slažem se..pravila i zakoni vrijede jednako za sve i ne vidim niti jedan razlog zašto bi 'konstitutivnost' ma šta ona konkretno značila, bila isključivo odrednica samo tri nacionalna korpusa,, uostalom i sam ustav navodi da ova tri naroda zajedno sa ostalima ostvaruju i uživaju sva navedena prava......ako se netko želi deklarirati kao bosanac (ili možda hercegovac) .. neam ništa protiv, izuzev, ako se ta nova kategorija prihvati kao univerzalan nazivnik kojem svi trebaju težiti i ako mu se dadne prioritet u odnosu na 'ostale' opet konstitutivne narode, samim time ako budu povod za potencijalnu segeregaciju kao što pojedine stranke sličnih ideoloških pravaca odavno pokušavaju napraviti...samo u tom kontextu sam protiv određivanja nove ''konstitutivne'' kategorije, sve ostalo ne predstavlja nikakav problem, čak šta više...essex wrote:razumijem tvoj stav o pogresci iako ga ocito nedijelim...kao sto rekoh, ako se ovo drustvo zeli drzati "konstitutivnosti naroda" onda treba i nama bosancima priznati tu istu konstitutivnost a ne da se svi mi koji ne zelimo torova prisiljavamo da budemo dio tih torova. usput, jesu li srbi konstitutivni u hrvatskoj? ako nisu, zasto nisu ako vec imas ovako otvoren stav prema istom problemu u bosni...torcida wrote:konstitutivni narodi, sa nazivnicima ili bez njih će uvijek postojati na ovom podneblju htjeli mi to uvidjeti ili ne...i neviđena utopija je da će magična gumica izbrisati njihova konstitutivna ubjeđenja i sve ih lagano nakalemiti na bosanski nazivnik...ako problem vidiš u nečijem deklariranju kao srbin-hrvat i ako misliš da su takve nepoželjne nacionalne rubrike glavni problem ovog društva kao i da će bilo kakva građanska opcija uspjeti anulirati takvo razmišljanje -griješiš, ni david copperfield ti ne bio mogao pomoći u takvom naumuessex wrote:
dokle god imas "konstitutivne narode" (btw, bosanaca tu nema, koja slucajna pogodost za velikonebulozne projekte) sistem "ko ce koga" ti je zagarantovan. gradjanska Republika sa gradjanskim ustrojem i politika gradjanskih opcija a ne narodnih programa ti je garant da neces imati sistem koji jedino odgovara velikonebulatorima i propalobegovskoj opciji vazalstva.
konstitutivnost se treba dati svim gradjanima u jednoj drzavi bez nabrajanja i bez razlika. samo takvo drustvo moze otkociti svoje procese napretka jer sadasnji sistem je pokazao da torovsko politikovanje samo koci sve, pa i one koji su mislili kroz torove da napreduju.
p.s srbi (ne hrvati pravoslavne vjeroispovjesti) jesu ravnopravan narod u hrvatskoj... sva imovina im je vraćena, participiraju u vlasti i imaju ista prava kao i svi ostali građani rh,,, nemam dvostruka mjerila i ne želim ni 1% više prava nego što ih ima moj prvi susjed pa makar on bio i klingonac ako mu to odgovara a vala definitivno ne želim ni obratnu situaciju,,jednostavno čist račun-duga ljubav i svi zadovoljni