Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
bonislav

#376 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

jutarnji wrote:
bonislav wrote:Pa, dovoljno je da dadem sliku parlamenta AP Galicije koja je u sklopu Španjolske:
Eto, ni to nije problem, uopste ne izgleda lose. Kako je rad tih ministarstava uskladjen sa radom istih ministarstava
na drzavnom nivou, koji su to mehanizmi zastite kojima raja u Galiciji moze sprijeciti potencijalnu diskriminaciju
sa drzavnog nivoa, mislim dokle mogu ici u nadjebavanju sa drzavom ako iskrsne problem. Ustavni Sud Spanije?
I jos jedna stavka, granice te hercegovacke galicije?
Pa momak, sam vidiš koja sve ministarstva AP Galicije postoje. To znači da imaju ebački široku i političku i ekonomsku autonomiju.
Granice se daju urediti, uostalom na primjeru Švice je pokazano kako funkcionira čak i teritorijalni diskontinuitet.

Jedno je činjenica - ni u jednoj od navedenih zemalja NEMA unitarizma. Srbi su sa svojim unitarizmom razyebali obje Jugoislavije, nadam se da će Bošnjaci biti pametniji.
bonislav

#377 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

harisl wrote: Oprosti, ali Hrvati nisu bili nista konstitutivniji od Srba. Opet se hvatate za brojeve - bujrum, BiH moze biti gradjanska drzava sto se mene tice.
Ne poznaješ materiju. Brojevi su itekako važni. SR Hrvatska jest bila nacionalna država Hrvata, ali SR BiH nije bila nacionalna država Muslimana niti je današnja BiH nacionalna država Bošnjaka.
bonislav

#378 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

palermo wrote:
bonislav wrote: Srbi u Hrvatskoj nisu bili konst.narod. Ne poznaješ materiju.
BiH ne može biti bošnjačka koliko je HR hrvatska ili Češka češka ili Italija talijanska. To je jednostavno tako.
Nisu bili? Več ovo te diskvalifikuje kao ozbiljnog sugovornika
:lol:
palermo

#379 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

bonislav wrote:
jutarnji wrote:
bonislav wrote:Pa, dovoljno je da dadem sliku parlamenta AP Galicije koja je u sklopu Španjolske:
Eto, ni to nije problem, uopste ne izgleda lose. Kako je rad tih ministarstava uskladjen sa radom istih ministarstava
na drzavnom nivou, koji su to mehanizmi zastite kojima raja u Galiciji moze sprijeciti potencijalnu diskriminaciju
sa drzavnog nivoa, mislim dokle mogu ici u nadjebavanju sa drzavom ako iskrsne problem. Ustavni Sud Spanije?
I jos jedna stavka, granice te hercegovacke galicije?
Pa momak, sam vidiš koja sve ministarstva AP Galicije postoje. To znači da imaju ebački široku i političku i ekonomsku autonomiju.
Granice se daju urediti, uostalom na primjeru Švice je pokazano kako funkcionira čak i teritorijalni diskontinuitet.

Jedno je činjenica - ni u jednoj od navedenih zemalja NEMA unitarizma. Srbi su sa svojim unitarizmom razyebali obje Jugoislavije, nadam se da će Bošnjaci biti pametniji.
Pa postoji i sada koliko znam, razna Kantonalna Ministarstva, koja vrlo vjerovatno imaju veće ovlasti od svih ovih ministarstava koje si ti naborjao. Ili ti to ne smtraš decentralizacijom, jedina decentralizacija je stvaranje hrvatskog eniteta.
Haj ba, nemoj nas plašiti......čuj on zabrinut za sudbinu BiH :D

P.S

nego, matere ti, jel to u vas u dvije smjene se radi, vidim onaj dogovor nestao (valjda smjena prestala) a ti došao, pa đe će jadan tebe zapasti subota naveče da radiš. Jebi ga, ja ovo onako volonterski, nema žene kući pa se opustio, al tebi bogami nije lako.
jutarnji

#380 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jutarnji »

bonislav wrote:Pa momak, sam vidiš koja sve ministarstva AP Galicije postoje. To znači da imaju ebački široku i političku i ekonomsku autonomiju.
Ti izgleda uzimas samo ono sto ti pase iz zemalja koje si pomenuo. Ja te pitam kako funkcionise odnos vlasti
drzavni nivo-galicija. Ti o tome nemas pojma al` se drzis k`o mutav iste price...spanija, svicarska truc truc.
Recimo da si me nagovorio da crtamo granice, de ti konkretno to zaokruzi da vidim o cemu se radi.
bonislav wrote: Srbi su sa svojim unitarizmom razyebali obje Jugoislavije, nadam se da će Bošnjaci biti pametniji.
Mani se jeftinih i bezveznih parola, od toga nema koristi.
harisl

#381 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by harisl »

bonislav wrote:
harisl wrote: Oprosti, ali Hrvati nisu bili nista konstitutivniji od Srba. Opet se hvatate za brojeve - bujrum, BiH moze biti gradjanska drzava sto se mene tice.
Ne poznaješ materiju. Brojevi su itekako važni. SR Hrvatska jest bila nacionalna država Hrvata, ali SR BiH nije bila nacionalna država Muslimana niti je današnja BiH nacionalna država Bošnjaka.
Logika ti je iscasena. Zasto Hrvati u BiH zasluzuju autonomiju, a Srbi u Hrvatskoj je nisu zasluzivali? Brojevi su tu negdje (mislim bili). I konstitutivnost je bila. Ostavimo na trenutak Hrvate u Hrvatskoj na miru.
Zasto je bilo toliko 'evropski' ukinuti konstitutivnost Srba?
bonislav

#382 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

Budući da me napada brdo bošnjačkih slobodana karađorevića, upitao bih:

Koja je multinacionalna ili mulitikonfesionalna država u Europi - UNITARNA po uređenju?
tuzlak-x

#383 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tuzlak-x »

To nije nikakav problem ako Hrvati imaju autonomnu pokrajinu sa širokim ovlastima tj.mehanizme zaštite, nek onda bude precjednik i Jovo Kavasaki, sin Japanca i Banjalučanke.

Nema tu puno pametovanja, treba samo slijediti primjere višeetničkih zapadnoeuropskih zemalja koje su nedaće i sukobe riješile tako da su svojim narodima dale veliku autonomiju.[/quote]

mislis onako kako je hrvatska dala autonomiju srpskoj krajini? :P
jutarnji

#384 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jutarnji »

bonislav wrote:Budući da me napada brdo bošnjačkih slobodana karađorevića, upitao bih:
Eno sad, niko te ne napada, razgovaramo jbg ti, i nemoj da vrijedjas. Ako imas imalo postovanja i respekta
prema Bosnjacima ni u ludilu ih ne bi trebao porediti sa pomenutim likovima. Kako bi tebi bilo da te ja poredim
sa Sljivancaninom?
bonislav

#385 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

harisl wrote:
Logika ti je iscasena. Zasto Hrvati u BiH zasluzuju autonomiju, a Srbi u Hrvatskoj je nisu zasluzivali? Brojevi su tu negdje (mislim bili). I konstitutivnost je bila. Ostavimo na trenutak Hrvate u Hrvatskoj na miru.
Kao što rekoh, ne poznaješ materiju..
Kao što Češka nije Švicarska, Danska nije Španjsolka, tako Hrvatska nije BiH. U BiH ne postoji 1 temeljni narod, i na tvoju žalost Hrvati jesu uz Srbe ravnopravan narod sa Bošnjacima u BiH.

Ti si ništa drugo nego li Bošnjak karađorđevićevskog tipa. U doba karađorđevića bijaše unitarna Jugoslavija, svi bijasmo Jugosloveni, ali ipak Srbi bijahu jednakiji među jednakima.

Ako će netko razbiti BiH, to neće biti ni Hrvati, a ni Dodik.
bonislav

#386 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

jutarnji wrote:
bonislav wrote:Budući da me napada brdo bošnjačkih slobodana karađorevića, upitao bih:
Eno sad, niko te ne napada, razgovaramo jbg ti, i nemoj da vrijedjas. Ako imas imalo postovanja i respekta
prema Bosnjacima ni u ludilu ih ne bi trebao porediti sa pomenutim likovima. Kako bi tebi bilo da te ja poredim
sa Sljivancaninom?
Pa ja poštovanja imam, ali kada mi se prodaju identične floskule o građanstvu i nekakvom nepostojećem bosanstvu, koje je identično građanstvu i jugoslovenstvu koje su propovijedali kralj Aleksandar i Sloba, bljuje mi se.

Ja kao Hrvat RS smatram zločinačkom genocidnom tvorevinom, godinama mi se želučana kiselina dizala na samu pomisao o njenom postojanju, ali, čovjek s vremenom shvati da je ona - realnost. Činjenica. Fakt.
Treba se ugledati na zemlje uspješnije od BiH, a koje su također višenacionalne.
I stvar je jasna. Unutarnja se podjela vrši po etničkom principu a unitarizam je ukinut.

Uz strogu ustavnu odredbu da te jedinice nemaju pravo na odvajanje, to bi trebalo biti to.

Jer, ako dođe do svinjarija, ako svijet odluči da se BiH raspadne, nikakav zakon, nikakav ustav, neće pomoći da se BiH održi.
palermo

#387 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

bonislav wrote: Jer, ako dođe do svinjarija, ako svijet odluči da se BiH raspadne, nikakav zakon, nikakav ustav, neće pomoći da se BiH održi.
Pa šta se onda sekirate, prst u uho, i čekate da dođe taj trenutak. Dok čekate još se pride možete baviti šverc-komercom
jutarnji

#388 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jutarnji »

bonislav wrote:Pa ja poštovanja imam, ali kada mi se prodaju identične floskule o građanstvu i nekakvom nepostojećem bosanstvu
Ko tebe prisiljava da se izjasnjavas kao Bosanac?
bonislav wrote:Ja kao Hrvat RS smatram zločinačkom genocidnom tvorevinom, godinama mi se želučana kiselina dizala na samu pomisao o njenom postojanju
Fino od tebe, vidis da nisi tolika dalabu kojom se zelis predstaviti. Ja mislim si ti ok momak samo treba zivaca
s tobom.
bonislav wrote:ali, čovjek s vremenom shvati da je ona - realnost. Činjenica. Fakt.
O ovome se da raspravljati, al` nije tema emisije.
bonislav wrote:I stvar je jasna. Unutarnja se podjela vrši po etničkom principu a unitarizam je ukinut.
Objasni kako bi funkcionisao odnos vlasti drzava-entitet, nacrtaj granice pa da i o tome razgovaramo.
bonislav wrote:Jer, ako dođe do svinjarija, ako svijet odluči da se BiH raspadne, nikakav zakon, nikakav ustav, neće pomoći da se BiH održi
Trenutno je stanje da MZ i ne pomislja na te budalastine, pusti tu pricu kraju.
bonislav

#389 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

palermo wrote:
Pa šta se onda sekirate, prst u uho, i čekate da dođe taj trenutak. Dok čekate još se pride možete baviti šverc-komercom
Naravno. A ti ćeš živjeti u disfunkcionalnoj državi i y.mater ustašama i četnicima, imat mizernu plaću, ali glavno da si ti patriot.

Dečko, unitarizam u BiH možeš zaboraviti. Tvoj nacionalizam će razoriti BiH.
palermo

#390 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

bonislav wrote:
palermo wrote:
Naravno. A ti ćeš živjeti u disfunkcionalnoj državi i y.mater ustašama i četnicima, imat mizernu plaću, ali glavno da si ti patriot.

E ocdje si se zajebao :D
jutarnji

#391 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by jutarnji »

Ode bonislav. Sad ce pricuvni... :D
harisl

#392 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by harisl »

bonislav wrote:
harisl wrote:
Kao što Češka nije Švicarska, Danska nije Španjsolka, tako Hrvatska nije BiH. U BiH ne postoji 1 temeljni narod, i na tvoju žalost Hrvati jesu uz Srbe ravnopravan narod sa Bošnjacima u BiH.

Ti si ništa drugo nego li Bošnjak karađorđevićevskog tipa. U doba karađorđevića bijaše unitarna Jugoslavija, svi bijasmo Jugosloveni, ali ipak Srbi bijahu jednakiji među jednakima.

Eto vidis koliko ti nisko padas. Mene strasno zabavljaju te tvoje vratolomije, uvijanja i temeljno nepoznavanje materije. Ko je trebao da predstavlja Srbe 90-e godine, kada su bili konstitutivni narod. HDZ?
Hrvatska se oslonila na broj, a ostalo su tvoja uvijanja. Cuj 'temeljni narod'... U BiH su svi 'temeljni narod' na citavoj teritoriji i sta sad? Ti bi htio da budes jos temeljniji...
popajic

#393 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by popajic »

bonislav wrote:
Nije meni upuceno , ali ...super smo dogurali da nacionalisti gradjansko uredjenje smatraju nacionalizmom :?
( klonirane izjave onog @ bice bolje :-) )
Komrad

#394 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Komrad »

bonislav wrote:
harisl wrote:

Pa sta mislis da i mi kao i Hrvatska izbrisemo iz ustava ostale konstitutivne narode :)?
Komrad

#395 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Komrad »

bonislav wrote:
Srbi u Hrvatskoj nisu bili konst.narod. Ne poznaješ materiju.
BiH ne može biti bošnjačka koliko je HR hrvatska ili Češka češka ili Italija talijanska. To je jednostavno tako.

Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine:
Član 1.

Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.

Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.

Socijalistička Republika Hrvatska je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Član 2.

Radni ljudi i građani Hrvatske ostvaruju svoja suverena prava u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, a u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji kad je to u zajedničkom interesu dogovorom svih republika i autonomnih pokrajina utvrđeno Ustavom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.[4]

Toliko o tvom poznavanju materije
Komrad

#396 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Komrad »

bonislav wrote:U Europi ne postoji država koja je višenacionalna ili višereligijska a koja je unitarna.
Španjolska postoji stotinama godina, bila je unitarna, uostalom zato je nastala i baskijska ETA. Međutim pred 30 godina, 1978., provedene su ustavne promjene te su nastale autonomne pokrajine u kojima naravno većinu stanovništva čine konstitutivni narodi Španjolske...Katalonci u AP Kataloniji, Baski u AP Baskiji....
Slično je i s Belgijom, unitarna država koja je također 80ih decentralizirana na dvije glavne jedinice radi zadovoljavanja nacionalnih zahtjeva Flamanaca odn. Valonaca.
Švicarski su kantoni strogo podijeljeni po religijskom ključu, a postoji i teritorijalni diskontinuitet kantona, tako da katolička općina unutar protestantskog kantona nije dio toga kantona već je u sastavu susjednog katoličkog kantona iako je isti udaljen npr 30 km, pa je ta općina otočić unutar protestantskog kantona.
Ruska Federacija puna je autonomnih pokrajina npr. Tatarstan.

Zašto?

Jesu li Belgijanci, Švicarci, Španjolci, Rusi, Britanci... budale?

Švicarci sa svojim teritorijalnim diskontinuitetom? Budaletine, zato im je tako loše.
NOT.

To su više-manje bivše unitarne države koje su uvidjele probleme te su te probleme relativno nedavno riješile.

Bosna i Hercegovina po unutarnjem uređenju MORA biti decentralizirana po nacionalnom kriteriju, svatko tko je protiv toga je karađorđevićevsko-miloševićevski jugosloven..pardon velikosrbin.
BiH niti je unitarna niti ima tendencije unitarizecije
Slobodno se moze reci da je BiH jedna od najdecentralizovanijih drzava u europi sa 4 nivoa vlasti

tacno je da katalonci imaju autonomiju, baski imaju autonomiju ali imaju je i Hrvati u BiH u obliku kantona u kojima su vecina ... tamo gdje nisu vecina u kantonu a jesu u opcini ovlasti vezane za obrazovanje mogu prenijeti sa kantona na opcinu( primjer Zepce)

Ti ocito ne vidis da je i BiH decentralizovana po etnickom principu kantoni sa Hrvatskom vecinom, kantoni sa Bosnjackom vecinom, RS kao entiet sa Srpskom vecinom... i u cemu je problem

nego eto 500 godina smo zivjeli bez entieta i kantona i kako to da smo preko noci svi ugrozeni
a imamo svoje kantone?
Komrad

#397 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Komrad »

dogovor wrote:
Znam da je u modi kleti Tuđmana i Hrvatsku za podjelu BiH. Nepobitna je činjenica da je Tuđman rađe htio cjelovitu prijateljsku bih nego otkinuti jedan komadić a ostalo imati za neprijatelje. Trezveno i danas smatram da je u interesu Hrvatske cjelovita BiH u prijateljstvu s Hrvatsko a da Hrvati u BiH ne moraju strahovati za preglašavanje i da im drugi biraju zastupnike. Prozirne su laži o privlačenju Hrvata u Hercegovinu. Za to nema nikakva dokaza.
Evo jarane HDZ trazio da se izbor clana predsjenistva vrsi u parlamentu BiH ....
SDP to postavio u svoju platformu i sad odjednom HDZ nije zadovoljan time

Evo HDZ trazio da se sprijeci preglasavanje u vladi federacije
SDP to postavio u svoju platformu i sad odjednom HDZ nije zadovoljan time

Evo HDZ trazio nacelo rotacije
SDP to postavio u svoju platformu da se donese zakon o tome HDZ nije zadovoljan time

Zato ti kazem rijesenja su ponudjena vase je da korigujete i prihvatite ako zelite ...
raskoljnikov06

#398 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by raskoljnikov06 »

Bosnolog wrote:

Frustrirani su oni koji dnevno u javnosti posalju nekoliko puta vec izlizanu demagosku suplju kako nema Bosne bla,bal,bla,........ i lazu vlastit narod svaki put pred izbore da ce biti referendum iako zna da na njega nema pravo,sto bi za posljedicu bio nestanak Karadzicevog Ausvica sukobi i povrat RBiH,.....Frustrirani su onij koji su ratovali protiv zemlje u kojoj su nakon svega u njoj ostali da zauvijek zive frustrirani ili sele iz nje,....

Najbolji primjer i poruke su date na ovm klipu svakodnevno frustriranog Lemija ali i odgovor Salke iz Gradacca,.....http://www.youtube.com/watch?v=vnqIozFh ... 9&index=68

Sto se tice velikosrba i njihove politike te stranaka koje su protiv BiH,one su konsezusno za isti velikosrpski cilj koji je zapocet od stran SANU-a i Beograda samo su im nacini i putevi nesto razliciti u nijanskama a cilj jeisti,....

Sto se tice velikohrvatske anti BH politike ona je kontinuitet Tudmanove i Bobanove HDZ stvaranja preduslova za povratak Banovine Hrvatske u nwkom narednom periodu,Za sada im treba etnicka omedeost istih zato se plasira svo vrijeme iluzusticka zelja u tom cilju od strane Covica kome asistira Dodik jer je time i genocidnom Ausvicu sigurniji na putu zajdnickog plana rasturanja BiH samo im vrijem i odnos snaga u BiH,regiji i Svijetu ne ide na ruku,.....

Sto se tice Josipovica on je do sada najljigaviji predsjednik Hrvatske,Podlak najobicniji i fukara koja dode u BH Parlament izvine se u ime Hrvatske za Tudmanove grijehe i agresiju na BiH,to isto uradi prema zrtvama te politike u Ahmicima a potom ode u Mostrar i sjedne sa Covicem koji nastavlja tu istu politiku,......

Josipovic je obicni kutron kao i Tadic samo drugacije boje i jos nepuknuti za razluku Tadica koji ga navlac na tanak led dovodeci u Banjaluku od cega Hrvati posavine i oni koji zive u Ausvicu nemaju nikakve fajde,....Josipovic se slizao sa Tadicem i odatle tvoje gotivljenje lehomudana jer odgovara velikosrpskoj politici za razliku Mesica, ;-) o Mesicu sigurno imas sasvim drugacije misljenje,.... :mrgreen:

Tadic i Josipovic nastavljaju politiku Molosevica i Tudmana (light version)mirnodobska verzija hladnog rata protiv BiH,....Razlika od onih prethodnika iz devedesetih sto su mandrknuli je sto neamju vojne i ekonomske resurse niti podrsku medunarode zajednice a sto je najbitnije znaju da su BH rodoljubi mnogo zilav i nesalomljiva i totalno nepredvidiva snaga sa kojim nebi mogli izaci na kraj i sto bi se citav region zapalio,

Josipovicu i Hrvatskoj se moze odgovoriti takode perfidno na ovaj hladni pro Tudmanov hladni rat,Dovoljno je da mu neko rokne dvije tri peterde u vrijeme turisticke senzone juzno od Splita ili Istri mjesecno po jednu cime bi tursiticka senzona propala a znamo u kakvim je dugovima Hrvatska i sta bi znacilo za njenu privredu kada je u pitanju Turizam od kojeg najvece prihode ubire.Zamisli da se to uradi par godina u kontinuitetu,..... :razz:

Sto se tice daljih promjena BiH nece ih biti niti novog blentiteta,a vrijeme svakao radi za probosanske snage i ideju opstaka i jacanja BiH,zapamti da je svakim novim danom vise onih koji su za BiH u odnosu na jene dusmane,....Frustracije i negacije onih sto ih je svakim danom sve manje u BiH ce bit vece sa elementima panike,...... :mrgreen:

Evo se oglasio i veliki sef sa svojim misljenejm Deyton zauvijek sto se slazem,to jest dok se etnicke boje ne rastope,...... :lol: :lol:
Moore: Ne želimo kardinalne promijene Daytonskog sporazuma
Petak, 07 Siječanj 2011 17:45

Jonathan-Moore zamjenik američkog veleposlanika u BiH Jonathan Moore je rekao da SAD ne želi nikakve promjene u Daytonskom sporazumu, a to znači da će do stvaranja novog entiteta teško doći budu li političari u BIH dozvolili da se SAD pita u BIH kao nekada. . Javna je tajna naime da Americi BiH strateški uopće nije bitna i da SAD u BIH provodi politiku svog NATO partnera Turske....

"Mi ne želimo vidjeti nikakve promjene Daytonskog sporazuma. Što se tiče Ustava BiH, on se može mijenjati amandmanima, ali ne želimo da se mijenja struktura. Ne očekujemo da će biti treći entitet", kazao je Moore u intervju za sarajevo-x te je dodao kako se može raspravljati koliko će biti kantona u Federaciji i Republici Srpskoj.

O trećem entitetu govore gotovo sve hrvatske stranke u BiH, a u zadnje vrijeme i mnogi političari u Hrvatskoj. Na to Moore kaže kako svatko ima pravo na mišljenje. "Ali takve promjene, posebno zbog trećeg entiteta, ne dolaze u obzir", rekao je Moore te dodao kako se do rješenja mora doći razgovorom i dogovorom, ali bez prijetnji izvana ili iznutra.

Kritizirao je političare u BiH i rekao da "vide previše primjera dječjih igara" na svim razinama politike. "Vođe koji su izabrani u listopadu dobili su povjerenje i nade svih naroda BiH da se ne ponašaju kao u vrtiću, nego da stvaraju vlade na svim razinama i ne ostaju u svom 'ćorsokaku'", zaključio je Moore.
Ko ima problema sa prihvatanje Bosne zauvijek,sto bi rekli do kijametskog dana neka uzme dnevnu terapiju Bosnodurin-a on ce mu pomoci da lakse prevazice frustrirsnost opstojnosti mrske nametnute i ne poderive Bosne ponosne :mrgreen:

Ja neznam, jel ti znas da je pominjanje nekih petardi/bombi ( u ovom slucaju po Hrvatskoj) veoma opasna rabota. Danas je dovoljno samo pomenuti takvo sta pa da zaglavis debelu corku. Pa ti vidi.

U vezi Josipovica samo kazem da nije fino da mu dajes kojekave nazive. Niti bilo kome drugom. Doduse to vise govori o tebi nego o njemu. Cudi me da za Moore-a ne rece da je budala jer podrzava Dayton. Kad smo vec kod njega, cini mi se da je vaznija ona recenica sitno napisana: "Javna je tajna naime da Americi BiH strateški uopće nije bitna i da SAD u BIH provodi politiku svog NATO partnera Turske...."

Mesic mi se nije svidjao, ne zbog njegove politike spram BiH, nego zbog njegovog direktnog( zajedno sa drugima) rusenja SFRJ koje je imalo za posljedicu mnogo mrtvih i unesrecenih. Kao lider morao je znati kakve ce to imati posljedice te po mom misljenju mjesto mu je bilo iza resetaka, kao i mnogim drugima, da ima Boga i pravde. Na stranu to sto je pjevao cas ustaske cas partizanske pjesmice.

Htio ti prihvatiti ili ne, buducnost BiH se nemoze rijesiti bez Hrvata/ustasa i Srba/cetnika. I tesko ces ih rastjerati sa svojim petardama.
nosara

#399 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by nosara »

Kako je pocelo, iscurice sami...
bonislav

#400 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by bonislav »

Komrad wrote:
bonislav wrote:
Srbi u Hrvatskoj nisu bili konst.narod. Ne poznaješ materiju.

Po definiciji iz Ustava iz 1974. godine:
Član 1.

Socijalistička Republika Hrvatska je država utemeljena na suverenosti naroda i na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi te socijalistička samoupravna demokratska zajednica radnih ljudi i građana i ravnopravnih naroda i narodnosti.

Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.

Socijalistička Republika Hrvatska je u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Član 2.

Radni ljudi i građani Hrvatske ostvaruju svoja suverena prava u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, a u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji kad je to u zajedničkom interesu dogovorom svih republika i autonomnih pokrajina utvrđeno Ustavom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.[4]

Toliko o tvom poznavanju materije
:-) :lol:

Otvoreno pismo grupe mladih srpskih intelektualaca iz Hrvatske 1968.:

Iako srpski narod u SR Hrvatskoj sačinjava oko 22 procenata stanovništva, on nema svojeg ni političkog ni kulturnog predstavništva, jer se njegov položaj zasniva na fikciji da taj dio srpskog naroda ne predstavlja u SR Hrvatskoj nacionalnu manjinu. Pozivajući se na tu fikciju, srpski narod je u tim krajevima lišen svih prava koja uživaju nacionalne manjine (na primjer, škole sa posebnim programima, kulturne i društvene organizacije), pa i onih prava koja je taj narod uživao pod Franjom Josifom, Marijom Terezijom i Leopoldom. U austrougarskoj monarhiji je srpski narod na teritoriji današnje SR Hrvatske imao svoje politčke partije, desetke kulturnih društava, izdavao je niz novina i časopisa. Imao je svoje štamparije, potporna društva, učiteljske škole, a imao je svoje nacionalno predstavništvo u premda slabo uticajnom Hrvatskom saboru. Danas srpski narod, koji naseljava u kompaktnoj masi istočnu Liku, Kordun i Baniju, dio Gorskog Kotara, sjevernu Dalmaciju, srednju i istočnu Slavoniju, nema nijedne srpske škole (osim bogoslovije u manastiru Krki), nijedne štamparije, nikakvog političkog predstavništva (poslije ukidanja Glavnog odbora Srba u Hrvatskoj 1950. godine), nikakvih izdavačkih preduzeća, novina ili časopisa, a o kulturnim organizacijama da ne govorimo.
[/i]

Ustav SRH iz 1974.:

Osnovna načela:
"Hrvatski narod, zajedno sa srpskim narodom i narodnostima u Hrvatskoj, u skladu sa svojim povijesnim, slobodarskim težnjama, izvojevao je u zajedničkoj borbi s drugim narodima i narodnostima Jugoslavije u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji nacionalnu slobodu, vlast radničke klase i radnog naroda, te uspostavio svoju državu — Socijalistiku Republiku Hrvatsku i na temelju prava na samoodređenje, uključujući i pravo na otcjpljenje i udruživanje s drugim narodima, svojom slobodno izraženom voljom, (…) dobrovoljno se ujedinio s ostalim narodima i narodnostima u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, (…)."

Zašto jednina? Gdje su Srbi u Hrvatskoj?
Hrvatski narod izvojevao...Hrvatski narod uspostavio svoju državu SRH...hrvatski narod se dobrovoljno udružio.
Zašto ne piše "hrvatski narod i srpski narod u Hrvatskoj su izvojevali....te uspostavili svoju državu SRH?"

Samo jednina. Samo hrvatski narod je uspostaviO SRH. Hrvati su temeljni narod u SRH.
To su osnovna načela ustava SRH. Hrvati, pa onda dolaze ostali.

Koji su bili ustavni mehanizmi srpskog naroda u Hrvatskoj? Pravo veta? Jesu li imali člana predsjedništva? Jesu li imali paritet u Saboru 50:50? Nisu imali. Ništa od toga.

Sve ti piše u pismu iz 68.
Post Reply