Zastava RS

Post Reply
atmel

#1 Zastava RS

Post by atmel »

Ustavni sud BiH 17. i 18. novembra održao je svoju 35. plenarnu sjednicu. U predmetu pokrenutom po zahtjevu Sulejmana Tihića Ustavni sud je utvrdio da čl. 1. i 2. Zakona o slavama i svetkovinama nisu u saglasnosti s ustavnim principom ravnopravnosti konstitutivnih naroda, građana i ostalih u BiH i da su diskriminirajućeg karaktera. Ustavni sud je smatrao da su osporenim odredbama Zakona o slavama i svetkovinama RS-a obuhvaćeni praznici koji odražavaju i veličaju samo srpsku historiju, tradiciju, običaje i vjerski i nacionalni identitet i da se u isto vrijeme te vrijednosti nameću pripadnicima ostalih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalim na području RS-a.
Istovremeno, utvrđeno je da je član 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH. Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, jer se radi o zastavi u kojoj su zastupljene panslavenske boje koje su karakteristične za historiju slavenskih naroda, među kojima su i konstitutivni narodi u BiH. Ustavni sud ukazuje da zastava RS-a i zastava Srbije nisu identične jer zastava Srbije ima u svom sastavu i grb što nije obilježje zastave RS-a. Nadalje, činjenica koja se ističe u zahtjevu podnosioca, da je zastava korištena tokom rata i da se pod ovim simbolom vodio rat, ne znači sama po sebi da su boje na zastavi i njihov raspored neustavni.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Bravo Suljo, yu for prezident (ov PC).
Officer Crabtree

Post by Officer Crabtree »

A problematično nije što u vremenu proglašenja te zastave Narodna skupština RS nije bila ustrojena prema konstitutivnosti svih naroda? :-)
Klon

Post by Klon »

jel to znaci da Republik Srpska nemora promjeniti zastavu.

zar nije donesena odluka da moraju promjeniti
lindjo

Post by lindjo »

jos jedna pobeda...suljage velicanstevnog...Imagemic po mic...apokalipsa

kad se sjetim shuka one metle od suade :-)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Klon wrote:jel to znaci da Republik Srpska nemora promjeniti zastavu.

zar nije donesena odluka da moraju promjeniti

Jest bila donesena odluka...ali se odluka promijenila...sta je kompezacija za promjenu odluke..cemo uskoro saznat....ili reforma policije ili Distrikt Brcko.... :D
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

Nema kompenzacije. I zastava i policija RS ostaje. Ako Hare nastavi ovakvom brzinom graditi 100% BiH, sve ce biti rijeseno za maksimalno dvije godine.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

DrugaGimnazija wrote:Nema kompenzacije. I zastava i policija RS ostaje. Ako Hare nastavi ovakvom brzinom graditi 100% BiH, sve ce biti rijeseno za maksimalno dvije godine.

ja mislim da si izostavio ovo na kraju recenice :D :D :D :D
Klon

Post by Klon »

joj zastava RS predsavlja sve narode BiH, jer su to panslavske boje. dobro
ali kako moze himna i grb bizi u skladu sa ustavom, uopste nekontam, u himni samo srpski narod a na grbu cetri s.
muha_sa

Post by muha_sa »

Vrati se Tito-bogom te kumim.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Klon wrote:joj zastava RS predsavlja sve narode BiH, jer su to panslavske boje. dobro
ali kako moze himna i grb bizi u skladu sa ustavom, uopste nekontam, u himni samo srpski narod a na grbu cetri s.

Igra rijeci....U trenutnom Ustavu BIH koji je napravljen u Dejtonu stoji da su sadasnji grb,zastava i himna u rs-u ustavom definisani...

Odluka Parlamenta BIH da su srbi/hrvati/bosnjaci konstutivni narodi na citavoj teritoriji BIH,a koju je potvrdio Ustavni Sud BIH....nisu izgleda uneseni u Ustav BIH.....tako da umjesto da saopstenje glasi..

grb,zastava i himna u entitetima nije u skaladu sa konstutivnoscu naroda u BIH..

stoji...grb,himna i zastava u rs-u je u skladu sa ustavom BIH.....znaci Ustavni Sud BIH tumaci konstutivnost naroda onako kako MZ-a hoce i strane u BIH...Znaci nastavlja se "Karadjordjevo" na neki sad drugaciji nacin... :sad:

Neznam samo zasto su neustavne svetkovine u rs-u jer i to stoji u Ustavu BIH iz Dejtona....valjda nesto u vezi reforme policije treba da se proguta.. :roll:
Klon

Post by Klon »

zavrzlama wrote:
Klon wrote:joj zastava RS predsavlja sve narode BiH, jer su to panslavske boje. dobro

Igra rijeci....U trenutnom Ustavu BIH koji je napravljen u Dejtonu stoji da su sadasnji grb,zastava i himna u rs-u ustavom definisani...

Odluka Parlamenta BIH da su srbi/hrvati/bosnjaci konstutivni narodi na citavoj teritoriji BIH,a koju je potvrdio Ustavni Sud BIH....nisu izgleda uneseni u Ustav BIH.....tako da umjesto da saopstenje glasi..

grb,zastava i himna u entitetima nije u skaladu sa konstutivnoscu naroda u BIH..

stoji...grb,himna i zastava u rs-u je u skladu sa ustavom BIH.....znaci Ustavni Sud BIH tumaci konstutivnost naroda onako kako MZ-a hoce i strane u BIH...Znaci nastavlja se "Karadjordjevo" na neki sad drugaciji nacin... :sad:

Neznam samo zasto su neustavne svetkovine u rs-u jer i to stoji u Ustavu BIH iz Dejtona....valjda nesto u vezi reforme policije treba da se proguta.. :roll:
a sta je sa zastavom federacije ustavni sud je bio donio odluke da se i ta zastava mora promjeniti
vatrogasac

Post by vatrogasac »

zavrzlama wrote:....valjda nesto u vezi reforme policije treba da se proguta.. :roll:
...i to...ali i Kosovo je na dnevnom redu....juče u Italiji rekoše da Kosovo dobija neovisnost....
elvis007

#14 Odluka Ustavnog Suda Palestine

Post by elvis007 »

Odluka Ustavnog Suda Palestine!

Poslije zalbe izraelskog parlamenta, Ustavni Sud Palestine je donijeo odluku da "davidova zvijezda" predstavlja sve narode na bliskom istoku sto znaci da predstavlja i sve arape ukljucujuci i palestince (pan-arapski simbol)

hm, ovo se nikad nije desilo palestincima

i nek neko kaze da nam je bolje nego palestincima!

suljo je znao da cese ovo desitit, treba ga marsirati iz sda
zavrzlama

Post by zavrzlama »

vatrogasac wrote:
zavrzlama wrote:....valjda nesto u vezi reforme policije treba da se proguta.. :roll:
...i to...ali i Kosovo je na dnevnom redu....juče u Italiji rekoše da Kosovo dobija neovisnost....
Davno sam ja rekao da su u proslom ratu najvise fasovali srbi i muslimani....i da kosovo ima veze sa BIH i to velike....Srbiji se odkidaju dijelovi teritorije a u BIH se pravi nakaradna drzava kao kompezacija tome....
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Ustavni sud BiH je već ranije, nekad u aprilu ili maju, donio odluku da grb i himna RS nisu u skladu sa Ustavom BiH, ali tada se nisu izjašnjavali o zastavi, nego su rekli da će o tome kasnije. E to kasnije je bilo jučer kad su donijeli odluku da zastava JESTE u skladu s Ustavom, jer ne vrijeđa nijedan narod. Sastoji se od tri boje, panslavenskog je karaktera, bla, bla, bla...
Na zvaničnoj zastavi RS nema nikakvog grba.
:-)
http://www.vladars.net/lt/srpska/grb.html

A zastava i grb FBiH su također neustavni jer nemaju obilježja srpskog naroda. (FBiH nema himnu)
:-)
elvis007

Post by elvis007 »

utvrđeno je da je član 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH

panta, o cemu ti pricas

ma ja, cetnik te ubija a panta ti kaze "ma on se samo sali"
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Himna Republike Srpske

Bože pravde

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod.
Bože spasi, Bože hrani,
Srpskog Kralja, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu,
na svak' dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.

Nek' na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod.
Bože spasi, Bože hrani

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani,
k' pobedi mu vodi hod.
Bože spasi, Bože hrani

Iz mračnoga sinu groba
srpske krune novi sjaj,
nastalo je novo doba,
novu sreću Bože daj.

Kraljevinu srpsku brani,
pet vekovne borbe plod.
Bože spasi, Bože hrani,
moli ti se srpski rod!

Ova himna je upisana u Dejtonu u Ustav BIH....

Koliko je ova himna u skaladu sa ravnopravnosti i konstutivnosti tri naroda u rs-u...zakljucite sami....ispada da je Tihic podnio zahtjev Ustavnom Sudu BIH da se samo ponovi ono sto je u Dejtonu uneseno u Ustav BIH.

Tako isto i grb i zastava....valjda se nije za male pare i bezvrijednu kompezaciju izigralo pravo naroda na ravnopravnost i konstutivnost u BIH... :roll:

Kad se vidi koju blamazu je Tihic napravio...nije ni cudo sto je ga Haris pomeo na izborima...
Panta Rei

Post by Panta Rei »

elvis007 wrote:utvrđeno je da je član 1. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a u skladu s Ustavom BiH

panta, o cemu ti pricas

ma ja, cetnik te ubija a panta ti kaze "ma on se samo sali"
Dečko, malo više čitaj, malo manje lupaj gluposti!

"Ustavni sud BiH sredinom ovog mjeseca nastavit će razmatrati i, najvjerovatnije, donijeti odluku o zahtjevu Sulejmana Tihića kojim se traži ocjena ustavnosti dijelova Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske i Zakona o slavama i svetkovinama RS.
Ovu informaciju "Dnevnom avazu" je potvrdio i registrar Ustavnog suda BiH mr. Faris Vehabović.

Osporene odredbe

- Poznato je javnosti da je na sjednici Ustavnog suda BiH održanoj posljednjeg dana marta i 1. aprila ove godine donesena djelimična odluka po zahtjevu pokretača postupka Sulejmana Tihića. Tada je odlučeno da zastava i grb Federacije BiH te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BiH. Istovremeno, entitetskim parlamentima dato je u zadaću da u roku od šest mjeseci usklade osporene članove zakona s Ustavom BiH. Rok od šest mjeseci teče od dana objavljivanja Odluke državnog Ustavnog suda u Službenom glasniku BiH - izjavio je Vehabović za "Dnevni avaz".
Odluka Ustavnog suda BiH objavljena je 20. juna ove godine u Službenom glasniku broj 47/06. To znači da entitetski parlamenti do 20. decembra zakonska rješenja o upotrebi zastave i grba (FBiH) te grba i himne (RS) moraju uskladiti s Ustavom BiH, koji priječi svaki oblik rasne diskriminacije.
Iz Tihićevog zahtjeva Ustavni sud nije rješavao pitanje upotrebe zastave RS i osporene odredbe Zakona o slavama i svetkovinama RS.
- Sud je na sjednici održanoj u proljeće ove godine rješavao pitanje ustavnosti zakona o zastavi i grbu FBiH jer se grb Federacije nalazi na zastavi te se u paketu moglo riješiti pitanje obaju simbola. U RS grb i zastava su dva, uvjetno kazano, odvojena simbola. Riješeno je pitanje grba i himne RS - FBiH nema himnu - a na predstojećoj sjednici rješavat će i pitanje zastave RS - pojašnjava Vehabović.
Jednako tako, Ustavni sud BiH rješavat će i pitanje ustavnosti Zakona o slavama i svetkovinama RS. Poznato je da ovaj zakon ne poznaje katoličke i islamske blagdane te da vrvi od pravoslavnih blagdana. Time se krše temeljna ljudska prava Hrvata i Bošnjaka."

Ne moraš se čak ni mnogo truditi da nađeš ove podatke, samo malo "progooglaj" i sve će ti reći...
:roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Bruka prava bruka, meni lično smeta zastava sa grbom, sam grb, a na kraju i himna RS-a, samim tim imam problem i sa njenim nazivom.... naravno ne dopada mi se ni grb FBiH....

Ja sam za R BiH, a ova muzika himne je dobra, fali tekst, zastava mi se nmogo ne dopada mislim na BiH ovu plavu sa žutim zvijezdama, ljiljani su mi bili super, a ako neko ima nešto protiv njih nije obrazovan .... ali solomonsko rješenje je grb sa tri krune iz srednjeg vijeka ili onaj sa povijenom rukom sa mačem... ma šteta je što se o tim stvarima priča ostrašćeno a to na državnom nivou rade ljudi koji nemaju pojma....

Vrijeme je da se krene !!!
Arminovski

Post by Arminovski »

Ne znam kako ta zastava da pretstavlja mene a pogotovo himna... "Boze spasi srpskog kralja srpski rod" :-)

Nadalje, mislim da bi sada bilo fer da ljiljani budu ponovo zastava... koristili su se za vrijeme rata ali opet mogu da reprezentiraju sve u BiH zar ne?
Maksim

Post by Maksim »

Da je BiH normalna drzava, naravno bi Ljiljani trebali biti grb nase zemlje, jer to je historijski grb Bosne i reprezentirao je Kraljevinu Bosnu tijekom vrmena kada je Tvrtko bio kralj i kada je Bosna bila najmocnija drzava u jugoistocnoj Evropi. Ljiljani nisu simbol Bosnjackog naroda, nego Bosne, tako da jos uvijek ne shvacam toliko odbojnost vecinskog hrvatskog i srpskog puka. Ali to je to, nepoznavanje historije i nezainteresiranost za poznavanjem historije.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Pa ta zastava ne predstavlja tebe, ne predstavlja ni mene (hvala bogu), ali predstavlja Srbe u BiH i, kako Ustavni sud kaže, ne vrijeđa ostale narode jer se radi samo o tri boje.

Image

Meni je lično ona s ljiljanima bila draga, al' eto ukidoše je (niko nas nije pitao hoćemo li to ili ne).
Sad je ovo moja zastava:

Image
Arminovski

Post by Arminovski »

Panta Rei wrote:Pa ta zastava ne predstavlja tebe, ne predstavlja ni mene (hvala bogu), ali predstavlja Srbe u BiH i, kako Ustavni sud kaže, ne vrijeđa ostale narode jer se radi samo o tri boje.
Kontam te ali reagirao sam na ovo:

" Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, jer se radi o zastavi u kojoj su zastupljene panslavenske boje koje su karakteristične za historiju slavenskih naroda, među kojima su i konstitutivni narodi u BiH. "

Dakle ispada "kao" da ona predstavlja i mene.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Panta Rei wrote:Pa ta zastava ne predstavlja tebe, ne predstavlja ni mene (hvala bogu), ali predstavlja Srbe u BiH i, kako Ustavni sud kaže, ne vrijeđa ostale narode jer se radi samo o tri boje.

Image

Meni je lično ona s ljiljanima bila draga, al' eto ukidoše je (niko nas nije pitao hoćemo li to ili ne).
Sad je ovo moja zastava:

Image
Rjesenje je da se pokrene pred Ustavnim sudom postupak za vracanje ljiljana za zastavu BiH, jer cvijece ne vrijedja nikoga :D
Post Reply