Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post Reply

Podržavate li donošenje Zakona o zabrani neofašističkih organizacija u BiH?

Da
246
89%
Ne
30
11%

Total votes: 276

glavutan

#26 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by glavutan »

U Italiji zakonske mjere za borbu protiv rasizma i diskriminacije nisu sadržane u kaznenom zakonu, već su raspoređene unutar drugih odvojenih zakona, od kojih neki imaju druge svrhe, dok je ponovno uspostavljanje fašističke stranke zabranjeno Ustavom. Unutar tih odvojenih zakona zabranjeno je širenje ideja temeljenih na rasnoj mržnji i superiornosti, pozivanje na rasno, etničko i drugo nasilje ili provokaciju, grupe i organizacije s takvim ciljevima, upotreba njihovih simbola na sportskim manifestacijama, te opravdavanje fašizma i genocida (European Commission against Racism and Intolerance: Legal Measures to Combat Racism and Intolerance in the Member States of the Council of Europe, Strasbourg, 2002). Unatoč tome, neke političke stranke, kao na primjer Lega Nord, otvoreno se koriste rasističkim propagandnim sredstvima, naročito kada se govori o imigrantima iz zemalja izvan Evropske Unije, pa ECRI preporučuje da se iskoriste postojeće, i uvedu neke ad hoc mjere kojima bi se tu stranku spriječilo da upotrebljava ''govor mržnje'' u političke svrhe (ECRI: Second Report on Italy, Strasbourg, 23 April 2002)
Bla, bla, bla....
Prelijevanje iz supljeg u prazno.
LEGA NORD je stranka koja je izasla skoro najjaca na zadnjim parlamentarnim izborima. U novoj vladi ce imati najvjerovatnije 4 ministra od kojih im je ministarstvo unutrasnjih poslova BETONSKI zagarantovano.
Fasisticke stranke u Italiji skoro nikada nisu bile zabranjene. MSI---->ALLEANZA NAZIONALE---->POPOLO DELLA LIBERTà je samo transformacija italijanskih fasista.
Novi predsjednik CAMERE (dom italijanskog parlamenta) je GIANFRANCO FINI, lider ALLEANZE NAZIONALE (fasista), novi gradonacelnik RIMA e GIANNI ALEMANNO (alleanza nazionale - fasista).

ECRI moze da se slika i da piskara sta hoce. Papir svasta trpi.
Ono sto je bitno je da italijanske banke (u cijim upravnim odborima ima i fasista) su medju onih 77% vlasnika bosanskohercegovackog bankarskog sistema. No o tome se ne govori. Kompromitovala bi se domaca bagra koja je za male pare prodala bitan drzavni sektor.

"Ako nemate vremena za potpis, imat ćete vremena za kajanje"????????
Kajanje je pojam koji totalno promasen u svrhu promocije inicijative jer da se priglupe narodne mase necega kaju ne bi se masakri ciklicno ponavljali.
jedna

#27 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jedna »

apsolutno podrzavam, ali ovo mi malo glupavo pominjanje handzar divizije. ko se oslanja na nju? nije mi poznata takva organizacija (bogu hvala)
jai

#28 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jai »

Pitanje:Ko je mjerodavan da u danasnjem svijetu relativizma nesto kategorise kao manifestaciju fasizma?
valterbranisarajevo

#29 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by valterbranisarajevo »

Eh!

Mislim da bi Zakon bio najefikasniji kada bi pored organizacija stvarno tretirao i manifestacije fašizma.

Manifestacija fašizma je kada npr.neko eksplozivom raznese antifašistički spomenik, kao što je to svojevremeno urađeno na Makljenu. Ne vjerujem da je tako (to je vjerovatno organizovano), ali to je mogla organizovati grupa profašističkih budala sponatano u nekoj kafani..
RIZVA

#30 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by RIZVA »

niko
jai

#31 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jai »

valterbranisarajevo wrote:Eh!

Mislim da bi Zakon bio najefikasniji kada bi pored organizacija stvarno tretirao i manifestacije fašizma.

Manifestacija fašizma je kada npr.neko eksplozivom raznese antifašistički spomenik, kao što je to svojevremeno urađeno na Makljenu. Ne vjerujem da je tako (to je vjerovatno organizovano), ali to je mogla organizovati grupa profašističkih budala sponatano u nekoj kafani..
Ev odmah dileme:Da li su fasisti oni ljudi koji unistavaju spomenike anitfasizma?

Ovdje dolazimo do pitanja definicije,naime mi determinisemo fasizam u odnosu na pojam antifasizma(a znamo da je prvo nastao fasizam pa tek antifasizam kao odgovor na navedeno).Konkretno mozda je grupa huligana unistila antifasisticki spomenik,neznajuci njegovo istinsko znacenje(sto je veoma moguce).Time bi smo zapali u neboluzu etiketiranja nekoga fasistom(da li se grupa neupuceni huligana koji reaguju instiktivno moze okarakterisati kao fasisti).

Dakle problem je sto NEZNAM KO IMA PRAVO RECI ZA NEKOGA DA JE FASIST?
valterbranisarajevo

#32 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

U proteklom ratu su uništeni mnogi vjerski objekti. Mislim da je svim normalnim ljudima jasno da to uništavanje vršeno sistematski, vođeno nekom naopakom ideologijom. Mislim da 99% tih objekata nije uništila grupa huligana- iz zabave.

Također u proteklom periodu, na prostoru bivše Jugoslavije je uništeno nekoliko hiljada antifašističkih spomenika. Ovaj veliki broj govori u prilog tome da je i ovo uništavanje vršeno sistematski, vođeno nekom naopakom ideologijom- ta ideologija je nesumnjivo fašizam, u njegovim "domicilnim oblicima...
jai

#33 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jai »

valterbranisarajevo wrote:U proteklom ratu su uništeni mnogi vjerski objekti. Mislim da je svim normalnim ljudima jasno da to uništavanje vršeno sistematski, vođeno nekom naopakom ideologijom. Mislim da 99% tih objekata nije uništila grupa huligana- iz zabave.

Također u proteklom periodu, na prostoru bivše Jugoslavije je uništeno nekoliko hiljada antifašističkih spomenika. Ovaj veliki broj govori u prilog tome da je i ovo uništavanje vršeno sistematski, vođeno nekom naopakom ideologijom- ta ideologija je nesumnjivo fašizam, u njegovim "domicilnim oblicima...
Shodno tome vrsilo se i sankcionisanje zlocinaca.
Vodenjak

#34 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by Vodenjak »

valterbranisarajevo wrote:U proteklom ratu su uništeni mnogi vjerski objekti. Mislim da je svim normalnim ljudima jasno da to uništavanje vršeno sistematski, vođeno nekom naopakom ideologijom. Mislim da 99% tih objekata nije uništila grupa huligana- iz zabave.

Nastavis li tako, uskoro ti slijedi pitanje da li mislis da si najpametniji ovdje... :D
A onda ce se nastaviti redom koji i sam znas...
Zavrsice se sa zakljuckom da si jedan od onih koji su odgovorni za smrt 200 000 ljudi u proslom ratu...

Samo se ti igraj! Jos bi mogao i u Haag! :oops:
valterbranisarajevo

#35 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Ja nemam informaciju da su počinioci spomenutog zlodjela na Makljenu sankcionisani, a još manje da je neko pokušao obnoviti spomenik.

Vodenjak, poslušaću te i završiću diskusiju sa jednim tekstom Mileta Stojića..

Partizansko groblje

Norveški ambasador u Bosni i Hercegovini Henrik Ofstad ostao je šokiran prilikom posjeta Mostaru, kad je vidio oko stotinjak oštećenih spomen-ploča na Partizanskome groblju, koje je inače nedavno obnovljeno. To glasovito Partizansko groblje pomagala je obnoviti i norveška Vlada, svjesna da je ono - pored toga što je estetičko ostvarenje prvog reda - i trajan spomen na žrtve fašizma u hercegovačkoj metropoli. Veleposlanik Ofstad ostao je zgranut, vidjevši da je spomen-groblje prepuno fašističkih oznaka i simbola.
Zaprepašteni Norvežanin, osvjedočeni prijatelj naše zemlje, kazao je da takvi vandalski činovi nisu sramota samo za Mostar i BiH već i za cijeli civilizirani svijet koji je ratovao i dobio bitku protiv fašizma. "Ovo vidim kao uvredu svim generacijama naših roditelja koji su se borili za slobodu u svijetu. U većini europskih zemalja zabranjeno je pisati ili crtati hitlerovske simbole, a ovdje ih vidite na grobovima vojnika koji su se borili protiv nacizma. Potpuno sam šokiran", izjavio je siroti Ofstad.
"Kao Norvežanin čiji su se roditelji borili u Drugom svjetskom ratu mislim da je ovo jako čudno", kazao je Ofstad te dodao da se Partizansko spomen-groblje nalazi na nacionalnoj listi spomenika, što pokazuje da su sve strane dužne nešto učiniti. On je dodao da Mostar i BiH trebaju naći rješenje kako bi se ubuduće spriječila ovakva oštećenja. "Prvo i najvažnije pitanje jest kako da se zaustavi vandalizam i da se utvrdi tko je odgovaran za ovo što se desilo i zašto to nije spriječeno", kazao je Ofstad.
Uništavanje spomenika antifašizmu u nas je postala poželjna praksa: u razdoblju od sloma komunizma do danas u Hrvatskoj je uklonjeno 2.964 spomen-obilježja, među kojima je 731 spomenik i obilježja od velike umjetničke i kulturno-povijesne vrijednosti, piše Vjesnik, a koliko je takvih spomenika devastirano i obeščašćeno u našoj zemlji, još nemamo pouzdanih podataka. Mostarsko partizansko groblje, umjetničko remek-djelo beogradskog arhitekta i humanista Bogdana Bogdanovića, podignuto prije četrdeset godina, bilo je ponos, a sad je ruglo grada na Neretvi.
Bogdanović, koji je protjeran od nacista iz vlastitog naroda našao egzil u Beču, rekao mi je u jednom razgovoru da ga ne zanima rđava sudbina njegovih spomenika. "Licemjerno bi bilo žaliti za kamenjem u zemlji u kojoj su pobijeni toliki nevini ljudi", rekao je. Pa ipak, to nevažno kamenje u našim ahistorijskim vremenima važno je kao znak diferencije između nas i njih. Jer, antifašizam nije ideologija, on je kultura, on je najveća kulturna tekovina Zapada. Ljudi koji danas skrnave antifašističke spomenike, sutra će skidati ljudske glave, o tome je govorio plemeniti veleposlanik Ofstad. Nakon Starog mosta, "Ruže", tolikih džamija i crkava, morao se suvremeni vandal i borcima za slobodu popišati na grob.

Mile Stojić

Dani
krivorijek

Post by krivorijek »

jai wrote:Pitanje:Ko je mjerodavan da u danasnjem svijetu relativizma nesto kategorise kao manifestaciju fasizma?
Ma znas sta, to i nije tako lako za odgovorit, ali nije li ni pitanje (da de upitam) relativizirano, kao 'u danasnjem svijetu relativizma', pa ti ja zbog toga ne znam sad jesi li ti (vi) relativizirao svijet ili pricas o relativizaciji svijeta ili o jednom 'cijelom svijetu relativizma'!?

Pravo da ti kazem: ako do sada nisi osjetio fasisticke pojave u drustvu, manje relativiziraj i vise citaj novine, i ne samo jedne.
MA DAJ...

#37 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by MA DAJ... »

jai wrote:
valterbranisarajevo wrote:Eh!

Ev odmah dileme:Da li su fasisti oni ljudi koji unistavaju spomenike anitfasizma?

Ovdje dolazimo do pitanja definicije,naime mi determinisemo fasizam u odnosu na pojam antifasizma(a znamo da je prvo nastao fasizam pa tek antifasizam kao odgovor na navedeno).Konkretno mozda je grupa huligana unistila antifasisticki spomenik,neznajuci njegovo istinsko znacenje(sto je veoma moguce).Time bi smo zapali u neboluzu etiketiranja nekoga fasistom(da li se grupa neupuceni huligana koji reaguju instiktivno moze okarakterisati kao fasisti).

Dakle problem je sto NEZNAM KO IMA PRAVO RECI ZA NEKOGA DA JE FASIST?

i tako mi udosmo u anarhiju po to tvojoj logici razmisljanja...............onaj,mozes li da ponovis ova svoja razmisljanja,jer bojim se da te ne svatim pogrijesno?Ne kontam te ni slova,sta si htjeo napisat s ovim postom?
jai

#38 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jai »

Uglavnom sve se svodi na to da nemogu zamislit nekoga ko ce davati sud o tome sta je fasizam,a sta ne(lagano je kod samodeklarisanih fasista).Naime takve kategorizacije su previse iskljucive i mogu da ugroze osnovna ljudska prava.Mi ne zivimo vise u totalitarnom sistemu gdje je bio potreban strah od vanjskog neprijatelja("fasiste"),vec u demokratiji "sivila" koja ne poznaje crno ili bijelo vec samo sivo(kakav je svijet).Ko je fasista? Da li onaj ko se ne slaze sa sistemom vrijednosti komisije o zabrani neofasistickih organizacija? Ili mozda antikomunist(sto pise u definiciji fasizma)?ili mozda nacionalizam mozemo staviti pod opseg pojma fasizma?....sve u svemu fasizam u svom izvornom smilu vise ne postoji vec samo devijacije istoga:Mozete biti nacionalista(sto je lose),ili antikomunista,ili teziti totalitarnom rezimu,ili biti clan Musolinijevog fan kluba,ili cak biti homofob,a zasto ne i sovinista(po nizu pitanja).Dakle fasizam se "rastvorio" u niz podkategorija koje se vise ne mogu inkorporirati u svoje pocetno bivstvo.Cjelina(fasizam) je nestao,a nastali su dijelovi cjeline(nacionalizam,sovinizam,antisemitizam itd)...
valterbranisarajevo

#39 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

U inicijativi za donošenje ovog Zakona sve je veoma jasno - odnosi se na neofašističke organizacije koje baštine naopake i monstruozne vrijednosti spomenutih fašističkih pokreta iz II svjetskog rata. Ideje koje su oni zastupali i provodili u djelo se nisu promijenile i služe kao inspiracija njihovim nasljednicima...

Da li je u zakonu bilo predviđeno još nešto, iz inicijative se ne vidi pa o tome ne možemo raspravljati "na slijepo".
exliberal

#40 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by exliberal »

problem sa ovim prijedlogom je sto ce svaka strana neci nesto pozitivno u njihovom kukolju
srbi ce reci da cetnici nisu bili on osto se prica...eto vidite cak je i draza dobio odlikovanje za spasavanje saveznickih vojnika
hrvati....crkva ce da kaze da je to istina ali da su komunisti pobili vise hrvata pa onda nije bas to tako crno
bosnjaci.....ispade sve patrioti bili 41-45.....a handjar divizija je bila jedna mala jedinica ali da je ona nije predstavljala muslimansko stanovnistvo u bih

nismo mi jos zreli za demokratije
jai

#41 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by jai »

valterbranisarajevo wrote:U inicijativi za donošenje ovog Zakona sve je veoma jasno - odnosi se na neofašističke organizacije koje baštine naopake i monstruozne vrijednosti spomenutih fašističkih pokreta iz II svjetskog rata. Ideje koje su oni zastupali i provodili u djelo se nisu promijenile i služe kao inspiracija njihovim nasljednicima...

Da li je u zakonu bilo predviđeno još nešto, iz inicijative se ne vidi pa o tome ne možemo raspravljati "na slijepo".
Ukoliko samo tretira ove tri organizacije(mada neznam ko jos bastini nasljedje Handjar divizije)onda je uredu,samo dokle se to ne prelijeva u druge socijoloske oblasti(tipa nacionalne stranke su fasisti,ili u narodu popularno:Dodik je fasist)...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#42 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by pici »

kako ce .BA ovo usvojit u ovoj drzavi...pa nebi imali skoro niti jednoga politicara,morali bi ih uvoziti :D ...apsolutno ZA,mada nece oni nikada donositi zakone protiv sebe,al eto :D
popajic

#43 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by popajic »

Sa smrću druga Tita, tamo osamdesete godine, antifašistički pokret je upao u krizu, da bi mu se prividan kraj mogao datumski odrediti onoga dana kada je profesor marksizma iz Mostara, negdje na putu kod Lištice, pozdravivši nekakvu babu sa "Smrt fašizmu, bako", dobio odgovor "I tebi, sinko"
Moj zakljucak je - babe ne pozdravljati i onda je sve OK.
nokia6170

#44 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by nokia6170 »

puno svrsishodnije bi bilo usvojiti Zakon o zabrani svih oblika neofasistickih aktivnosti.

Naravno sada ostaje pitanje sta je to neofasizam u kontekstu Bosne i Hercegovine.

Mi prvo moramo rascistiti sa nekim osnovnim pojmovima iz nase istorije...jesu li cetnici fasisti ili nisu, ako jesu od kad su fasisti...jeli od 1941 ili od 1995. recimo kada su sa sigurnoscu bili sudionici genocida u Srebrenici....da li je genocid, etnicko cicesnje, ratni zlocini i slicne stvari oblik neofasizma itd.

Prvo korijen, pa onda deblo i lisce
paratrooper

#45 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by paratrooper »

Treba zabraniti da takve organizacije posjeduju oruzje, odnosno njihovi clanovi.

Recimo svi clanovi trebaju biti registrirani i kad zatraze dozvolu za oruzje da budu odbijeni jer kao pripadnici ekstremnih organizacija su u poziciji da oruzjem ugroze sigurnost ostalih gradjana. A svako ima pravo da ima svoj profil i da se druzi i ne druzi sa pripadnicima ostalih naroda, religija, rasa, itd itd.

Na kraju iz price o Titu sam zakljucio da je taj covjek uradio mnogo zabrana da bi se sve na kraju srusilo kao kula od karata. Nemaju zabrane svrhe osim da sprijece nasilje, a nametat nekom drugaciji profil od onog kakav ta osoba zeli je ... lose za onog ko to pokusa uraditi, u ovom slucaju lose po drzavu.
popajic

#46 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by popajic »

Postao/la paratrooper dana 02/05/2008 14:06
Treba zabraniti da takve organizacije posjeduju oruzje, odnosno njihovi clanovi.
Najopasnije su fasisticke ideje,tim vise sto je samo mali korak od ideje do stvarnog razdora.
Zabrana,dakle!
paratrooper

#47 Re: Zakon o zabrani neofašističkih organizacija u BiH

Post by paratrooper »

popajic wrote:
Postao/la paratrooper dana 02/05/2008 14:06
Najopasnije su fasisticke ideje,tim vise sto je samo mali korak od ideje do stvarnog razdora.
Zabrana,dakle!
da jesu ali dobra ideja ne ubija losu ideju , nju ubija sloboda.
krivorijek

Post by krivorijek »

jai wrote:Uglavnom sve se svodi na to da nemogu zamislit nekoga ko ce davati sud o tome sta je fasizam,a sta ne(lagano je kod samodeklarisanih fasista).Naime takve kategorizacije su previse iskljucive i mogu da ugroze osnovna ljudska prava.Mi ne zivimo vise u totalitarnom sistemu gdje je bio potreban strah od vanjskog neprijatelja("fasiste"),vec u demokratiji "sivila" koja ne poznaje crno ili bijelo vec samo sivo(kakav je svijet).Ko je fasista? Da li onaj ko se ne slaze sa sistemom vrijednosti komisije o zabrani neofasistickih organizacija? Ili mozda antikomunist(sto pise u definiciji fasizma)?ili mozda nacionalizam mozemo staviti pod opseg pojma fasizma?....sve u svemu fasizam u svom izvornom smilu vise ne postoji vec samo devijacije istoga:Mozete biti nacionalista(sto je lose),ili antikomunista,ili teziti totalitarnom rezimu,ili biti clan Musolinijevog fan kluba,ili cak biti homofob,a zasto ne i sovinista(po nizu pitanja).Dakle fasizam se "rastvorio" u niz podkategorija koje se vise ne mogu inkorporirati u svoje pocetno bivstvo.Cjelina(fasizam) je nestao,a nastali su dijelovi cjeline(nacionalizam,sovinizam,antisemitizam itd)...
Ako se fasizam ovih dana i rastvorio u niz podkatekorija (sto je apsolutno tacno i bas si ih fino gore nabrojao), to ne mora jos da znaci da mi zbog toga moramo oslovljavati fasiste ili nazivati fasistoidne pojave nekakvim trecim rijecima, jer ima ovdje puno starijih ljudi koji pamte da se Benitova stranka mogla i drugacije zvati (npr. Liga za jedinstvo), ali bi karakteristike njihovog pokreta bile jos uvijek 'fasisticke', samo u slucaju drugacijeg imena zvale bi se 'ligaske'.

Kako je lijepo prepustit se semantickoj uzivanciji i gurnuti u stranu smisao postavljenog pitanja (topica ili teme). Kako objasniti stotine porusenih spomenika antifasistickim borcima za slobodu tijekom II S.R? Vandalizam? Fasizam?

Ali nekako po struji relativizacije fokusa razgovora o predlozenoj temi, odlutalo se do tacke, kada se ni rijec fasizam ne moze vise smisleno upotrebljavat, jer se pojam fasizma preporodio u cijeli niz vise razlicitih brand-new proizvoda: homofobiju, militarizaciju, patrijarhalnost, nacionalizam, totalitarizam, sovinizam, drzavotvornost, jednoumlje, kontrolu ...

Meni je jos uvijek najlakse slicne pojave kao fasisticke okarakterisat, ne znam zasto, valjda se podrazumijeva.
jai

#49 Re:

Post by jai »

krivorijek wrote:
jai wrote:Uglavnom sve se svodi na to da nemogu zamislit nekoga ko ce davati sud o tome sta je fasizam,a sta ne(lagano je kod samodeklarisanih fasista).Naime takve kategorizacije su previse iskljucive i mogu da ugroze osnovna ljudska prava.Mi ne zivimo vise u totalitarnom sistemu gdje je bio potreban strah od vanjskog neprijatelja("fasiste"),vec u demokratiji "sivila" koja ne poznaje crno ili bijelo vec samo sivo(kakav je svijet).Ko je fasista? Da li onaj ko se ne slaze sa sistemom vrijednosti komisije o zabrani neofasistickih organizacija? Ili mozda antikomunist(sto pise u definiciji fasizma)?ili mozda nacionalizam mozemo staviti pod opseg pojma fasizma?....sve u svemu fasizam u svom izvornom smilu vise ne postoji vec samo devijacije istoga:Mozete biti nacionalista(sto je lose),ili antikomunista,ili teziti totalitarnom rezimu,ili biti clan Musolinijevog fan kluba,ili cak biti homofob,a zasto ne i sovinista(po nizu pitanja).Dakle fasizam se "rastvorio" u niz podkategorija koje se vise ne mogu inkorporirati u svoje pocetno bivstvo.Cjelina(fasizam) je nestao,a nastali su dijelovi cjeline(nacionalizam,sovinizam,antisemitizam itd)...
Ako se fasizam ovih dana i rastvorio u niz podkatekorija (sto je apsolutno tacno i bas si ih fino gore nabrojao), to ne mora jos da znaci da mi zbog toga moramo oslovljavati fasiste ili nazivati fasistoidne pojave nekakvim trecim rijecima, jer ima ovdje puno starijih ljudi koji pamte da se Benitova stranka mogla i drugacije zvati (npr. Liga za jedinstvo), ali bi karakteristike njihovog pokreta bile jos uvijek 'fasisticke', samo u slucaju drugacijeg imena zvale bi se 'ligaske'.

Kako je lijepo prepustit se semantickoj uzivanciji i gurnuti u stranu smisao postavljenog pitanja (topica ili teme). Kako objasniti stotine porusenih spomenika antifasistickim borcima za slobodu tijekom II S.R? Vandalizam? Fasizam?

Ali nekako po struji relativizacije fokusa razgovora o predlozenoj temi, odlutalo se do tacke, kada se ni rijec fasizam ne moze vise smisleno upotrebljavat, jer se pojam fasizma preporodio u cijeli niz vise razlicitih brand-new proizvoda: homofobiju, militarizaciju, patrijarhalnost, nacionalizam, totalitarizam, sovinizam, drzavotvornost, jednoumlje, kontrolu ...

Meni je jos uvijek najlakse slicne pojave kao fasisticke okarakterisat, ne znam zasto, valjda se podrazumijeva.
To sto pokusavas se zove generalizacija i svaka ozbiljna filozosko socioloska misao je odstupila od te namjere.Teznje danasjeg drustva stu da manje generalizuje,a vise partikulise.Jer po slijedu stvari GENERALIZACIJA vodi ETIKETIRANJU a etiketiranje PREDRASUDI,predrasuda stvara MRZNJU,mrznja izaziva "FASIZAM"(kakvog ga ti pojmis).
krivorijek

#50 Re: Re:

Post by krivorijek »

jai wrote:
krivorijek wrote:

To sto pokusavas se zove generalizacija i svaka ozbiljna filozosko socioloska misao je odstupila od te namjere.Teznje danasjeg drustva stu da manje generalizuje,a vise partikulise.Jer po slijedu stvari GENERALIZACIJA vodi ETIKETIRANJU a etiketiranje PREDRASUDI,predrasuda stvara MRZNJU,mrznja izaziva "FASIZAM"(kakvog ga ti pojmis).
Ispade da ovo sto ja gore napisa (moja tendencija generalizaciji, koja vodi etiketiranju i predrasudama) stvara mrznju i izaziva fasizam (kakvog ga ja pojmim?)?
Post Reply