Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Haris.ba

#76 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

kmirsad wrote:Nisam ga uočio na mreži... ali da se ja pitam, ne bih ga objavljivao javno dok se ne izglasa... a bit že to amandmana...
Fazon je što to ne može. Ima javna rasprava.

Zanima me kako su uredili šta ako ti član porodice ne želi dati podatke o imovini.
kmirsad

#77 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Haris.ba wrote:
kmirsad wrote:Nisam ga uočio na mreži... ali da se ja pitam, ne bih ga objavljivao javno dok se ne izglasa... a bit že to amandmana...
Fazon je što to ne može. Ima javna rasprava.

Zanima me kako su uredili šta ako ti član porodice ne želi dati podatke o imovini.
Ne znam... ja mu onda ne bih imenovao rođu na javnu funkciju... :-D
https://interview.ba/vijesti/item/14678 ... S41kHuJ8wo
ponedjeljak, 14 Januar 2019 19:05

Brčić: Kazna i do 20.000 KM za nepodnošenje prijave o imovinskom stanju

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić istakla je da Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, koji će biti razmatran sljedeće sedmice na sjednici Skupštine, određuje kaznu do 20.000 KM za one javne dužnosnike koji ne podnesu prijavu o imovinskom stanju.
Foto: Fena

Image

Brčić: Kazna i do 20.000 KM za nepodnošenje prijave o imovinskom stanju

Ta se sankcija odnosi i na izabrane dužnosnike koji podnesu nepotpunu prijavu ili u toku godine ne prijave izmjenu imovinskog stanja.

S tim zakonom propisano je da javni dužnosnici za sebe i za članove uže porodice moraju potpisati izjave kojim će evidentirati svu nepokretnu imovinu te pokretnu imovinu u vrijednosti više od 5.000 KM.

- Zakonom se na određeni način 'uozbiljuje' i djeluje preventivno, ali i definiše djelovanje javnih dužnosnika u javnom prostoru – kazala je Brčić.

Izrazila je žaljenje što i na državnom nivou ne postoji takav zakon, jer bi na taj način svi javni dužnosnici bili u istoj poziciji.

Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Donošenje zakona proizlazi i iz preuzetih obaveza BiH, naročito Konvencije UN-a protiv korupcije gdje se državama članicama nameće obaveza da u najvećoj mogućoj mjeri poštuju principe transparentnosti, sprečavaju sukobe interesa u javnom sektoru i nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

Lejla Brčić: Prvo ću oformiti internu reviziju trošenja javnog novca

Zakon definiše principe i nadležnosti u provođenju Zakona kao i obavezu koju imovinu su imenovane osobe dužne prijaviti prilikom preuzimanja dužnosti, obavezu njenog godišnjeg prijavljivanja, kao i obavezu prijavljivanja poslije završetka dužnosti ili razrješenja.

(Interview.ba/Fena)
Evo posla Notarima...
Digresija

#78 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Digresija »

Podijeli i ova vlada skoro 2 miliona političkim strankama, a obećavaše prije izbora da će ukinuti praksu njihovog finansiranja iz budžeta.
PIMP-Meister-2000

#79 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by PIMP-Meister-2000 »

Digresija wrote:Podijeli i ova vlada skoro 2 miliona političkim strankama, a obećavaše prije izbora da će ukinuti praksu njihovog finansiranja iz budžeta.
I onda se neki još uvijek pitaju zašto je raja totalno digla ruke od ove zemlje (ne izlaskom na izbore) nego samo gledaju kako se ispaliti odavde što prije i što dalje. Sve ista govna korumpirana i pokvarena...sve!
kmirsad

#80 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Digresija wrote:Podijeli i ova vlada skoro 2 miliona političkim strankama, a obećavaše prije izbora da će ukinuti praksu njihovog finansiranja iz budžeta.
Da li je finansiranje stranaka iz Buđeta regulisano nekim zakonom ?
Ako jeste, koja je Vlada donijela taj Zakon ?
Da li je tom isplatom, VKS prekšila neki Zakon,odnosno izvršila protuzakonito nenamjensko trošenje Buđeta ?
Koja je Vlada napravila i predložila Buđet ?
Da li bi odbijanje takve isplate, Buđetom predviđene stavke, Vlada prekršila kakav zakon, tj. da li bi takvo odbijanje isplate bilo protuzakonito ?

Digresijo,ja nisam neki poznavalac tog zakonodavstva, Buđeta, njegovog trošenja, pa bih te molio da odgovoriš... ako si blečak ko i ja za te stvari, ne znaš odgovore... vidim da ovdje ima velikih i iskusnih stručnjaka za trošenje Buđeta, pa bih molio nekog od njih da mi da odgovor.

ps
Znam da ima stranaka kojima je ta doznaka đački đeparac, i udnosu na izvore finansiranja i donacije koje ostvaruju od svojih preduzeća kojima preko svojih direktora, UO i NO vladaju...i svojih tajkuna koje su stvorile...iako su, po iznosima, na vrhu liste stranaka koje se finansiraju iz Buđeta... na raznim nivoima.
Koliko sam ja uspio da rastabirim, ukidanjem finansiranja iz Buđeta bi bile pogođene samo male stranke... koje nemaju svoja JP, Fondove, Institucije i tajkkunske donatore...
Digresija

#81 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Digresija »

kmirsad wrote:
Da li je tom isplatom, VKS prekšila neki Zakon,odnosno izvršila protuzakonito nenamjensko trošenje Buđeta ?
Da li bi odbijanje takve isplate, Buđetom predviđene stavke, Vlada prekršila kakav zakon, tj. da li bi takvo odbijanje isplate bilo protuzakonito ?

Digresijo,ja nisam neki poznavalac tog zakonodavstva, Buđeta, njegovog trošenja, pa bih te molio da odgovoriš... ako si blečak ko i ja za te stvari, ne znaš odgovore... vidim da ovdje ima velikih i iskusnih stručnjaka za trošenje Buđeta, pa bih molio nekog od njih da mi da odgovor.

ps
Znam da ima stranaka kojima je ta doznaka đački đeparac, i udnosu na izvore finansiranja i donacije koje ostvaruju od svojih preduzeća kojima preko svojih direktora, UO i NO vladaju...i svojih tajkuna koje su stvorile...iako su, po iznosima, na vrhu liste stranaka koje se finansiraju iz Buđeta... na raznim nivoima.
Koliko sam ja uspio da rastabirim, ukidanjem finansiranja iz Buđeta bi bile pogođene samo male stranke... koje nemaju svoja JP, Fondove, Institucije i tajkkunske donatore...
Jeste, ali imas zakonodavnu vlast, donosi i mijenjaj zakone. I ne bih ja ovo spomenuo da nisu sami prije izbora obecavali ukinuti ovu praksu, vec su slagali i sad ce izvlakusa biti zakon. Zasto su onda uopce spominjali? Trebali su sutiti, ali ne moze niko bez jeftinog populizma.
cadburry

#83 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cadburry »

PIMP-Meister-2000 wrote:
I onda se neki još uvijek pitaju zašto je raja totalno digla ruke od ove zemlje (ne izlaskom na izbore) nego samo gledaju kako se ispaliti odavde što prije i što dalje. Sve ista govna korumpirana i pokvarena...sve!
Raja gleda da se ispali u zemlje koje ne samo da finansiraju svoje politicke partije i njihove fondacije, nego salju paru i nasim politickim partijama. :D
kmirsad

#84 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Digresija wrote:
kmirsad wrote:

ps
Jeste, ali imas zakonodavnu vlast, donosi i mijenjaj zakone. I ne bih ja ovo spomenuo da nisu sami prije izbora obecavali ukinuti ovu praksu, vec su slagali i sad ce izvlakusa biti zakon. Zasto su onda uopce spominjali? Trebali su sutiti, ali ne moze niko bez jeftinog populizma.

Pa valjda idu nekim redom nema ni dvadesetak dana da su oformljeni. De prvo da usvoje ovaj Zakon o ispitivanju porijekla imovine... njegovo usvanje i primjena će značajno olakšati donošenje sledečih Zakona i mjera od onih tri stotine predviđenih sporazumom...
Dobro ih nisi izkritikovao što u ovih 20 dana nisu usvojili i promjene i Ustava i Izbornog Zakona... uveli ravnopravnost građana BiH... sve su to obečali... :-D
Digresija

#85 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Digresija »

Kakav red, bacili su dva miliona KM. I sacuvaj sebi negdje ovaj moj post, ali nece vise finansiranje stranaka iz budzeta do kraja mandata spomenuti.
kmirsad

#86 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Digresija wrote:Kakav red, bacili su dva miliona KM. I sacuvaj sebi negdje ovaj moj post, ali nece vise finansiranje stranaka iz budzeta do kraja mandata spomenuti.
Hoču ali mora pasti opklada , barem u 100 maraka... da i ti i ja deponujemo kod muhe po stoju, pa nek bolji nosi pare...
Za stoju ću zajahati Pedji na leđa... :lol:
Digresija

#87 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Digresija »

kmirsad wrote:
Digresija wrote:Kakav red, bacili su dva miliona KM. I sacuvaj sebi negdje ovaj moj post, ali nece vise finansiranje stranaka iz budzeta do kraja mandata spomenuti.
Hoču ali mora pasti opklada , barem u 100 maraka... da i ti i ja deponujemo kod muhe po stoju, pa nek bolji nosi pare...
Moze, spremi ovo, pruzam ti virtualnu ruku i cujemo se 2022., ali bez koristenja politickog uticaja i lobiranja. :mrgreen:
cadburry

#88 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cadburry »

Da li je ukidanje finansiranja političkih partija bilo dio predizbornog obećanja ili programa bilo koje od stranaka koje participiraju u ovoj Vladi?
Da li je sadržano u programu Vlade?
kmirsad

#89 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Digresija wrote:
kmirsad wrote:
Moze, spremi ovo, pruzam ti virtualnu ruku i cujemo se 2022., ali bez koristenja politickog uticaja i lobiranja. :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:Prihvatam virtuelnu ruku... Uzet ću ti opipljive pare prije 2022,ništa virtualne... mnogo prije... javi se muhi da deponuješ svoj ulog...obračunaj i PDV :lol: Lobiranje je zakonito, a trgovinu utjecajem je sada, nakon što su PDA i ostali izmjenili KZ, veoma teško dokazati... :lol:
Last edited by kmirsad on 16/01/2019 11:17, edited 1 time in total.
Digresija

#90 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Digresija »

Uzet cu ja tebi stoju sa merakom kao sto su ovi sa merakom uzeli dva miliona. :mrgreen:
kmirsad

#91 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Digresija wrote:Uzet cu ja tebi stoju sa merakom kao sto su ovi sa merakom uzeli dva miliona. :mrgreen:
Eno ih kod muhe... dažan mi duplo više za sodu bikarbonu koju je kod mene popio... :lol:
Dr. Kuca

#92 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

A sta ce tacno donijeti zakon o imovini pa se raja toliko tome raduje?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#93 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

PROJEKT "DOGS TRUSTA"
Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KM
Klix.ba
prije 1h 5m
6 46
Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KM
Foto. Vlada KS
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali sa aktivnostima i projektima koje ova organizacija, zajedno sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, implementira u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.
Šef Predstavništva ove fondacije u našoj zemlji Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realizuju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju. Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM.

“Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse”, istakao je Bećirović.

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Pokretanje jednog ovakvog Centra bilo bi svakako posebno društveno korisno te bi bilo i dobra poruka u sprovođenju Zakona o zaštiti životinja što je i obaveza lokalnih zajednica, istakli su ovom prilikom premijer Forto i ministar Mandić.

“Ovo bi svakako bila 20 miliona vrijedna direktna strana investicija ovdje koja bi dovela do novog zapošljavanja te će je Vlada Kantona tako i tretirati. Zajedno sa lokalnim zajednicama učinit ćemo sve da ona u Kanotnu Sarajevo bude implementirana. Naši dogovori sa Fondacijom ostaju otvoreni”, naglasio je nakon ovog sastanka premijer Forto .

e fHorto jebaji se... ovolika zemlja i investicija za zbrinjavanje kerova a ta ista organizacija je lobirala i trazila da se ugradi u budjet... zaista ako ovako nastavis SDA ce vas progutat jos ovu godinu... aferim

i da sta sa macama... nabijat ih nogom
kmirsad

#94 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Pa jesu li se ugradili... :)... da i ja sebi šta izlobiram, zaiščem... :lol:
The 51st State

#95 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The 51st State »

Svaka cast za vracanje na budzet skole u Konjevic polju, te simbolicne stavke ilustruju da ipak nisi svi isti i mogli bi biti zadovoljn8 ovom vladom ako potraje.
kmirsad

#96 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

The 51st State wrote:Svaka cast za vracanje na budzet skole u Konjevic polju, te simbolicne stavke ilustruju da ipak nisi svi isti i mogli bi biti zadovoljn8 ovom vladom ako potraje.
:thumbup: :bih:

Potrajat će, potrajati... markirani, pravi i orginalni kvalitet traje mnogo duže od dupljaka ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#97 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Nevjerovatno je koliko SDA baca ublehe svom polupismenom biračkom tijelu. Problematizira se sve. Pa i finansiranje političkih stranaka bez ikakve seriozne opaske ili ikakvog smislenog mišljenja osim kuknjave kako neko dijeli pare.

Lako je prosipati demagogiju glupanima koji glasaju za njih, jer su oni još uvikek ubijeđeni da stranka koja ima najviše glasova mora biti u vlasti i u njihovim glavama to je nešto protiv demokratije, iako nisu načisto je li ta demokratija samo poslijeratni predmet u srednjoj školi ili nešto komplikovanije.

Ovo malo glava koje se usude uraditi nešto drugačije možemo zahvaliti upravo ovom finansiranju. Ako je ovako lako kupiti tužitelje i sudije, opozicija lažnim muminima ne bi ni postojala. Obzirom da nije problem finansirati raspadnuti gras, brdo uhljeba, auta, vozače, sekretarice, ne smeta mi ni ovaj normalan pokušaj držanja politike van ralja tajkunijata.
meme_machine

#98 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by meme_machine »

Chmoljo wrote:Nevjerovatno je koliko SDA baca ublehe svom polupismenom biračkom tijelu. Problematizira se sve. Pa i finansiranje političkih stranaka bez ikakve seriozne opaske ili ikakvog smislenog mišljenja osim kuknjave kako neko dijeli pare.

Lako je prosipati demagogiju glupanima koji glasaju za njih, jer su oni još uvikek ubijeđeni da stranka koja ima najviše glasova mora biti u vlasti i u njihovim glavama to je nešto protiv demokratije, iako nisu načisto je li ta demokratija samo poslijeratni predmet u srednjoj školi ili nešto komplikovanije.

Ovo malo glava koje se usude uraditi nešto drugačije možemo zahvaliti upravo ovom finansiranju. Ako je ovako lako kupiti tužitelje i sudije, opozicija lažnim muminima ne bi ni postojala. Obzirom da nije problem finansirati raspadnuti gras, brdo uhljeba, auta, vozače, sekretarice, ne smeta mi ni ovaj normalan pokušaj držanja politike van ralja tajkunijata.
1.8 miliona nisu male pare, a to je samo Kanton Sarajevo. Zar nije bolje da se stranke finansiraju od strane vlastitog clanstva, a za kampanje od donacija (gdje se pritom stavi limit na individualnu donaciju)? Fundraiseri i donacije od kompanija ostaju zabranjeni, da ne bude rupa u zakonu.
Nero Histrion

#99 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nero Histrion »

pici wrote:
PROJEKT "DOGS TRUSTA"
Klix.ba
prije 1h 5m
6 46
Foto. Vlada KS
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali sa aktivnostima i projektima koje ova organizacija, zajedno sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, implementira u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.
Šef Predstavništva ove fondacije u našoj zemlji Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realizuju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju. Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM.

“Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse”, istakao je Bećirović.

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Pokretanje jednog ovakvog Centra bilo bi svakako posebno društveno korisno te bi bilo i dobra poruka u sprovođenju Zakona o zaštiti životinja što je i obaveza lokalnih zajednica, istakli su ovom prilikom premijer Forto i ministar Mandić.

“Ovo bi svakako bila 20 miliona vrijedna direktna strana investicija ovdje koja bi dovela do novog zapošljavanja te će je Vlada Kantona tako i tretirati. Zajedno sa lokalnim zajednicama učinit ćemo sve da ona u Kanotnu Sarajevo bude implementirana. Naši dogovori sa Fondacijom ostaju otvoreni”, naglasio je nakon ovog sastanka premijer Forto .

e fHorto jebaji se... ovolika zemlja i investicija za zbrinjavanje kerova a ta ista organizacija je lobirala i trazila da se ugradi u budjet... zaista ako ovako nastavis SDA ce vas progutat jos ovu godinu... aferim

i da sta sa macama... nabijat ih nogom
sta fali macama i cukama, pa i o njim aneko treba da se brine
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

meme_machine wrote:
1.8 miliona nisu male pare, a to je samo Kanton Sarajevo. Zar nije bolje da se stranke finansiraju od strane vlastitog clanstva, a za kampanje od donacija (gdje se pritom stavi limit na individualnu donaciju)? Fundraiseri i donacije od kompanija ostaju zabranjeni, da ne bude rupa u zakonu.

jesu male u odnosu na budžet. Grasu se izvali koliko godišnje? 25-30 miliona?

i onda sa tvojim prijedlogom dobijemo ultra finansijski jaku SDA koja je stvorila sloj svojih privrednika i ostale koji ne mogu skupiti pare ni za rum pločicu.

ljudi ne mogu svariti u glavi da ovo finansiranje nije došlo iz glava naših političara, već da je takav zakon, odnosno sistem finansiranja aminovan od stranaca sa razlogom.
Locked