Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post Reply
DebelinJoe

#1 Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by DebelinJoe »

Ima negdje zabilježen podatak da nikada niti jedan politički pokret Srba u Bosni i Hercegovini nije pro - bosanski orijentiran. Jedini izuzetak bilo je i ostalo Srpsko građansko vijeće. Sve ostale srpske politike u Bosni bile su antibosanske.

Volio bih da me neko demantira. Dakle, Srbi, oni koji žive u Bosni ne vole Bosnu. Ima pojedinaca u srpskom narodu koji nisu dio tog mainstreama tipa Miro Lazović, ali oni su rijetki. Kada su Karadžić i ekipa pokrenuli pobunu protiv legalnih organa RBiH, svoju paradržavu nazvali su "Srpska Republika Bosna i Hercegovina," a onda vrlo brzo je ovo "Bosna i Hercegovina" izbačeno i ostalo je "Srpska Republika". I ostalo do danas. Niko u tadašnjoj srpskoj javnosti nije se ni počešao jer je pojam Bosna i Hercegovina preko noći nestao iz njihovih života. Ime "Bosna i Hercegovina# stajalo je svim njihovim dokumentima, u na rodnim listovima, na đačkim knjižicama, vjenčanim listovima, vozačkim dozvolama...Bosne i Hercegovine odrekli su se u tren oka i nisu se nešto žalili. Imali su svoju "Republiku Srpsku". Nije to šala. Hej Republika i to Srpska.

Tokom cijelog rata i dugo poslije njega televizija sa Pala govorila je "bivša Bosna i Hercegovina." Negdje pred rata na toj televiziji Karadžić je gostujući rekao da često u narodu čuje izraz "I mirna Bosna," pa mu to smeta, pa narodu govori da tako ne pričaju. Jer eto nikakve Bosne više nema.

Narod koji živi u onome što se danas entitet Republika Srpska ovu državu sklepanu u Daytonu smatraju dobrom zayebancijom i to privremenom, koja će trajati dok stranci budu ovdje i dok stranci ne dignu ruke od nje. Njih Bosna i Hercegovina ne zanima, ner zanima ih nogometna reprezentacija BiH, niti ko u njoj igra niti hoće li se ona kvalifikovati na neko prvenstvo...Kao što ih nije briga jer košarkaška repka BiH kvalifikovala za Euro basket. Da sada prošetate RS - om, susretnete neke mladiće i pitate ih da li znaju bilo kojeg selektora ili igrača bilo koje reprezentacije BiH, ne bi znali. Kao što bi znali nabrojati sve selektore i igrače svih važnijih selekcija Srbije. Kao što ne bi znali nabrojati bar pola ekipa iz Premijer lige, ali bi znali do u detalja nabrojati igrače Zvezde i Partizana i do detalja ispričati šta se to dešavalo na posljednjem beogradskom derbiju.

Da Tanović dobije još dva Oscara, to u RS - u nikoga ne bi nešto počešalo. Nije to njihovo i ne tiče ih se. Kao što Enis Bešlagić nije njihov glumac, Faruk Šehić nije njihov pisac, Al Dino nije njihov pjevač itd. Ali produkti popularne kulture koji dolaze iz Srbije za njih su "naši."

Nekad prošle godine vozim se autoputem i slušam Radio Republike Srpske. Ide emisija o kvalitetu taxi usluga. Gost je neki ekspert koji objašnjava kvalitet i cijene taxi u usluga u gradovima "Srpske", u BL, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Bijeljini itd...I onda uspoređuje taxi uslugu u Nišu, BG -u, Novom Sadu, Kragujevcu...Kakvi to taxiji voze u Zenici, Mostaru, Tuzli i federalnom Sarajevu, u emisiji nije spomenuto. Vajda su za autora emisije Niš i Doboj u istoj državi.

Da sutra grad Istočno Sarajevo kao osvane grad republici Srbiji, to njegove stanovnike ne bi mnogo iznenadilo. Izgledalo bi im kao prirodan slijed stvari. Mi smo Srbi, ovo je Republika Srpska, a zašto ne bi ovo bila Srbija. Prosto kao pasulj, zar ne? Možda bi se neki čudili par dana malo, a onda bi Bosnu i Hercegovinu brzo zaboravili. Jednostavno im ona ne znači ništa. Ne vole je.

Zašto bosanski Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

https://crna-hronika.info/uzasne-izjave ... dze/699445
Mitsu_bitchy

#2 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Mitsu_bitchy »

Ne vole jer je većina Srba u BiH porijeklom iz Crne Gore i Moldavije. Nemaju nikakav osjećaj povezanosti sa zemljom jer su stranci ovdje i to je to.
To je isto kao da pitaš zašto Turci ili Rusi ne vole Njemačku i zašto prate vijesti iz svojih zemalja.
HelaS

#3 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by HelaS »

Mitsu_bitchy wrote: 01/03/2025 00:08 Ne vole jer je većina Srba u BiH porijeklom iz Crne Gore i Moldavije. Nemaju nikakav osjećaj povezanosti sa zemljom jer su stranci ovdje i to je to.
To je isto kao da pitaš zašto Turci ili Rusi ne vole Njemačku i zašto prate vijesti iz svojih zemalja.
:lol: :lol:
SaraFina

#4 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by SaraFina »

Domovino, sretan ti dan nezavisnosti! Zivo me boli briga ko ne voli BiH. A ti si mogao i neku ljepsu temu otvoriti povodom praznika.

Uglavnom voljeli je ili ne, ovi iz manjeg BH entiteta, tj, vecini Vrs-ovaca valja ostaviti kosti u mrskoj BiH. Da su pola truda u neku normalu ulozili, a ne u mrznju bio bi im kvalitetniji zivot zadnjih 30 godina. Za 50%. Ovako, ne mogu je mrziti koliko je mi volimo!
DebelinJoe

#5 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by DebelinJoe »

SaraFina wrote: 01/03/2025 00:18 Domovino, sretan ti dan nezavisnosti! Zivo me boli briga ko ne voli BiH. A ti si mogao i neku ljepsu temu otvoriti povodom praznika.

Uglavnom voljeli je ili ne, ovi iz manjeg BH entiteta, tj, vecini Vrs-ovaca valja ostaviti kosti u mrskoj BiH. Da su pola truda u neku normalu ulozili, a ne u mrznju bio bi im kvalitetniji zivot zadnjih 30 godina. Za 50%. Ovako, ne mogu je mrziti koliko je mi volimo!
Pa rado bih i neku ljepšu temu. Ali hodam jučer Dobrinjom i kontam šta "oni tamo" kontaju par stotina metara dalje. I kontam hoće li neko u želji da osveti Kosovo mene sa Gavrića brda gađati snajperom dok prelazim ulicu na Dobrinji.

Jednostavno, ni mi, ni naši životi, ni ova država i njeni simboli, zakoni i institucije komšijama iz drugog entiteta ne znači mnogo. Bolje reći: Ne znače ništa. Ja bih volio da je drugačije.
SaraFina

#6 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by SaraFina »

DebelinJoe wrote: 01/03/2025 00:34
SaraFina wrote: 01/03/2025 00:18 Domovino, sretan ti dan nezavisnosti! Zivo me boli briga ko ne voli BiH. A ti si mogao i neku ljepsu temu otvoriti povodom praznika.

Pa rado bih i neku ljepšu temu. Ali hodam jučer Dobrinjom i kontam šta "oni tamo" kontaju par stotina metara dalje. I kontam hoće li neko u želji da osveti Kosovo mene sa Gavrića brda gađati snajperom dok prelazim ulicu na Dobrinji.

Jednostavno, ni mi, ni naši životi, ni ova država i njeni simboli, zakoni i institucije komšijama iz drugog entiteta ne znači mnogo. Bolje reći: Ne znače ništa. Ja bih volio da je drugačije.
Nijedan se narod na planeti, nije trudio ugadjati komsijama i susjedima kao sto smo mi. Mi smo kicmu savijali toliko, da smo trbuhom doticali zemlju po kojoj su gazili. Sve u nadi da ce nas gledati ljudima. I? Opet konstantne uvrede i omalovazavanja. Zato neka te zivo boli briga kome si dobar, kome ne. Ne postoji nista sto bismo mogli napraviti, a da nismo dosad pokusali, a da se njima konacno dopadne i da nas konacno gledaju s postovanjem.
Moras razluciti da nije do nas. Nego do njih je.
zigson

#7 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by zigson »

Zato sto bi zeljeli da je Bosna jedno sa srbijom, odnosno velika srbija, odnosno da ne postoji bosna, odnosno da ne postoje bosnjaci u njoj, pa onda i hrvati.
Zato sto su im mozgovi isprani zadnjih 50 godina, a usudio bih se reci i cak nakon 2. Svj. Rata da smo mi neki turci koji su ih gazili 500 godina pa trebaju da nam se svete. Zato sto uce djecu od malih nogu da nas preziru i da ne zele nista sa nama. Zato sto ih gadjamo istinom koja ne odgovara njihovim lazima. Nastavite niz... Ovo sve naravno, cast jaaako malom broju izuzetaka.
Ozimician

#8 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Ozimician »

To kao ona situacija kad zena vara muskarca, ponizava i jos mu prijeti ukoliko dodje do razvoda da ce mu uzeti pola kuce koju je on izgradio.
Drugclanbiblioteke

#9 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Drugclanbiblioteke »

Ne bih rekao da ne vole državu ili prostor. Jednostavno mrze Bošnjake/Muslimane.
Srbi iz RS-a znaju da su u Srbiji “Bosanci” a da su Velikosrpskoj politici kusur.
Od 90-ih na ovamo forsiranje segregacije i izolacionizma, promocija ovog bosanskog “srpstva” je od RS-a napravio kvazi državu unutar BiH, siromašnu, prezaduženu i bez perspektive.

Sa druge strane u FBiH imamo neo bošnjački kvazi nacionalizam koji može biti zasebna tema. Manje uspješan jer Bošnjaci kao narod jednostavno nemaju tu koheziju i jedinstvo.

Hrvate necu ni spominjat. Prekucali i hakirali BiH. Vise ćeš ljiljana pronaći u BL nego u Zapadnom Mostaru.
drmadzija

#10 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by drmadzija »

Lijepo je voljeti, ali ne živi se samo od ljubavi. Da smo pola truda u neku normalu uložili, imali bi kvalitetniji život u zadnjih 30 godina. Može se o svakom ponešto kazati, ali ko će te tu saslušati, a kamo li prihvatiti? Nemamo kulture jedinstva, jer smo slabo obrazovani. Nemamo lidera jer nemamo sloge. Kako će naš čovjek prihvatiti da ima neko pametniji od njega? Znaš li ti koja je to sramota? Bolje se krkanski zainatiti pa sjebat koncept i sebi i tome što misli da je pametan. Ali ovo važi samo između nas, ne i kad smo sa strancima, jer onda je lakše progutati ponos jer nismo isti. Vječito idemo ispočetka i zakočeni smo u survival mode-u. Uvijek nam može biti gore nego što nam je danas pa zato i nemamo granice da kažemo e sad je dosta…

Zašto (bosanski) srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu, tema ove emisije. Ovo je prljavo srocen naslov. Zamisli da si Srbin koji voli Bosnu i Hercegovinu i onda otvoriš Klix forum. Užas. Ja bih rekao da mnogo Srba voli Bosnu. Mnogo Srba je branilo Bosnu i isto tako mnogo je Srba položilo svoj život za ovu Bosnu. Mnogi se bore za nju i dan danas. Ako smo ikakvi ljudi treba reći hvala vam braćo Srbi što smo zajedno odbranili ovu zemlju. Nije perfektna, daleko od toga, ali kakva god da je naša je i ako budemo imali imalo pameti napraviti ćemo je boljom zajedno. :bih:
Mitsu_bitchy

#11 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Mitsu_bitchy »

drmadzija wrote: 01/03/2025 04:26
Zašto (bosanski) srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu, tema ove emisije. Ovo je prljavo srocen naslov. Zamisli da si Srbin koji voli Bosnu i Hercegovinu i onda otvoriš Klix forum. Užas. Ja bih rekao da mnogo Srba voli Bosnu. Mnogo Srba je branilo Bosnu i isto tako mnogo je Srba položilo svoj život za ovu Bosnu. Mnogi se bore za nju i dan danas. Ako smo ikakvi ljudi treba reći hvala vam braćo Srbi što smo zajedno odbranili ovu zemlju. Nije perfektna, daleko od toga, ali kakva god da je naša je i ako budemo imali imalo pameti napraviti ćemo je boljom zajedno. :bih:
U kojem ti svijetu živiš čovječe božji? Pratiš li ti šta se dešava u zemlji? Bože sačuvaj
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by PreWiBa »

Zato što oni Bosnu u srži posmatraju kao njima stranu državu. Možemo mi ovdje puno raspravljati, ali njihovo ponašanje je bukvalno ono migranta u nekoj zapadnoj zemlji koji ne želi da se integrira.
Navija se za drugu državu, smatra se dijelom te države i tkd.

Naravno, ovo nisu svi, ali dio koji su nacionalisti definitivno se ovako ponaša.
tuitamo

#13 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by tuitamo »

Isto važi za težnju identifikacije Hrvatima i Srbima u BiH.

https://youtu.be/FTfa7sBrVrY?si=E6JXiwfRteQn2QDk
4L0n3

#14 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by 4L0n3 »

Zanimljivo mjesto za postavljanje ovakve diskusije, nisam siguran da ces naci sagovornika sa “druge” strane ali moguce da budem iznenadjen pa cu pratiti temu.
DebelinJoe

#15 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by DebelinJoe »

4L0n3 wrote: 01/03/2025 10:45 Zanimljivo mjesto za postavljanje ovakve diskusije, nisam siguran da ces naci sagovornika sa “druge” strane ali moguce da budem iznenadjen pa cu pratiti temu.

https://bljesak.info/vijesti/politika/d ... ali/483286
gozila555

#16 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by gozila555 »

dosta srba i hrvata je volilo nezavisnu bh 91 i 92 godine,vec 93 ta situacija se pocinje uveliko mjenjat,jer armija bh koja je bila 92 u pravom smislu multi kulti pocinje 93 da biva islamska armija,pocinju se uvodit termini sehidi,islamska pozdravljanja,ucenje fatihe.smjenjivanja nebosnjaka sa komandni mjesta.
vjeshalica

#17 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by vjeshalica »

gozila555 wrote: 01/03/2025 11:18 dosta srba i hrvata je volilo nezavisnu bh 91 i 92 godine,vec 93 ta situacija se pocinje uveliko mjenjat,jer armija bh koja je bila 92 u pravom smislu multi kulti pocinje 93 da biva islamska armija,pocinju se uvodit termini sehidi,islamska pozdravljanja,ucenje fatihe.smjenjivanja nebosnjaka sa komandni mjesta.
Proseravanje tesko. Danas pogledaj da to isto rade srbi, pocev od osvestavanja stanica, krstova, slava, dovodjenja popova po institucijama, kao i katolici. Zato ponavljam PROSERAVANJE! Smeta ti nekakvo islamisanje, a isto religijsku stvar radis.

Kod njih je problem nesto sasvim deseto a sustina tog problema jeste da su vrlo glupi.
Last edited by vjeshalica on 01/03/2025 11:25, edited 1 time in total.
PreWiBa

#18 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by PreWiBa »

gozila555 wrote: 01/03/2025 11:18 dosta srba i hrvata je volilo nezavisnu bh 91 i 92 godine,vec 93 ta situacija se pocinje uveliko mjenjat,jer armija bh koja je bila 92 u pravom smislu multi kulti pocinje 93 da biva islamska armija,pocinju se uvodit termini sehidi,islamska pozdravljanja,ucenje fatihe.smjenjivanja nebosnjaka sa komandni mjesta.
Minoran broj u oba slučaja.

Imaš brojke ne-Bošnjaka u Armiji BiH od 1992. do 1995, slabo da je ikako ne-Bošnjaka bilo. Mislim, ne kažem da nije bilo nikako, i to kakvih vojnika, ali njih sigurno njih sigurno nije razuvjerilo Alijino dodvoravanje zemljama koje su jedine davali oružje.

Oni koji su 1992. voljeli ovu državu, voljeli su je i 95.
Vjecita_zavrzlama

#19 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Pustite sta mainstream mediji pisu, i danas ljude uglavnom zanima da zive.I rijetki si nacionalisti pravi
PreWiBa

#20 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2025 11:29 Pustite sta mainstream mediji pisu, i danas ljude uglavnom zanima da zive.I rijetki si nacionalisti pravi
Jahh

Još čuj mainstream mediji :lol:
Novak20

#21 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by Novak20 »

Ima li barem jedan (bosanski) Srbin na Klix forumu da proba odgovoriti na ovo pitanje ?
Vjecita_zavrzlama

#22 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

sehohari wrote: 01/03/2025 11:29
Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2025 11:29 Pustite sta mainstream mediji pisu, i danas ljude uglavnom zanima da zive.I rijetki si nacionalisti pravi
Jahh

Da prosjecni covjek sto gleda a sto drze nacionalisti, ali evo ukidamo im korijene lagano
PreWiBa

#23 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2025 11:32
Jahh

Da prosjecni covjek sto gleda a sto drze nacionalisti, ali evo ukidamo im korijene lagano
De nemoj majketi, još kaže "mi", ti iz Švecke ili šta?
Vjecita_zavrzlama

#24 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

sehohari wrote: 01/03/2025 11:37
Vjecita_zavrzlama wrote: 01/03/2025 11:32

Jahh

De nemoj majketi, još kaže "mi", ti iz Švecke ili šta?
Jok iz Njemacke, imas li ti neku vrstu aspbergera
DebelinJoe

#25 Re: Zašto (bosanski) Srbi ne vole Bosnu i Hercegovinu?

Post by DebelinJoe »

Novak20 wrote: 01/03/2025 11:30 Ima li barem jedan (bosanski) Srbin na Klix forumu da proba odgovoriti na ovo pitanje ?
Je li Peđa Kojović i dalje na forumu?
Post Reply