essex wrote:Lincoln-Burrows wrote:essex wrote:
jako fino receno i sagledano. problem je sto se danas kroz federalizaciju provlaci ideja ratom nastalih entiteta sto se nikade nasmije dozvoliti da zazivi. entiteti nikad, 'ma ba nikada nesmiju postati federalne jedinice niti se u okvirima tih entiteta sa stvaranjem par regija smije napraviti privid federalnih jedinica. federalne jedinice se trebaju praviti na osnovu popisa iz 1991 i da se vodi racuna o izmjesanosti naroda drzave i na tom nivou vlasti (srednjem) da narodi imaju pravo potezanja "vitalnih interesa", to jest da se sva usaglasavanja vode na srednjem nivou a da drzavni nivo bude rasterecen i fokusiran na drzavnu i vanjsku politiku.
Da bi to bilo moguće treba sprovesti potpuni povratak raseljenih, Arapi natrag odakle su došli, dio Srba u Hrvatsku,
i.t.d sve do obnavljanja Jugoslavije. Ja sam se vratio zato jer je ovdje moj dom, ali većina nije i neće kad nije do
sada. Uostalom dali si se ti vratio? Činjenica je da Juge nema i da treba graditi suživot, a kako? jedino dogovorom.
A ti nisi za dogovor, znači sve što pričaš je nerealno.
pa nemozes ti rati i genocid nad narodom uzeti kao polaznu tacku za dogovore, a poredjenje bosne sa jugom je toliko mizerno da je glupo nastaviti komentarisati tu glupost...
politika realiteta je politika genocida, mozda bi trebao malo popricati sa jevrejima pa da ti oni objasne pokoju...realnost je da su barabe svojim nacionalnim programima doveli zemlju do rastakanja i ko to nevidi jasno je da pripada ovim barabama jer ih podrskom drzi na vlasti a to je ono sto ce kostati bosnu...
U tvojim postovima sam primjetio, da stalno poput mantre ponavljas rjeci ,RAT, GENOCID,GENOCIDNA,GENOCIDASI( cca 3x po postu) ...I sve u tom smislu .
I nista strasno, spadas u ljude koji su u svojim glavama tako objasnili stanje stvari OVDJE. Pretpostavljam da te daljina (shvatio sam da zivis vani),i to sto si napustio BiH ,mozda u ratu , mozda poslije...Mozda je to bio tvoj izbor , mozda ocev...ko zna .. na neki nacin frustrira i osjecas se pomalo izdajnikom . Pa eto malo ratujes na daljinu .
Mogu da te razumijem, bez obzira sto mislim da nisi u pravu.
Ali problemi nastaju kada se i OVDJE u Bosni i Hercegovini , gdje zivi i moja malenkost , mnogi ( posebno politicari)ponasaju poput tebe...E to je onda jalov posao. Na taj nacin se nece rjesiti nista , osim sto cemo se eventualno ponovo zaratovati,pohvatati za vratove i poput davljenika, jedni druge povuci jos dublje.A onda ponovo pisati Dejton II, pa Dejton III, Dejton IV...i tako u petlju !
Dok ima zivucih ....
Ti ces to pretpostavljam gledati preko TV ,poput utakmice Mancester-Barsa i gorljivo navijati ( mozda i poslati koje toplo cebe). A ja, i velika vecina OVDJE prisutnih , vjerovatno cemo ponovo ćuliti po blatnjavim rovovima , bez obzira sto i MI volimo fudba/nogomet.
Zato mislim da bi svi koji razmisljaju slicno, trebali da ''smanje dozivljaj'', posto to sigurno nije nacin na koji se moze postici bilo kakav dogovor, a kamoli Ustav Bosne i Hercegovine .