moke_31 wrote:Kakav ba njegov??? Mandat je tvoj samo kad si direktno izabran na izborima, kao Komšić ili sl.. Hanka je birana direktno od glasača a Desnicu je postavila SDA. Čak nije ni bio na listama za izbore.madner wrote:Mandat je njegov, ne stranacki.
Da je ovo neka zapadna država Desnica bi odmah podnio ostavku od pritiska javnosti srama i sl. nakon neke bezvezne afere a kamoli radi promjene stranačkog dresa?
Sreća pa ovakve ostavke nisu u nadležnosti ustavnog suda (odnosno sud ih ne tretira) gdje je zlaja instaliro svoje sudije. Siguran sam da odluka bila za Desnicu. Ovako nisu mogli ništa, samo su rekli da je ustavna ali lafo ne proizvodi pravno dejstvo u organima vlasti u FBiH.
Drugim riječima, ne možemo ništa da uradimo ali ćemo pokušati pritiskom i nekim lijevim tumačenjem natjerati Budimira da preispita odluku, a kao što smo vidjeli čovjek nije glup i to neće uraditi.
Smjena ustavna ali je treba preispitati???? Koja lakrdija od zlajinog suda??? Ovako se ne blamiraju ni sudovi u S. Koreji!!!!!
Naravno, sve je ovdje savrseno jasno kad se stvari posmatraju LOGICKI.
Desnica ne bi bio ministar da nije potpisao bjanko ostavku.
Ova verbalna egzibicija ustavnog suda "bjanko ostavka nema pravno dejstvo" je najveca glupost koju sam cuo. Na bjanko ostavci ne pise "BJANKO OSTAVKA" vec samo Ostavka ili tako nesto. U dnu je potpis i onaj kome se takva ostavka podnese NE MORA NITI ZNATI DA JE RIJEC O BJANKO OSTAVCI.
Ako bi smo prihvatili princip "potpisao ali se predomislio" mi danas ne bismo imali problem sa vracanjem tudjih kredita i ne bismo imali slucajeve da nam se ziranti ubijaju.
Ako sve ovo ostane ovako, dakle da se bjanko ostavke ubuduce ne uvazavaju, ne treba uopce biti neki maher, svaki pravnik pocetnik ce naci novu formu nekakve izjave kojom ce se regulisati odnos stranke i ministra kojeg ona postavlja. Ja sam ubjedjen da bi pola ovih konja koji sad sjede u ministarskim foteljama potpisali izjavu da svojim bubregom garantuju lojalnost onome ko ih je metno u ministarsku fotelju!
I hajde, na sve bih ovo gledao nezainteresovano da ovdje nije rijec o ociglednoj situaciji PRODAJE GLASA.
Ova lopina Radivojec je OCIGLEDNO uzeo pare za ono sto je napravio i umjesto da se njime pozabavi SIPA, mi ovdje drvimo o njegovom USTAVNOM PRAVU DA SE PREDOMISLI !