Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
-
jai
#51 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Ja nisam nista implicirao,ali sam naglasio da sve pocinje od generalizacija(tipa SVI Jevreji kradu,SVI "Turcini" nevaljaju,SVE muslimane treba ubiti itd)....
-
paratrooper
#52 Re: Re:
Dobar komentar ali ima jednu manu, to vrijedi kada je drustvo otvoreno i heterogeno. Moje misljenje je da se zatvoreno drustvo zaista moze tretirat kao jedna cjelina bez mnogo individualnosti.jai wrote:To sto pokusavas se zove generalizacija i svaka ozbiljna filozosko socioloska misao je odstupila od te namjere.Teznje danasjeg drustva stu da manje generalizuje,a vise partikulise.Jer po slijedu stvari GENERALIZACIJA vodi ETIKETIRANJU a etiketiranje PREDRASUDI,predrasuda stvara MRZNJU,mrznja izaziva "FASIZAM"(kakvog ga ti pojmis).
Drugo, predrasuda ne mora stvarati MRZNJU kako tebi to izgleda, predrasuda moze imati razlicite pravce a samo jedan od njih je MRZNJA.
i trece
i ako neko nekoga mrzi ne znaci da je fasista. fasizam je specificna pojava organizirane netrpeljivosti a nikako stvar jednog pojedinca.
- JohnnyS
#53 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Ja sam stavio da nsam protiv zakona, ne iz razloga što bih bio za fašizam nego baš suprotno. Takve udruge trebaju biti javne tako da ih i policija i ostale državne službe imaju na oku i znaju šta rade i planiraju. Pođu li u ilegalu (jer fašistoidnih ljudi uvijek ima, i nema te zabrane koja će ih iskorijenit) posljedično će bit teže organima reda i mira da ih prate...
-
zrikavac48
#54 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Bosna i Hercegovina nije = Bosnjaci. Cinjenice govore da je Hendzar divzija zvanicno kolaborirala sa nacistima. Pripadnici Handzar divizije su se uglavnom deklarirali kao Hrvati ili Srbi muslimanske vjeroispovijesti. Zakljucak je jasan . Medjuti kako nisu svi Hrvati bili za utasku ideologoju a jos manje da su svi bili ustase kao ni Srbi za cetnicku ideologiju ili cetnici, te se to takodjer odnosi i na Bosnjake ili tada Srbe i Hrvate muslimanske vjeroispovijesti da nisu svi bili skloni Handzar diviziji i njenim ciljevima a pgotovo ne pripadnici. Na te stvari treba gledati realno. Nema tu crno-bijele slike.gospodar kuglastih munja wrote:Da mu odmah zamjerim to sto u isti kos stavlja Cetnike, Ustase i Handzar Diviziju. Ovo je mala podvala. Rezim Nezavisne Drzave Hrvatske je kolaborirao sa 3. Rajhom, Vlada Srbije je potpisala pakt sa 3. Rajhom, ali mi nije poznato da je Vlada BiH potpisala ista , jer nije ni postojala, te je Handzar Divizija samostalan vojana jedinica , bez pokrica bilo koje vlade ili rezima. Ovo je podvala zato sto se kroz ovakvo oslovljavanje namece i R BiH da je kolaborilala sa Nacistima sluzbeno, na nivou Vlada, sto naprosto nije tacno. Ovim se indirektno i Bosnjaci kao narod stavljaju u ravan sa fasistickim rezimima iz Zg i BGD.
I zato PROTESTUJEM mada osudjujem zlocine sve tri ekipe
Sto se, radi mira u kuci, mora dozvoliti da nas neko naziva fasistickim kolaborantima kad to nismo. Bosnjaci nikad nisu suradjivali institucionalno sa 3. Rajhom.
- valterbranisarajevo
-
mostarac
#56 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Ako se ne varam Nenad Canak je prosle godine rekao sljedece:
"Dubina misli fasiste moze se proveriti samo kursumom"
"Dubina misli fasiste moze se proveriti samo kursumom"
-
jai
#57 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
valterbranisarajevo wrote:Evo i online peticije podrške Zakonu...![]()
http://www.thepetitionsite.com/1/zakon- ... ercegovini
PA ev gledam sad na Posteno:SNSD i SDA ce glasati za doticni zakon(cak mislim da su uputili zahtjev Vijecu Ministara),znaci rijeseno je
- valterbranisarajevo
#58 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Oni će glasati, ali će pod plaštom "totalitarističkih ideologija" u tu priču ugurati i antifašiste, baš kako sam ja predvidio. Tako će između ove dvije ideologije na perfidan način staviti znak jednakosti. Upravo iz tog razloga prijedlog u ovoj varijanti nije prošao..
Mada siguran sam, kao što je rekla gospođa Broz, diskusije večeras će mnogim građanima otvoriti oči.
Gospođa iz Livna koja se javila u program je rekla: Treba donijeti ovaj zakon i staviti točku na I.
Ja bih je samo malo ispravio- treba donijeti ovaj zakon i staviti tačku na II svjetski rat. U čitavom svijetu, osim nekim ljudima kod nas je jasno ko je pobijedio, a ko je poražen u toj najećoj svjetskoj klaonici naroda...
Donošenjem ovog Zakona dileme više neće biti, zato toliki otpor kod - mračnjaka...
Mada siguran sam, kao što je rekla gospođa Broz, diskusije večeras će mnogim građanima otvoriti oči.
Gospođa iz Livna koja se javila u program je rekla: Treba donijeti ovaj zakon i staviti točku na I.
Ja bih je samo malo ispravio- treba donijeti ovaj zakon i staviti tačku na II svjetski rat. U čitavom svijetu, osim nekim ljudima kod nas je jasno ko je pobijedio, a ko je poražen u toj najećoj svjetskoj klaonici naroda...
Donošenjem ovog Zakona dileme više neće biti, zato toliki otpor kod - mračnjaka...
-
jai
#59 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Pa treba podrzati i osudu totalitarizma,mada ne treba vrsiti izjednacavanja(ali to Bakir i ne predlaze),takodjer koliko sam shvatio vladajuca koalicija hoce APOLITICAN ZAKON,a ne ZAKON u SVRHU PREDIZBORNE KAMPANJE(kad Duska pita Denisa:A zasto bas sad???,,,i ovaj ne odgovori)...valterbranisarajevo wrote:Oni će glasati, ali će pod plaštom "totalitarističkih ideologija" u tu priču ugurati i antifašiste, baš kako sam ja predvidio. Tako će između ove dvije ideologije na perfidan način staviti znak jednakosti. Upravo iz tog razloga prijedlog u ovoj varijanti nije prošao..
- valterbranisarajevo
#60 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Prema ovom zlu se mora postaviti beskompromisno, i ne dopustiti nikakvu raspravu, jer svaku raspravu neki koriste za umanjivanje vrijednosti antifašizma. Gospođa Broz je upravo svojim verbalnim nokautom onog kretenčića iz Prnjavora pokazala kako se to radi.
Dok smo mi šutili i okretali glavu fašizam se sa smetljišta istorije počeo na velika vrata vraćati na ove prostore. U isto vrijeme npr. table sa imenima mnogih časnih antifašista su bukvalno završavale na smetljištu, zlikovci koji su svojim dekretima slali ljude u Jasenovac dobivali avenije, grobovi antifašista skrnavljeni kukastim krstovima., a spomenici antifašistima letjeli u zrak..
Mi u Sarajevu smo također šutili dok se vršio pogrom imena antifašista sa sarajevskih ulica, a i stanje u kojem se nalazi spomen park Vraca je isto na neki način uprljao i naš obraz...
Dok smo mi šutili i okretali glavu fašizam se sa smetljišta istorije počeo na velika vrata vraćati na ove prostore. U isto vrijeme npr. table sa imenima mnogih časnih antifašista su bukvalno završavale na smetljištu, zlikovci koji su svojim dekretima slali ljude u Jasenovac dobivali avenije, grobovi antifašista skrnavljeni kukastim krstovima., a spomenici antifašistima letjeli u zrak..
Mi u Sarajevu smo također šutili dok se vršio pogrom imena antifašista sa sarajevskih ulica, a i stanje u kojem se nalazi spomen park Vraca je isto na neki način uprljao i naš obraz...
- valterbranisarajevo
#61 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Imaš isti rezon kao i oni. Živimo u različitim svjetovima, mi imamo svoj put ,vi svoj, mislim da kompromis nikada nećemo naći. Građani će ipak odrediti kojim putem žele da idu.. putem mraka ili svjetla...jai wrote:Pa treba podrzati i osudu totalitarizma,mada ne treba vrsiti izjednacavanja(ali to Bakir i ne predlaze),takodjer koliko sam shvatio vladajuca koalicija hoce APOLITICAN ZAKON,a ne ZAKON u SVRHU PREDIZBORNE KAMPANJE(kad Duska pita Denisa:A zasto bas sad???,,,i ovaj ne odgovori)...valterbranisarajevo wrote:Oni će glasati, ali će pod plaštom "totalitarističkih ideologija" u tu priču ugurati i antifašiste, baš kako sam ja predvidio. Tako će između ove dvije ideologije na perfidan način staviti znak jednakosti. Upravo iz tog razloga prijedlog u ovoj varijanti nije prošao..
Da sam ja u prilici nikada ne bih glasao za drugu verziju Zakona osim one koja je ponuđena inicijativom. Sve ostalo je za mene, još jednom ponavljam, stavljanje znaka jednakosti između fašizma i antifašizma...
-
jai
#62 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Nije istina,i ne mozemo biti tako kategoricni,niko ne spominje(osim SDP-a) izjednacavaje,samo se trazi strucna pomoc,a ne neko banalisanje kao i falsifikovanje historije.Dakle nek historija kaze svoje...valterbranisarajevo wrote:Imaš isti rezon kao i oni. Živimo u različitim svjetovima, mi imamo svoj put ,vi svoj, mislim da kompromis nikada nećemo naći. Građani će ipak odrediti kojim putem žele da idu.. putem mraka ili svjetla...jai wrote:Pa treba podrzati i osudu totalitarizma,mada ne treba vrsiti izjednacavanja(ali to Bakir i ne predlaze),takodjer koliko sam shvatio vladajuca koalicija hoce APOLITICAN ZAKON,a ne ZAKON u SVRHU PREDIZBORNE KAMPANJE(kad Duska pita Denisa:A zasto bas sad???,,,i ovaj ne odgovori)...valterbranisarajevo wrote:Oni će glasati, ali će pod plaštom "totalitarističkih ideologija" u tu priču ugurati i antifašiste, baš kako sam ja predvidio. Tako će između ove dvije ideologije na perfidan način staviti znak jednakosti. Upravo iz tog razloga prijedlog u ovoj varijanti nije prošao..
Da sam ja u prilici nikada ne bih glasao za drugu verziju Zakona osim one koja je ponuđena inicijativom. Sve ostalo je za mene, još jednom ponavljam, stavljanje znaka jednakosti između fašizma i antifašizma...
-
mostarac
#63 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
jai wrote:Pa treba podrzati i osudu totalitarizma,mada ne treba vrsiti izjednacavanja(ali to Bakir i ne predlaze),takodjer koliko sam shvatio vladajuca koalicija hoce APOLITICAN ZAKON,a ne ZAKON u SVRHU PREDIZBORNE KAMPANJE(kad Duska pita Denisa:A zasto bas sad???,,,i ovaj ne odgovori)...valterbranisarajevo wrote:Oni će glasati, ali će pod plaštom "totalitarističkih ideologija" u tu priču ugurati i antifašiste, baš kako sam ja predvidio. Tako će između ove dvije ideologije na perfidan način staviti znak jednakosti. Upravo iz tog razloga prijedlog u ovoj varijanti nije prošao..
Sve sto SDP predlozi postavlja se pitanje zasto bas sad. Ocekujem da ce postaviti i pitanje zasto bas sad zakon o oduzimanju nelegalno stecene imovine. SDP konstantno pokrece pitanja koja su vazna za ovu drzavu, a zakon o zabrani fasistickih organizacija je veoma vazan, jer upravo takvo organizovanje omogucava slobodno klijanje ideja fasizma i netolerancije koje ovu zemlju vuku nazad. Dakle pitanje zasto bas sad ne stoji, jer onda bi se zakoni predlagali u godinama kad nema izbora, a kako mi svake dvije godine imamo izbore onda SDP da se slucajno ne bi kome zamjerio ne bi trebao nista da predlaze u izbornim godinama, kako neko kao ti to ne bi protumacio kao predizbornu kampanju. Bakir predlaze da se pod hitno zabrani komunizam i to je ono sto on izmedju redova govori i cini mi se da je mnogo zagrijaniji za zabranu komunista nego fasista, ali ne iznenadjuje jer kao sto znamo krilo ne pada daleko od beka, pa nije ni on pao daleko od tatice kojem su i nakon srebrenice drzai bili ostojic i krajisnik nego durakovic i lagumdzija.
- valterbranisarajevo
#64 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Istina je , kakva stručna pomoć, večeras je jasno rečeno. Treba ubaciti u zakon sve "totalitarizme", onaj je čak spominjao AL-kaidu...
Naziv Zakona je Zakon o neofašističkim organizacijama
Zbog takvih kao ti koji nazivanje stvari pravim imenom nazivaju falsifikovanjem istorije, upravo se i predlaže takav zakon. Da više nikome nikada ne padne na pamet da antifašističkku borbu naroda BiH zove falsifikovanjem istorije..
Ja ti kažem kompromisa nema, u suštini ni diskusije o ovome, a narod će na osnovu svega ovoga odlučiti kojim putem želi ići..

Zbog takvih kao ti koji nazivanje stvari pravim imenom nazivaju falsifikovanjem istorije, upravo se i predlaže takav zakon. Da više nikome nikada ne padne na pamet da antifašističkku borbu naroda BiH zove falsifikovanjem istorije..
Ja ti kažem kompromisa nema, u suštini ni diskusije o ovome, a narod će na osnovu svega ovoga odlučiti kojim putem želi ići..
-
mostarac
#65 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
jai wrote:Nije istina,i ne mozemo biti tako kategoricni,niko ne spominje(osim SDP-a) izjednacavaje,samo se trazi strucna pomoc,a ne neko banalisanje kao i falsifikovanje historije.Dakle nek historija kaze svoje...valterbranisarajevo wrote:Imaš isti rezon kao i oni. Živimo u različitim svjetovima, mi imamo svoj put ,vi svoj, mislim da kompromis nikada nećemo naći. Građani će ipak odrediti kojim putem žele da idu.. putem mraka ili svjetla...jai wrote:
Pa treba podrzati i osudu totalitarizma,mada ne treba vrsiti izjednacavanja(ali to Bakir i ne predlaze),takodjer koliko sam shvatio vladajuca koalicija hoce APOLITICAN ZAKON,a ne ZAKON u SVRHU PREDIZBORNE KAMPANJE(kad Duska pita Denisa:A zasto bas sad???,,,i ovaj ne odgovori)...
lijepo ti je veceras receno. Ukoliko u jedan zakon makar i u nejednakim mjerama strpas komuniste i fasiste izjednacila si antifasizam sa fasizmom jer svidjalo se to nekome ili se ne svidjalo komunisti su poveli i vodili antifasisticku borbu u BiH i ne moze ih se trpati u jedan zakon sa svom onom bandom koja je harala ovim prostorima jer to znaci izjednacavanje antifasizma i fasizma.
-
jai
#66 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Pa dobro neznam sta fali da se zabrani totalitarni rezim komunizma,nemoj mi samo reci da ti je komunizam drazi od demokratije,a ti izgleda da nisi slusao Bakira kad je govorio o stradanjima svoje obitelji u koncentracionim logorima(slicno sto nije slusala ni Svetlana pa ga gnusno nazvala monstrumom)...
Treba zabraniti i neofasisticke i neokomunisticke organizacije,ali to treba uraditi sistemski sa naukom iza sebe,a ne ovako "na brzaka" sto SDP prelaze.Pa vidio si na kraju da i SNSD i SDA se zalazu za taj zakon,samo je SDP glasao protiv(jer u tom slucaju nisu imali "ekskluziviteta" u promoviranju antifasizma)
A nemam nista protiv SDP-a,samo mi se puno realnijim cini zahtjev za revidiranjem dosadasnje povijesti koju je krojio totalitarni rezim.Dakle zasto dati SDP-u(ili bilo kome drugom) da mi govori sta je historija,kad ZA TO POSTOJE HISTORICARI...
Da li se slazes???
Treba zabraniti i neofasisticke i neokomunisticke organizacije,ali to treba uraditi sistemski sa naukom iza sebe,a ne ovako "na brzaka" sto SDP prelaze.Pa vidio si na kraju da i SNSD i SDA se zalazu za taj zakon,samo je SDP glasao protiv(jer u tom slucaju nisu imali "ekskluziviteta" u promoviranju antifasizma)
A nemam nista protiv SDP-a,samo mi se puno realnijim cini zahtjev za revidiranjem dosadasnje povijesti koju je krojio totalitarni rezim.Dakle zasto dati SDP-u(ili bilo kome drugom) da mi govori sta je historija,kad ZA TO POSTOJE HISTORICARI...
Da li se slazes???
-
jai
#67 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
valterbranisarajevo wrote:Istina je , kakva stručna pomoć, večeras je jasno rečeno. Treba ubaciti u zakon sve "totalitarizme", onaj je čak spominjao AL-kaidu...
Ja ti kažem kompromisa nema, u suštini ni diskusije o ovome, a narod će na osnovu svega ovoga odlučiti kojim putem želi ići..![]()
"Zbog takvih kao ti koji nazivanje stvari pravim imenom nazivaju falsifikovanjem istorije",isto se moze reci i za tebe
-
mostarac
#68 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
jai wrote:Pa dobro neznam sta fali da se zabrani totalitarni rezim komunizma,nemoj mi samo reci da ti je komunizam drazi od demokratije,a ti izgleda da nisi slusao Bakira kad je govorio o stradanjima svoje obitelji u koncentracionim logorima(slicno sto nije slusala ni Svetlana pa ga gnusno nazvala monstrumom)...
Da li se slazes???
imas drugu temu gdje bi te molio da mi pojasnis sta je zlo u komunistickoj ideologiji, a sudeci po tvom postu sumnjam uopste da znas sta je komunisticka ideologija.
Ah da i ovo "revidiranje povijesti" je cool
P.S. za tvoju informaciju ja jesam komunista.
-
jai
#69 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Ako si komunista,onda nemamo sta pricat(necu reci da mi isto dodje kao da pricam sa fasistom,ali po stepenu autokrativnosti su slicni),,,,dakle nema svrhe sa tobom raspravljati ukoliko ne vjerujes u demokratska nacela i principe,,,upravo zbog takve "neokomunisiticke" aktivnosti(koja truje SDP,a sputava razvitak socijaldemokratije) i treba donijet zakon o zabrani komunistickih organizacija...mostarac wrote:jai wrote:Pa dobro neznam sta fali da se zabrani totalitarni rezim komunizma,nemoj mi samo reci da ti je komunizam drazi od demokratije,a ti izgleda da nisi slusao Bakira kad je govorio o stradanjima svoje obitelji u koncentracionim logorima(slicno sto nije slusala ni Svetlana pa ga gnusno nazvala monstrumom)...
Da li se slazes???
imas drugu temu gdje bi te molio da mi pojasnis sta je zlo u komunistickoj ideologiji, a sudeci po tvom postu sumnjam uopste da znas sta je komunisticka ideologija.
Ah da i ovo "revidiranje povijesti" je coolNa kraju revidiranja ce se dobiti slika da su partizani bili isto i ustase i cetnici.
P.S. za tvoju informaciju ja jesam komunista.
Pozz druze i uzivaj mi u svoj znanju o komunizmu(cistom vjerujem)
- pojedinac
#70 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
@mostarac samo da te pitam koliko je po tvojoj slobodnoj procjeni ovih [ustase i cetnici], a posebno ovih zadnjih boldiranih, ušlo u KPJ nakon 1943-će.mostarac wrote:Na kraju revidiranja ce se dobiti slika da su partizani bili isto i ustase i cetnici.
-
mostarac
#71 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
pojedinac wrote:@mostarac samo da te pitam koliko je po tvojoj slobodnoj procjeni ovih [ustase i cetnici], a posebno ovih zadnjih boldiranih, ušlo u KPJ nakon 1943-će.mostarac wrote:Na kraju revidiranja ce se dobiti slika da su partizani bili isto i ustase i cetnici.
ja mislim da partizana do 1943. godine nije bilo nikako. A onda su cetnici osnovali partizanske odrede kako bi spasili svoju kozu
KPJ za tvoju informaciju u to vrijeme nije bila dobrovoljna organizacija kojoj je mogao pristupiti kako ko hoce, al ti to ocito ne znas, a kako onda da znas neke druge bitne stvari.
-
sarlo
#72 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Fasizam je ideologija iz prve polovine 20-og vijeka koja je porazena 9.maja 1945..
Poslije devetog svanuo je deseti maj. Sukob demokratija-komunizam, obova porusenog, industrije, Marsalov plan, zauzimanje pozicije u reanimiranim drzavama, relativno brza eliminacija sveg gradjanskog i uspostave komunistickih rezima u pola Evrope (polubauk polukruzi poluEvropom), ekspanzija tehnologije i medicine.
Hocu da kazem da je fasizam proslost. Svako rasprava o njemu danas je zbog danasnjih konflikta u drustvu. Naprimjer: Neki zele da dokazu da je Dz. Latic fasist iako je napisao pjesmu o Ivanu Goranu Kovacicu jednu od najljepsih pjesama o antifasizmu, iako je njegova porodica antifasticka i masovno izginula u partizanima. B.Izetbegovic je takodje fasista iako su mu dajdze pobijene u Jasenovcu. Poenta je u tome da se pojavljuje neko (D.Becirevic; S.Broz) koji su kompententi da kazu koje fasista a ko nije.
To nema nikakve veze sa fasizmom i antifasizmom. Ali sa izborima u septembru itekako ima.
Poslije devetog svanuo je deseti maj. Sukob demokratija-komunizam, obova porusenog, industrije, Marsalov plan, zauzimanje pozicije u reanimiranim drzavama, relativno brza eliminacija sveg gradjanskog i uspostave komunistickih rezima u pola Evrope (polubauk polukruzi poluEvropom), ekspanzija tehnologije i medicine.
Hocu da kazem da je fasizam proslost. Svako rasprava o njemu danas je zbog danasnjih konflikta u drustvu. Naprimjer: Neki zele da dokazu da je Dz. Latic fasist iako je napisao pjesmu o Ivanu Goranu Kovacicu jednu od najljepsih pjesama o antifasizmu, iako je njegova porodica antifasticka i masovno izginula u partizanima. B.Izetbegovic je takodje fasista iako su mu dajdze pobijene u Jasenovcu. Poenta je u tome da se pojavljuje neko (D.Becirevic; S.Broz) koji su kompententi da kazu koje fasista a ko nije.
To nema nikakve veze sa fasizmom i antifasizmom. Ali sa izborima u septembru itekako ima.
-
jai
#73 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Svaka cast na komentaru(uze mi misli:ko je kompetentan da etiketira fasizam u 21 vijeku---mislim da je cak i Kalebic to surovo skontao)...sarlo wrote:Fasizam je ideologija iz prve polovine 20-og vijeka koja je porazena 9.maja 1945..
- valterbranisarajevo
#74 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Problem je što za mnoge nije prošlost i mora se naći način da se on definitivno upokoji i pošalje na smetljište istorije..
Međutim, sva sreća u nesreći da još uvijek postoje živi svjedoci koji navodeći tragične sudbine svojih najmilijih mogu posvjedočiti ko ih je klao i ubijao, a ko branio..
Ja više vjerujem g. muzičaru iz Goražda, kojem su kao dječaku pred očima četnici zaklali oca i bacili sa mosta u Drinu, koji kao živi svjedok tvrdi da su pokulji Bošnjaka u Goraždu prestali onog dana kada su taj grad oslobodili partizani, nego raznim prekrajačima istorije, koji tada nisu bili ni rođeni a koji tvrde da su Muslimane od kame spasile nekave „dobrovoljačke muslimanske milicije“, a neki su išli toliko daleko da su tvrdile da su to uradile ustaše i Handžar divizija..
Ko je probio stravični fašistički obruč na Kozari i iz okruženja izveo hiljade žena djece i staraca i tako ih spasio totalnog pogroma, koji im je na osnovu rasnih zakona Mile Budaka, Artukovića i Pavelića namijenila NDH? Da nisu možda četnici? Ne nisu. To su uradili partizani predvođeni legendarnim Dr. Mladenom Stojanovićem i Josipom Mažarom Šošom. A šta su u to vrijeme radili četnici? Zajedno sa Nijemcima i ustašama ubijali partizane na Kozari. Upali su u paritzansku bolnicu, poklali sve ranjene partizane, ljekare i doktora Stojanovića.
Ko je spasio Hrvate iz Istre i Dalmacije i spriječio da talijanski fašisti do kraja ne napune fojbe (koje su uzgred njihov izum, a ne Titov kako oni sada tvrde)? Ko je spasio Hrvate iz dalmatinske zagore od pokolja vojvode Đujića. Da nisu možda ustaše. Ne nisu, oni su ih na tanjiru isporučili fašistima. Spasili su ih opet partizani...
Sarajevo je 1941 imalo oko 70.000 stanovnika. U periodu od 1941-1945 na najsuroviji način je od strane ustaša i Nijemaca ubijeno oko 10.000. njegovih građana.. 15 % ukupne populacije...
Stravičan podatak...
Hvala bogu da ima živih svjedoka da začepe usta mnogima...
Međutim, sva sreća u nesreći da još uvijek postoje živi svjedoci koji navodeći tragične sudbine svojih najmilijih mogu posvjedočiti ko ih je klao i ubijao, a ko branio..
Ja više vjerujem g. muzičaru iz Goražda, kojem su kao dječaku pred očima četnici zaklali oca i bacili sa mosta u Drinu, koji kao živi svjedok tvrdi da su pokulji Bošnjaka u Goraždu prestali onog dana kada su taj grad oslobodili partizani, nego raznim prekrajačima istorije, koji tada nisu bili ni rođeni a koji tvrde da su Muslimane od kame spasile nekave „dobrovoljačke muslimanske milicije“, a neki su išli toliko daleko da su tvrdile da su to uradile ustaše i Handžar divizija..
Ko je probio stravični fašistički obruč na Kozari i iz okruženja izveo hiljade žena djece i staraca i tako ih spasio totalnog pogroma, koji im je na osnovu rasnih zakona Mile Budaka, Artukovića i Pavelića namijenila NDH? Da nisu možda četnici? Ne nisu. To su uradili partizani predvođeni legendarnim Dr. Mladenom Stojanovićem i Josipom Mažarom Šošom. A šta su u to vrijeme radili četnici? Zajedno sa Nijemcima i ustašama ubijali partizane na Kozari. Upali su u paritzansku bolnicu, poklali sve ranjene partizane, ljekare i doktora Stojanovića.
Ko je spasio Hrvate iz Istre i Dalmacije i spriječio da talijanski fašisti do kraja ne napune fojbe (koje su uzgred njihov izum, a ne Titov kako oni sada tvrde)? Ko je spasio Hrvate iz dalmatinske zagore od pokolja vojvode Đujića. Da nisu možda ustaše. Ne nisu, oni su ih na tanjiru isporučili fašistima. Spasili su ih opet partizani...
Sarajevo je 1941 imalo oko 70.000 stanovnika. U periodu od 1941-1945 na najsuroviji način je od strane ustaša i Nijemaca ubijeno oko 10.000. njegovih građana.. 15 % ukupne populacije...
Stravičan podatak...
Hvala bogu da ima živih svjedoka da začepe usta mnogima...
- pojedinac
#75 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH
Izgleda da nisi dobro pročitao pitanje.pojedinac wrote:@mostarac samo da te pitam koliko je po tvojoj slobodnoj procjeni ovih [ustase i cetnici], a posebno ovih zadnjih boldiranih, ušlo u KPJ nakon 1943-će.mostarac wrote:Na kraju revidiranja ce se dobiti slika da su partizani bili isto i ustase i cetnici.
Bitno je da ti sve bitne stvari znaš, samo mi ne odgovori na pitanje.mostarac wrote:....., al ti to ocito ne znas, a kako onda da znas neke druge bitne stvari.