Vježbajmo malo retoriku

Fratris

#1 Vježbajmo malo retoriku

Post by Fratris »

Svako malo se na ovom forumu pojave teme koje su osjetljive, slozene, zloglasne, ili jednostavno...zajebane. Cesto bude i po 20 stranica "diskusije." Stavio sam ovo pod navodnike jer u stvari najcesce bude sve skupa 5-6 stranica ozbiljne diskusije, i nekih 15 stranica prepucavanja, psovanja matere, ponavljanja otrcanih fraza i slicno. I zanimljivo, uvijek "najzejbanije" teme privuku najvise neobrazovanih, polupismenih, frustriranih, nabrijanih...svakakvih. Onda slijedi prepucavanje uz siroko silovanje jezika, gramatike, velikih i malih slova...i na kraju, retorike i zdravog razuma opcenito.

Ideja internet foruma je stvoriti mjesto gdje bi se vodila rasprava o temama na inteligentan, kulturan, i nadasve rjecit nacin. Teoretski, to bi trebalo dovesti do tog da ili dodjemo do istog misljenja, ili da se slozimo da se ne slazemo. Ponesto bi mozda svi mi trebali i nauciti iz rasprave, a nedaj boze, mozda bi cak neki trebali promijeniti misljenja kao ishod svega.

Posto ovo nije ni najmanje slucaj, ja sam pokrenuo ovu temu da vidimo je li uopce moguce pribliziti se ovom idealu forumske rasprave i malo vjezbati svoje retoricke sposobnosti. Ja cu proizvoljno za sebe naciniti jedan lik, i u ovoj raspravi glumiti taj lik. Pozivam druge forumase da sudjeluju u debati, i da pokusamo bar djelomicno svoriti nekakvu kulturnu, inteligentnu raspravu.

Znaci, ovaj pokus pocinje ispod.
Fratris

Post by Fratris »

Zovem se Risto Djogic. 53 su mi godine. Rodjen sam i cijeli zivot sam proveo u Sarincima kod Prnjavora. Gradjanin sam BiH, drugih pasosa nemam. Ja i moja zena Slavica zivimo u porodicnoj kuci od 180 kvadrata koju sam sagradio 1984. Imam dva sina. Rajku je 28 godina i zivi za zenom u Njemackoj. Od njim imam dvogodisnjeg unuka Roberta. Bojanu je 21, studira elektrotehniku u Banjoj Luci. 35 godina radim kao vozac autobusa, trenutacno za Prnjavorekspres. Plata mi je 800KM. Zena mi je domacica, i imamo nesto njiva i vinograd. Drzimo i dvije krave, i svinjac sa 6 prasica i krmacom. Nisam bio u ratu, jer mi je jedna noga slabija od druge kao poslijedica saobracajne nesrece.

Kao i 50% stanovnistva BiH i RS, nisam glasao. Da jesam, glasao bi za Dodika. Od kad je on na vlasti, plata mi se povecala za 150KM. Ne volim puno politicare, pa ni njega, ali ako se standardi povecaju, dobro je. Postujem i Ranka Bakica, jer je jedini politicar iznad opstinskog nivoa koji je dosao u moje selo traziti glasove. Postujem ga i jer nije pricao puno o politici, nego je dijelio savjete poljoprivrednicima. Nadam se da cu kroz par godina u penziju, i plasi me sto su penzije male. Plasi me i da ce mi i Bojan otici negdje vani kad zavrsi skole i da cu pod stare dane unucice vidjati jednom godisnje i da nece znati nas jezik.

Sta je fazon? Fazon je da hrpa ljudi na ovom forumu zastupa unitarnu drzavu i na sva zvona objavljuje njene prednosti. Sad, ja zelim, da forumasi mene, kao Ristu Djogica, uvjere da je za mene ukidanje RS i formiranje unitarne drzave pozitivna stvar. Da cu ja, kao jedan vrlo prosjecan stanovnik RS, dobiti nesto time. Da ce se meni direktno zivot poboljsati. Usput, uvjerite me bez psovanja majke, bez rata, Kosova, Hareta, Dodika, Kosova, i svih ostalih stvari koje se mene ne ticu. Jednostavno, obrazlozite mi zasto bi ja trebao podrzavati ovo, s obzirom na moj zivot, moju situaciju, i moje prioritete u zivotu.

Iako cisto sumnjam da ce ljudi slusati, isto tako molim da se ne javljaju forumasi ako nisu spremni napisati bar 10 recenica, ako ne znaju osnove gramatike, ako ne znaju gdje se pritisne "Caps Lock," ili ako jednostavno bas ne znaju najbolje Bosanski.
tempora

Post by tempora »

Fratris wrote:Zovem se Risto Djogic. 53 su mi godine. Rodjen sam i cijeli zivot sam proveo u Sarincima kod Prnjavora. Gradjanin sam BiH, drugih pasosa nemam. Ja i moja zena Slavica zivimo u porodicnoj kuci od 180 kvadrata koju sam sagradio 1984. Imam dva sina. Rajku je 28 godina i zivi za zenom u Njemackoj. Od njim imam dvogodisnjeg unuka Roberta. Bojanu je 21, studira elektrotehniku u Banjoj Luci. 35 godina radim kao vozac autobusa, trenutacno za Prnjavorekspres. Plata mi je 800KM. Zena mi je domacica, i imamo nesto njiva i vinograd. Drzimo i dvije krave, i svinjac sa 6 prasica i krmacom. Nisam bio u ratu, jer mi je jedna noga slabija od druge kao poslijedica saobracajne nesrece.

Kao i 50% stanovnistva BiH i RS, nisam glasao. Da jesam, glasao bi za Dodika. Od kad je on na vlasti, plata mi se povecala za 150KM. Ne volim puno politicare, pa ni njega, ali ako se standardi povecaju, dobro je. Postujem i Ranka Bakica, jer je jedini politicar iznad opstinskog nivoa koji je dosao u moje selo traziti glasove. Postujem ga i jer nije pricao puno o politici, nego je dijelio savjete poljoprivrednicima. Nadam se da cu kroz par godina u penziju, i plasi me sto su penzije male. Plasi me i da ce mi i Bojan otici negdje vani kad zavrsi skole i da cu pod stare dane unucice vidjati jednom godisnje i da nece znati nas jezik.

Sta je fazon? Fazon je da hrpa ljudi na ovom forumu zastupa unitarnu drzavu i na sva zvona objavljuje njene prednosti. Sad, ja zelim, da forumasi mene, kao Ristu Djogica, uvjere da je za mene ukidanje RS i formiranje unitarne drzave pozitivna stvar. Da cu ja, kao jedan vrlo prosjecan stanovnik RS, dobiti nesto time. Da ce se meni direktno zivot poboljsati. Usput, uvjerite me bez psovanja majke, bez rata, Kosova, Hareta, Dodika, Kosova, i svih ostalih stvari koje se mene ne ticu. Jednostavno, obrazlozite mi zasto bi ja trebao podrzavati ovo, s obzirom na moj zivot, moju situaciju, i moje prioritete u zivotu.

Iako cisto sumnjam da ce ljudi slusati, isto tako molim da se ne javljaju forumasi ako nisu spremni napisati bar 10 recenica, ako ne znaju osnove gramatike, ako ne znaju gdje se pritisne "Caps Lock," ili ako jednostavno bas ne znaju najbolje Bosanski.

Ako vec pozivas na dijalog, onda bi svakako trebao da se zapitas da li su tvoji kriteriji pitanje dijaloga ili po istima stvar monologa.A dijalog je ipak umjece koje ne iskljucuje ni one koje ti ne zelis da cujes. :? Pod ovim mislim na ovaj kriterij o poznavanju gramatike tj pismenosti i kvantitetu recenica. :? To mozes dobiti samo u ogledalu. :(
popajic

Post by popajic »

Fratris wrote:Zovem se Risto Djogic. 53 su mi godine. Rodjen sam i cijeli zivot sam proveo u Sarincima kod Prnjavora. Gradjanin sam BiH, drugih pasosa nemam. Ja i moja zena Slavica zivimo u porodicnoj kuci od 180 kvadrata koju sam sagradio 1984. Imam dva sina. Rajku je 28 godina i zivi za zenom u Njemackoj. Od njim imam dvogodisnjeg unuka Roberta. Bojanu je 21, studira elektrotehniku u Banjoj Luci. 35 godina radim kao vozac autobusa, trenutacno za Prnjavorekspres. Plata mi je 800KM. Zena mi je domacica, i imamo nesto njiva i vinograd. Drzimo i dvije krave, i svinjac sa 6 prasica i krmacom. Nisam bio u ratu, jer mi je jedna noga slabija od druge kao poslijedica saobracajne nesrece.

Risto,
iz tvog sazetog opisa vidim da si rodjen u Bosni i Hercegovini,da si u njoj i djecu izrodio,vrijedno radio,ali da si u svojim Sarincima dozivio,osjetio i prezivio uzase ratnih godina.
Nista o tome ne rece Risto.
Znam,politika te nije interesovala.Nije ni mene.Rat nisi prizivao.Nisam ni ja.Ali nas je uhvatio u kovitlac.I stradali,Risto,mnogi.I previse njih.Ti si bar srecu imao.Djeca ziva,cak se i unucici nasli.
A tvoji Sarinci postadose dio RS-a.Odvojise te zlocini,rat,politika od ostalog dijela Bosne i Hercegovine.
Ne volis politiku Ristu,neces da ti se rat spominje,ali bi glasao za Dodika.Zasto? Jer ti se plata povecala!!! Krv ne spominjes Risto jer ne zelis da govorimo o politici.A trebao bi,ako je u tebi ostalo postenja.

Padne li ti ikad na pamet zbog cega ti sad ,u svojoj vlastitoj drzavi,zivis u odvojenom dijelu koji mrzi tu svoju drzavu?
Mnoge bih te stvari pitao...mozda drugi put.Sad jedino ovo:

Kakav ti je kvalitet zivota bio prije rata u poredjenju sa ovim sada?Kada je citava Bosna i Hercegovina bila tvoja kao i moja?
Samo nemoj o povisici plate...TO nije zivot !
Shoshana

Post by Shoshana »

Dragi Risto,

da kojim pustim slucajem Fratris (tu i tamo) nije popravio tvoju gramatiku, ti bi najvjerovatnije spadao u ovu kategoriju: ..."uvijek "najzejbanije" teme privuku najvise neobrazovanih, polupismenih, frustriranih, nabrijanih...svakakvih. Onda slijedi prepucavanje uz siroko silovanje jezika, gramatike, velikih i malih slova...i na kraju, retorike i zdravog razuma opcenito." Ili mozda u ovu: "forumasi ako nisu spremni napisati bar 10 recenica, ako ne znaju osnove gramatike, ako ne znaju gdje se pritisne "Caps Lock," ili ako jednostavno bas ne znaju najbolje Bosanski."

I tako meni Risto, ne bi ni na kraj pameti bilo da te ja obrazujem, u tvojim godinama da ti ja otvaram vidike i objasnjavam da ima stvari u zivotu (na primjer samopostovanje, ljudskost i pravda) koje su mnogo vaznije nego 150.00KM. Ja bih tebe, Risto, cak i razumjela.... I otisla lupat' glavom u zid :oops:
Valbon_1

Post by Valbon_1 »

Shoshana wrote:Dragi Risto,

da kojim pustim slucajem Fratris (tu i tamo) nije popravio tvoju gramatiku, ti bi najvjerovatnije spadao u ovu kategoriju: ..."uvijek "najzejbanije" teme privuku najvise neobrazovanih, polupismenih, frustriranih, nabrijanih...svakakvih. Onda slijedi prepucavanje uz siroko silovanje jezika, gramatike, velikih i malih slova...i na kraju, retorike i zdravog razuma opcenito." Ili mozda u ovu: "forumasi ako nisu spremni napisati bar 10 recenica, ako ne znaju osnove gramatike, ako ne znaju gdje se pritisne "Caps Lock," ili ako jednostavno bas ne znaju najbolje Bosanski."

I tako meni Risto, ne bi ni na kraj pameti bilo da te ja obrazujem, u tvojim godinama da ti ja otvaram vidike i objasnjavam da ima stvari u zivotu (na primjer samopostovanje, ljudskost i pravda) koje su mnogo vaznije nego 150.00KM. Ja bih tebe, Risto, cak i razumjela.... I otisla lupat' glavom u zid :oops:

:thumbup: :thumbup:
Fratris

Post by Fratris »

Vidis, prvo ti moram malo reci o svojoj opstini. Ovde se i manje promijenilo od rata nego drugdje. SDS je na vlasti, u koaliciji sa SRS. Malo gdje su jos ostali SDS na vlasti, ali eto, ovde jesu. Kako nam je s njima? Ne pitaj. Znam ja da Dodika ne vole puno u Sarajevu i Tuzli, ali je Mile mila majka za SDS. Zadnji put je opstinska skupstina glasala o budzetu prije 2 godine. Dvije godine! Donesen je nekakav privremeni budzet, ali ga skupstina RS nije odobrila. Prije kraja prosle godine, opstina je donijela odluku da se zaduzi za jos 5 miliona KM. 5 miliona, covjece. Jel ikad posten covjek na ovom svijetu vidio tolike pare? A sjeverni dio opstine vec godinama nema vode kako treba. Dao bog da ista od tih para ode na ovo, a ne na plate opstinskih funkcionera. Sta da ti pricam, ne znam jel igdje drugacije.

I ja bi promjene. I ja bi da ne bude vise ovako. I ja bi normalnu vlast koja ne krade, koja ne laze, koja brine o meni, i koja brine o svima. Ali kako do promjena? Meni nije ni do rata ni do revolucija, znaci mogu samo politicki. Ja sam spreman glasati, ali nisam za nekakvo ukljucivanje u politiku. Prost sam covjek, i nije za mene. Pa za koga onda glasati? SDS me krade i laze vec 20 godina, i ne vidim da kane prestati. Radikali su s njima u talu. Nije mi vazno ima li stranka "srpska" u imenu, ali ipak ne bi nikad glasao za SDA ili HDZ. Ista stvar kao i SDS. SDP? Nemaju ni opstinski ogranak stranke ovdje u Prnjavoru. SBiH? Ista stvar. Ja nijednog covjeka iz te stranke nisam nikad ni cuo ni vidio da je dosao u moj kraj. Mislio sam mozda glasati za Penzionersku Stranku, ali kakva je njihova perspektiva. Na mladjima svijet ostaje, a sta cu ja glasati za ljude koji bi meni mogli biti ocevi? I sta ostaje? Ostaje SNSD ili ne glasanje.

I kako ja onda da promijenim ista?
Fratris

Post by Fratris »

Shoshana wrote: I tako meni Risto, ne bi ni na kraj pameti bilo da te ja obrazujem, u tvojim godinama da ti ja otvaram vidike i objasnjavam da ima stvari u zivotu (na primjer samopostovanje, ljudskost i pravda) koje su mnogo vaznije nego 150.00KM. Ja bih tebe, Risto, cak i razumjela.... I otisla lupat' glavom u zid :oops:
Napisati ovako nesto je toliko pokvareno da cu na trenutak napustiti lik i govoriti kao Fratris. Najvaznija stvar u zivotu svakog covjeka je prezivljavanje. NAJVAZNIJA. Ovako to nekako Abraham Maslow prikazuje:

Image

I puna je Bosna i Risti i Anti i Mehi koji sastavljaju kraj s krajem. I da sad ti tvrdis da su neke djecje price o idealima i visim ciljevima vaznije od njih i njihovih porodica je stvarno bezobrazno.
Shoshana

Post by Shoshana »

Fratris wrote:
Shoshana wrote: I tako meni Risto, ne bi ni na kraj pameti bilo da te ja obrazujem, u tvojim godinama da ti ja otvaram vidike i objasnjavam da ima stvari u zivotu (na primjer samopostovanje, ljudskost i pravda) koje su mnogo vaznije nego 150.00KM. Ja bih tebe, Risto, cak i razumjela.... I otisla lupat' glavom u zid :oops:
Napisati ovako nesto je toliko pokvareno da cu na trenutak napustiti lik i govoriti kao Fratris. Najvaznija stvar u zivotu svakog covjeka je prezivljavanje. NAJVAZNIJA. Ovako to nekako Abraham Maslow prikazuje:

Image

I puna je Bosna i Risti i Anti i Mehi koji sastavljaju kraj s krajem. I da sad ti tvrdis da su neke djecje price o idealima i visim ciljevima vaznije od njih i njihovih porodica je stvarno bezobrazno.
I tako ti nastavi glasati za koga vec glasas, i nastavi prezivljavati. Klepi usima, i poljubi ga u ruku svaki put kad ti da 25% od tvoje krvavo zaradjene plate... Jer, zamisli, pobogu, mogao ti je i nista ne dati :roll:

ovo bi bilo smijesno - da nije tuzno...
tempora

Post by tempora »

Fratris wrote:

Image

Risto ( Djogo?) ili Fratrise ili MasloVe slazem se da je prezivljavanje najvaznija stvar svakog covjeka.Srecom u RS-u vise nema onih koji su prezivjeli.Ili su pod zemljom ili su prognani.Da budem krajnje bezobrazna, sobzirom da mi ta inteligencija ne dozvoljava srociti preostalih 6 recenica kojima bi ti mjerio necije umjece retorike. :shock: :oops:
Shoshana

Post by Shoshana »

tempora wrote: Risto ( Djogo?) ili Fratrise ili MasloVe slazem se da je prezivljavanje najvaznija stvar svakog covjeka.Srecom u RS-u vise nema onih koji su prezivjeli.Ili su pod zemljom ili su prognani.Da budem krajnje bezobrazna, sobzirom da mi ta inteligencija ne dozvoljava srociti preostalih 6 recenica kojima bi ti mjerio necije umjece retorike. :shock: :oops:
Na svu srecu pa seks ulazi u prezivljanje. Kad te vec hebu, bar da je za nesto dobro :oops:
Fratris

Post by Fratris »

Kao sto sam i pretpostavio, oni koje sam prozvao u prvoj poruci se i javljaju. Vidim da su vam "smileys" najvece dostignuce didaktike i retorike.
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Fratris wrote:

Image

Ako se vec pozivas na ovu teoriju, trebao bi bar napisati da nije bas toliko pouzdana. I svaka cast ima ljudi koji imaju vece vrijednosti tj koji se ne mogu kupiti sa 150 maraka vise mjesecno.
Fratris

Post by Fratris »

Baby Jane wrote:Ako se vec pozivas na ovu teoriju, trebao bi bar napisati da nije bas toliko pouzdana.
Probaj bez hrane, vode, krova nad glavom, pa mi reci jel pouzdana.
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Fratris wrote:
Baby Jane wrote:Ako se vec pozivas na ovu teoriju, trebao bi bar napisati da nije bas toliko pouzdana.
Probaj bez hrane, vode, krova nad glavom, pa mi reci jel pouzdana.
Cuj, tu teoriju proucavam jos iz srednje skole tako da jako dobro znam o cemu je rijec. Isto tako kazu kritici ove teorije, da kada covjek odjednom prestane disati i pocne se gusiti, zadnje na umu mu je novac, hrana i krov nad glavom i misli samo kako ponovo poceti disati. No, to nije poenta. Poenta je u tome sto je Risto rekao da mu je plata 800 KM, a ne da umire od gladi. Tako da ne vidim kako se tu radi o prezivljavanju. I ako vec ima i svoju bastu i plus penziju, svakako nece umrijeti od gladi. Ima ljudi koji prezivljavaju na mnogo manje novca. :)
Last edited by Baby Jane on 09/03/2008 01:06, edited 1 time in total.
xyz2007

Post by xyz2007 »

Fratris wrote: Sad, ja zelim, da forumasi mene, kao Ristu Djogica, uvjere da je za mene ukidanje RS i formiranje unitarne drzave pozitivna stvar. Da cu ja, kao jedan vrlo prosjecan stanovnik RS, dobiti nesto time. Da ce se meni direktno zivot poboljsati. Usput, uvjerite me bez psovanja majke, bez rata, Kosova, Hareta, Dodika, Kosova, i svih ostalih stvari koje se mene ne ticu. Jednostavno, obrazlozite mi zasto bi ja trebao podrzavati ovo, s obzirom na moj zivot, moju situaciju, i moje prioritete u zivotu
A zasto vi ne bi ubjedili forumase recimo da postojanje RS jeste genocidna tvorevina, da je vama jako zao sto vi zivite na necijem imanju, sto je u vasem dvoristu zaklano mozda 5 ljudi za koje se ne zna, i sto i majke jos uvijek traze svoju djecu na vasim prostorima?

Zasto vi ne ubjedite forumase da vi niste klali ni silovali a ni ubijali i da niste podrzavali Karadzica, Mladica i ostale ratne zlocince, da niste pucali po djeci Sarajeva, niste glasali za cetnike i da ako jeste da vam je jako zao?

Zasto vi ne ubjedite forumase da vi niste razlog zbog kojih su hiljade neduznih civila morali da napuste svoja ognjista da bi vi sada na njima imali farme i gajili svinje, zbog kojih su izgubili djetinstvo, i sadasnjost a i proslost jer vi niste zeljeli da zivite u Bosni i Hercegovini vec u Velikoj Srbiji?

Ima puno toga zasto? A vrlo malo - zao mi je.

Poboljsanje zivota se ne kreira glasanjem za Dodika i pucanjem na Bosnu i Hercegovinu, prijetnjama oko odvajanja i raznoraznim manipulacijama.

Poboljsanje zivota nastupa onda kada vi licno radite ono sto mislite a ono sto mislite jete eticki i moralno ispravno.Tek kad se preuzme odgovornost za svoja djela tek onda vi licno mozete napredovati, i ovo ne zavisi od Dodika, ovo zavisi od vas licno i vase familije, i vase djece.

"Self- actualization" se nikako ne moze postici bez preuzimanja odgovornosti za svoja djela i bez integriteta jer 'self- actualization' prevenstveno znaci doktoriranje i usavrsavanje samog sebe na svakom planu, i intelektulano i duhovno i emotivno i svakako.

Diskusije i debate se vode da se dodje do spoznaje i Istina. Izvolite odgovorite na pitanja!
Last edited by xyz2007 on 09/03/2008 01:08, edited 1 time in total.
Fratris

Post by Fratris »

I opet prica kako su svi Srbi isti i svi Srbi su osobno klali i pucali po Sarajevu.

Pa jel postoji u ovoj drzavi ikakve individualnosti?
xyz2007

Post by xyz2007 »

Fratris wrote:I opet prica kako su svi Srbi isti i svi Srbi su osobno klali i pucali po Sarajevu.

Pa jel postoji u ovoj drzavi ikakve individualnosti?
Pitanje je direktno upuceno vama. Licno vama i individualno.

Izvolite, odgovorite na pitanja licno za vas!
Prozor

Post by Prozor »

Risto, sta je tebi RS, a sta BiH?
tempora

Post by tempora »

Fratris wrote:Kao sto sam i pretpostavio, oni koje sam prozvao u prvoj poruci se i javljaju. Vidim da su vam "smileys" najvece dostignuce didaktike i retorike.

Moram priznati da se trudis da budes vrstan retoricar jer tamo gdje "inteligencija" koristi rijec predrasuda- ti si tako skromno upotrijebio rijec pretpostavka. :D
I nije mi sto vrijedjas moju inteligenciju vec sto arogantno od samog pocetka velicas svoju. Procitaj se jos jednom, od samog pocetka pa razmisli o onoj posljednoj recinici i postavljenim kriterijima dijaloga pa onda preslusaj svoju kontradikciju Maslova.
Mora da ti je sam vozd iz Laktasa davao casove iz retorike. :zzzz:
Shoshana

Post by Shoshana »

tempora wrote:
Fratris wrote:Kao sto sam i pretpostavio, oni koje sam prozvao u prvoj poruci se i javljaju. Vidim da su vam "smileys" najvece dostignuce didaktike i retorike.

Moram priznati da se trudis da budes vrstan retoricar jer tamo gdje "inteligencija" koristi rijec predrasuda- ti si tako skromno upotrijebio rijec pretpostavka. :D
I nije mi sto vrijedjas moju inteligenciju vec sto arogantno od samog pocetka velicas svoju. Procitaj se jos jednom, od samog pocetka pa razmisli o onoj posljednoj recinici i postavljenim kriterijima dijaloga pa onda preslusaj svoju kontradikciju Maslova.
Mora da ti je sam vozd iz Laktasa davao casove iz retorike. :zzzz:
Nemoj mu bolan udarat na retoriku i didaktiku, evo ja se vec treci put kanim da mu kazem da mu se omaklo da u drugom postu napise "ja bi"..... :D (Ovaj smajli vrijedi bar tri prosto-prosirene recenice.)
xyz2007

Post by xyz2007 »

Baby Jane wrote: Poenta je u tome sto je Risto rekao da mu je plata 800 KM, a ne da umire od gladi. Tako da ne vidim kako se tu radi o prezivljavanju. I ako vec ima i svoju bastu i plus penziju, svakako nece umrijeti od gladi. Ima ljudi koji prezivljavaju na mnogo manje novca. :)
:thumbup:

Po Teoriji koju je naveo - on je vec zadovoljio osnovne potrebe hrana, voda, kuca, posao, krov nad glavom.

Kad se suocimo s njim individualno on uzima kolektiv za primjer i bjezi od odgovora.

Sasvim je jasno da ne preuzima individualnu odgovornost za samog sebe i svoja djela i svoje licne izbore. :D
Baby Jane

Post by Baby Jane »

xyz2007 wrote:
Baby Jane wrote: Poenta je u tome sto je Risto rekao da mu je plata 800 KM, a ne da umire od gladi. Tako da ne vidim kako se tu radi o prezivljavanju. I ako vec ima i svoju bastu i plus penziju, svakako nece umrijeti od gladi. Ima ljudi koji prezivljavaju na mnogo manje novca. :)
:thumbup:

Po Teoriji koju je naveo - on je vec zadovoljio osnovne potrebe hrana, voda, kuca, posao, krov nad glavom.

Kad se suocimo s njim individualno on uzima kolektiv za primjer i bjezi od odgovora.

Sasvim je jasno da ne preuzima individualnu odgovornost za samog sebe i svoja djela i svoje licne izbore. :D
On meni o hijerarhiji potreba....? :D
xyz2007

Post by xyz2007 »

..... a onda nakon svega se poziva na "self-actualization".

I zali se sto nema individualnosti? Koji apsurd! :D
Baby Jane

Post by Baby Jane »

xyz2007 wrote:..... a onda nakon svega se poziva na "self-actualization".

I zali se sto nema individualnosti? Koji apsurd! :D
Tako je to kad se procita samo sazetak nekog teksta i onda donosi zakljucak. Jah, ove danasnje omladine :D
Post Reply