mislim da kontam sta hoces reci, ali da 'potpitam':Halcyon wrote:Uvažavati tuđe mišljenje i garantovati mu slobodu da se izjasni kako hoće, a samim tim i poštovati Ustav ove zemlje, ne znači obilježavati bilo koga niti ga na bilo koji drugi način izdvajati iz društva. Interesantno je kako ljudi koji su deklarativno protiv ovakvog stanja zapravo ti koji najviše i pričaju o nacijama, nacionalnostima i tzv. prebrojavanju krvnih zrnaca.despina wrote:
moj prijedlog bi bio da uvedemo ovakav modni detalj.... da je odmah svima vidljivo jel neko bošnjak, srbin, hrvat ili ostali.
da li ti je normalna cinjenica da neko ko se izjasnjava kao Bosanac u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne moze se kandidovati za clana predsjednistva te zemlje?
kakva je to parcijalna demokratija? kao, imas se pravo izjasniti kako hoces, ali samo bosnjaci, srbi i hrvati imaju pravo da vladaju?
nije li osnovni postulat demokratije da "svaki gradjanin ima pravo da bira, i da bude biran"?
da li je po tom postulatu BiH demokratska zemlja? s obzirom da ja kao Bosanac mogu glasati, a ne mogu biti biran, meni je tu savrseno jasno da tu nema ni D od demokratije!
imamo presudu sejdic-finci kojom je Ustav BiH zvanicno oglasen kao diskriminatorski. je li to ustav na cije postovanje ti ovdje pozivas? OK, postujem ja Ustav, legalista, ali postujuci taj Ustav podrzavam krsenje svojih osnovnih ljudskih prava, sto je totalni paradoks!
i, slazem se sa postavljacem fotografije. kad je vec bitnije da li je neko bosnjak, srbin ili hrvat od toga da li on zaista zna raditi posao za koji ga postavljaju samo na osnovu 'krvnih zrnaca', onda najbolje da nas obiljeze i lagano, ne bi bilo manje demokratski od onoga sto danas imamo. ja se svakako osjecam k'o da imam onu zvijezdu na sebi...