veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2013

Post Reply
cecilo

#1 veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2013

Post by cecilo »

koji je uzrok tome?
animals

#2 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by animals »

cecilo wrote:koji je uzrok tome?
Da nije mozda opismenjavanje :D
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#3 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by antimobbing »

Fašizam već 20 godina.
vaučer

#4 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by vaučer »

Siromaštvo i egzistencijalna nesigurnost.
Bit će i gore.
It_is_a_Leclerc

#5 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by It_is_a_Leclerc »

Zapravo, pad natelita je u sedam kantona koji odavno pokazuju da su svrha samima sebi, i iz kojih se građani masovno sele u industrijski i politički stabilnije kantone, ili idu van zemlje. Uzroci su ekonomske prirode.
pemanapemani

#6 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by pemanapemani »

Strategija idiotske "rahat patnje".
cyprus

#7 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by cyprus »

Ma ovo je laž... Zna se da natalitet pada samo Srbima 8-)
agnostic_front

#8 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by agnostic_front »

It_is_a_Leclerc wrote:Zapravo, pad natelita je u sedam kantona koji odavno pokazuju da su svrha samima sebi, i iz kojih se građani masovno sele u industrijski i politički stabilnije kantone, ili idu van zemlje. Uzroci su ekonomske prirode.
koji su to kantoni? Onako na prvu bih rekao da u ovih sedam ne spadaju KS, TK i možda ovaj Ze-Do ili USK?
Josip321

#9 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Josip321 »

Strah i sebičnost ljudi. Počevši od mene.
Šveđanin

#10 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Šveđanin »

Ima li ko da nam postavi onu tabelu sa slikama ko gradovima/kantonima gdje bi se moglo vidjeti ko kako stoji?

Tačne podatke ne znam, ali znam da Srbima frapantno pada natalitet, tj odavno ih više umire nego što se rađa, za Bošnjake znam da su u nešto povoljnijem položaju, ali i dalje nedovoljno dobro.
crnoplavo

#11 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by crnoplavo »

Šveđanin wrote:Ima li ko da nam postavi onu tabelu sa slikama ko gradovima/kantonima gdje bi se moglo vidjeti ko kako stoji?

.
:thumbup: i mene zanima odnos po gradovima natalitet svedani-imigranti
Šveđanin

#12 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Šveđanin »

crnoplavo wrote:
Šveđanin wrote:Ima li ko da nam postavi onu tabelu sa slikama ko gradovima/kantonima gdje bi se moglo vidjeti ko kako stoji?

.
:thumbup: i mene zanima odnos po gradovima natalitet svedani-imigranti
Bogami Malme se bliži 50% - 50% , ali treba dosta vremena i za to.. :-D Za ostale gradove treba još vremena..

A za one koji se pitaju šta podiže natalitet?
Zajedničko odgajanje djeteta podiže natalitet

Učestvovanjem u svakodnevnom životu porodice i kućnim poslovima švedski očevi zaslužni su za najviši procenat radno aktivnih žena u Evropskoj uniji, ali i za visok natalitet Švedske, pokazuju podaci Eurostata.

"Sistem ohrabruje očeve da preuzmu odgovornost, sistem odgaja građane", ističe Ana Singer, profesorka građanskog prava na Univerzitetu u Upsali.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt nije nikada krio da voli usisavati prašinu, a njegova bivša supruga Filipa napredovala je u politici istovremeno kada i on. Njih dvoje roditelji su troje djece.

Singer napominje da i nakon razvoda švedski roditelji na jednak način učestvuju u odgoju djece od 1976. godine, jer "prevladava ideja da je djetetu dobro kada ima dobre odnose sa oba roditelja".

"Jednakost nije samo ideološko, već i ekonomsko pitanje", ocenjuje Lars Plantin, sociolog na Univerzitetu u Malmeu, stručnjak za roditeljstvo.

On objašnjava da djeca sa godinu dana mogu u jaslice za skromnu svotu jer je država ocijenila "da joj je preskupo da polovinu stanovništva drži van radnog procesa. Nije riječ o tome da bi muškarci trebalo da sjede kod kuće, već o tome da se žene uključe u svijet rada".
Prema podacima Eurostata za 2011, radna aktivnost žena u EU najveća je baš u Švedskoj: 77,2 posto.

Lotta Persson, analitičarka u Nacionalnom institutu za statistiku, ocjenjuje da učešće očeva u porodiljskom i roditeljskom odsustvu i uopšteno u podizanju djece objašnjava i visok natalitet Švedske.

Prema podacima Eurostata za 2011, natalitet je iznosio 1,9 djeteta po ženi, čime je Švedska zauzela treće mjesto u Evropi, iza Irske i Francuske.

Od 2011, švedski očevi imaju i svoj časopis Pappa namijenjen onima koji žele više vremena da provoditi sa djecom i uključe se ravnopravno u sve aktivnosti, od šetnje kolicima do otvaranja bolovanja zbog bolesti djeteta.
Porodiljsko za oba roditelja

Švedska je porodiljsko odsustvo za oba roditelja uvela 1974. godine ali su ga majke tada koristile u 99,5 procenata. I danas je taj procenat veći od onog koji otpada na očeve: 75 posto. Uvođenje obaveznih mjesec dana samo za očeve, koje je uslijedilo 1995. primoralo je muškarce da se uključe u ovo pitanje, a 2002. godine uveden je i drugi mjesec.

Porodiljsko odsustvo je pravo i očeva i majki

Švedska je korištenje roditeljskog dopusta za oba roditelja stimulisala i ekonomskim mjerama pa tako roditelji koji odluče da jednako podijele odsustvo primaju svaki po 120 eura mjesečno više od drugih.
StupskaBitanga

#13 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by StupskaBitanga »

Kreševo Kiseljak, Jajce, Vitez, Busovaču, Bugojno napuštaju Hrvati i idu ili ka EU ili HR a Muslimani-Bošnjaci se sve više okreću Sarajevu gdje neko od familije iz inostranstva-dijaspore kupi stan pa hajde da ga čuva. Ima ovakvih slučajeva i kao što nego gore reče sve će više i više biti aa neka područja će biti sve pustija
Last edited by StupskaBitanga on 14/07/2013 02:47, edited 1 time in total.
vivaldi

#14 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by vivaldi »

StupskaBitanga wrote:neka područja će biti sve pustija
urbanizacija traje vec decenijama svugdje u svijetu, jedini ko je imao kontra porces je bio pol pot koji je ljude iz gradova tjerao u sela.

otkako je izmisljen traktor na selu se stvorio ogroman visak radne snage, a i nema vise patrijarhata. sada svi hoce da se skoluju, da idu na kocerte, kina, da vidjaju neke nove ljude, gledaju izloge...cak ni mali gradovi nemaju buducnost i sve ide ka metroplizaciji
cyprus

#15 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by cyprus »

vivaldi wrote:
StupskaBitanga wrote:neka područja će biti sve pustija
urbanizacija traje vec decenijama svugdje u svijetu, jedini ko je imao kontra porces je bio pol pot koji je ljude iz gradova tjerao u sela.

otkako je izmisljen traktor na selu se stvorio ogroman visak radne snage, a i nema vise patrijarhata. sada svi hoce da se skoluju, da idu na kocerte, kina, da vidjaju neke nove ljude, gledaju izloge...cak ni mali gradovi nemaju buducnost i sve ide ka metroplizaciji
Ja smatram da bi makar sva (urbana) opštinska središta morala imat budućnost... Na tome treba raditi...
vivaldi

#16 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by vivaldi »

cyprus wrote:Ja smatram da bi makar sva (urbana) opštinska središta morala imat budućnost... Na tome treba raditi...
zivot u malim mjestima je uzasno monoton i destimulativan i ne znam da li ga je uospte moguce napraviti zanimljivim. ne mislim naravno da ce ti mali gradici bukvalno ostati bez ijednog stanovnika, ali na kraju krajeva ne znam ni zbog cega je vazno da se drze posto poto u zivotu..who cares
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#17 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Velkoski »

Legalan abortus.
Desnik

#18 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Desnik »

Sarajevo,Tuzla, Zenica, Bihać, Banjaluka, Bijeljina i Mostar, kao centri kantona,regije ili države,
i kao univerzitetski centri, imaju sasvim sigurnu budućnost.
Živinice, Srebrenik, Gračanica, Lukavac, Visoko, Tešanj, Široki Brijeg takođe mogu rasti,
jer su privredni centri koji se puno ne odseljavaju ka centrima kantona nego zadržavaju vlastito stanovništvo,
i oni će takođe rasti, ali samo ako zadrže trend privrednog uspona u vlastitim sredinama.
Ostala mjesta će se prazniti i puniti gore nabrojane gradove.
belfy

#19 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by belfy »

vivaldi wrote:
cyprus wrote:Ja smatram da bi makar sva (urbana) opštinska središta morala imat budućnost... Na tome treba raditi...
zivot u malim mjestima je uzasno monoton i destimulativan i ne znam da li ga je uospte moguce napraviti zanimljivim. ne mislim naravno da ce ti mali gradici bukvalno ostati bez ijednog stanovnika, ali na kraju krajeva ne znam ni zbog cega je vazno da se drze posto poto u zivotu..who cares
inace te vidim kao ozbiljnog forumasa, ali ovo kao da ti je dijete pisalo.

niko ne drzi te krajeve "posto-poto". oni se sami drze. jednom kad ih ne bude bilo ti ces prvi osjetiti na cijenama na pijaci i u piljarama. to nije zaostavstina sistama, niti bilo cega slicnom. to imaju sve zemlje i s razlogom. siguran sam da znas i kojim, samo o tome nisi razmisljao dok si ovo pisao. jedna Ukrajina ima takve, a mi smo gospoda...bas...

P.S. sad si mi pao u ocima u verziju "od Marin dvora do Kozije cuprije". tanko vala, a siguran sam da i sam o sebi mislis bolje.
Hrulj

#20 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Hrulj »

belfy wrote:
vivaldi wrote:

niko ne drzi te krajeve "posto-poto". oni se sami drze. jednom kad ih ne bude bilo ti ces prvi osjetiti na cijenama na pijaci i u piljarama. to nije zaostavstina sistama, niti bilo cega slicnom. to imaju sve zemlje i s razlogom. siguran sam da znas i kojim, samo o tome nisi razmisljao dok si ovo pisao. jedna Ukrajina ima takve, a mi smo gospoda...bas...

P.S. sad si mi pao u ocima u verziju "od Marin dvora do Kozije cuprije". tanko vala, a siguran sam da i sam o sebi mislis bolje.
Situacija bi se sama stabilizovala. Pojavilo bi se jeftino zemljiste sto bi uvjetovalo razvoj farmerske proizvodnje. Odnosno, ultimativno pozitivna stvar :)
graue_maus

#21 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by graue_maus »

ma dobro je da se rodi i toliko djece , kod tako napredne i sredjene drzave .........
vivaldi

#22 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by vivaldi »

belfy wrote:
vivaldi wrote:

mislim ipak da ti nisi shvatio moj post, jer takav previd mi se ne bi mogao desiti - kada u nesto nisam siguran ja se uvijek ogradim.

nasoj poljprivredi treba modernizacija, a mehanizacija je strasno napredovala - cak ni sezonski radnici u razvijenim zemljama uskoor nece biti potrebni jer se izmsiljaju masine za sve i svasta.

kod nas je situacija ionako naopaka, poljoprivredni proizvodi se uvozi i sa kraja svijeta, dok nasi nemaju trziste, a pritom cak imas hilajde neobradjenih hektara. Nasoj poljoprivredi treba ukrupnjavanje i modenrizacija, a tada uospte nema potrebe za brojnom radnom snagom. Danas je to sve rascjepkano, a mi smo cak i prije rata imali UPI - udruzenu poljoprivrednu industriju koja je uposaljavala hiljade.

jednostavno nema potrebe, pogledaj samo primjer australije - jedan od najrazvijenih i povrsinom najvecih zemalja na svijetu, a sva populacija strpana u 5 velikih gradova pa im nista ne fali.

sto tice malih gradova, nisam ni rekao da ih drzava drzi u zivotu, vec da ne mislim da bi strateski plan drzave u buducnosti trebao biti da ih drzi u zivotu po svaku cijenu - naravno treba pomoci u granicama do kada to ima smisla i logike.

sto se tice kozje cuprije, vjeruj mi da i mene takvi nerviraju - ako ikada istaknem da je to sto sam rodjen u sarajevu moj najveci uspjeh, to ce znaciti da sam propao u zivotu i da me drugi izdrazvaju.
Desnik

#23 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Desnik »

Hrulj wrote: Situacija bi se sama stabilizovala.
Pojavilo bi se jeftino zemljiste sto bi uvjetovalo razvoj farmerske proizvodnje.
Odnosno, ultimativno pozitivna stvar :)
Imaš i sada masu neobrađenog zemljišta na sve strane,
i ne dešava se "ultimativni" razvoj poljoprivrede.
Da bi se pokrenula poljoprivreda i sljedstveno tome povećala zaposlenost i natalitet
treba puno više od pražnjenja teritorije od stanovništva :lol: :lol: :lol:
belfy

#24 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by belfy »

da, zbog te nepotrebnosti sezonskih radnika imamo vijest da u Finskoj nedostaje beraca malina, iako im je dnevnica jako dobra. isto tako vidimo nestajanje manjih gradova i pretvaranje istih u automatske farme...

i sa onim PS-om nisam mislio da istices porijeklo, nego pokazujes razmisljanje ograniceno tim urbanim dijelom. pogledaj samo temu Basca i trebalo bi biti dovoljno da obori tvoj argument, da ne idemo u brojeve i geografiju...
Hrulj

#25 Re: veliki pad nataliteta u federaciji bosne i hercegovine 2

Post by Hrulj »

Desnik wrote:
Hrulj wrote: Situacija bi se sama stabilizovala.
Pojavilo bi se jeftino zemljiste sto bi uvjetovalo razvoj farmerske proizvodnje.
Odnosno, ultimativno pozitivna stvar :)
Imaš i sada masu neobrađenog zemljišta na sve strane,
i ne dešava se "ultimativni" razvoj poljoprivrede.
Da bi se pokrenula poljoprivreda i sljedstveno tome povećala zaposlenost i natalitet
treba puno više od pražnjenja teritorije od stanovništva :lol: :lol: :lol:
Na papiru ima gomila zemljista. Medjutim to su sve baste, avlije i njivice za licnu upotrebu, pokoja ledina za rostiljanje i to ti je to. A nece nitko da je prodaje, kaze nek se nadje. Farma zahtjeva minimalno 100 duluma, idealno 500 duluma zemljista. Ima li neko mjesto gdje mozes to kupiti u komadu?
Post Reply