Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Locked
Dozer

#326 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Radi se o različitim jezičkim derivacijama za istu stvar. Što je bio Bošnjanin tad danas je Bošnjak.
Jel'? "Jezicke derivacije", kazes :)
A sta je onda oznacavao naziv Bosnjanin, a zatim Bosnjak? Koliko je meni poznato, to je bio naziv za stanovnike Bosne, a ne neku odredjenu vjersku ili etnicku grupu, zar ne?

A onda, u skladu s tim "jezickim derivacijama", pa onda i u skladu s nastankom drzava, zatim i nacija koje su vezane za te drzave, sasvim logicna "derivacija" jeste da smo svi mi u BiH danas nacionalni Bosanci i Hercegovci (u skladu s nakaradnim imenom drzave koje, u sustini, i nema neke realne veze ni sa cim), a skraceno Bosanci, a ta nacija se sastoji od svih etnickih grupa/naroda i gradjana koji su drzavljani te BiH.
Dzamahirija

#327 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:
Radi se o različitim jezičkim derivacijama za istu stvar. Što je bio Bošnjanin tad danas je Bošnjak.
Jel'? "Jezicke devijacije", kazes :)
A sta je onda oznacavao naziv Bosnjanin, a zatim Bosnjak? Koliko je meni poznato, to je bio naziv za stanovnike Bosne, a ne neku odredjenu vjersku ili etnicku grupu, zar ne?

A onda, u skladu s tim "jezickim devijacijama", pa onda i u skladu s nastankom drzava, zatim i nacija koje su vezane za te drzave, sasvim logicna "devijacija" jeste da smo svi mi u BiH danas nacionalni Bosanci i Hercegovci (u skladu s nakaradnim imenom drzave koje, u sustini, i nema neke realne veze ni sa cim), a skraceno Bosanci, a ta nacija se sastoji od svih etnickih grupa/naroda i gradjana koji su drzavljani te BiH.
Ja pričam o jezičkim derivacijama. Ime Bošnjanin pripada Bošnjacima jednako kao i trenutno oficijelno ime.

Nije ti dobro poznato jer Bošnjani nisu bili samo stanovnici Bosne, nego stanovnici sa svojom kulturom, običajima, jezikom, dakle bili su narod tj. etnička grupa.

Kada govorimo o nacijama u smislu nacionaliteta to su danas međunarodno priznate države. Ali kada govorimo o nacijama kao grupama različitih naroda (u smislu nacionalnih pokreta u XIX vijeku) onda je to druga priča. Što se tiče ovog prvog nacija je Bosna i Hercegovina. A što se tiče ovog drugog u BiH ne postoji jasno definisana nacija. Ne postoji ni ime za potencijalnu naciju jer takvo ime mora proći kompletnu legislativu da bude priznato (ponavljam, govorim u ovom drugom smislu). Termin "Bosanac i Hercegovac" je samo demonim, tj. označava stanovnika BiH, ali nije nacija u drugom smislu riječi.
Last edited by Dzamahirija on 30/09/2013 10:54, edited 1 time in total.
madner

#328 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Bome se tu varas, pogledaj pod uslovi za ulazak u UN. :D
Dzamahirija

#329 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

madner wrote:
Argumenti su ti jaki, da li si ih sam skontao?

Nije valjda da si stvarno mislio da je etnicki identitet nesto sto je staro 1000 godina? Gdje si ti ucio sociologiju i da li opste imao taj predmet? :D
Etnički identitet je identitet etničke grupe, tj. naroda. A neki narodi su stari ne hiljadu nego više hiljada godina.

Kažem ti fino, ne trabunjaj kad padaš na osnovnim stvarima. O tome ozbiljni ljudi uopšte ne lamentiraju.

Kakve veze imaju uslovi za ulazak u UN sa ovim što ja pričam. Ne spamaj živ bio.
arminem

#330 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by arminem »

Svima je jasno da ce SDP dozivjeti krah na izborima. :D Ej ej :roll: Fahro ce da profitira :lol: Djabe njima i Bosnjastvo i bilo sta..
Basvod

#331 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Basvod »

Dozer wrote:

A onda, u skladu s tim "jezickim derivacijama", pa onda i u skladu s nastankom drzava, zatim i nacija koje su vezane za te drzave, sasvim logicna "derivacija" jeste da smo svi mi u BiH danas nacionalni Bosanci i Hercegovci (u skladu s nakaradnim imenom drzave koje, u sustini, i nema neke realne veze ni sa cim), a skraceno Bosanci, a ta nacija se sastoji od svih etnickih grupa/naroda i gradjana koji su drzavljani te BiH.
A zasto je tebi bitno biti Bosanac?
madner

#332 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Dzamahirija wrote:
madner wrote:
Argumenti su ti jaki, da li si ih sam skontao?

Nije valjda da si stvarno mislio da je etnicki identitet nesto sto je staro 1000 godina? Gdje si ti ucio sociologiju i da li opste imao taj predmet? :D
Etnički identitet je identitet etničke grupe, tj. naroda. A neki narodi su stari ne hiljadu nego više hiljada godina.

Kažem ti fino, ne trabunjaj kad padaš na osnovnim stvarima. O tome ozbiljni ljudi uopšte ne lamentiraju.

Kakve veze imaju uslovi za ulazak u UN sa ovim što ja pričam. Ne spamaj živ bio.
Nije. Nije. Samim tim i sve ostalo pada.

Pitam te fino, gdje si ucio sociologiju? Treba ti profesora odstraniti iz nastavnickog kadra.

Cuj kakve veze imaju :lol: Procitaj. :D
Dozer

#333 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Nije ti dobro poznato jer Bošnjani nisu bili samo stanovnici Bosne, nego stanovnici sa svoji kulturom, običajima, jezikom, dakle bili su narod tj. etnička grupa.
Jasno, jer se radilo o jednom narodu. Danas je situacija drasticno drugacija jer su ondasnji Bosnjani iscezli, a danasnji Bosnjaci su samo jedna etnicka grupa unutar BiH, a taj naziv je "rezervisan" za samo jednu religijsku skupinu, tj. Bosance - muslimane.
Tzv. "nacionalni pokreti" u 19. vijeku su bili pokrenuti s ciljem stvaranja nacionalni drzava, zar ne?
Ako to sad prenesemo u danasnju BiH, onda je i svakom idiotu jasno sta se krije iz pistovjecivanja etnickog i nacionalnog identiteta.
I spulja prica o tome "kako su etnicki i naionalni identitet" na ovom prostoru odavno izjednaceni, nije nista drugo nego etno-nacionalisticka bajka koja svoje uporiste trazi upravo u nacionalnim pokretima iz 19. vijeka.
Malo kasnimo, al' @ebi ga...
Basvod
Zasto sto to u nacionalnom smislu i jesam.
Zato sto ce samo Bosanci sacuvati BiH (vidjeli smo kako je cuvaju B, H i S, od '90 naovamo).
Zato sto je to jedini ispravan put ka stvaranju gradjanski ravnopravne drzave.
Zato sto mi je pun qrac BHS lopovsko-idiotske kamarile.
Treba li jos?
Hajd sad ti - zasto ti je bitno biti Bosnjak (ili sta vec jesi)?
Last edited by Dozer on 30/09/2013 11:01, edited 2 times in total.
theTruePath

#334 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Mister Yes wrote:Šetamo tako danas po Trebeviću i na Brusu (dio Trebevića u RS-u) parkiran bijeli golf sa otvorenim zadnjim vratima i sa zvučnika odjekuje "ustani čiča dražo preuzmi komandu". Prije toga smo baš pričali o popisu i kada sam čuo te riječi baje malog knindže istog momenta sam znao da ću na popisu ipak biti Bošnjak. I ja i još 5 članova moje porodice koji će reći ono što ja kažem. Jednostavno imam strašnu potrebu da kaznim tog idiota koji je tu gadost navio da odjekuje Trebević. Eto zahvaljujući njemu biće 6 Bošnjaka više na popisu. Nije neka kazna ali ne znam kako drugačije da ga kaznim.
Možda neke generacije nakon nas prevaziđu ove podjele i mržnju ali mi sigurno nećemo. Ja se borim već godinama i taman kad pomislim da sam uspio .......đaba jer krv proključa bez obzira šta razum govorio.
Molim te nemoj,nemoj iz inata da budes Bosnjak,ili iz kazne!!! to vrijedja nas Bosnjake koji se tako zaista osjecamo!!!
Dzamahirija

#335 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:
Nije ti dobro poznato jer Bošnjani nisu bili samo stanovnici Bosne, nego stanovnici sa svoji kulturom, običajima, jezikom, dakle bili su narod tj. etnička grupa.
Jasno, jer se radilo o jednom narodu. Danas je situacija drasticno drugacija jer su ondasnji Bosnjani iscezli, a danasnji Bosnjaci su samo jedna etnicka grupa unutar BiH, a taj naziv je "rezervisan" za samo jednu religijsku skupinu, tj. Bosance - muslimane.
Tzv. "nacionalni pokreti" u 19. vijeku su bili pokrenuti s ciljem stvaranja nacionalni drzava, zar ne?
Ako to sad prenesemo u danasnju BiH, onda je i svakom idiotu jasno sta se krije iz pistovjecivanja etnickog i nacionalnog identiteta.
I spulja prica o tome "kako su etnicki i naionalni identitet" na ovom prostoru odavno izjednaceni, nije nista drugo nego etno-nacionalisticka bajka koja svoje uporiste trazi upravo u nacionalnim pokretima iz 19. vijeka.
Gdje su iščezli? Otišli na Mars možda? Mi smo direktna krvna linija sa tim "isčezlim" Bošnjacima o čemu govore i nedavna istraživanja vezana za haplogrupe.

Ako misliš na to da neki Bošnjaci pretenduju da budu nacija u smislu da BiH bude isključivo njihova država, ja ću ti prvi reći da sam takav. Pa nemam ja sad tu nekih skrivenih namjera ko neki naši političari, ja sasvim otvoreno zastupam tu tezu.
theTruePath

#336 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Dzamahirija wrote:
Dozer wrote:
Gdje su iščezli? Otišli na Mars možda? Mi smo direktna krvna linija sa tim "isčezlim" Bošnjacima o čemu govore i nedavna istraživanja vezana za haplogrupe.

Ako misliš na to da neki Bošnjaci pretenduju da budu nacija u smislu da BiH bude isključivo njihova država, ja ću ti prvi reći da sam takav. Pa nemam ja sad tu nekih skrivenih namjera ko neki naši političari, ja sasvim otvoreno zastupam tu tezu.

Kratko i jasno :thumbup:
Bodkin

#337 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Bodkin »

theTruePath wrote:
Mister Yes wrote:Šetamo tako danas po Trebeviću i na Brusu (dio Trebevića u RS-u) parkiran bijeli golf sa otvorenim zadnjim vratima i sa zvučnika odjekuje "ustani čiča dražo preuzmi komandu". Prije toga smo baš pričali o popisu i kada sam čuo te riječi baje malog knindže istog momenta sam znao da ću na popisu ipak biti Bošnjak. I ja i još 5 članova moje porodice koji će reći ono što ja kažem. Jednostavno imam strašnu potrebu da kaznim tog idiota koji je tu gadost navio da odjekuje Trebević. Eto zahvaljujući njemu biće 6 Bošnjaka više na popisu. Nije neka kazna ali ne znam kako drugačije da ga kaznim.
Možda neke generacije nakon nas prevaziđu ove podjele i mržnju ali mi sigurno nećemo. Ja se borim već godinama i taman kad pomislim da sam uspio .......đaba jer krv proključa bez obzira šta razum govorio.
Molim te nemoj,nemoj iz inata da budes Bosnjak,ili iz kazne!!! to vrijedja nas Bosnjake koji se tako zaista osjecamo!!!
:lol: :lol: ovo vec postaje komedija
Dozer

#338 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dozer »

Imate tu jedan "sitni" problem - i BH Srbi i Hrvati pripadaju istoj toj grupi.
A vidim da se gubite... Zasto ne biste bili Bosnjani, a ne Bosnjaci, s obzirom da su Bosnjani starija "jezicka derivacija" od Bosnjaka :)

Ah...da.... Bosnjaci su, ipak, malo "moderniji" termin, a i bilo bi glupo sad mijenjati bilo sta po tom pitanju s obzirom da je '93 naziv "Bosnjak" rezervisan za BH muslimane. :D
Dzamahirija

#339 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Dzamahirija »

Dozer wrote:Imate tu jedan "sitni" problem - i BH Srbi i Hrvati pripadaju istoj toj grupi.
A vidim da se gubite... Zasto ne biste bili Bosnjani, a ne Bosnjaci, s obzirom da su Bosnjani starija "jezicka derivacija" od Bosnjaka :)

Ah...da.... Bosnjaci su, ipak, malo "moderniji" termin, a i bilo bi glupo sad mijenjati bilo sta po tom pitanju s obzirom da je '93 naziv "Bosnjak" rezervisan za BH muslimane. :D
Nema problema, današnji takozvani Srbi i Hrvati su se odrekli svog Bošnjačkog identiteta prije jedva 150 godina, o tome postoje i pisani dokazi.

Raspitaj se kako su se Srbi i Hrvati zvali prije 1000 godina, pa im onda predloži da promijene ime u to staro.
theTruePath

#340 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by theTruePath »

Dozer wrote:Imate tu jedan "sitni" problem - i BH Srbi i Hrvati pripadaju istoj toj grupi.

Sta mi imamo s Bosnjanima iz srednjeg vijeka? i zasto bi postali sad Bosnjani,kad je Bosnjak ustaljen naziv? da bi tebi ugodili? :oops:
Havatar

#341 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Dozer wrote:
Dzamahirija wrote:Zašto je bitno biti Bošnjak?

ZATO ŠTO JE JEB.ENO GLUPO IZGUBIT HILJADUGODIŠNJI ETNIČKI IDENTITET RADI EGZIBICIJA TIPA BOSANSTVO ILI SLIČNO.

Tačno smo k'o tikve bez korijena, je.bem nam sve nepismeno.
U sustini, ovo gore je vrlo nepismeno. BosnjaCi u BiH ne postoje 1000 godina, nego se taj termin pojavljuje s dolaskom Osmanlija. Prije toga su bili BosnjaNi.
Isto tako, ni muslimani u BiH ne postoje u vremenu od prije dolaska Osmanlija, nego su bili BOSANSKI pravoslavci i katolici.
Samim tim je jasno da ni Srbi i Hrvati u BiH nisu postojali tamo do iza 16 vijeka, tj. do pocetka prekogranicnih asimilacija.
Netacno Bosnjaci se prvi put pominj 1440 godine
Image
Havatar

#342 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Paranoid wrote:
Basvod wrote:
Dozer wrote:Aaa...da li je iko ovdje odgovorio na jedno jedino jednostavno pitanje - zasto je u BiH bitno biti Bosnjak? Ili Srbin? Ili Hrvat?
Kao sto rece forumas iznad, filozofsko pitanje. Ljudi su takva bica, udruzuju se u zajednice i to im je bitno. Zasto je bitno, to tesko da ces saznati. Mozda instikt.
Ja mislim da je odgovor jednostavan i taj odgovor ne treba tražiti kod Bošnjaka...odgovor leži kod druga dva naroda kojima nikada nije postavljeno pitanje "zašto je bitno izjašnjavanje kao Srbin ili Hrvat"...to se podrazumjeva.

Obzirom da je toliko jasno da se svaki BiH gradjanin koji se izjašnjava kao Srbin nema dilemu, otuda i kampanja da se izjasni kao entitetski državljanin "šumske"...Posle ovog javnog poziva, ko god ima dilemu "zašto je bitno biti Bošnjak" neka ide vadit nalaze kod neurologa..
:thumbup:
Havatar

#343 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Dozer wrote:

To je bio naziv za bosnjacki narod a ne za sve stanpovnike Bopsne i zato je normalno da se izjasnimo kao Bosnjaci. Nego ti nam kazi kad se prvi put pominje to Bosanci i Hercegovci :?:
Basvod

#344 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Basvod »

Dozer wrote:
Basvod
Zato sto ce samo Bosanci sacuvati BiH (vidjeli smo kako je cuvaju B, H i S, od '90 naovamo).
Treba li jos?
Eto vidis, ti imas svoje razloge.
Tako i oni drugi vjerovatno imaju svoje. Drugacije.
Velikom broju ljudi u BiH ista nije ni na kraj pameti odnosno sutra bi je izbrisali gumicom da mogu.
Havatar

#345 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Dzamahirija wrote:
Dozer wrote:
Jel'? "Jezicke devijacije", kazes :)

A onda, u skladu s tim "jezickim devijacijama", pa onda i u skladu s nastankom drzava, zatim i nacija koje su vezane za te drzave, sasvim logicna "devijacija" jeste da smo svi mi u BiH danas nacionalni Bosanci i Hercegovci (u skladu s nakaradnim imenom drzave koje, u sustini, i nema neke realne veze ni sa cim), a skraceno Bosanci, a ta nacija se sastoji od svih etnickih grupa/naroda i gradjana koji su drzavljani te BiH.
Ja pričam o jezičkim derivacijama. Ime Bošnjanin pripada Bošnjacima jednako kao i trenutno oficijelno ime.

Nije ti dobro poznato jer Bošnjani nisu bili samo stanovnici Bosne, nego stanovnici sa svojom kulturom, običajima, jezikom, dakle bili su narod tj. etnička grupa.

Kada govorimo o nacijama u smislu nacionaliteta to su danas međunarodno priznate države. Ali kada govorimo o nacijama kao grupama različitih naroda (u smislu nacionalnih pokreta u XIX vijeku) onda je to druga priča. Što se tiče ovog prvog nacija je Bosna i Hercegovina. A što se tiče ovog drugog u BiH ne postoji jasno definisana nacija. Ne postoji ni ime za potencijalnu naciju jer takvo ime mora proći kompletnu legislativu da bude priznato (ponavljam, govorim u ovom drugom smislu). Termin "Bosanac i Hercegovac" je samo demonim, tj. označava stanovnika BiH, ali nije nacija u drugom smislu riječi.
:thumbup:
chill001

#346 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by chill001 »

Dozer wrote:U sustini, ovo gore je vrlo nepismeno. BosnjaCi u BiH ne postoje 1000 godina, nego se taj termin pojavljuje s dolaskom Osmanlija. Prije toga su bili BosnjaNi.
Isto tako, ni muslimani u BiH ne postoje u vremenu od prije dolaska Osmanlija, nego su bili BOSANSKI pravoslavci i katolici.
Samim tim je jasno da ni Srbi i Hrvati u BiH nisu postojali tamo do iza 16 vijeka, tj. do pocetka prekogranicnih asimilacija.
:lol:

Interesantno da skoro svaki "Bosanac" naginje ka srpskoj odnosno hrvatskoj verziji historije. :oops:
Basvod

#347 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Basvod »

Dzamahirija wrote:
Dozer wrote:

Najpostenije.
I on je isti samo sto hoce da BiH bude Bosanska.
Svako vodu vuce na svoju vodenicu, to je potpuno normalno.
madner

#348 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by madner »

Havatar wrote:
Dozer wrote:
Dzamahirija wrote:Zašto je bitno biti Bošnjak?

ZATO ŠTO JE JEB.ENO GLUPO IZGUBIT HILJADUGODIŠNJI ETNIČKI IDENTITET RADI EGZIBICIJA TIPA BOSANSTVO ILI SLIČNO.

Tačno smo k'o tikve bez korijena, je.bem nam sve nepismeno.
U sustini, ovo gore je vrlo nepismeno. BosnjaCi u BiH ne postoje 1000 godina, nego se taj termin pojavljuje s dolaskom Osmanlija. Prije toga su bili BosnjaNi.
Netacno Bosnjaci se prvi put pominj 1440 godine
Image
To ti je izraz u Poljskom za Bosance. Bosnjaci su Boszniacy.

Pokusaj ponovo, samo provjeri navod prvo.
Hafis

#349 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Hafis »

Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!
Ništa manje nije bitno biti Srbin i Hrvat.
Uglavnom, sve je bitno.
Havatar

#350 Re: Vijećnici SDP-a :Bitno je biti Bosnjak!

Post by Havatar »

Dozer wrote:
Basvod
Treba li jos?
Netacno posto Bosnjaci nisu iscezli nego se i danas njihovi potomci naivaju Bosnjacima i to su svi oni koji se nisu odrekli svog identiteta i svojih predaka.
Locked