p206 wrote:
evo ti primjer jedne takve tužbe prema kantonu Sarajevo...radi se o jednoj kantonalnoj ustanovi...radnici imaju pola toplog obroka tj. 160KM i tužili su kanton što im ne daje puni topli obrok koji je 320KM...ali to ne bi bilo toliko jadno s njihove strane da se nemaju pravo hraniti u kuhinji koja hrani oko 200 starih ljudi, kuhinja nije idealna jer je javna, ali se svaki dan može fino i solidno jesti...mnogi od njih i jedu tu, i opet imaju obraza da tuže kanton iako ih je većina tu došla preko štele...da ne spominjem da ih ima barem 30% više nego što ih realno treba tu da rade
a imali su puni topli sve do 2008. god kad im je prepolovljen...od 2009. su tužili kanton, koji je izgubio spor za 2009-2012 i svaki radnik treba da dobije oko 4-5000...što je oko 350000 za taj period, dodaj još toliko od 2012-2015 god.
i nek mi neko kaže da nisu uhljebi i bezobrazni paraziti
Nije problem, evo ja kažem. Zašto? Pa na nivou priče, to ispada da nije u redu. Ali, radi se o praktičnoj strani problema.
Ta ustanova ima direktora i upravni odbor koji moraju brinuti o održivosti firme, da nikako ne uđu u gubitak, niti stvore neki koji će se pojaviti za par godina. Ako je kanton izgubio spor, znači da su ovi imali osnov za tužbu.
Meni nisu krivi zaposlenici već ti koji to nisu spriječili. I koji drže višak, sad je li 30% ili 10%, puno je, jer višak ljudi koji ne rade stvara gubitak i vodi 'uštedama' koje se eto vrate sa kamatama.
Koliko ja znam, to je u Sarajevu bila politika SDA/Kozadra, koji umjesto da bude suđen za milione uludo datih para za kamate i advokatima i sudu, on promovisan u Upravni odbor UIO.
Ali nije čudo, Zvizdić koji je potpisivao nerealne i neprovodive ugovore sa komunalnim preduzećima je predsjedavajući VM.
I ko je kriv, oni ili tamo neki vozač kojem je rečeno da ima pravo na 1.600, on naplatio 1.200, i tuži. I mi trebamo reći nije to moralno.
Da bude jasno, ako kolektivni služi da recimo VSS koji radi stručni posao ima garantovanih 1200, i treba, a ako služi da referent ili vozač ima 1600, to je problem. Tako da nije sve isto.