Cekaj, ako je ucinak zaista isti, zasto nema optuznica o udruzenom zlocinackom poduhvatu za bosnjacko vodstvo?travnik wrote:LBVIEW
Za Jajce sam rekao prvi, a ne jedini. Dogovora je bilo,al' ne samo između spomenutih formacija i ne samo u SB. Zadržati ću se u SB, da ne idem dalje. Onako kroz izjave, ciljeve, odluke i sl. drastična je razlika između HVO i ABiH. Međutim, de facto, učinak je isti - etničko čišćenje sa svim popratnim elementima (pljačka, paljenje, rušenje i sl.). Mogu se vaditi kojekakve odluke, ali...Puno je tih djela pojedinaca. Naposljetku, da sumiram tvoj post, jedni radili na sistematskom istrebljenju, a drugi nisu. Međutim, rezultat isti. Kako? Da vidimo razliku u NT na primjer. Podjeljen i grad i općina. Temeljito očišćeno, ali sa obje strane. Eh sada, po ovoj logici ispade, iako su i metode i rezultat isti, da imaju razlike. U to može povjerovati samo neinformirana ili blago retardirana osoba.
ZV Keli
Tvoj komentar me podsjeća na onu situaciji kada sjedi masa ljudi, zezancija, diplenja, a među njima asocijalan i zaostao lik. Naravno, nikako ga ne ferma ni 1%, a onda on nešto izvali, lupi ili napravi neki retard potez, da privuće pozornost.
Da nije opet urota medunarodnih cimbenika?
Ja ne sporim da je zlocina nad Hrvatima bilo, ali smisljeni plan o zatiranju drugih poput onog kojeg su celnici zamisljene HB nedvojbeno imali, a da sad one sumske i ne spominjem, sproveden svugdje gdje se moglo, kod uvjetno receno bosnjacke strane, ne vidim.Ja ne vidim nigdje masovne deportacije Hrvata i organiziranje besplatnog "logorovanja" poput onog u o Hercegovini priredenog Bosnjacima, a nije da se nije moglo, od Tuzle do Sarajeva.Jos kad se uzme u obzir kako je celnistvo samoproklamirane HB uradilo sve sto je u njenoj moci kako bi se izvrsilo "humano" preseljenje pucanstva(pogledati par presuda Haskog Tribunala) a sto je rezultiralo napustanjem mjesta po srednjoj Bosni i "povlacenjem" u Hercegovinu preko srpske teritorije gdje su nakon rata nikli razni Suskovo, Bobanovo... a sve u cilju etnickog inzinjeringa, sve postaje kristalno jasno onom ko ima imalo grama sive mase u glavi.
Sto se tice Jajca, raspitaj se malo kad je osnovana TO i kako se HVO prema tome odnosio.I sto se ne osvrnu na ono 'rabro prepustanje linija cetnicima,nakon kojeg su se pripadnici Armije par dan kroz borbu i preko cetnicke teritorije povlacili do Turbeta.Pa su im onda Krajisnici uzimali od opreme sto su htjeli, bilo je glava dolje nek je samo na ramenima.
U vezi saradnje s cetnicima, sve je bolan jasno jos od prodaje Jajca, gdje god ste bili u skripcu cete su vam pomagale, od Travnika, preko Kiseljaka i Fojnice do Zepca.Bilo je i rentanja tenkova, 'rabrih bojovnika u istom rovu s cetnicima i tako toga. Znam ja da HTV i Smiljko Sagolj koji se 'rabro probio do opkoljenog Zepca kako bi s lica mjesta izvjestavao o "balijskom zulumu" kaze drugacije, ali je isti mjerodavan po pitanju historijskih cinjenica samo uvazenom gledateljstvu- bjelosvjetska urota bas k'o onima u sumskoj zavera, pa to ti je.