WELCOME to EU

glavutan

#51 Re: WELCOME to EU

Post by glavutan »

Mostarac, oprosto no nesto drugo si trebao boldirati:
mostarac wrote:Evo vec prvih pozitivnih efekata i susreta sa realnoscu u koju idemo .....

http://www.bljesak.info
Tvornica Volkswagena u Sarajevu prestaje sastavljati automobile
Gospodarstvo | Srijeda, 04 Lipanj 2008

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, najavljenim za 16. lipnja, BiH ima obvezu najprije smanjiti carine na proizvode iz zemalja Unije za 50 posto, a zatim ih i potpuno ukinuti. Procjena je ASA Holdinga kako je u takvim uvjetima isplativije uvoziti gotova vozila iz Češke i Njemačke....
(Hina)

Ovo boldirano mi je posebno simpaticno iz razloga sto je isto kao da kazes da bi se umjesto przione i pakovanja kafe u bosni pocela saditi ista. Nit imaju masine nit opremu za tu vrstu proizvodnje. Dakle EU nam gasi ionako ugaseni TAS koji i zvanicno postaje prva oficijelna zrtva naseg pohoda u EU. Ko je sljedeci koga ce u posrnuloj bosanskoj privredi EU skinuti sa aparata i poslati u grob, a radnike na ulicu?
Prica o EU je totalna ubleha za naivce. I razloga je mali milion no sve se moze svesti na par stvari a to je da EU ovakvim nastupom prema svim buducim clanovima cilja:
- unistiti lokalnu proizvodnju a samim tim i svaku konkurenciju (kako neko u jednom postu lijepo rece " da su oni kod nas citave trgovinske lance dovukli a nase nista nemas napolju")
- omoguciti cirkulaciju vlastitog kapitala (po receptu MMF-a) bez rizika no ne i ljudi
- divlju privatizaciju svih strateskih sektora gdje ce vlasnici postati stranci (bankarstvo, energetski sitem, infrastrukture, telekomunikacije..)

Stoga, price o prosperitetu mozete komotno da zaboravite. Neko vec ranije pomenu Nokiu no primjera kao Nokia ima mali milion. Zar mislite da sutradan kada ta ista nokia nadje neke nove robove nece dignuti sidro i posutati na ulicu vas kao sto to konstantno cini?
EU je skrojena po mjerilima banaka, ne naroda i nacija. Globalizacija, ova divlja, ce nam svima glave doci.
stulic

#52 Re: WELCOME to EU

Post by stulic »

ranger wrote:Dobro nam dosla EU, cim se mogne preko grane, pravac majka Njemacka, hebo Balkan i nase nacionaliste.... :run:
Ja sam mlad, volim radit, mrzim nacionaliste! Neki ce reci da sam komunjara, jugonostalgicar ili sta vec... al sjetimo se
tad se imao stalan posao, vozilo se auto, imao se stan il jos bolje kuca, moglo se na more, kad nesto zaboli odes doktoru da ti pomogne BESPLATNO, djete se upise u skolu u koju zeli, upise i zavrsi fakultet opet BESPLATNO...itd...
Ok, reci ce toga vise nema! Da nema ga, al ima zato golfova 2 mali milion, ima onih jadnih zena sto na mostu na otoci iznesu stvari iz kuce pa ih prodaju, ima "vođa" koji nam porucuju kako BiH mozda vise nece biti al ce sigurno RS postojati, ima lopovluka, mafije, demobilisanih boraca koji se pitaju za sta su se borili, ima gladne djece itd....ma tesko je pronaci nesto sto valja.... BiH ja te volim al od tebe haira nema :(
Zato, cim se mogne palim preko grane.... dok se ovdje malo ne uvede reda, a kad se uvede, ako se uvede, postoje sanse da se vratim!

P.S. do tad usavrsavam njemacki!
Dok se ne uvede reda...

Pitam se ko ce ga uvesti kad smo svi ispalili....
srce_ruke_lopata

#53 Re: WELCOME to EU

Post by srce_ruke_lopata »

Pripojite se Americi, yebo EU.
Hendrix

#54 Re: WELCOME to EU

Post by Hendrix »

Digla se frka ko da se gasi fabrika od 100 000 radnika sa proizvodnjom , ali pravom , ovo u Vogošći je bilo pranje para i to naveliko. Jaran je u sklopu vježbi na mašinstvu obišao "fabriku" . Ljudi dobiju karoseriju i motor odvojeno , ubace ga dizalicom pod haubu i zavrnu i to je to , malo još pregledaju radi li sve ( eto ko imaju i kontrolu ) i eto ti proizvodnje.
Smiješno , ali isplatilo se jer ispade to domaći proizvod.
I uvijek u ASA jeftinija auta jer imaju pazi sad domaću proizvodnju , konačno da se izravnaju sa ostalim autio-kućama.
Liberalism

#55 Re: WELCOME to EU

Post by Liberalism »

pa to je valjda svima bilo jasno 1997. godine kada je i pocela prica oko članstva u EU.

Zar postoji neko ko je mislio da ce Bosna uci u EU i da ce i dalje imati vlastitu carinu?

Drugo, vec 9 godina Bosna bez carina izvozi u EU i zar je neko mislio da ce to tako trajati u nedogled (mi njima da naplacujemo carine a oni nama ne).

Treće, ovde nije problem EU, ona nam je dala najvise lufta da se pripremimo za konkurenciju iz EU, problem su nasi politicari koje narod bira po principu sta ce nam lagumdzija vidi ga sto pametuje bolji mi je Tihic on mi je nekako fin ne zarezujuci ni pisljiva boba sto Tihic veze nema o EU (da ima valjda bi dosad napravio neki potez u tom pravcu).

Četvrto, iako se Bosni pise ista sudniba, tj. progutace nas globalna ekonomija (ko maloj djeci ce nas navuci da pare za uzinu potrosimo na zvake) ta sudbina je manje izvjesna ukoliko se pridruzimo EU u odnosu ako ostanemo sami. Bar smo dio jedinstvenog tržišta.

Peto, povezao sa predhodnim, ovako bar imamo sanse da izvozimo drvo, ugalj, struju, voće, povrće, šećer, željezo u EU bez carina. U suprotnom nasi proizvodi bi bili skuplji za 100, 200, 500 procenata u odnosu na sadasnje cijene (bez carina) tako da bar (i ovakvi kakvi smo nesposobni) imamo katak takav prihod od izvoza inace bi se slabo prodavali i jedini domaci Bira televizori.

Šesto, da hoce ukinuti i ono ogranicenje od 7 godina na automobile koje je postavljeno primarno radi ASA auta i druge domace proizvodnje.
kijameta

#56 Re: WELCOME to EU

Post by kijameta »

glavutan wrote:Mostarac, oprosto no nesto drugo si trebao boldirati:
mostarac wrote:Evo vec prvih pozitivnih efekata i susreta sa realnoscu u koju idemo .....

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, najavljenim za 16. lipnja, BiH ima obvezu najprije smanjiti carine na proizvode iz zemalja Unije za 50 posto, a zatim ih i potpuno ukinuti. Procjena je ASA Holdinga kako je u takvim uvjetima isplativije uvoziti gotova vozila iz Češke i Njemačke....
(Hina)

Ovo boldirano mi je posebno simpaticno iz razloga sto je isto kao da kazes da bi se umjesto przione i pakovanja kafe u bosni pocela saditi ista. Nit imaju masine nit opremu za tu vrstu proizvodnje. Dakle EU nam gasi ionako ugaseni TAS koji i zvanicno postaje prva oficijelna zrtva naseg pohoda u EU. Ko je sljedeci koga ce u posrnuloj bosanskoj privredi EU skinuti sa aparata i poslati u grob, a radnike na ulicu?
Prica o EU je totalna ubleha za naivce. I razloga je mali milion no sve se moze svesti na par stvari a to je da EU ovakvim nastupom prema svim buducim clanovima cilja:
- unistiti lokalnu proizvodnju a samim tim i svaku konkurenciju (kako neko u jednom postu lijepo rece " da su oni kod nas citave trgovinske lance dovukli a nase nista nemas napolju")
- omoguciti cirkulaciju vlastitog kapitala (po receptu MMF-a) bez rizika no ne i ljudi
- divlju privatizaciju svih strateskih sektora gdje ce vlasnici postati stranci (bankarstvo, energetski sitem, infrastrukture, telekomunikacije..)

Stoga, price o prosperitetu mozete komotno da zaboravite. Neko vec ranije pomenu Nokiu no primjera kao Nokia ima mali milion. Zar mislite da sutradan kada ta ista nokia nadje neke nove robove nece dignuti sidro i posutati na ulicu vas kao sto to konstantno cini?
EU je skrojena po mjerilima banaka, ne naroda i nacija. Globalizacija, ova divlja, ce nam svima glave doci.
Apsolutno si u pravu u svemu osim u zadnjem,nece nam oni doci glave,nego cemo mi njima doci glave i to doslovno.
Ljudi zaboravljaju da je historija ciklicna i da se ponavlja.Znaci kada globalisticki organizam,zahvati prva ekonomska kriza ide opet 1917 i diktatura proletarijata,ovaj put na visem nivou.Tada nece sjeci glave kraljevima,nego bankarima i nestace EU u 5 dana i doci ce do pobjede radnicke klase.Do novog kruga historije.
bogoljub

#57 Re: WELCOME to EU

Post by bogoljub »

srce_ruke_lopata wrote:Pripojite se Americi, yebo EU.
e jasta! da se njoj pripajamo, nepada nam napamet! Dolar slabi, nafta skuplja, nema zdravstvenog, uragani urljaju, opustosse mjesto a drzava i nehaje, sta je briga. Nit Amerika nit EU, al kad bi morali birati izmedju 2 zla (Kao sto cce mo morat) onda je bolje EU, barem su ljudi na dobrom glasu u svijetu i svak normalan s voljom s njima saradjuje u svijetu, al Sa aAmerikom pod prisilom,Al nije Amerika ovdj tema! Izvini
mostarac

#58 Re: WELCOME to EU

Post by mostarac »

Hendrix wrote:Digla se frka ko da se gasi fabrika od 100 000 radnika sa proizvodnjom , ali pravom , ovo u Vogošći je bilo pranje para i to naveliko. Jaran je u sklopu vježbi na mašinstvu obišao "fabriku" . Ljudi dobiju karoseriju i motor odvojeno , ubace ga dizalicom pod haubu i zavrnu i to je to , malo još pregledaju radi li sve ( eto ko imaju i kontrolu ) i eto ti proizvodnje.
I uvijek u ASA jeftinija auta jer imaju pazi sad domaću proizvodnju , konačno da se izravnaju sa ostalim autio-kućama.
sorry, al uopste nisi skontao temu. Prica o toj fabrici je bila samo povod za otvaranje teme o tome sta nam donosi EU.

Koliko sam mogao primjetiti ovdje se svi slazemo oko jednog, a to je da je neminovno da postanemo clanica EU iz ovih ili onih razloga. Razlike nastupaju nakon toga i kad pocnemo da pricamo o tome sta nam ta EU donosi. Sojka i ekipa nam prodaju pricu stranaca u nevladinim organizacijama i prodavaca magle dok s druge strane ljudi se s razlogom plase EU jer evidentno je da postkomunistickim zemljama nije donijela nista spektakularno osim masovnog zatvaranja fabrika koje je pojela britanska, francuska, njemacka i italijanska nelojalna konkurencija. Eh da pretvoreni smo u gotovo potpuno potrosacko drustvo, a slabo se sta proizvodi, al ogromni trzni centri nicu ko u prici, a imamo vise banaka nego prodavnica.
sojka

#59 Re: WELCOME to EU

Post by sojka »

Sojka i ekipa nam prodaju pricu stranaca u nevladinim organizacijama i prodavaca magle dok s druge strane ljudi se s razlogom plase EU jer evidentno je da postkomunistickim zemljama nije donijela nista spektakularno osim masovnog zatvaranja fabrika koje je pojela britanska, francuska, njemacka i italijanska nelojalna konkurencija

Mostarac :-) ,

Sojka je sve kriva. Da znas. :lol: Sve. :lol:
I Andric je kriv. :)
I Drina,jer je kriva.

I EU je kriva.:)

Ok je.

Baj, baj.. :run:
forza milan

#60 Re: WELCOME to EU

Post by forza milan »

mostarac wrote:Evo vec prvih pozitivnih efekata i susreta sa realnoscu u koju idemo :D

Tvornica vozila iz programa Volkswagena i Škode u Vogošći kod Sarajeva do kraja ove godine prestat će s proizvodnjom, jer će s ukidanjem carinskih pristojbi na uvoz iz zemalja-članica Europske unije automobili iz tih pogona prestati biti konkurentni i na bosanskohercegovačkom tržištu, potvrdio je Nihad Imamović, ravnatelj tvrtke ASA Holding koja ima većinski vlasnički udjel u vogošćanskoj tvornici.

"Proizvodnja na razini SKD montaže postat će nekonkurentna kada se ukinu carine na uvoz automobila", kazao je Imamović kako ga u srijedu citira Dnevni avaz.

U pogonima nekadašnje Tvornice automobila Sarajevo (TAS), obnovljnim uz pomoć Volkswagena neposredno po okončanju rata u BiH, do sada se obavljala najjednostavnija montaža automobila, koji su u tu zemlju stizali gotovo kompletirani u matičnim tvornicama u Njemačkoj odnosno Češkoj.

U Vogošći je postavljan tek manji broj dijelova, a u pitanju su bila vozila tipa Golf, Passat i Škoda Octavia.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, najavljenim za 16. lipnja, BiH ima obvezu najprije smanjiti carine na proizvode iz zemalja Unije za 50 posto, a zatim ih i potpuno ukinuti. Procjena je ASA Holdinga kako je u takvim uvjetima isplativije uvoziti gotova vozila iz Češke i Njemačke.

Tvornica u Vogošći, kao je najavio Imamović, trebala bi se preusmjeriti na proizvodnju dijelova za automobile.

(Hina)
Eto necemo u EU (mi i Bjelorusija!!!) samo radi TAS-a. Matere mi isto si tetak iz Vecernje skole!!!
MA DAJ...

#61 Re: WELCOME to EU

Post by MA DAJ... »

mostarac wrote:Generalno mislim da je EU zlo kojim veliki kolonizuju male, a to ce se na kraju i ispostaviti da je tako. Ja cu glasati za ulazak BiH u EU, kad bude referendum o tome i to samo iz dva razloga, a to je da smo u takvom okruzenju da htjeli ili ne htjeli moramo u EU i rjesavanje nacionalnog pitanja ili bar njegovo guranje u drugi plan.
Ja ne ocekujem da ce narod BiH ziviti bolje kad udjemo u EU, cak mislim da cemo ziviti mnogo gore nego sto to zivimo i danas. Dovoljno je pogledati Slovake, Poljake pa i one najrazvijenije novopridosle Slovence. U Sloveniji prosjecna plata nije mnogo veca nego u nas, samo oni imaju pravnu drzavu pa nama djeluju kao nesto WOW, al to su jos uvijek nasi Slovenci, koji su sad tako sretni jer su opet becki konjusari i njihovo roblje. EU je po meni samo sredstvo da veliki potcine male, a mi jesmo ti mali koji se ne mozemo tome oduprijeti i tamo idemo htjeli ili ne htjeli.
da zakljucim ja ne mislim da ce nam EU donijeti bolji zivot i puno toga dobrog i mislim da ce nam unistiti i ovo malo privrede koju imamo, koja nece moci da se nosi sa velikim evropskim divovima, al je nesto na sta smo prisiljeni ne svojom voljom, nego sa svim onim sto imamo u nasoj zemlji i u okruzenju. EU je moderni nacin kolonizacije i svakako nas bivse kolonijalne sile ne zovu tamo zato sto nas vole nego da zarade na nama i to tek nakon sto mi prilagodimo svoju zemlju da nas oni izrabljuju po njima povoljnijim uslovima i jos da nam prikazu to kao privilegiju da budemo njihovo roblje.

GLOBALIZACIJA je u pitanju,a ne KONOLIZACIJA kako ti navodis...EU se vise ne oslanja na konolizaciji,nego samo na GLOBALIZACIJI...da li znas sta znaci ta rijec GLOBALIZACIJA???
MA DAJ...

#62 Re: WELCOME to EU

Post by MA DAJ... »

mostarac wrote:
MA DAJ... wrote:
mostarac wrote:Generalno mislim da je EU zlo kojim veliki kolonizuju male, a to ce se na kraju i ispostaviti da je tako. Ja cu glasati za ulazak BiH u EU, kad bude referendum o tome i to samo iz dva razloga, a to je da smo u takvom okruzenju da htjeli ili ne htjeli moramo u EU i rjesavanje nacionalnog pitanja ili bar njegovo guranje u drugi plan.
Ja ne ocekujem da ce narod BiH ziviti bolje kad udjemo u EU, cak mislim da cemo ziviti mnogo gore nego sto to zivimo i danas. Dovoljno je pogledati Slovake, Poljake pa i one najrazvijenije novopridosle Slovence. U Sloveniji prosjecna plata nije mnogo veca nego u nas, samo oni imaju pravnu drzavu pa nama djeluju kao nesto WOW, al to su jos uvijek nasi Slovenci, koji su sad tako sretni jer su opet becki konjusari i njihovo roblje. EU je po meni samo sredstvo da veliki potcine male, a mi jesmo ti mali koji se ne mozemo tome oduprijeti i tamo idemo htjeli ili ne htjeli.
da zakljucim ja ne mislim da ce nam EU donijeti bolji zivot i puno toga dobrog i mislim da ce nam unistiti i ovo malo privrede koju imamo, koja nece moci da se nosi sa velikim evropskim divovima, al je nesto na sta smo prisiljeni ne svojom voljom, nego sa svim onim sto imamo u nasoj zemlji i u okruzenju. EU je moderni nacin kolonizacije i svakako nas bivse kolonijalne sile ne zovu tamo zato sto nas vole nego da zarade na nama i to tek nakon sto mi prilagodimo svoju zemlju da nas oni izrabljuju po njima povoljnijim uslovima i jos da nam prikazu to kao privilegiju da budemo njihovo roblje.

GLOBALIZACIJA je u pitanju,a ne KONOLIZACIJA kako ti navodis...EU se vise ne oslanja na konolizaciji,nego samo na GLOBALIZACIJI...da li znas sta znaci ta rijec GLOBALIZACIJA???
isto sranje drugo pakovanje :D

e sad stvarno seres...de malo se dozovi pameti i da te pitam usput u vezi GLOBALIZACIJE!

Zemlje ko je ne ulaze u tu oblas globalizacije,ko je su one....de mi napapisi?
glavutan

#63 Re: WELCOME to EU

Post by glavutan »

mostarac wrote:
MA DAJ... wrote:

Amen!
Onako uzgred, primjer globalizacije: BCE najavljuje skuplji novac za 0.25% sto automatski znaci da ce krediti koje imate u stranim bankama (77% BiH bankarstva je u rukama stranaca) ce kostati skuplje. Za one koji su zaboravili BAM se regulise po currency board sistemu a to znaci da ako € poskupi, poskupice i domaca valuta. Zarada od emisije novca (koji je fol nas) i dalje ostaje u rukama BCE.
jeza u ledja

#64 Re: WELCOME to EU

Post by jeza u ledja »

Necete u EU? Koja je alternativa?
newone

#65 Re: WELCOME to EU

Post by newone »

ALTERNATIVA ulazku u EU je ostanak u tri tora. Znaci ostajemo ovce koje je vec bruceloza dobrano nachela.
McDizdar

#66 Re: WELCOME to EU

Post by McDizdar »

ranger wrote:Dobro nam dosla EU, cim se mogne preko grane, pravac majka Njemacka, hebo Balkan i nase nacionaliste.... :run:
Ja sam mlad, volim radit, mrzim nacionaliste! Neki ce reci da sam komunjara, jugonostalgicar ili sta vec... al sjetimo se
tad se imao stalan posao, vozilo se auto, imao se stan il jos bolje kuca, moglo se na more, kad nesto zaboli odes doktoru da ti pomogne BESPLATNO, djete se upise u skolu u koju zeli, upise i zavrsi fakultet opet BESPLATNO...itd...
Ok, reci ce toga vise nema! Da nema ga, al ima zato golfova 2 mali milion, ima onih jadnih zena sto na mostu na otoci iznesu stvari iz kuce pa ih prodaju, ima "vođa" koji nam porucuju kako BiH mozda vise nece biti al ce sigurno RS postojati, ima lopovluka, mafije, demobilisanih boraca koji se pitaju za sta su se borili, ima gladne djece itd....ma tesko je pronaci nesto sto valja.... BiH ja te volim al od tebe haira nema :(
Zato, cim se mogne palim preko grane.... dok se ovdje malo ne uvede reda, a kad se uvede, ako se uvede, postoje sanse da se vratim!

P.S. do tad usavrsavam njemacki!
Bravo! :thumbup:

U socijalizmu sam bio još mali i nisam bio svjestan stvari oko sebe ali danas imam nekao osjećaj da je živjeti u tom vremenu značilo živjeti prozračniji život, lakši, ljepši, bez pretjerane žurbe i frke, bez stalnog srljanja u novac novac novac i samo novac...imam osjećaj da je se tad nekako mogao živjeti život u puno smislu. Niko nije ostao gladan a ničijoj pohlepi nije puno ostavljano prostora. I nek mi kaže ko god šta hoće, nek sam i taj jugo nostalgičar i komunjara i šta sve ne ali više bih volio živjeti u tom vremenu nego u ovoj EU. Jednostavno, kapitalizam je zaslijepio oči ljudima, svi su opčinjeni parama i samo hrle parama, pare, pare, pare...koliko god da imam hoću samo još još još i život mi prođe otplaćujući kredite, kičma mi se iskrivi, osušim se ko grana, pokušam se uzdići da konačno uživam gledajući svoje bogatstvo i onda crknem. :evil:
Vodenjak

#67 Re: WELCOME to EU

Post by Vodenjak »

Zanimljivo je da nas i pesimisti i optimisti ipak sutra vide u EU i to je ono sto je najvaznije.
Ja licno vise naginjem pesimizmu ali ne toliko zbog stanja u EU ili njihovih namjera s nama koliko zbog naseg odnosa koji ce uslijediti kada nam se nametne - pravna drzava!
Mi smo zaboravili sta je to jos tamo negdje osamdesetih iako su nam 1990. obecali da dolazi u... ponedeljak! :oops:
mostarac

#68 Re: WELCOME to EU

Post by mostarac »

MA DAJ... wrote:
mostarac wrote:
MA DAJ... wrote:

e sad stvarno seres...de malo se dozovi pameti i da te pitam usput u vezi GLOBALIZACIJE!

Zemlje ko je ne ulaze u tu oblas globalizacije,ko je su one....de mi napapisi?
Vidi ovo Globalizacija nije nesto dobro i u nju se ulazi po principu, ako neces milom onda hoces silom. Ista je stvar i sa EU. Mi nemamo izbora da li da udjemo ili ne udjemo niti nas ko to pita. Mi tamo jednostavno moramo. Globalizacija jeste isto sto i kolonizacija i ja tu ne vidim nikakve razlike. To je trzisna utakmica koja otvara jedinstveno trziste u kojem jaci tlaci i utakmica u kojoj lopta nije okrugla i u kojoj timovi svakako nisu ravnopravni i ne igraju pod istim uslovima i utakmica u kojoj svi timovi nemaju iste uslove za igru i iste preduslove sa kojima krecu u utakmicu. Dakle to je utakmica u kojoj jaci tuku slabije, a da slabiji nemaju cak izbora zele li u toj utakmici sudjelovati uopste. To je nista drugo nego moderna kolonizacija koja se provodi na jedan sofisticiran nacin al bilo bi glupo i ocekivati da nacini budu isti jer je civilizacija ide naprijed. Dakle to sto ti spominjes neke zemlje koje nisu tu to nema nikakve veze. Vecinu zemalja niko nije ni pitao zele li biti u svemu tome. Jednostavno su bile prisiljene.

Jos jednom ponavljam, EU kod nas nema alternativu i mi BiH svi vidimo sutra u EU, jer jednostavno drugog izbora nemamo i ne mozemo biti izolovani od svijeta jer je to onda jos gore. Mi u EU idemo zato sto moramo, a ne zato sto ce nam u njoj biti dobro i sto nas tamo jedva cekaju da nam pomognu da i mi postanemo razvijeniji. Ja bi sutra bio protiv ulaska u EU kad bi se na evropskoj politickoj sceni pojavio alternativni savez postkomunistickih zemalja, jer taj savez nama vise odgovara jer u utakmicu krecemo sa priblizno istih pozicija ili ako nista pozicija koje nude mnogo manje razlike nego pozicije sa britanijom, njemackom i slicno. A kako tog saveza nema nama je ici u EU htjeli mi to ili ne, a tamo nas ceka pakao u pravom smislu te rijeci.
Ja cu kao sto sam vec rekao na referendumu svakako glasati ZA (jer realno druga opcija tu nece ni postojati), al svakako taj ulazak necu docekati na ulici u ponoc uz vatromet.
Fair Life

#69 Re: WELCOME to EU

Post by Fair Life »

Poljska clanica EU....

Vise od pola miliona Poljaka je naslo zaposlenje samo u Irskoj.

I vise su nego zadovoljni.
mostarac

#70 Re: WELCOME to EU

Post by mostarac »

Fair Life wrote:Poljska clanica EU....

Ovo meni nije pozitivno, a da ne govorim o tome da su ti Poljaci izgubili svoj posao u Poljskoj i napustili domove da bi prezivjeli i sad ti meni hoces reci da je super Poljskoj to sto joj je otislo 500.000 ljudi iz Poljske, a uglavnom pametniji odlaze, i to je nesto dobro sto je EU donijela poljskoj. woooow impresioniran sam.
Fair Life

#71 Re: WELCOME to EU

Post by Fair Life »

mostarac wrote:
Fair Life wrote:Poljska clanica EU....

Ovo meni nije pozitivno, a da ne govorim o tome da su ti Poljaci izgubili svoj posao u Poljskoj i napustili domove da bi prezivjeli i sad ti meni hoces reci da je super Poljskoj to sto joj je otislo 500.000 ljudi iz Poljske, a uglavnom pametniji odlaze, i to je nesto dobro sto je EU donijela poljskoj. woooow impresioniran sam.
Nisam napisao da je super Poljskoj... nego Poljacima.

Ili ti mislis da bi im bilo bolje lezeci bez zaposlenja u debeloj poljskoj hladovini.

Sretna li bi Poljska bila sa tih pola miliona socijalnih slucajeva vise.

A sta je EU donijela Ceskoj procitaj na ovoj temi...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=51237
Hendrix

#72 Re: WELCOME to EU

Post by Hendrix »

mostarac wrote:
Hendrix wrote:Digla se frka ko da se gasi fabrika od 100 000 radnika sa proizvodnjom , ali pravom , ovo u Vogošći je bilo pranje para i to naveliko. Jaran je u sklopu vježbi na mašinstvu obišao "fabriku" . Ljudi dobiju karoseriju i motor odvojeno , ubace ga dizalicom pod haubu i zavrnu i to je to , malo još pregledaju radi li sve ( eto ko imaju i kontrolu ) i eto ti proizvodnje.
sorry, al uopste nisi skontao temu. Prica o toj fabrici je bila samo povod za otvaranje teme o tome sta nam donosi EU.

Koliko sam mogao primjetiti ovdje se svi slazemo oko jednog, a to je da je neminovno da postanemo clanica EU iz ovih ili onih razloga. Razlike nastupaju nakon toga i kad pocnemo da pricamo o tome sta nam ta EU donosi. Sojka i ekipa nam prodaju pricu stranaca u nevladinim organizacijama i prodavaca magle dok s druge strane ljudi se s razlogom plase EU jer evidentno je da postkomunistickim zemljama nije donijela nista spektakularno osim masovnog zatvaranja fabrika koje je pojela britanska, francuska, njemacka i italijanska nelojalna konkurencija. Eh da pretvoreni smo u gotovo potpuno potrosacko drustvo, a slabo se sta proizvodi, al ogromni trzni centri nicu ko u prici, a imamo vise banaka nego prodavnica.
Skonto sam ja šta se želi reći ali je izabrana pogrešna fabrika ako se ono uopšte može nazvati , u ovom slučaju podržavam ukidanje ove ublehe i peračnice novca.

I nije EU kriva nego mi , ionako smo prodali sve fabrike koje i sada rade većinom na rubu propasti pa šta onda ima veze ako EU poklopi sve kad su naši mešetari to sve pripremili fino.
belfy

#73 Re: WELCOME to EU

Post by belfy »

ovdje svi nesto zabrinuti za drzavu pri ulasku u EU. niko ne vidi drvo od sume... ja to vidim malo drugacije. sta ce za pojedinca znaciti ulazak u EU? evo, ovdje svi pricaju o fabrikama, pa nadovezimo pojedinca na to. recimo, jednog radnika u fabrici. kako iz njegove tacke gledista izgleda ako dodje neko od "velikih" pa kupi fabriku? da li ce mu mozda biti bolje ako ta ista fabrika ostane u rukama nasih ljudi? cisto sumnjam. ili mu moze biti isto ili bolje, a sigurno je da ako ti "veliki" preuzmu vodstvo u toj fabrici da ce barem sve biti "zakonskije" nego sto je to trenutacno slucaj. da li je moguce da u takvom scenariju bude i otpustanja - naravno, ali je isto tako moguce i da se takve fabrike prosire u doglednije vrijeme, jer ako ih neko od "velikih" vodi znaci i da ce imati bolji plasman i vece trziste, a i uhodanije.
sto se tice drzave i onih koji brinu o drzavi u slucaju u kojem drzava ima sve manje i manje... krenucu od sebe i reci da bih ja prvi pristao da se drzavom u potpunosti upravlja sa evropskog nivoa. meni ne treba ni kanton ni entitet, a drzavni nivo skoro da i nemamo. i ono malo sto ga ima ne radi kako treba. sto se mene tice, predsjednik drzave jedna stepenica, a nacelnici druga, s tim da bi predsjednik vise bio glasnogovornik EU za BiH nego predsjednik u pojmu kakav trenutacno poznajemo. na ovaj nacina sam siguran da bi nam bolje bilo nego sada. u situaciji gdje nam politicka natezanja u drzavi traju beskonacno i gdje je svaki koncenzus i kompromis priblizan nemogucoj misiji mislim da bi bolje bilo te "lidere" staviti u krug normalnijih evropskih politicara da se gore "kroji" politika, a u drzavi ostaviti samo opstine.
jasno, ovo je krajnje ekstreman primjer, ali poenta je da i najgori scenario u takvom slucaju je meni prihvatljiv. vjerujem da nekima ovdje nece biti tako ni blizu, ali bih volio cuti zasto je takvima bitno da imaju 74 nivoa vlasti sa po 354 predstavnika u svakom.
kijameta

#74 Re: WELCOME to EU

Post by kijameta »

jeza u ledja wrote:Necete u EU? Koja je alternativa?
Nema kod EU necete,ako necemo,EU ce nama na brzinu organizirati nove Srebrenice.Alternativa koju nam nude je noz,fizicko istrebljenje.
I ne idemo mi EU,nego ona dolazi ovamo.Kao sto je dosla 1878 i 1941,samo ovaj put su jos jaci,jos ce duze ostati na nasim kostima.
Last edited by kijameta on 06/06/2008 07:48, edited 1 time in total.
d2

#75 Re: WELCOME to EU

Post by d2 »

najbolje da napadnemo EU pa sta bude
Post Reply