Ustavne promjene u BiH - STOP! STOP! STOP!

Post Reply
pisko

Post by pisko »

Pardon - ja malo samo na kratko...
Neka mi panika dodje i kontam ne idu ove promjene, jer fali glavno.
- Nemamo drzavnog uredjenja !
Sta smo ? Bila Republika, a iz Dejtona se vratila zvanicno Bosna i Hercegovina.
Negdje stoji da je Drzava, ali nije tacno jer je samo golo - BiH, ali i da je drzava to bi bilo kao da ispred imena covjeka stavite - covjek.
Helem u drzavi koja nema definisano uredjenje ima Republika Srpska, samim imenom potpuno definisana kao drzava, a ako ovo prodje bice i od nas potvrdjena.
Sad zaista ne branim i ne napadam nikoga, ali bi logicno bilo da je u prvoj fazi odradjena ova kljucna stvar.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pisko wrote:Pardon - ja malo samo na kratko...
Negdje stoji da je Drzava, ali nije tacno jer je samo golo - BiH, ali i da je drzava to bi bilo kao da ispred imena covjeka stavite - covjek.
Helem u drzavi koja nema definisano uredjenje ima Republika Srpska, samim imenom potpuno definisana kao drzava, a ako ovo prodje bice i od nas potvrdjena.
Sad zaista ne branim i ne napadam nikoga, ali bi logicno bilo da je u prvoj fazi odradjena ova kljucna stvar.
Potpuno se slazem!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sejfudin Tokić, predsjednik SDU, za "Dnevni avaz"

Podržat ćemo ustavne promjene uz pet uvjeta
Na prvom mjestu ukinuti entitetsko glasanje i promijeniti naziv RS * Stranka za BiH treba preispitati svoj odnos prema podršci postojećoj Vladi Milorada Dodika

Socijaldemokratska unija BiH spremna je podržati ustavne promjene, ali uz ispunjenje pet uvjeta koje su usvojili Predsjedništvo i Glavni odbor ove stranke na zasjedanjima održanim tokom vikenda, izjavio je za "Dnevni avaz" Sejfudin Tokić, predsjednik SDU.
Prvi uvjet je ukidanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer, kaže Tokić, takvo glasanje ne postoji ni u jednoj evropskoj državi.

Specijalne veze

- Drugi je da se u okviru promjena kojima je predviđeno usaglašavanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravama i slobodama promijeni naziv entiteta RS koji je diskriminirajući i suprotan toj konvenciji. Treći je ukidanje odredbe kojom se ponovo definiraju specijalne veze entiteta sa susjednim državama - navodi Tokić.
Četvrti SDU-ov uvjet jeste da se izbor predsjednika vrši neposredno i onemogući blokada koja je realna u situaciji nakon izbora kada ne bude postojala nijedna institucija koja predstavlja državu i vodi brigu o uspostavi nove strukture izvršne i zakonodavne vlasti.
- Peti uvjet je da se u okviru prijelaznih odredbi ustavnih amandmana definira obaveza zakonodavnih struktura vlasti da se u drugoj etapi promjene Ustava BiH razgovara o racionalizaciji i teritorijalnoj organizaciji države - navodi Tokić.

Otvaranje razgovora

Predsjedništvo i GO SDU zauzeli su i stav da je, s obzirom na ukupna dešavanja u regionu i činjenicu da je BiH ponovo izvrgnuta različitim vrstama neprincipijelnih pritisaka, neophodno osigurati uvjete da postojeće političke stranke u okviru Patriotskog bloka definiraju svoje odnose ili kao predizbornu ili postizbornu koaliciju.U tom pravcu, kaže Tokić, treba otvoriti razgovore prvenstveno sa Strankom za BiH i BOSS-om.

M. KUKAN

Tihić povlači nedržavničke poteze

Ranija inicijativa člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za promjenu imena RS, za Tokića je tipičan nedržavnički potez, jer je jasno da Sud ne može raspravljati o nazivu entiteta koji je definiran u samom Ustavu.
- Izbjegavanjem da tu inicijativu pokrene u okviru ustavnih promjena, Tihić de facto ostavlja prostor da se legitimira i cementira naziv ovog entiteta - kaže Tokić.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
Barem nesto konkretnije...
tiha_noc

Post by tiha_noc »

Ovo "nemamo drzavnog uredjenja" je kriminalna izjava, a ideja da ako nesto ispred imena stoji, onda imamo drzavno uredjenje, a ako ne stoji - nemamo, je smijesna i pokazuje nepoznavanje nekih osnovnih cinjenica.
Naravno da BiH ima svoje drzavno uredjenje, za sta je potpuno nebitno da li ima neki prefiks ili sufiks ispred zvanicnog imena drzave. Recimo, i Japan je samo Japan.
Drzavno uredjenje se uredjuje ustavom i zakonima, a BiH sve to ima. Za tvoju informaciju, BiH je po svom ustavnom uredjenju federalna republika, slozena drzava republikanskog oblika vladavine, sa dvodomim parlamentom, izvrsnom vlascu podijeljenom izmedju kolektivnog sefa drzave i vijeca ministara....
Tragicna je cinjenica da ogroman broj onih koji se nalaze pozvanim da daju svoje misljenje o politickoj situaciji nemaju znanja o nekim osnovnim cinjenicama. Da ne pricam koliko velikodostojnika ovih mjeseci prica o "legalizaciji RS", "podjele drzave", ""entiteta"... polupismen covjek, a takvih nam u BiH ne manjka, bi pomislio da je sadasnje drzavno uredjenje BiH nelegalno, sa sve RSom, FBiH... da ne pricam o onima koji tvrde da BiH "nema drzavno uredjenje jer se ne zove republika" :) :) :) :) :)
novel

Post by novel »

Drzava u kojoj je gradjanin zadnja rupa na sviralu nije drzava...ili hebo takvu drzavu.....
Ovo "nemamo drzavnog uredjenja" je kriminalna izjava, a ideja da ako nesto ispred imena stoji, onda imamo drzavno uredjenje, a ako ne stoji - nemamo, je smijesna i pokazuje nepoznavanje nekih osnovnih cinjenica.
USTAV REPUBLIKE SRPSKE
I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.
Član 1. zamjenjen je Amandmanom XLIV, koji glasi:
"Republika Srpska je država srpskog naroda i svih njenih građana".

http://www.vladars.net/lt/zakoni/ustav.html
Da li ce novim amandmanima ista promijeniti, bar sto se tice entitetskih ustava........ :?
novel

Post by novel »

jos jednom da ponovim....

http://www.vladars.net/lt/zakoni/ustav.html

Republika Srpska je država srpskog naroda
novel

Post by novel »

dalje:Član 3.

Član 3.
Član 3. zamijenjen je tačkom 1. Amandmana LV, koja glasi:
"Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom Bosne i Hercegovine izričito prenesene na njene institucije."

"Amandmanima" cemo "izricio" prenijeti nekoliko "drzavnih funkcija" na drzavu. :-) Dok "Republici" i dalje "pripadaju sve državne funkcije " :?
novel

Post by novel »

Član 4.
"Republika može, shodno Ustavu Bosne i Hercegovine, da uspostavlja specijalne paralelne odnose sa Saveznom Republikom Jugoslavijom i njenim republikama članicama."
Mujo i Fata iz Srebrenice ce ici na lijecenje u Beograd, jer ce dokor iz Srebrenice da ih uputi tamo :? .......................
novel

Post by novel »

Član 6.
Stav 1. člana 6. zamjenjen je Amandmanom XLVII, koji glasi:
"Građani Republike imaju državljanstvo Republike Srpske".
"državljanstvo Republike Srpske" Fata je DRZAVLJANIN Republike Srpske :?
novel

Post by novel »

Član 6. dopunjen je Amandmanom XXX, koji glasi:
"Građanin Republike ne može biti lišen državljanstva, prognan ili ekstradiran".
Ali mu Republika moze napraviti crkvu u avliji :shock:
senada

Post by senada »

tiha_noc
vrstan poznavaoc drzavnog i Ustavnog prava zakona..
Naravno da BiH ima svoje drzavno uredjenje, za sta je potpuno nebitno da li ima neki prefiks ili sufiks ispred zvanicnog imena drzave. Recimo, i Japan je samo Japan.
ovim si potvrdio kriticki stav javnosti da su Tihiceve price oko prefiksa rs bile puka retorika, jer sve i da rs u prefixu nema 'republika' ona postoji.
Drzavno uredjenje se uredjuje ustavom i zakonima, a BiH sve to ima. Za tvoju informaciju, BiH je po svom ustavnom uredjenju federalna republika, slozena drzava republikanskog oblika vladavine, sa dvodomim parlamentom, izvrsnom vlascu podijeljenom izmedju kolektivnog sefa drzave i vijeca ministara....
daj molim te, kako te nije stid hvaliti se i pozivati na svoje ZNANJE u ovakvoj BiH? koju inace nazivas Republika BiH ili samo Bosna...mene bi bilo stid izaci pred javnost i predstaviti se kao predstavnik drzave ili republike ili (????) ovakve BiH, sa ovolikom kolicinom domacih i stranih pametnih, kompetentnih, strucnjaka svih drzavnickih profila a BiH iz dana u dan sve teze obolijeva...
Tragicna je cinjenica da ogroman broj onih koji se nalaze pozvanim da daju svoje misljenje o politickoj situaciji nemaju znanja o nekim osnovnim cinjenicama. Da ne pricam koliko velikodostojnika ovih mjeseci prica o "legalizaciji RS", "podjele drzave", ""entiteta"... polupismen covjek, a takvih nam u BiH ne manjka,
kada ti to sve tako dobro znas, kako to da nisi uspio nista promijeniti u ovoj zemlji neznalica?ako te ne zanima zasto dajes svoje komentare?izgleda da si ti apsolutni nepoznavaoc osnovnih stvari koje sa ili bez prefiksa jedan teritorij cine drzavom...(...)
(...)pomislio da je sadasnje drzavno uredjenje BiH nelegalno, sa sve RSom, FBiH... da ne pricam o onima koji tvrde da BiH "nema drzavno uredjenje jer se ne zove republika" :) :) :) :) :)
ovo je vec finalni dio specificne, indikativne terminologije.....koja zapravo upucuje na adresu autora....
novel

Post by novel »

Član 7.
U Republici je u službenoj upotrebi srpski jezik ijekavskog i ekavskog izgovora i ćirilično pismo, a latinično pismo na način određen zakonom.
Na područjima gdje žive druge jezičke grupe u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma, na način određen zakonom.
Član 10.
Građani Republike su ravnopravni u slobođama, pravima i đužnostima, jeđnaki su pređ zakonom i uzivaju istu pravnu zaštitu bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalni pripađnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo.
ravnopravni samo sto moraju pjevati "boze pravde" ali dobro nekada se u logoru moralo pjevati "ko to kaze ko to laze..."

itd, itd...... i sta smo cemo dobiti novim "amandmanima" :? :roll: :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

tiha_noc wrote:

Tragicna je cinjenica da ogroman broj onih koji se nalaze pozvanim da daju svoje misljenje o politickoj situaciji nemaju znanja o nekim osnovnim cinjenicama. Da ne pricam koliko velikodostojnika ovih mjeseci prica o "legalizaciji RS", "podjele drzave", ""entiteta"... polupismen covjek, a takvih nam u BiH ne manjka, bi pomislio da je sadasnje drzavno uredjenje BiH nelegalno, sa sve RSom, FBiH... da ne pricam o onima koji tvrde da BiH "nema drzavno uredjenje jer se ne zove republika" :) :) :) :) :)

Ovako pishe onaj ko zna pa neka se drugi priuche malo! :oops:

:roll: :zzzz:
senada

Post by senada »

Zasto se taj doticni neko koga se tice i ko zna prakticno ne dotakne pravih, krucijalnih problema u pravcu rjesavanja istih, prvenstveno najvecega zla po FBiH egzistiranjem kantona? Zato sto taj neko ima svoju neku vladajucu stranku (za vlast??) u FBiH - KS?!?

Sasvim je svejedno KO zna ali nije svejedno da se svo znanje svodi na samo puko piskaranje?

Ako taj neko moze efikasno sa rijeci preci na djela, neka se i prakticno prihvati posla, makar on zivio i na drugoj planeti, samo neka prestane sa pukom ostroumnom retorikom i neka ucini nesto pametno i konkretno.

Taj neko je mogao iz mnostva mojih komentara ili samo iz naslova usmjerenih protiv vladajucih struktura barem odreagovati ali naprotiv, taj neko stiti i uspjesno zastupa interese jedne od dominantnih, vladajucih stranaka. :?

:zzzz:
senada

Post by senada »

@Vodenjak, tom nekom, direktno sam se javno obratila komentarom da sa ovom i ovakvom strukturom vlasti nikada BiH nece izaci iz inih izmedju ostalih hronicnih tako i Ustavnih kriza.Cudno da doticni sveznajuci intelektualac i sam ne raspolaze tim neoborivim faktom?

Tom nekom nije odgovarao moj komentar, iako me zapravo taj neko isto tako javno sam upitao za misljenje i .....
....da ti kazem kakav sam utisak stekla - da taj neko u prakticnom smislu iz nekih svojih interesa zeli zadrzati sadasnju vlast ali je politicki preoblikovati po svojim vrjednosnim standardima, sa cim se ja ne slazem i ne samo ja nego siroka javnost, sto ce se vidjeti na predstojecim izborima, JER nas je ova vlast po svim mogucim pitanjima dogurala (BH narod/e i drzavu) ispod dna ljudskog i gradjanskog dostojanstva i zato jer je ova vlast previse dugo na vlasti sa jedinim vrijednim ucinkovitim efektima u rjesavanju svojih licnih i stranackih problema, podredjujuci ih potpuno interesima drzave.Poslije petnaest godina (>18mjeseci) ISTIMA dati svoj glas i ponovo im otvoriti mogucnost da krse osnovna ljudska i gradjanska prava, gazeci preko zivih ljudi kao preko amorfne mase, i vjeruj mi da bez obzira na obrazovni ili svaki drugi drustveni nivo niko NECE glasati za NJIH, ni posljednja baraba a kamo li iole normalno ljudsko bice :(

:zzzz:
novel

Post by novel »

NIJANSE SRCA
Piše: Ramo KOLAR ([email protected])
17/04/06

Gonič animalne zaprege

Pratio sam bezbeli pomno posjetu svoga predsjednika druga Sulejmana Tihića Nizozemskoj, zvanoj i Holandija. Tri je dana tamo proveo da bi čuo kako mu Karla del Ponte glasno viče da (mu) ne vjeruje đe Karadžić nije u Bosni. Kao vjernik, Tihić vjeruje. Ko svjetovni vođa države moro bi pitati druga Sredoju Novića, šef glavne policije koja SIPA podatke ko iz rukava. Ali svaki od tamošnjih šefova svome nacionalnom vođi. Sredoje svakog vikenda, obavezno, u Lukavici podnosi izvještaj. Jučer Čaviću, danas češće Dodiku. Svejedno je Noviću ko mu je glavni. Prijavi još jednog svog šefa Mirka Šarovića da daje podršku Karadžiću. Onda policija bahne u dobojski zatvor. Otme Mirku mobitel. S kojeg je zvao Novića. Namah zovnu taj broj, kad se javi baba Stana. Kuš, veli baba bajalica, pogrešan broj, a i nemam vremena s vama govoriti, sadim kupus po bijeljinskim njivama.

Zabava ne bi bila kompletna da druga državica u Bosni, zvana i Federacija, nema svojih zatvora. Iz onoga zeničkog prije mjesec uteče drug Jonuzi pravomoćno osuđen, nakon što je obavijestio sve vođe ovoga entiteta. Al oni nisu imali kad čitati njegova pisma kako je prav i zdrav. Ne dobivši odgovor, čovjek fino odšetao u Makedoniju ili ko zna gdje. I oni, državni uposlenici, presaviju tabak i izdaju potjernicu. Po čemu se fino vidi kako država djeluje efikasno, pravno i nasilno kad ustreba. Riječju. Djelom spava jer nema para. Kad bi bilo novca, svi bi osuđenici bili u jednom državnom zatvoru, suđeni po jednom zakonu i imali jedinstvene uvjete služenja kazne.

Jezik je tako glavna zanimacija naših penzionera, zvanih i umirovljenici. Među sobom odgonetaju značenje termina okolotrbušni pantolodržač. Kaiš im je najčešće u rukama. Natežu ga preko trbuha i stomaka, a rupica više nema. Jer glad očiju nema. Za dvjesta maraka mjesečno može se kupiti tek hrpa lijekova za pritisak, srce, noge, astmu i slično. Hljeb dođe potom. Zato im daju deset maraka nakon što su im ih uzeli PDV.

Poskupljenje struje još drastičnije vode i ostatka komunalija sanirat će nacionalne vođe. Tako što će ih ubijediti da još jednom glasaju za njih. Prodat će im za izbore riječi koje same za se jedu zlatnim kašikama. Još od devedeset druge...

Dok gladan podanik nema šta drugo do iskati kruha, njegov zastupnik ovijeh dana muku muči kako glasati u tzv. državnom parlamentu za ustavne promjene. Valja slušati vođe, a od podanika iscijediti novih 20 miliona maraka za desetine novih poslanika. A da sebi ne oduzmu ni feninga od tri-četiri hiljade apanaže. Jer su im rekli da ustavne promjene jačaju državu. Koja će biti sastavljena od više njih. Mada opet neće. Bit će država, a ostat će entiteti. Pa kad budu raspoloženi, glasat će za državu, kad ne budu za se. Tako će novi Ustav biti malo ustav, malo neće.

I svu tu jezičko-formalnu zbrku, koja bi trebala iskazati jasno i glasno stvarnost oko i ustavnih promjena, tek će izreći novinar - ali “Los Anđeles tajmsa”, povodom filma “Grbavica”, od prije tri dana: “...Zamislite da je na kraju Drugog svjetskog rata nacističkoj Njemačkoj data teritorija na kojoj bi mogli uspostaviti etnički “čistu” republiku, u kojoj bi i dalje životi Jevreja i antifašista bili u opasnosti. Upravo to je RS danas...”

Magline nad našom stvarnošću proizvode se u svim dijelovima dejtonske Bosne. Šest goniča animalne zaprege, zanimanje koje je smislio “umni” pisac zakona i zanimanja u Sarajevskom kantonu, ostat će bez komada kruha, ukoliko ne nađu prevodioca koji bi im rekao da “Sarajevo-šume” zapravo traže šest konjovodaca koji će sa svojim atom izvoziti balvane iz već devastirane šume po okolnim brdima. Ponekad ih i natovariti na kola pa izvući do ceste, gdje će ih primiti kamioni...

Zato su i ustavne promjene toliko “dobre”. Njihovim zagovaračima dokazivanje teško pada. Zato silno polažu na to da im vjerujemo.

Gdje je snaga, tu u broj postaje gospodar!
svaka cast Ramo :thumbup:
danas

Post by danas »

Ok, ima li neko da mi objasni zasto se meni ovo treba dopadati i zasto ja treba da podrzavam ove amandmane? ja fakat ne kontam zasto bi neko kao ja (ko se zalaze za gradjansko uredjenje i cjelovitu BH) trebao da se odusevljava sljedecim amandmanima (preneseno sa http://www.sdp-bih.org.ba/)
Tacka 6b (stranica 3):
"Nadleznosti koje su prenesene na drzavu mogu se vratiti nazad entitetima uz jednoglasan pristanak drzave i oba entiteta"

Tacka 10 (stranica 6):
"a) Konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine imaju neotudjivo pravo zastite vitalnog nacionalnog interesa.
b) Vitalni nacionalni interes se stiti putem prava veta za zastitu nacionalnog interesa.
c) Vitalni nacionalni interes se stiti na drzavnom nivou.

itd..." (da sad ne prekucavam sve)...
mene zaista ne zanima sta kaze ublehas haris ili sta kaze zlatko -- ja ne vidim ovdje nista sto me goni na pomisao da su ovi amandmani nesto sto ce oslabiti stegu nacionalnih partija i ojacati gradjanski princip... naprotiv...
senada

Post by senada »

sreca pa je narod shvatio predizbornu novu sapunjicu za pranje i ispiranje mozgova koju vec zovu Ustavne promjene... ili bilo kakve promjene sa istim scenaristima, istim reziserima i istim gl. i sporednim likovima u petnaestogodisnjem dramskom komadu ove NJIHOVE BIVSE prcije.... za ciju vlast se jos uvijek bore k'o ranjene zvjerine! i sreca da se zivot ne odvija sa ni na mailing listama... narod vjeruje samo ISKRENOM GLASU NARODA i onima koji su ISTINSKI UZ NAROD a ne za NJIHOVE interese... po gradu se vec cuje svega i svacega o novim kombinatorikama i metodama "demokrata90".....
pisko

Post by pisko »

Naravno da se oslanjam na opipljive dokumente kada govorim o ovako ozbiljnim stvarima. Evo ti početak Daytona i početak od kojeg bi bilo normalno da se krene u ustavne promjene -

OPCI OKVIRNI SPORAZUM ZA
MIR U BOSNI I HERCEGOVINI

USTAV BOSNE I HERCEGOVINE

Kontinuitet. Republika Bosna i Herzegovina, cije ce sluzbeno ime od sada biti "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje prema medjunarodnom pravu kao drzava.

Potom slijedi i tapija –

Ovaj Ustav stupa na snagu potpisivanjem Opceg okvirnog sporazuma kao ustavnog zakona koji mijenja i zamjenjuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Sklopljeno u Zracnoj bazi Wright-Patterson, Ohio, dana 21. studenog 1995. godine

Eto jarane, da te ne prozivam sifrovano, ovo ti je fakat, a ako imaš nešto da pariraš izvoli; samo mi nemoj proizvoljnih i nadrkanih promišljanja.
A kad je Dayton u pitanju podsjeticu da su se koplja oko ove stvari dugo lomila i da su Srbi odbijali svaki vid definiranog drzavnog uredjenja, te smo konacno spali na ovo gore navedeno.
Moram jos samo da te pohvalim za onaj Japan - care Hirohito.Bezbel ti pročito’ na monitoru kad smo igrali fudbal, pa predpostavljam da ti je naredni primjer Juzna Koreja.
davis.ba

Post by davis.ba »

danas wrote:Ok, ima li neko da mi objasni zasto se meni ovo treba dopadati i zasto ja treba da podrzavam ove amandmane? ja fakat ne kontam zasto bi neko kao ja (ko se zalaze za gradjansko uredjenje i cjelovitu BH) trebao da se odusevljava sljedecim amandmanima (preneseno sa http://www.sdp-bih.org.ba/)
Tacka 6b (stranica 3):
"Nadleznosti koje su prenesene na drzavu mogu se vratiti nazad entitetima uz jednoglasan pristanak drzave i oba entiteta"

Tacka 10 (stranica 6):
"a) Konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine imaju neotudjivo pravo zastite vitalnog nacionalnog interesa.
b) Vitalni nacionalni interes se stiti putem prava veta za zastitu nacionalnog interesa.
c) Vitalni nacionalni interes se stiti na drzavnom nivou.

itd..." (da sad ne prekucavam sve)...
Zato što u konkretnom slučaju do sada su entiteti vodili riječ. Teoretski entiteti su se mogli povući recimo iz zajedničke vojske i reći, mi hoćemo nazad svoju vojsku i imali bi pravo na to. Naravno uz pritiske stranaca teško da bi to toga došlo ali sada po novom bi se to jedino moglo desiti uz pristanak i drugog entiteta i države što se neće ipak nikad desiti. Dakle, cjelovita BiH.
tiha_noc

Post by tiha_noc »

Senada:
ovim si potvrdio kriticki stav javnosti da su Tihiceve price oko prefiksa rs bile puka retorika, jer sve i da rs u prefixu nema 'republika' ona postoji.
Potvrdila. Ne pratim puno kriticke stavove kvazijavnosti, ali u pravu si, prefiks RS je potpuno nebitan i u sustini ne bi se promijenilo nista kad bi ga se izbacilo.
Senada:
daj molim te, kako te nije stid hvaliti se i pozivati na svoje ZNANJE u ovakvoj BiH? koju inace nazivas Republika BiH ili samo Bosna...mene bi bilo stid izaci pred javnost i predstaviti se kao predstavnik drzave ili republike ili (????) ovakve BiH, sa ovolikom kolicinom domacih i stranih pametnih, kompetentnih, strucnjaka svih drzavnickih profila a BiH iz dana u dan sve teze obolijeva...
Nikad se ne stidim svog skromnog znanja, stidim se neznanja. Ja nisam predstavnik drzave nista vise od bilo kog njenog drugog drzavljanina.
Novel:
"državljanstvo Republike Srpske" Fata je DRZAVLJANIN Republike Srpske
U slozenim drzavama postoji drzavljanstvo drzave i drzavljanstvo federalne jedinice (koje je sa stanovista medjunarodnog prava potpuno nebitno). Recimo, u SFRJ smo takodje imali republicka drzavljanstva, SRBiH, SRH, SRS....
Senada:
sa ovom i ovakvom strukturom vlasti nikada BiH nece izaci iz inih izmedju ostalih hronicnih tako i Ustavnih kriza.Cudno da doticni sveznajuci intelektualac i sam ne raspolaze tim neoborivim faktom?
Problemi BiH nisu formalnopravni vec politicki i ekonomski.
Pisko:
Eto jarane, da te ne prozivam sifrovano, ovo ti je fakat, a ako imaš nešto da pariraš izvoli; samo mi nemoj proizvoljnih i nadrkanih promišljanja.
A kad je Dayton u pitanju podsjeticu da su se koplja oko ove stvari dugo lomila i da su Srbi odbijali svaki vid definiranog drzavnog uredjenja, te smo konacno spali na ovo gore navedeno.
Moram jos samo da te pohvalim za onaj Japan - care Hirohito.Bezbel ti pročito’ na monitoru kad smo igrali fudbal, pa predpostavljam da ti je naredni primjer Juzna Koreja.
Kad budes sam znao sta hoces da kazes, javi mi da ti odgovorim.
Sto se tice Japana, sa CIA World Factbook:

conventional long form: none
conventional short form: Japan

A evo ti primjer i drzave koja ima jos neke dodatke uz ime.

conventional long form: Great Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya
conventional short form: Libya
local long form: Al Jumahiriyah al Arabiyah al Libiyah ash Shabiyah al Ishtirakiyah al Uzma
local short form: none

I jedna i druga imaju drzavno uredjenje, kao sto rekoh, to nikakve veze nema sa zvanicnim imenom drzave.
novel

Post by novel »

Četiri stranke s hrvatskim predznakom potpisale Zajednička stajališta

Ne smije se cementirati dvoentitetska podjela

Lideri HD-a, HDU-a i HSS-a, koji se nisu odazvali Ljubićevom pozivu, danas kod Mesića

Ivan Madunić, Božo Ljubić, Krešimir Zubak i Žarko Pavlović jučer su u Sarajevu potpisali Zajednička stajališta o predloženim amandmanima na Ustav BiH. Učinili su to kao predstavnici Hrvatskog bloka, HDZ-a 1990, Nove hrvatske inicijative i Hrvatske stranke prava - Đapić-Jurišić.
Suština Zajedničkih stajališta jeste u tome da predložene ustavne izmjene nisu u cijelosti prihvatljive ovimstrankama s hrvatskim predznakom. Ključna je njihova zamjerka na izmjene u zakonodavnoj vlasti, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.
- Pozivamo sve zastupnike u Parlamentu BiH, a posebice zastupnike iz reda hrvatskog naroda, da ne podrže promjene kojima će se dodatno narušiti ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i cementirati dvoentitetska podjela BiH - stoji u Zajedničkim stajalištima.
Potpisnici tog dokumenta podržavaju onaj dio predloženih izmjena Ustava koji se odnosi na ljudska prava.
Prema našim informacijama, organizator susreta je HDZ 1990. Iako su poziv za sastanak dobili i Hrvatski demokršćani (HD) Petra Milića, Hrvatska demokratska unija (HDU) Mire Grabovca Titana te HSS Marka Tadića, ove se stranke nisu odazvale.
Naime, čelnici tih triju stranaka, kako nezvanično saznajemo, danas bi o ustavnim promjenama trebali razgovarati s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.
- Trebali bismo se susresti s predsjednikom Mesićem, a još je otvorena mogućnost da o promjenama Ustava BiH razgovaramo i s Ivom Sanaderom. Susret smo mi tražili. Mesić nam je dao termin za razgovor, a od Sanadera još nismo dobili nikakav odgovor - izjavio je za "Dnevni avaz" jedan od lidera tri spomenute stranke.
Bravo Hrvati...........kako bi se lideri ovih strankaka ponasali da su u Srebrenici stradali HRVATI ? :?
novel

Post by novel »

Dodik: Ili tehničke ispravke ili nećemo glasati za izmjene

Tokom stranačkih dogovora postignut je sporazum da se odbrana i sigurnost urede posebnim zakonom, u kojem će se definirati da je policija RS dio sigurnosnog sistema BiH, tvrdi Dodik
BRAVO I DODIK :D .....jos samo da hoce i sakom od sto lupati :D to bi volio da vidim :D ......kako se u BiH pravi Srpska drzava :oops: :D poslije Milosevica :-)

da li ima iko (osim "danas") u BiH da se bori za "gradjansko uredjenje i cjelovitu BH" :D

BANJA LUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da eventualna nezavisnost Kosova može utjecati i na situaciju u RS-u, odnosno BiH u smislu destabilizacije.

"Naravno da posmatramo šta se dešava oko Kosova i plašimo se da rješenje koje će biti doneseno za Kosovo u pogledu nezavisnosti može doprinijeti i ovdje destabilizaciji", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

"Htjeli to političari govoriti ili ne to je jasno i želim to da kažem jer tako i mislim", naveo je Dodik.

Naveo je da pod destabilizacijom ne misli da će "neko uzeti puške i tako hodati, ali da je sigurno da će se izazvati trajno nezadovoljstvo i nepovjerenje".

Poručio je da je za RS u ovom trenutku jako važno da "konsolidira" svoj politički stav o svim važnim pitanjima odnosa, prije svega u BiH, a to su pitanja ustavnih promjena, reforme policije, indirektno oporezivanje."

Navodeći da ne može da komentira politiku oko Kosova, Dodik je dodao da je "očigledno da postoje različiti standardi i da oni neće doprinijeti stabilizaciji regiona".

On je kazao da je od međunarodne zajednice i u Srbiji i u BiH traženo da se ne smije da pominje ili utvrđuje veza između RS-a i Kosova, te da su "gotovo i uspjeli da naprave jednu pat-poziciju u kojoj to niko nije dovodio u pitanje".

"Međutim, mogu političari da pričaju šta hoće ili ne pričaju, ali je jasno da recimo u Banjoj Luci više znaju šta se dešava oko Kosova nego šta se dešava u Sarajevu. I to je definitivno jasno i to može vidjeti ko god hoće", dodao je Dodik navodeći da građani to pažljivo posmatraju i doživljavaju ne samo politički već i na drugi način.

17.4.2006.
senada

Post by senada »

...onoliko koliko je normalan i funkcionalan covjek toliko je normalan i funkcionalan njegov skup...
novel

Post by novel »

senada, Dodik je najbolji BH politicar trenutno pa ti pricaj sta hoces.....
Post Reply