chelsea999 wrote:
Polako profesore... Znači imamo jednačinu i koeficijent koji ulazi u kompletnu jednačinu.
Ne, vec ponder kojim se mnozi jednacina.
"Pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda iz člana 6. ovog Zakona vrši se na osnovu
formule koja se zasniva na sljedećim omjerima:
- 57% na osnovu broja stanovnika u kantonu;
- 6% na osnovu površine kantona;
- 24% na osnovu broja učenika u osnovnom obrazovanju;
- 13% na osnovu broja učenika u srednjem obrazovanju.
Formula sadrži koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo.Taj koeficijent iznosi 2."
Da, upravo tako. Dakle, sta bi bilo kada bi odustali od pondera i formule? Kada bi se samo gledalo ko koliko uplati? Livno i Posavski kanton mi izgledaju pravo odrzivo bez ove formule i pondera 1,1 i 1,5.
Da vam je entitet, a da ga finansira neko drugi? Pruzite se brate koliko ste dugi. Koliko uplatite, toliko je vase. Nema jednacine, nema pondera, nema problema. Svako neka placa svoje. Ruke dalje od mojih para i mog grada. Ponavljam, to su vasi unutarkoalicioni odnosi s kojim mi nemamo nista. Dogovorite sta hocete, samo bez nas i nasih para.
Znači, ne treba biti genijalac da je u jednačini jedan od ekvivalenata i broj stanovnika što je poznato. A koje su to posebne rashodovne potrebe? I zašto se vi iz Tuzle bunite na raspodjelu (evo što sam pronašao nakon par sekundi :
http://tip.ba/2015/01/26/sa-sastanka-u- ... iliona-km/ )??
Mi se bunimo jer smo Tuzla, a s druge strane je Sarajevo. Isto kao da pitas nekog u Splitu zasto ne voli Zagreb i ne navija za Dinamo.
Usput, ne bunimo se iz istih razloga kao vi... Jer mi bi da nam se vrati vise love, a ne manje.
A u stvari inicijativa pravdenije raspodjele je i potekla iz Tuzle, neki profesori? I kako to da ti profesori iz Tuzle tvrde da da je nepravedan a ti sa 2 iz matematike kažeš da nije. Čisto sumnjam da si pametniji od njih...
Jednog poznajem licno i bez trunke sumnje ti mogu reci da jesam pametniji od njega. To sto neko zna matematiku, ne znaci da se konta u ekonomiju i pravo. Zato programeri i pravnici u pravilu nisu kolege na faksu. Sto se tice ekonomske pismenosti doticnog, frajer je na FB dijelio laznu vijest po kojoj ce BiH dobiti 8 milijardi naoruzanja pred ulazak u NATO pakt. Matematicki nista cudno, cifra ko cifra... Samo je potrebno nemati pojma o politici, ekonomiji, odbrambernoj industriji, NATO obavezama i slicnim glupostima da se u cifru povjeruje i podijeli svekolikim followerima.
Ja mozda imam 2 iz matematike, ali zato poznajem i neke druge stvari mimo matematike.
Ostalo nije vrijedno komentiranja, kontaj da u Evropi ima samo par višenacionalnim država, pogledaj njihovo političko uređenje i način odabira političkih predstavnika naroda koji čine tu državu pa ćeš skontat zašto one funkcioniraju a mi ne....
Mi ne funkcioniramo zato jer su se Srbi i Hrvati odlucili podrzati politicke opcije koje nisu za NATO i EU clanstvo.
Nema frke, vas legitimni izbor, eto vam Putin i Erdogan pa se dalje dogovarajte s njima, kao i s Bakirom, Fahrom... I kao sto rekoh, kad se dogovorite, radite sta hocete. Samo bez Tuzle i 500,000 ljudi u kantonu. Mi hocemo svoje pare, a vama ako Bakir hoce da da sarajevske ili zenicke, zaboli me neka stvar.
Samo drzite prste dalje od nas, da ne bi dobili i po nosu i po prstima. (Ne samo vi HDZ-ovci, vec i one vase balijetine iz SDA/SBB)