Vizni režim za BH passport

Post Reply
mO k3

#76 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mO k3 »

jeli istina da ipak ko putuje u njemacku treba garanciju od osoba/rodbine kod koga putuje...
Kao naovdno moguce je da na austrijskoj granici traze garantno pismo...???
Imali istine..
mig

#77 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mig »

.
Last edited by mig on 29/02/2012 09:10, edited 1 time in total.
muha_sa

#78 Re: Vizni režim za BH passport

Post by muha_sa »

Ženski Dr.Med wrote:jeli istina da ipak ko putuje u njemacku treba garanciju od osoba/rodbine kod koga putuje...
Imali istine..
NE---i nema austrijske granice-( ima ostatak od prelaza-al nema klasicne granice nit granicne policije i svega što uz to ide)
-udješ u SLO. i piciš :D
bailaor

#79 Re: Vizni režim za BH passport

Post by bailaor »

Ženski Dr.Med wrote:jeli istina da ipak ko putuje u njemacku treba garanciju od osoba/rodbine kod koga putuje...
Imali istine..

:lol: :lol: Cuj austrijska granica...pa svakodnevno nas bombarduju vijestima o sengenu a ti tako neinformisana :-) :-)
photo

#80 Re: Vizni režim za BH passport

Post by photo »

FaceOff wrote:
poznanik wrote:Dio teksta iz aktuelne kampanje BiH vlasti u pojašnjenju građanima kod putovanja u države Evrope i EU:
Koliko dugo mogu bez vize da boravim u zemljama Evropske unije?

Bezvizni režim omogućava građanima BiH da u zemljama Šengen zone provedu najviše 90 dana tokom 6 mjeseci, bez obzira na to da li se radi o poslovnom putovanju, usavršavanju ili turističkoj posjeti. Šestomjesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Naprimjer, ukoliko je vaš prvi ulazak bio 1. februara, onda možete, tokom narednih 6 mjeseci, sve do 31. jula, provesti ukupno 90 dana u zemljama Šengena. Ovih 90 dana možete iskoristiti tokom jedne posjete ili u sklopu više putovanja, ali je bitno da vodite računa o broju dana koje ste proveli u zemljama Šengena. Važno je da nakon 90 dana boravka obavezno napustite zonu Šengena sve dok ne prođe period od 6 mjeseci od vašeg prvog ulaska. Kada tih 6 mjeseci prođe, tada za vas počinje naredni šestomjesečni ciklus u kojem ponovo možete provesti 90 dana u zemljama Šengen zone.
Znači li ovo mogućnost da:

Uđem u EU područje 01.04. a izađem 30.06. - dakle boravim 90 dana, boravim 1 dan izvan EU područja, i ponovo se vratim unutar EU 01.07. i ostanem ponovo 90 dana - sve do 30.09.?

Mislim da ne. Vrijeme boravka nije limitirano jednom kalendarskom godinom, vec vremenskim periodom od godinu dana (365 dana). Što znači ako si ušao recimo 01.09.2010. godine, možeš ostati do 01.12.2010. godine, sljedeći put možeš ući 01.03.2010. godine.
Tako barem ja kontam. Ispravite me ako griješim.
Grijesis. mozes u EU bez vize 90 dana tokom 6 mjeseci. to znaci da ako ostanes tri mjeseca u jednom komadu (90 dana) onda moras cekati druga 3 mjeseca da bi opet usao (tada ti istice 6 mjeseci) i opet racunas 90 dana. ako ostajes u vise navrata, opet ti se racuna 90 dana od dana PRVOG ULASKA. znaci, ostanes 10 dana pa izadjes, pa se vratis nakon mjesec i ostanes 30 dana to ti je 40 dana boravka tokom 70 dana (dva mjeseca i 10 dana) (10 dana boravka + mjesec nisi bio + mjesec drugog ulaska) tako da mozes opet izaci, vratiti se sutra ili bilo kad unutar tih 6 mjeseci i ostati jos maksimalno 50 dana (da ispunis 90 dana u 6 mjeseci to jeste da u preostaih 3 mjeseca i 20 dana mozes ostati 50 dana). nakon sto ti istekne 6 mjeseci od dana prvog ulaska, mozes se vratiti recimo 61 dan (ako nisi prekoracio 90 dana boravka u prvih 6 mjeseci) i opet ti se racuna 90 dana od tog ulaska po istoj racunici.

valjda sam sada svima pojasnio.
Prolaznik

#81 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:07, edited 1 time in total.
tvile

#82 Re: Vizni režim za BH passport

Post by tvile »

Koliko shvatih, može se ostati 90 dana za svakih 6 mjeseci u godini dana, bez obzira na količinu ulazaka izlaza u toku tih 6 mjeseci :?: To jest 90 dana (max) za prvih 6 mjeseci + 90 dana za narednih 6 mjeseci :roll:
mO k3

#83 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mO k3 »

bailaor wrote:
Imali istine..

:lol: :lol: Cuj austrijska granica...pa svakodnevno nas bombarduju vijestima o sengenu a ti tako neinformisana :-) :-)
mala greska u koracima... ali ako nemas sta pametnije reci Ok je ;)
vozač

#84 Re: Vizni režim za BH passport

Post by vozač »

ovo mi pomalo liči na euforiju kad su nam javili za bezvizni režim, nema kakvih priča nećemo čuti, još malo pa će nas sa šmajserima čekati kad hoćemo da pređemo

oko pasoša priča, frka, gužve, ludnica, jebo te odem juče, nigdje gužve, čekaš ... ispred tebe niko ili eventualno jedna osoba, kompletna familija završili sve za 20 minuta, uplate, popunjavanje uplatnica, čekanje u redu, slikanje, ma ni toliko

e sad, problem je što npr. niko ne kaže onima koji vade pasoš da obavezno moraju tačno navesti gdje vade uvjerenje o državljanstvu, to nigdje i ne piše, a to je TIPIČNO ZA NAS,

dakle, ono najbitnije nije ni pomenuto i ja sam npr. imao informaciju "kad predaješ za pasoš treba ti uvjerenje o državljanstvu" što uopšte nije tačno, trebaš samo znati i imati tačan podatak gdje vadiš svoje uvjerenje o državljanstvu i to reći službeniku na šalteru, jer ako pogriješiš i kažeš krivi podatak onda će te naknadno zvati da im doneseš uvjerenje i to će prolongirati izdavanje pasoša

tako je i sa ovim pričama o prelasku, a još nismo ni dočekali 15.12., ja već tačno znam šta ću kad ako bog da krenem, najnormalnije na granicu sa dobar dan gospon janez, kak ste, šta ima u deželi, šta god vam treba samo recite, nemojte se ustručavati pitati šta god vas zanima, "kam grete" gospon, "malo na gorenjsko" itd. on završi svoje, doviđenja 8-) lep pozdrav
kecher II

#85 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kecher II »

vozač wrote:trebaš samo znati i imati tačan podatak gdje vadiš svoje uvjerenje o državljanstvu
gdje se vadi uvjerenje o drzavljanstvu, CIPS-u, MUP-u...., a vadio sam ga sigurno al' sad pojma nemam gdje?
spreca

#86 Re: Vizni režim za BH passport

Post by spreca »

Prolaznik wrote:
Gray wrote: U svakom slučaju, koliko sam ja čuo, vize u pasošu uvijek važe, čak i kada pasoš prestane važiti (npr. ako je poništen zbog vađenja novog). Zato što je izdavanje vize suvereni akt druge države, na koji država koja je izdala pasoš nema uticaja niti autoriteta da poništi. Tako sam npr. čuo da se može sa važećom vizom u poništenom pasošu i važećim pasošem bez vize ući u državu koja je izdala vizu.
Да, добро си чуо и то је такођер, 100% тачно. Ја сам имао важећу визу у поништеном пасошу и са новим (у коме није било визе) сам још годину дана улазио у Шенген и никада ми нико није поставио ни једно питање у вези тога.

Стари пасош сам морао поништити јер више није било мјеста да ми ударају печате. Некада су бушили пасоше и тиме оштећивали визе а сада само ударе неколико пута печат "ПОНИШТЕНО".

Приликом пословних путовања упознао сам колегу који има важећу америчку визу у пасошу који је давно поништен и он их је "прихефтао" један за други тако да се не раздвајају.

ovo nije istina jer nikad neces dobiti vizu duze nego sto ti vazi pasos odnosno u pasos mora biti vazeci jos bar tri mjeseca posle isteka vize osim uslucaju ako u pasosu vise nema slobodnog mjesta za sluzbene zapise ili pogranicni pecat
Gray

#87 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Gray »

spreca wrote:
Prolaznik wrote:
Gray wrote: U svakom slučaju, koliko sam ja čuo, vize u pasošu uvijek važe, čak i kada pasoš prestane važiti (npr. ako je poništen zbog vađenja novog). Zato što je izdavanje vize suvereni akt druge države, na koji država koja je izdala pasoš nema uticaja niti autoriteta da poništi. Tako sam npr. čuo da se može sa važećom vizom u poništenom pasošu i važećim pasošem bez vize ući u državu koja je izdala vizu.
Да, добро си чуо и то је такођер, 100% тачно. Ја сам имао важећу визу у поништеном пасошу и са новим (у коме није било визе) сам још годину дана улазио у Шенген и никада ми нико није поставио ни једно питање у вези тога.

Стари пасош сам морао поништити јер више није било мјеста да ми ударају печате. Некада су бушили пасоше и тиме оштећивали визе а сада само ударе неколико пута печат "ПОНИШТЕНО".

Приликом пословних путовања упознао сам колегу који има важећу америчку визу у пасошу који је давно поништен и он их је "прихефтао" један за други тако да се не раздвајају.

ovo nije istina jer nikad neces dobiti vizu duze nego sto ti vazi pasos odnosno u pasos mora biti vazeci jos bar tri mjeseca posle isteka vize osim uslucaju ako u pasosu vise nema slobodnog mjesta za sluzbene zapise ili pogranicni pecat

Da, ali ti možeš izvaditi novi pasoš i prije nego stari istekne i tako doći u situaciju da imaš važeću vizu u poništenom pasošu. Ja sam izvadio novi biomerijski pasoš kada mi je stari imao još oko tri godine do isteka i u njemu sam imao važeću vizu i pasoš je poništen i viza vrijedi.

Tako da jeste istina.
spreca

#88 Re: Vizni režim za BH passport

Post by spreca »

Pogledaj ono boldirano : " Kad istekne pasos...." zato sam i tako komentiro,pasos je isteko onog momenta kad mu istekne datum vazenja a to sto ti mijenjas pasos zbog malo mjesta u pasosu ne znaci da je ISTEKO jer ti se poniste samo korice i to je znak da vlasnik ima drugi vazeci pasos a svi drugi listovi ti ostaju ne ""probuseni"sto znaci da su vazeci pa i vize koje se nalaze u tom pasosu

Tvoj pasos nije ponisten samo su ti korice ponistene asve ostalo je regularaaaa
Gray

#89 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Gray »

spreca wrote:Pogledaj ono boldirano : " Kad istekne pasos...." zato sam i tako komentiro,pasos je isteko onog momenta kad mu istekne datum vazenja a to sto ti mijenjas pasos zbog malo mjesta u pasosu ne znaci da je ISTEKO jer ti se poniste samo korice i to je znak da vlasnik ima drugi vazeci pasos a svi drugi listovi ti ostaju ne ""probuseni"sto znaci da su vazeci pa i vize koje se nalaze u tom pasosu

Tvoj pasos nije ponisten samo su ti korice ponistene asve ostalo je regularaaaa

Ali u onome što je boldirano ne pipe da je pasoš istekao, nego da je prestao važiti, a pasoš kada je poništen više ne važi, dakle ne možeš putovati sa njim kada se poništi, bez obzira što su vize važeće, nego moraš imati drugi važeći pasoš. Dakle, ono što je rečeno je ok, a naravno da neće dati vizu kada pasoš ističe za nekoliko mjeseci, to niko nije ni rekao.
kiky

#90 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kiky »

jel se sprema tutanj iz zemlje ...
kojeg je zeleno svjetlo ...
:D
Corto Maltese

#91 Re: Vizni režim za BH passport

Post by Corto Maltese »

spreca wrote:
Prolaznik wrote:

Naravno da je istina. Na primjer, USA viza se izdaje na 10 godina, a BH pasoš važi samo 5 godina. Zvanično uputstvo američkog konzulata je da se nakon isteka starog pasoša u kojem je viza, isti nosi u paru sa novim, jer se nova viza neće izdavati sve dok je stara važeća.
bailaor

#92 Re: Vizni režim za BH passport

Post by bailaor »

Ženski Dr.Med wrote:
bailaor wrote:
Imali istine..

mala greska u koracima... ali ako nemas sta pametnije reci Ok je ;)
:lol: :lol: Vidim ti se ubi od pameti :D :-) :-)
mO k3

#93 Re: Vizni režim za BH passport

Post by mO k3 »

da da u pravu si....
bailaor

#94 Re: Vizni režim za BH passport

Post by bailaor »

Ženski Dr.Med wrote:da da u pravu si....
:lol: :kiss:
kriticarka_nikova

#95 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kriticarka_nikova »

Ovih dana trebala bih izvaditi novi biometrijski pasos. Imam stari pasos koji istice 2012.godine. Jucer sam bila u posti i trazila zahtjev za izdavanje pasosa i rekla da sam stari izgubila (to je fol).Stari pasos hocu da zadrzim jer sam kolekcionar pecata i viza zemalja u koje sam putovala. Da li je to moguće? Hoce li mi samo ponistit taj stari pasos i vratiti ili ce mi oduzeti taj stari pasos? U njemu nemam vazecih viza samo zelim da ga zadrzim za uspomenu.
ultima_palabra

#96 Re: Vizni režim za BH passport

Post by ultima_palabra »

kriticarka_nikova wrote:Ovih dana trebala bih izvaditi novi biometrijski pasos. Imam stari pasos koji istice 2012.godine. Jucer sam bila u posti i trazila zahtjev za izdavanje pasosa i rekla da sam stari izgubila (to je fol).Stari pasos hocu da zadrzim jer sam kolekcionar pecata i viza zemalja u koje sam putovala. Da li je to moguće? Hoce li mi samo ponistit taj stari pasos i vratiti ili ce mi oduzeti taj stari pasos? U njemu nemam vazecih viza samo zelim da ga zadrzim za uspomenu.
Vrate ti stari pasoš... bolje da nisi to govorila jer će ti sad možda tražiti dodatne dokumente.
paprica29

#97 Re: Vizni režim za BH passport

Post by paprica29 »

morat ćeš otići u službeni list i odjaviti stari pasoš, pa s tom potvrdom otići da predaš za novi
vozač

#98 Re: Vizni režim za BH passport

Post by vozač »

kriticarka_nikova wrote:Ovih dana trebala bih izvaditi novi biometrijski pasos. Imam stari pasos koji istice 2012.godine. Jucer sam bila u posti i trazila zahtjev za izdavanje pasosa i rekla da sam stari izgubila (to je fol).Stari pasos hocu da zadrzim jer sam kolekcionar pecata i viza zemalja u koje sam putovala. Da li je to moguće? Hoce li mi samo ponistit taj stari pasos i vratiti ili ce mi oduzeti taj stari pasos? U njemu nemam vazecih viza samo zelim da ga zadrzim za uspomenu.
stari pasoš se vraća pa se ne moraš sekirati i smišljati finte, a uz to još trošiti i vrijeme i novac, jedino što ga izlupaju pečatima,
imam i ja stare pasoše kući, pa sam ih odavno sklonio, da slučajno ne pokupim njih umjesto važećih
kriticarka_nikova

#99 Re: Vizni režim za BH passport

Post by kriticarka_nikova »

vozač wrote:
stari pasoš se vraća pa se ne moraš sekirati i smišljati finte, a uz to još trošiti i vrijeme i novac, jedino što ga izlupaju pečatima,
imam i ja stare pasoše kući, pa sam ih odavno sklonio, da slučajno ne pokupim njih umjesto važećih
znam da se vracaju stari pasosi ali oni koji su istekli, no, moj ce isteci 2012.godine., dakle jos je vazeci, pa zato pitam.
vox-populi

#100 Re: Vizni režim za BH passport

Post by vox-populi »

Better Man wrote:
Ženski Dr.Med wrote:za BiH drzavljane koji imaju stalni boravak npr u Njemackoj... da li je potrebna viza za UK??

Sa BiH pasašom da!
Sa BH pasosom i stalnom boravisnom vizom, ne. Isao vec.
Post Reply