dajem za pravo da se opustim i da olako serendam o nacionalnim politikama ali kad je rijec o kulturi, tradiciji i posebno jeziku onda tu osjecam ogromnu potrebu za autocenzurom i odmjerenoscu u ocjenama. Pogotovo izbjegavam generalziranja.
Uz sve ove traznicije koje su zajahale sve balkanske narode desavaju nam se i jezicke traznicije i to svima. Tesko je i strucnom covjeku u pet grama ocjeniti ko je od balkanaca najdalje otisao u smisljanju novih "jezika". Ne vjerujem da su Bosnjaci puno zastranili od nekadasnjeg sh standarda.

Nisu ni Hrvati ni Srbi ni Turci ni Perzijanci ni Arapi pa ipak kazu: burek, cevap, bubreg, beonjaca roznjaca, jastuk jorgan, dusek, top, sarma, jufka,baklava, aleva paprika, djuvec, ajvar, terazije, karaburma, topcider, avala, ada, tasmajdan, cuprija, cukarica...... u Srbiji je svaka druga rijec bre a to je turska rijec...
Jogurt je turska rijec a skoro cijela Europa ga tako zove. Evo ti jedna rijec pa nam ti reci sta da radimo sa njom: alkohol. Hocemo li prestat koristit rijec alkohol jer nismo ni Prezijanci ni Arapi ni Maori ni Turci.
Alkohol je rijec perzijskog porijekla samo zato sto je Abū Bakr Muhammad ibn Zakariyā Rāzī, lijecnik, filozof, alhemicar, farmaceut, naucnik negdje oko 900 godine ove ere prvi napravio destilaciju vina i izdvojio nesto i to nesto nazvao Al-kuhl, sto na perzijskom znaci cijelo. Sto je njemu bilo da on destilat iz vina nazove "cijelo".- ne znam. Sa cime se on pogresno poistovijeto to bi nam ti moga odgonetnut. Ja samo znam da nisam u cijelo kad god se Blatine naduliskam i da ne pjevusim ni na prezijskom ni na arapskom ni na turskom.
:thumbup: :bih: Toto legendo,...... ;-)
seln

#100 Re: Zasto se Bosnjaci nikada ne bune i nista ne traze?

Post by seln »

Nemojte zahatorit, ali kao da ste malo odlutali od teme. I moje maslo nije za ramazana, jer na temu nisam nista rekao, samo sam odgovorio ovim provokatorima iz Sumadije.
Dakle, moje misljenje: Bosnjaci se ne bune, jer nemaju razvijenu nacionalnu svijest. A ona nije razvijena, jer ih nesposobno politicko i vjersko vodjstvo (neki kazu: ubaceni udbasi....nije iskljuceno) zbunjuje kameleonskom politikom: do podne ovako, poslije podne onako. Prije podne prijetimo Srbima i Hrvatima, poslije podne im damo guzice. I tako od 1990 do danas. Dalje, nacionalna svijest nije razvijena jer mnogima (cak i reisu) nije jasna razlika izmedju vjere i nacije. Cas ponosni Bosnjaci, cas Turci.
I na kraju, za prosperitet nacije je potrebna drzava. A takvu mnogi (cak i na ovoj temi) prodaju za komad begovata na 23%.
Post Reply