Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
TUZLA - Nakon što danas nisu postigli dogovor sa vlastima Tuzlanskog kantona, radnici Fabrike obuće "Aida" iz Tuzle najavili su da će u srijedu, 24. decembra, organizovano napustiti BiH. Zamjenik predsjednika Sindikata Fabrike "Aida" Hasan Užičanin rekao je da se, ...
... iako su tražili dolazak poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona, radnicima obratio samo predsjednik Kluba Demokratskog fronta u Kantonalnoj skupštini Sabit Zekan, koji im je rekao da, "zbog nepostizanja dogovora sa predstavnicima Stranke demokratske akcije još nije moguće formirati Skupštinu".
Sta drugo reci? Pratimo ovaj skup radnika AIDE danas u pola devet na Sickoj petlji.
Ma tu imaju dvije strane: prvo, sto bi ti radnici da budu jos samoupravljaci i da oni sefuju upravi i drugi, sto su ovi na valsti nezainteresovani da urade bilo sta u svrhu progresa.
Dzaba ce samo ometati saobracaj do Orasja i nazad.
bh.tornjak wrote:...sprdnja od drzave....sprdnja od naroda.....jbt.....pa cijela nam se planeta smije....
strajkaci krenuli da napuste drzavu...ahhahahhahhahaha
Svi clanovi lopovske drzave za budzetske korisnike - od vrha do dna piramide - jedva bi docekali da ne gledaju vise ove radnike. Jedan SDA-ovski uhljup koji tokom radnog vremena visi na ovom forumu i bavi se demografijom cak je sugerisao drzavi da im pomogne u iseljavanju. Medjutim, to nije moguce jer ih niko nece primiti. Jedino sto im ostaje je da nastave borbu svim sredstvima. Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.
don vito wrote:Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.
Prvo, jeli drzava, po svaku cijenu mora da spriječi gasenje tog preduzeća. Ne mora. Ako firma ne moze da radi profitabilno, onda se zatvara.
don vito wrote:Svi clanovi lopovske drzave za budzetske korisnike - od vrha do dna piramide - jedva bi docekali da ne gledaju vise ove radnike. Jedan SDA-ovski uhljup koji tokom radnog vremena visi na ovom forumu i bavi se demografijom cak je sugerisao drzavi da im pomogne u iseljavanju. Medjutim, to nije moguce jer ih niko nece primiti. Jedino sto im ostaje je da nastave borbu svim sredstvima. Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.
Riješi radnike nek znaju šta im je ili fabrike više nema ili će raditi.
don vito wrote:Aida je jos u drzavnom vlasnistvu sto znaci da drzava ima obavezu da se pobrine za ove radnike jednako kao sto se stalnim zaduzenjima brine za budzetske korisnike zaposlene po stranackoj i rodbinskoj liniji. Ako SDA u mjesec-dva samo u bankrotiralom kantonu Sarajevo moze zaposliti 63 svoja clana za plate daleko iznad prosjeka, onda se mora naci nacin i da se isplati crkavica radnicima drzavnog preduzeca Aida.
Prvo, jeli drzava, po svaku cijenu mora da spriječi gasenje tog preduzeća. Ne mora. Ako firma ne moze da radi profitabilno, onda se zatvara.
Drugo, kakva crkavica kada ljudi ne rade?
E moj Drinski.... ne radi ni dobrih 80% u vrhu piramide NIŠTA. Pa itekako ima crkavice.
Drugo, kakva crkavica kada ljudi ne rade?
E moj Drinski.... ne radi ni dobrih 80% u vrhu piramide NIŠTA. Pa itekako ima crkavice.
Da.
Ali njih je narod izabrao da tako rade. Sto se mene lično tiče, neka i oni dobiju otkaz. A ko je ove izabrao?
Proslo je samoupravljanje.
Last edited by Drinski on 24/12/2014 10:10, edited 1 time in total.
Ovim potezom stvarno nece nista dobiti.......mislim da te njihove vodje sindikalne uopste nemaju pojma sta dalje raditi odnosno mislim da su im sindikalci blago receno nepismeni......imali sindikat neki plan koji je izvodljiv?.........sindikat je najveci krivac jer manipulise tim radnicima.....mozda imaju neke koristi od toga?
Mi smo svi, logicno, senzibilizirani i a priori na strani radnika kao slabijih. Medjutim oni, koji se dobro razumiju u situaciju, poput Alfonsa, zna za detalje koji govore da ni radnici nisu bas nevini u citavoj prici.
Zao mi je ljudi, jer i moj otac je isto zrtva pljacke velike drzavne kompanije i samo ga je njegova strucnost i veliko iskustvo spasilo od ulice (otisao u Zaljev da radi).
Krenuli su u bijeli svijet simbolički istim putem kojim su se prije njih tiho uputile hiljade i hiljade mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi. Kada su takvi odlazili nije se niko podigao da protestvuje o neperspektivi mladih. Ako bi smo bili do kraja hladno pragmatični i bezdušni, moglo bi se reći da ovo društvo bez radnika ovih propalih preduzeća može, a da bez omladine koja je otišla i koja još odlazi nema nikakvu budućnost ni perspektivu. Shvatam da su ljudi očajni, ali adresa za njihove proteste nije granica.