Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post Reply
madner

#176 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by madner »

Dado dijasporitus wrote:Jos uvijek nemogu da skontam gdje to "mladi odlaze" kao da imaju neki izbor.

1. Velika vecina nema gdje da ide, nema radnu dozvolu niti u jednoj zemlji EU a niti sire.
2. Cak ako kojim slucajem i imaju ovo gore, koji to "mladi" imaju dovoljno radnog iskustva, narocito onog kvalitetnog iz inostranstva, da se natjecu za radna mjesta u inostranstvu.
3. U najvecem broju slucajeva koje sam sreo u zadnjih godinu dana, ukljucujuci i mene licno kao primjer, nasi ljudi se vracaju iz inostranstva nazad u BiH, cak i ako nisu nikad prije radili u BiH, potjerani ekonomskom krizom koja daleko vise potresa zemlje zapada nego BiH.

Dakle neznam je li ovo "mladi odlaze" postala uobicaja floskula ili mi neko moze dokazati suprotno jer ja taj braindrain nevidim.
Floskula, neke regije BiH imaju strasan braindrain, ali je glavna odrednica veci grad unutar BiH.

Otislo je jako puno mladih studirati vani (uglavnom Bec) i to je jedan opipljiv odliv, ali kao sto i sam kazes nije jednosmjeran.
konrad

#177 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by konrad »

Dado dijasporitus wrote:Jos uvijek nemogu da skontam gdje to "mladi odlaze" kao da imaju neki izbor.
Odlaze gdje ko moze, upravo zato jer nemaju izbora.
Dado dijasporitus wrote:1. Velika vecina nema gdje da ide, nema radnu dozvolu niti u jednoj zemlji EU a niti sire.
Niko ni ne tvrdi da ide velika vecina. Prije bi mogli reci da velika vecina bi zeljela da ide.
Dado dijasporitus wrote:2. Cak ako kojim slucajem i imaju ovo gore, koji to "mladi" imaju dovoljno radnog iskustva, narocito onog kvalitetnog iz inostranstva, da se natjecu za radna mjesta u inostranstvu.
Dosta njih koji odu rade da kazem "bezvezne" poslove ispocetka.
Dado dijasporitus wrote:3. U najvecem broju slucajeva koje sam sreo u zadnjih godinu dana, ukljucujuci i mene licno kao primjer, nasi ljudi se vracaju iz inostranstva nazad u BiH, cak i ako nisu nikad prije radili u BiH, potjerani ekonomskom krizom koja daleko vise potresa zemlje zapada nego BiH.
Znaci ti nisi mogao da nadjes posao vani, pa si dosao u BiH zbog posla ? Mozes malo detaljnije o tome ? Ako je previse privatno, onda nista.
Dado dijasporitus wrote:Dakle neznam je li ovo "mladi odlaze" postala uobicaja floskula ili mi neko moze dokazati suprotno jer ja taj braindrain nevidim.
Mozda je rijec vise o zelji, nego o mogucnostima, kao i o sezonskim poslovima i tako ko se kako snadje.
Generalno ne znam sta zelis da kazes, da je u BiH dobra ekonomska situacija i da ljudi trebaju biti zadovoljnio sa npr 40% nezaposlenoscu. Jel to ?
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#178 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Dado dijasporitus »

madner wrote:

1. Velika vecina nema gdje da ide, nema radnu dozvolu niti u jednoj zemlji EU a niti sire.
2. Cak ako kojim slucajem i imaju ovo gore, koji to "mladi" imaju dovoljno radnog iskustva, narocito onog kvalitetnog iz inostranstva, da se natjecu za radna mjesta u inostranstvu.
3. U najvecem broju slucajeva koje sam sreo u zadnjih godinu dana, ukljucujuci i mene licno kao primjer, nasi ljudi se vracaju iz inostranstva nazad u BiH, cak i ako nisu nikad prije radili u BiH, potjerani ekonomskom krizom koja daleko vise potresa zemlje zapada nego BiH.

Dakle neznam je li ovo "mladi odlaze" postala uobicaja floskula ili mi neko moze dokazati suprotno jer ja taj braindrain nevidim.
Floskula, neke regije BiH imaju strasan braindrain, ali je glavna odrednica veci grad unutar BiH.

Otislo je jako puno mladih studirati vani (uglavnom Bec) i to je jedan opipljiv odliv, ali kao sto i sam kazes nije jednosmjeran.
Hvala na odgovoru. Predpostavljao sam da se radi o studentima koji odlaze na studije ali to isto znaci da po zavrsetku studija i dalje nemaju radnu dozvolu u najvecem broju slucajeva i do nje dolaze vrlo rijetko. Dakle povratak im je neminovan narocito u danasnjoj ekonomskoj klimi.

Sad sam se sjetio zapravo da postoji braindrain u zemlje regiona, Srbiju i Hrvatsku gdje drzavljani BiH imaju dvojno drzavljanstvo ovih susjeda ali ako pogledamo ekonomije tih drzava ne vidim nikakav ekonomski poriv za odlazak. Osim ako je u pitanju kulturno-etnicki aspekt u kojem slucaju tu emigraciju nebih nazvao braindrain-om. Nemoze se odliti nesto cega se nema :D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#179 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Dado dijasporitus »

konrad wrote:
Odlaze gdje ko moze, upravo zato jer nemaju izbora.
Dado dijasporitus wrote:1. Velika vecina nema gdje da ide, nema radnu dozvolu niti u jednoj zemlji EU a niti sire.
Niko ni ne tvrdi da ide velika vecina. Prije bi mogli reci da velika vecina bi zeljela da ide.
Dado dijasporitus wrote:2. Cak ako kojim slucajem i imaju ovo gore, koji to "mladi" imaju dovoljno radnog iskustva, narocito onog kvalitetnog iz inostranstva, da se natjecu za radna mjesta u inostranstvu.
Dosta njih koji odu rade da kazem "bezvezne" poslove ispocetka.
Dado dijasporitus wrote:3. U najvecem broju slucajeva koje sam sreo u zadnjih godinu dana, ukljucujuci i mene licno kao primjer, nasi ljudi se vracaju iz inostranstva nazad u BiH, cak i ako nisu nikad prije radili u BiH, potjerani ekonomskom krizom koja daleko vise potresa zemlje zapada nego BiH.
Znaci ti nisi mogao da nadjes posao vani, pa si dosao u BiH zbog posla ? Mozes malo detaljnije o tome ? Ako je previse privatno, onda nista.
Dado dijasporitus wrote:Dakle neznam je li ovo "mladi odlaze" postala uobicaja floskula ili mi neko moze dokazati suprotno jer ja taj braindrain nevidim.
Mozda je rijec vise o zelji, nego o mogucnostima, kao i o sezonskim poslovima i tako ko se kako snadje.
Generalno ne znam sta zelis da kazes, da je u BiH dobra ekonomska situacija i da ljudi trebaju biti zadovoljnio sa npr 40% nezaposlenoscu. Jel to ?

Dakle u principu niko ne ide nego postoji zelja da idu a ako nemaju dozvole za rad onda to i nije realna emigracija vec iznimni slucajevi. .ebi ga , i ja bih zelio da budem direktor Microsofta pa mi ne ide. :D

Specificno zasto se dijaspora pocinje vracati, u generalnim crtama da ne koristim licni primjer,

Prvo i prevashodno sto u BiH donose odredjeno poslovno iskustvo koje je deficitno u BiH narocito kad odredjena strana firma zeli da udje u BiH trziste. Povratnici pored, ne samo odlicnog poznavanja stranog jezika, takodjer imaju i iskustvo nacina poslovanja u inostrantvu sto stranim firmama u BiH je izuzetno cijenjeno te takvi kandidati za posao uvijek imaju prednost pred lokalcima. Dakle lakse dolaze do posla i bolje su placeni, relativno gledajuci.

Drugi razlog je izuzetno nizak trosak zivota koji moze da bude 10-20 puta nizi nego u inostranstvu. To daje odredjenu vrstu sigurnosti pa cak i mogucnost prezivljavanja od mjeseca u mjesec bez posla bez vecih posljednica, nesto sto u inostranstvu nije ni blizu moguce.

Treci razlog je sto mnogi povratnici nastavljaju da rade za firme u inostranstvu iz BiH u slucajevima gdje je takva vrsta suradnje moguca. Dakle rade neku vrstu outsourcing-a sto je firmama za koje rade jako unosno jer povratnici mogu svoje plate da smanje za 3-5 puta i da i dalje dobro zaradjuju zbog niskih troskova zivota u BiH o kojima sam gore pricao. Znam i nekoliko slucajeva gdje su povratnici zaposljavali lokalce da im pomazu u tom radu.

Nezaposlenost od 40% je katastrofalno za bilo koju zemlju ali razlog zasto u BiH jos nije izbila revolucija zbog nezaposlenosti je zato sto 40% nezaposlenost nije realna nezaposlenost. Ovdje sam skoro godinu dana i u najvecem broju slucajeva ljudi koje sam sreo nemaju stalan radni odnos ali ipak rade sa ugovorom o djelu ili na crno te su i dalje na birou i vode se kao nezaposleni. Mislim da je realna nezaposlenost u BiH izmedju 25-30% sto je skoro podnosljivo, oped zbog drugog razloga o kojem sam pricao gore.
konrad

#180 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by konrad »

Poslije debakla kandidature Slave Kukica na mjesto predsjedavajuceg Vijeca ministara, koji nije prosao ni na guranje, ni koristenjem svih mogucis trikova, pritisaka itd vrijeme da se kaze nema vise sta da se ceka sa vanrednim izborima, koji bi mogli da se odrze vec 1. septembra i da je rok za formiranje vlasti 1.oktobar.
Stranke koje se protive tome, mogu slobodno da bojkotuju izbore :D
Skijaš

#181 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Skijaš »

konrad wrote:Poslije debakla kandidature Slave Kukica na mjesto predsjedavajuceg Vijeca ministara, koji nije prosao ni na guranje, ni koristenjem svih mogucis trikova, pritisaka itd vrijeme da se kaze nema vise sta da se ceka sa vanrednim izborima, koji bi mogli da se odrze vec 1. septembra i da je rok za formiranje vlasti 1.oktobar.
Vanrednih izbora neće biti, podržavam tvoj prijedlog da se blokira isplate svih naknada poslanicima u parlamentu BiH dok se ne imenuje Savjet ministara i to može uroditi plodom. Raspisivanje novih izbora je bacanje para, kojih ionako ima jako malo.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#182 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by prljavi Hare »

konrad wrote:Poslije debakla kandidature Slave Kukica na mjesto predsjedavajuceg Vijeca ministara, koji nije prosao ni na guranje, ni koristenjem svih mogucis trikova, pritisaka itd vrijeme da se kaze nema vise sta da se ceka sa vanrednim izborima, koji bi mogli da se odrze vec 1. septembra i da je rok za formiranje vlasti 1.oktobar.

Nemoj zajebavati,ti si @konrade ozbiljan čovjek,samo nam trebaju troškovi za još jedne izbore na nivou BiH!! :D
konrad

#183 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by konrad »

prljavi Hare wrote:

Nemoj zajebavati,ti si @konrade ozbiljan čovjek,samo nam trebaju troškovi za još jedne izbore na nivou BiH!! :D
Kakvi ba troskovi, sitne su to pare.
Inace, mozda vijece ministara treba i ukinuti u ovakvom obliku. Pola ministara posalje jedan entitet, pola drugi, onda se slijedeceg mandata zamijene i eto ustede.
Presjedavajuci bi komotno mogao da bude neko iz Predsjednistva, ko nije predsjedavajuci, i onako ne rade nista :D
Znaci jedan clan je predsjednik, drugi predsjedavajuci vijeca ministara, a treci na leru :oops:
seln

#184 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by seln »

konrad wrote:
prljavi Hare wrote:

Kakvi ba troskovi, sitne su to pare.
Inace, mozda vijece ministara treba i ukinuti u ovakvom obliku. Pola ministara posalje jedan entitet, pola drugi, onda se slijedeceg mandata zamijene i eto ustede.
Presjedavajuci bi komotno mogao da bude neko iz Predsjednistva, ko nije predsjedavajuci, i onako ne rade nista :D
Znaci jedan clan je predsjednik, drugi predsjedavajuci vijeca ministara, a treci na leru :oops:
Mislim da si isto ovako cekao vijest da je Tuzla pala...ali, prc.
Cekaj i dalje, mozda ti se posreci.
Država

#185 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Država »

Iskreno, i ne treba. Koji će nam...
quasar

#186 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by quasar »

race-ul-ulema wrote:Primjecujem da je SDP toliko odlucan da napravi drzavu po mjeri covjeka da ce svakoga ko trazi vanredne izbore proglasiti cetnikom, ustasom i izdajcom Bosnjastva I Bosanstva. A sto se Vijeca ministara tice, vec su nam poceli objasnjavati kako nam to i ne treba u buducoj drzavi za covjeka.
A šta bi npr. ti uradio, da te se nešto pita?
Skijaš

#187 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Skijaš »

race-ul-ulema wrote:sto se Vijeca ministara tice, vec su nam poceli objasnjavati kako nam to i ne treba u buducoj drzavi za covjeka.
Mi već imamo Savjet ministara, a ako će se praviti novi saziv, onda bi ga trebalo praviti na osnovu programskih koalicija. 5 pozicija Platforma, 5 pozicija Osovina. Podjela tala među monoetničkim strankama je prevaziđen model i ako je to Dodiku jedini prihvatljiv model, onda da se ne peglamo, može ostati i aktuelni saziv.
Komrad

#188 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Komrad »

race-ul-ulema wrote: Ne dijelim tvoje misljenje da je "podjela tala među monoetničkim strankama je prevaziđen model" jer, prije svega, SDP smatram bosnjackom strankom. Programska koalicija SDP i SDA? Zar je sad i SDA postala multikulturna stranka? Sto se federalne vlasti tice, to si mi vec objasnio, SDP ne namjerava vise nista raditi na tom polju nego nastaviti po inerciji sa tehnickim tijelima vlasti. Konacno, krenu li stvari naopako, SDP uvijek moze popustiti i utaliti se sa legalnim predstavnicima Srba i Hrvata, za to uvijek ima vremena. Ocigledno je Zlatko nastavio tamo gdje je Haris stao ali mudrije :)
Pa SDP jeste i bosnjacka stranka to niko ne spori
Penicilin

#189 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Penicilin »

Komrad wrote:
race-ul-ulema wrote: Ne dijelim tvoje misljenje da je "podjela tala među monoetničkim strankama je prevaziđen model" jer, prije svega, SDP smatram bosnjackom strankom. Programska koalicija SDP i SDA? Zar je sad i SDA postala multikulturna stranka? Sto se federalne vlasti tice, to si mi vec objasnio, SDP ne namjerava vise nista raditi na tom polju nego nastaviti po inerciji sa tehnickim tijelima vlasti. Konacno, krenu li stvari naopako, SDP uvijek moze popustiti i utaliti se sa legalnim predstavnicima Srba i Hrvata, za to uvijek ima vremena. Ocigledno je Zlatko nastavio tamo gdje je Haris stao ali mudrije :)
Pa SDP jeste i bosnjacka stranka to niko ne spori
Kako je lijepo vidjeti kako se salonci i trolovi fino slažu :D
Komrad

#190 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Komrad »

Penicilin wrote:

Kako je lijepo vidjeti kako se salonci i trolovi fino slažu :D
Hoces li se i ti sloziti da je SDP i bosnjacka stranka
pemanapemani

#191 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by pemanapemani »

race-ul-ulema wrote:
Komrad wrote: Pa SDP jeste i bosnjacka stranka to niko ne spori
Svi nebosnjaci smatraju SDP iskljucivo bosnjackom strankom, neovisno sta pise u statutu iste.
Čuj svi, trebalo bi to kao malo dokazati.
prljavi Hare

#192 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by prljavi Hare »

race-ul-ulema wrote:Primjecujem da je SDP toliko odlucan da napravi drzavu po mjeri covjeka da ce svakoga ko trazi vanredne izbore proglasiti cetnikom, ustasom i izdajcom Bosnjastva I Bosanstva. A sto se Vijeca ministara tice, vec su nam poceli objasnjavati kako nam to i ne treba u buducoj drzavi za covjeka.

Iskreno,ti si se uključio na ovaj forum da sereš i provociraš!Šta,je li to dosadno toliko na poskoku i krstarici? :D
prljavi Hare

#193 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by prljavi Hare »

race-ul-ulema wrote:
prljavi Hare wrote: Iskreno,ti si se uključio na ovaj forum da sereš i provociraš!Šta,je li to dosadno toliko na poskoku i krstarici? :D
Svi koji ne misle kao ti "seru i provociraju"? I to bas ti, koji, kako trvrdis, volio bi da ti djeca odrastaju u zdravoj i normalnoj sredini? Bojim se da takve "zdrave i normalne sredine", u kojima svi isto misle, postoje jedino u S. Koreji, Iranu i jos malom broju zemalja

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pemanapemani

#194 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by pemanapemani »

Čuj svi, trebalo bi to kao malo dokazati.[/quote]

Trebalo bi provesti popis stanovnista sa osvrtom na nacionalno i vjersko odredjenje, i tada bi SDP s pravom mogao tresnuti dokaze na hastal! Na zalost, haman je i tu nesto zapelo :([/quote]

Dobro, bude popis i eto haman 211% pučanstva se izjasni kao pripadnik jednog od tri naroda i tri velike, najveće, od samog Boga izabrane religijske skupine. Samo, ne vidim kako bi se i popisom dokazalo kako svi koji nisu Bošnjaci smatraju SDP isključivo bošnjačkom strankom, naravno neovisno i jebeno nezavisno od toga šta piše u statutu stranke.
pemanapemani

#195 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by pemanapemani »

race-ul-ulema wrote:
pemanapemani wrote: Samo, ne vidim kako bi se i popisom dokazalo kako svi koji nisu Bošnjaci smatraju SDP isključivo bošnjačkom strankom, naravno neovisno i jebeno nezavisno od toga šta piše u statutu stranke.
Za pocetak bi bilo dobro dokazati da zlikovac Dodik i drugi koji to tvrde nisu u pravu kada kazu da u Sarajevu zivi manje od 4% nebosnjaka. Iz vece mase nebosnjaka je i veca masa simpatizera SDP, jasno ko pasulj :)
Jebi ga druže, kako si sad došao do ovog zaključka kada i ptice na grani znaju da svi koji nisu Bošnjaci smatraju SDP bošnjačkom strankom.
Prozor moje sobe je udaljen 80 metara od aerodromskog tornja. Nekako sam kao dječarac, sa nepunih devet godina, zapamtio krcate avione koji su jezdili ka Beogradu. Nešto nisam upratio sjećanje da me početkom te 1992. neko maltretirao kao osobu koja nije Bošnjak, a ne da me natjerao da bježim iz svoje kuće.
S druge strane, dobro pamtim JNA i tenk okrenut prema kući, kao i komšije koji sa tri prstića pozdravljaju kolonu tenkova, usput iskopavajući puške iz dvorišta.
Super je bilo tih dana. U dvorištu smo imali četiri automobila. Ostavili su ih odreda prijatelji od pokojnog oca koji su uzeli neplaćeno u februaru da se malo odmore. Šta da ti kažem, protjeralo ih i to ono hinjski, kada još niko nije znao za protjerivanje :-) .
Skijaš

#196 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Skijaš »

race-ul-ulema wrote:
Trebalo bi provesti popis stanovnista sa osvrtom na nacionalno i vjersko odredjenje, i tada bi SDP s pravom mogao tresnuti dokaze na hastal! Na zalost, haman je i tu nesto zapelo :(
Sarajevo je pristalo na popis. Dodik je taj koji koči.

Zakon o popisu stanovništva jedan je od uslova koji bi BiH trebala ispuniti prilikom apliciranja za članstvo u EU, a ovaj zakon nije prošao kompletnu proceduru u prethodnom sazivu Doma naroda.

Član 48 jedan je od spornih dijelova ovog zakona jer propisuje obavezu primjene rezultata popisa iz 1991. godine do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratka izbjeglica.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Po ... 97936.html
Komrad

#197 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Komrad »

race-ul-ulema wrote:
Komrad wrote: Pa SDP jeste i bosnjacka stranka to niko ne spori
Svi nebosnjaci smatraju SDP iskljucivo bosnjackom strankom, neovisno sta pise u statutu iste.
Ne, ne... svi glasaci HDZa i stranaka iz RSa smatraju iskljucivo bosnjackom strankom
a na kraju krajeva mene ne sekira kako ti ili bilo koji drugi poskok dozivljavate SDP
izgubili ste i imate pravo da se ljutite

Samo ne ide ovo .. do podne se pravite frajeri a od podne cmizdrite kako vas majoriziraju
konrad

#198 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by konrad »

race-ul-ulema wrote:
pemanapemani wrote: Samo, ne vidim kako bi se i popisom dokazalo kako svi koji nisu Bošnjaci smatraju SDP isključivo bošnjačkom strankom, naravno neovisno i jebeno nezavisno od toga šta piše u statutu stranke.
Za pocetak bi bilo dobro dokazati da zlikovac Dodik i drugi koji to tvrde nisu u pravu kada kazu da u Sarajevu zivi manje od 4% nebosnjaka. Iz vece mase nebosnjaka je i veca masa simpatizera SDP, jasno ko pasulj :)
Jedino kada se uradi popis neko moze da se pozove na neki procenat. Ovako koliko u Sarajevu zivi nebosnjaka ne zna niko tacno.
saim_adka

#199 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 20/01/2017 21:15, edited 1 time in total.
Komrad

#200 Re: Vanredni izbori u BiH jedino pravo ili postoji jos rjesenja

Post by Komrad »

race-ul-ulema wrote:
1. Termin "majorizacija Hrvata" mi zvuci pogresan i nelogican. Zar ne bi bilo ispravnije "minorizacija Hrvata"? Lingvisti, molicu vase strucno misljenje.

2. Mislio sam da mi ovdje radimo na iznalazenju mehanizama da niko nikog ne minorizira. Ili je tebi u redu ako Bosnjaci nekog minoriziraju a obrnuto ne?! Kakav si ti SDPovac :D ?
1. termin je nastao od Hrvata ne od mene

2. Kada procitam kakve se sve stvari pisu po hrvatskim forumima mogu reci da je majorizacija ili minorizacija HDZa pozeljna ... a nije bas da i Hrvati Bosnjake ne majoriziraju to se vidi u svim kantonima gdje ste vecina ali eto proci ce i to
Post Reply