veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2013

Post Reply
irmanon

#276 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by irmanon »

Vala necu sa svakom ni da imam dijete, ne mozes normalnu djevojku naci u danasnje vrijeme :cry:
Da je meni kakvu latino Amerikanku dao bi sve :oops:
anonimus0007

#278 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by anonimus0007 »

ovo društvo ne potiče natalitet, ne podržava mlade roditelje, i kao takvo zaslužuje da propadne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#279 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Truba »

to je ja mislim zbog devetogodišnje škole
cyprus

#281 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by cyprus »

Ma lažu, to je samo kod Srba tako :oops:
Prpa.ba

#282 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Prpa.ba »

Rahat patnja. :lol: :lol: :lol:
VjecitiStudent

#284 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by VjecitiStudent »

Prpa.ba wrote:
Rahat patnja. :lol: :lol: :lol:
Hoce li u ovoj zemlji ostati iko osim politickih elita i njihovih drzavnih sluzbenika?
Gdje ce nahvatati robove da ih hrane?
Mister Yes

#285 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Mister Yes »

Drugim rječima, sve ide po planu.
Skijaš

#286 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Skijaš »

U prvi razred osnovnih škola u RS-u upisano je 9.890 učenika, dok je u FBiH upisano je 22.176 prvačića. U odnosu na prethodnu školsku godinu, u RS-u je ove školske godine upisano 2,6 posto manje djece u prvi razred, dok je u FBiH prvačića manje za oko devet posto.
U FBiH, prošle školske godine upisano je 22.176 prvačića, što je 10 posto manje učenika upisanih u prvi razred osnovne škole nego u godini prije te. U RS-u je prošle godine u školske klupe sjeo 9.901 prvačić, što je za 5,7 posto manje u odnosu na 2011.
2010. prvačića je bilo 22.227 i 2011. godine 21.841.
Djecu ne treba ni upisivati u škole iz kojih možeš izaći kao novinar a da ne znaš računati. Bolje je djeci da ovce čuvaju.
VjecitiStudent

#287 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by VjecitiStudent »

Sa ovakvim natalitetom, za pedeset godina u BiH ce biti svega 2 miliona stanovnika.
Alfons Kauders

#288 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Alfons Kauders »

Skijaš wrote:
U prvi razred osnovnih škola u RS-u upisano je 9.890 učenika, dok je u FBiH upisano je 22.176 prvačića. U odnosu na prethodnu školsku godinu, u RS-u je ove školske godine upisano 2,6 posto manje djece u prvi razred, dok je u FBiH prvačića manje za oko devet posto.
U FBiH, prošle školske godine upisano je 22.176 prvačića, što je 10 posto manje učenika upisanih u prvi razred osnovne škole nego u godini prije te. U RS-u je prošle godine u školske klupe sjeo 9.901 prvačić, što je za 5,7 posto manje u odnosu na 2011.
2010. prvačića je bilo 22.227 i 2011. godine 21.841.
Djecu ne treba ni upisivati u škole iz kojih možeš izaći kao novinar a da ne znaš računati. Bolje je djeci da ovce čuvaju.
Fakat :-)
Nadzornik

#289 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Nadzornik »

Neka se i Andjeli na nebu poj**u... :D
Basvod

#290 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Basvod »

VjecitiStudent wrote:Sa ovakvim natalitetom, za pedeset godina u BiH ce biti svega 2 miliona stanovnika.
I manje kad se ukalkulise iseljavanje.
BHfanatik

#291 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by BHfanatik »

Znaci ljudi prihvatite se posla, treba se vise kecketiti i nece biti problema :thumbup:
ulciscorr

#292 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by ulciscorr »

Bosnjaci ce ostati u intervalu 1.5 do 2 miliona i u narednih 50 godina... a Srbi ima da izgube vise od trecine danasnjeg broja, kao i Hrvati.
bdzs

#293 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by bdzs »

siddo89 wrote:Nije bitno koliko nas ima,bitno je da smo mi bosnjaci preko 50%
Sta cu ja to dobiti ako sa tobom budem brojao vise od 50%.
radostan dan

#294 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by radostan dan »

šta bi sa rahat-patnjom čuvenih sa x analitičara?
pa podaci su katastrofalni...
ako se ovako nastavi (a nastaviće se), samo mi je jedna scena iz top liste nadrealista na umu, doduše malo izmjenjena, umjesto pušaka u igri su polni organi...
eu uživo prati prenos bitke koga će više biti, i preskače zenit (jedan jedini koji je ostao) zid i slavodobitno kaže - uhhuu, pobjedili smo...
ko će bolan praviti djecu na ovakvom vremenu?
pa ljudima koji se na to odluče treba dati medalju za hrabrost. svako ko stupi u brak i proširuje porodicu automatski je kandidovan za - najplemenitiji podvig godine.
neće nas biti lafovi, neće nas biti...
nek sam i taj dan dočekao da se na ovu temu počne pričati realno i bez mistifikacija..
i ono malo što bude ostalo za nekih 50-100 godina, niti će znati odakle je, ni kome pripada, ni gdje će.
pokupiće ga jači.
austrija - da joj čisti klozete, zeland - da im popuni statistiku, amerika - da im krči šume.
eto vam rahat patnje. i jednima i drugima.
ako im ikada padne na pamet da obiđu postojbinu, zateći će jedno 150.000 ljudi, čuvaju ovce i đelju stelju.
lukomir, svuda oko nas.
radenska

#295 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by radenska »

Natalitet jednostavno mora padati kad ima u ovoj drzavi milion razloga za to.
veliki broj zena koje su zaposlene, to je na neodredjeno vrijeme, nema prijave, tj. rade na crno.
Kad ostanu trudne kriju dok se god stomak ne vidi.
Vecina (ne kazem svi) poslodavci samo gledaju da se rijese trudne zene iz svoje firme.
Naknada je minimalna, ono malo crkavice sto daju zenama za porodiljsku naknadu su ukinuli.
Dusa me boli kad vidim po forumima da zene mole za odjecu jer treba da se porode a nemaju sredstava da kupe djecici sta im treba.
Briga je nasu vlast koliko kosta oprema za dijete samo na pocetku, poslije da i ne govorim, oni imaju novca da svoju djecu posalju u najskuplje privatne skole i obezbijede im najskuplje automobile.

I jos nesto, ni nase drustvo bas ne odobrava trudnocu. Sama sam primjer. Imam 23 godine i djecaka od 8 mjeseci, svjetlost mog zivota. Hvala Bogu suprug i ja mozemo sve da mu obezbijedimo, ali dok sam bila trudna cula sam barem 10 puta od starijih ljudi, intelektualaca, kao sto nisi cekala da se zaposlis kad si vec fakultet zavrsila pa onda da se udajes i radjas. Sto ce ti djeca, mlada si provedi se. Sto ce ti ta obaveza. Sad te niko nece htjeti zaposliti kad kazes da imas malo dijete.
StupskaBitanga

#296 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by StupskaBitanga »

Bice nas sve manje. Vise staraca a manje djece. Hrvati ionako idu ka HR i EU a i ostali kako gdje koga ima hvata voz za odlazak iz ove crne rupe
Jay Gatsby

#297 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Jay Gatsby »

radostan dan wrote:šta bi sa rahat-patnjom čuvenih sa x analitičara?
pa podaci su katastrofalni...
ako se ovako nastavi (a nastaviće se), samo mi je jedna scena iz top liste nadrealista na umu, doduše malo izmjenjena, umjesto pušaka u igri su polni organi...
eu uživo prati prenos bitke koga će više biti, i preskače zenit (jedan jedini koji je ostao) zid i slavodobitno kaže - uhhuu, pobjedili smo...
ko će bolan praviti djecu na ovakvom vremenu?
pa ljudima koji se na to odluče treba dati medalju za hrabrost. svako ko stupi u brak i proširuje porodicu automatski je kandidovan za - najplemenitiji podvig godine.
neće nas biti lafovi, neće nas biti...
nek sam i taj dan dočekao da se na ovu temu počne pričati realno i bez mistifikacija..
i ono malo što bude ostalo za nekih 50-100 godina, niti će znati odakle je, ni kome pripada, ni gdje će.
pokupiće ga jači.
austrija - da joj čisti klozete, zeland - da im popuni statistiku, amerika - da im krči šume.
eto vam rahat patnje. i jednima i drugima.
ako im ikada padne na pamet da obiđu postojbinu, zateći će jedno 150.000 ljudi, čuvaju ovce i đelju stelju.
lukomir, svuda oko nas.
A šta bismo i da nas ima jedno 16 miliona? Kao npr. Holanđana - na površini manjoj od površine BiH. Kakvi smo, zamisli koje bismo tek tad probleme imali kad ne možemo organizovati ni ovo malo što nas ima.
radostan dan

#298 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by radostan dan »

da je gospodi u interesu, sve jedno kako se oni zvali, haso ili žika, pera, postoje stvari koje se mogu učiniti da se ljudi rasterete i da bez straha počnu razmišljati da se ostvare po pitanju roditeljstva, a to je osnovna želja i mladih, i njihovih roditelja, da dočekaju unuke.
je li teško državi podsticati proizvođače bebi opreme i hrane?
je li teško državi osloboditi ih nekih poreza?
je li teško državi osloboditi pdv-a kupca bebi hrane i opreme?
je li teško državi donijeti zakon da onaj koji konkuriše za posao, a ima porodicu i djecu, supruga/suprug nezaposlen, ima prednost u odnosu na ostale kandidate, kako u privatnom, tako i u državnom sektoru. u državnom posebno. u privatnom takođe olakšice za poslodavca.
je li teško donijeti zakon kao u srbiji, ako je majka nezaposlena i na birou, prvu godinu dana država subvencioniše 100 evra svaki mjesec na ime majke?
je li teško donijeti jebeni zakon da učitelji u školama uče djecu da čuvaju knjige, da se te knjige dogodine 1. septembra ponovo nađu u klupama za generaciju koja dolazi iza?
i još milion sitnih stvarti, koje kad se skupe na gomilu daju -nešto-.

aL jbg, izgleda da jeste.

gospođo radenska, vama svaka čast na hrabrosti i odlučnosti.
jadni smo mi, kada nam je jedna od najosnovnijih i najljepših ljudskih potreba postala - kocka i računica. a jeste. na žalost.
i ne treba kriviti mlade zbog toga što bježe od ili odlažu roditeljstvo. to govori da su svjesni stanja u kom se nalaze i da ne žele da prave socijalne slučajeve.
tuga.
dok se po zapadu milioni bore i troše nemilice kako bi se ostvarili kao roditelji, naši, koji su zdravi - mogu a ne smiju.
dupla tuga.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#299 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Truba »

nije bitan kvantitet nego kvalitet :P :P :P
StupskaBitanga

#300 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by StupskaBitanga »

imat ces vecinski bosnjacku Bosnu,domovinu Bosnjaka
Vela havle