Abacija wrote:dallton wrote:zavrzlama wrote:
velikosrbe ne interesuje blokada...oni tu blokadu i prizeljkuju...jedini nacin da se histerija secesije i negacije BIH kao drzave odrzi u zivotu je stalno odrzavanje tenzija ..velikosrbima je jedino preostalo povlacenje iz institucija BIH i samoizolacija.....
a mislim da ce ih i mz pogurati da krenu tim putem
A zasto bi ih oni pogurali?
u tom pravcu se situacija krece, a zasto? pa mz je vise manje odustala od dejtonskog sporazuma ali se navodno jos zaklinje u ono sto i sami znaju da je vec odavno dio problema a ne dio rjesenja...dejton je mozda vise stete nanijeo nego karadzic sam, tako mi se ponekad cini...odrzavanje dejtona u zivotu i ovake bih (a onda i rs) je nemoguce, postaje preveliki moral i economic hazard za mz...mz-u je potrebno da rs odigra sve dzokere (ala otcjepljenje i ostale gluposti) dok ne zavrsi (sto je u toku) potpuni odustanak srbije od izgurivanja pca iz bosne, jer bez ekonomske i politicke podrske iz srbije pc moze reci "ma ne treba nama niko" ali nema snage da izdrzi politicke i ekonomske pritiske....u tom slucaju insistiranje na prici "ma samo nas pc interesuje" bi vodilo u samoizolaciju i dalje ekonomsko i ljudsko pustosenje pc-a i enklaviziranje (sto je vec u toku, sad kad kazemo pc mislimo samo na banja luku, doboj i bijeljinu ostalo je pustahija i nicija zemlja)...to je strategija mz-a zasnovana na nekom racionalnom razmisljanju, ali kao i obicno oni potcjenjuju inadzije iz pc-a