Vapaj mladog Hrvata.

sebilj

Post by sebilj »

cyprus wrote:
sebilj wrote:
horns&drums wrote: Ma Boga ti dragog? Na stranu nepismenost textopisca (" pročitat i zamislit "... ) koji kaze da je otisao studirati masinstvo (strojarstvo), meni vise lici da je otisao da izuci automehanicarski zanat...

Ali, hej. Covjek koristi ustavno pravo i covjek je hrvat. Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je drzava triju konstitutivnih naroda... da ti sad ne kucam ustav.

A sta si ti? Jesi li bosanac? Ili bosnjak? Onako iskreno mi odgovori.

p.s. odgovor " Necu ja biti bosnjak ako oni nece biti hrvati ili srbi (jevreji, romi i ini da i ne govorimo ), ja samo necu prvi da se ispisem" se ne racuna.

I muka mi je vise da ovaj link novo i nanovo lijepim , fakat

http://www.ustavnisud.ba/public/down/US ... NE_bos.pdf
ja bosanac islamske vjeroispovjesti
a sto?
:D
A želiš reći da su neki Mujo ateista i Mao (bosanski kinez) također ateista, pripadnici istog naroda? :-)
svi drazvaljani Bosne su bosanci samo sto su pripadnici razlicitih religija, a ne moraju pripadati ni jednoj :-)
cyprus

#52 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by cyprus »

basta sljezove boje wrote:parròqies su kao mjesne zajednice, vise ljudi zivi u jednoj zgradi na Alipasinom nego u najvecoj - La Velli :lol:
Nećemo baš pretjerivat (u mojoj zgradi nema baš 25 000 stanovnika), al nisi daleko od istine. :D

Eh, a upravo mi je u tome i poenta. Andorci napravili za tako malo stanovnika, 7 administrativnih jedinica, a neki bi ovdje kod nas po cca milion stavili u svaku. Da li mislite da bi tako centralizirane regije na lokalnom planu mogle to sve držat pod kontrolom? :-)
cyprus

Post by cyprus »

sebilj wrote:svi drazvaljani Bosne su bosanci samo sto su pripadnici razlicitih religija, a ne moraju pripadati ni jednoj :-)
A, jel tebi poznat pojam: etnička pripadnost? :-)
Last edited by cyprus on 20/11/2007 20:36, edited 1 time in total.
sebilj

Post by sebilj »

cyprus wrote:
sebilj wrote:svi drazvaljani Bosne su bosanci samo sto su pripadnici razlicitih religija, a ne moraju pripadati ni jednoj :-)
Ne moraju, ali mogu, zar ne? :)
pa ja :D
Prozor

#55 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by Prozor »

cyprus wrote:
Prozor wrote:
cyprus wrote: Nismo Lihtenštajn. Pa recimo, jedna Andora je sastavljena iz 7 administrativnih jedinica. :-)

Čak i po mom idealnom uređenju, BiH ne bi imala manje od 10 administrativno-upravnih jedinica.
Ti sam znas koliko administracija ovu zemlju kosta, i kol´ko joj najmanje treba 10(!) jedinica kada ovih 10 kantona jedva funkcionisu...
Pa jebiga, hajmo onda ukinut opštine da smanjimo administraciju. :-)
Pa znam sta bi se moglo ukidat da bi smanjili administraciju :-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

cyprus wrote: A želiš reći da su neki Mujo ateista i Mao (bosanski kinez) također ateista, pripadnici istog naroda? :-)
svi raveri su pripadnici rave nation :D
Aprilica

Post by Aprilica »

:-) mali, izbjegavaj tu "cigaru sto se pusi u krugu" nije za tebe sinko nikako, od tog ptica pliva, leti riba.

Prema ovom svaka familija nek zauzme neku njivu i osnuje svoje selo. Vracamo se u stari vj. :-)
Aprilica

Post by Aprilica »

:-) mali, izbjegavaj tu "cigaru sto se pusi u krugu" nije za tebe sinko nikako, od tog ptica pliva, leti riba.

Prema ovom svaka familija nek zauzme neku njivu i osnuje svoje selo. Vracamo se u stari vj. :-)
and

Post by and »

da li bi mladi hrvat slicno ponudio talijanima u istri?
sonik

Post by sonik »

Vozdra mladi Hrvat!
pozvao si sve Hrvate u Bosni da se ogluse na tvoju temu, pa evo, ja sam
Bih - Hrvat, isto studiram u Becu kao i ti.
Care, ti si rodjen u Bosni i Hercegovini, i mozes se ti osjecati kao Hrvat, ali ces za svakog uvijek biti Bosancheros, ili Hercegovac. Ja sam rodjen u Bosni, osjecam se kao Bosanac, i drago mi je da je tako. To ne znaci da ne volim Hrvatsku, draga mi je pravo, volim tamo biti, osjecam je takodjer kao svoju, ali brate znam da sam Bosanac i jos uvijek to kazem na glas i nije me stid.
A da se stvori 3. Entitet, sta bi onda mi Bh-Hrvati iz srednje Bosne? Bili me ti natjero da se preselim u taj tvoj 3. entitet, ili bi me mozda Muslimani natjerali da se sam odselim, posto bi to onda sigurno bio "muslimanski entitet" kako si ti to lijepo podjelio. I ovako imamo dovoljno problema sa 2 entiteta, sta bi tek bilo da imamo 3, a da ne govorim o tome da je Bih sicusna zemlja, gdje ces kutiju shibica dijeliti jos na tri????????? Shvati da ti je domovina Bih, i da se tu trebas boriti svim legalnim politickim sredstvima, da demokratija pobjedi za sve koji zivimo u njoj. A kad bi ovom zemljom prestala vladati mafija, koja hushka narod svako malo, i kad bi vlast preuzeli ljudi kojima nije bitno jesi li hrvat, srbin ili musliman, i kad bi u futbalski savez Bih napokon dosli sposobni ljudi :), svi bi bili sretni da zivimo u Bih! ZATO LJUDI, PRESTANITE GLASATI ZA JEBENE NACIONALNE STRANKE, glasajte za GRADJANSKE STRANKE, koje nemaju nacionalne predznake!
Za ovo stanje koje je sad, svi smo sami krivi, 10 godina nakon rata jos uvijek su na vlasti stranke koje su vodile rat! ZAMISLITE SE MALO I NE SERITE PO FORUMIMA, nego upotrijebite mozak za konkretne radnje sto se tice izbora!
pozdrav!
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Nasao je crkvu, gdje ce se molit !

Zanima me samo kako hrvati imaju obraza, nama Bosnjacima govoriti o ugrozenosti ???!!!!

Nama pricaju o ugrozenosti, koji nemamo rezervnu drzavu, nama koji smo izmedju dvije vatra(bolje reci, dva dzehenema), nama kojima prijeti nestanak u svakom smislu, svaki put kada zapuca.

Nama su dosli pricati o ugrozenosti, nakon sto smo prije par godina prezivjeli genocid (ne samo napodrucju srebrenice), narodu od kojih je svaka deseta osoba ubijena u proteklom ratu....nama koji zivimo na 20% drzave a ima nas 50% od uskupnog stanovnistva....nama koji nemozemo nigdje bez vize, a nju u dosta slucajeva nedaju, dok ostali putuju putoko svijeta sa putovnicom...it itd...

Opet ti kazem. nasao si crkvu gdje ces se molit...

Ako je iko ugrozen u ovoj drzavi, onda su to Bosnjaci, koji su daleko najugrozeniji ne samo u nasoj drzavi, nego u evropi, svijet necu da spomenem, jer palestince niko ne moze zaobici....
cyprus

Post by cyprus »

zlajaBHF wrote:Nasao je crkvu, gdje ce se molit !...
Bolje da je tražio džamiju, lakše bi je našo. :lol:
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

Pozdrav :)

Prvo tekst je prenesen sa pincom.info portala kao "pismo posjetitelja" pa svako obracanje ovom momku pada u vodu..male su sanse da on ovo i cita.
E sad zabranit i osudit nekoga da se izjasni kao hrvat krsi konstitutivno pravo istog :-D ma koliko nama BOSANCIMA i HERCEGOVCIMA ne bilo jasno kako neko ko se rodi,odraste i zivi u BiH vec nekoliko generacija ne zeli prihvatiti da je porijeklom hrvat a sada BH gradjanin..
No nebitno, ustav mu daje za pravo da se izjasni tako i ne bi ga trebalo tu osudjivat.
Ono sto me zanima., jer jako cesto slusam slicna razmisljanja a ticu se formiranja tog 3. entiteta, koliko mislite da bi BiH uspjela kada bi bila formirana 3 entiteta i svaki se razvijao (najbolje sto moze) unutar BiH?
Da li bi se moglo vjerovati nekim zakonskim normama o nemogucnosti (ikada) izdvajanja istih iz okvira BiH , ili idemo logikom da nakon 50tak god. svi bi rekli e kad ovako lijepo funkcionisemo zasebno zasto se i ne odvojimo u potpunosti?
Nekako sve vise primjecujem da samo oni koji se izjasnjavaju kao bosanci/hercegovci (ostali) imaju tu neku notu partiotizma...misljenje da su i Mostar i Banja Luka i Sarajevo nasi Bosanskohercegovacki, a ne entitetski...
Jesmo li mi , nazvat cu nas patriote, glupi i slijepi ili jadno naivni :( pa ne vidimo da takvu BiH zeli samo mali dio nas .
illuminated

Post by illuminated »

mislim da ne treba davati publicitet ovom malom, ako uopste postoji.
Ovo je previse reklame za Pincom smecare.

Ovaj mali sto pise je blago receno zaostao. Nevjerovatno da nije nista na zapadu naucio o suzivotu sa Japancima, Kinezima, Crnim, Zutim, vakim nakim. To ga ne zulja, al brate zulja sto nema entitet, nako cist.
De mali malo upisi kakav Interkulturelle Kompetenz Seminar, malo se zblizi s kakvom Kineskinjom, Pincom je los za zdravlje,
i nemoj vise Sutalu slati pisma.
Tom covjeku se jos u snu prikazuju Tobi Robinson i Wolfgang Petrisch,
pa ima preko dana traume, jos uvijek skuplja potpise po komsiluku...

Sto bi reko Cartman..LAME!
jefferson

#65 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by jefferson »

osa wrote:Trgnite se hrvatski političari, hrvati odlaze iz bih, pogotovo mladi, učinite nešto protiv toga dok ne bude kasno.

BEČ - Zovem se Marko R.Ja sam obicni momak koji ima 19 godina i koji studira strojarstvo u Beču, jer su me uvijek fascinirali motori koji da bi funkcionirali moraju bit potpuno ispravni, svaki dio mora pratiti drugi, jer inače dolazi do prestanka rada onda vas vaše vozilo ostavi na putu i ne znate kako i kada doći do odredišta. Mislim da bi tako trebala i jedna država da funkcionira gdje će jedni u korak pratiti druge gdje ćemo se međusobno nadopunjavat.

Ali da nastavim o sebi. Ja sam, dakle, mladi Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji je otišao u Beč studirati. Nisam neki ni govornik ni možda politički potkovan znanjem kao neke moje kolege, ali imam hrvatsku dušu, dišem hrvatski i živim hrvatski. I uvijek sam se pitao zašto naši političari uvijek šute dok svi galame? Zašto uvijek kasnimo za ostalim u tom političkom pogledu? Zašto i mi ne dignemo svoj glas i ne kažemo sto hoćemo zar nismo naučili iz ranijih grešaka, čega se to bojimo. Mi više nemamo što izgubiti; pravo na život i slobodu nam nitko ne može oduzet osim Boga, entitet nemamo da bi ga oduzeli, vojsku nemamo da bi je izgubili, policiju isto nemamo. Jednostavno nemamo ništa.

Pa onda recimo jednom da hoćemo taj nas treći entitet u kojem bi se Hrvati osjećali sigurno i svoj na svome, kojeg bi voljeli, branili i gradili da nam potomci imaju u BiH što bolju budućnost, zašto svi šute o tome kad dobijemo priliku da dignemo glas da izrazimo našu želju o kojoj svi sanjaju a opet svi šute, jel zato što se neki naši političari boje da će izgubiti pozicije u vladi BiH, zar im je važnija njihova pozicija od njihovog naroda?

Da mene pitate ja bi stao iza ideje o Herceg Bosni i kad bi mi neka viša sila ponudila taj entitet i dobrobit moga naroda u njemu ja bih za to dao svoj život i pod uvjetom da se moje ime nikad više neće spomenut ni na usnama mojih najmilijih ni u udžbenicima povijesti.

Nadam se da će ovo netko malo važniji pročitat i zamislit se jer to je zelja cijelog hrvatskog naroda u BiH. Ja se u ovakvu BiH poslije studija ne mislim vratiti, ali u BiH s tri entiteta i tri jednakopravna naroda ja bi se vratio i pomogao u izgradnji bolje budućnosti. Ovo je poziv svim Hrvatima u BiH, Hrvatskoj i razasutim po cijelom svijetu da stanu u obranu interesa Hrvata BiH.
koji ces kurac u becu, idi u Hrvatsku, ali nevracaj se matereti u BiH, psoto zivis, dises a i dusa ti je hrvatska, koji ces k... u Bih?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

sebilj wrote: ja bosanac islamske vjeroispovjesti
a sto?
Nako...

to tvoje bosanac islamske vjeroispovjesti postoji. I doci ce kasnije ali za sada ti je po Ustavu zabranjeno. A licno/osobno pitanje : Koliko si za postojeci Ustav, a koliko za babin ( ustav ) ?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

zlajaBHF wrote:
Zanima me samo kako hrvati imaju obraza, nama Bosnjacima govoriti o ugrozenosti ???!!!!
Hehehehe, vidi Zlaje sto uspostavlja dance ka nama :lol: :lol: :lol:

Ali Zlaja, ko smo mi? Bosnjaci ili bosanci? I kome ono uspostavljas ona "drustva"? Na koga ono "navodis" za bosnjake ili bosance?

Znam ja odgovor, nego bi l´ i ostalima otkrio? :)

p.s. srbi, bosnjaci, hrvati, rusini, rusini u bijeloj verziji, huni, ... U cemu je greska?
leonard

Post by leonard »

[/quote]

svi drazvaljani Bosne su bosanci samo sto su pripadnici razlicitih religija, a ne moraju pripadati ni jednoj :-)[/quote]

Netacno, i ne vrijedno daljnjeg komentara!
leonard

Post by leonard »

sonik wrote:Vozdra mladi Hrvat!
pozvao si sve Hrvate u Bosni da se ogluse na tvoju temu, pa evo, ja sam
Bih - Hrvat, isto studiram u Becu kao i ti.

Hrvat ili katolik-Bosanac?

Care, ti si rodjen u Bosni i Hercegovini, i mozes se ti osjecati kao Hrvat, ali ces za svakog uvijek biti Bosancheros, ili Hercegovac. Ja sam rodjen u Bosni, osjecam se kao Bosanac, i drago mi je da je tako. To ne znaci da ne volim Hrvatsku, draga mi je pravo, volim tamo biti, osjecam je takodjer kao svoju, ali brate znam da sam Bosanac i jos uvijek to kazem na glas i nije me stid.
A da se stvori 3. Entitet, sta bi onda mi Bh-Hrvati iz srednje Bosne?

Da li je sebicnost pravi razlog?

Bili me ti natjero da se preselim u taj tvoj 3. entitet, ili bi me mozda Muslimani natjerali da se sam odselim, posto bi to onda sigurno bio "muslimanski entitet" kako si ti to lijepo podjelio. I ovako imamo dovoljno problema sa 2 entiteta, sta bi tek bilo da imamo 3, a da ne govorim o tome da je Bih sicusna zemlja, gdje ces kutiju shibica dijeliti jos na tri????????? Shvati da ti je domovina Bih, i da se tu trebas boriti svim legalnim politickim sredstvima, da demokratija pobjedi za sve koji zivimo u njoj. A kad bi ovom zemljom prestala vladati mafija, koja hushka narod svako malo, i kad bi vlast preuzeli ljudi kojima nije bitno jesi li hrvat, srbin ili musliman, i kad bi u futbalski savez Bih napokon dosli sposobni ljudi :), svi bi bili sretni da zivimo u Bih! ZATO LJUDI, PRESTANITE GLASATI ZA JEBENE NACIONALNE STRANKE, glasajte za GRADJANSKE STRANKE, koje nemaju nacionalne predznake!

Koje znacajnije stranke u BiH spadaju u kategoriju gore navedenih? Kolika je nacionalna zastupljenost u istima?

Za ovo stanje koje je sad, svi smo sami krivi, 10 godina nakon rata jos uvijek su na vlasti stranke koje su vodile rat! ZAMISLITE SE MALO I NE SERITE PO FORUMIMA, nego upotrijebite mozak za konkretne radnje sto se tice izbora!
pozdrav!
leonard

Post by leonard »

zlajaBHF wrote:Nasao je crkvu, gdje ce se molit !

Imaju!

Nama pricaju o ugrozenosti, koji nemamo rezervnu drzavu, nama koji smo izmedju dvije vatra(bolje reci, dva dzehenema), nama kojima prijeti nestanak u svakom smislu, svaki put kada zapuca.

Ja mislim da ti nisi izmedju dva, nego u jednom!

Nama su dosli pricati o ugrozenosti, nakon sto smo prije par godina prezivjeli genocid (ne samo napodrucju srebrenice), narodu od kojih je svaka deseta osoba ubijena u proteklom ratu....nama koji zivimo na 20% drzave a ima nas 50% od uskupnog stanovnistva....nama koji nemozemo nigdje bez vize, a nju u dosta slucajeva nedaju, dok ostali putuju putoko svijeta sa putovnicom...it itd...

Izraz/fraza nema konkretnog, a niti metaforicnog znacenja!

Ako je iko ugrozen u ovoj drzavi, onda su to Bosnjaci, koji su daleko najugrozeniji ne samo u nasoj drzavi, nego u evropi, svijet necu da spomenem, jer palestince niko ne moze zaobici....
danas

Post by danas »

leonard wrote:
zlajaBHF wrote:Nasao je crkvu, gdje ce se molit !

Imaju!

Ja mislim da ti nisi izmedju dva, nego u jednom!

Izraz/fraza nema konkretnog, a niti metaforicnog znacenja!

:lol: :lol: :lol:
najvise mi se dopada ovo crveno :-) :D :D
zutipostar

Post by zutipostar »

Lijepo se ti edukuj u Becu.

Vrati se da pravis HB.

Mi te odma u prve redve.

Necemo ti ime nikad spomenuti.

Bog ti dusu blagoslovijo.

Zivit je prelijep.
incognito071

Post by incognito071 »

sebilj wrote:
cyprus wrote:
sebilj wrote: ja bosanac islamske vjeroispovjesti
a sto?
A želiš reći da su neki Mujo ateista i Mao (bosanski kinez) također ateista, pripadnici istog naroda? :-)
svi drazvaljani Bosne su bosanci samo sto su pripadnici razlicitih religija, a ne moraju pripadati ni jednoj :-)

Konacno neko razuman, normalan..... :oops:

@leonard
svaki tvoj komentar je suvisan i iritantan 8-)
allpfl

Post by allpfl »

Imam prostrano dvoriste pa kontam svoj entitet napravit da budem i ja jednom predsjednik. Ako ima zainteresovanih ministara bujrum....
incognito071

Post by incognito071 »

allpfl wrote:Imam prostrano dvoriste pa kontam svoj entitet napravit da budem i ja jednom predsjednik. Ako ima zainteresovanih ministara bujrum....

Ja bih da budem ministar metle i inostranih lavora ...ako moze....? :D
Locked