Moje misljenje je da ima valjanih razloga za skepsu glede rezultata, no mozda je to samo profesionalna deformacija u mene mi
E sad valjda moram i pojasniti moj stav
Strategic marketing, srbijanska agencija koja je obavila istrazivanje, bez sumnje je kompetentna (sudeci po njihovoj web-prezentaciji) no sumnjicav sam u njihovu profesionalnost pri konkretno ovom projektu. Tendecioznost u prezentaciji rezultata nije cak ni suptilna
Eto, necu biti ni cjepidlaka sklona mikro-konspiracijama te se upitati zasto je doticna agencija svoje filijale u zemljama regiona (bez djelatnosti u Sloveniji i Hrvatskoj) plasirala u glavnim gradovima (preciznije: Podgorica, Skopje i Tirana

), osim u slucaju nase zemlje gdje im se B. Luka ucinila adekvatnijom. To moze ali i ne mora biti indikativno.
U clanku koji prezentuje rezultate navodi se da je narucioc jedna "strana agencija". Kladim se da to "strana" referira na susjednu nam Srbiju

Medjutim, ko je narucioc nismo dobili privilegiju saznati iako je to uobicajena, u nekim zemljama cak i zakonom utvrdjena, praksa u slucaju da se rezultati objavljuju u javnim medijima. Ali nema veze, narucioc ocigledno ima razloga da ostane anoniman iako su rezultati istrazivanja za koje je pljunuo lovu evo objavljeni u javnost. Rekoh da necu biti cjepidlaka
Ali neki detalji mi ipak bodu oci

Iz licnog radnog iskustva znam da vlasnik ovakvog materijala ima potpunu i ekskluzivnu kontrolu nad njegovim koristenjem pa samim tim i prezentacijom publici. Ova anonimna agencija je eto odlucila da sve to upakuje i nama proslijedi via Nezavisnih novina. Hvala im gdje culi i ne culi

Mozemo samo nagadjati otkud ovakva sirokogrudnost nekog privatnika jer ne znamo o kome se radi
Ali prije nego pocne nagadjanje

pozeljno je pazljivo procitati clanak u kojemu se rezultati prezentiraju. U ovakvim slucajevima vlasnik istrazivanja je nerijetko i autor clanka dok redakcija u najboljem slucaju ima pravo lektorisanja. Tako funkcionise PR-bransa. Znaci, analizom clanka moguce je mozda naslutiti kojoj interesnoj sferi pripada narucioc ankete, posebno ako vec postoji crvena nit u izboru izvodjaca istrazivanja te medija u kojem se rezultati prezentiraju
NN su i tokom prethodnih dana objavljivale djelove ovog istrazivanja ali ja cu se zadrzati na ovom aktuelnom clanku. Odnosno necu nista komentarisati, ima dovoljno ilustrativnih citata:
Uvodna recenica koja treba da sluzi kao summa sumarum:
BANJALUKA - Protiv centralizacije BiH danas je 71 odsto ispitanika u Republici Srpskoj, dok je 59 odsto javnog mnjenja u FBiH mišljenja da RS treba da se integriše u jedinstvenu državu BiH bez entiteta, rezultati su istraživanja agencije "Stratedžik marketing".
Naslucuje li se antagonizam i ko je remetilacki faktor u BiH?
No, o sadrzaju izmedju redova u slijedecoj recenici ne moramo naslucivati, sve je eksplicitno receno:
Na pitanje da li je bolje da RS sačuva i jača svoju državnost ili da se integriše u centralizovanu BiH, 71 odsto ispitanika iz RS odgovara "da sačuva i jača svoju državnost".
Obratite paznju na formulaciju pitanja i kako je ono preneseno
I da ne prenosim sve, tako nastavljaju referat za referatom, u istom stilu, finese se mogu naci u formulacijama, strukturiranosti i redoslijedu prezentacije cifri i procenata, usputnim komentarima i sl.
E onda dolazimo do onog momentu clanka koji mi u PR-bransi nazivamo "konsolidacijski prelom"

To je potez kojim u po teksta potvrdjujes ono sto si potencirao da tada, odnosno ono zelis posaditi u svijest citatelja.
Pa kaze:
Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je agencija "Stratedžik marketing" sprovela u periodu od 15. do 21. juna na ukupno 1.699 ispitanika s pravom glasa, i to u RS 992, i u FBiH 707.
Istraživanje je pokazalo da je u RS mnogo jasniji stav kada je u pitanju podrška zajedničkoj državi, dok su ispitanici iz FBiH imali problema da odgovore na ovo pitanje, jer nisu znali šta ih se uopšte pita.
Zvuci poznato, zar ne? A sad evo i haman naucno utvrdjeno

Jedni znaju sta zele, dok su ovi drugi mutavi i samo remete

:D Potom slijde i validni argumenti:
U RS je vrlo jasno izražen stav šta se hoće, odnosno 51 odsto ispitanika iz RS podržava zajedničku državu BiH i to onakvu kakva sada izgleda, sa dva entiteta.
vs
Većina ispitanika iz Federacije BiH, 32 odsto ne podržava zajedničku državu BiH, onakvu kakvu je ona sada. Njih 23 odsto podržava zajedničku BiH sa dva entiteta, dok ih 20 odsto podržava zajedničku BiH, ali kao konfederaciju.Četvrtina ispitanika u FBiH ili 25 odsto nije moglo da se izjasni na ovo pitanje.
+
Na pitanje šta je najbolje za RS, 46 odsto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28 odsto ispitanika, dok je za nezavisnost RS 23 odsto ispitanika.
Znaci oni anamo u Federaciji su se izjasnjavali o opcijama: "zajednicka drzava sa dva entiteta - kao i do sada" ili "konfederacija?!?" ili "nesto trece???" U RS su dobili varijante na temu: "zajednicka drzava sa dva entiteta - kao i do sada" "nezavisnost" te "ujedinjenje sa Srbijom"
I za kraj jedna poruka vaskolikoj javnosti, domacoj i medjunarodnoj, koja se, gle cuda, doslovno podudara sa zvanicnim (uslovljenim) stavom Mile i SNSD-a:
Opcija da RS ostane u sastavu BiH i to u onakvom kako je sada dominira i u odnosu na ujedinjenje sa Srbijom i na nezavisnost.
Naravno, kao sto je na vise mjesta u clanku implicitno izrazeno, ovo vazi pod uslovom da niko ne barka drzavnost RS, posebno ne oni anamo koji ionako pojma nemaju sta ce od sebe

jer ako malo bolje pogledate, imamo i mi laHko zapaljivog materijala: 28% + 23% = 51% uopste ne zeli bilo kakvu BiH
E sad nam dolazi jos jedna napomena, nahvalili smo aktuelnu stabilnost RS-a, no jednako je vazno da ne zaboravimo ko je remetilacki faktor i u buducnosti:
Dugoročno gledano, ispitanici iz RS ističu da je za RS bolje da sačuva i jača svoju državnost unutar BiH, dok u FBiH misle da se tako nešto neće desiti i da entiteti treba da se potpuno integrišu u zajedničku državu.
Vidi se da nismo u EU

ovako los PR ne prolazi u granicama Shengena

Jedino za sta im skidam kapu jeste tajming... vakat za plasiranje SNSD-slike javnog mnijenja je prilicno pametno odabran... haman da se insan upita a sta Hrvati misle o svemu ovome?
No, sa obzirom da se radi o nasem podneblju, ne sumnjam da ce ovi Dodikovi savjetnici biti ucinkoviti