Molim te da mi kazes koje to Europa ima mehanizme za onemogucavanje teritorijalnih nacionalistickih pretenzija? Nema ih, jer i u svojoj kuci nije pomela i ne zna kako. Baskijci imaju zakazan referendum za odvajanje od Spanije, a Catalunja je skoro pa neovisna. Po raspolozenju baskijaca koji jos pamte Frankovo maltretiranje, referendum ce proci. Europa ne cini nista po pitanju svoje punopravne clanice, pa nece ni po mom uciniti pogotovo. Tako, da eventualno neko zavrtanje ruke ili ucjena politicaru za njegove aferima ili kriminalne radnje i to je sve. A ostalo je na nama, pa nam samo nedostaje da to skontamo.dallton wrote:nisam nikad ni tvrdio da su nekoga ljudske zrtve tangirale narocito - ali kod nas ima kvacka...ni bosnjaci ni hrvati nisu jevreji koji su morali otici preko bare ili u izrael, znaci oni su jos tu, a ne vidim da svi klicu zivjela pc domovina svih nas....drugi strateski razlog je slamanje velikosrpskog nacionalizma koji ce se u suprotnom siriti preko svojih prirodnih granica i biti stalna smetnja...ima toga jos....
Velike promjene u BiH?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#26 Re: Velike promjene u BiH?
-
dallton
#27 Re: Velike promjene u BiH?
mislim da sam gore razjasnio, post koji sam postavio govori o tome na koji se nacin raspravlja o bih u evropi i razlicite pozicije, ni momenta nisam tvrdio da ocekujem ili zagovaram bilo kakvo cinjenje od strane eu ....i kao sto je @bihac gore rekao u nesto pesimisticnom tonu, svi cemo biti sebi prepusteni, vise manje, ali oni koji misle da imaju zaledje ce se najvise iznenaditi, i onda je vrijeme da mi sami dovrsimo framework za bih ali iznutra, sopstvenim snagama, s tim sto ce se vanjski igraci rasporediti strateski na sudijskoj linijiKatarinaKosaca wrote:Molim te da mi kazes koje to Europa ima mehanizme za onemogucavanje teritorijalnih nacionalistickih pretenzija? Nema ih, jer i u svojoj kuci nije pomela i ne zna kako. Baskijci imaju zakazan referendum za odvajanje od Spanije, a Catalunja je skoro pa neovisna. Po raspolozenju baskijaca koji jos pamte Frankovo maltretiranje, referendum ce proci. Europa ne cini nista po pitanju svoje punopravne clanice, pa nece ni po mom uciniti pogotovo. Tako, da eventualno neko zavrtanje ruke ili ucjena politicaru za njegove aferima ili kriminalne radnje i to je sve. A ostalo je na nama, pa nam samo nedostaje da to skontamo.dallton wrote:nisam nikad ni tvrdio da su nekoga ljudske zrtve tangirale narocito - ali kod nas ima kvacka...ni bosnjaci ni hrvati nisu jevreji koji su morali otici preko bare ili u izrael, znaci oni su jos tu, a ne vidim da svi klicu zivjela pc domovina svih nas....drugi strateski razlog je slamanje velikosrpskog nacionalizma koji ce se u suprotnom siriti preko svojih prirodnih granica i biti stalna smetnja...ima toga jos....
ovaj boldirani dio si lijepo napisala - na moje opste izenadjenje (kako god sad to nekima zvucalo) ali smo i s ovom teskom situacijom prvi put pravilno skontali sta se radi i u kojem pravcu, i na vanjskom i na unutarnjem planu
-
Abacija
#28 Re: Velike promjene u BiH?
dallton wrote:stolica
Jako slikovito i duhovito opisano.dallton wrote:da ne zaboravim - dejton je jos uvijek medjunarodni ugovor zemalja potpisnica, plus garantori sa svih strana, znaci ako ovdje pocne igranka nece biti puno stolica za sjedenje
-
MARIJANK
#29 Re: Velike promjene u BiH?
zagazaga wrote:Traži se dogovor,a znaju da ga nema!
Ja mislim da smo mi svi njima dosadili i da će oni još malo dotjerati dejtonski sporazum i reći e vako vam je,i da nas
skinu sa dnevnog reda.
Na jednoj strani 'RS' etnički očišćena skoro skroz, iza nje stoji Srbija a iza svega toga stoji Rusija.
Na suprotnoj strani Bošnjaci i Hrvati u Federaciji koji se ponašaju kao pas i mačka.
Ne treba biti filozof pa vidjeti u kojem će se smjeru stvari odvijati.
-
Abacija
#30 Re: Velike promjene u BiH?
Ja se samo pitam sta TI licno radis da se situacija smiri.MARIJANK wrote:
Na jednoj strani 'RS' etnički očišćena skoro skroz, iza nje stoji Srbija a iza svega toga stoji Rusija.
Na suprotnoj strani Bošnjaci i Hrvati u Federaciji koji se ponašaju kao pas i mačka.
-
MARIJANK
#31 Re: Velike promjene u BiH?
Pa tko kaže da je situacija napeta.Abacija wrote:Ja se samo pitam sta TI licno radis da se situacija smiri.MARIJANK wrote:
U Hrvatskoj se ponašaju kao da je BiH na grenlandu.Srbija također.
Ovi iz 'RS' su totalno odvojeni od događanja u Federaciji.
Tako da nikakvih nekih velikih gibanja nema.
Ima jedna izreka:' Bosna šaptom pade'
Ako i bude nekih tektonskih političkih poremećaja (u smislu odcijepljenj RS-a)to će biti 'šaptom'.
- cogni
#32 Re: Velike promjene u BiH?
Moje misljenje je sasvim drukcije. Kako se cini svijet tone u gadnu recesiju, pogotovo SAD, tako da je tesko za povjerovati da ce Obama imati resursa da se bavi BiH, pogotovo u smislu da SAD trosi energiju na nametanje svoje volje. Prije bih rekao da ce se i rjesenje gorucih tema odlagati nego sto ce se primireni problemi tipa BIH otvarati.Bihac_4_ever wrote:
Sta znace svi ovi istupi? Namjera? Nesto se desava?
Moje skromno misljenje je da od ustavnih promjena nema nista u narednih godinu-dvije, vec da ce politicari biti prinudjeni da pokusaju da prebrode nastupajucu krizu sa sto manje stete. Poslje izbora 2010-te bi mogle doci na red promjene ustava, sto znaci opet zastoj, jer su i narednie dvije-tri godine vjerojatno izgubljene. Mislim da je vraska steta sto ti uzastopni zastoji od dvije-tri godine nisu prosarani nekim periodima napredka, makar od pola godine.
-
Abacija
#33 Re: Velike promjene u BiH?
Pa ti sam u proslom postu. Nije valjda da patis od amnezije?MARIJANK wrote:
Pa tko kaže da je situacija napeta.
Nemoj mijesati Hrvatsku i Srbiju kada ih nisi pomenuo ni u prvom postu.MARIJANK wrote:U Hrvatskoj se ponašaju kao da je BiH na grenlandu.Srbija također.
Ah da, zaboravio sam da patis od amnezije.
Kako te sramota nije to govoriti pored protjeranih Hrvata sa tih podrucja?MARIJANK wrote:Ovi iz 'RS' su totalno odvojeni od događanja u Federaciji.
A tebi se od dragosti brada trese na tu pomisao. Eno ti @cognija pa se uhvatite u kolo.MARIJANK wrote:Tako da nikakvih nekih velikih gibanja nema.
Ima jedna izreka:' Bosna šaptom pade'
Ako i bude nekih tektonskih političkih poremećaja (u smislu odcijepljenj RS-a)to će biti 'šaptom'.
-
Abacija
#34 Re: Velike promjene u BiH?
Pricas jedno a mislis SECESIJA, SECESIJA, SECESIJA...cogni wrote:Moje misljenje je sasvim drukcije. Kako se cini svijet tone u gadnu recesiju, pogotovo SAD, tako da je tesko za povjerovati da ce Obama imati resursa da se bavi BiH, pogotovo u smislu da SAD trosi energiju na nametanje svoje volje. Prije bih rekao da ce se i rjesenje gorucih tema odlagati nego sto ce se primireni problemi tipa BIH otvarati.Bihac_4_ever wrote:
Moje skromno misljenje je da od ustavnih promjena nema nista u narednih godinu-dvije, vec da ce politicari biti prinudjeni da pokusaju da prebrode nastupajucu krizu sa sto manje stete. Poslje izbora 2010-te bi mogle doci na red promjene ustava, sto znaci opet zastoj, jer su i narednie dvije-tri godine vjerojatno izgubljene. Mislim da je vraska steta sto ti uzastopni zastoji od dvije-tri godine nisu prosarani nekim periodima napredka, makar od pola godine.
-
bihmak
#35 Re: Velike promjene u BiH?
eh lijepo bi bilo kad bi ovi sastanci s visokim zvanicnicima predstavljali neki pocetak velikih-ili bilo kakvih promjena u zemlji..
-
zavrzlama
#36 Re: Velike promjene u BiH?
Desava se priprema Dejtona II.....pustaju se likovi ala Dodik da usijaju situaciju do tacke kljucanja i da imaju povod da poniste Dejton ili ga izmijene do te mjere da se oduzmu instrumenti secesionizma i da svi narodi u BIH prihvate BIH kao svoju drzavu...ukoliko bude otpora toj reviziji Dejtona....velike sile ce izabrati jednu od dvije moguce i realne opcije:Bihac_4_ever wrote:Moje misljenje je da se je pocelo jako pricati o situaciji u BiH,prvo zajednicko pismo Holbrook-a i Esdauna,"rucak" Silajdzica sa predstavnicima Britanije,Govor Doris Pack i Rehn-a u vijecu evrope,predsjednicki izbori u SAD-u (koji bi znacio veliki uticaj americke administracije na politicki zivot u BiH,naravno ako Obama bude predsjednik(Biden-prijatelj BH jos u ratu),danasnja rasprava vijeca evrope o BiH,danasnji govor P.Esdauna...itd.
Izazvat ce kontrolirani sukob i slomit Dodika i secesinisticki aparat u tom entitetu....ILI
Krenut ce u crtanje novih mapa i pristupit ce podjeli BIH.....
prva opcija je izglednija...
treceg nema.....jer stagnacija drustva u BIH puno kosta i MZ je odlucila da prekine ovu igru...prvi korak velikih sila ce biti da iskljuce hrvatsku i srbiju iz upletanja u rjesavanje BIH problema(davanja do znanja domacim secesionistima da ne racunaju na pomoc maceha preko Save i Drine)...drugi korak je smjena Dodika i Silajdjica...a treci korak je slamanje otpora pristalica ovih smijenjenih....
- Lincoln-Burrows
#37 Re: Velike promjene u BiH?
Pa recimo da si dobro obrazložila, meni ne odgovara ni jedna od tih opcija,zavrzlama wrote:velike sile ce izabrati jednu od dvije moguce i realne opcije:
Izazvat ce kontrolirani sukob i slomit Dodika i secesinisticki aparat u tom entietu....ILI
treceg nema.....jer stagnacija drustva u BIH puno kosta i MZ je odlucila da prekine ovu igru...
znači unitarna država koja bi vjerojatno bez Srba i Hrvata bila isključiva (pretpostavka)
ili pak neko protjerivanje nepoželjnih. Meni bi odgovarao dogovor o fed.jedinicama
a na žalost nahebat ćemo baš mi koji smo manjina u sredinama gdje je jedan narod većinski.
-
zavrzlama
#38 Re: Velike promjene u BiH?
Nije slamanje Martica i RSK stvaranje unitarne Hrvtaske....niti slamanje secesionizma u BIH stvarnje unitarne BIH..unitrana BIH je sarena laza i propagandni trik da se zadrzi entitetsko uredjenje i svi vidovi diskriminacije koji oni nose sa sobom..Lincoln-Burrows wrote:Pa recimo da si dobro obrazložila, meni ne odgovara ni jedna od tih opcija,zavrzlama wrote:velike sile ce izabrati jednu od dvije moguce i realne opcije:
Izazvat ce kontrolirani sukob i slomit Dodika i secesinisticki aparat u tom entietu....ILI
treceg nema.....jer stagnacija drustva u BIH puno kosta i MZ je odlucila da prekine ovu igru...
znači unitarna država koja bi vjerojatno bez Srba i Hrvata bila isključiva (pretpostavka)
ili pak neko protjerivanje nepoželjnih. Meni bi odgovarao dogovor o fed.jedinicama
a na žalost nahebat ćemo baš mi koji smo manjina u sredinama gdje je jedan narod većinski.
Velis najebat ce oni koji su manjine,a koji zive gdje je vecinski narod....pa sam sebe pobijes i kazes zalazes se za federalne jedinice..eto u tvojoj federalnoj jedinici manjine nece najebat...ti @burrovse neznas ni kad bi kakio ni kad bi piskio....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#39 Re: Velike promjene u BiH?
Nije. Zemlja je bila okupirana, Hrvati nasilno protjerani sa tog područja, lokalno stanovništvo naoružano, nudila im se autonomija nisu htjeli. A ovdje govorimo o Ustavu, odnosno njegovom eventualnom sadržaju.Nije slamanje Martica i RSK stvaranje unitarne Hrvtaske..
- Lincoln-Burrows
#40 Re: Velike promjene u BiH?
Već sam pisao o tome jednostavno mi dosadi ponavljatizavrzlama wrote:
Velis najebat ce oni koji su manjine,a koji zive gdje je vecinski narod....pa sam sebe pobijes i kazes zalazes se za federalne jedinice..eto u tvojoj federalnoj jedinici manjine nece najebat...ti @burrovse neznas ni kad bi kakio ni kad bi piskio....![]()
![]()
![]()
Ali eto još jednom ukratko:
Fed.jedinica mora osigurati onolika prava drugim narodima koliko će imati
prava članovi njihovog naroda u drugoj fed. jedinici. Stop.
Sad je samo pitanje hoće li se pripadnici hrvatske jedinice odreći mene
u drugoj fed.jedinici. Vjerujem da neće.
U Fed.jedinicama manjine su zaštićene u odnosu na unitarnu državu ili u najgorem slučaju raspad države,
tad ne znam koliko bi pametno bilo da nastavim život u Kaknju.
- and
#41 Re: Velike promjene u BiH?
ne znam stvarno šta mislite više pod tom unitarnom državom?Lincoln-Burrows wrote:Već sam pisao o tome jednostavno mi dosadi ponavljatizavrzlama wrote:
Velis najebat ce oni koji su manjine,a koji zive gdje je vecinski narod....pa sam sebe pobijes i kazes zalazes se za federalne jedinice..eto u tvojoj federalnoj jedinici manjine nece najebat...ti @burrovse neznas ni kad bi kakio ni kad bi piskio....![]()
![]()
![]()
![]()
U Fed.jedinicama manjine su zaštićene u odnosu na unitarnu državu ili u najgorem slučaju raspad države,
ako bi recimo hrvati u jakim institucijama bih štitili prava hrvata u cijeloj bih,i da recimo u tim institucijama imaju 1/3 vlasti da li je to unitarna država?
- Lincoln-Burrows
#42 Re: Velike promjene u BiH?
Nije to unitarna država, to ti dobro znaš jer 1/3 znači jednakopravnost, a jedan čovjek jedan glas je unitarna.and wrote:
ne znam stvarno šta mislite više pod tom unitarnom državom?
ako bi recimo hrvati u jakim institucijama bih štitili prava hrvata u cijeloj bih,i da recimo u tim institucijama imaju 1/3 vlasti da li je to unitarna država?
I da je tako ne bi došlo ni upitno TVkanal, ni entitet (kulturni , zavičajni, ma što značilo).
-
zavrzlama
#43 Re: Velike promjene u BiH?
pa sta ce nam federalne jedinice ako ce svi imati ista [email protected] jedinice trebaju samo iz razloga da se dobije Ustavni okvir da se secesija olaksa i da joj se legalitet ...a druga stvar postojanja federalnih jedinica je zelja za stvaranjem teritorije gdje bi se manjinski narodi mogli ekonomski i natalitetom kontrolisati da nebi sutra ugrozili vecinski narod u toj federalnoj jedinici...jer recimo uspostavi se "hrvatska federalna jedinica"(odmah u stratu "ime" segregacija za ostala dva naroda koji su konstutivni) i nakon 30 godina recimo bosnjaci postanu vecinski narod u toj federalnoj jedinici...sta onda....zato je cilj federalnih jedinica da ne osiguraju ekonomski,kulturni i vjerski napredak manjinama da nebi ugrozili vecinu..to radi danas rs...sutra ce to raditi hrvatka federalna jedinica itd....zato nema federalnih jedinica...nego i ti i ja u parlamentu BIH zajednickim snagama da se borimo da ti kao hrvat u Kaknju budes ravnopravan isto kao i bosnjak u Capljini..torovi i federalne jedinice nisu za balkance ..mi smo malo zesca stoka za demokratiju i davanje prava drugim gdje su manjina..ja da sam hrvat bi radije rusio entitete..nego radi komada Hercegovine se odrerkao rs-a i pola federacije...Lincoln-Burrows wrote:Već sam pisao o tome jednostavno mi dosadi ponavljatizavrzlama wrote:
![]()
![]()
![]()
Last edited by zavrzlama on 23/10/2008 19:04, edited 1 time in total.
-
MARIJANK
#44 Re: Velike promjene u BiH?
and wrote:
U kojim pravnim knjigama piše da je federalni ustroj države , zabranjeni ustroj države?
I tko to u državi propisuje hoće li ona biti federalna ili unitarna?
-
zemo_online
#45 Re: Velike promjene u BiH?
u kojem drzavnom ustavu na svijetu postoje konstitutivni narodi,osim u bih? zna li neko?jesu li u njmackom ustavu njemci konstitutivni,u francuskom francuzi,ruskom rusi ...............
-ovo stalno pozivanje na konstitutivnost moze da se tumaci i kao pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja u odredjenim uvjetima.
-ovo stalno pozivanje na konstitutivnost moze da se tumaci i kao pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja u odredjenim uvjetima.
- and
#46 Re: Velike promjene u BiH?
zabranjeno je valjda praviti etnički čiste federalne jedinice na način da se pobije,siluje popljačka protjera.....MARIJANK wrote:and wrote:
U kojim pravnim knjigama piše da je federalni ustroj države , zabranjeni ustroj države?
I tko to u državi propisuje hoće li ona biti federalna ili unitarna?
niko ne propisuje sve je stvar dogovora,ali o tome se moglo razgovarati i 1992,da je to bio problem,problem je bio drugi.
-
MARIJANK
#47 Re: Velike promjene u BiH?
zavrzlama wrote: mi smo malo zesca stoka za demokratiju i davanje prava drugim gdje su manjina...
E onda razumiješ želju, nas BiH Hrvata, za demontiranjem Federacije BiH.
- and
#48 Re: Velike promjene u BiH?
ti si izgleda nešto prespavao,ili si tako mlad.gotovo je toSarajevcac wrote:Vjerovatno ce se u buducnosti konstatovati da su razlike izmedju naroda nepremostive pa ce se krenuti u realizaciju onog sto se desilo u SSSR-u, Cehoslovackoj...
-
klixober
#49 Re: Velike promjene u BiH?
A ko si ti da govoris u ime cijelog naroda?MARIJANK wrote:zavrzlama wrote: mi smo malo zesca stoka za demokratiju i davanje prava drugim gdje su manjina...
E onda razumiješ želju, nas BiH Hrvata, za demontiranjem Federacije BiH.
-
MARIJANK
#50 Re: Velike promjene u BiH?
Mi BiH Hrvati krećemo praviti sad treću federalnu jedinicu. Praviti ćemo je tako da nikoga nećemo ni pobiti ni silovati ni pljačkati.and wrote: zabranjeno je valjda praviti etnički čiste federalne jedinice na način da se pobije,siluje popljačka protjera.....
niko ne propisuje sve je stvar dogovora,ali o tome se moglo razgovarati i 1992,da je to bio problem,problem je bio drugi.
Tko hoće u jedinicu dobro, tko neće ne mora i to je to.