Zasto je propala SFRJ?

trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

sta je nacionalizam?
sve su zemlje to prosle samo 6 republika bivse sfrj nije dobilo priliku da izrazi svoja nacionalna osjecanja, nego su strpani u nekakavu zajednicku drzavu bez lica i identiteta.
jugosloveni kao nacija nikad nisu zazivjeli.
to sto se i danas neki tako izjasnjavaju govori o njima samima. to su ljudi kojima kao nije bitno nacionalno odredjenje. pa zasto se onda izjasnjavaju i kao jugosloveni. zar to nije isto?

prema tome, da nije bilo nasilnog guranja u jednu drzavu sve bi republike bivse sfrj postale nezavisne odmah nakon ww2 i sve bi bilo bolje.

i ne bi nikada doslo do majorizacije jedne nad drugom nacijom kao sto je srpska nacija postala dominantna u posljednjim danima sfrj.

kada je i jna postala velikosrpska vojska.
branimir_s

Post by branimir_s »

A sta je to SFRJ?
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

A sada nam je „bog i batina“ Miroslav Lajčak koji je prije dvadesetak godina prije povratka kući sa mora, prodavao dušek na plaži za dvije črvene.

I ovo ima veze sa raspadom Jugoslavije..

Oni koji su dolazili kod nas kao turisti i ostavljali lovu poželjeli su da budu gazde..
Comrad

Post by Comrad »

Umro Tito! :roll:
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

de valtere mojne suplje.

kakve veze ima lajcak sa raspadom sfrj.
pa i njemu se drzava raspala na dva dijela.

samo sto su oni pametniji bili no mi.

zapravo, oni nisu imali velikosrbe!
valterbranisarajevo

trinaestiV2 wrote:de valtere mojne suplje.

kakve veze ima lajcak sa raspadom sfrj.
pa i njemu se drzava raspala na dva dijela.

samo sto su oni pametniji bili no mi.

zapravo, oni nisu imali velikosrbe!
Danas Lajčak, jučer Šiling prekjučer Ešdaun. Koristeći staru englesku zavadi pa vladaj dobro su procijenili gdje ima najviše šanse. Potpiri nacionalnu i vjersku mržnju, koja je ionako tinjala..Ostalo se zna..

I ti svojima kući spominji šuplju nemoj meni, ako ne znaš lijepo razgovarati nemoj nikako...
duh_sa_sjekirom

Post by duh_sa_sjekirom »

trinaestiV2 wrote:sta je nacionalizam?
sve su zemlje to prosle samo 6 republika bivse sfrj nije dobilo priliku da izrazi svoja nacionalna osjecanja, nego su strpani u nekakavu zajednicku drzavu bez lica i identiteta.
jugosloveni kao nacija nikad nisu zazivjeli.
to sto se i danas neki tako izjasnjavaju govori o njima samima. to su ljudi kojima kao nije bitno nacionalno odredjenje. pa zasto se onda izjasnjavaju i kao jugosloveni. zar to nije isto?

prema tome, da nije bilo nasilnog guranja u jednu drzavu sve bi republike bivse sfrj postale nezavisne odmah nakon ww2 i sve bi bilo bolje.

i ne bi nikada doslo do majorizacije jedne nad drugom nacijom kao sto je srpska nacija postala dominantna u posljednjim danima sfrj.

kada je i jna postala velikosrpska vojska.
Bez obzira na sve to, takva "nagurana država" egzistirala je haman 50 godina, sa "zlatnim" periodom 70-80. godina, kada je, recimo, Yu dinar bio jedna od najjačih evropskih valuta...
Slažem se da je ideja o stvaranju jugoslovenske nacije propala, ali to ne znači da je sama ideja bila loša, jer bi u slučaju realizacije iste, majorizacija (bilo kakva) također bila nemoguća...
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

najbolje ikad receno o raspadu jugoslavije rekao je Cika Veljo u "Lepim selima", kada je govorio o postenju i postenima.

citiram:

"Vaše čuveno poštenje, uvijek ste bili puni tih sranja o poštenju. Vi gospodine kapetane, jel ti misliš da je ijedna kuća, koju smo mi njima zapalili ili oni nama zpalili, pošteno zarađena, jeste kurac moj!

Da je pošteno zarađena ne bi ih tako lako palili jedni drugima.

Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu da se smješkate jedni drugima.

A onda je došlo vrijeme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 50 godina izdrkavali ovdje, 50 godina karali najbolje pičke, vozali najbolja auta, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem.

E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju"

eto. to je prava slika bratstva i jedinstva.

i lako je bilo imati najjacu valutu 70-80 da bi onda kad je nestalo pomenutih dolara zapali u inflaciju.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

trinaestiV2 wrote:sta je nacionalizam?
Evo mi suze krenuse. :oops: Jadni narodi... toliko kulture i civilizacije, a zle komunjare to strpale pod tepih :oops: A sad na razini africkih plemena... ali niko nije kriv. Krivi su oni drugi :oops:
seln

Post by seln »

trinaestiV2 wrote:najbolje ikad receno o raspadu jugoslavije rekao je Cika Veljo u "Lepim selima", kada je govorio o postenju i postenima.

citiram:

"Vaše čuveno poštenje, uvijek ste bili puni tih sranja o poštenju. Vi gospodine kapetane, jel ti misliš da je ijedna kuća, koju smo mi njima zapalili ili oni nama zpalili, pošteno zarađena, jeste kurac moj!

Da je pošteno zarađena ne bi ih tako lako palili jedni drugima.

Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu da se smješkate jedni drugima.

A onda je došlo vrijeme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 50 godina izdrkavali ovdje, 50 godina karali najbolje pičke, vozali najbolja auta, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem.

E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu generaciju"

eto. to je prava slika bratstva i jedinstva.

i lako je bilo imati najjacu valutu 70-80 da bi onda kad je nestalo pomenutih dolara zapali u inflaciju.
Dedo=Goli otok?
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

bas tako.
pogledja slovence. super nacija.
ko je kriv srbiji sto ne moze biti normalna.

i sa takvima smo bili u istoj drzavi. fuj!

iako ga ne volim brega je fino rekao: jedino se u vojsci mogla dozivjeti jugoslavija. nigdje drugo. srbi su bili srbi, hrvati hrvati.

ona scena ce mi zauvijek ostati u sjecanju. scena kada se mama i tata srbin/hrvat i srpkinja/hvratica (ne znam tacno ko je sta bio) ispred autobusa svadjaju kome ce dijete da pripadne i da li ce dijete s njom u bus ili ce ostati s njim. i cupaju ono dijete. uzas!

GROZNO!!!
supersonic

Post by supersonic »

historija se ponavlja, a ko smo to mi da prkosimo?
nije se zapucalo 50 godina, pa bilo je krajnje vrijeme da ponovimo lekciju iz historije :-)
valterbranisarajevo

samo malo !

nema nikakve sumnje ko je zapalio rani požar ali ipak nisam siguran da bi se Milošević i oni majmunoliki generali upustili u tako nešto da nisu bili sigurni da ih 1991 ili 1992 neće snaći ono što ih je snašlo 1999. Oni su morali imati nečiji blagoslov, isto kao što su Slovenija i Hrvatska imale blagoslov za proglašavanje nezavisnosti.

Rezultat tih koji su to blagosiljali je da su se gotovo besplatno domogli svega onoga što su "komunjare!" i narod gradili 50 godina, željezare Zenica za 1 KM, rafinerije u Brodu za mogu samo misliti koju cijenu itd itd..Najljepših dijelova hrvatske i crnogorske obale gdje obični građani državljani tih država neće moći ni "prismrditi".(negdje već ne mogu)

Sve to im nije bilo dosta nego i danas ruše ono malo veza što je ostalo između nas - kako bi se drugačije moglo okarakterisati rušenje mostova na granici između Slovenije i Hrvatske po nalogu EU..
osa

Post by osa »

I prva i druga jugoslavija su nastale silom, a ono što silom nastane i silom se održava ima vrlo malo mogućnosti opstati. Kad se jedna višenaacionalna država zasniva na tezi da nijednom narodu ne možete dati sve jer bi se drugi osjećali zapostavljeni, kad se problemi rješavaju na način da je najbolje da su svi donekle nezadovoljni jer tako nitko ne može reći da je onaj drugi potpuno zadovoljan, to definitivno ne može opstati. A Jugoslavia se raspala jer je došlo vrijeme za raspad, jer je pao berlinski zid i nestao bipolarni svijet, jer su mnogi narodi postali samostalni, samo je pitanje načina tog raspada ovdje bilo tragično. Zato se duboko nadam da nikad više na ovim prostorima nitko nikog neće prisiljavati da živi u državi u kojoj ne želi živjeti.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

osa wrote:I prva i druga jugoslavija su nastale silom, a ono što silom nastane i silom se održava ima vrlo malo mogućnosti opstati. Kad se jedna višenaacionalna država zasniva na tezi da nijednom narodu ne možete dati sve jer bi se drugi osjećali zapostavljeni, kad se problemi rješavaju na način da je najbolje da su svi donekle nezadovoljni jer tako nitko ne može reći da je onaj drugi potpuno zadovoljan, to definitivno ne može opstati. A Jugoslavia se raspala jer je došlo vrijeme za raspad, jer je pao berlinski zid i nestao bipolarni svijet, jer su mnogi narodi postali samostalni, samo je pitanje načina tog raspada ovdje bilo tragično. Zato se duboko nadam da nikad više na ovim prostorima nitko nikog neće prisiljavati da živi u državi u kojoj ne želi živjeti.
fino samo prevedeno na srpski ovo znaci da srbi zive u drzavi koja im je nametnuta(BiH) trebo si otvoreno napisat to cega se bojis. Uvijek ima alternativa ako neko ne prihvata drzavu kao svoju.
osa

Post by osa »

Tariq_rambo wrote:
osa wrote:I prva i druga jugoslavija su nastale silom, a ono što silom nastane i silom se održava ima vrlo malo mogućnosti opstati. Kad se jedna višenaacionalna država zasniva na tezi da nijednom narodu ne možete dati sve jer bi se drugi osjećali zapostavljeni, kad se problemi rješavaju na način da je najbolje da su svi donekle nezadovoljni jer tako nitko ne može reći da je onaj drugi potpuno zadovoljan, to definitivno ne može opstati. A Jugoslavia se raspala jer je došlo vrijeme za raspad, jer je pao berlinski zid i nestao bipolarni svijet, jer su mnogi narodi postali samostalni, samo je pitanje načina tog raspada ovdje bilo tragično. Zato se duboko nadam da nikad više na ovim prostorima nitko nikog neće prisiljavati da živi u državi u kojoj ne želi živjeti.
fino samo prevedeno na srpski ovo znaci da srbi zive u drzavi koja im je nametnuta(BiH) trebo si otvoreno napisat to cega se bojis. Uvijek ima alternativa ako neko ne prihvata drzavu kao svoju.
Zajeb jarane u meni ima srpskog otprilike koliko u tebi hrvatskog.
Atanasije_Svilar

Post by Atanasije_Svilar »

cyprus wrote: Koje razlike postoje medju nasa tri naroda koja se krive za rat. Ja znam samo jednu, drugacije se molimo Bogu, ostale razlike nema. Isti narod, isti jezik,isti preci, izgled, sve isto imamo.

Nažalost to je ovdje presudna razlika. :sad:
:thumbup:

Postavio sam bio davno pitanje sta je zajednicko svicarcima?
Atanasije_Svilar

Post by Atanasije_Svilar »

supersonic wrote:historija se ponavlja, a ko smo to mi da prkosimo?
nije se zapucalo 50 godina, pa bilo je krajnje vrijeme da ponovimo lekciju iz historije :-)
Da, problem je u tome sto se opet ponavlja.
Ima neka kineska poslovica ( nisam siguran da li je kineska ) Istorija se nesme zaboraviti da se nebi ponovila. (tako nesto!)
danas

Post by danas »

Atanasije_Svilar wrote:
cyprus wrote: Koje razlike postoje medju nasa tri naroda koja se krive za rat. Ja znam samo jednu, drugacije se molimo Bogu, ostale razlike nema. Isti narod, isti jezik,isti preci, izgled, sve isto imamo.

Nažalost to je ovdje presudna razlika. :sad:
:thumbup:

Postavio sam bio davno pitanje sta je zajednicko svicarcima?
svicarcima je zajednicko to sto ni njemacka, ni francuska, ni italija nemaju teritorijalnih i inih pretenzija na svicarsku, te ostavljaju svicarce da budu sta hoce i da zive kako hoce bez da im svako malo przne po drzavi...
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Pogledaj sta je isplivalo na povrsinu i to ti je najbolji odgovor. Nego dje ima ovih gotovih fraza za copy i paste, da i ja koju.
vafenur

Post by vafenur »

Ne znam da li ste ranije culi za ovu teoriju o propasti SFRJ. Bila je veoma aktuelna tokom ratnih godina. Naime, padom berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemacke nastala je ponovo mocna njemacka drzava u Evropi koja je imala odjednom ogromne mogucnosti da svoj uticaj prosiri prema Bliskom istoku, ekonomski i politicki. Ekonomski:bio je to davnasnji san Njemacke da izgradi prugu Berlin - Bagdad i to preko Juge i tako ucini nevaznim pomorske trgovacke puteve prema Bliskom i Dalekom Istoku koje su drzali Britanci stoljecima. To je strasno uplasilo njihove evropske rivale, Englesku (V.Britaniju) i Francusku koji ponovo, kao ono nekad, formiraju savez protiv Njemacke (nesto kao Antanta Cordiale). Posto - poto moraju sprijeciti sirenje njemackog utjecaja prema Bliskom Istoku, moraju opstruirati gradnju pruge Berlin - Bagdad. Kako? Tako da zapale najranjiviji dio na putu tog utjecaja - da zapale Jugu.
I sada pogledajte ko su bili tih sudbonosnih godina diplomate, generali, drzavnici - koji su odlucivali razvoj situacije u Jugoslaviji, koji su odlucivali sudbinu Bosne - sve sami Britanci i Francuzi.
osa

Post by osa »

vafenur wrote:Ne znam da li ste ranije culi za ovu teoriju o propasti SFRJ. Bila je veoma aktuelna tokom ratnih godina. Naime, padom berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemacke nastala je ponovo mocna njemacka drzava u Evropi koja je imala odjednom ogromne mogucnosti da svoj uticaj prosiri prema Bliskom istoku, ekonomski i politicki. Ekonomski:bio je to davnasnji san Njemacke da izgradi prugu Berlin - Bagdad i to preko Juge i tako ucini nevaznim pomorske trgovacke puteve prema Bliskom i Dalekom Istoku koje su drzali Britanci stoljecima. To je strasno uplasilo njihove evropske rivale, Englesku (V.Britaniju) i Francusku koji ponovo, kao ono nekad, formiraju savez protiv Njemacke (nesto kao Antanta Cordiale). Posto - poto moraju sprijeciti sirenje njemackog utjecaja prema Bliskom Istoku, moraju opstruirati gradnju pruge Berlin - Bagdad. Kako? Tako da zapale najranjiviji dio na putu tog utjecaja - da zapale Jugu.
I sada pogledajte ko su bili tih sudbonosnih godina diplomate, generali, drzavnici - koji su odlucivali razvoj situacije u Jugoslaviji, koji su odlucivali sudbinu Bosne - sve sami Britanci i Francuzi.

zanimljiva teza čuo sam još nekoliko sličnih, ali u današnje vrijeme mislim da pomorski putevi ne igraju neku ulogu u globalnoj moći i ekonomiji. Ova teza bi prije prošla pred 1. svjetski rat, a vjerojatno iz tog doba i potiče. A to što su na ovim prostorima bili strani diplomati i vojnici više govori o nama nego o njima, naime iz toga je vidljivo da osim što se ne znamo dogovoriti ne znamo ni ratovati.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

duh_sa_sjekirom

Jaka komunistička zemlja u srcu Evope nije odgovarala kapitalističkoj Evropi i Americi. S obzirom da takvu državu nije bilo moguće razbiti izvana, a ni nekim pregovorima, prešlo se na razbijanje iznutra. Po meni, Milošević je "stvoren" izvana, jer je kao najsigurniji način za razbijanje Yuge bio NACIONALIZAM. Kao odgovor na srpski nacionalizam, javio se hrvatski i ostali....Sve što se dalje događalo je poznato...
Jugoslavija je bila jedan od osnivača i najvažnijih zemalja u Pokretu nesvrstanih u kojem su uglavnom bile zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje. Veliki broj poslova u tim zemljama, razumljivo, dobivala je Yuga. Vrijednost tih poslova mjerila se stotinama miliona dolara, sa tendencijom rasta (Sjetite se kako je bio jak Energoinvest, Hidrogradnja...). Na taj način, ekonomska, a samim tim i svaka druga, moć Yuge je nezaustavljivo rasla, pa je to trebalo zaustaviti...
Npr. zamislite kako bi danas, recimo u sportu, bila jaka Jugoslavija???...[/
quote]

vafenur

Ne znam da li ste ranije culi za ovu teoriju o propasti SFRJ. Bila je veoma aktuelna tokom ratnih godina. Naime, padom berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemacke nastala je ponovo mocna njemacka drzava u Evropi koja je imala odjednom ogromne mogucnosti da svoj uticaj prosiri prema Bliskom istoku, ekonomski i politicki. Ekonomski:bio je to davnasnji san Njemacke da izgradi prugu Berlin - Bagdad i to preko Juge i tako ucini nevaznim pomorske trgovacke puteve prema Bliskom i Dalekom Istoku koje su drzali Britanci stoljecima. To je strasno uplasilo njihove evropske rivale, Englesku (V.Britaniju) i Francusku koji ponovo, kao ono nekad, formiraju savez protiv Njemacke (nesto kao Antanta Cordiale). Posto - poto moraju sprijeciti sirenje njemackog utjecaja prema Bliskom Istoku, moraju opstruirati gradnju pruge Berlin - Bagdad. Kako? Tako da zapale najranjiviji dio na putu tog utjecaja - da zapale Jugu.
duhu i vafenuru ima ovdje dosta istine u vašim postovima,a najgore je meni što se danas još osjeća ta ratna politka u svim državama, (još se ljudi mrze, i mi na forumu to nekad vidimo kao ova utakmica BiH-Hrvatska
evropa i i amerika su dosta pomogle da se Jugoslavija zapali i zarati i što bih ja sada prosipao neku mržnju, nacionalnost... a evropa i SAD su tome najviše pomogle)

Slovenija je u EU - njima dobro
MAkedonija - ima malo drugačiji jezik nego što to imaju BiH, HR, SRB... pa njih i ne zanima ta ratna politika

ali evo CG se razdvojila od Srbije i sad su oni krenuli novim putem, evo kažu da su nas već pretekli po pregovorima sa EU
Kosovo da li će biti nezavisno ili ne vidjećemo

vafenur prvi post i odmah dobar, svala čast
Bubamaja

Post by Bubamaja »

Zasto se raspala Juga?

Politika i religija ne smiju da idu skupa. Komunisticka partija i religija nisu mogle zajedno. Tito i Partija su to skontali i nisu dozvolili da itko religiozan pristupi vrhu i politici. Samo tako se mogao smiriti Balkan.
To im mnogi sad osporavaju sto se kao nije moglo izjasnjavati ko si,sto si koje si vjere ...itd...mozda negdje neki i nisu smjeli...ne ulazim previse u to jer ne mogu reci 100%...ali iz vlastittog zivota znam da su u mom okruzenju ljudi najnormalinije isli u crkve i dzamije bez ikakvih problema.

E sad onog trenutka kad su nacionalisticke partije preuzele vlast i religija dobila na snazi lako je bilo manipulisati narod i vuci svak na svoju stranu. Ne kaze se bezze da je narod poput ovaca a svjetovni ljudi se nazivaju pastirima koji ih vode ( NAVODE)
Vlast i moc su cudo.

Nas jedino moze da spasi neko ko ce biti dovoljno jak ( mozda bolje pase za*eban) da pokusa da ostvari sve one hvalopojke i obecanja iz predizbornih kampanja a da pri tom ne podpadne pod razne korupcije, talove, od*ebe krimose, mafioze kojekakve i naravno religiju ostavi " unutar kuce i dzamije/crkve..."

Religija treba da bude privatna stvar a politika je drustvana stvar.
Kod nas je tu nastao kurslus!
Niko nam nikad nije to tako jednostavno razlucio i objasnio.

Dioba je nastala na pogresnoj strani tj. na pogresnu stranu su nas naveli. Previse smo usli u ljudsku privatnost i poceli ljude mjeriti po tome kako izgledaju, sta jedu , kome se mole, gdje zive.. i ne znam sve te gluposti i totalno nebitne stvari za drustvo.
A niko ne gleda na ljude koje sjede u foteljama da li su zaista sposobni za te funkcije, da li su skolovani, imaju li uopce osnovna pravila ponasanja. kulture i govora....

Jest' ali za one gore pomenute ( talove, korupciju, mafiju...) ovo stanje drzave je izobilje. Ne treba nista mjenjati( i trudit ce se svim silama da se nista i ne promjeni) jer dok god je tako oni ce da imaju MOC i VLAST.

Et' nek sam vam rekla.... huuuuh laknulo mi.... :-)

E da ...ima ona " da sam jaaaaaa NEKO... :kravata:

Zivjeli!!!! 8-)
Prozor

Post by Prozor »

Post Reply