Ustavne promjene u BiH

Post Reply

Uredjenje Bosne i Hercegovine ce biti ...?

Ukidanje RS i regionalizacija drzave.
70
57%
Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju.
52
43%

Total votes: 122

Lincoln-Burrows

#326 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Lincoln-Burrows »

Tomislav MO wrote: 1. Najpoželjnija, decentralizirana BiH gdje Hrvati imaju pokrajinu, bez teritorijalnog kontinuiteta, uključujući npr. i Žepče, Usoru, bilo bi krasno i jednu općinu od hrvatskih sela Kaknja i Vareša nazovimo je npr. Kraljeva Sutjeska itd. Naravno, ovime svaka bošnjačka mitomanija o tome kako Hrvati hoće podjelu BiH pada u vodu, jer se Usora, Žepče ili Kraljeva Sutjeska ne mogu otcijepiti ni teoretski.
Čak nam ne treba ni teritorijalna jedinica već da legalno imamo "kulturnu" autonomiju: obrazovanje, jezik i sl.
i na pr. da službeno slavimo kraljicu Katarinu kao općinski praznik. Sve bi to bilo krasno, ustvari ja to sve imam
i sad ako ću govoriti o tome u okviru obitelji i prijatelja, ali što ne bi bilo javno sa zastavicama.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#327 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

essex, ne znam kome pripadaš niti tko si a i ne zanima me, ali ti imaš svoju istinu i svoju priču o
tome kako želiš promijeniti državu BiH. Živiš u nekome svome svijetu,
ja razumijem da ti želiš ustavne promjene, ali ne želiš do njih doći dogovorom
ne linkoln, ja nemam svoju istinu i svoju pricu o promijeni drzave, to je samo prica koja negira fasisticke metode stvaranja novih uslova za nekakve pregovore o uredjenju drzave. ja ne zelim da se dogovaram sa onim koji mi dodje za stol i kaze "ako nema 18% hrvatskog kantona/entiteta nema dogovora"...to nije dogovor to je ucjena i bas zbog toga nema dogovora jer se polazi od ucjene kao osnove za dogovor. o otetom vilajetu je besmisleno i pricati...eto, imali ste sada ce 15 godina i opet se niste dogovorili a sve je pocelo sa onom cenginom na tv "samo da sklonimo komuniste pa ce dogovor da bidne...". ocito je da filozofija koja je podijelila ovaj narod nemoze napraviti dogovor pa je doslo vrijeme da se i cenga jope' kvotira karikirano "samo da sklonimo ove nacionalfasiste pa ce dogovor da bidne...", i da, budite fer pa nam dajte barem jedno 15 godina jer i vi ste imali isto toliko i garantujem ti da ce za tih 15 godina puno vise stvari da se napravi i drzava postavi na noge nego sto ce te vi svojim ucjenama i prividnim dogovorima koje samo vode u dalje rastakanje drzave napraviti za naredno stoljece-dva...
zapamti, samo bosanci mogu iscupati ovu drzavu iz govana u koju nas licni interesi i strah od svakoga ko je drugacji gurnuse. kada kazem bosanci mislim na sve ono koji jednostavno vide bosnu svojom domovinom i kojim vjera nije pokretac nacinalnog i narodnog pitanja nego je to zemlja i drzava iz koje poticu, ljudi koje nije briga o postocima nego o zastupljenosti kvaliteta bez vjerskih predznaka i uticaja iste na politiku u drzavi.
Dobro si ovo napisao, samo.... sada ce @Lincoln-Burrows i @torcida pitati gdje su tu Hrvati :D , a @blackpeace i @behavac gdju su tu Srbi. :D

:lol: :lol: :lol: :lol:
Lincoln-Burrows

#328 Re: Ustavne promjene u BiH

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Dobro si ovo napisao, samo.... sada ce @Lincoln-Burrows i @torcida pitati gdje su tu Hrvati :D , a @blackpeace i @behavac gdju su tu Srbi. :D

Ne, neću pitati ništa, jer kad ne vidim dobru volju sa druge strane tada svaki trud postaje uzaludan.

Knjiga mudrosti 14,17
Nagao čovjek čini ludosti, a razborit ih podnosi.
bulevarmostar

#329 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by bulevarmostar »

Povecana samouprava na opstinskoj razini, nova opstina u Kraljevoj Sutjesci, povecati broj opstina, kulturne zajednice opstina, ugovor sa HTV da se signal prenese na cijelu Federaciju (BHTV da ga preuzme, to je najjevtinije rjesenje, mozda privremeno). Ne moze se novi ustav, napraviti da je svako rahat ali moze da je svakom prihvatljiv.
hadzofield

#330 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

bulevarmostar wrote:Povecana samouprava na opstinskoj razini, nova opstina u Kraljevoj Sutjesci, povecati broj opstina, kulturne zajednice opstina, ugovor sa HTV da se signal prenese na cijelu Federaciju (BHTV da ga preuzme, to je najjevtinije rjesenje, mozda privremeno). Ne moze se novi ustav, napraviti da je svako rahat ali moze da je svakom prihvatljiv.
Znaci ukidanje kantona i prenosenje ovlasti na opcine ...?
Lincoln-Burrows

#331 Re: Ustavne promjene u BiH

hadzofield wrote:
bulevarmostar wrote:Povecana samouprava na opstinskoj razini, nova opstina u Kraljevoj Sutjesci, povecati broj opstina, kulturne zajednice opstina, ugovor sa HTV da se signal prenese na cijelu Federaciju (BHTV da ga preuzme, to je najjevtinije rjesenje, mozda privremeno). Ne moze se novi ustav, napraviti da je svako rahat ali moze da je svakom prihvatljiv.
Ne u potpunosti, morali bi ostati kantoni ali recimo dva ili tri, čisto
iz razloga što općine ne mogu preuzeti neke ovlasti koje sada pripadaju
kantonima. Ali ovo na općinskim razinma treba reformirati u interesu
manjinskih naroda i time će biti više zadovoljstva među svima.
hadzofield

#332 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

Lincoln-Burrows wrote:
hadzofield wrote:
Ne u potpunosti, morali bi ostati kantoni ali recimo dva ili tri, čisto
iz razloga što općine ne mogu preuzeti neke ovlasti koje sada pripadaju
kantonima. Ali ovo na općinskim razinma treba reformirati u interesu
manjinskih naroda i time će biti više zadovoljstva među svima.
Koje ovlasti?? Kako Brcko moze?
Mogu sve ovlasti izuzev unutrasnjih poslova
blackepeace

#333 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

nokia6170 wrote:
blackepeace wrote:Blablabla formalizam ali na terenu imaš državu koja funkcioniše kao najlabavija konfederacija (entiteta). Može li bilo šta BiH uraditi bez saglasnosti entiteta ? Ne može.
De jure imaš državu sa insitucijama a de fakto imaš institucije koje kontrolišu entiteti.
Ako je tebi utjeha što imaš na papiru državu i ako te to zadovoljava, blagi tebi.
Da je RS-u fomarlizam, davno bi se odcijepio.

Medjutim, pustimo mi sta mene zadovoljava ili tebe.

Ako je sve tako kao sto ti kazes formalizam, cemu onda permanentno obmanjivanje i laganje vlastitog naroda...ja cega se ne bojim, nemam potrebu da ne kazem kako jeste.

Cemu taj strah onda od jedne najobicnije istine u zadnjih 20 godina ako je borba srpskog naroda u vojno-politickom smislu toliko casna i pravedna?

Jel mozda strah da narod ne pocne razmisljati drugacije ako se kaze drugacije nego sto se dosad pricala prica?

Gledaj, mene pomirenje ne zanima, mene fakat pomirenje sa genocidasima ne zanima, ali im nedam da mi ukradu nesto sto je i moje.

Imam puno pravo i na Banja Luku i na Sarajevo i na Mostar i na Bihac i na Trebinje, kao i sto puno pravo Srbi i Hrvati imaju na te sve gradove. Ja se svoga ne odricem kao genocidasi.
Pusti odcjepljivanje. Apsolvirali smo da to ne dolazi u obzir i nije tema Ustavnih promjena.
Pričamo o BiH.
To što si ti naveo je formalizam a ovo što sam ja naveo je naša stvarnost i sumnjam da će se promjeniti.
Dakle defacto savez država koje nisu države. Kakvo će tvoje pravo biti u "državi" koju ne kontroliše tvoj narod, je već svima jasno.
Prošlo je već 17 godina. Uostalom zavisi što ti smatraš pod svojim pravom. Ljudska prava ćeš imati jer to je zakonom propisano ali i dalje će RS biti mala Srbija i neće imati ni B od bosanskog duha. Pravo da im ti naturaš bosanski duh i ponašanje, nećeš imati.

Što se tiče istine. Istina se ne može sakriti ali može svjesno ignorisati. Nije tu pitanje da neko nešto krije. Imamo milion medija ali je stvar u tome da neko nešto neće da zna.
Bosnolog

#334 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Bosnolog »

U BiH postoje centripetalne/patriotsko odbrambene i centrifugalne secestionisticke i neprijateljse politicke i ideoloske snage .
Centrifugalne snage zele BiH oslabiti ,rasturiti i pocijepati .Prvo su pokusali ratom ,agresijiom,etnickim ciscenjem,urbocidom i kulturocidom i donekle uspjele i to zele ocuvati i zadrzati ali nije im uspjelo da rasture BiH cak i medjusobnim udruzivanjem kada su najvise imali sanse 1992-95 dogovorom u Karadzordzevu i na terenu cega smo svi svjedoci a ideologijama i vodzama se sudi u Hagu a mnogi su vec presudzeni. BiH je spasena i borba placena krvlju i herojskom odbranom na frontovima .Ratna opcija gdje su te snahge bile pred kolapsom uz pomoc Deytona je nametnuta pat pozicija.Nije im uspjelo da ratnom opcijom ostvariti svoje bolesne nakane ali i dalje nastavljaju raditi isto samo drugim metodama i taktikom nadmudrivanaj i negiranaj BiH kao drzave sludenih i zavedenih mitolomana.Njima se zuri da nas ubjede i prevare kako bi mi mirno pristali na federalizaciju zemlje cime bi ostarili vise nego ratom i agresijom 92-95.Federalno konfderalna BiH nema buducnosti i slijedi joj cijepanje i nestanak.Nas lazu i napadaju o svojoj ugrozenosti dominacijom Bosnjaka a sami primjenjuju segregacijsko fasisticke ideoloski bolesne metode omalovazavanaj drugih u svom toru od segregacije dijece u skolama ,nametanaj krsnih slava u opcinama , institucijama i drzavnim objektima .
Smradovanov genocitet PC je posebna patoloska naci zlocinacka ideologija ocuvanja genocidnog ,Zlobice Cosica,Zlobinog i Dabicevog genocidnog naci Rajha.Ove snage svakim danom gube i sve su vise nervozne jer su svijesni da vojno ne mogu nista promjeniti te razocarani cure iz BiH tamo gdje su zeljeli biti davno.Svijesni da im zivot prodze u patnji u mrskoj BiH protiv koje su ratovali i danas neprijateljski nastojeni iskaljuju bijes i mrznju drzeci stanje u kojoj svi stagniramo uz cinizam Evrope koja je zadovoljno i tim stanjem samo da nema rata i sukoba.

Centripetalne /patriotsko domoljubne snage su spasile BiH 1992-95 kada je bilo najteze i najkriticnije po BiH , dans su one sve jace i brojnije i vrijeme radi za njih.Sve opcije su po njih ohrabrujuce osim pristanka podvale Federalno -konfederalnu podjelu BiH po etno naci segrekaciojsko diskriminirajucih torovskim zamislima sa mini drzavninm nadleznostima na koje ne smiju pristati po cijenu novog rata a koji ce centripetalne snage zasigurno dobiti.Te snage svakim danom sve vise jacaju iako nemaju zajednicki usaglasenu bazu djelovanaj na politickom planu, ona ce se iskristalizirati u buducnosti a u slucaju sukoba ce se stvoriti preko noci.

Svaki buduci ustav mora uzeti kao polazni osnov pravo ,slobode i jednakost individue pojedinca /jedinke/ jer na tim osnovama pociva svaki ustav normalne zemlje u demokratskom svijetu.Majorizacija je privremeno fasisticko stanje koje ce se promjeniti i nece se moci odrzati zauvijek a sto mi imamo danas u BiH Deytonski neodrzivi i nametnuti mirovni sporazum koji ce se morati promjeniti kad tad.

Vrijeme BiH radi za patriotsko centripetalne snage i one ce poraziti zlocinacko seperatisticke centrifugalne/Fugo -fugare sto znaci bijezanje odvajanje jer im to nece proci bez rata i novih rijeka krvi a sto im ne garantuje uspijeh u danasnjem omjeru snaga /

Nastavak protektorata i kontrola MZ i OHR - je jedini nacin da nas zadrzi od novog rata.Oni jednostavno ne mogu otici dok se u Bi H ne donese novi ustav koji ce omoguciti uredzenu i pravnu drzavu bez diskriminacije za bilo koga na cijelm prostoru BiH.Sve drugo je nastavak patnje i cekanja koje radi za BiH i centripetaliste. ;-)
torcida

#335 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by torcida »

Abacija wrote:
torcida wrote:
baš suprotno navedenom, svatko ima pravo na svoj jezik, kulturu, običaje i tradiciju i bilo kakav vid naturanja zajedničkog jezika i nazivnika koji drugi ne prihvataju, neminovno vodi u daljnju konfrotaciju i samo može produbiti već ionako preveliki jaz među narodima...kako to ne uviđate? ako se deklariram hrvatom, ako kažem da pričam svojim jezikom ...jel to znači da imam skrivene primisli i da potkopavam ustavno uređenje države u kojoj živim? ima jedna stara židovska poslovica koja kaže....u slobodu tuđih se ne miješajte, sve ostalo vam je dozvoljeno... kratko i jasno :wink:
Sav fol u postojanju entiteta (i kantona) je da se oduzme sloboda onimA "drugima". Zato je jadno i primitivno zloupotrebljavati ovu poslovicu. Bas si me razocarao. :roll:
postoji način na koji se entiteti /županije ilitiga kantoni/ mogu eliminirati...ne kažem da situacija nije takva kakva jeste ali dodatno dolijevanje ulja na vatru ne može nikome dobra donijeti...prva faza u obnovi suživota jeste zadobiti povjerenje onog drugog pored sebe a to će se postići na najlakši način da mu se ne osporavaju ljudska prava...neću ulaziti u opravdanost postojanja ovih ili onih instituciolanlih okvira ali činjenično stanje je takvo kakavo jeste....moje osobno mišljenje i moj stav koji nisam do sada niti jedanput rekao jeste regionalizacija države ili 3 entitet i samo na takav način hrvati mogu dobiti ono što im sljeduje /drugi se jako dobro snalaze i bez našeg sudjelovanja i participiranja u vlasti/ treće solucije nema pa šta nam svima Bog dragi dadne,, uostalom ovakav rasplet je najgora moguća solucija i gore navedenom poslovicom nisam nikoga opravdao niti sam kome želio negirati prava koja mu pripadaju osim što sam ukazao na problem koji tišti moj korpus...osporavaju mu se prava koja imaju ostala dva korpusa i to je to, zlouporaba druže moj stanuje na drugoj adresi..ne na ovoj koju si spomenuo :wink:
torcida

#336 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by torcida »

nokia6170 wrote:
ja tebi odgovorih, ali izgleda da se od tebe odbija kao od zid. fino ti kazem da je postratna bh politicka elita se "posrbila", odnosno da i oni koji nisu primijenjivali princip etnickih politika su poceli da ga vrlo unosno iskoristavaju i koriste, dok istovremeno primjera radi predstavnici bosnjaka na papiru zagovaraju vracanje, u stvarnosti se svim silama bore protiv toga tamo gdje su u vecini i gdje imaju moc...to ti je situacija i sa mostarom i sa sarajevo i sa banja lukom.

a ja sam ti svu tu čapri verbalno demonstrirao sa situacijom u mostaru, ne se živcirati bezze, nijesma rekao da se ne slažemo po ovom pitanju :P

eto ti sebe kao hrvat zapitaj to za kantone...kako to da politickim predstavnicima hrvata u bih (kada su jos bile friske rane od rata sa bosnjacima) nije smetalo da se u ustav federacije na hrvatskom jeziku ugradi da se federacija sastoji od kantona, a ne zupanija. taj ustav federacije 1994. godije je potpisao hrvat glavom i bradom...nikakav stranac, nikakav bosnjak, vec hrvat i to vrlo svojevoljno. zasto je ako je tako izraz kanton postao "antipatica" i "nehrvatski" nakon toga?
dosta stvari u ovoj državi je nelogično i sumanuto...tvoje pitanje će ostati retoričko...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#337 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Lincoln-Burrows wrote:
Ne, neću pitati ništa, jer kad ne vidim dobru volju sa druge strane tada svaki trud postaje uzaludan.

Pa, vidis, kod probosanski raspolozenih snaga postoji dobra volja za dogovorom o uredjenju BiH, samo to ne odgovara velikoX-ma i od njih, ako mislis na njih, nomoj to ni ocekivati jer je oni ni nemaju.

Knjiga mudrosti 14,17
:thumbup:
Ili skraceno: strpljen-spasen. :bih:
Jazz_Junkie

#338 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Jazz_Junkie »

Abacija wrote: Molim te da mi pokazes na recenicu gdje ja to branim ili opravdavam bosnjacke nacionaliste. I gdje sam ja to napisao da "su bosnjacki nacionalisti oponenti" ideji Velike Hrvatske? I to nemoj provjeravati samo na ovoj temi nego procesljaj sve i jedan moj post na ovom forumu.

Mislim da si totalno fulio sa tumacenjem mojih postova. :roll:

P.S. Ima Bosanaca i Hercegovaca koji nisu u SDP pa su opet za cjelovitu BiH.
Tvrdio si kako bi HDZ jos uvijek zadrzao svoj velikohrvatski kurs da nema bosnjackih nacionalista. Taj izgovor se moze protumaciti na vise nacina, kao npr. da su oni jedini alternativa ocuvanju cjelovite BiH. HDZ Hrvatske je odustao od prijasnih apetita na BiH, jer im je ulazak u EU daleko bitniji dok je HDZ BiH prinudjen na kompromise. Ja sam ubijedjen da ti nisi nacionalist ili da ih stitis, ali se u ovom slucaju ne mogu sloziti s tobom.
essex

#339 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Lincoln-Burrows wrote:
Tomislav MO wrote: 1. Najpoželjnija, decentralizirana BiH gdje Hrvati imaju pokrajinu, bez teritorijalnog kontinuiteta, uključujući npr. i Žepče, Usoru, bilo bi krasno i jednu općinu od hrvatskih sela Kaknja i Vareša nazovimo je npr. Kraljeva Sutjeska itd. Naravno, ovime svaka bošnjačka mitomanija o tome kako Hrvati hoće podjelu BiH pada u vodu, jer se Usora, Žepče ili Kraljeva Sutjeska ne mogu otcijepiti ni teoretski.
Čak nam ne treba ni teritorijalna jedinica već da legalno imamo "kulturnu" autonomiju: obrazovanje, jezik i sl.
i na pr. da službeno slavimo kraljicu Katarinu kao općinski praznik. Sve bi to bilo krasno, ustvari ja to sve imam
i sad ako ću govoriti o tome u okviru obitelji i prijatelja, ali što ne bi bilo javno sa zastavicama.
ma vi ste izgorili po glavi obobjica i samo mazete jedan drugog jos kremom da vam mozak ne izgori...kraljeva sutjeska hrvatska??? pa zar nevidite bolest u koju su vas gurnuli, to sto je taj dio oko bobovca katolicki nepravi ga hrvatskim...jel' ovo ono kao priprema da se moze reci da su kotromanici bili hrvati (a ban stjepan pokazao subicu sta misli po tom pitanju :D )? ne budalite i ne talasajte budalastinama kroz stratosfere svemira, remetite jingjang koncept univerzalnog spokoja...
essex

#340 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Lincoln-Burrows wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

Knjiga mudrosti 14,17
knjiga realnosti, 23:17
budala ce podnjeti sve samo da bude razborit...
nagao covjek cini ludosti, smiren covjek ga zatvara zbog tih ludosti...
razborit se na kraju pita jel se ispaltilo podosenje naglosti i ludosti i tjesi se sa budalom jer govore isti jezik...

dobra volja nije pristajanje na tvoje zahtjeve, dobra volja je ukazivanje kroz diskusiju pogresnost tih zahtjeva i sta cine u kompletnoj slici koju sacinjavaju. da nema te dobre volje diskusija bi se zavrsila psovanjem i pljuvanjem izmedju nas...zato, nemoj pogresno protumaciti dobru volju i nemoj je iskoristavati do unedogled jer niko nije budala da izigrava razbortitog...
oksigen

#341 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by oksigen »

essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
essex wrote: jako fino receno i sagledano. problem je sto se danas kroz federalizaciju provlaci ideja ratom nastalih entiteta sto se nikade nasmije dozvoliti da zazivi. entiteti nikad, 'ma ba nikada nesmiju postati federalne jedinice niti se u okvirima tih entiteta sa stvaranjem par regija smije napraviti privid federalnih jedinica. federalne jedinice se trebaju praviti na osnovu popisa iz 1991 i da se vodi racuna o izmjesanosti naroda drzave i na tom nivou vlasti (srednjem) da narodi imaju pravo potezanja "vitalnih interesa", to jest da se sva usaglasavanja vode na srednjem nivou a da drzavni nivo bude rasterecen i fokusiran na drzavnu i vanjsku politiku.
Da bi to bilo moguće treba sprovesti potpuni povratak raseljenih, Arapi natrag odakle su došli, dio Srba u Hrvatsku,
i.t.d sve do obnavljanja Jugoslavije. Ja sam se vratio zato jer je ovdje moj dom, ali većina nije i neće kad nije do
sada. Uostalom dali si se ti vratio? Činjenica je da Juge nema i da treba graditi suživot, a kako? jedino dogovorom.
A ti nisi za dogovor, znači sve što pričaš je nerealno.
pa nemozes ti rati i genocid nad narodom uzeti kao polaznu tacku za dogovore, a poredjenje bosne sa jugom je toliko mizerno da je glupo nastaviti komentarisati tu glupost...
politika realiteta je politika genocida, mozda bi trebao malo popricati sa jevrejima pa da ti oni objasne pokoju...realnost je da su barabe svojim nacionalnim programima doveli zemlju do rastakanja i ko to nevidi jasno je da pripada ovim barabama jer ih podrskom drzi na vlasti a to je ono sto ce kostati bosnu...
U tvojim postovima sam primjetio, da stalno poput mantre ponavljas rjeci ,RAT, GENOCID,GENOCIDNA,GENOCIDASI( cca 3x po postu) ...I sve u tom smislu .
I nista strasno, spadas u ljude koji su u svojim glavama tako objasnili stanje stvari OVDJE. Pretpostavljam da te daljina (shvatio sam da zivis vani),i to sto si napustio BiH ,mozda u ratu , mozda poslije...Mozda je to bio tvoj izbor , mozda ocev...ko zna .. na neki nacin frustrira i osjecas se pomalo izdajnikom . Pa eto malo ratujes na daljinu .
Mogu da te razumijem, bez obzira sto mislim da nisi u pravu.
Ali problemi nastaju kada se i OVDJE u Bosni i Hercegovini , gdje zivi i moja malenkost , mnogi ( posebno politicari)ponasaju poput tebe...E to je onda jalov posao. Na taj nacin se nece rjesiti nista , osim sto cemo se eventualno ponovo zaratovati,pohvatati za vratove i poput davljenika, jedni druge povuci jos dublje.A onda ponovo pisati Dejton II, pa Dejton III, Dejton IV...i tako u petlju !
Dok ima zivucih ....
Ti ces to pretpostavljam gledati preko TV ,poput utakmice Mancester-Barsa i gorljivo navijati ( mozda i poslati koje toplo cebe). A ja, i velika vecina OVDJE prisutnih , vjerovatno cemo ponovo ćuliti po blatnjavim rovovima , bez obzira sto i MI volimo fudba/nogomet.
Zato mislim da bi svi koji razmisljaju slicno, trebali da ''smanje dozivljaj'', posto to sigurno nije nacin na koji se moze postici bilo kakav dogovor, a kamoli Ustav Bosne i Hercegovine .
essex

#342 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

oksigen wrote:
essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Da bi to bilo moguće treba sprovesti potpuni povratak raseljenih, Arapi natrag odakle su došli, dio Srba u Hrvatsku,
i.t.d sve do obnavljanja Jugoslavije. Ja sam se vratio zato jer je ovdje moj dom, ali većina nije i neće kad nije do
sada. Uostalom dali si se ti vratio? Činjenica je da Juge nema i da treba graditi suživot, a kako? jedino dogovorom.
A ti nisi za dogovor, znači sve što pričaš je nerealno.
pa nemozes ti rati i genocid nad narodom uzeti kao polaznu tacku za dogovore, a poredjenje bosne sa jugom je toliko mizerno da je glupo nastaviti komentarisati tu glupost...
politika realiteta je politika genocida, mozda bi trebao malo popricati sa jevrejima pa da ti oni objasne pokoju...realnost je da su barabe svojim nacionalnim programima doveli zemlju do rastakanja i ko to nevidi jasno je da pripada ovim barabama jer ih podrskom drzi na vlasti a to je ono sto ce kostati bosnu...
U tvojim postovima sam primjetio, da stalno poput mantre ponavljas rjeci ,RAT, GENOCID,GENOCIDNA,GENOCIDASI( cca 3x po postu) ...I sve u tom smislu .
I nista strasno, spadas u ljude koji su u svojim glavama tako objasnili stanje stvari OVDJE. Pretpostavljam da te daljina (shvatio sam da zivis vani),i to sto si napustio BiH ,mozda u ratu , mozda poslije...Mozda je to bio tvoj izbor , mozda ocev...ko zna .. na neki nacin frustrira i osjecas se pomalo izdajnikom . Pa eto malo ratujes na daljinu .
Mogu da te razumijem, bez obzira sto mislim da nisi u pravu.
Ali problemi nastaju kada se i OVDJE u Bosni i Hercegovini , gdje zivi i moja malenkost , mnogi ( posebno politicari)ponasaju poput tebe...E to je onda jalov posao. Na taj nacin se nece rjesiti nista , osim sto cemo se eventualno ponovo zaratovati,pohvatati za vratove i poput davljenika, jedni druge povuci jos dublje.A onda ponovo pisati Dejton II, pa Dejton III, Dejton IV...i tako u petlju !
Dok ima zivucih ....
Ti ces to pretpostavljam gledati preko TV ,poput utakmice Mancester-Barsa i gorljivo navijati ( mozda i poslati koje toplo cebe). A ja, i velika vecina OVDJE prisutnih , vjerovatno cemo ponovo ćuliti po blatnjavim rovovima , bez obzira sto i MI volimo fudba/nogomet.
Zato mislim da bi svi koji razmisljaju slicno, trebali da ''smanje dozivljaj'', posto to sigurno nije nacin na koji se moze postici bilo kakav dogovor, a kamoli Ustav Bosne i Hercegovine .
moje pominjanje rata kao i genocida i genocidnih tvorevina u kontekstu pogresne polazne tacke za sve dalje dogovore nastojis pretvoriti u ratnohuskacke i izjednacujes sa danasnjim uhljubima od politicara koji su do rata vecinom bili sofercine jal traktora jal viljuskara i po nacionalizmu koji su ispoljavali dobili zasluzno mjestu u danasnjoj politickoj strukturi koja upravo zeli da podje od ratnih i genocidnih uspjeha kao polaznih za sve buduce dogovore. sve to sto sam ti napisao ja negiram i u tom kontekstu su i pominjanja i rata i genocida, nemoj ni pokusavati da izvrnes jer su i ranije pokusavali pa se nekako vise ne javljaju da se nebi obrukali i jos vise sebe zakopali u govna vlastitih budalastina.
Tomislav MO

#343 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Tomislav MO »

Lincoln-Burrows wrote:
Ma dobro, napisao sam da ima puno nijansi :thumbup: . Više sam želio pojednostaviti da se vidi zašto Hrvati ne žele raspad BiH.
Bosnolog

#344 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Bosnolog »

Abacija wrote:
Tomislav MO wrote:
Laž je u svakom slučaju, samo još da otkrijemo je li bosanska ili bošnjačka. Možda je do podne jedno, a popodne drugo.

Dakle zabrana kanala će približiti Hrvate BiH? Ahahaah :-)
Bh Hrvati trebaju pokazati gdje im je domovina a ne obrnuto. Jer, mozes ti reci sve i svasta o malo- i veliko-bosnjackim nacionalistima ali i da njih nema opet bi se HDZ-ovci zalagali za Veliku Hrvatsku. Zato, nemoj prebacivati lopticu na drugu stranu nego prvo pocisti ispred vlastitih vrata.

Zasto je problem da BH hrvati imaju svoj kanal ali da bude privatni i placen od onih koji ga zele gledati pa ako to zeli i Katolicka crkva,Pravoslavna crkva i Islamska Zajednica nije sporno da imaju svoje privatne kanale neka i plati ko zeli da ima te kanale ili neka prodaju u paketu sve zajedno .Javni servis gradzana BiH je nesto drugo i njega treba da finansira drzava iz budzetskih sredstava i da bude javni servis istih.Zakonom kaznajvati kao novcano sve javne privatne tv kuce i glasila koja promovisu nacizam,zlocinacka udruzenja i sve sto je sporno prema drugima jer je to jedini nacin da se zastite normalni i zdaravi od bolesnih.Sloboda govora je osnov demokratije ali njegova zloupotreba mora biti sankcionisana kao zastitna mjera nas od medijskog nasilja i torture koja je ove prostore zarazila sve ove godine.Privatni kanali i lobiranje je slobodna volja gradzana stoga ne ocekijte da gradzani placaju televiziju koja ce da bude anti drzavna i etno nacionalisticko iskljuciva.
Tomislav MO

#345 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Tomislav MO »

essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Čak nam ne treba ni teritorijalna jedinica već da legalno imamo "kulturnu" autonomiju: obrazovanje, jezik i sl.
ma vi ste izgorili po glavi obobjica i samo mazete jedan drugog jos kremom da vam mozak ne izgori...kraljeva sutjeska hrvatska??? pa zar nevidite bolest u koju su vas gurnuli, to sto je taj dio oko bobovca katolicki nepravi ga hrvatskim...jel' ovo ono kao priprema da se moze reci da su kotromanici bili hrvati (a ban stjepan pokazao subicu sta misli po tom pitanju :D )? ne budalite i ne talasajte budalastinama kroz stratosfere svemira, remetite jingjang koncept univerzalnog spokoja...
Ti essex prebrzo čitaš. Nitko nije rekao da je Kraljeva Sutjeska Hrvatska.

Razgovarali smo o posebnoj općini za građane Kraljeve Sutjeske. Stanovnici tog kraja bi se osjećali ugodnije ako dobiju svoju općinu. Ti kao pravi Bosanac želiš da se ti Bosanci osjećaju ugodno, zar ne?

A to tko je bio ban Stjepan ili ban Jelačić, to su ti pitanja za podforum Povijest, pa se tamo raspiši :thumbup: . Ovdje ipak potpuno nebitna.
essex

#346 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Tomislav MO wrote:
essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Čak nam ne treba ni teritorijalna jedinica već da legalno imamo "kulturnu" autonomiju: obrazovanje, jezik i sl.
ne, ali ja samo popunjavam ono sto je namjerno izostavljeno... :D
Razgovarali smo o posebnoj općini za građane Kraljeve Sutjeske. Stanovnici tog kraja bi se osjećali ugodnije ako dobiju svoju općinu. Ti kao pravi Bosanac želiš da se ti Bosanci osjećaju ugodno, zar ne?
da, a pogotovo ta regija...to nje za opstinu nego za drzavni park i drzavnu zasticenu zonu...opstina bi to samo degradirala, nadam se da se slazes...
A to tko je bio ban Stjepan ili ban Jelačić, to su ti pitanja za podforum Povijest, pa se tamo raspiši :thumbup: . Ovdje ipak potpuno nebitna.
ma samo povuceno jer se i on izborio iz ralja velikohrvatsva kao sto je i nama sudbina da isto uradimo. samo u toliko je bitno i s tim razlogom i postavljeno...
eto tomo, nadam se da sam odgovorio onako kako si ocekivao...
Tomislav MO

#347 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Tomislav MO »

essex wrote:
Tomislav MO wrote:
ne, ali ja samo popunjavam ono sto je namjerno izostavljeno... :D
da, a pogotovo ta regija...to nje za opstinu nego za drzavni park i drzavnu zasticenu zonu...opstina bi to samo degradirala, nadam se da se slazes...
ma samo povuceno jer se i on izborio iz ralja velikohrvatsva kao sto je i nama sudbina da isto uradimo. samo u toliko je bitno i s tim razlogom i postavljeno...
eto tomo, nadam se da sam odgovorio onako kako si ocekivao...
Jesi, upravo onako kako sam očekivao. :D
hadzofield

#348 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
E vala koliko ja znam .. gotovo svi ti katolici o kojima pricas u kraljevoj sutjesci se izjasnjavaju kao hrvati
i taj dio se smatra hrvatskim... i mi u gradu smatramo taj dio hrvatskim oduvijek ... iako na tom kraju zivi i dobar dio bosnjaka ali to je kolijevka katolika u kaknju pa i sire
essex

#349 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
essex wrote:
E vala koliko ja znam .. gotovo svi ti katolici o kojima pricas u kraljevoj sutjesci se izjasnjavaju kao hrvati
i taj dio se smatra hrvatskim... i mi u gradu smatramo taj dio hrvatskim oduvijek ... iako na tom kraju zivi i dobar dio bosnjaka ali to je kolijevka katolika u kaknju pa i sire
to sto ti pricas je tacno i situacija je takva zbog politickih prilika u posljednjih 100-njak godina, ali cini mi se da mjestani tih sela imaju jedan odjevni predmet (zene ustvari) ili je u pitanju nerezanje kose nisam ni ja vise siguran, u sjecanje na Kraljicu Katarinu, a to se vuce 600 godina...nisam siguran tacno sta je ali znam da imaju dugu, dugu tradiciju i sjecanje na bosansko kraljevstvo na kojeg su ponosni i treba da budu...
essex

#350 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Tomislav MO wrote:
essex wrote: eto tomo, nadam se da sam odgovorio onako kako si ocekivao...
Jesi, upravo onako kako sam očekivao. :D
he,he,he...vidis da se citamo ko jucerasnje novine...treba stati sa ovim, ipak je tema ustav i promjene...
Post Reply