Zasto je propala SFRJ?

El_comadante

Post by El_comadante »

Klodovik wrote:
Prpa.ba wrote:
El_comadante wrote:Bilo bi nam svima bolje da smo odmah raskrstili. Iz razloga toga i da je tada došlo do rata završio bi se najdalje do 1950 i onda bi nama bilo dobro je bi nam država bila u uspone skoro 60 godina i svima bi nam danas bilo bolje. Tito je gurnuo problem pod tepih a 90-tih je sve do isplivalo
Bosne, u tom slucaju, ne bi bilo. :)
Možda. I ne samo Bosne.
E sad po čemu si to zaključio ja neznam. Evo zašto: i u ovom ratu su rekli da nemamo šanse pa smo ostali i još nešta srbi su sada jači nego na kraju WWII. Znaći nebi ništa puno napravili.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Klodovik wrote:Možda. I ne samo Bosne.

Nestanak Bosne je ipak bio najvjerovatniji, najvise zbog toga sto Bosna vec nije postojala u staroj Kraljevini Jugoslaviji. Prvo su nas razbili na banovine (u svakoj vecina srbi, osim u jednoj gdje su pak bili hrvati). Kasnije su dali komplet Hercegovinu Banovini Rvackoj. Da nije bilo partizana i Tite, cisto sumnjam da bi se nasao iko ko bi stvorio BiH u danasnjim granicama. Hrvatska kifla bi bila podebljana, a srbalji bi presli Drinu.

Dakle, 1945 ne bi bilo Daytona, nego bi nestali. Vec vidim rat u kojem britanija i amerika pomazu cetnicima i ustasama, mozda bi nama Staljin pomagao? :oops: 8)
Klodovik

Post by Klodovik »

El_comadante wrote:
Klodovik wrote:
Prpa.ba wrote: Bosne, u tom slucaju, ne bi bilo. :)
Možda. I ne samo Bosne.
E sad po čemu si to zaključio ja neznam. Evo zašto: i u ovom ratu su rekli da nemamo šanse pa smo ostali i još nešta srbi su sada jači nego na kraju WWII. Znaći nebi ništa puno napravili.
Veliko je pitanje kako bi sve izgledalo i šta bi bilo sa svim republikama (i pokrajinama).
El_comadante

Post by El_comadante »

Prpa.ba wrote:

Nestanak Bosne je ipak bio najvjerovatniji, najvise zbog toga sto Bosna vec nije postojala u staroj Kraljevini Jugoslaviji. Prvo su nas razbili na banovine (u svakoj vecina srbi, osim u jednoj gdje su pak bili hrvati). Kasnije su dali komplet Hercegovinu Banovini Rvackoj. Da nije bilo partizana i Tite, cisto sumnjam da bi se nasao iko ko bi stvorio BiH u danasnjim granicama. Hrvatska kifla bi bila podebljana, a srbalji bi presli Drinu.

Dakle, 1945 ne bi bilo Daytona, nego bi nestali. Vec vidim rat u kojem britanija i amerika pomazu cetnicima i ustasama, mozda bi nama Staljin pomagao? :oops: 8)
Kako ti nije jasno da su Srbi sada bili jači ne tada a eto opet nisu ništa mogli. Kakva bi bila granica to možemo samo sada nagađati.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

El_comadante wrote:Kako ti nije jasno da su Srbi sada bili jači ne tada a eto opet nisu ništa mogli.

Opet, to ih nije sprijecavalo da haraju istocnom Bosnom i kolju muslimane. Pa onda da bi se muslimani zastitili, trazili pomoc od Führera u naoruzanju. Niko nije ni sprijecio stvaranje NDH.

Moja poenta je: Alija je proglasio nezavisnost na osnovu Ustava koji su donijeli komunisti 1974. godine, a sto je pak, prirodna evolucija od 1945. godine. Tito je otac moderne Bosne i Hercegovine. Da nije bilo njega, ne bi bilo ZAVNOBiH-a, ne bi bilo medjunarodnog priznanja drzave 92', ne bi bilo bosnjaka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

zamislite da je SFRJ umjesto na 6 republika ili koliko već bila podijeljena
na

sloveniju (kakva je sada)
istru (kakva je sada županija)
hrvatsku ( sadašnja hrvatska bez dalmacije istre i krajine)
dalmaciju (sadašnja dalmacija bez krajine)
krajinu (dijlovi sadašnje RH i BiH)
bosnu (Bosna bez krajine)
hercegovinu (kakva je sada)
sandžak ( :D dijelovi srbije i CG)
vojvodinu (sadašnja vojvodina)
srbiju (sadašnja srbija bez kosova vojvodine i sandžaka)
crnu goru (sadašnja)
kosovo (sadašnje + neki dijelovi makedonije)
makedoniju (sadašnje osim dijelova s albancima koji bi pripali kosovu)

bil devedesetih bila bolja situacija :?
Klodovik

Post by Klodovik »

El_comadante wrote:
Prpa.ba wrote:

Kako ti nije jasno da su Srbi sada bili jači ne tada a eto opet nisu ništa mogli. Kakva bi bila granica to možemo samo sada nagađati.
@Prpa.ba Da, to što iznosiš su jaki argumenti i svakako stoje. No mislim i da bi u tu 'računicu' trebalo ubaciti Slovence, Makedonce, Crnogorce, Albance i još poneku okolnu zainteresiranu stranu. Svakakvih je aranžmana tu moglo biti.
El_comadante

Post by El_comadante »

Prpa.ba wrote:
El_comadante wrote:Kako ti nije jasno da su Srbi sada bili jači ne tada a eto opet nisu ništa mogli.
Opet, to ih nije sprijecavalo da haraju istocnom Bosnom i kolju muslimane. Pa onda da bi se muslimani zastitili, trazili pomoc od Führera u naoruzanju. Niko nije ni sprijecio stvaranje NDH.
Moja poenta je: Alija je proglasio nezavisnost na osnovu Ustava koji su donijeli komunisti 1974. godine, a sto je pak, prirodna evolucija od 1945. godine. Tito je otac moderne Bosne i Hercegovine. Da nije bilo njega, ne bi bilo ZAVNOBiH-a, ne bi bilo medjunarodnog priznanja drzave 92', ne bi bilo bosnjaka.
Da to jest tako je. Međutim i to je na osnovu Turske odnosno granice OSmanskog carstva iz neke godine. Znaći nije Tito neke
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Klodovik wrote:No mislim i da bi u tu 'računicu' trebalo ubaciti Slovence, Makedonce, Crnogorce, Albance i još poneku okolnu zainteresiranu stranu. Svakakvih je aranžmana tu moglo biti.
Postojala je ideja Balkanske Federacije koju je gurao Staljin do 48'. Onda je Tito rekao njet i poceo sam raditi na ideji ujedinjenja sa Bugarskom. Na to je Staljin reagovao i projekat je propao.

Mada, sad ovako kad gledam, ne cini mi se losim ono da je Staljin usao u Jugu i zauzeo je. Ko bi prezivio, sigurno mu ne bi bilo do nacionalnog ponosa i identiteta iskazanog u 90'im :D
Klodovik

Post by Klodovik »

Prpa.ba wrote:
Klodovik wrote:No mislim i da bi u tu 'računicu' trebalo ubaciti Slovence, Makedonce, Crnogorce, Albance i još poneku okolnu zainteresiranu stranu. Svakakvih je aranžmana tu moglo biti.
Postojala je ideja Balkanske Federacije koju je gurao Staljin do 48'. Onda je Tito rekao njet i poceo sam raditi na ideji ujedinjenja sa Bugarskom. Na to je Staljin reagovao i projekat je propao.

Mada, sad ovako kad gledam, ne cini mi se losim ono da je Staljin usao u Jugu i zauzeo je. Ko bi prezivio, sigurno mu ne bi bilo do nacionalnog ponosa i identiteta iskazanog u 90'im :D
Haman se Staljinu Mađarska više sviđala, pa se nije puno zadržavao u oktobru 1944. u Beogradu :)
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

najbolji su mi ovi: da ne bi tite ne bi bilo ni bosne.

ko da je bosna 45 nastala

eno ti crne gore. gdje je bila njena drzavnost 110 godina?

pa opet postase drzava.

kontinuitet bosanske drzave kroz historiju ne moze tek tako nestati za dvadesetak godina.

i da nije bilo zavnobih-a bosna bi opet postojala.

ali problem je sa avnojem.
avnoj je stvorio nesto sto nikada u historiji nije postojalo.

i tu je kljucna razlika izmedju bosne i sfrj
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

prpa.ba: "Mada, sad ovako kad gledam, ne cini mi se losim ono da je Staljin usao u Jugu i zauzeo je. Ko bi prezivio, sigurno mu ne bi bilo do nacionalnog ponosa i identiteta iskazanog u 90'im"

pa sta onda bi sa rusijom. otkud nakon staljina nacionalni ponos novih nezavisnih drzava ukrajine, bjelorusije, latvije, litvanije, estonije i da ne nabrajam jos.
vidis da se ne ubijaju drzave silom.
silom se uzme nezavisnost, ali kad tad dodje vrijeme slobode!
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

trinaestiV2 wrote:pa opet postase drzava.

Crna Gora je bila republika u SFRJ 8)
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

a prije toga je pretpostavljam nikad nije bilo. vjerovatno je i ona nastala 45 kad i mnogi fudbalski klubovi.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

trinaestiV2 wrote:pa sta onda bi sa rusijom. otkud nakon staljina nacionalni ponos novih nezavisnih drzava ukrajine, bjelorusije, latvije, litvanije, estonije i da ne nabrajam jos.

Uporedjujes civilizovane narode sa balkanskom bagrom. Jos pride, cetnici, ustase i handzari su bili fasisti. To Drug Staljin nije volio :oops:
trinaestiV2

Post by trinaestiV2 »

eto sad jedino smo mi necivilizirani. ko ti to bolan slaga?

i ova ti je dobra. sve si strpo u isti kos.

kao svi smo isto krivi za sve sto se desilo.

u nedostatku materijala za strpat sve nas u isti kos navodis handzar diviziju. haha smijesno. pa to jedina jedinica koja je digla pobunu u hitlerovoj vojsci.

ali to samo izgleda francuzi cijene. ti vidim ne!
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

trinaestiV2 wrote:a prije toga je pretpostavljam nikad nije bilo. vjerovatno je i ona nastala 45

Postojala je i Dubrovacka Republika do 1808. Pa sta? :-)
Downunda

Post by Downunda »

pitt wrote:pa da smo i mi zivjeli sa cesima i slovacima mozda bi se mirno razisli :D:D

Tesko da bi ostala kao socijalisticka federacija i bez rata. :roll:
Pitt respect u svakom pogledu. No comments. Sah-mat i zatvorite temu odmah. Nema potrebe za daljim citanjem!
osa

Post by osa »

trinaestiV2 wrote:eto sad jedino smo mi necivilizirani. ko ti to bolan slaga?

i ova ti je dobra. sve si strpo u isti kos.

kao svi smo isto krivi za sve sto se desilo.

u nedostatku materijala za strpat sve nas u isti kos navodis handzar diviziju. haha smijesno. pa to jedina jedinica koja je digla pobunu u hitlerovoj vojsci.

ali to samo izgleda francuzi cijene. ti vidim ne!
nitko iz handžara nikad nije bio u francuskoj osim možda kao turist, tu se radilo o jednoj drugoj postrojbi.
Shoba

Post by Shoba »

raspad jugoslavije je poceo 1970tih. vec se tada sve znalo, samo je trebalo malo sacekati. rat je poceo onog dana kada je James Baker dosao u posjetu Beogradu, i dao zeleno svjetlo za pocetak belaja. On u tome nije predstavljao USA, vec jednu englesko/americku oligarhiju koja vedri i oblaci i dan danas.....(svi vi koji mislite da pojedinacne drzave nesto ko imaju "politiku" za odredjene belaje, varate se. Drzave su vec odavno prestale da budu drzave u klasicnom smislu. One su samo fasade za glupi narod.Postoje samo talovi odredjenih internacionalnih grupacija koji imaju pare i moc...ostalo je sve smejurija)

Neke zemlje zive od drugih i njihovog jada i cemera. Od naseg cemera zive mnogi, a mi smo budale pa nam stalno ispada sapun pod tusem punim celavih bradonja...

zapitajte se samo otkud nafta i ko je prodaje u Bosni. Arapi nam je sigurno ne prodaju, vec ide preko posrednika, cije ime je BP , odnosno British Petroleum. Oni snadbdijevaju Hrvatsku, Hrvatska nas. A da mi samo nesto pokusamo izbit od Saudije ili Chaveza...e vidio bi belaja...ti politicari bi bili smaknuti u roku od 15 minuta. Mi smo HIJACKED, bez otkupa, sa otmicarem koji nas nema namjeru pustiti....
visby

Post by visby »

tja, far fetched ali ako vec volis tako ..... :D
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Pa cinjenica je da je svijet profitirao raspadom Jugoslavije.
Njihove firme dobile su podrucje za plasman svojih proizvoda znj kategorije. Dobili su podrucje u kojem njihovi istroseni politicari mogu zaradjivati penziju i usput krojiti politiku nekih 20 miliona ljudi.
Nasi lijepi susjedi (mislim na talijane, austrijance, rumunje itd...) sada su jak faktor na podrucju ex-Yu. I oni nam uvaljuju svoje proizvode :-)

Godisnji izvoz oruzja iznosio je oko 400-500 miliona US$ sa tendencijom rasta.
Konstantan rast pismenosti ( sto je za nase narode veliki uspjeh. Sada pismenost opada). Da se desila mirna tranzicija Jugoslavije na kapitalizam sa jakom dozom socijalizma, bili bi u drustvu sa Engleskom, Francuskom i Njemackom. A jos bi zadrzali ogromnu politicku nezavisnost. Danas nam je jedna Bugarska uzor :oops:

Negdje je moralo puci, i puklo je po nacionalnoj osnovi. Nije bezveze Milosevic puno isao po New Yorku i Parizu, prije nego li ce postati krvnik. Nisam pobornik velikih teorija zavjere, ali je fakat da je zapadu Juga smetala, i da su "malo" pripomogli i ostvarili ogroman profit. :oops:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Samo jo¹ Bosanci aktivno raspravljaju ¹to je Juga propala... Nevjerojatno :D
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Prpa.ba wrote:Pa cinjenica je da je svijet profitirao raspadom Jugoslavije.
Njihove firme dobile su podrucje za plasman svojih proizvoda znj kategorije. Dobili su podrucje u kojem njihovi istroseni politicari mogu zaradjivati penziju i usput krojiti politiku nekih 20 miliona ljudi.
Nasi lijepi susjedi (mislim na talijane, austrijance, rumunje itd...) sada su jak faktor na podrucju ex-Yu. I oni nam uvaljuju svoje proizvode :-)

Godisnji izvoz oruzja iznosio je oko 400-500 miliona US$ sa tendencijom rasta.
Konstantan rast pismenosti ( sto je za nase narode veliki uspjeh. Sada pismenost opada). Da se desila mirna tranzicija Jugoslavije na kapitalizam sa jakom dozom socijalizma, bili bi u drustvu sa Engleskom, Francuskom i Njemackom. A jos bi zadrzali ogromnu politicku nezavisnost.

Negdje je moralo puci, i puklo je po nacionalnoj osnovi. Nije bezveze Milosevic puno isao po New Yorku i Parizu, prije nego li ce postati krvnik. Nisam pobornik velikih teorija zavjere, ali je fakat da je zapadu Juga smetala, i da su "malo" pripomogli i ostvarili ogroman profit. :oops:
Tako je. I dugo godina je pripremljan teren za Njen raspad. Taktički i studiozno. I uz pomoć mnogih, danas istaknutih, političkih, vjerskih i ostalih javnih ličnosti. Ona država je bila izdana od strane dijela njenih državljana. Ništa drugo. Nacionalizam je bilo samo oruđe u rukama svjetskih moćnika. Ne mogu se doslovno sjetiti Čerčilove izjave, u smislu: Da bi išao u budućnost. moraš upoznati prošlost, ili sl. Neka je neko citira u izvornom obliku.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

bosmen wrote:
ztluhcs wrote:Samo jo¹ Bosanci aktivno raspravljaju ¹to je Juga propala... Nevjerojatno :D
Nista pametnije od tebe nisam cuo :-D :D
Izvini na iskrenosti :D :D
Moram biti iskren, ja od tebe ni¹ta pametno ne èuh :D Jo¹... :D
Post Reply