Ustavne promjene u BiH

Post Reply

Uredjenje Bosne i Hercegovine ce biti ...?

Ukidanje RS i regionalizacija drzave.
70
57%
Federalizacija uz postojanje RS-a, FBiH i Hrvatskog kantona, ali uz bitno smanjenu administraciju.
52
43%

Total votes: 122

blackepeace

#226 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

zavrzlama wrote:iza mojih stavova stoje argumenti...prije rata je u BIH zivjelo 860 000 hrvata..dans ih pola manje..je li istina... jest...prije rata su bosnjaci cinili 44% BIH stanovnistva danas ih ima 2 miliona ili 53,8%....srba je u BIH bilo prije rata 1,35 mil. danas ih ima ne vise od 1 mil...
Kakvi su to argumenti ?
Izmisliš popis i navedeš ga kao argument.
Agrumenti su ti u duhu najljepših mitomanija.
Ko da te je velikosrbin pravio.
Ništa ti nisi rastavio od njih...
behavac

#227 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by behavac »

blackepeace wrote:
zavrzlama wrote:iza mojih stavova stoje argumenti...prije rata je u BIH zivjelo 860 000 hrvata..dans ih pola manje..je li istina... jest...prije rata su bosnjaci cinili 44% BIH stanovnistva danas ih ima 2 miliona ili 53,8%....srba je u BIH bilo prije rata 1,35 mil. danas ih ima ne vise od 1 mil...
Kakvi su to argumenti ?
Izmisliš popis i navedeš ga kao argument.
Agrumenti su ti u duhu najljepših mitomanija.
Ko da te je velikosrbin pravio.
Ništa ti nisi rastavio od njih...
Nemoj od njega traziti agrumente...on ti zivi u svom svijetu...iza 7 brda od realnosti...
Silkwood

#228 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Silkwood »

zavrzlama wrote:
nataltet srba i hrvata je daleko ispod nataliteta bosnjaka...
To je mit, ta propaganda više ne vrijedi u 2009. godini.
Najveći natalitet danas u BiH imaju Hrvati.
Koji to bošnjaci imaju natalitet? Oni što više ne žive po zabitim selima istočne bosne nego u Sarajevu i Tuzli, urbanizirani?
Pa BiH danas ima najmanju stopu nataliteta od svih E-Yu republika! Čovječe 2008. u Hrvatskoj rođeno 43 000 djece (brojka na koju se upozorava kao katastrofalnu), a u BiH mizernih 33 000.

Ajmo vidjet kakav je to "natalitet bošnjaka" u 2009. :-)

---------
Sarajevo: Učionice poluprazne, prvačića sve manje.
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/090505021
2003. godine broj upisanih prvašića u Kantonu Sarajevo: 5970
2008. godine broj upisanih prvašića: 3900

U zapadno-hercegovačkoj županiji 2008. upisano 1200 prvašića. 5 puta manja ZHŽ ima samo 3 puta manje djece od kantona Sarajevo.
ZHŽ ima daleko najveći broj osnovaca u odnosu na ukupan broj stanovnika. :dance:

---------
Posušje: Posušje ima najmlađe stanovništvo u BiH
http://www.frama-posusje.com/index.php? ... ercomments
---------
Broj djece u osnovnim školama:

Tuzlanski kanton
2002. 56 456
2003. 55 060
2004. 55 994
2005. 54 916
2006. 54 673
2007. 52 494
2008. 50 706

Zapadno-Hercegovačka Županija
2002. 10 019
2003. 10 155
2004. 10 373
2005. 10 438
2006. 10 443
2007. 10 283
2008. 10 124

Hercegovačko-Neretvanska Županija
2002. 22 376
2003. 22 549
2004. 23 070
2005. 23 451
2006. 23 296
2007. 23 110
2008. 22 980
---------

SDA se u Mostaru još 2001. na izborima zalagala za jedinstveni grad i vikala parole "Svi smo mi Mostarci!", a zahvaljujući natalitetu bošnjaka u kojeg su se uzdali, Hrvati su porasli sa 50% na 60% stanovnika do 2009., i danas SDA predlaže podjelu grada, a Hrvati ne daju. :D :lol:

Mostarske osnovne škole:
UKUPNO upisanih u prvi razred OŠ po hrvatskom planu, po školskim godinama
06/07 626
07/08 528
08/09 726

UKUPNO upisanih u prvi razred OŠ po bosanskom planu, po školskim godinama
06/07 546
07/08 481
08/09 424
(podaci Pedagoškog zavoda Mostar)

Natalitet bošnjaka, hahaha.
(Na stranu što je jadan onaj koji se uzda u mitove o "razmnožavanju" u uvjetima kad nema zaposlenja, čovječe pa na podforumu Dijaspora http://www.sarajevo-x.com/forum/viewforum.php?f=31. pola tema je "kako ispaliti iz BiH".)
Last edited by Silkwood on 05/09/2009 20:32, edited 1 time in total.
Silkwood

#229 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Silkwood »

oksigen wrote: Obrni, okreni ,opet sila . Kojom i cijom silom ?
Pominjes Srbe u Hrvatskoj, koji su sad na zalost manjina ,i nesrbe u Srbiji i poredis ih sa Srbima koji zive u Bosni i Hercegovini ,u kojoj su itekako konstutivni narod . Za bilo sta u ovoj drzavi pitaju se I SRBI, a kamo li za Ustav.
Da li su Srbi naucili lekcije iz proslosti ?
Mislim da jesu.
Nema ove države bez kompromisa.
MuaDib

#230 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MuaDib »

essex wrote:
MuaDib wrote:
Znači tebi nije mjesto na ovoj temi! 8)
ha? samo zato sto se ne uklapam u daytonski poredak? to ti je isto kada bi himler pitao logorase sta bi promijenili a oni zicu oko logora, da je nema a on njima "ne,ne,ne..u ovim uslovima"...jel' ti ovo dolazis iz one zone par svjetlosnih godina negdje u svemiru?
Ti ako nisi znao, Dayton je jedini legalan i legitiman Ustav Bosne i Hercegovine, koliko god ga ja, ti, mi, vi, oni ne možemo sažvakati. Alija ga je priznao, kao Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. A ratifikovala ga je i Skupština Republike Bosne i Hercegovine 2/3 većinom, jer je MZ opet zahvaljući Aliji poslanike tada tzv. Narodne Skupštine tzv. RS, kao i poslanike iz parlamenta Federacije (Skupština RBiH + poslanici HDZ-a) računala kao jednu instituciju, koja nije funkcionisala u punom sastavu od 25. januara 1992. godine. A to znači da je Član 268. Ustava Republike Bosne i Hercegovine, nažalost u potpunosti ispoštovan. :angry: :angry:
A sve to samo govori u prilog tezi, da je rat u BiH plod dogovora tri nacionalne stranke, koje su jedino tako mogle našu domovinu podjeliti na interesne zona tri nacionalne oligarhije. Moj napredak u svjetlosnim godinama se tako isključivo odnosi na moje razumjevanje BiH i njene tragedije na sveobuhvatan i objektivan način. I još nešto ja bih prvi ukinuo entitete i sve ostale vidove etničkog uređenja BiH, ali ne mogu upravo zahvaljujući nacionalistima koji su pristali da krv teče Bosnom. A ta krva je zla kob ove zemlje, koja će još dugo štititi i održavati ovu nacionalističku hobotnicu na vlasti.
:( :( :shock: :shock: :x :x

Jedino rješenje koje je možda i najpravednije da se raspišu izbori za Ustavotvornu Skupštinu Bosne i Hercegovine, po izbornom zakonu iz 1990. godine, koja treba da 2/3 većinom usvoji novi Ustav sa pratečim ustavnim zakonima.
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
kiky

#231 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by kiky »

sad je najbitnije i najrealnije istrajat na ustavnim reformama ....
to je bitnije i od eu i od bezviznog režima ...
sve ostalo vrača zemlju u 1990 ...
a tada nas samo nato intervencija može spasit od građanskog rata ....
Agic Nurija

#232 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Agic Nurija »

blackepeace wrote:
Agic Nurija wrote:Kada nestane sufiksa "Hercegovina" iz naziva države, otvoriće se regeneracija bosančenja državnog stanovništva (nacionalizacija). Dajtonski ugovor je jedno kriminalno djelo međunarodne zajednice, kojim se pokazuje pravo lice centara moči (zla i zločina) i to se ne odnosi samo na Bosnu. Napravite malu hronologiju ili mapu svjetskih žarišta nereda, bezakonja, ratovanja, pljačkanja, progona ... pa će vam biti jasno ko i od kada stoji iza svega toga i zašto je to sve tako "nerješivo" političko pitanje. Raspravljati o uređenju države sa onima koji istu tu državu, ne samo teoretski negiraju, več je i praktično nastoje srušiti, što vanjskim, što unutrašnjim manipulacijama i što je najtragičnije, ne za vlastiti, več za račun nekih "matičnih država". Zato, reforma da, ali samo BOSANSKOG USTAVA ili Ustava bosanskog naroda! Opstanak bilo kakve srpske ili hrvatske forme u bosanskim državnim aktima je samo prolongiranje patnje bosanskog čovjeka i predvidivost slijedećeg masakra, pokolja i genocida nad bosanskim narodom! Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku, Bosanci u Bosnu i MIRNA BOSNA!
Fašizam u izvornoj formi.
"Pokrštavanje" u savremenoj formi "Bosničarenja" stanovništva i tjeranje drugih sve u interesu nekakvih Bosanaca, rase iznad rasa. Čak ni Rašo nije tjerao Bošnjake da postanu Srbi.
I Hitler je tjerao Jevreje iz Njemačke gospodine Nurija ali nije dobro prošao. Rašo takođe. Sviđaju vam se njihovi metodi ? Nećete uspjeti.
Biće Bosne a biće i Hercegovine ! Ali neće biti vas gospodine Nurija, ni vas ni vaših.
Mijenjanje prefiksa "bosanski", na primjer, ali tek kada se Bosanci pokolju, siluju, protjeraju u bvijeli svijet...fašizam, pokrštavanje....!?
Pročitaj još jednom, ja nigdje nisam negirao Hercegovinu i sve što je vezano uz tu bosansku pokrajinu, samo sam pobornik ukidanja tog termina iz naziva BOSANSKE DRŽAVE! Bosanstvo je izvor, tok i ušće bosanske ljudske populacije. Sve drugo je samo kalemljenje grožđa na vrbi, to se dokazalo do sada bezbroj puta i tako će biti dok je svijeta i vijeka!
hadzofield

#233 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

DickHolbrooke wrote: koji su ti izvori za ovo, osim vlastite maste? koliko znam popis nije uradjen od 1991. osim toga po brojevima koje si naveo bosnjaka je 60% a ne 53.8%

Ma pustite se broji sta i da bosnjaka ima 70% dzaba...sve to kada ih dolazi sa 30% teritorije...
nema vise velikog broja bosnjaka u prijdoru, dobooju, zvorniku, visegradu itd....

Demografska slika za par godina ce nam sama pokazati tri entiteta
Junuz Djipalo

#234 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Junuz Djipalo »

hadzofield wrote:
DickHolbrooke wrote: koji su ti izvori za ovo, osim vlastite maste? koliko znam popis nije uradjen od 1991. osim toga po brojevima koje si naveo bosnjaka je 60% a ne 53.8%

Ma pustite se broji sta i da bosnjaka ima 70% dzaba...sve to kada ih dolazi sa 30% teritorije...
nema vise velikog broja bosnjaka u prijdoru, dobooju, zvorniku, visegradu itd....

Demografska slika za par godina ce nam sama pokazati tri entiteta
Nedavno sam bio u Parizu i kraj Ajfelovog masla i one trijumfalne kapije prosjaci, cigani, more ih ima.

Pogodite što im piše u na papirima koje pokazuju ljudima?

I'm from Bosnia, I'm hungry...

Ja bih ih zapitkivao odakle iz Bosne na engleskom a odgovor: Sarajevo; naravno niko od njih nije znao beknut naš jezik.

A turisti im daju pare, prolazi im to...

Mi smo u očima svijeta, divljaci, siromašni i gladni firauni za koje je normalno da ratuju... To što prosječan Bosnac zna više na pr. o povijesti od prosječnog Francuza to ne znači ništa...

Vrijeme je da dođe do pomirenja, zanimljivo je kako "naši" žive bez problema po svijetu sa crncima, Arapima i svakakvim narodima i kulturama (da ne pričam o "našima"), a u Bosni...

Vrijeme je da se to dovede kraju da se taj proces raspada YU više završi, da gradimo a ne rušimo, evo ja od 92. čekam normalan život i još ga nema... Pa kad to treba bit?

Kad se budem u šezdesetim raspado od raka!?
behavac

#235 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by behavac »

kiky wrote:sad je najbitnije i najrealnije istrajat na ustavnim reformama ....
Pa ustavne reforme se i rade zbog ulaska u EU...kad bi bili u EU onda nam ustavne reforme ne bi ni trebale...
Ali za EU nam treba funkcionalnija drzava i povecanje ljudskih prava a to zahtjeva odredjene ustavne reforme...prvenstveno smanjenje administracije...smanjenje broja kantona FBIHa, i mogucnost da se svi mogu birati na sve funkcije, jos npr presjednik i 2 zamjenika...
U sutini aprilski paket je imao reforme potrebne za priblizavanje EU ali nije tad prosao...
Rata vise nece biti, nece nam dozvoliti zbog svog interesa...do nas je samo da li cemo ici naprijed i to kao punopravan clan EU il cemo stagnirati i ostati crna rupa, treceg nema bar za sad.
oksigen

#236 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by oksigen »

Hm,posto vidim da je moj nik jos uvjek u opticaju , hajd da kazem jos neku...Forumi za to i sluze,zar ne ?
Tema je svakako aktuelna, i eventualne promjene Ustava ce itekako imati uticaja na nase zivote, u buducem vremenu.
Vec dugo ,kao i vecina vas uostalom, pratim sta se desava na ovim NASIM prostorima i nekako mi se cini da su svi izabrali pogresnu taktiku koju bih nazvao '' ko ce kome zacerat''...I tako dok jedni drugima zacerujemo, praveci voz...svi propadamo !
Padamo brzo , poput kamena .
Pogledajmo gdje smo sad ,i mi , a Boga mi i komsije, dojucerasnji zemljaci .Kao zadnja fukara cekamo gospodara, da nas pusti u kucu(EU), kroz jako nizak ulaz za pse.Nadajuci se nekakvim oglabcima sa njegovog stola.
Taj isti Zapad i EU su itekako doprinjela drobljenju YU ( stvorili su sedam patuljaka, a Snjezanu, napastovali i potpuno razvalili) I jedini patuljak ,od sedmorice, koji je jos multietnicki smo mi !
Ova brda ,rjeke i livade i par kilometara morske obale, koja se zovu Bosna i Hercegovina, dijele trojica.I po meni postoji samo jedan nacin ,da dodjemo do rjesenja ...dobrog Ustava, koji ce nam onda omoguciti da se napokon relaksiramo i pocnemo zivjeti kao ljudi.
Kompromis.
Ali ne birokratski pojam zvani kompromis , koji kvarni politicari koriste drzeci topuz iza ledja , nego iskren kompromis sa punim osjecajima i za strahove, i onog drugog ,i onog treceg .
Kako?
Siguran sam da ima nacina...
Nabaciti cu par mojih razmisljanja..
Shvatiti jednom,mi ovdje spojeni poput sijamskih blizanaca , i da bez obzira, sto su nam frizure razlicite , svi imamo pravo da se cesljamo kako hocemo.
Hocu reci, iako zivimo zajedno ,svaki narod treba da uziva veliki stepen autonomije( sto je u multietnickim drzavama i uobicajno). Na taj nacin razbijamo strah kod dvojice .Te autonomije treba tako urediti da ne mogu dovesti u pitanje postojanje drzave BiH. Time razbijamo strah kod treceg.
U toku pravljenja , dotjerivanja,ustavnog uredjenja zemlje, treba da se osjeti dobra volja . Da svako svakome maksimalno izadje u susret , izbjegavajuci price o kojekakvim procentima i u tome gledati razloge supremacije jednih nad drugima.
Primjer... cesto cujem ili procitam, pa i uovim komentarima , Hrvata ima ovoliko ili onoliko...Pa da ih ima 10(deset), zasluzuju da budu konstitutivni i ravnopravni u svemu .BiH je otkako se spominje bila i njihova.
I da ne duzim...pokusati okrenuti ''pricu '' za 180' i stvoriti pozitivnu atmosferu .
Naci u sebi snage ( ko jos nije) da se shvati ,da je Bosna i Hercegovina izuzetno lijepa zemlja. I da je ljudi kojima ona pripada, trebaju urediti posteno,strpljivo, bez zadnjih misli i bez mjesanja sa strane ,posto ce je stranci urediti za sebe na za nas.

Ovako kako se sad, danas, radi i razmislja , je garantovana provalija .

Kako god, siguran sam da bi ovdje moglo dobro, a Boga mi i opusteno da se zivi .A da nam politika u drzavi postane monotona i neinteresantna.

PS.
Ako sam i bio malo patetican, neka sam.
blackepeace

#237 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by blackepeace »

Junuz Djipalo wrote:Nedavno sam bio u Parizu i kraj Ajfelovog masla i one trijumfalne kapije prosjaci, cigani, more ih ima.

Znamo mi to.
Cijela Evropa nas smatra za najgori ološ.
Ovi dijasporci kojima su na forumu puna usta Bosne se stide da kažu da su iz Bosne ali nismo mi krivi.
Tako nam je kako nam je.
Iz ove kože se ne može.
essex

#238 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

trijumf wrote:
essex wrote:
trijumf wrote:Sve se desavalo 1992. Legalni ustav iz 1974 promijenila neformalna grupa individua, a ne Skupstina SRBIH koja poslije 14/15 Oktobra 1991 nije ni postojala pa nije nista mogla ni mijenjati u 1992. Ustav iz 1992/1993 nema veze sa Ustavom iz 1974, i hvala Bogu sada je rahmetlija bas kao i RBIH.Ne moze na silu!
odlaskom grupe pobunjenika iz skupstine ne znaci ukidanje skupstine nego samo protivustavni akt tih pobunjenika negiranja ustava i drzave. ne moze na silu!
Nisu pobunjenici oni sto su branili ustav nego oni sto su ga krsili. Uostalom i Dejton je to priznao kad je ukinuo RBIH, ustav RBIH...
vidis, bas mi je drago da se ovdje razumijemo...cika zloba je jedno mjesec dana ranije izuzeo srbiju iz ustavnog uredjenja sfrj (tajno, naravno...ali ne dovoljno da se nije na vrijeme saznalo pa je i citav referendum samo odgovor da se bosna nebi nasla na otvorenoj ledini, iako je samacki srbin nastojao da je tamo odvede jos je bilo rano da se otkriva pa je morao ici za onim sto je vecina htjela, a to je referendum. ti tvoji, za koje kazes da su branili ustav su samo igrali igru iskrivljenih ogledala sto je i cika zloba uradio pretvarajuci se da se bori za ocuvanje juge stvarao veliku srbiju), znaci i tvoj cika zloba i banditi koji su napustili skupstinu R BiH su dio istog paketa igara bez granica koja se zove pobuna. a i sljed dogadjaja koji je ostao zapisan za generacije koje dolaze (89. Haska Specijalna jedinica Bosanske Armije, nesto kao marinci u americi, svojim zivotima stvaraju historiju da se djeca uce :D ) jasno ukazuje da se ta tvoja bagra nije stavila u zastitu ustava R BiH nego bas suprotno tako da ova tvoja tvrdnja je mozda mogla piti vode 1995-mart 1996 ali ne dalje...polako, sve ce doci na svoje pa cemo i kralja crnodjorja dovesti do prosjackog stapa...
essex

#239 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

hadzofield wrote:
essex wrote: ha? samo zato sto se ne uklapam u daytonski poredak? to ti je isto kada bi himler pitao logorase sta bi promijenili a oni zicu oko logora, da je nema a on njima "ne,ne,ne..u ovim uslovima"...jel' ti ovo dolazis iz one zone par svjetlosnih godina negdje u svemiru?
Ne nego se uopste ne uklapas.... tvoje izbivanje iz BiH je ostavilo trega ...
nema tog ustava na svijetu koji ce primorati Srbe da zavole BiH
Ustav republike BiH da je valjao nebi doslo do rata ...umjesto rata bilo bi veselja kao sto ti kazees...
jesil' to ti jadovane? prvo, ja znam dosta srba koji su bili u AR BiH i oni se razlikuju od velikonebuloznih srba za koje pretpostavljam da se ti ovdje zauzimas. srbi u bosni nikada nisu bili problem, problem je bio i uvijek ce ostati program srpskih velikonebuloza i njihovih mitova i legendi koje ih vode iz stradanja u stradanje.
imati pogled da je ustav R BiH zbog svoje flexibilnosti doveo do rata je toliko pateticno da sam odlucio kada 1 minhenska i 5 michigenska bude prolazila bosnom da te ni ne oderem kako sam ti obecao, izvini na mog generala neidu pateticni likovi koji neznaju ni zbog cega skidaju gace na zahtjev svih onih koji prolaze i koji ih deru...vise sam postovao one rumunke prije rata sto smo ih zvali "chervena" (nije bitno koliko je nas, sve za "chervenu") nego takve patetikuse kao sto si ti...idi obrzuj se zasto ti ciste debelo crijevo moj patetikus...
essex

#240 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote: pa prevedeno na jasan jezik znaci ovo:

bosnjaci su prezivjeli bioloski nestanak i danas su nadpolovicna vecina i sa trendom brojacanog rasta,ako srbi i hrvati nastave da negiraju BIH to ce prouzrokovati njihov daljni nestanak iz BIH i dobit cemo BIH sa 70% bosnjaka i tad cemo morati uzeti tu drzavu pod svoj protektorat...pa su zapadnjaci izracunali da pokusaju da priblize srbe i hrvate BIH i tako umjesto da zapad kontrolise bosnjake taj bi posao radili srbi i hrvati u BIH ...e sad ima jedan mali problem...valja se srbima i hrvatima odreci svojatanja dijelova BIH za eskluzivitet njihovih naroda ,a oni to nece i onda na kraju opet stagnacija...

problem svih problema je sto BIH i rs ne idu zajedno...a mogu zajedno samo ako se srbi odreknu svojatanja tog entiteta za srpsko vlasnistvo(ukidanjem imena entitetu,vracanjem prefiksa "bosanski",izbacivanjem pravolsavlja iz institucija itd) a kad to uradis "postavi s epitanje zasto je izginulo 30 000 srba u BIH...izginuli su za sramnu ideju velike srbije,a nema velike srbijeali, valja to progutat...svih 14 godina poslije rata je pokusaj da srbi progutaju krastavu zabu zvanu" moralni,strateski i vojni poraz ideje o velikoj srbiji"...dosadasniji pokusaju su propali jer srbiji nije interes ozdravljernje srpskog naroda,jer zdrav srpski narod je i gubitak ideje velikoj srbiji...
zavrzlama stvarno si car, imaš već unaprijed memorirane sve moguće urote i scenarije :dance:
samo što je vjerojatnost tih scenarija mala.
Uporno se pokušava razgovor povesti u smjeru dogovora o ustavnim promjenama,
a ustvari ne žele se te promjene. Mislim da iskreno samo Hrvati žele ustavne promjene i
žele da se dogovore.
nije tacno, ja se zalazem sa ustavne promjene (ustvari ukidanje nametnutog i implementiranog annex4 kao ustavnog uredjenja i povrat Ustava R BiH) kao i za regionalizaciju drzave na historijskim principima...ako ovo nije iskreno ja stvarno neznam sta je...
essex

#241 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

oksigen wrote:
zavrzlama wrote:
hadzofield wrote: Ne nego se uopste ne uklapas.... tvoje izbivanje iz BiH je ostavilo trega ...
nema tog ustava na svijetu koji ce primorati Srbe da zavole BiH
Ustav republike BiH da je valjao nebi doslo do rata ...umjesto rata bilo bi veselja kao sto ti kazees...
ovo boldirano je bit svega..SAMO to treba malo drugacije formulisati...niko ne treba silom tjerati srbe u BIH da vole BIH ALI srbi u BIH ce milom ili silom morati postovati Ustav BIH i konstutivnost naroda u BIH....vecina srba koji danas zive u Hrvatskoj NE VOLE Hrvatsku,ali postuju Ustav drzave Hrvatske..isto vazi i za nesrbe u Srbiji,postovat ce Srbijanskiu Ustav,a to sto istu drzavu nece voljeti je druga stvar...problem srba je sto kad ne vole jednu drzavu,oni pokusaju da iznesu dio te drzave sa sobom u srbiju,i ako ne uspiju oni se masovno sele...sad koliko su srbi u BIH naucili lekcije iz proslih dana je pred nama...
Obrni, okreni ,opet sila . Kojom i cijom silom ?
Pominjes Srbe u Hrvatskoj, koji su sad na zalost manjina ,i nesrbe u Srbiji i poredis ih sa Srbima koji zive u Bosni i Hercegovini ,u kojoj su itekako konstutivni narod . Za bilo sta u ovoj drzavi pitaju se I SRBI, a kamo li za Ustav.
Da li su Srbi naucili lekcije iz proslosti ?
Mislim da jesu.
srbi su se vazda pitali i vazda ce se pitati i to jednako kao i svagi drugi gradjanin nase zemlje. velikonebulatori velesrpskih programa nemaju prava da bilo sta kazu o uredjenju R BiH i to se mora jednom zauvijek rastaviti...
essex

#242 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

MuaDib wrote:
essex wrote:
MuaDib wrote:
Znači tebi nije mjesto na ovoj temi! 8)
ha? samo zato sto se ne uklapam u daytonski poredak? to ti je isto kada bi himler pitao logorase sta bi promijenili a oni zicu oko logora, da je nema a on njima "ne,ne,ne..u ovim uslovima"...jel' ti ovo dolazis iz one zone par svjetlosnih godina negdje u svemiru?
Ti ako nisi znao, Dayton je jedini legalan i legitiman Ustav Bosne i Hercegovine, koliko god ga ja, ti, mi, vi, oni ne možemo sažvakati. Alija ga je priznao, kao Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. A ratifikovala ga je i Skupština Republike Bosne i Hercegovine 2/3 većinom, jer je MZ opet zahvaljući Aliji poslanike tada tzv. Narodne Skupštine tzv. RS, kao i poslanike iz parlamenta Federacije (Skupština RBiH + poslanici HDZ-a) računala kao jednu instituciju, koja nije funkcionisala u punom sastavu od 25. januara 1992. godine. A to znači da je Član 268. Ustava Republike Bosne i Hercegovine, nažalost u potpunosti ispoštovan. :angry: :angry:
A sve to samo govori u prilog tezi, da je rat u BiH plod dogovora tri nacionalne stranke, koje su jedino tako mogle našu domovinu podjeliti na interesne zona tri nacionalne oligarhije. Moj napredak u svjetlosnim godinama se tako isključivo odnosi na moje razumjevanje BiH i njene tragedije na sveobuhvatan i objektivan način. I još nešto ja bih prvi ukinuo entitete i sve ostale vidove etničkog uređenja BiH, ali ne mogu upravo zahvaljujući nacionalistima koji su pristali da krv teče Bosnom. A ta krva je zla kob ove zemlje, koja će još dugo štititi i održavati ovu nacionalističku hobotnicu na vlasti.
:( :( :shock: :shock: :x :x

Jedino rješenje koje je možda i najpravednije da se raspišu izbori za Ustavotvornu Skupštinu Bosne i Hercegovine, po izbornom zakonu iz 1990. godine, koja treba da 2/3 većinom usvoji novi Ustav sa pratečim ustavnim zakonima.
ti ba veze nemas sa zivotom...dayton je mirovni dogovor a po medjunarodnom pravu nijedan mirovni dogovor nesmije u sebi sadrzavati buduce uredjenje neke drzave a kamoli ustav jer se mijesa u unutrasnje stvari te drzave. dalje, tvoja racunica o federaciji 1995 i nabrajanje (R BiH + HDZ) je toliko glupa jer te godine federacije nije ni bilo jer je tek kasnije uspostavljena...dalje, prosireno predsjednistvo u ratnom stanju (po ustavu R BiH) zamjenuje skupstinu i donosi odluke skupstine. zahvaljujuci SDP tadasnje prosireno predsjednistrvo je imalo kvorum po poslovniku jer je SDP imao u svom clanstvu i srba i hrvata pa je kvorum postignut na taj nacin. znaci, ne radi se o R BiH + HDZ kao nekakav parlament jos neustanovljene blentaracije nego o punosnaznom prosirenom predsjednistvu (citaj skupstina) R BiH. dalje, taj datum koji navodis je datum kada se skupstina izjasnjavala o DMS-u i izbjegli su da se izjasne o annex4 sto nikada nije ni proslo skupstinsku proceduru. skupstina se izjasnila o mirovnom ugovoru bez usvajanja annex4 kao ustava i sve do famoznog 1. amandmana annex4 nije bio ratifikovan kao ustav. tehnicki je danas verifikovan sa ovim amandmanom ali se lahko moze pobiti jer javna rasprava o ovom amandmanu je jasno pokazala da su gradjani protiv usvajanja prvog amandmana na annex4 sto nije ispostovano tako da je i taj amandman upitan i zakonski nije legalan.
eto ti sve o legalnosti annex4, a to sto se implementira i primjenjuje...procitaj o litvaniji i njenom parlamentu koji nikada nije ratifikovao rusku cizmu, rusi im nametnuli i volju i ustav pa su ljudi po padu famoznog cccp glatko dobili priznanje nezavisnosti upravo po ovom principu. znaci, i nama mogu nametati sta hoce (sto je danas annex4) ali sve dok mi ne pristanemo nije pravnovaljan i uvijek se moze opazvati u buducnosti kada se za to stvore uslovi...:angry: :angry:
o tvojoj objektivnosti...samo da ti kazem da kada bi se borio za jevreje oni bi te sami upucali bas zbog te objektivnosti...objektivnost nije priznanje ucinjenog i prihvatanje istog, objektivnost je priznanje ucinjenog i potenciranje svega sto je lose a priznanje onoga sto je dobro. tvoja objektivnost se svodi na ono "popusili smo ga, ali sada je tako i sta se tu moze..." to nje objektivnost, to je linija manjeg otpora, kukavicluk i izdaja objektivnosti...haj'ti u svoje svjetlosne godine pa trguj sa zacinom, "spice must flow..." i zapamti da bosna nije zacin...imal' crva?
essex

#243 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

Junuz Djipalo wrote:
Nedavno sam bio u Parizu i kraj Ajfelovog masla i one trijumfalne kapije prosjaci, cigani, more ih ima.

ovo je onaj rat sto mnogi ne razumiju da se jos uvijek vodi...nekom ce izgledati da su ti ljudi sami dosli na ideju (nadji mi jednog koji je na tom nivo da zna sta se tacno desavalo i na koji nacin to njima moze koristiti) medjutim sve je to djelo srpskih tajni sluzbi koje sa parizom imaju fantasticne odnose i ovo je samo nacin da se u evropi (a i svijetu) pokaze "pravicnost" srpske borbe i kulturna nadmoc...ja krivim nasu ambasadu sto nisu poduzeli mjere i zahtijevali od zandarmerije da odstrane sve one koji ne govore nas jezik (ustvari odstrane natpise, neka ljudi neka zaradjuju kako znaju i umiju, samo bez blacenja R BiH)...ali, s obzirom koje su barabe na vlasti nebih se zacudio da im i fesove obezbjede...
essex

#244 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

behavac wrote:
kiky wrote:sad je najbitnije i najrealnije istrajat na ustavnim reformama ....
Pa ustavne reforme se i rade zbog ulaska u EU...kad bi bili u EU onda nam ustavne reforme ne bi ni trebale...
Ali za EU nam treba funkcionalnija drzava i povecanje ljudskih prava a to zahtjeva odredjene ustavne reforme...prvenstveno smanjenje administracije...smanjenje broja kantona FBIHa, i mogucnost da se svi mogu birati na sve funkcije, jos npr presjednik i 2 zamjenika...
U sutini aprilski paket je imao reforme potrebne za priblizavanje EU ali nije tad prosao...
Rata vise nece biti, nece nam dozvoliti zbog svog interesa...do nas je samo da li cemo ici naprijed i to kao punopravan clan EU il cemo stagnirati i ostati crna rupa, treceg nema bar za sad.
ma EU je mrkva na stapu veliksrpstva jer se sa obaecanjima "EU" odradila i policija i prvi amandman a sve to samo ojacalo oteti vilajet i kako mislite da nas EU primi kada u svom sastavu imamo fasisticku tvorevinu? ne lipsi magarce do zelene trave...
mark II

#245 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by mark II »

Muadib, skočimiš i odgajatelj (na arapskom), Lisanul-Gaib (opet arapski), iliti glas iz vana je salonski četnik - dakle kokarda mrtva, kama i genocid, samo upakovani u celofan - tako da nije da on nema pojma, nego čovjek ima misiju, i još par njih ovdje. Ali progutat će njih Bosna kao što je Arakis sardukare - šai-hulud će njihovu vodu prosuti i da Bog da im se nož u komade sasuo :D . Samo gledaj kad počne na "batlerijanski džihad" pozivati. On jadan i ne zna da su on i njegovi harkonenska banda na čelu sa perverznim baronom Vladimirom, nikako slobodnjaci, tako a mu je ime "fejk" mrtvi.... :skoljka:
hadzofield

#246 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

essex wrote: srbi su se vazda pitali i vazda ce se pitati i to jednako kao i svagi drugi gradjanin nase zemlje. velikonebulatori velesrpskih programa nemaju prava da bilo sta kazu o uredjenju R BiH i to se mora jednom zauvijek rastaviti...

svaki srbin, bosnjak ili hrvat koji ne misli kao ti.. je velikonebulator velesrpskih programa...
a ko si ti uopste da nekome dajes prava i o kojoj R BiH pricas...
pa ti si prvi digao ruke od BiH ... cim si mogao ispalio si se iz BiH
zato zacepi
Ljuban

#247 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by Ljuban »

zavrzlama wrote: bosnjaci su prezivjeli bioloski nestanak i danas su nadpolovicna vecina
Ovo je pomalo u suprotnosti sa zakonima prirode .
essex

#248 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by essex »

essex wrote: srbi su se vazda pitali i vazda ce se pitati i to jednako kao i svagi drugi gradjanin nase zemlje. velikonebulatori velesrpskih programa nemaju prava da bilo sta kazu o uredjenju R BiH i to se mora jednom zauvijek rastaviti...
hadzofield wrote: svaki srbin, bosnjak ili hrvat koji ne misli kao ti.. je velikonebulator velesrpskih programa...
svaki bosnjak ili hrvat koji je kao ti je srbovrat...znas, to su ti oni koji nemaju srpsku glavu ali se ipak okrecu ka velikosrpskim programima i traze svoju malenkost kroz velikosrpsku nebulozu da ih pretvori u velicinu...naravno da su svi oni koji su pali na fazon zlatnih kasika i propalobegovske politike jadnici kao ti, ustvari srbovrati, braca po jadu i cemeru...
hadzofield wrote: a ko si ti uopste da nekome dajes prava i o kojoj R BiH pricas...
...eno, pogledaj pored one moje slicice...pise essex. nadam se da smo i to razrijesili, a o kojoj R BiH pricam? pa zna se, JEDNOJ I JEDINOJ!
hadzofield wrote: pa ti si prvi digao ruke od BiH ... cim si mogao ispalio si se iz BiH
jasno se vidi po komentarima ko je digao ruke od R BiH i ko sanja zlatne kasike. ko je gdje nema veze, bitno je sta se nosi sa sobom a ja znam sta imam i sta sam ponjeo a ti si ostao i to jos uvijek nemas, zato...
...zato zacepi
hadzofield

#249 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by hadzofield »

essex wrote:
hadzofield wrote: svaki srbin, bosnjak ili hrvat koji ne misli kao ti.. je velikonebulator velesrpskih programa...
svaki bosnjak ili hrvat koji je kao ti je srbovrat...znas, to su ti oni koji nemaju srpsku glavu ali se ipak okrecu ka velikosrpskim programima i traze svoju malenkost kroz velikosrpsku nebulozu da ih pretvori u velicinu...naravno da su svi oni koji su pali na fazon zlatnih kasika i propalobegovske politike jadnici kao ti, ustvari srbovrati, braca po jadu i cemeru...
hadzofield wrote: a ko si ti uopste da nekome dajes prava i o kojoj R BiH pricas...
...eno, pogledaj pored one moje slicice...pise essex. nadam se da smo i to razrijesili, a o kojoj R BiH pricam? pa zna se, JEDNOJ I JEDINOJ!
hadzofield wrote: pa ti si prvi digao ruke od BiH ... cim si mogao ispalio si se iz BiH
jasno se vidi po komentarima ko je digao ruke od R BiH i ko sanja zlatne kasike. ko je gdje nema veze, bitno je sta se nosi sa sobom a ja znam sta imam i sta sam ponjeo a ti si ostao i to jos uvijek nemas, zato...
...zato zacepi
Izgubio si se u vremenu i prostoru ... kakve zlatne kasike, kakva republika BiH...
kakav oteti vilajet... nije otet nego je prodat a prodao ga je tvoj i moj vrhovni komandant
deder ti malo prosetaj po bijeljini, trbinju, bratuncu pa mi reci nesto o suzivotu...

a sto se ne vratis u BiH kad je toliko volis?
dodji bori se, osnuj stranku, nvo... itd..
bujrum
MuaDib

#250 Re: Ustavne promjene u BiH

Post by MuaDib »

Sa kompleksašima tipa Essex i mark II, koji su onaj drugi dio krilatice što je pametnom na sramotu, budali je na diku ne vrijedi razgovarati. Oni ne vide i ne žele da vide da Ustav Republike Bosne i Hercegovine nije na snazi 14. godina, da je on zamjenjen Ustavom koji je napravljen ratom koji su izazvale tri nacionalne oligarhije. Ne treba zaboraviti da su nažalost građani ove zemlje njima dali legitimitet i pristali na njihovo divljanje, koje je plaćeno krvlju do koljena. Ali vi koji ste zarobljenici vlastitog, a doktori za druge nacionalizme se uhvate ko pjan plota, Alijine rečenice koja pravda se i svašta, a koja glasi izjednačavanje žrtve i agresora. A vrhunac bljuvotina Essex-a jeste da su za Dayton zaslužni ni manje ni više Mirko Pejanović, Tatjana Ljujić-Mijatović, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić i Nijaz Duraković, odnosno ni manje ni više nego SDP je nebuloza godine. Naravno da je po njemu svako ko je komunista i ko nema muslimansko ime i prezime neprijatelj Bosne. Molim te nemoj više poturati lažni patriotizam, rukovodeći se idejama Đemaludina Latića i sličnih idiota, koji sve čine da se Bosna trajno raspadne na tri, a u ono tri na tri klase vladari-poslušnici-siromašni.
essex wrote: eto ti sve o legalnosti annex4, a to sto se implementira i primjenjuje...procitaj o litvaniji i njenom parlamentu koji nikada nije ratifikovao rusku cizmu, rusi im nametnuli i volju i ustav pa su ljudi po padu famoznog cccp glatko dobili priznanje nezavisnosti upravo po ovom principu. znaci, i nama mogu nametati sta hoce (sto je danas annex4) ali sve dok mi ne pristanemo nije pravnovaljan i uvijek se moze opazvati u buducnosti kada se za to stvore uslovi...:angry: :angry:
o tvojoj objektivnosti...samo da ti kazem da kada bi se borio za jevreje oni bi te sami upucali bas zbog te objektivnosti...objektivnost nije priznanje ucinjenog i prihvatanje istog, objektivnost je priznanje ucinjenog i potenciranje svega sto je lose a priznanje onoga sto je dobro. tvoja objektivnost se svodi na ono "popusili smo ga, ali sada je tako i sta se tu moze..." to nje objektivnost, to je linija manjeg otpora, kukavicluk i izdaja objektivnosti...haj'ti u svoje svjetlosne godine pa trguj sa zacinom, "spice must flow..." i zapamti da bosna nije zacin...imal' crva?
Kada bi malo bolje znao kako se SSSR raspao, shvatio bi da Litvanija nije dobila zbog toga nezavisnost, već je to dobila zbog odluke svih republika SSSR-a da se raziđu i svaka zemlja krene svojim pzte. Jedino što su tri baltičke zemlje poduzele kako bi se riješile Rusa jeste njihovo ne pristajanje da budu članovi Zajednice nezavisnih država. Ti možeš pričati šta hoćeš ali predstavnici većine građana ove zemlje su odlučili ratom napraviti ovakvo stanje u zemlji i vladati na podjeli. To je sve ratifikovano, a što se tamo neki Kongres Republike BiH poziva na prvo po pitanju nekih članova Ustava RBiH me ne interesuje. Ti si poklonik istih tih, a ne poštuju osnovne postulate tog Ustava, a imaš obraza pričati o njemu. Malo se podući:

USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

DIO I

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

Član 1.

Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država ranopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine -Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Član 2.

Građani, narodi Bosne i Hercegovine - Srbi, Hrvati, Muslimani i pripadnici drugih naroda koji u njoj žive ostvaruju svoja suverena prava u Republici Bosni i Hercegovini.

Član 3.

U Republici Bosni i Hercegovini zajamčena je ravnopravnost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj Žive.

Narodima Bosne i Hercegovine - Hrvatima, Muslimanima, Srbima i pripadnicima drugih naroda koji u njoj žive obezbjeduju se uslovi za afirmaciju nacionalnih vrijednosti i za slobodno ispoljavanje nacionalnih osobenosti u skladu sa potrebama zajedničkog života.

U skupštinama društveno-političkih zajednica, organima koje one biraju, Predsjedništvu Republike Bosne i Hercegovine i drugim državnim organima obezbjeduje se srazmjema zastupljenost naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Član 4.

U Republici Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi je srpskohrvatski odnosno, hrvatskosrpski jezik ijekavskog izgovora .Oba pisma, latinica i ćirilica su ravnopravna.

Član 5.

Teritorija Republike Bosne i Hercegovine je jedinstvena i nedjeljiva.

Granice Republike mogu se mijenjati odlukom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine samo u skladu sa voljom građana cijele Republike, izraženom njihovim prethodnim izjašnjavanjem putem referenduma, ako se za mijenjanje izjasne najmanje dvije trećine ukupnog broja birača.
Ni mark II nije ništa bolji jer vrhunac njegovog argumenta je etiketa salonski četnik, i šprdanje na moj nik, koji je uzet iz jednog filmskog lika. Nažalost izgleda da ste vas dvojica crvi koji ruju po Bosni i slabe njene potporne zidove, postajući argument srpskih i hrvatskih nacionalista, o nemogućoj državi Bosni i Hercegovini. 8)
Post Reply