Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
uvjek dobar gost

#1 Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by uvjek dobar gost »

Gledam ovih godina situaciju u mojoj zemlji, koja istini za volju postaje sve prljavija, situacija u njoj sve je gora, sve više ljudi napušta moju zemlju, u njoj sve više nepismenih je ljudi...

Sad se pitam jeli to u stvari moja zemlja..? Žive li u njoj ljudi koje poznajem il koje sam poznavao.. znam li ja uopšte ko su ti ljudi koji danas žive oko mene... ??? Pitanja samo naviru, a odgovora na mapi nema..

Narodi su neki oko mene i to njih tri, svaki od tih kvazi naroda vuče na svoju stranu, navlači na svoju vodu mlin, svako od njih nešto svojata i po nečemu drugom pljuje, oko nekih stvari nikako ti neki kvazi narodi da se slože.. ma nema govora... svaki od tih uskogrudih naroda bio bi spreman da prihvati šta bilo samo da se ne zamjeri svojim čobanima i kvazi zaštitnicima... naravno na uštrb normalnog i lagodnog života i na štetu djece svoje...

Sad se ja opet pitam gdje je nestala moja zemlja, gdje su nestali ljudi koje sam znao, gdje su njihove osobine sa kojima smo se svi ponosili.... okrenem se oko sebe kad nigdje ničega... ni ljudi ni zemlje ni osobina... samo surova reala...

Ne mogu narodi kvazzi da se dogovore oko obnavljanja Bobovca kraljevskog grada il oko pravljenja spomenika kralju Bosanskom... jer je to zajedničko.. na to ne smije niko da ima monopol niti bi iko smio da svojata te stvari.. nema šanse da se obnovi neki od 250. utvrđenih srednjovjekovnih gradova.... naravno razlog je tadašnja naša zajednička istorija... istražuju li se stećci... kao fenomen ... kao fakat... naravno da ne ko ima vremena od šupljih priča o ukidanju, odvajanju il osnivanju ...

Oko zajedničkih fakata nema dogovora jer tada ima države i ima Bosanaca i Hercegovaca, a tada se imaginarne kategorije kao što su narodi... gube, slabi tada njhovo navlačenje vode na svoj mlin... jer je to onda naš mlin... !!

Koji je najmanji zajednički sadržalac-nazivnik Bosne i Hercegovine.. ima li ga danas 2008. godine u ovoj zemlji.. ili su ostali samo nekakvi narodi koji kad razvuku i ovo malo zemlje što je ostalo.. postati će nešto peto.. nešto što će tada biti moderno i profitabilno.... !

Nekad su bili komunisti, sada su nacionalisti... valjda će uskoro biti moderno da bar budu ekološki osvješteni...

Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?

P.S

Situacija se sama riješiti neće, jer se sama od sebe nije ni pogoršala.... mislim na situaciju...

za kraj zamislite imaginarnu situaciju da smo ko beton jaki kao država i da trebamo da lansiramo čovjeka na Mars....
Real Khan

#2 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:Gledam ovih godina situaciju u mojoj zemlji, koja istini za volju postaje sve prljavija, situacija u njoj sve je gora, sve više ljudi napušta moju zemlju, u njoj sve više nepismenih je ljudi...

Sad se pitam jeli to u stvari moja zemlja..? Žive li u njoj ljudi koje poznajem il koje sam poznavao.. znam li ja uopšte ko su ti ljudi koji danas žive oko mene... ??? Pitanja samo naviru, a odgovora na mapi nema..

Narodi su neki oko mene i to njih tri, svaki od tih kvazi naroda vuče na svoju stranu, navlači na svoju vodu mlin, svako od njih nešto svojata i po nečemu drugom pljuje, oko nekih stvari nikako ti neki kvazi narodi da se slože.. ma nema govora... svaki od tih uskogrudih naroda bio bi spreman da prihvati šta bilo samo da se ne zamjeri svojim čobanima i kvazi zaštitnicima... naravno na uštrb normalnog i lagodnog života i na štetu djece svoje...

Sad se ja opet pitam gdje je nestala moja zemlja, gdje su nestali ljudi koje sam znao, gdje su njihove osobine sa kojima smo se svi ponosili.... okrenem se oko sebe kad nigdje ničega... ni ljudi ni zemlje ni osobina... samo surova reala...

Ne mogu narodi kvazzi da se dogovore oko obnavljanja Bobovca kraljevskog grada il oko pravljenja spomenika kralju Bosanskom... jer je to zajedničko.. na to ne smije niko da ima monopol niti bi iko smio da svojata te stvari.. nema šanse da se obnovi neki od 250. utvrđenih srednjovjekovnih gradova.... naravno razlog je tadašnja naša zajednička istorija... istražuju li se stećci... kao fenomen ... kao fakat... naravno da ne ko ima vremena od šupljih priča o ukidanju, odvajanju il osnivanju ...

Oko zajedničkih fakata nema dogovora jer tada ima države i ima Bosanaca i Hercegovaca, a tada se imaginarne kategorije kao što su narodi... gube, slabi tada njhovo navlačenje vode na svoj mlin... jer je to onda naš mlin... !!

Koji je najmanji zajednički sadržalac-nazivnik Bosne i Hercegovine.. ima li ga danas 2008. godine u ovoj zemlji.. ili su ostali samo nekakvi narodi koji kad razvuku i ovo malo zemlje što je ostalo.. postati će nešto peto.. nešto što će tada biti moderno i profitabilno.... !

Nekad su bili komunisti, sada su nacionalisti... valjda će uskoro biti moderno da bar budu ekološki osvješteni...

Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?

P.S

Situacija se sama riješiti neće, jer se sama od sebe nije ni pogoršala.... mislim na situaciju...

za kraj zamislite imaginarnu situaciju da smo ko beton jaki kao država i da trebamo da lansiramo čovjeka na Mars....
Podržavam temu :thumbup: samo ne treba ovoliko pesimizma. I ja sam nekad bio pesimist prije učlanjenja na ovaj forum jer sam također mislio da nema dovoljno pametnih i poštenih ljudi koji će buditi uspavanu Bosnu... Međutim, ubrzo sam se uvjerio da ovdje ima dosta pametnih, pismenih i školovanih ljudi kojima je Bosna u srcu. Sa druge strane, ono malo četnika i ostalih dušmana što se povremeno javljaju na ovom forumu u namjeri da rašire defetizam i melanholiju koje će (nadaju se) paralizovati probosansku političku misao, dodatno su me ohrabrili jer svakim danom pokazuju koliko su glupi, polupismeni i u stvari ne znaju dalje od onoga što im servira Dodik&Co. Jednostavno nemaju niti jedan argument koji bi mogao ugroziti Bosnu, a svi su argumenti protiv njih.

U svakom slučaju, treba što više da se otvaraju ovakve teme koje će dodatno ojačati bosanski duh i izbistriti pozitivne misli. Toga će nam trebati uskoro, nakon ovih oktobarskih izbora jer će opet uslijediti teški pregovori oko novog ili modifikaciji postojećeg Ustava BiH...
kosmos

#3 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by kosmos »

Sve teme na ovom forumu, bez obzira na njihov sadrzaj bude bih, bih uspavljuju entiteti jer bez njih su oni mrtvi, jednostavno nema ovih politicara bez entiteta i kantona.Ne moze se covjek oteti utisku da bi politicari najradje podijelili zemlju i putem ustava ali to dva naroda jedini sprijecavaju. Zemlja je vec podijeljena putem zakona koji su donijeli politicari. Odmah nakon dejtona bih je imala institucije predratne, ali su one razgradjene od strane i bosnjackih politicara a sada kad rs ne zeli institucije bih koje su postojale 95 nastala je kao panika kod bosnjackih politicara i kao oni prvi put sada upoznali politicare iz rs. Mi svi budimo bih jer nas nasi politicari na sve nacine eutanaziraju.
Lincoln-Burrows

#4 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Lincoln-Burrows »

uvjek dobar gost wrote: Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?
E vidiš, ovdje si dotakao temu koja je više od političke, a stvar je u tome što netko smatra istinskim univerzalnim
vrijednostima. Vjernicima će to biti prije svega istinske kršćanske vrijednosti, odnosno Islama za druge. Za ateiste
je teško definirat što je istinska vrijednost ali vjeruju u nekakav prirodni ugrađeni moralni kodeks.

Ali ipak si lijepo napisao ono "univerzalne vrijednosti čovječanstva" jer i jedni i drugi i treći vjeruju u ljubav
kao istinsku vrijednost. A Bog je ljubav.

Kada bi istinske vrijednosti vladale u svim ljudima ne bi bilo potrebe za pitanjem koga buditi.
Znači sam procijeni da li je potrebno nekoga buditi (čitaj BiH) ili je potrebno buditi istinske vrijednosti.
echinacea

#5 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by echinacea »

Lijepo si to primjetio Lincoln. Kada bi bila neka struja, koja bi izbjegavala floskule "multinacionalni", "slobodni", "nezavisni" i slicno, i kada bi, bas tako, budili i radili na promociji univerzalnih vrijednosti covjecanstva, kao temelja bilo kojeg drustva, pa i ovog naseg, ja bih bio puno sretniji u ovoj zemlji. I tu bi s vremenom, kao sto se to desava i sa nacionalistima na politickoj sceni, hiljadu puta ponovljena "retorika" postala cinjenica, samo ovaj put cinjenica dobra za sve ljude.
echinacea

#6 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by echinacea »

I naravno, pohvale za postavljaca teme.
sonik

#7 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by sonik »

"Cetiri vjere zive na ovom uskom, brdovitom i oskudnom komadicu zemlje. Svaka od njih je iskljuciva i strogo odvojena od ostalih. Svi zivite pod jednim nebom i od iste zemlje, ali svaka od te cetiri grupe ima srediste svoga duhovnog zivota daleko, u tudjem svijetu, u Rimu, u Moskvi, u Carigradu, Meki, Jerusalimu ili sam bog zna gdje, samo ne ondje gdje se radja i umire. I svaka od njih smatra da su njeno dobro i njena korist uslovljeni stetom i nazatkom svake od tri ostale vjere, a da njihov napredak moze biti samo na njenu stetu. I svaka od njih je od netrpeljivosti nacinila najvecu vrlinu i svaka ocekuje spasenje odnekud spolja, i svaka iz protivnog pravca."

Ivo Andric, Travnicka Hronika, Str. 220, Biblioteka Dani
Abacija

#8 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Gledam ovih godina situaciju u mojoj zemlji, koja istini za volju postaje sve prljavija, situacija u njoj sve je gora, sve više ljudi napušta moju zemlju, u njoj sve više nepismenih je ljudi...

P.S

Komentar na prvo boldirano... Ovo sto sad imamo nisu 3 naroda nego 3 abstraktne kategorije (nacija) kroz ciju prizmu se sve gleda i tumaci. Vecina ljudi je pod iluzijom da im je dobro. Kada vecina koja dovodi nacionaliste na vlast ogladni onda ce oni izgubiti tu iluziju o sreci i zadovoljstvu. U tom momentu, kada se sve potrosi i razvuce, ostace go' narod.

Komentar na drugo boldirano... Nemoj ti generalizovati da nema nikoga... Toliko ljudi ima, i u BiH a i vani, koji upravo rade na budjenju ljudskosti. Fazon je sto jos nisu u vecini.
JohnnyS

#9 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by JohnnyS »

uvjek dobar gost wrote: Koji je najmanji zajednički sadržalac-nazivnik Bosne i Hercegovine.. ima li ga danas 2008. godine u ovoj zemlji.. ili su ostali samo nekakvi narodi koji kad razvuku i ovo malo zemlje što je ostalo.. postati će nešto peto.. nešto što će tada biti moderno i profitabilno.... !
Moj kolega sa faksa kaže da je jedino oko čega se svi narodi u BiH mogu dogovoriti: da je Trifo Ivanov najružniji nogometaš u povijesti :D

A što se tiče teme, ne možeš budit državu, jedino njene građane. A izbori pokazaju da su građani u zimskom snu...
popajic

#10 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

Postao/la Lincoln-Burrows dana 02/09/2008 18:35

uvjek dobar gost je napisao/la:Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?

E vidiš, ovdje si dotakao temu koja je više od političke, a stvar je u tome što netko smatra istinskim univerzalnim
vrijednostima. Vjernicima će to biti prije svega istinske kršćanske vrijednosti, odnosno Islama za druge. Za ateiste
je teško definirat što je istinska vrijednost ali vjeruju u nekakav prirodni ugrađeni moralni kodeks.

Ali ipak si lijepo napisao ono "univerzalne vrijednosti čovječanstva" jer i jedni i drugi i treći vjeruju u ljubav
kao istinsku vrijednost. A Bog je ljubav.

uKada bi istinske vrijednosti vladale u svim ljudima ne bi bilo potrebe za pitanjem koga buditi.
Znači sam procijeni da li je potrebno nekoga buditi (čitaj BiH) ili je potrebno buditi istinske vrijednosti.
Ovo je u nacelu tacno i zar nije onda apsurdno da su,posebno na nasim prostorima,vjernici u koliziji sa onim sta vjera propovjeda?
Gdje je tu ljubav? U nasoj svakodnevnoj praksi.I proteklom ratu.Nikad se vise nije govorilo o religiji ,vjerovanju u boga,a nikad se vise zla nije desavalo.Licemjerje,kvazi religioznost ?
I sa ovim drugim se slazem.
Ljudi su uspavani,letargicni,izdresirani...zbijeni u krda jer tu imaju(lazni)osjecaj sigurnosti.
Po zakonu vjerovatnoce ce se i taj zacarani krug morati prekinuti.Kada? Nobody knows !
cyprus

#11 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by cyprus »

Nije da ne znam gdje živim, ali moram reći da je ovo isuviše čak i pretjeranog pesizma u uvodnom postu.
cyprus

#12 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by cyprus »

JohnnyS wrote:Moj kolega sa faksa kaže da je jedino oko čega se svi narodi u BiH mogu dogovoriti: da je Trifo Ivanov najružniji nogometaš u povijesti :D
Kako bre pravoslavac može bit najružniji :P :D
uvjek dobar gost

#13 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Svima hvala na postovima sve stoji, svaki post je na svoj način tačan i precizan i na adekvatan način govori o današnjoj situaciji...
Samo da pojasnim pesimizam koji se nazire u uvodnom postu il koji štrči iz njega, zavisno ko gleda...

Ja sam napunio trideset godina, kad se došlo do agresije ja imao sam nepunih petnaest godina, kad je nasuprot tome svirao U2 u Sarajevu ja imao sam snove neke i vizije kako će izgledati moja zemlja, kako će izgledati Sarajevo obnovljeno, sjajno i kako će isto to Sarajevo biti primjer svijetu na neki način jer je prošlo i preko glave preturilo svašta... a danas 2008 kad se okrenem (uoči izbora na lokalnom nivou) oko sebe čujem neke ljude koji su pobenavili koji vrte istu spiku, a nepismen i dezorjentisan narod uvijek padne na istu foru i priču... nekako izgubio sam nadu da će se uskoro nešto nabolje promijeniti... odnosno nemam stvarni živaca više za kojekakve priče i za masu stvari koje se zbivaju oko mene........ !

U takvom raspoloženju jesam pesimista...

Istina je da je najružniji Trifo Ivanov nekadašnjim reprezentativac Bugarske...

Nadalje slažem se da ima dosta ljudi na ovom forumu ali i izvan njega koji su pametni, načitani, zreli da na neki način pokrenu pozitivne procese i trendove u ovom društvu, ali je problem što smo tihi, neuvezani, što u našim rukama a ni na našoj strani nisu mediji...
Krivi jesu političari jer su halapljivi, nezasiti, bezobrazni, bahati i kakvi sve ne , ali sa druge strane krivi smo i mi sami jer već dugo klizimo linijom manjeg otpora...

I za kraj jeste licemjernost i dupli standardi.... katastrofa prava.... svuda su oko mene... nikad više "vijernika" ,a nikad gora situacija i nikad više kriminala, gudrovine, prostitucije i čega vse ne...
popajic

#14 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by popajic »

@uvijek dobar gost
I za kraj jeste licemjernost i dupli standardi.... katastrofa prava.... svuda su oko mene... nikad više "vijernika" ,a nikad gora situacija i nikad više kriminala, gudrovine, prostitucije i čega vse ne...
I svako krivi nekog drugog za postojecu situaciju.Nikad JA i "moji",uvijek ONI i "njihovi". I sve u istoj korpi,maksimalno izmiksano,SVE(nauka,istorija,umjetnost,ekonomija...) podvedeno pod rubriku politika-religija .Gordijev cvor na BIH nacin !
fantom slobode

#15 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

cyprus wrote:Nije da ne znam gdje živim, ali moram reći da je ovo isuviše čak i pretjeranog pesizma u uvodnom postu.
karakteristicno za postavljaca teme, vec smo navikli na to.
uvjek dobar gost

#16 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

fantom slobode wrote:
cyprus wrote:Nije da ne znam gdje živim, ali moram reći da je ovo isuviše čak i pretjeranog pesizma u uvodnom postu.
karakteristicno za postavljaca teme, vec smo navikli na to.
:skoljka:

Nadam se da je tako.... mislim da ste se navikli...
madner

#17 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Mozda, a mozda je i casa poluprazna, tj nema vise fajde od nje, to jest moze se bacit. :D
uvjek dobar gost

#18 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

madner wrote:Mozda, a mozda je i casa poluprazna, tj nema vise fajde od nje, to jest moze se bacit. :D
Ukoliko mislimo na istu stvar... ukoliko se pod noge bace ideali i postulati civilizacije tada cijeli koncept recimo "slobodarske" Europe pada u vodu (što već i nije tako daleko od istine).. mada ne samo nje ... čovječanstvo istina je malo je zastranilo ali nisam pobornik pravdanja lokalne situacije globalnim haosom... mada naravno možemo koridtiti i takvu argumentaciju !

Ne znam ja nisam još za odustajanja, mislim da se za ovu zemlju vrijedi boriti, ovaj geografski prostor je prelijep i nudi mnoge mogućnosti, nudi da ispuni pojedinca... nije zemlja kriva što je hajvani naseljavaju...

Nisam pobornik odustajanja i bacanja ... , ukoliko nisam fulio temu i pogrešno protumačio prethodni post... :mrgreen:
madner

#19 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Vise sam mislio da je realno stanje poluprazne-pune case. Neko to moze gledati pozitivno, neko negativno, ali cini mi se da previse fatalisticki gledas na situaciju.

Nikad nije bila optimalna, nije ni sad, daleko od toga, ali nije ni za pripremanje samoubistva :wink:
Maxwell2008

#20 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Maxwell2008 »

Mozda se rodi neki novi BH-Tito, kojem ce vjerovati svi. :bih:
uvjek dobar gost

#21 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

madner wrote:Vise sam mislio da je realno stanje poluprazne-pune case. Neko to moze gledati pozitivno, neko negativno, ali cini mi se da previse fatalisticki gledas na situaciju.

Nikad nije bila optimalna, nije ni sad, daleko od toga, ali nije ni za pripremanje samoubistva :wink:
Naravno, no valjda kako ja ulazim u neke godine očekujem neku stabilnost il nešto slično, a oko sebe iz godine u godinu vidim situaciju koja sve je samo ne optimistična...
Moglo bi se reći da sam utopista i idealista i to nepopravljivi i da pri tome zvučim nekad il izgledam malo previše zabrinut... no mislim da me lupaju rane tridesete godine i da oko sebe ne vidim sredinu koja je dostojna male djece, a ja tu djecu želim imati... samo sve više i glasnije postavljam sebi pitanje ... mjesta na kojem će to biti...
Pa zbog toga sve zvuči fatalistički......, a možda previše vremena provodim izvan Sarajeva i vidim troliko toga...
madner

#22 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

Vidi, porediti turisticka putovanja na turisticka mjesta sa stvarnim zivotom nije bas relevatno. Primjer Atina ima sve divno, krasno kultura ohvo ono, dok ne zalutas u neku cetvrt gdje ljudi zive. Odron nad odronima.

Gdje bi odgajao djecu da mozes birati?
uvjek dobar gost

#23 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

madner wrote:Vidi, porediti turisticka putovanja na turisticka mjesta sa stvarnim zivotom nije bas relevatno. Primjer Atina ima sve divno, krasno kultura ohvo ono, dok ne zalutas u neku cetvrt gdje ljudi zive. Odron nad odronima.

Gdje bi odgajao djecu da mozes birati?
Kanada... no najviše bih volio u Sarajevu odnosno u Bosni i Hercegovini da je situacija samo malo drugačija...

No 100% ostajem ovdje jer ima nešto što mi neda da odem... nešto neobjašnjivo..

Slažem se sa konstatacijom oko putovanja i stvarnog života....
Real Khan

#24 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:
madner wrote:Mozda, a mozda je i casa poluprazna, tj nema vise fajde od nje, to jest moze se bacit. :D
Ukoliko mislimo na istu stvar... ukoliko se pod noge bace ideali i postulati civilizacije tada cijeli koncept recimo "slobodarske" Europe pada u vodu (što već i nije tako daleko od istine).. mada ne samo nje ... čovječanstvo istina je malo je zastranilo ali nisam pobornik pravdanja lokalne situacije globalnim haosom... mada naravno možemo koridtiti i takvu argumentaciju !

Ne znam ja nisam još za odustajanja, mislim da se za ovu zemlju vrijedi boriti, ovaj geografski prostor je prelijep i nudi mnoge mogućnosti, nudi da ispuni pojedinca... nije zemlja kriva što je hajvani naseljavaju...

Nisam pobornik odustajanja i bacanja ... , ukoliko nisam fulio temu i pogrešno protumačio prethodni post... :mrgreen:
Hajdemo sada sa visoke apstrakcije da pređemo na nešto konkretno (jer vidim da nas mnogi ne razumiju)...

Maloprije sam sjedio sa jednim kolegom politologom iz Švicarske i malo-po-malo smo završili na priči oko političke situacije u Bosni, o RS-u, o međunarodnom pravu, svjetskom poretku... Mislim, priča je počela pitanjem mog kolege: "Šta misliš da li RS može slijediti primjer Kosova, Abhazije, Južne Osetije,...? Pojasni podpitanjem: "Šta konkretno smeta Bošnjacima da priznaju RS kao administrativnu jedinicu unutar BiH i nije valjda da se stvarno zalažu (Bošnjaci) za centralizovanu državu...

Ja sam mu naravno odgovorio da niko nema ništa protiv decentralizacije, čak i devolucije, ali ta decentralizacija ne može ići po etničkom kriteriju. Nakon nekih pola sata moje argumentacije zašto to ne dolazi u obzir, čovjek se za glavu uhvatio i reče da samo POSTOJANJE RS-a JESTE ISTINSKI PROBLEM ZA ČITAVO ČOVJEČANSTVO. Šta ga je na to navelo? Bila je priča oko toga da ipak bez obzira na apsolutno tačnu pravnu argumentaciju, ipak se ne može insistirati na poštovanju Ustava i zakona od strane neke etničke grupe ukoliko to oni ne žele. Tada sam mu rekao da onda imamo gadan globalni problem gdje više niko ne bi imao obavezu da poštuje ustav bilo koje zemlje i došlo bi do opće anarhije, i povratka u prvobitnu zajednicu gdje bi ratovao svako protiv svakoga. Jednostavno, kada se bolje razmisli, postojanje RS-a kao ovakve tvorevine bi neminovno dovelo do kolapsa čitave CIVILIZACIJE jer su sve civilizacijske norme brutalno pogažene argumentima sile i genocida. Kada sam mu objasnio da su sve međunarodne pravne norme u pitanju samom legalizacijom argumenta sile i genocida za stvaranje državno-pravnog okvira unutar suverene države, čovjek se zabrinuto lupi po čelu i odmah nadoveza (ja mislio da će pričati o Kurdima ili Baskijcima) kako bi po to istom principu onih 5-6 miliona Francuza afričkog porijekla (tačnije muslimani) mogli prije ili kasnije zatražiti svoju verziju RS-a (recimo "Republiku Muslimansku" na tlu suverene Republike Francuske). On to vidi kao apsolutno identičnu situaciju jer su francuski muslimani doseljavani kroz generacije na tlo Francuske (kao i Srbi u Bosni tokom vladavine Otomanskog carstva), u Francuskoj su muslimani trenutno grupisani kompaktnije nego Srbi prije 1992. godine... On tu prijetnju vidi jako realnom jer bi se legalizacijom RS-a u Bosni stvorio ozbiljan presedan koji bi postao opće pravilo. Odmah smo se složili kako Kosovo (za razliku od tvrdnji zvaničnog Beograda) ne predstavlja taj presedan jer je Srbija to Kosovo dobila na mirovnoj konferenciji kao ratni plijen nakon 1. svjetskog rata, pa samim tim nije situacija ista kao u Bosni sa RS-om koja nikada nije bila izdvojena iz bosanske cjeline. Tačnije nikada nije postojala ni u historiji, a ni geografiji. Nakon toga mi čovjek spomenu kako u Texasu, USA postoji dosta ljudi koji bi jedva dočekali takav presedan da odvoje Texas od USA (obnova Konfederacije, nastavak američkog građanskog rata), itd. Moj švicarski kolega se tako nasekira, a ja nastavio da mirno jedem svoj ručak kao da se ništa ne dešava. Pitam se koliko su domaći političari svjesni koliko smo ozbiljno načeli civilizaciju...Nije više ovdje pitanje samo o Bosni, nego o čitavom svijetu.

Da se razumijemo, ako bi se nekim čudom (izdajom) desilo da bošnjački političari na bilo koji način legaliziraju RS pod ovim imenom, onda je stvar završena. Ne bi bilo Bosne, a RS bi se legalno i legitimno otcjepila jer bi dobila pristanak i puni legitimitet. Nakon toga istim primjerom bi išli i Hrvati i to bi bio kraj i države Bosne i Bošnjaka kao jedinog naroda zajedno sa građanima BiH kojima je Bosna jedina domovina. Dakle, ni pod koju cijenu ne smijemo dozvoliti da RS nastavi svoje postojanje pod ovim imenom i niko nas na to ne može natjerati. Čak i ako nam obećaju nekakav "ekspresan ulazak u EU", znajte da nam lažu... Bosna, tačnije postojanje RS-a u Bosni, je globalni problem i predstavnici međunarodne zajednice u BiH pokušavaju da isposluju da domaći političari odluče hoće li legalizirati status quo ili će svjetske sile morati ponovo zasukati rukave da razriješe ovaj naš politički Gordijev čvor. Znamo kako ga je "riješio" Aleksandar Veliki...
Real Khan

#25 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Real Khan »

zagazaga wrote:analiza situacija i neke činjenice...........prijedlozi :?: ..........kako :?: ..........šta :?: .....

jel' se meni čini,il' je bila ista ova tema :?: :skoljka:
Pa, mislim da ovaj moj prethodni post dovoljno analizira, a daje neke odgovore na tvoja pitanja... a ako ti je tema slična, onda si je pobrkao sa onom temom "Zašto bude RS?" koju je pokrenuo onaj mali (po)četnik u političkim vodama :D
Post Reply