Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Locked
Bodkin

#526 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
Havatar wrote:To je za velsana a sta je sa Skotima i Ircima 8-)
Bezveze se vrtite oko tih Kelta... Evo ti bolji primjer: najbrojniji narod na svijetu - Han svoj jezik ne zove hanskim, niti bilo šta slično :mrgreen:
ma smijesno bolan. jos uzeli prevoditi na nas i agrument zasto poljaci a ne poljanci ili poljskoanci ili kako je vec onaj indjanac rekao :-)

a da ne spominjemo tu sad amerikance. kako indijci zovu svoj jezik :D
Dzamahirija

#527 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Bodkin wrote:
ma smijesno bolan. jos uzeli prevoditi na nas i agrument zasto poljaci a ne poljanci ili poljskoanci ili kako je vec onaj indjanac rekao :-)

Ti što te puca kriza identiteta. Ono je očito bila šprdancija s vama koji se pozivate na logiku Bosna - Bosanac. Međutim, sasvim je logično da ti to nisi skont'o, ne očekujem da to skonta neko ko ima problema sa identitetom, pada na tim osnovnim stvarima. Toliko.
cyprus

#528 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

Dozer wrote:@Cyprus
Ovo smo nas dvojica vec jednom raspravili i slozili se da postoje dvije definicije nacije. Medjutim, ta druga definicija nacije, koja se odnosi na narod/etniju, nema relevantnost nigdje van granica neke drzave, u ovom slucaju nase.
Iz tog razloga Bosnjaci i BH Srbi i Hrvati NISU priznate nacije u svijetu, nego su samo narodi/etnije, a narod/etnija je niza klasifikacija od nacije posto su narodi sastavni faktor nacija.
Prvo, izjašnjavaš se za unutrašnje potrebe... Tvoje izjašnjavanje o nacionalnosti neće prelaziti van granica naše države, tako da taj argument i nije nešto relevantan za popis...

Drugo, ne bih ja reko da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu priznate nacije, nego samo da nisu kategorija političke ili teritorijalne nacije... To kako si ti napisao, ispade na neko našim narodima u svijetu negira da su nacije, što nije slučaj...
O'zone
Globalni moderator

#529 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by O'zone »

Ja što možete mrviti :lol: Nevjerovatno :lol:
Dzamahirija

#530 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

cyprus wrote:
Ovo smo nas dvojica vec jednom raspravili i slozili se da postoje dvije definicije nacije. Medjutim, ta druga definicija nacije, koja se odnosi na narod/etniju, nema relevantnost nigdje van granica neke drzave, u ovom slucaju nase.
Iz tog razloga Bosnjaci i BH Srbi i Hrvati NISU priznate nacije u svijetu, nego su samo narodi/etnije, a narod/etnija je niza klasifikacija od nacije posto su narodi sastavni faktor nacija.
Prvo, izjašnjavaš se za unutrašnje potrebe... Tvoje izjašnjavanje o nacionalnosti neće prelaziti van granica naše države, tako da taj argument i nije nešto relevantan za popis...

Drugo, ne bih ja reko da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu priznate nacije, nego samo da nisu politička ili teritorijalna kategorija nacija, nego kulturna... To kako si ti napisao, ispade na neko našim narodima u svijetu negira da su nacije, što nije slučaj...
Da li ti imaš nešto protiv kreiranja Bošnjaka kao nacije sa jasno definisanom teritorijom koja bi bila u najgorem slučaju današnja BiH?
madner

#531 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

cyprus wrote:

Drugo, ne bih ja reko da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu priznate nacije, nego samo da nisu kategorija političke ili teritorijalne nacije... To kako si ti napisao, ispade na neko našim narodima u svijetu negira da su nacije, što nije slučaj...
Naravno da im negira da su nacije.
cyprus

#532 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

Dzamahirija wrote:
Bodkin wrote:

Ti što te puca kriza identiteta. Ono je očito bila šprdancija s vama koji se pozivate na logiku Bosna - Bosanac. Međutim, sasvim je logično da ti to nisi skont'o, ne očekujem da to skonta neko ko ima problema sa identitetom, pada na tim osnovnim stvarima. Toliko.
Joj, koju antipropagandu identiteta vršite vi 'osvješteni' :mrgreen: Normalan čovjek kad vas čita poželi da nema nikakvog identiteta, da dobije amneziju i izgubi sve lične podatke :mrgreen:
Dozer

#533 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

A jesu priznati kao nacije?
Ima li neki trag o tome, dokument, nesto, negdje...?

Tacno je, ovo je popis za unutrasnje potrebe, tj. unutar BiH. Medjutim, svi mi vrlo dobro znamo ciljeve domacih, unutrasnjih etno-nacionalista, a ovo sad je idealna prilika da im se malo polome zubi.
A kako to bolje uraditi nego im umanjiti kapacitete u vlasti? Kako su i svi oni danas gdje jesu zahvaljujuci rezultatima popisa iz '91, tako ce se stvari mijenjati i nakon ovog popisa. Na bolje ili gore - do nas samih je.
Last edited by Dozer on 30/09/2013 13:33, edited 1 time in total.
cyprus

#534 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:

Ko i na koji način?
Dzamahirija

#535 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

cyprus wrote: Joj, koju antipropagandu identiteta vršite vi 'osvješteni' :mrgreen: Normalan čovjek kad vas čita poželi da nema nikakvog identiteta, da dobije amneziju i izgubi sve lične podatke :mrgreen:
Imaš gore konkretno pitanje, šta tu spinuješ bezveze.
cyprus

#536 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

Dzamahirija wrote:
cyprus wrote:

Drugo, ne bih ja reko da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu priznate nacije, nego samo da nisu politička ili teritorijalna kategorija nacija, nego kulturna... To kako si ti napisao, ispade na neko našim narodima u svijetu negira da su nacije, što nije slučaj...
Da li ti imaš nešto protiv kreiranja Bošnjaka kao nacije sa jasno definisanom teritorijom koja bi bila u najgorem slučaju današnja BiH?
Bošnjaci jesu etnička/kulturna nacija i kao takvi su već kreirani (nemam ništa protiv toga)... Ali imam protiv toga kada se etničke nacije žele vezati uz određenu teritoriju... To je princip koji se naziva etnoteritorijalizacija i predstavlja čisto zlo u svom izvornom obliku...
sumirprimus

#537 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by sumirprimus »

Jedno pitanje,moze? :D
Kako na engleskom kazu bosanac i bosnjak???
cyprus

#538 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

sumirprimus wrote:Jedno pitanje,moze? :D
Bosnian / Bosniak
Dzamahirija

#539 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

cyprus wrote: Bošnjaci jesu etnička/kulturna nacija i kao takvi su već kreirani (nemam ništa protiv toga)... Ali imam protiv toga kada se etničke nacije žele vezati uz određenu teritoriju... To je princip koji se naziva etnoteritorijalizacija i predstavlja čisto zlo u svom izvornom obliku...
Znači Francuzi su zlo po tebi? Zašto je zlo insistirati na svojoj nacionalnoj državi?
Paranoid

#540 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Paranoid »

Dozer wrote:A jesu priznati kao nacije?
Ima li neki trag o tome, dokument, nesto, negdje...?

Tacno je, ovo je popis za unutrasnje potrebe, tj. unutar BiH. Medjutim, svi mi vrlo dobro znamo ciljeve domacih, unutrasnjih etno-nacionalista, a ovo sad je idealna prilika da im se malo polome zubi.
A kako to bolje uraditi nego im umanjiti kapacitete u vlasti? Kako su i svi oni danas gdje jesu zahvaljujuci rezultatima popisa iz '91, tako ce se stvari mijenjati i nakon ovog popisa. Na bolje ili gore - do nas samih je.
Zubi su narasli...zakasnio si...jer ovde kome ne porastu zubi, ejjj kukala mu mati..

Sreća tvoja pa rezultati popisa neće biti brzo objavljeni te ćeš imati još vremena da mišiju rupu držiš praznu..
sumirprimus

#541 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by sumirprimus »

cyprus wrote:
Bosnian / Bosniak
znaci ipak ima razlike?
madner

#542 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:
cyprus wrote: Prvo, izjašnjavaš se za unutrašnje potrebe... Tvoje izjašnjavanje o nacionalnosti neće prelaziti van granica naše države, tako da taj argument i nije nešto relevantan za popis...

Ko i na koji način?
Na nacin da nacionalnost nije proizvoljna kategorija. Znaci Bosanski Hrvat, Srbin ili Bosnjak na pitanje o naciji moze odgovoriti samo kao BH, ili riskira posljedice. (Naravno ako nema i drugu nacionalnost).
cyprus

#543 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by cyprus »

sumirprimus wrote:
cyprus wrote:
Bosnian / Bosniak
znaci ipak ima razlike?
Ima, ne znam ko može tvrditi da nema...
sumirprimus

#544 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by sumirprimus »

cyprus wrote:
Ima, ne znam ko može tvrditi da nema...
pa u tom je i poenta :D
dustaban

#545 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by dustaban »

Dzamahirija wrote:
Bodkin wrote: sve i da hoce ( a nece pa i da bosnjaka ima 80%) ti neces biti tu da je dozivis tako da sam ja zadovoljan
Možda. Al meni i nije cilj da ja to doživim, bitno je da bude!
A biće i to kako će da bude.
.
Sad kad znamo kako ce biti, manje vise znamo i kako je bilo :-) ... red je da konacno utvrdimo KAKO JESTE.

A ni tu ne treba razbijati glavu, jedan umni forumash :mrgreen: nam je vec podario najbolju definiciju bosnjastva ikada.
Pa poslusajmo ju jos jedanput
dustaban wrote: Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Naravno i svi oni izvan ove definicije koji se tako svojevoljno opredjele
.
Last edited by dustaban on 30/09/2013 13:47, edited 1 time in total.
Dozer

#546 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Dzamahirija
:lol:
Ma ja...kad se upadne u corskokak, onda se kaze - ma, mi se samo zajebavamo, a ti nasjeo jer si glup, 'vakav, 'nakav.

Vidis, ni jedna jedina osoba koja ce se izjasniti kao Bosanac u stvari nema krizu identiteta. Upravo je suprotno - vi "osvijesteni" ste u totalnoj krizi identiteta, pa lutate od srednjevjekovnih naziva, koji bi se danas odnosili na nacionalne odrednice, do danasnjih terminologija koje su etnicke odrednice, ali koje biste vi da strpate u nacionalne iako vas niko nikad tako nece priznati.
Time ne samo da sebe osudjujete na decenijske patnje, ekonomska, obrazovna i druga stagniranja, nego hocete i sve ostale koji se ne slazu s vama da ugurate u to isto s*anje.

Zao mi je, ali mene necete. Ja vrlo dobro znam sta sam i nacionalno i etnicki i vjerski, i ne treba mi niko sa strane da mi to tumaci.

Pogotovo ne npr. nekakav Tokic, koji je najobicnija prodana dusa, tip vrlo upitnih intelektualnih kapaciteta, a koji je danas najglasniji zagovornik i branilac kampanje "BjbB". O kakvom opskurnom liku se radi dovoljno je samo znati da je prije 5-6 godina na isti nacin galamio kako je za Srebrenicu kriva Holandija, a onda ode do Holandije, vrati se sa 1,5 milionom, otvori gljivaru izmedju Tarcina i Pazarica i - nikad vise ne spomenu ni Srebrenicu ni Holandiju. Sta ce, covjek otisao u sluzbenu posjetu Holandiji, a dobio privatnu donaciju da zatvori usta.
I takav danas meni treba da kaze ko sam i sta sam?
Neka hvala. Eto, nek' vama govori, a vi ga slusajte.
Last edited by Dozer on 30/09/2013 13:50, edited 1 time in total.
Havatar

#547 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

dustaban wrote:
Dzamahirija wrote:
Bodkin wrote: sve i da hoce ( a nece pa i da bosnjaka ima 80%) ti neces biti tu da je dozivis tako da sam ja zadovoljan
Možda. Al meni i nije cilj da ja to doživim, bitno je da bude!
A biće i to kako će da bude.
@Dozer
Odgovorio sam ranije negdje, potraži.
Sad kad znamo kako ce biti, manje vise znamo i kako je bilo... red je da konacno utvrdimo KAKO JESTE.

A ni tu ne treba razbijati glavu, jedan umni forumash :mrgreen: nam je vec podario najbolju definiciju bosnjastva ikada.
Pa poslusajmo ju jos jedanput
dustaban wrote: Bosnjaci su potomci muslimanskog stanovnistva sa prostora danasnje BiH i Bosne u povjesnim granicama. Pojam bosnjastvo je nekada ukljucivalo i nemuslimanski zivalj, ali danas je ta identifikacija sasvim i nedvojbeno svedena na muslimane i sve one koji nisu tako religijski odredjeni ali vuku porijeklo iz muslimanskih obitelji.
Naravno i svi oni izvan ove definicije koji se tako svojevoljno opredjele
.
Netacna ti je definicija posto nije zasnovana na istini.
dustaban

#548 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by dustaban »

Bojim se da tebe nisam nista pitao!
:mrgreen:
Dzamahirija

#549 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

@Dozer

Pogotov nisam od tebe očekivao da skontaš. Ti si sve rek'o sa šerijatskom džamahirijom :lol:

A to ispod je barem deset puta objašnjeno u prethodnih sat vremena, mislim da nema potrebe da se ponavljam više. Ko ne želi da skonta on neće ni skontat'. Logično.
Havatar

#550 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Dozer wrote:
Dzamahirija
:lol:
Ma ja...kad se upadne u corskokak, onda se kaze - ma, mi se samo zajebavamo, a ti nasjeo jer si glup, 'vakav, 'nakav.

Vidis, ni jedna jedina osoba koja ce se izjasniti kao Bosanac u stvari nema krizu identiteta. Upravo je suprotno - vi "osvijesteni" ste u totalnoj krizi identiteta, pa lutate od srednjevjekovnih naziva, koji bi se danas i 50--60 godina kasnije odnosili na nacionalne odrednice, do danasnjih terminologija koje su etnicke odrednice, ali koje biste vi da strpate u nacionalne iako vas niko nikad tako nece priznati.
Time ne samo da sebe osudjujete na decenijske patnje, ekonomska, obrazovna i druga stagniranja, nego hocete i sve ostale koji se ne slazu s vama da ugurate u to isto s*anje.

Zao mi je, ali mene necete. Ja vrlo dobro znam sta sam i nacionalno i etnicki i vjerski, i ne treba mi niko sa strane da mi to tumaci.

Pogotovo ne npr. nekakav Tokic, koji je najobicnija prodana dusa, tip vrlo upitnih intelektualnih kapaciteta, a koji je danas najglasniji zagovornik i branilac kampanje "BjbB". O kakvom opskurnom liku se radi dovoljno je samo znati da je prije 5-6 godina na isti nacin galamio kako je za Srebrenicu kriva Holandija, a onda ode do Holandije, vrati se sa 1,5 milionom, otvori gljivaru izmedju Tarcina i Pazarica i - nikad vise ne spomenu ni Srebrenicu ni Holandiju. Sta ce, covjek otisao u sluzbenu posjetu Holandiji, a dobio privatnu donaciju da zatvori usta.
I takav danas meni treba da kaze ko sam i sta sam?
Neka hvala. Eto, nek' vama govori, a vi ga slusajte.
Znaci ako Tokic kaze Bitno je biti Bosanac ti ces pnda biti Bosnjak :?:
Locked