Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Hafis

#26601 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote:jok hrvatska je. izvorno.

:lol:
Ja mislim da je kemija ipak bosanska riječ. Inače bi se predmet u školi zvao hemija.
SaraFina

#26602 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote:
armin071 wrote:
Obrisi bale malo zabalio si puno. Ne postoji bosnjacki muslimanski centar balo, ali itekako postoji katolicki skolski centar u Sarajevu, zamisli u tom mrskom Teheranu u kojem nema katolika... Zamisli samo islamski skolski centar npr. u Ljubuskom, koliko bi pucanstvu trebalo da ga spale ???

Akademik ne zna da se "bošnjački" piše malim slovom. Zemljo otvori se. Bože baci ciglu i budi precizan!

Što ga ne ispravite? :D
Džigere moje, Hrvatski katolički školski centar se također piše s početnim velikim slovom, tasko da bi se valjda i Bošnjački muslimanski centar pisao valjda s početnim velikim slovom.
Ne znam jesi li u svom sopstvenom vaskolikom vaspitanju :D učila u mejtefu da se naslovi ustanova pišu početnim velikim slovom.
Inače, hvala Bogu pa postoji HKŠC u Sarajevu, pa kako bi dica učila rvatski, kad ga nema u ostalim školama pod jednim krovom.

Naziv KŠC recimo u Tuzli je "Franjo Kluz" dakle, lingvisti neka daju mišljenje po ovom pitanju, ali ja sam ubjedjena da si trebao ili " staviti pa veliko slovo, ili uopće veliko slovo nije nužno. Jer kao što rekoh u Tuzli se zove taj KŠC Franjo Kluz. U Sarajevu SV. Josip. :D nema hrvatski nigdje.
Last edited by SaraFina on 11/05/2018 15:40, edited 2 times in total.
Hafis

#26603 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Vaistinu je tako po tvom sopstvenom mišljenju.
vatrogasac

#26604 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote: Pisalo je i na bukvi vagina pa je Mujo hargiju polomio.
Koliko vidim osim imena jezika sve ostalo je napisano na čistom hrvatskom jeziku- kemija, prirodopis, računarstvo, zemljopis. upravo kao što se i danas ti predmeti ovdje zovu, to jest. gdje god je program na hrvatskom jeziku. Pa čak i u R Hrvatskoj.
Jedino ako ćeš me uvjeriti da je recimo kemija izvorna bosanska riječ.
Koji Mujo?

Nisi rekao kojim jezikom je Stipe iz Livna govorio još prije 100 i više godina, nego relativiziraš nazivima predmeta koji su se kroz historiju ove države često mijenjali.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26605 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Chmoljo »

Hafis wrote:

Ja mislim da je kemija ipak bosanska riječ. Inače bi se predmet u školi zvao hemija.
ma kakvi. kemija je izvorna hrvatska riječ koju je preuzelo indoevropsko jezičko stablo i dalje dilalo kroz osvajanja i kolonije.
The 51st State

#26606 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by The 51st State »

uostalom ko da je neko sporio doprinos bosnjaka katolika bosanskom jeziku, pa se kutnjak upalio.
armin071

#26607 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by armin071 »

Hafis wrote: Vego, čini mi se da bi ti nešto i obalio.
To ti je klasični trijas simptoma kod šećerne bolesti, tzv. 3P - poliurija, polifagija i polidipsija.
Moj savjet - izmjeriti jutarnju glikemiju uz obvezatni glukoza test opterećenja.
To su ti “fakulteti” iz Kiseljaka. :-)
Hafis

#26608 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote:
Koliko vidim osim imena jezika sve ostalo je napisano na čistom hrvatskom jeziku- kemija, prirodopis, računarstvo, zemljopis. upravo kao što se i danas ti predmeti ovdje zovu, to jest. gdje god je program na hrvatskom jeziku. Pa čak i u R Hrvatskoj.
Koji Mujo?

Nisi rekao kojim jezikom je Stipe iz Livna govorio još prije 100 i više godina, nego relativiziraš nazivima predmeta koji su se kroz historiju ove države često mijenjali.
Koliko vidim ti se izrazi nisu mijenjali. Imam svjedožbe mostarske gimnazije od 1921 pa ovamo i također se koriste izrazi bogoštovlje, kemija, povijest, računarstvo, prirodopis...
Znači nisu se mijenjali, u pravu si, ali u hrvatskom jeziku. I dosta, off smo ionako.
Hafis

#26609 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote:
Hafis wrote:

ma kakvi. kemija je izvorna hrvatska riječ koju je preuzelo indoevropsko jezičko stablo i dalje dilalo kroz osvajanja i kolonije.
Ne, to je izvorna bosanska riječ. Bosanski jezik je inače karakterističan po pretvartanju H u K, tako da djeca u školi po bosanskom jeziku uče i pišu izraze kao što su kemija, kirurgija, kromozom, kroničan, karizma, kolesterol, i dr.
Znači, kemija je čista bosanska riječ.
belfy

#26610 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by belfy »

cini mi se da u orginalu ide da je na tarabi pisalo to, a interesantno da ovaj izraz se najcesce koristi istocno. i da li igdje u BiH postoji Hrvatski KSC?
vatrogasac

#26611 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote:
Ne, to je izvorna bosanska riječ. Bosanski jezik je inače karakterističan po pretvartanju H u K, tako da djeca u školi po bosanskom jeziku uče i pišu izraze kao što su kemija, kirurgija, kromozom, kroničan, karizma, kolesterol, i dr.
Kao kod Deretića. Englezi prepisali od Srba riječnik. Chemistry.
Hafis

#26612 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

belfy wrote:
cini mi se da u orginalu ide da je na tarabi pisalo to, a interesantno da ovaj izraz se najcesce koristi istocno. i da li igdje u BiH postoji Hrvatski KSC?
Ne postoji. Malo mi se u onom fajtanju s 5-6 dijasporaca omaklo hrvatski u naslov KŠC-a.
Chmoljo

#26613 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Chmoljo »

Hafis wrote:Ne, to je izvorna bosanska riječ. Bosanski jezik je inače karakterističan po pretvartanju H u K, tako da djeca u školi po bosanskom jeziku uče i pišu izraze kao što su kemija, kirurgija, kromozom, kroničan, karizma, kolesterol, i dr.
za razliku od hrvatskog koji je mnogo praktičniji jer imenice daje po svojstima predmeta.

srbosjek, naprimjer.
Hafis

#26614 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote:
Hafis wrote:
Kao kod Deretića. Englezi prepisali od Srba riječnik. Chemistry.
Reci ti meni, sad bez zajebancije. Je li ispravno napisati mahrama ili marama. Samo nemoj reći da je oboje pravilno.
Jer u bosanskom jeziku što god napišeš, to je pravilno: liječnik - ljekar, hiljada-tisuća, stepen-stupanj..itd.
Pa jebote, sve da hoćeš ne možeš keca dobiti iz gramatike a lektori i nisu potrebni.
vatrogasac

#26615 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Evo je opet majorizacija Srba i Hrvata i to pred samim Predsjedništvom. Samo bosanski ćilim, a gdje su ova druga dva?
Bosanski ćilim od cvijeća posađen prekoputa Predsjedništva BiH

Image
Hafis

#26616 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Chmoljo wrote:
Hafis wrote:Ne, to je izvorna bosanska riječ. Bosanski jezik je inače karakterističan po pretvartanju H u K, tako da djeca u školi po bosanskom jeziku uče i pišu izraze kao što su kemija, kirurgija, kromozom, kroničan, karizma, kolesterol, i dr.
za razliku od hrvatskog koji je mnogo praktičniji jer imenice daje po svojstima predmeta.

srbosjek, naprimjer.
A da. To su lokalizmi. Ovaj je polahko nestao iz uporabe.
Doduše još je u uporabi Glavosjek (blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja), kolosjek i dr.
Chmoljo

#26617 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Chmoljo »

Hafis wrote:
Chmoljo wrote:

srbosjek, naprimjer.
A da. To su lokalizmi. Ovaj je polahko nestao iz uporabe.
Doduše još je u uporabi Glavosjek (blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja), kolosjek i dr.
a joj. pa jesam i ja...

i srbosjek je ta lokalna priča koju ljudi sa strane ne razumiju... pa naravno...
Hafis

#26618 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote:Evo je opet majorizacija Srba i Hrvata i to pred samim Predsjedništvom. Samo bosanski ćilim, a gdje su ova druga dva?
Bosanski ćilim od cvijeća posađen prekoputa Predsjedništva BiH

Image
Nisam ni znao da postoji bosanski ćilim od cvijeća. Znam za bosanskog konja, bosanski lonac, Bosanski Brod i Bosanski novi.
Vego, koja je razlika između bosanskog ćilima od cvijeća i recimo hercegovačkog ćilima od cvijeća ili šta ja znam...crnogorskog?
Fudo387

#26619 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Fudo387 »

Povijesnicar, lingvista, doktor, ribolovac i jebac kakvog Hercegovina ne pamti jos od vremena Ibrahima Jakica.
Nas drug Hafis.
Golemo.
vatrogasac

#26620 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote: Nisam ni znao da postoji bosanski ćilim od cvijeća. Znam za bosanskog konja, bosanski lonac, Bosanski Brod i Bosanski novi.
Vego, koja je razlika između bosanskog ćilima od cvijeća i recimo hercegovačkog ćilima od cvijeća ili šta ja znam...crnogorskog?
Pa i ja to govorim šta će drugi ili treći ili ovaj jezik pa onaj kada može lijepo bosanski u zemlji Bosni, ali de dokaži.
Hafis

#26621 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

vatrogasac wrote:
Hafis wrote: Nisam ni znao da postoji bosanski ćilim od cvijeća. Znam za bosanskog konja, bosanski lonac, Bosanski Brod i Bosanski novi.
Pa i ja to govorim šta će drugi ili treći ili ovaj jezik pa onaj kada može lijepo bosanski u zemlji Bosni, ali de dokaži.
E jebat ga. Da je to tako jednostavno, davno bi Englezi proklamirali zvanični britanski jezik.
Jebote, više od 50% ljudi u ovoj zemlji je išlo u školu i učilo po ondašnjem SH jeziku. I onda se malo zagruha, zapuca i pomiri, i djeco od danas ćemo taj jezik zvati ''bosanski''. Sve zaboravite od ranije.
Mislim, ako je nastala nova država, nije nastao i novi jezik. Slažeš li se?
Point.

#26622 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Bosanski jezik je mnogo stariji od izmišljenog SH jezika, tako da.
Hafis

#26623 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Jest, stariji - lahko, mehko, peterica, višlji, šehid.
Last edited by Hafis on 11/05/2018 16:24, edited 1 time in total.
vatrogasac

#26624 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by vatrogasac »

Hafis wrote:
vatrogasac wrote:
E jebat ga. Da je to tako jednostavno, davno bi Englezi proklamirali zvanični britanski jezik.
Jebote, više od 50% ljudi u ovoj zemlji je išlo u školu i učilo po ondašnjem SH jeziku. I onda se malo zagruha, zapuca i pomiri, i djeco od danas ćemo taj jezik zvati ''bosanski''. Sve zaboravite od ranije.
Mislim, ako je nastala nova država, nije nastao i novi jezik. Slažeš li se?
Koji službeni jezik je bio u bivšoj državi? Što ga promijeniše svi redom? Moj pradjed pričao bosanskim, tvoj pradjed dobio svjedočanstvo na kom pisalo da je učio bosanski i sada odjednom i ti i ja treba da pričamo srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.
SaraFina

#26625 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:Jest, stariji - lahko, mehko, šehid.

Okolo trbušni pantolodržač? Zeleno čehano četveronožno štapikalo? :D

Imate fetiš na to H "afisaga" :D
Post Reply