Fair Life wrote:
kijameta wrote:Fair Life wrote:Poljska clanica EU....
Vise od pola miliona Poljaka je naslo zaposlenje samo u Irskoj.
I vise su nego zadovoljni.
Otici iz domovine ,trbuhom za kruhom je samo dno koje jedno ljudsko bice moze dotaknuti.Najvece zlo.
Da li nam to da cemo morati napustiti svoju zemlju,svoje porodice,svoje gradove,svoje svetinje,ono sto su generacije nasih predaka sa ljubavlju podizali i ici 'robovati' po evropskim zemljama,je li ti to sreca
Sto se milioni Britanaca,Italijana,Njemaca,Francuza nigdje ne iseljavaju nego zive sretno na svojoj djedovini.
Zato jer je EU njihova i oni su tu gospodari a mi bismo trebali biti robovi.
Opet prazne price o patriotizmu...
Taj slatki limun ostavi sebi...
Poljaci nisu dosli u Irsku sto su morali, vec sto su zeljeli...
i mogli.
Daleko je vise Iraca, nego sto je Poljaka doslo njima, izvan svoje domovine Irske ne sto su morali nego sto zele i mogu.
Jedina sloboda je ekonomska sloboda. Ako je nemas u svojoj zemlji potrazis zemlju u kojoj ces je pronaci... ako zelis i
ako mozes.
Da se nadovezem na ovaj post da ne pisem dva odgovora. Prvo Fair i iz BiH ti mozes ici ako hoces i ako si sposoban. Za to ti nije potrebna EU. Dakle ako si ti pametan i znas svoj posao ne brini se za papire. Suplja je prica kao isao bi ja al ne mogu dobit papire. Mogu se papiri dobiti i to je najmanji problem. Dakle tu srecu EU Poljacima nije donijela. Drugo ti meni kazes da bi onih 500.000 irskih poljaka skupljalo maglu po poljskoj hladovini jer su bez posla i tu dolazimo do kljucne stvari, a ko je tih 500.000 ostavio bez posla. Onda uspostavljas po meni jednu apsurdnu tezu, a to je "nisam govorio o Poljskoj, nego o Polajcima". Mislim da je ta dva pojma nemoguce iskljuciti medjusobno, a ti to upravo cinis.
Ono ukinimo drzave i formirajmo jednu naddrzavu. Ta naddrzava mozda bude i postojala u buducnosti ali danas je za to prerano da se i govori o tome. Dakle ako Poljskoj nije dobro ne moze biti ni Poljacima, a Poljskoj definitivno nije dobro nakon ulaska u EU. Fabrike su im se masovno pozatvarale jer nisu mogle da se odrze uslijed neravnopravne utakmice sa konkurencijom. Tih 500.000 je mozda profitiralo ulaskom poljske u EU, mada da se razumijemo da cim ti moras ici od svoje kuce i djedovine i iz svoje zemlje profitiranje je tu vrlo rastegljiv i diskutabilan pojam. Al sta cemo sa milionima poljaka koji nisu imali tu "srecu" da idu robovati u Irsku, Svedsku, Francusku i slicno? Sta cemo sa njima koji nisu otisli, a da se razumijemo i gore sam rekao, pamet ide prva. Dakle osim sto drzavu sjebes zatvaranjem fabrika pokupis joj i pamet da se slucajno ne bi oporavila
Klasican primjer sta je EU je UEFA i njen rad. Nista bolje ne prikazuje kako funkcionise EU od UEFA-e. UEFA je organizacija bogatih u kojoj siromasni zadovoljavaju formu i ulazu novac u odgajanje talenata za bogatase. Al uzmimo sta danas ima od fudbala u zemljama istocnog bloka nakon nastanka lige prvaka i nakon omogucavanja da Chelsea izvede 11 igraca na teren, a nijedan nije Englez. Sta pola evrope, pa i vise, ima konkretno od toga? Nista.
Ima to da jedan Dinamo koji je u Jugi imao prosjek gledalaca preko 15.000 po utakmici, dodje da gleda 2.000 ljudi na proslavi titule. Maksimir zjapi prazan, kao i Marakana, JNA, Kosevo, a o tuzi koja prati Hajduk da ne govorim. Steaua i C.Zvezda su bili evropski prvaci, a danas ako udju u Ligu UEFA presretni su, a ako uspiju kojom ludom srecom dohvatiti ligu pravaka onda su kao da su postali prvaci evrope. Prazni stadioni, los fudbal i kvalitet ispod svake granice podnosljivosti, a zasto? Zato sto jedan Dinamo odgaja Modrica godinama i dodje Totenhem i odvede Modrica. A da je Dinamo htio kupiti igraca Modricevog kvaliteta koji igra u Tetnehemu dva puta bi vise morao platiti jer igrac ide u slabiju ligu. Ti ces reci isto da je super da je Modric mogao da razvija svoj kvalitet u Totenhemu, a ja cu te pitati sta je s gledaocima koji odlaze sa stadionima. To je isto kao i onih 500.000 poljaka. Super, a sta je sa ostalim poljacima? Znaci Modric moze otici, a to sto bi do 27. godine (ko nekad) on mogao napraviti jos priblizno 3-4 takva igraca kao on jer bi ih vukao za sobom da ne govorim, a uz to bi tako bilo i u hajduku i pune tribine svuda, al govno. Sve zjapi prazno.
Dakle govorim ti da se fudbal i njegova ljepota svela na 5-8 drzava, a u ostalim drzavama stadioni zjape prazni, drzavama koje su davale evropske prvake, a danas ne mogu da dobace do prvog kola kupa uefa.
E tako ti je isto u EU. Pravu korist od EU vide samo bogati, a sustinu i razlog postojanja EU osjetice samo siromasni i manje razvijene zemlje. Svu prednost Lige Prvaka osjecaju samo bogati klubovi, a to sto je ona ubila fudbal u ostalim zemljama i sto je mogucnost igranja bezbroj stranaca ubilo fudbal u pola evrope koji vise niko ne gleda, to nikog ne zanima. Tako isto EU isto razvaljuje nas da bi oni bolje zivjeli, a ne da bi nama bilo dobro. Mi njima jednostavno sluzimo kao neko koga iskoristavaju za tesku industriju, nuklearni otpad i slicne pizdarije kao sto i svoje isluzene igrace salju po istocnoj evropi da uberu jos koju marku.
Sto se tice ovog ceskog primjera i fabrike mogu ti reci da i u Hrvatskoj imas Dinamo, a nekad si imao i Hajduk i Rijeku i Osijek. Isto tako i u Srbiji imas Zvezdu i Partizan, a nekad si imao i Vojvodinu i Radnicki iz Nisa i Spartak i Rad i Zemun i Proleter...
U nas nemas nikog, a nekad si imao Velez, Sarajevo, Zelju, Slobodu. E to je prava slika i prilika EU i onoga kako cemo mi izgledati u njoj.