USTAŠLUKUser avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2 Re: USTAŠLUK

Post by uvjek dobar gost » 19/06/2008 14:14

Dobar tekst, meterija mi je itekako poznata... samo što kod nas neki nemaju sreću da su sami i sveti na svojoj i samo svojoj zemlji.. nego pored njih žive neki drugi i drugačiji... naravno samim tim i nepodobni, nečisti.... i kakvi sve ne..
Posebno onaj dio o uvlačenju fašizma u škole, među djecu... sistemski.. i planski.. taj dio mi je najpoznatiji i nekako blizak.. jer upravo se sve to kod nas zbiva... ma i partizani nisu više partizani... niti su antifašisti.. i taj dio mi je poznat...

Na jednom dokumentarcu koji sam sinoć gledao na History kanalu... narator govori nešto ovako... I svjetski rat je poraz nacionalnih država... ali ne i samo njih.. neki filozofi su smatrali taj rat i konačnim dokazom da boga više nema...

Ja ne bih išao toliko sa tezama i tvrdnjama... ali osvrnou bih se i na baliluk, četnikluk i ustašluk u sopstvenoj sredini... desne snage su agresivne, glasne u svojim istupima i imaju logistiku koja je izuzetno jaka... .. možda oni nisu toliko brojni (koliko izgleda) ali svakako im je sistem u kojem živimo (za rad svog opstanka) dao odriješene ruke... i samim tim krila...njih čak šutnjom svojom odobtavaju i vjerske zajednice.. jer se nadaju da će tako valjda doći do homegenizacije vijernika.. za to vrijeme fali nam građanske hrabrosti i odlučnosti kako bi se rasčistilo sa recidivima prošlosti....

Europska Unija (barem načelno i deklarativno) počiva na antifašizmu i jednakosti... pogledajmo svoje sredine... ta silna kršenja ljudsih prava, silne segregacije prešutne.... šta mi fakat očekujemo... ????

fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#3 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 16:14

Ustastvo u Hrvatskoj predstavlja problem, taj problem je stalno prisutan iako je ozbiljnost problema varirala. Danas je ustastvo u Hrvatskom drustvu sigurno na najnizoj grani od rata . Djelomicno se to vidi i u izbornim rezultatima, jer je sdp sad daleko jachi nego sto je ikad bio. Obracuni s ustastvom po mom misljenju se danas vode na pogresnim mjestima i sa iskrivljenim namjerama. Zbog toga sam poprilicno skeptican po pitanju stvarnog rjesenja tog problema. Jutros sam dosao iz Zadra u kojem sam boravio duzi period(Zadar poznat kao HDZ utvrda) i znam razloge zasto se javlja ustastvo kao neka vrsta drustvenog egzibicionizma kod mladih. Glavni razlog ove pojave kod mladih je neobrazovanost i nedostatak pravih informacija.Upoznao sam mnogo mladih koji koketiraju sa ustastvom da ne znaju ni jednu cinjenicu, a uglavnom to rade zbog efekta "zabranjenog voca". Da se razumijemo, ima ih i onih koji znaju poneku cinjenicu u vezi ustastva, i usprkos tome i dalje podrzavaju taj poredak. Takvog drustvenog korova ima u svim drustvima, i gotovo ga je nemoguce istrijebiti. Postotak punoljetnih osoba(pri tom mislim 30 godina pa gore) u drustvu koji podrzavaju ustastvo mi nije poznat, jer se s tim ljudima nisam znacajnije druzio.
Moram priznati da je pitanje ustastva mnogo znacajnije u politici. Mediji u Hrvatskoj svako malo aktualiziraju pitanje ustastva i s obzirom da je ljevica prirodno najglasnija u osudi, drustvo se dijeli na "komunjare" i "ustase". Svima je jasno da se to pitanje koristi cesto za politicke obracune i zbog te cinjenice sva borba protiv ustastva se svodi na polemiku, a ozbiljnijih rezultata nema. Upravo zbog toga najveci su gubitnici djeca i mladi, koji zbog namjerne pasivnosti odgovornih politicara, domoljublje povezuju sa ustastvom, sto smatram da je najveca cijena koju ce drustvo platiti. To pitanje moze biti mnogo ozbiljnije ako se danas ne urade potrebni koraci u prevenciji toga. Politicki obracun oko tako vazne teme nije primjeren, jer se sve kasnije moze odbiti od glavu. Kad ce se i da li ce se shvatiti da je to pitanje isuvishe vazno da bi se koristilo u izborne svrhe na ustrb pravih rezultata? To je pitanje gdje i pozicija i opozicija trebaju biti ujedinjeni, i oko tog pitanja ne bi trebalo biti pokusaja profitiranja kod glasaca.
Kod Hrvata u Hrvatskoj svi vazni politicari misle jednako, vec samo taktiziraju. Kod nas je drugacija situacija. Kod nas otvoreno podrzavaju fasizam. :x

Mobile_Disco
Posts: 1452
Joined: 03/02/2008 15:41
Location: Auckland

#4 Re: USTAŠLUK

Post by Mobile_Disco » 19/06/2008 17:02

Uvjek bilo i uvjek ce biti prisutno Nazalost! Samo sto nisu smjeli nista od Tite.. Bar ne "na glas" ali je bilo prisutno i prije, pa ih je vecina protjerana.. Ali sad se vracaju iz Australije,Argentine.. Dolaze sa parama i sire tu demoagogiju.. Bio sam djete ali se sjecam nekih scena jos prije rata sa mora.. medju starijim mjestanima.. I njihovom "ikonografijom".. :roll:

fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#5 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 17:28

Tito je jedan od glavnih razloga zasto danas to ustastvo i postoji. Od 41 do 45 ustaski rezim je ucinio toliko gresaka da bi sam sebe pokopao za sva vremena da mu je Tito zadao pravi zavrshni udarac u vidu pravednog sudjenja za velik opus nedjela svih odgovornih kako vertikalno, tako i horizontalno. Jok, on prihvaca laksi korak i bez ikakvog sudjenja likvidira(potpuno je svjedno da li je odobrio ili zatvorio oci u vrijeme ubistava) velik broj kako odgovornih, tako i nevinih ljudi. I to je bilo dovoljno da se nekad poslije izjednacavaju Jasenovac i Bleiburg. Budimo realni i priznajmo da je Tito dao ustasama slamku onda kad se predpostavljalo da su kao ideologija mrtvi za sva vremena. I danas mi zivimo u vremenu gdje se jedine prave zrtve Jasenovca izjednacavaju sa zrtvama Bleiburga, sto je poprilicno opravdano ako se uzme u obzir da su tu poubijane i nevine zrtve pored "jasenovackih" mesara. Pored svega sto su prozivili u Jasenovcu, prezivjele zrtve dozivljavaju josh jednu nepravdu izjednacavanjem njihove nesrece sa nepravdom ucinjenom prema njihovim tiranima. I zbog toga mi danas nemamo crno i bijelo, vec samo sivo i malo manje sivo s obzirom iz koje perspektive gledas.

[email protected]
Posts: 938
Joined: 14/01/2008 09:28

#6 Re: USTAŠLUK

Post by [email protected] » 19/06/2008 17:36

nema veze sa temom,ali feral više ne izlazi

User avatar
JThomas
Posts: 67995
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#7 Re: USTAŠLUK

Post by JThomas » 19/06/2008 17:45

[email protected] wrote:nema veze sa temom,ali feral više ne izlazi
daj šališ se? :twisted:

User avatar
dr.gog
Posts: 4851
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: [email protected]

#8 Re: USTAŠLUK

Post by dr.gog » 19/06/2008 17:52

JThomas wrote:
[email protected] wrote:nema veze sa temom,ali feral više ne izlazi
daj šališ se? :twisted:
Istina :( ,ali istina je i da će veoma uskoro opet biti sa nama :) glede&unatoč dušmanima....

User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#9 Re: USTAŠLUK

Post by Fiore » 19/06/2008 17:55

fixer wrote:Tito je jedan od glavnih razloga zasto danas to ustastvo i postoji. Od 41 do 45 ustaski rezim je ucinio toliko gresaka da bi sam sebe pokopao za sva vremena da mu je Tito zadao pravi zavrshni udarac u vidu pravednog sudjenja za velik opus nedjela svih odgovornih kako vertikalno, tako i horizontalno. Jok, on prihvaca laksi korak i bez ikakvog sudjenja likvidira(potpuno je svjedno da li je odobrio ili zatvorio oci u vrijeme ubistava) velik broj kako odgovornih, tako i nevinih ljudi. I to je bilo dovoljno da se nekad poslije izjednacavaju Jasenovac i Bleiburg. Budimo realni i priznajmo da je Tito dao ustasama slamku onda kad se predpostavljalo da su kao ideologija mrtvi za sva vremena. I danas mi zivimo u vremenu gdje se jedine prave zrtve Jasenovca izjednacavaju sa zrtvama Bleiburga, sto je poprilicno opravdano ako se uzme u obzir da su tu poubijane i nevine zrtve pored "jasenovackih" mesara. Pored svega sto su prozivili u Jasenovcu, prezivjele zrtve dozivljavaju josh jednu nepravdu izjednacavanjem njihove nesrece sa nepravdom ucinjenom prema njihovim tiranima. I zbog toga mi danas nemamo crno i bijelo, vec samo sivo i malo manje sivo s obzirom iz koje perspektive gledas.

Moj rodjak je ubijen u Bleiburg-u.. procitao sam prije 2-3 godine u knjizi jednog "vojnog strucnjaka iz Srbije"., da se mitraljez za one koji su streljani nije gasio po 3 dana.. i recenice koje kazu da su saveznici svjesno slali partizanima sve one koji su se istim predali.. Niko za njih vise nije ni cuo ni znao.. I sami bog zna koliko je Bosanaca stradalo tamo..

piskerernest
Posts: 701
Joined: 19/09/2007 22:58
Location: zenica

#10 Re: USTAŠLUK

Post by piskerernest » 19/06/2008 17:56

JThomas wrote:
[email protected] wrote:nema veze sa temom,ali feral više ne izlazi
daj šališ se? :twisted:

NE ŠALI SE,ISTINA JE.

User avatar
jennisjoplin
Posts: 2287
Joined: 17/02/2008 09:44
Location: Das ist Valter

#11 Re: USTAŠLUK

Post by jennisjoplin » 19/06/2008 18:03

pitanje za fiore:
a sto je tvoj "nevini i posteni" rodjak radio na blajburgu? pa mladiceve falange sa najmodernijim oruzjem u tri dana bez suda likvidirase 7 ooo zaista nevinih a titova vojska sve skupa u to doba prema blajburgu nije imala ni pola koliko mladic cetnika, a oni da ne gase tri dana oruzje. halo , otvori malo oci i pitaj se: STO NEVINI RADE NA BLAJBURGU??? sto ne ostadose kod kuce, pa niko ih ne bi dirao, kao sto ni hrvati nisu dirali srbe u kninskoj krajini :P :P :P

User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#12 Re: USTAŠLUK

Post by Fiore » 19/06/2008 18:12

Citiracu jos nekih stvari iz knjige.. Dok je bila Talijanska komanda u Sarajevu., donekle je bilo podnoslljivo zivjeti u takvom okruzenju., ali dolaskom njemacke mkomande., stvari su se dosta pogorsale., slijedile su sistematse likvidacije.,masovno slanje u logore i na front.. dosta jevreja je spaseno od strane muslimana., koji su im nadjevali svoja imena i sakrivali ih u svojim kucama..
Samo u prvim sedmicama 1942 godine nekoliko brigada iz Sarajeva je poslano na istocni front., kao i na ostale frontove.,( tome nisu znali ni partizani ., al jesu donekle englezi saveznici., ali pisac se nekoliko puta vracao na istocni front., gdje pise da su upravo ti golobradi mladici iz Bosne na istocnom frontu ostali upamceni od strane njemackog Reichstaga da se radi o zilavom narodu mozda sposobnijem i od samih nijemaca, naravno tu su predoceni kao neki izvori sa koji se poziva..

Moje misljene o svemu ovome.. je da u ratu stradaju nevni .,a oni pravi krivci su zasticeni 101 zidom., evo ovaj zadnji rat u BiH je najbolji dokaz., da ONA definicija NIKAD VISE je samo pusta fraza., jer kad prestane proizvodnja oruzja prestat ce i ratovi..

User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#13 Re: USTAŠLUK

Post by Fiore » 19/06/2008 18:24

jennisjoplin wrote:pitanje za fiore:
a sto je tvoj "nevini i posteni" rodjak radio na blajburgu? pa mladiceve falange sa najmodernijim oruzjem u tri dana bez suda likvidirase 7 ooo zaista nevinih a titova vojska sve skupa u to doba prema blajburgu nije imala ni pola koliko mladic cetnika, a oni da ne gase tri dana oruzje. halo , otvori malo oci i pitaj se: STO NEVINI RADE NA BLAJBURGU??? sto ne ostadose kod kuce, pa niko ih ne bi dirao, kao sto ni hrvati nisu dirali srbe u kninskoj krajini :P :P :P
Tvoja zadnja recenica ti daje odgovor na tvoje pitanje., U narodu je vladalo misljenje nisam nikog dirao., nece mi niko nista.. bas kao u zadnjem ratu.. Cim su cetnici prsli u partizane nastala je opsta panika medju muslimanima.. znali su sta mogu ocekivati.. kao pokolj u Foci kada su navece usli partizani., a ujutru osvanuo grad pod cetnickom komandom..
Jel to misilis da tamo u Bleiburgu nije bilo zena., djece., staraca., civila uopste koji su sa vojskom krenuli put spasa..

Jesu li partizani razlikovalikoje kriv a ko nije? jel mladic razlikovao ko je kriv a ko nije? Samo sretni su se spasili..

User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

#14 Re: USTAŠLUK

Post by Fiore » 19/06/2008 18:26

[quote="jennisjoplin"]pitanje za fiore:
a sto je tvoj "nevini i posteni" rodjak radio na blajburgu? pa mladiceve falange sa najmodernijim oruzjem u tri dana bez suda likvidirase 7 ooo zaista nevinih a titova vojska sve skupa u to doba prema blajburgu nije imala ni pola koliko mladic cetnika

I nije 7000 nego vise od 10 000 je pobijeno sposobnih muskaraca..


fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#16 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 18:38

janis
nije bitno sta su radili gore ako im sistem nije dao priliku da objasne sta su radili. i najveceg kriminalca kad ubijes bez sudjenja pravish od njega zrtvu. vidit cete kroz godine kad se razvije prica u narodu da je slobu ubio hag kako ce ga krenuti velicati srpski narod. svakog zlocinca je bitno osuditi jer na taj nacin zakopavas njegovu politiku. da je hag osudio slobu, danas tadic ne bi mogao da zbog koalicije sa sps-om abolira citavu njegovu zlocinacku politiku.

Timotije
Posts: 1032
Joined: 07/06/2005 20:26

#17 Re: USTAŠLUK

Post by Timotije » 19/06/2008 18:57

fixer wrote:janis
nije bitno sta su radili gore ako im sistem nije dao priliku da objasne sta su radili. i najveceg kriminalca kad ubijes bez sudjenja pravish od njega zrtvu. vidit cete kroz godine kad se razvije prica u narodu da je slobu ubio hag kako ce ga krenuti velicati srpski narod. svakog zlocinca je bitno osuditi jer na taj nacin zakopavas njegovu politiku. da je hag osudio slobu, danas tadic ne bi mogao da zbog koalicije sa sps-om abolira citavu njegovu zlocinacku politiku.
Upravo tako. Mozes ubiti jednog covjeka ili milion ljudi, ako ti se zbog toga ne sudi, vec onako (kao npr. Causesku) dobijes metak u potiljak, na kraju ispadnes zrtva!
Masu nacistickih zlocinaca pamtim upravo zahvaljujuci Nirnbergu, gdje fino stoji sve u presudama....
Kad za par godina Ratko/Radovan krepaju od starosti, mislite li da im na sprovodu nece biti 200.000 Srba?
Politicari nece smjeti zbog karijere, ali srpska fukara hoce i to trceci...
U Hrvatskoj ustastvo vise nije neki krucijalni problem drustva. Toga su sve partije svjesne i ono se, kao propala ideologija, koristi uglavnom za namicanje glasova (bez obzira sto je blizu unije, Hrvatska je bila i ostace polupismena seljacko/balkanska drzava u kojoj 75% pucanstva ne shvati nista od onoga sto im se priopci u 19.30).
Hrvatska je medjutim, na njenu srecu, zasluzeno ili ne, zauvijek izasla iz govana. Istih onih u kojim je BiH do grla, a tu ce nazalost, zadugo i ostati.

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

#18 Re: USTAŠLUK

Post by klixober » 19/06/2008 19:12

Ne znam da li mi se cini,mozda sam bolje obavijesten sada zbog interneta,ali cini mi se da je u Hrvatskoj bilo manje ustasluka odmah nakon rata nego sada.Barem ja prije nikada nisam vidao ljude sa ustaskim majicama ili kapama,dok se u zadnje vrijeme to pravo omasovilo.

fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#19 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 19:27

ivic pasalic?????
gojko susak????
nije bilo ustastva a sa eu i sadom prekinuli gotovo sve diplomatske odnose :?

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

#20 Re: USTAŠLUK

Post by klixober » 19/06/2008 19:34

fixer wrote:ivic pasalic?????
gojko susak????
nije bilo ustastva a sa eu i sadom prekinuli gotovo sve diplomatske odnose :?
Ne govorim za vrijeme rata,nego poslije rata.Na ustastvo su se furale pojedine politicke elite,ali medu obicnim narodom nisam primjetio pretjerane simpatije prema ustaskom pokretu.Cini mi se da je odjednom nastupio "boom" popularizacijom Thompsona,stancaju se majice ustaskog pokreta,dobro se prodaju,takodje ostali rekviziti.Mozda je intenzitet isti,samo se koreografija omasovila,ne znam,ali svakako se sada to vise primjecuje medu obicnim narodom nego prije.

fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#21 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 19:45

ma samo ti se cini. prije je bilo josh gore. tad su podizani spomenici budanu i ostalim ustasama, samo tad nije imao tko pisati o tome osim ferala. sad je sve to sve bolje i bolje. ustastvo sad slabi, ali je u medijima sveprisutno zbog stalnog pisanja eph o tome. da ne govorim koliko su samo politicari blizu bili velicanju svega toga.
danas opet ti nemas neku radikalnu struju u hrvata. hsp marginaliziran do te mjere da ga cak sdp-ovci simpatiziraju. sanader izbacio pasalica koji je ovih dana ugasio blok.

zlajo
Posts: 220
Joined: 10/05/2008 18:02

#22 Re: USTAŠLUK

Post by zlajo » 19/06/2008 19:58

Za one kojima rijec "ustasluk" se tako lako prelijeva preko jezika bilo bi dobro da se malo bolje upoznaju sa povjescu hrvatskog naroda,prije nego se upute komentirati.U Yugi su generacije filovane sa pricama o Hrvatima koji su cim pokazu malo svoje nacionalne orjentiranosti nazivani ustasama.Kao ono prvo i najbitnije sto mnogima od vas uopce nije ni znano.Ustase i Ante Pavelic nikada nikavim izborima, koji bi se provodio u hrvatskom narodu, nisu dospjeli na vlast. Vec su ih na vlast doveli Hitler i njemacki nacisti okupirajuci tada cijelu Hrvatsku.Tokom svih tih godina rata nikada nisu provodeni izbori za vlast,niti su ustase imale veliku potporu u hrvatskom narodu.Odlaskom i padom nacisticke Njemacke nestaju i ustase sa politicke scene Hrvatske.
Trebali li spomenuti da je prvi oslobodilacki pokret i ustanak organiziran upravo u Hrvatskoj,u nasoj nekadasnjoj YU.Netko je spomenuo Bleiburg, da su samo tamo ustase pobijene,ajde de, ali ubijan je svatko tko je mogao biti opasan za novi komunisticki rezim.Ogroman broj Hrvata tada,kao i kasnije nikada nije bio za Jugoslaviju.Ne zato sto su ustase, vec zato sto su bili za potpuno drugaciji politicki sistem i sto su znali (imajuci iskustva sa prvom Jugoslavijom)da Jugoslaviju koriste srpski politicari kako bi dominirali i provodili svoju politiku.
Da se ne vracam sada u to kako je nastala prva Yuga,Kraljevina SHS,odnosno u svom samom pocetku Drzava SHS,u kojoj su Slovenci i Hrvati bili naivno uvuceni nakon pada Austijske Monarhije,da bi u vrlo kratkom vremenu izgubili jako mnogo svoje samostalnosti i nametnuta im diktatura srpskog kralja.
U doba nakon 2. svjestkog rata bilo koji oblik pokazivanja hrvatske nacionale pripadnosti je bio automatski povezivan sa ustaslukom, sto jedno sa drugim nikakve veze nema. Svatko normalan u Hrvatskoj optuzuje ustase i njihova djela tokom 2. svjetkog rata i to je ogromna vecina Hrvata.Da jedan dio omladine se indentificira sa simbolima ustasa, je fenomen koji imamo i u ostalim zemljama Evrope na gotovo potpuno isti nacin.Uglavnom taj dio omladine niti je svijestan,a niti se zanima za to sto ustase stvarno jesu bili.I oni su samo neznatna manjina, koja dolazi do izrazaja samo na skupovima i koncertima poput Thompsona.
Nitko normalan u Evropi ne gleda na Hrvate kroz Ustasluk, izuzetak je dobar dio Srba koji su se Jasenovcem opravdavali za sve svoje agresorske namjere i zvjerstva koja su cinili tokom rata.Danas postaju svijesni da su izgubili (prokockali) prliku da budu vodeci narod na Balkanu.Osim tih nekih Srba, u novije vrijeme jedan dio Bosnjaka djeli to misljenje o Hrvatima,a sa druge strane nisu na cisto s tim da li su im Hrvati bili saveznici (pogotovo 95. kada su Srbi bili stjerani do Banja Luke) ili neprijatelji (sukobi u Srednjoj Bosni,Mostaru...).
U svakom slucaju onima koji Hrvatima ne zele dobro, naklapanje o Ustasluku moze izgledati kao jedan dobar joker u rukavu (koji se eto moze korisiti samo za zamaglivanje vlastitog naroda,posto tih predrasuda Evropa i ostali svijet nema).Zivjeti u paranoji kako "svi oni koji su oko nas" ,nama zele nesto oteti, napakostiti ,unistiti,...nije bas dobra osnova za jednu svijetliju i bolju buducnost.Prije svega zato sto ne odgovara realnosti, a zatim i iskljucuje bilo kakvu pozitivnu povezanost i suradnju sa svojim susjedima.....Pogotovo onda kada smo jadni,nerazvijeni, slabo organizirani,nemoci da budemo samostalni....da ne kazem dobrim dijelom izgubljeni u mnogo cemu...

fixer
Posts: 8091
Joined: 20/05/2006 15:05
Location: פיקסר אתה קינג

#23 Re: USTAŠLUK

Post by fixer » 19/06/2008 20:17

Netko je spomenuo Bleiburg, da su samo tamo ustase pobijene,ajde de, ali ubijan je svatko tko je mogao biti opasan za novi komunisticki rezim
ko je to ubijen tamo od politicara a da nije bio u ustasama? ja nisam cuo za ni jednog politicara, a ako su i ubili neke civile koji su bili protiv jugoslavije, kako su to mogli utvrditi u masi ko je u od svih tih anonimaca protivnik nastanku jugoslavije?
mozda ja nisam informiran, ali bash me interesuje ko je od politickih protivnika ubijen a da nije bio u ustasama? macek nije

ObiVan
Posts: 143
Joined: 11/06/2005 20:49
Location: Sehen Sie diese Stadt...

#24 Re: USTAŠLUK

Post by ObiVan » 19/06/2008 20:39

Ustastvo je unutrasnjo-spoljasnji problem Hrvatske, okoline, pa cak i nemalobrojne migracije. Uzroka ima toliko da bi se moglo sastaviti bar deset dobrih knjiga o tome, neki faktori su specificni, a drugi su tipicni za zemlju sa mozda i preprogresivnim i intenzivnim rastom nacionalizma. Moze se reci da u Hrvatskoj postoji neka standardna populacija, koja se decenijama nije slagala sa politikom Jugoslavije, sa polozajem hrvatskog naroda, hrvatstva i ostalog. Ta grupa fungira kao motor ustastva, te njegovo neiscrpno gorivo, jer se slobodno moze reci da su frustracije te populacije preuspjesno usadjene u naredne generacije, te se neprestano reproduciraju i gomilaju. Za te ljude partizanska istorija Hrvatske, jugoslavenska istorija Hrvatske i ostalo predstavljaju mrlju i bolnu tacku, kojoj se radikalizmom suprotstavljaju. Ova snaga je fundamentalna za ustastvo u Hrvatskoj. Druga snaga je ona reaktivna, koja je nastala ratom 90ih, gdje je kroz rat intenziviran nacionalni osjecaj i prezir prema svemu sto nije u skladu sa idejom o novoj drzavi. Tudjman je jako vjesto uvezao ove dvije struje, te napravio po meni nesavladiv temelj i zid ustaske ideje i sile na prostoru Hrvatske. Ma koliko apsurdno sve bilo, pomalo tragikomocni, da jedan partizanski general bude regenerator ustaske ideje, to je tuzna realnost hrvatske istorije i sadasnjosti. Treca snaga ustaske struje je migracija, koja kao i prva ima neiscrpnu frustraciju i prezir prema svemu sto nije u skladu sa ustaskom idejom, te je iz raznoraznih razloga bila prisiljena da se nastani od Argentine do Australije, gdje je dovoljno plodno pripremana podrska buducoj Republici Hrvatskoj po cijeni da se ideja ustastva sto bolje etablira u novoj drzavi. Ne smijemo nikako zaboraviti odredjenu grupaciju na prostoru BiH, koja se vise identificira sa bilo kojom ustaskom idejom, nego sa bilo kojom drugom na prostoru Hrvatske. Zasto je sve to ustvari problem? Ustastvo kao frizirani i intenzivni oblik ljubavi prema drzavi i svome narodu i ne predstavlja znatan problem. Veci je problem pozicioniranje ustastva kao lajtmotiv hrvatske istorije, te hrvatske drzave. Jedan takav cin je tako kontradiktoran, te u sukobu sa svim partizanskim idejama, sa brojnim zrtvama koje su pale u odrzanju Hrvatske, kasnije Jugoslavije. Nadasve tragicno je da na prostoru Dalmacije, koja je dala tolike zrtve u NOB, sada prevladava ideja ustastva i NDH. Medjutim to je jedna perpetum mobile struktura, jako dobro osmisljena od strane ideologa ustastva, koja se nece vise moci ni eliminisati. Danas-sutra kroz Hrvatsku moze da hoda i 80 posto anti-ustaski-raspolozenih, no to nece ugroziti korijene koje je pustilo ustastvo u toj drzavi. Evropa taj pokret dozivljava kao posljedica mlade drzave, te njenog izfriziranog nacionalizma, no mislim da je to samo potcijenjivanje problema. S druge strane se tu nista i ne moze ucinit, kockice su se slozile tako, sve je vise sklonijih ustastvu, a manje onih koji ga kategoricki odbijaju. Za nadati se da ce svijest nacije razviti sposobnost da napravi disjunkciju izmedju patriotizma, ljubavi prema domovini i jednoj fasistickoj ideji. Ja sam je napravio.

User avatar
jennisjoplin
Posts: 2287
Joined: 17/02/2008 09:44
Location: Das ist Valter

#25 Re: USTAŠLUK

Post by jennisjoplin » 19/06/2008 21:48

fixer wrote:janis
nije bitno sta su radili gore ako im sistem nije dao priliku da objasne sta su radili. i najveceg kriminalca kad ubijes bez sudjenja pravish od njega zrtvu. vidit cete kroz godine kad se razvije prica u narodu da je slobu ubio hag kako ce ga krenuti velicati srpski narod. svakog zlocinca je bitno osuditi jer na taj nacin zakopavas njegovu politiku. da je hag osudio slobu, danas tadic ne bi mogao da zbog koalicije sa sps-om abolira citavu njegovu zlocinacku politiku.
nisi hvatio ni ti a ni fiore sto je receno, a ni ostali a pogotovo zlajo.ni ja ni svi vi nisu bili rodjeni kada se to desavalo a znamo samo istinu jer nam je "neki rodjak" zaglavinjao tamo negdje. ispade da ni partizani nisu oslobodili od fazisma bivsu zemlju. za zlaju koji napisa Kuran od ove teme jedno pitanje: OGRANICI SE SAMO NA bIh I NABROJI MI SVE FABRIKE KOJE SU NAPRAVLJENE U DOBA MRAKA I U KOJIMA SU RADILI I HRVATI (mozes i nabrojati i koliko ih je radilo), a onda mi pored toga nabroji koliko je fabrika izradjeno od ovih sto upalise svjetlo, donesose demokratiju, oslobodise hrvate i na kraju koliko hrvata radi u tim njihovim demokratski izgradjenim tvornicama/fabrikama :run:

Locked